Synology brengt DiskStation DS216j-nas uit

Synology brengt met de DiskStation DS216j een nieuwe nas op de markt die plaats biedt aan twee harde schijven. Het instapmodel krijgt een iets snellere dualcore-cpu en het is mogelijk om de helderheid van de ledlampjes aan te passen.

De nieuwe nas haalt volgens Synology een schrijfsnelheid van 97,6MB/s en is daarmee iets sneller dan zijn voorganger, de DS215j, die bestanden wegschrijft met 87,5MB/s. In de DiskStation DS216j zit een dualcore Marvell Armada 385 88F6820-processor met snelheid van 1GHz, gecombineerd met 512MB ddr3-geheugen. Er is plaats voor twee hdd's van maximaal 3,5"-formaat en de maximale opslagcapaciteit is 16TB, bij gebruik van twee 8TB-hdd's. De schijven kunnen in jbod, raid 0, 1 of Synology Hybrid Raid geplaatst worden.

Naast een ethernet-aansluiting zijn er twee usb 3.0-poorten aanwezig op de DS216j, die door een 92mm-fan wordt gekoeld. Volgens de specificaties heeft de nas een piekverbruik van 14,85W en is dat 6,95W als de hdd's in de slaapstand staan. Daarmee is het verbruik iets hoger dan de DS215j, die respectievelijk 13,42W en 5,28W verbruikt. Mogelijk is de oorzaak de iets snellere cpu in het nieuwe model.

Nieuw is de mogelijkheid om de helderheid van de ledlampjes aan de voorkant van de nas aan te passen. Er zijn vier helderheidsniveaus beschikbaar en het is mogelijk om een schema te maken zodat de helderheid gedurende de dag aangepast wordt. De DiskStation DS216j draait op Synology's DSM-software en is per direct leverbaar voor een adviesprijs van 175,45 euro.

Synology DiskStation DS216jSynology DiskStation DS216jSynology DiskStation DS216j

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

10-03-2016 • 12:05

100

Submitter: Pepper92

Reacties (100)

100
98
63
4
0
5
Wijzig sortering
Jammer dat het slaapverbruik telkens omhoog gaat, de DS213j had nog een slaapverbruik van 3.65W.

Dat een veel nieuwere dual core op een kleiner proces dubbel het verbruik van een vergelijkbaar systeem met een single core op dezelfde frequentie heeft, geeft aan dat of de processor fabrikant zijn cpu idle states niet op orde heeft of dat Synology's software er niet goed gebruik van maakt of dat andere componenten op het moederbord veel meer zijn gaan gebruiken (USB3?).

Edit:
Toegegeven, bij de nog oudere DS211j was het standby verbruik nog hoger: 10W.

[Reactie gewijzigd door styno op 22 juli 2024 19:50]

Dit is wel met twee 1 TB schijven:
Stroomverbruik wordt gemeten terwijl het systeem volledig is geladen met Western Digital 1TB WD10EFRX-harde schijven.
Testomgeving voor lawaainiveau: Volledig geladen met een of meerdere inactieve WD 1TB WD10JFCX-harde schijven; twee G.R.A.S. Type 40AE-microfoons, elk op 1 meter van de Synology NAS vooraan en achteraan; achtergrondgeluid: 17,2 dB(A); temperatuur: 23,6℃; luchtvochtigheid: 58.2%.
Het idle verbruik van de DS213j is gemeten met 2 WD 3TB schijven en de DS211j is gemeten met 2 Seagate 750GB schijven. Nu kan het idle verbruik van de schijven uiteraard verschillen maar de tests zijn consistent representatief voor hun tijd uitgevoerd. Er vanuit gaande dat het idle verbruik van harde schijven lager is geworden, valt het nog meer op dat de nieuwe DS216j het dubbele verbruikt t.o.v. zijn voorganger.
jeeh, bij 24/7 slaapstand gebruik je per jaar ongeveer 6-7 euro aan stroom extra, dat ga je direct terugzien op de rekening. Wat een gemiereneuk, ja het is jammer dat het omhoog gaat, maar je praat over luttele wats, een tv in standby ipv stekker eruit verstookt hetzelfde.
Hij heeft zeker een punt. Als je al die dingen gaat optellen kan je wel eens aardig verschieten.

