Synology introduceert nas met Braswell-processor

Synology introduceert donderdag zijn nieuwe nas onder de DiskStation-vlag, de DS716+. De nas bestaat uit een dubbele bay, een 1,6GHz-Intel Celeron N3150 'Braswell'-processor met een maximale burstfrequentie van 2,08GHz, 2GB ddr3-geheugen en twee gigabit-ethernetpoorten.

Verder beschikt het geheel over drie usb 3.0-poorten en een e-sata-aansluiting voor het maken van externe back-ups. De lan-poorten beschikken over fail-over en ondersteuning voor linkaggregatie. Het geheel draait op Synology's eigen DiskStation Manager en er kan gebruik worden gemaakt van ext4 of btrfs voor de interne schijfstations. In totaal kunnen maximaal twee 8TB-schijven in de nas zelf worden geplaatst. Daarnaast kan het geheel worden uitgebreid met vijf 8TB-schijven. De expansiestations kunnen behalve van btrfs en ext4 gebruikmaken van vier andere bestandstypen, namelijk ext3, fat, ntfs en hfs+.

Ook kan het geheel in diverse raid-modi worden opgesteld of in Synology's eigen Hybrid Raid. Vanuit DiskStation Manager kunnen maximaal 2048 gebruikersaccounts worden aangestuurd in 256 groepen. De nas kan onder andere ook ingezet worden als server voor e-mail, ftp en verschillende mediaformaten, of als video-server, vpn-server of surveillance-station.

Het geheel meet 157x103,5x232mm en weegt 1,75kg. Het verbruik in slaapstand is 8,84W en in gebruik neemt de nas 25,84W op. De nas is per direct verkrijgbaar en kost in Nederland en België iets minder dan 500 euro inclusief btw.

Naast de nas is donderdag ook de Synology Router RT1900ac in Europa beschikbaar gekomen. De router maakt gebruik van de draadloze ac-netwerkstandaard en kan gegevens overbrengen op een maximale snelheid van 1900Mbit/s. De router maakt ook gebruik van bundelvorming waardoor draadloze signalen niet met dezelfde sterkte in alle richtingen uitgezonden worden. Van de bundelvormingtechnologie kunnen maximaal zes apparaten tegelijk gebruikmaken. De router kost in Nederland en België tussen de 160 en 200 euro.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

12-11-2015 • 13:47

78 Linkedin

Reacties (78)

78
77
37
2
0
0
Wijzig sortering
Mooi spul van Synology maar ze beginnen wel echt premium prijzen te rekenen nu, 500 euro voor een 2-bay NAS, vrij fors. Ben benieuwd naar de performance van de nieuwe Syno :)
De prijs wordt vooral bepaald door de processor, de ARM processortjes in de andere 2 bay producten van Synology hebben ook een stuk betere prijzen, ergens tussen de €150 en €300.

Het voordeel van deze x86 architectuur is wel dat je er zonder al teveel problemen mooie server software op kan draaien, bijv. Plex.
Eindelijk dus transcoden op een NAS. Mooi mooi.
Let op dat de DS716+ blijkbaar geen h.265 ondersteunt. Dat zou met de Braswell toch moeten kunnen? De DS216play ondersteunt wel h.265, al loop ik wel tegen bugs aan dat niet elke file wil opstarten. Dit hebben ze ook onderkend, maar er is nog geen oplossing..
Ter aanvulling/ondersteuning. De review van bit-tech over de DS216play:
In fact, Synology has only listed its own Video Station app as being able to tap into this power and transcode H.265/HVEC, not least of all because thanks to the use of an STiH412 Monaco Ultra ARM-based dual-core CPU, Plex may not end up being supported and it's certainly not available in Synology's Package Centre, as it is for the DS214play and most of Synology's other NAS enclosures. In addition, Plex will also be unable to take advantage of the Faroudja transcoding engine - a lot will depend on which software you use, but even with Synology's own Video Station streaming app, there are some limitations as you approach 4K:
Als tweede de speciale pagina op de site van Synology over 4k-transcoderen: Can my Synology NAS transcode 4K videos for my device? (grotendeels in het Engels, ondanks de verwijzing naar het Nederlandstalige deel van de website; de vertaling ijlt wat na). Daarmee is de bewering van salipander over de DS716+ te staven.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 202103 op 12 november 2015 15:50]

