Deense chemici hebben een methode ontwikkeld om een zeer eenvoudige, dunne transistor te produceren. Hun moleculaire transistor bestaat uit slechts een enkele laag moleculen met een top-elektrode van grafeen.
De transistors werden door medewerkers van het Department of Chemistry Nano-Science Center van de universiteit van Kopenhagen gemaakt. De transistors worden opgebouwd uit een source- en drain-elektrode van goud, met daarbovenop twee eilandjes halfgeleidermateriaal. Dat halfgeleidermateriaal bestaat uit een monolaag van een organisch en lichtgevoelig molecuul. Daardoor kan het onder invloed van uv-licht schakelen tussen twee weerstandsniveaus en als element in een transistor dienen. De transistors zouden daarmee een van de dunste transistors ter wereld zijn.
Bovenop de twee halfgeleidereilandjes fungeert een laagje grafeenoxide als top-elektrode. Het grafeen is vrijwel volledig transparant voor licht en blokkeert dus de werking van de transistor niet. Het ontwerp van de transistor werd getest met een specifiek organisch molecuul, maar de opstelling leent zich eenvoudig voor het snel testen van diverse halfgeleidermoleculen. Zo kunnen de onderzoekers snel een groot aantal organische halfgeleiders in hun transistormodel testen.
Dat moet leiden tot een snelle selectie van geschikte organische moleculen voor specifieke transistors. Vooralsnog zijn de tests voor dergelijke materialen omslachtig en tijdrovend. Het zoeken naar geschikte materialen voor toekomstige generaties transistors voor chips zou met deze techniek efficienter zijn. Ook het daadwerkelijk gebruiken van de gevonden materialen, hoewel dat nog geruime tijd zal duren, zou bovendien relatief eenvoudig zijn. De gebruikte testopstelling met elektrodes van goud en grafeen zou vrij goed in de commerciële chipproductie te ingegreren zijn.