Hier bij mij staan een stuk of 4 switchen te draaien. Je koopt maar bij en breidt het netwerk uit.
Dat fenomeen zie ik nu bij niet tweakers ook gebeuren, zelfs bij mijn eigen schoonmoeder, mediaplayer hier, sonos'je dat altijd opstaat daar etc. want het moet altijd 'on' zijn en onmiddelijk beschikbaar.

Gelukkig kan je die Synologies nog laten slapen, maar de gemiddelde consument gaat zich niet bezighouden met die instellingen.
Als je die laat sleepen moet je die dan niet wekken met WOL ? Of heb je het over power management van de schijven zelf.
Net gekeken en je kan schedules maken ... shutdown en startup. Dus je kan je device redelijk down brengen.
Wekken met WOL gaat niet lukken daar heeft Synology geen functie voor ingebouwd. Een nas staat normaliter 24/7 aan. Er is wel een instelbare slaapstand voor de schijven. Ook de ventilator kan je op twee standen zetten. De laagste stand is bij mij voldoende om twee 3 1/2 inch schijven op een nette temperatuur te houden.
Voor de nacht heb ik een schedule gemaakt dat de nas tussen 1 en 6:30 uit is.

Ik let bij aanschaf altijd op het energie gebruik en laat apparaten niet onnodig draaien. Op de energie rekening zie ja dat nauwelijks terug, maar als iedereen dat doet scheelt het landelijk een kleine centrale.
Absolute Nonsense !

Mijn Synology DS213J laat ik via power schedules op werkdagen om 17:00 starten en om 01:00 uitgaan.
Indien ik thuis werk of een vrije dag heb, gebruik ik Wake Me On LAN om 'm al eerder uit slaapstand te halen. Ook een WOL app op de smartphone werkte prima hiervoor.

Ook een Zyxel NSA325 v2 maak ik wakker op dezelfde manier,

Mijn 3e NAS, eveneens een Zyxel NSA325 v2 is de enige die altijd aanstaat, en waar ik de disks na 20 minuten inactivity laat slapen.
Idd mooi te schedulen. Op de 3Syno's dat ik hier heb mooi in te stellen.

Trouwens rsboer je hebt blijkbaar een copy van mijn installatie want die NSA325 v2 draait hier ook. Trouwens een onderschatte nas voor de prijs en meer dan voldoende snel voor de meeste mensen.
Toch wel, WOL is mogelijk bij een Synology NAS.

Op mijn DS115: Configuratiescherm|Hardware en stroom|Algemeen: WOL on LAN1 inschakelen.

WOL werkt perfect, maar het duurt wel enkele seconden vooraleer de NAS terug beschikbaar is. Net iets te traag om autom de netwerkverbinding te maken vanaf een Windows-machine. Jammer...
Dat is niet zo lastig in een scriptje te verwerken hoor...
Het klopt dat het is niet veel geld maar in een tijd waarin steeds meer de focus ligt op efficientie is het wel opvallend. En zoals anderen ook al opmerken: als dit patroon zich bij meerdere verbruikers voordoet dan heb je het al snel over een leuk etentje per jaar wat zinloos weggegooid wordt.
Iedere Watt die je gebruikt terwijl er niks gedaan wordt is verspilling. Zeker voor apparaten die 24/7 aanstaan zoals settop boxen, routers en modems tikt dit aardig aan.
Goede zaak dat het hier aandacht krijgt.
Een tv in stand-by zou trouwens <0.1W moeten zijn...
Als geen enkel bedrijf daar op let, dan gebruik jij al snel 6-7 euro meer aan stroom per apparaat in je huis. Als je hele dorp dat doet dan kan er een extra electriciteitcentrale gebouwd worden. Is hij nog altijd aan het mierenneuken?
Niet iedereen heeft die grootverbruikers nog. 3W extra is voor mij 10% extra baseload (die is 24W), en dat is dus wel degelijk iets waar ik op let. Voor mij is het een reden om zo'n device dus niet te kopen. :)
misschien heb je 24w continu, maar reken met gemiddelde waardes voor al je apparatuur in een jaar, koelkast, vriezer, (vaat)wasmachine (en droger), verlichting etc.