@Bart

Dat kon al met diverse eerdere modellen.
Ja, zou moeten kunnen waarschijnlijk.
Aangezien het nu nog niet eens vlekkeloos gaat met Plex (zo te lezen) lijkt het mij bij eerdere modellen, met tragere hardware, nog problematischer.
Met diverse bestaande modellen kan dat al wel zonder problemen, bv. de 412+.
Met de ingebouwde VideoStation is dit geen probleem, maar met bv. de Plex Server verloopt het allemaal niet zo vlot. 't Schijnt dat de Plex Server geen gebruik kan/mag maken van de mogelijkheden van de NAS.
Is dat licentie technisch? Of zou het met optimalisatie (videostation is soort van native app) te maken hebben?
Ik had dezelfde ervaring op de DS111 - ook zonder Transcoding is Plex gewoon iets langzamer..
Dit dus. Ik heb de DS214play maar daar lukt het alleen met xvid's. en de NAS systemen die wel de 1080p (12GB files) konden transcoden hadden vaak een i3 cpu en kosten 1000+ euro.

Met de komst van deze NAS zal ik er toch goed over nadenken om mijn oude NAS te vervangen. :)
Dat kan met ARM ook prima hoor. Server software en al helemaal Linux software draait prima op ARM. Ook qua performance is x86 helemaal niet by default 'beter' dan ARM.

Wat je kan hebben is dat je closed source software hebt en dat de eigenaar niet wil compileren voor iets anders dan wat ze zelf aanbieden. Of dat je een hele langzame CPU hebt, maar dat gaat voor ARM net zo goed op als x86, PPC en alle andere architecturen :p
In aanvulling op wat anderen ook al zeggen (zoals het feit dat hij met een expansie unit in totaal 7 schijven aan kan en een vrij deftige processor heeft), zitten er nog andere 'premium' features aan dit model die ik ook nog nooit gecombineerd tegen ben gekomen:

* 2x LAN
* Hardware Encryption Engine
* Hardware Transcoding Engine.

Vooral die laatste ben ik nog niet eerder in 1 apparaat samen met de eerste 2 tegen gekomen ;)
AES zit op de N3150 zelf, 2x GBIt kun je makkelijk zelf toevoegen. Van Intel als je dat zou willen.
Bordje met CPU in ITX formaat is 88 euro
4gb RAM is 21 euro.
Kastje voor 40 euro (nog genoeg alternatieven te kiezen die kleiner zijn of meer ruimte bieden)
Modulaire voeding 51 euro, je zou eventueel nog kunnen besparen op niet-modulair
HP dual NIC kaartje is 30 euro.

Je zou eventueel 2e hands Intel kunnen nemen voor 20 euro maar maar laten we als uitgangspunt de HP dual NIC nemen. Heb je voor <250 euro een NAS met meer geheugen en meer intern plek. XPenology als je dezelfde software erop wil of FreeNAS nemen, heb je nog wat leuke andere features. En je hebt dubbel geheugen. Ook kun je makkelijk upgraden naar Intel dual NIC of zelfs 4x NIC. Of een N3700 voor meer power (+ 30 euro). En dan zit je nog onder de prijs van de Syno. Je kunt ook nog kiezen voor een bordje met DC aansluiting, is duurder maar dan kun je met een laptopvoeding af wat goedkoper én zuiniger is. Zoveel opties waar je uit kunt kiezen :)

Natuurlijk is de Syno kant en klaar bla bla enzovoort. Wellicht relevant voor het bedrijfsleven maar voor thuisgebruikers is het met dit soort prijzen imho erg interessant om te kijken naar zelfbouw; meer waar voor je geld.

Enige wat je mist is die transcoding engine, kun je dat niet ook in een goedkope GPU krijgen ofzo :?

[Reactie gewijzigd door JT op 12 november 2015 15:25]

Natuurlijk kan je hoogstwaarschijnlijk goedkoper iets zelf bouwen.

Maar XPEnology loopt altijd behoorlijk achter op de courante DSM versie en mist ook bepaalde features.

En júist ook voor thuisgebruikers is het kant en klare van Synology interessant. DWZ, als je het over de gemiddelde consument hebt.

Als je zegt dat zelfbouw voor Tweakers interessanter kán zijn, dan geef ik je gelijk ;). Kán, want toch kies ook ik als Tweaker dus liever voor iets waarbij de basis out of the box gewoon werkt, zoals dus een Synology (met wel mogelijkheden om meer te kunnen doen / toe te voegen als ik dat zou willen).

Ik vind het dus nog steeds z'n geld prima waard. Zeker als je echt de vele functies van de Synology gebruikt, audiostation, integratie tussen div. pakketten, etc. Dat met losse software bij elkaar klikken kost nog best wel wat tijd en uitzoekwerk.

[Reactie gewijzigd door eymey op 12 november 2015 16:22]

Hoeveel loopt XPEnology achter dan?

Je kunt er overigens ook voor kiezen om FreeNAS te installeren, dan mis je misschien wat features maar je hebt ook een sloot features die je niet op de Syno hebt.

En ik vind het juist voor consumenten interessant om naar zelfbouw te kijken omdat de tijd die het kost en daarmee het geld voor een werkgever is wellicht hoger bij zelfbouw dan dit apparaatje kant en klaar.

Dat de gemiddelde consument per definitie geen interesse heeft in zelfbouw durf ik zo niet te zeggen; ik heb nog steeds het idee dat een NAS meer wordt aangeschaft door mensen die bovengemiddeld veel weten van IT. En in die groep is het aandeel mensen dat potentieel interesse heeft in zelfbouw om kosten te besparen en keuzemogelijkheden te vergroten, veel groter dan de gemiddelde consument.
XPENology zit nu bijvoorbeeld nog niet op 6 (hoewel ik niet weet hoe snel 5.2 is gekomen nadat Synology die heeft ge-released). En als je bepaalde features van DSM wil gebruiken zal je dus ook nog moeten uitzoeken met welke hardware XPENology werkt . Als ik op de site van hun kijk is het in ieder geval niet op ieder hardwareplatform een "out of the box, klaar" oplossing.

Ik zeg trouwens nergens dat zelfbouw voor een gemiddelde consument per definitie geen optie is.

Maar juist om zelf te bouwen heb je een bovengemiddeld verstand van IT nodig. En tijd (tijd die sommigen er gewoon niet in willen steken). Het kan dus prima mogelijk zijn om, zoals ik, er wat meer geld voor over te hebben om iets aan te schaffen dat 'gewoon werkt'.

Ik zou zelf, met ICT als mijn vakgebied, ook prima zelf iets kunnen bouwen. Maar voordat ik op een functionaliteitsniveau zit dat Synology biedt, zelfs al grijp ik naar XPENology, heb ik met een kant en klaar model van Synology zelf al uren aan andere hobby's, vriendin, etc. besteed.

Kortom, het is gewoon een afweging die ieder voor zich maakt.

Ik ben tevreden met kant en klare Synology apparaten (mede omdat ik, áls ik toch iets zelf wil toevoegen, dat ook mag) en heb daar geld voor over. Anderen zijn weer tevreden met hun zelfbouw :)

[Reactie gewijzigd door eymey op 12 november 2015 16:55]

ik heb xPeno een paar weken geprobeerd en was er echt heel erg over te spreken, tot ik ruim een maand moest wachten op een update, daarnaast wilde ik graag dingen gaan gebruiken waar je een hardware key ofzo voor nodig had en een serie-nummer, ik heb toen nog overwegen om een netwerkaartje te gaan hacken en een bios- te gaan flashen met serienummers van bijv een oude (lees defect) nas die ik via marktplaats of ebay wilde aanschaffen maar het trok me allemaal toch niet, en toen ben ik me gaan afvragen of deze weg dan wel voor mij was..

in mijn beleving heb ik met een athlon 4450e en 4gb ddr2 de perfecte nas, 6 sata300 poorten, en een pata flash kaartje voor de boot image... zorgden samen met 3 nic's voor een prima werkende nas, zou ik voor bijv 100 euro, een DSM-licentie hebben kunnen kopen dan zou ik dat hebben gedaan want het is een pracht systeempje.. - ja misschien zou ik met een hedendaagse atom iets minder stroom verbruiken, of zou het geheel allemaal net wat compacter zijn, omdat ik geen ervaren case-builder ben die een perfect passend omhulsel kan bouwen, maar kijk even naar deze specs en dan naar de prijs die ik mag betalen voor tenminste een 4bay nas (ik heb er 6), met ongeveer gelijke prestaties... pricewatch: Synology DiskStation DS415play kost meer dan 400 euro en heeft dan nog steeds slechts 1gb ram waarvan ik niet weet of die uit te breiden is.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 12 november 2015 17:39]

Volgens mij is DSM 6 nog beta? Dus om dat nu een heel grote achterstand te noemen... :P

Het kan heel goed voor een consument dat deze liever een paar honderd euro extra neerlegt om er geen extra tijd voor kwijt te zijn. Ik probeer ook nergens te zeggen dat het per definitie de beste optie is om kant-en-klaar te kopen. We bevinden ons hier echter op tweakers. Daar zitten bovengemiddeld veel mensen voor wie zelfbouw een optie zou zijn en die er ook kennis genoeg voor hebben (dan wel de skillz om wat uit te zoeken). Daarnaast quote ik mezelf nog een keer:
ik heb nog steeds het idee dat een NAS meer wordt aangeschaft door mensen die bovengemiddeld veel weten van IT
In die context wou ik er graag op wijzen dat vanwege de prijs er een extra reden is om eventueel voor zelfbouw te kiezen. Wat dan het beste bij iemand past moet men uiteraard zelf kiezen ;)
Mis helemaal niks op mijn XPEnology bak hoor. En durf te wedden dat die een stuk sneller is dan menig Synology model. :)
slechte vergelijking, dit is meer iets voor bedrijfjes, de prijzen van de "thuis" modellen zijn fors lager ;-). Zeker als je meerekent dat ze out of de box werken.