Door alle spaarlampen eruit te knikkeren en led lampen te nemen met wat minder lumen (en dus nog minder vermogen) bespaar je meer dan die 3 watt die deze nas zal verstoken.
Uh, nee. Een NAS staat altijd aan, een wasmachine of de verlichting niet. Daarom is die baseload (lokwel sluipverbruik genoemd) zo belangrijk: het verbruikt 365 dagen per jaar, 24 uur per dag.

Maar omdat je het wilt weten: inclusief 'altijd aan, maar soms meer verbruik' devices als mijn koelkast en de vriezers is het 41W. ;)
Je hebt sowieso een aan/uit schema instellen. Als je je NAS alleen zou gebruiken als je thuis bent. Kan hij al snel zo'n 12-16u per dag uit.
Niet als je je NAS hebt ingesteld als download station met Couch Patato/SickBeard/SickRage/etc.
Ook niet als je wilt dat je altijd en overal bij je data kan...
Die kun je uiteraard ook gewoon laten draaien via een scheduler. Wat betreft de data waar je altijd aan wil kunnen, ik denk dat zoiets via een WOL functie wel te regelen moet zijn voor het geval dat. Nietwaar?
Je kan er ook SSD's in stoppen, dan gaat het verbruik wel omlaag.
24 watt, hoe krijg je het voor elkaar. Ik zit op het 10-voudige :Y)

Heb jij wel iets van comfort in je huis?, of leef je echt super back2basics?
Nee, ik heb domweg alle grootverbruikers buiten de deur gedaan en ben kritisch op wat er binnenkomt. :) Sommige mensen zullen het back2basics vinden (ik door mijn was op een wasrek in plaats van in een droger), maar er staat met kerst gewoon een kerstboom en ik kook graag (en op inductie).
Mag ik vragen hoe je dit meet? :) Ben erg benieuwd naar mijn eigen verbruik.
http://www.smartmeterdashboard.nl/ :-)

Of een youless of een of andere smartplug.


Ik was er actief mee bezig en bracht m'n sluip van 200 naar om en nabij de 100 watt (of beter: 100Wh , want gemiddeld over een uur, dan zit de koelkast/diepvrieskast er ook bij omdat die maar zo af en toe aan springen ).

Ik denk (omdat ik al een tijdje niet gekeken/gelogd heb) dat ik inmiddels alweer naar de 150Wh aan het kruipen ben.. :-( Of ver er voorbij.
Voor algemeen huisgebruik kijk je gewoon op je elektriciteitsmeter en maak je notities. Om te kunnen differentieren kan je de handleidingen van je apparatuur afschuimen en/of meten met een wattmeter (voltcraft).
neej - je kunt je beter richten op het probleem dat het makkelijkste op te lossen is,

voorbeeld; alle huishouden in een bepaalde gemeente, gebruiken jaarlijks 1megawatt/uur aan stroom meer dan ze zouden moeten, laten we zeggen dat het implementeren van deze oplossing door een bewustwordings campagne zo'n 10.000 euro kost, ergo 10 euro per kwh,

in plaats daarvan gaat de gemeente praten met de lokale hoogovens, die voor een besparing van 3 megawat een subside aanvraagt van 2.6mln euro.

wat waar ku je dan het beste beginnen?
Als het doel is zoveel mogelijk energie te besparen: Met de hoogovens :+

Maar serieus, ik denk dat we het eens zijn dat je eerst het laaghangend fruit (is dat goed Nederlands?) moet plukken. Voor de meeste mensen betekent dat kijken naar de grote energieverbruikers in huis, en daar verbeteringen zoeken. Vandaar mijn opmerking.

Krisp heeft dat blijkbaar al gedaan, dus voor hem heeft het wel zin om ook te focussen op de kleine verbruikers.
Goed gespot.