@JT,

mijn lage serie nas heeft een atom, toch ook x86? :-)

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 13 november 2015 11:25]

Waarom zou dit alleen voor bedrijven zijn? Waarom heb ik niks aan een x86 cpu in m'n NAS? Ook zeg ik in mijn post:
Wellicht relevant voor het bedrijfsleven maar voor thuisgebruikers is het met dit soort prijzen imho erg interessant om te kijken naar zelfbouw; meer waar voor je geld.
Zelfs "meer waar voor je geld" is persoonlijk.

Hoe je het ook wendt of keert, zelfs als je aan XPEnology genoeg hebt, met zelfbouw ben je langer bezig, je moet XPEnology installeren (en uitzoeken wat compatible is, afhankelijk van hoe je XPEnology wil gebruiken).

Terwijl een apparaat van Synology zelf dus gewoon out of the box alles biedt.

En heel veel mensen die ik ken, die wel al die features willen gebruiken maar geen seconde tijd te veel willen besteden aan zelfbouw (of dat gewoon niet helemaal goed aan durven), is een out of the box werkend apparaat ook "waar voor je geld", ookal is het significant duurder.

Wat "waar voor je geld" is, is dus helemaal afhankelijk van wat je van een oplossing of product verwacht en hoe veel tijd je bereid bent ergens in te steken.
Dat is dus ook mijn punt. Voor een bedrijf is het het niet waard als Synology standaard biedt wat je zoekt. De kosten voor een personeelslid iets laten bouwen en evt complicaties zijn duurder dan een kant en klaar apparaat bouwen.

Als je een consument bent die een NAS wilt gebruiken maar totaal geen interesse hebt in de extra keuzemogelijkheden en/of lagere kosten en het ook niet leuk vindt om zelf te bouwen dan moet je een Synology kopen.

Als je het wel leuk vindt/de extra kosten wilt besparen/extra toevoegingen of een ander (NAS)OS wilt gebruiken dan is zelfbouw zeker interessant. De eerste en derde zijn natuurlijk altijd van toepassing maar de kosten zijn dan in dit geval een extra motivatie om tóch voor zelfbouw te kiezen.

(overigens heb ik zelf een Synology staan en ook voor m'n vrijwilligerswerk is er een aangeschaft, het zijn mooie apparaten. Don't get me wrong :P )
expenology is gewoon teveel gekut, maar het is toch tekenend hoe gemakkelijk het op pc hardware kan draaien, en slechts door handmatig ingebouden beperkingen niet optimaal is. voor thuisgebruik, zijn standaard linux distro's, en openmediavault in het bijzonder, gewoonweg brak te noemen, ik zou misschien freenas willen overwegen, maar ik vond het storage systeem van DSM echt een stuk fijner, in mijn ogen is het onbegrijpelijk dat er geen DSM-achtig paket is dat net zo goed werkt maar wel beschikbaar is voor eigen hardware oplossingen.
Tsja.....

Ik heb het (toen ik meer vrije tijd had) allemaal geprobeerd..... FreeNAS, andere (open source) storage pakketten of web-based beheerpakketten, etc.

Maar ik vond het met mijn Linux skills uiteindelijk 'makkelijker' om dan maar gewoon op de commandline SMB, FTP, DHCP, DNS, Apache, Mysql, PHP, etc. te installeren en compileren.

Er is inderdaad nauwelijks iets web-based dat net zo soepel en lekker werkt als DSM (of de interfaces van Asus of Qnap, die er ook mogen wezen). Blijkbaar zijn de 'nerds' die aan Open Source software werken op technisch gebied zeer capabel, maar op UI en Usability gebied wat minder :+

QNAP, Synology, ASUS, etc. hebben gewoon veel meer R&D capaciteit en User Interface en Usability experts in dienst om te proberen iets te bouwen dat écht handig is. En zie hier waar die 100 euro meerprijs (die je in een andere reactie aanhaalde) ineens vandaan komt.

Bovendien moet dat personeel er ook nog eens voor zorgen dat er snel ingespeeld wordt op alerts omtrent security vulnerabilities die er optreden in de gebruikte Open Source componenten, firmware updates bakken en testen, etc. Want de klanten verwachten dat daar ook verantwoordelijkheid voor genomen wordt.