Uit de reacties blijkt dat men het kleine niet eert. Men heeft ook de stand-by verbruik van televisies drastische weten te verlagen.

Als je NAS het enige apparaat zou zijn die een fluctuatie in de eind afrekening van je energie rekening is dan is het inderdaad peanuts. Ik schat in dat men veel meer van dit soort peanuts-verbruikers in huis hebben zoals zoals Senseo apparaat, adapters voor telefoons, laptop, etc. Ik denk ook dat jullie ook wel een oplossing hebben en de keuze om er wat aan te doen is ook aan jezelf maar het is goed om er wel bewust van te zijn.
Da's op papier inderdaad iets minder. Maar kom op. Wat merk je nou in de praktijk van die paar watt?

En kom niet aan het "het milieu" want dat is geneuzel in de marge. Ik heb m'n DS211j ook 24/7 aan staan, al ruim 5 jaar lang. En ter compensatie heb ik er WD Green schijven inzitten (want Red schijven bestonden in 2011 nog niet).
En de hamvraag is natuurlijk of de DS216j sterk genoeg is om een Plexserver te draaien en fatsoenlijk te transcoden.
Van de Plex site: "Some NAS devices–primarily those with processors based on the ARM architecture–have capabilities low enough that transcoding is simply disabled altogether for them in Plex Media Server.

For such NAS, if you attempt to play content that would require transcoding, you will simply receive an error instead."

Nee dus. Een betaalbare NAS die van 1080P kan Transcoden is er nog niet, en vermoed dat die voorlopig ook niet gaat komen. Voor een overzicht van NAS modellen en hun Transcoding mogelijkheden: https://support.plex.tv/hc/en-us/articles/201373803

[Reactie gewijzigd door Saeverix op 22 juli 2024 19:50]

Dat is niet waar. QNAP TS-253a (zelfs 4K) en Synoglogy DS716 kunnen dat zeker wel aan.

Daarnaast ligt transcoderen ook niet alleen aan de hardware maar zeker ook aan Plex. Neem als voorbeeld DS216Play. Dat kan makelijk 1080p transcoderen. Zelfs 4K moet lukken (hoewel in praktijk toch niet alle filmpjes goed werken). Maar Plex is helemala niet efficient in het gebruik maken van hardware. Daarom dat het niet op veel hardware werkt.

Daarnaast hebben tegenwoordig vele QNAP hardware een HDMI aansluiting. Dit zorgt er voor dat je rechtstreeks je NAS, met KODI op je TV/reciever kan aansluiten.

[Reactie gewijzigd door MM99 op 22 juli 2024 19:50]

De vraag van @sambalbaj ging ook over Plex, dus ook met de modellen die je aangeeft kan het niet.

In de lijst die ik hierboven heb gepost zeggen ze over de Synology DS716+ het volgende: "*May transcode some low bitrate 720p media"
En over de QNAP TS-253A: "*May struggle with some high bitrate 1080p media"
Dient daar de play version niet voor of heb ik het mis?

vraag hieronder beantwoord, niet goed gekeken.

[Reactie gewijzigd door Grompie op 22 juli 2024 19:50]

Ik zou er niet vanuit gaan voor HD video, dan zul je toch voor de play variant moeten gaan.
Ook niet.. de 216play bevat een STM STiH412; Plex maakt geen gebruik van de hardwarematige transcoding functionaliteiten, dus de betrefefnde CPU zal dat niet redden.. dus die vlieger gaat niet op. Naar mijn weten zijn de 'huidige' en "betaalbare"' Syno's die in ieder geval 1 1080P stream kunnen transcoden (zonder een al te hoge bitrate) de DS716+ en de DS415+ (oftewel de modellen met een redelijke Celeron of Atom).

Edit: in theorie kan de DS216+ ook nog wel 1 stream aan, maar dat wordt 'erg krap' :P

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 22 juli 2024 19:50]

Zelfs een DS415+ trekt het niet op 1080p... zie link hierboven.

Wil je deftige performance voor 1080p moet je richting Core i3 en hoger gaan.
Jawel hoor, mits je geen idiote bitrates hanteert. Sterker nog, transcoding van een 1080p stream + enkele direct play streams kan:

https://www.youtube.com/watch?v=2nZ9wyXJ7EI

edit: mbt tot de link; dat overzicht is gebaseerd op Passmark scores en zijn een "indicatie"; ik volg het Plex-forum vrij goed en ook daar wordt beaamd dat de DS716+ en DS415+ in staat zijn om een 1080p stream te transcoden. Natuurlijk verandert de zaak als je een zware 40+ bluray rip over de lijn wil duwen maar 1080p transcoding kan dus weldegelijk :)

Het beste is natuurlijk om te zorgen dat je devices hebt die zoveel mogelijk codecs/containers ondersteunen, en/of zorgen dat je media in het beste format is opgeslagen zodat transcoding niet nodig is.

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 22 juli 2024 19:50]

Je bedoelt, mits je geen fatsoenlijke bitrates hanteert...
haha, ja zo kan je het ook interpreteren ;)
Waarom zou je nog willen transcoden? Zolang je een steady 3MBps lijn hebt kun je alles probleemloos kijken.
Mits genoeg bandbreedte kun je het bestand streamen en wordt de ondertiteling er lokaal ingebakken ipv op de server zoals een aantal versies geleden wat een hoop CPU power scheelt.
Maar als je een stevige Plex Media Server wil bouwen is dit misschien niet de hardware waar je wil kijken.

[Reactie gewijzigd door Bonthouse op 22 juli 2024 19:50]

de chromecast slikt de meeste formaten niet zomaar en dan komt transcoderen toch echt om de hoek kijken.

En zelfs met een + versie zul je waarschijnlijk problemen ervaren (mijn DS412+ trekt het niet, daarom een dedicated MacMini ingezet als Plex server)

[Reactie gewijzigd door Yucko op 22 juli 2024 19:50]

Echt even een serieuze vraag... waarom zou je willen transcoden als je gewoon 720P films download op een NAS en die afspeelt met bijvoorbeeld een Kodi op een Apple TV 4?
Omdat plex veel meer mogelijkheden bied en een veel handiger interface heeft dan kodi. Nog afgezien van dat een chromekast veel goedkoper is dan een apple tv.
Of de interface handiger is, is natuurlijk volledig een kwestie van smaak en/of gewenning.
Plex heeft niet veel meer mogelijkheden dan Kodi, de mogelijkheden zijn alleen anders verdeeld. Bij Kodi heb je bijvoorbeeld veel meer addons en veel soorten skins en aanpassingen. Plex heeft meer hardware support en streaming mogelijkheden. Het is maar net wat je wilt.
In dat geval niet, maar anderen (zoals mezelf) streamen ook video naar Chromecast of mobile devices (interface voorkeuren buiten beschouwing gelaten).
Die ondersteunen niet altijd alle formaten, waardoor bijvoorbeeld een .mkv naar .mp4 formaat moet omgezet worden on the fly.

Zelf probeer ik ook altijd minimum 1080p bestanden af te spelen. Zonde van een Full HD tv als je alleen 720p kijkt denk ik dan ;)
Anoniem: 16328 @Yucko10 maart 2016 12:28
Dan moet je dus naast de Chromecast een RPI plaatsen met Kodi. Kost ook niet veel in aanschaf of verbruik. En je kunt aan de slag :).
Als je per se de chromecast wilt gebruiken, kun je ook vast wel met je pc transcoden. Maar ipv een veel duurder apparaat te kopen dat een datastream aanbiedt dat door chromecast gesnapt wordt, kun je misschien beter een casting-device kopen dat met meer soorten streams kan omgaan. Is misschien financieel wat efficienter.
Anoniem: 382732 @Yucko11 maart 2016 09:29
Je kunt natuurlijk ook gewoon off-line transcoden naar een formaat dat Chromecast wel accepteert. Dat hoef je maar 1 keer te doen per film...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 382732 op 22 juli 2024 19:50]