Overigens, doordat de NAS fabrikanten helemaal zelf hun hardware samenstellen (dat je misschien prijsopdrijvend kan noemen) betekent wél ook weer dat ze invloed hebben op de gebruikte chipsets, hardware revisies, etc en hier de kernel- en driverinstellingen ook helemaal op kunnen tunen. Waardoor DSM dus geen 'gekut' oplevert en zeer stabiel kan werken terwijl dat met xpenology weer lastiger is omdat dat op veel meer verschillende hardware terecht kan komen.

Hetzelfde zie je een beetje met Apple producten (die ík dan weer over-priced vind). Maar je kan er wél van zeggen dat het zeer stabiel is, eigenlijk zelden crashed, etc. omdat de software er ook echt helemaal omheen gegoten is.
Hoe je het ook wendt of keert, zelfs als je aan XPEnology genoeg hebt, met zelfbouw ben je langer bezig, je moet XPEnology installeren (en uitzoeken wat compatible is, afhankelijk van hoe je XPEnology wil gebruiken).

Terwijl een apparaat van Synology zelf dus gewoon out of the box alles biedt.
Het langer bezig zijn met zelfbouw kan zo zijn maar er is een out-of-the-box oplossing. Je koopt een HP Microserver G7 / G8, plaatst je HDD's, download een USB boot image, opstarten, installeren en klaar.

Bovenstaande handelingen moet je ook bij een Synology product uitvoeren, het enige verschil is dat het boot image al ingebakken zit in de Synology.

Ik heb Xpenology nu al geruime tijd werkend op een HP Microserver G7 en ik ben zeer tevreden. Alles wat ik tot nu toe heb willen doen, of het nu Surveillance, Domoticz, FTP, VPN, etc is functioneel.
Het kan zijn dat sommige functionaliteit mist, zoals Quickconnect, maar dit is op andere manieren ook haalbaar.

Duur is relatief. Ik koop liever een Synology van 500 waar ik 3-5 jaar plezier van heb dan een mobiel van € 600+ welke ik elke 2 jaar of eerder moet vervangen.
Geloof dat de nieuwere Asustor modellen al zoiets hebben.

Wat dat betreft is Synology niet zo bijzonder. Alleen de mogelijkheid tot een expansie box is iets wat Asustor nog niet heeft. In elk geval niet in een lege box met alleen de draivegages.
Vergeet ook niet de noemenswaardige software Update procedures (met lange support!) en levendige community niet!
Ik zelf en andere om mij heen zijn zeer tevreden.
Ook zie ik nog regelmatig security updates voorbij komen, met volledig technisch changelog. Hulde !

[Reactie gewijzigd door sjongenelen op 12 november 2015 17:34]

dit is ook niet het huis-tuin-keuken model
die hebben een andere prijsklasse (130-300 Euro)
Aan het nummer kan je afleiden om wat voor nas het gaat. Het eerste cijfer geeft aan hoeveel schijven hij kan managen. In dit geval dus 7, deze kan dan ook uitgebreid worden met een losse 5 bay module. Die plus aan het einde geeft nog aan dat het om een krachtige variant gaat.

Mensen die een twee bay NAS willen, kunnen het gewoon in de 2XX versies zoeken.
Helaas gaat dat deze keer niet op:
De nas bestaat uit een dubbele bay, een (...)
Zie ook de afbeeldingen. Je kan er alleen een expansiebay aan vast hangen. Iets verwarrend.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 126717 op 12 november 2015 13:58]

Dat is wat ik zeg. Hij is ontworpen om 7 schijven te managen en is hier op ingericht qua processor en geheugen. Standaard heeft hij er maar twee, maar is dus uit te breiden met een module.
Dat zegt hij toch niet? Het eerste cijfer geeft aan hoeveel schijven er maximaal door deze NAS aangestuurd kunnen worden. Dat zijn er 7. Er zitten standaard 2 bays in, en deze kunnen worden uitgebreid via een expansion bay, waardoor je 5 extra bays hebt. Dat is met alle modellen die met een 7 beginnen zo (van de consumenten producten).

[Reactie gewijzigd door Sjnieboon op 12 november 2015 14:13]

De prijs is wat ik me kan herinneren lager dan de 710+ destijds.

De 7 serie is hoger ingeschaald tov de 1 en 2 series van synology

Het verschil vroeger was o.a. een x86 processor en meer geheugen tov de arm variant
De x86 presteerde in de oudere series beter met o.a. transcoding.
Ook was het mogelijk om een extra unit er naast te koppelen om totaal 7 schijven te kunnen aansturen. 2 intern en nog 5 er naast. vandaar ook de 7 in de naam.