Anoniem: 16328 @Bonthouse10 maart 2016 12:26
Inbakken van ondertitels is een ontzettend kansloos en verouderd concept. Wat dat betreft loopt Plex ontzettend achter. Ik zie dit ook niet een RPI even client side doen. Sowieso snap ik deze beperking van Plex niet als je ziet dat echt elke mediaspeler tegenwoordig standaard formaten ondertitels direct als overlay kan weergeven. Zelfs een smart TV kan dit.
Mogelijk begrijp ik je niet. Maar Plex herkent zowel ondertitel bestanden binnen een mkv bestand als losse .srt bestanden. Zelfs ook de taal als je er .eng of .dut voor de extensie zit. Je kan ook zowel interne als externe ondertiteling bestanden tegelijkertijd gebruiken.
Je begrijpt het verkeerd. Plex ziet ze en kan ze gebruiken, maar daarvoor doet hij wel transcoding. Oftewel, hij propt de ondertitel in de videostream. Daarvoor heb je dus voor het weergeven van een ondertitel al meteen en stevige Nas nodig.
Terwijl een bestand downloaden, srt bestand erbij downloaden en spelen maar toch effectief hetzelfde is? Of vat ik het dan wel heel simpel op?
Je vat het precies goed op.
Plex koos in vorige versies ervoor om de subtitles te hardcoden waardoor er ernstig veel CPU power nodig was. Het was ook niet mogelijk om dit op een dedicated GPU los te laten.
Sinds kort laten ze dit client-side afhandelen waardoor iedereen die ooit een i5 heeft gekozen voor zijn PMS nu een beetje een overpowered NAS heeft staan.

De motivatie en filosofie achter hardcoden van ondertiteling ontgaat me ook volledig maar ben blij dat ze het anders doen tegenwoordig :)
Volgens mij was dat "hardcoden van subtitles" juist handig/nodig voor als je een Film wou kijken via de Plex webinterface. Want daar kijk je namelijk niets anders dan een videostream. Zonder het hardcoden van de subtitles had je dan dus geen optie om subtitles te tonen via de webinterface. Denk dat daar de reden zit waarom ze het bedacht hebben.
Eh, dat klopt toch niet?
Ik gebruik Plex for Samsung en gebruik altijd externe ondertitels (srt).
Alles is streaming, no transcoding ooit uitgevoerd op de NAS.

Of hangt dat af van de client mogelijkheden?
Ik lees net dat ze dat hebben aangepast. Dat is heel mooi, "vroeger" werden ondertitels door Plex meegestuurd, en was transcoding dus noodzakelijk. Mooi dat dat niet meer zo is.
"Vroeger" als 2 maand geleden :)
Nee dat kan die niet, om te transcoden moet je de DS216play hebben en om met Plex te transcoden een systeem met x86 processor.
Zelfs een DS1815+ trekt het amper. Ik heb het onlangs zelf getest voor een mediacenter installatie bij iemand te doen. Geeft 95% load bij 8mbit en 75% bij low quality transcoding. Dat was zonder achtergrond taken, dus toch nog een apart device moeten kopen om te transcoden.

Waar deze entry level NAS-jes echter zalig voor zijn is backup taken. Ik heb zelf 2 DS115j systemen op remote locations for offsite backup van mijn RS815+. Spotgoedkoop, verbruikt bijna niets, en nog gemakkelijk op te zetten ook.
Chromecast en verschillende Android/Smart TV's kunnen prima direct de video afspelen vanuit Plex (op bijvoorbeeld een synology). Het punt is alleen vaak dat deze weergave apparaten geen DTS en dergelijke ondersteunen.

Daarom zou REMUXEN (live omzetten van Audio codec formaat) van o.a. DTS/DTS-HD naar AC3 al een uitkomst zijn want dat ondersteunen ze wel allemaal. Helaas ondersteund Plex dit niet out-of-the-box. Deze synology zou dit prima live moeten kunnen maarja, de software kan het gewoonweg niet.

Wellicht dat hier een licentie vraagstuk aan ten grondslag ligt
dat is geen hamvraag, alleen al het feit dat er geen play in de naam staat zegt genoeg, - en bovendien met 512mb ram heb je nauwelijks genoeg om nas-taken uit te voeren, laat staan dat je nog van addons kunt genieten. ik vind het dan ook best schokkend dat ze niet voor die 5 euro extra aan productiekosten gewoon een 2gb chip erin hebben gesoldeerd.
Zijn deze apparaten nog uit te breiden met extra intern geheugen, of moet je het doen met de hoeveelheid geheugen die de fabrikant erin heeft gestopt?
vaste hoeveelheid. maar waarom zou je meer willen ?
ik wil een nas gaan misbruiken voor domotica toepassingen (domoticz) en kan me voorstellen dat je daarvoor wat meer geheugen nodig hebt.
Ik zou daar ook een raspberry pi voor kunnen gebruiken maar het lijkt me handiger om alles op 1 kastje/nasje te zetten zodat de meterkast niet vol komt te staan met allemaal losse kastjes voor diverse toepassingen
Dat zijn geen programma's die geheugen vreten. Moet zat kunnen.
Geheugen is bij deze modellen niet uitbreidbaar, het zijn consumenten modellen natuurlijk en in mijn ervaring met de Synology boxjes is het geheugen ruim voldoende voor de taken waar het voor ontworpen is.
Deze zijn dat niet. Enkele van de Synology nassen hebben wel de mogelijkheid om geheugen uit te breiden; zie https://www.synology.com/en-us/products/Synology_RAM_Module

Overigens kom je met 512mb veel verder dan je zo zou denken vergeleken met een PC. Ik heb enkele jaren geleden een DS213J gekocht en sta er steeds van verbaast hoe weinig overhead er op OS is met toch best een aantal services die ik actief gebruik.

[Reactie gewijzigd door TweakMDS op 22 juli 2024 19:50]

de lagere klasse heeft over het algemeen geen optie tot uitbreiding van het geheugen :+
Alleen de duurdere modellen:
https://www.synology.com/en-us/products/Synology_RAM_Module
Bij sommige is het ook mogelijk hoewel niet officieel ondersteund:
https://hoopercharles.wor...-web-pages-not-databases/
Het geheugen is vast en niet uitbreidbaar. Maar in mijn ervaring (DS212, DS214play en DS716+) wel in balans met de power van het kastje. Het blijft een NAS, hetzij met (heel wat) extra's.

Alleen bepaalde zwaardere modellen kun je uitbreiden.
Hmm. Heb 2 weken geleden net de DS-215j gekocht. Bevalt goed, maar had toch voor deze gekozen als ik toen de keuze gehad zou hebben.
Waarom? Presentaties is bijna hetzelfde https://www.synology.com/nl-nl/products/performance#2bay
Verder kan je zien dat je iSCSI en Time Backup support verliest en dat stroom verbruik hoger uitvalt. https://www.synology.com/...cts/compare/DS216j/DS215j

Hij is nog eens 20 euro duurder volgens Pricewatch.
Dat verlies van Time Backup had ik nog niet gezien. Vreemd dat het nieuwere model dat niet meer ondersteund. Die 20 euro boeit me niet zo op een bedrag van 400 euro (NAS + 2xHD). Stroomverbruik legt voor mij ook niet zo veel gewicht in de schaal.

Maar ik ben met name bang dat de SW support voor de 216j wel eens langer zou kunnen doorlopen dan voor de 215j. En vaak denk ik toch: nieuwer = beter. De snellere processor en 2x USB3 zijn ook mooi meegenomen.
Time Backup zit nu in Backup & Restore onder kopje: Versies/versions.