Of er nog veel verschil zit tussen arm en intel tegenwoordig geen idee.

[Reactie gewijzigd door PBloem op 12 november 2015 14:01]

dit is meer een model bedoeld voor bedrijven, niet voor thuis kan wel natuurlijk.

De thuismodellen beginnen net DS1xx of DS2xx, eventueel DS4xx. Dat geeft aan hoeveel schijven ze intern hebben.

De DS7xx heeft maar 2 schijven intern maar kan uitgebreid worden met een kast met tot 5 schijven, die allemaal mee kunnen doen in een raid opstelling in combinatie net de interne schijven, in dit geval max 7 schijven in totaal. Zo heb je ook nog DS18xx enzovoort.

Een paar DS2xx modellen kun je ook uitbreiden met een externe kast met bijvoorbeeld 2 schijven (dx213), maar deze kunnen niet meedoen in raid met de interne schijven.
De 2-bay pro's (+ -varianten) die uitbereidbaar zijn, zijn over het algemeen altijd wel duurder geweest. Blijft IMHO flink prijzig though.
Leuk dat jullie een persberichtje overtikken, maar wellicht handig om te vermelden dat btrfs alleen beschikbaar is in de DSM 6.0 beta
Volgens zowel de gelinkte productspecificaties als het gegevensblad (in 't Engels, de Nederlandse vertaling ontbreekt nog) wordt dit machientje uitgeleverd met de mogelijkheid om van meet af aan de schijven in te richten met btrfs. Net zoals er op dit moment al drie, weliswaar op de zakelijke markt gerichte, racksystemen daarmee zijn uitgerust (zie: https://www.synology.com/nl-nl/dsm/btrfs).
Je hebt gelijk, op 3 modellen (Rackstations voor professioneel gebruik) is Btfrs al beschikbaar. Op de supportpagina van de DS716+ staat dat hij initieel geleverd wordt met DSM 5.2.
Zo te zien zal de DS716+ dus opgenomen worden in het rijtje elite-modellen die al eerder speciale functies krijgen!

Er komen voor alle modellen een hoop mooie functies bij, zie ook de hele mooie overzichtspagina van DSM 6.0.

Ik heb zelf meerdere NAS-systemen van Synology in beheer, kan niet wachten tot DSM officieel uitkomt (kan niet veroorloven een beta te installeren ivm productiewerk).
https://originwww.synology.com/en-us/dsm/btrfs

[Reactie gewijzigd door tijnvw op 12 november 2015 14:35]

Voor zover ik ooit gelezen heb, hebben al een paar op bedrijven gerichte modellen al btfrs in DSM 5.2
maar draait deze dan nog gewoon DSM 5.x ?
of lopen ze echt op de zaken vooruit misschien? :)

[Reactie gewijzigd door RodeStabilo op 12 november 2015 14:09]

Hedenochtend zocht ik dat uit: http://gathering.tweakers...message/45248090#45248090. Volgens de releasenote gaat het om DSM 5.2 build 5644. En mij lijkt het niet echt vooruitlopen op de zaken. Het is tenslotte een Intel processor en daarvan lijkt me de codebasis relatief makkelijk te onderhouden als je zulke zaken al eerder implementeerde met de Intel Atom C2538 (zit o.m.in de RS2416(RP)+).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 202103 op 12 november 2015 14:29]

bedankt voor je verheldering. ik zat er duidelijk naast ;)
Zie mijn andere reactie, excuus voor deze!

[Reactie gewijzigd door tijnvw op 12 november 2015 14:36]

Ik vraag me af of een NAS interessant is voor consumenten?
Absoluut! Zeker een NAS zoals deze (of 1 van de -play modellen) die ook nog heel veel mediaformaten kan transcoden zodat ze bv. probleemloos afspelen op een chromecast of andere apparaten.

Steeds meer consumenten hebben ook meerdere devices waarop ze muziek, video en andere bestanden nuttigen.
Voor media en transcoding voegt de DS716+ niks toe t.o.v. de oudere versies of de play modellen. Bijvoorbeeld geen h.265 transcoding..
Ff kijken:
https://www.synology.com/en-global/knowledgebase/faq/659

Inderdaad. DS716+ zit in groep 1 en die doet geen h.265 :'(

Maar goed, dat was niet de vraag van @meezcore.

Die vroeg naar wat de toegevoegde waarde was van een NAS voor consumenten.

Overigens ook wel grappig om te zien dat er bij niet-4k transcoden inmiddels ook aardig wat apparaten zonder "play" extension dit ondersteunen :). Toen ik vóór 2015 keek hadden alleen de "play" apparaten hardware transcoding.

[Reactie gewijzigd door eymey op 12 november 2015 16:23]

De consument kan binnenkort weldegelijk te maken krijgen met h.265 transcoding. Vandaar mijn 'waarschuwing aan de consument' dat deze dure NAS dat niet heeft. Hij lijkt echt meer voor een bedrijf bedoeld. De consument kan goedkoper terecht bij bijv. een DS216play.
Natuurlijk is een NAS interessant voor consumenten. Je hoeft echt niet een topmodel zoals dit te kopen. Het is handig als bijvoorbeeld:
- Backup van al je bestanden (documenten, foto's, home videos). Al dan niet een backup van je NAS naar de cloud of een andere NAS (op een andere locatie)
- Centrale opslag (al dan niet als personal cloud als je het in eigen hand wilt houden)
- Printserver
- Mediaserver voor je mediaspeler

Het zal niet de eerste keer dat ik een bericht voorbij zie komen dat iemand zijn laptop is gestolen/ gecrashed is en alle (belangrijke) foto's kwijt zijn.
Ik heb mijn backups in de cloud staan bij MS. Ik heb daar namelijk niet zoveel moeite mee. En ik heb het altijd bij de hand wereldwijd en centraal.

Ik print op mijn werk :-) En anders niet. Zelfs bioscoopkaartjes en concertkaartjes kan tegenwoordig mobiel.

MP3's download ik niet meer. Ik heb Spotify.
Ik heb Netflix. En die paar andere films en series die ik leen van het Internet serveer ik met Plex Mediaserver en pleur ze daarna weer weg.

Ik zie geen toegevoegde waarde voor mij. Ik probeer te ontdekken wat dan wel een toegevoegde waarde is.
mensen die voor het downloadverbod al een aanzienlijke collectie hadden zullen deze nog steeds willen opslaan en ook mensen die bijv graag met photoshop of een of ander video-editor werken zullen graag de voordelen van een nas benutten, of wat denk je van 'hobby' fotografen, of mensen die hun mp3's legaal betrekken.

toegegeven door diverse streaming-platforms is mijn data-opslaghonger sterk gedaald, en gebruik ik nu +/- 2tb aan data in plaats van de verwachtte 6 ... aan raid5 opslag.. maar ik zou niet graag 20 per maand willen betalen om dergelijke data in de cloud op te slaan... ik heb 2 25gb accounts bij MS, waar wat met truecrypt versleutelde bestanden staan die ik absoluut niet kan/wil/mag kwijt raken, en ook bij dropbox en google heb ik accounts waar waar wat data is gestald die ik vaker (op verschillende devices) gebruik, maar mijn hoofdbackup is nog altijd een zelfbouw nas.
Ja, handig om als je meerdere personen en computers thuis hebt om bijvoorbeeld foto's en muziek te bewaren. En bijvoorbeeld Back-up er naar toe te schijven. Je eigen webpagina hosten voor foto's en blogs. Dan ben je niet afhankelijk van google.
perfecte NAS, maar ik heb zo'n hekel aan externe voedingen.
Dan moet ik weer een duurder model kopen, mijn 1511+ begint toch tegen zijn limieten aan te lopen.
Hasswel, Broadwell en Skylake, maar wat is dan weer Braswel?
Braswell is Intel’s next generation of System on a Chip (SoC) following the BayTrail –M/D (Mobile / Desktop) product line.
http://ark.intel.com/products/codename/66094/Braswell#@All

[Reactie gewijzigd door guid0o op 12 november 2015 14:56]

Dus het zou maar zo kunnen dat eind volgend jaar je niet een telefoon koopt met een SD 820 maar met een Braswell processor op 64 bit?
Klinkt op zich best interessant!

Thanks voor de uitleg/link btw

[Reactie gewijzigd door Tom.Gerritse op 12 november 2015 15:10]

Ik vind ze qua hardware (CPU, geheugen en aansluitingen) steeds meer lijken op een simpele en goedkope laptop/NUC.
Maar dan voor een premium prijs :Y)
en met een goed OS
Precies! En met een goede hardware encryption engine, 2 LAN poorten, hardware transcoding engine.

Iets met "Neus" en "lang is".

(vooral gericht aan hoi3344)

;)
Nou ja die "hardware encryption engine" en "hardware transcoding engine" zit gewoon in de intel cpu, zoals bij elke desktop processor.
OK, daar heb jij ook weer gelijk in.