Je verliest er weinig mee. Ik ga er even vanuit dat ze onder backup and restore geen onderscheid in NAS Modellen maken.
Wat nog wel in TB zit en niet in B&R, is multi-versie backup naar USB schijf.
Maar mss is dat verholpen in DSM 6.0?
En volgens mij was dat ook met een hack aan te zetten.
iig beloofden ze alle functionaliteit van TB in B&R te integreren, als ze zich daaraan houden dan moeten ze dat nog echt wel implementeren.
Hopelijk daalt nu DS-215 dan flink in prijs, dan wordt dat een erg interessante optie.
Reken daar maar niet op. Synology's blijven vrij constant in prijs (check maar eens de pricewatch)
Anoniem: 382732 @MenN11 maart 2016 09:31
De kans is groter dat die niet meer in het schap staan.
Dat van die instelbare led lampjes is echt een goed idee! Hoe vaak electronica wel niet van die ledjes hebben die een donkere kamer doen oplichten.
Leuk voor tweakers, maar de gemiddelde consument zal het weinig interesseren. Ze hadden beter een LDR ernaast kunnen plaatsen en aan de hand daarvan de helderheid laten veranderen.
Dat vind ik ook een bijzonder irritant punt in electronica. Vaak zijn het van die kleine powerleds of laptops die in slaap modus staan met zo'n ontzettend felle leds dat inderdaad de hele kamer oplicht.
Zeker als je wat spul in je slaapkamer hebt wil je dat die dingen juist zo min mogelijk licht geven.
3M heeft daar in 1926 al een oplossing voor bedacht...
Ik verhelp dat zelf met zwarte isolatietape.
En dat bleek ook handig om bijv. het glimmende Dell logo op mn monitor af te dekken.
Maar bij afplakken verbruiken de leds natuurlijk nog wel wat stroom.
Je kan een paar Synology leds ook uitzetten via de console/scripts, zie hier, werkt ook bij oudere modellen.
Wat de nieuwe dimbare leds betreft, grote kans dat ze dat met PWM doen en ze daarom knipperen, maarja het is iig iets.
Het slaapverbruik is wat mij betreft sowieso een illussie. Mensen kopen een Synology omdat ze iets willen dat 'out of the box' werkt, maar als er iets is wat niét out of the box werkt, is het de hibernation van de NAS. Ben er dagen mee bezig geweest en getuige berichten op het Synology forum meerdere mensen met mij, maar niemand lijkt alle antwoorden te hebben.

Om maar eens iets heel simpels te noemen: er zijn verschillende taken die de NAS automatisch uitvoert, bijv. automatisch updaten van DSM. Bij ieder van deze scheduled tasks wordt de NAS wakker. Zou geen ramp zijn, als Synology zou zorgen dat dit soort taken allemaal op hetzelfde tijdstip op de dag gescheduled zijn, zodat er maar één wake-up nodig is. Maar... niets is minder waar. Sommige tijden kun je als user aanpassen via de GUI, maar voor sommige moet je met een SSH verbinding inloggen en via de terminal wat tekstfiles aanpassen waarin het schema vastligt. Of, op het gewenste moment een instelling 'aan' zetten (bijv. DNS updater), omdat die timer daarmee gereset wordt.

Dan zijn er nog een heleboel wake-ups waarvan ik niet zeker weet waardoor ze veroorzaakt worden... Voor mensen die geinteresseerd zijn, zie mijn post op het Synology hiberantion forum en de links waarnaar ik daarin refereer https://forum.synology.co...fac942e84525acd1046ba0622
Dit is trouwens niet meer het instapmodel. De DS216SE zit hier nog onder. Deze zit net onder de €140,-.
Heb nog steeds een DS211J waar ik ontzettend tevreden over ben. Niet de snelste, maar als downloadmachine via sickbeard en couchpotato nog steeds een prima en stabiel systeem. Hij wordt zelfs nog voorzien van updates door Synology.

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 22 juli 2024 19:50]

Dat werkt zelfs op mijn 210j nog goed! en dan gewoon streamen naar je raspberry pi en je hebt een prima media machine.
Haha ik ook. Ben wel nieuwe schijven in mijn 211j aan het stoppen omdat eentje aan het overlijden is. Upgrade zou leuk zijn, maar ergens ook niet heel noodzakelijk.
Ik vraag me af wanneer de opvolger van de 415+ uitkomt
Heb ik zelf ook staan. De voorloper daarvan was de 412+ dus het zou best nog wel even kunnen duren.
Plex maakt geen gebruik van de hardware decoding van de play versie's, word pure op de procesor gedaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.