Maar zeker wat betreft die hardware transcoding engine ontsluit Synology die dus ook netjes voor je, waar je dat bij een zelfbouw-setup moet uitzoeken (welke mediaservers ondersteunen dit, etc. )
kortom een 100 (ofzo) euro kostend os, op verder bizar overpriced hardware...
Tsja, dat is aan een ieder zelf om te bepalen.

Ik maak zo mijn afwegingen om toch voor een Synology te kiezen. Jij hebt weer andere redenen om toch zelf wat te bouwen.

Mooi toch, die keuzevrijheid? ;)
Net alsof ik dat niet snap....
Zal ik er in het vervolg 'Ik vind' bij zetten?
of een onderbouwing die je al 100 keer hebt gelezen van anderen. :)
"Ik vind" zou inderdaad een goede zijn.

Jij doet een uitspraak, anderen (en ik) reageren daar gewoon op. Want voor die 'premium prijs' krijg je dus ook een behoorlijke 'premium' featureset terug, die out of the box gewoon werkt.
True.
Als je zelf een NAS zou maken met een micro ITX ofzo heb je natuurlijk nog geen goede NAS-software. hiervoor zijn wel opensource OS voor, maar ik weet zo niet hoe goed die werken en hoe moeilijk het zijn die in te stellen.

Synology heeft een heel fijne OS vind ik. lekker interactief en echt heel moeilijk is het niet.

Nu dan de reden waarom ik het zo duur vind. De synology OS wordt ontwikkeld door synology, maar deze wordt toch gewoon toegepast op elke NAS? Neem windows.... deze kost (voor het gemak) 100 euro.
Stel.... de componenten kosten 200 euro + 100 voor het OS. dan is 500 euro nog steeds een stevige prijskaart. Misschien dat jij daar meer duidelijkheid over kan geven.
Functioneel is het OS op alle modellen inderdaad wel ongeveer hetzelfde.

Maar toch zullen ze voor ieder model en bij OS updates grondig moeten testen of alles nog werkt, eventueel hardware-specifieke kernel patches of drivers testen, etc.

Verder gebruiken ze dus geen off the shelf ITX-bordjes en -kastjes maar wordt dat apart ontworpen.

En ja, een off the shelf moederbordje of ITX-kastje hoeft ook absoluut niet groot te zijn maar Synology (of qnap of asus) NAS'jes zijn toch nog net weer ff compuacter.

Oftewel, er zit altijd nog meer development en ontwerp achter dan je denkt.
En ja, een off the shelf moederbordje of ITX-kastje hoeft ook absoluut niet groot te zijn maar Synology (of qnap of asus) NAS'jes zijn toch nog net weer ff compuacter.

Oftewel, er zit altijd nog meer development en ontwerp achter dan je denkt.
dat syno besluit om rare capriolen uit te halen met hun hardware ontwerpen maakt nog niet dat hun systemen daarmee nog niet overpriced zijn. je kunt ook stellen dat, hadden ze een off the shelve itx bord of zelf uATX bordje genomen, dan hadden ze met de goedkoopste amd of intel chips. gemakkelijk 6bay nasjes kunnen bouwen

het feit is dat ze productiekeuze maken die de prijs opdrijven ten opzichte van zelfbouw. en dat is bijzonder jammer. want zoals je hierboven kunt zien kan het gewoon goedkoper.
OK.

Ik loop al tijden uit te zoeken welk Synology model mijn DS710+, die nu echt tegen z'n grenzen aan loopt en ook geen DSM6 meer gaat krijgen, moet gaan opvolgen.

Deze wordt het!

Intel architectuur, Dual LAN en Hardware Encryption gecombineerd met Hardware transcoding engine is gewoon :9 !!!
Ik vind 500 euro een forse prijs en is daarmee voor consumenten niet echt interessant.
Ik zou nog graag een NAS hebben die qua processor krachtiggenoeg is voor transcoding en veel addons maar minder leunt op meerdere LAN-aansluitingen en dat soort zaken.
@iAmRenzo

Dan is de Synology DS216PLAY iets voor jouw. Realtime transcoding van 4K materiaal. Prijs €259,- bij Coolblue bijv.
Mooi nasje, maar ondanks dat je deze kan uitbreiden zou mijn voorkeur toch uitgaan van een groter model met 8 of 12 bays, ik ben dan ook benieuwd of er groteren modellen komen met die zelfde Celeron N3150 Braswell processor, voor al in combo met btrfs.
Misschien een beetje offtopic, maar ik zie iedereen hier roepen dat transcoding zo handig is.
Ik heb ook een NASje staan en een mediaplayer maar stream gewoon alles 1-op-1 en heb niet echt de behoefte om iets te transcoden...

Is dat vooral voor mobile bedoeld? (transcoding nubcake hier ;))

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee