Lilliputian komt met compacte brandstofcel voor mobieltjes

Het Amerikaanse bedrijf Lilliputian heeft een lader met brandstofcel aangekondigd die gebruikt kan worden om mobieltjes en andere draagbare apparatuur op te laden. De Silicon Power Cell maakt gebruik van butaangas als energiebron.

Lilliputian heeft de lader ontwikkeld, maar zal deze niet zelfstandig aan de man brengen; daarvoor is een samenwerking aangegaan met Brookstone, een Amerikaanse winkelketen. De brandstofcel werkt met cartridges met butaangas, dat als energiebron voor LSI's Silicon Power Cell dient. Een telefoon zou ongeveer veertienmaal kunnen worden opgeladen met een enkele cartrigde.

De Silicon Power Cell brandstofcel maakt gebruik van een zogeheten solid oxide fuel cell-membraan, dat van een silicium wafer gemaakt is. Een oude fabriek van Intel maakt de membranen voor LSI. Het bedrijf ontstond tien jaar geleden om een door het MIT ontwikkelde techniek verder te ontwikkelen. Het is nog niet bekend wat de lader moet gaan kosten, maar Brookstone zou hem later dit jaar in zijn winkels en online gaan verkopen. De cartridges zouden goedkoop zijn en onder andere op vluchten zijn toegestaan.

LSI Silicon Power Cell

Door Willem de Moor

Redacteur

09-05-2012 • 13:26

59

Submitter: John_Glenn

Reacties (59)

59
59
35
1
0
20
Wijzig sortering
Opladen gebeurt door middel van een usb-poort.

Zie het originele persbericht
The stand-alone, portable, lightweight, “plug-less charger” product will charge and power billions of Consumer Electronics (CE) devices that subscribe to the USB standard. (e.g. smart phones, mobile handsets, MP3 music/video players, digital cameras, etc.)
Nuttig om te weten (Bron: Boston Globe, september 2010. Bepaalde informatie kan dus al achterhaald zijn.).
  • De cartridges zijn niet hervulbaar, maar wel recycleerbaar. Het is dus een backup, maar geen noodoplossing. Niet overal ter wereld zullen cartridges beschikbaar zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld zonne-energie.
  • Volgens de Mouli Ramani (VP Business Development Lillipution Systems) zal de prijs van het toestel tussen $150 en $200 bedragen. De brandstofcartrigdes tussen $2 en $5 afhankelijk van hun capaciteit.
  • Het toestel zou ongeveer de grootte hebben van een pak sigaretten. Deze foto maakt het duidelijker.
  • De usb-poort kan tot 3 watt energie leveren, voldoende voor het opladen van gps of smartphone. Niet voor laptops of tablets, alhoewel dit ondertussen al misschien mogelijk is en dit behoort ook tot hun toekomstplannen.
  • Het toestel stoot alleen waterdamp en een beetje CO2 uit.
Meer informatie over de werking vind je hier:
http://www.lilliputiansystemsinc.com/news.php?id=5

[Reactie gewijzigd door c-mattic op 23 juli 2024 17:45]

Ik moet leren lezen :)

Maar ik vind het nog steeds niks. Je kan 14 keer je mobieltje bijladen met dat ding. Maar je hebt tegenwoordig toch ook extra mobiele accu's van Varta en Duracell? Die laad je gewoon aan het stopcontact mee op en als je mobieltje leeg begint te raken prik je die extra accu erbij en klaar.

[Reactie gewijzigd door intGod op 24 juli 2024 11:22]

Ik weet het ook zo net nog niet met dit ding. Ja het kan handig zijn om bijvoorbeeld tijdens een tocht door een natuurgebied waar je een dagje of wat verblijft toch gewoon van je telefoon gebruik te kunnen maken. Butaan gas is daar naast ook erg goedkoop dus als je de basis unit eenmaal hebt zal het opladen praktisch niets kosten in verhouding tot de hoeveelheid rommel die je anders mee zou moeten nemen om het ding op te kunnen laden.
Dat het op dit moment nog is toegestaan op vluchten zegt niets, tot niet al te lang geleden mocht ik ook gewoon mijn drinken mee nemen aan boord van een vliegtuig en was ook een nagelschaartje of een gebroken bord geen probleem... Het is een kwestie van tijd voor iemand zo'n ding in een brandbom veranderd en de instructies op internet knalt dus nu nog toegestaan maar in de toekomst waarschijnlijk niet meer. :(

Maar naast het handige op reis kan ik me eigenlijk geen dagelijkse toepassing bedenken van zo'n ding nu alle telefoons een standaard plug gebruiken om te laden (EINDELIJK!!!) is het bijna ondenkbaar dat er niemand is die je even een lader dan wel een USB kabeltje kan lenen.
Nu zal het in bijvoorbeeld Amerika waar energie niet altijd vanzelfsprekend is dankzij uitval door een storm of simpel weg een onbetrouwbaar elektriciteitsnetwerk dat natuurlijk niet altijd voldoende zijn een ook kan ik me nog voorstellen dat je helemaal geen tijd hebt om aan een stopcontact dan wel een computer vast te zitten voor een uur of wat terwijl je telefoon wordt opgeladen maar toch dit soort dingen zijn als je een beetje oplet en simpel weg het ding iedere avond van wat prik voorziet eigenlijk niet echt een probleem.

Maar goed als een bedrijf al 10 jaar bezig is (en dus geld van investeerders krijgt) om dit ding te maken dan zal er vast wel een markt voor zijn die wij geen van beide zien. :) Dat zal dan ook wel de reden zijn waarom deze mensen denken er rijk me te worden terwijl wij ons maar blijven afvragen hoe ze dat toch doen ;)
Anoniem: 449482 @Rob Coops9 mei 2012 14:02
Ja het kan handig zijn ... op te kunnen laden.
Dat is juist het hele idee er achter. Ik denk dat je onderschat hoeveel plekken er op de wereld zijn waar je niet zo makkelijk je mobieltje even aan de lader kan hangen. En het is inderdaad ideaal voor mensen die (voor langere tijd) de natuur in trekken (onderzoekers/toeristen).
Maar naast het handige op reis kan ik me eigenlijk geen dagelijkse toepassing bedenken van zo'n ding
Zoals je dus eigenlijk zelf al aangaf in je eerste alinea is deze brandstofcel ook helemaal niet bedoeld voor de 'normale consument' in het dagelijks leven.

Ik denk dat er best veel animo voor is, als je dit alternatief vergelijkt met bijvoorbeeld laders/accu's die op zonne-energie werken.
Man, ik zie dit ding andersenorm zitten!

1 ding: Lowlands of soortgelijke festivals, na dag 2 is IEDEREEN door zo'n accur heen en is het knokken rond de charging points.

Zeilvakanties of andere vakanties waar je niet kan vertrouwen dat je altijd stroom bij je hebt..

Zakenmensen die ten allen tijden beschikbaar moeten zijn, ook als gestrand zijn op een ziekenhuis of in ontwikkelingslanden.

Het is heel erg betrouwbaar en zou heel goed kunnen dienen als back-up in/voor noodgevallen. Bovendien moet je niet vergeten dat je in Amerika nét iets vaker en makkelijker kan verdwalen in natuurgebieden. je kan ook denken aan reisverzekeringen die dit verplicht gaan stellen voor sommige vakanties.

In diverse legers worden dergelijke systemen al niet voor niets jarenlang toegepast in laptops en andere communicatiemiddelen.
Het is ook geen accu, maar een oplader die je mobiel 14 keer kan opladen.
Heel handig aangezien het compact is EN toegestaan op vluchten.
Mobiel voor de mobiel, zogezegd!
Nee. Het zou handig zijn voor vluchten. Of het ook mee mag is een ander verhaal.

Verder een beetje jammer dat er aparte cartridges in moeten. Bovendien zijn de prijs en beschikbaarheid hiervan nog onbekend. Maar het zal nooit goedkoper zijn dan het butaan los. Ik had zelf liever een hervulbare variant gezien zoals je nu ook bij sommige vuuraanstekers tegenkomt.

--edit-- blijkbaar wel mogen ze dus wel mee op vluchten. Wat John_Glenn zegt. soms begin ik te twijfelen of ik iets nou verkeerd gelezen heb of dat de artikelen veranderen

[Reactie gewijzigd door NESFreak op 24 juli 2024 11:22]

'carried' is daarbij ook weer heel iets anders als 'used'. Aanstekers mag je meenemen in een vliegtuig, maar mag je ze ook gebruiken? Een mobiele brandstofcel die je wel mee mag nemen maar niet mag gebruiken is vrij pointless, in ieder geval in het vliegtuig.
Ligt eraan wat voor aansteker je meenement. Een Zippo komt écht niet aan boord hoor. Ja, zonder het lontje en de watjes erin willen ze het nog wel eens toestaan... Normale aanstekers mogen volgens mij ook niet meer mee in de handbagage.
Waarom zou je hem als handbagage mee willen nemen in vliegtuig? Je mag nog steeds niet in alle vliegtuigen en/of vliegruimen je telefoon aan hebben.

En in de vliegtuigen waar het al wel mag heb je soms ook gewoon stopcontact, in businessclass heb je dat meestal.
Ja hoor je mag gewoon aanstekers meenemen aan boord van een vliegtuig en je kan na de controle ook gewoon een zippo kopen incl alle benodigheden, echter is het brandstof busje wel klein
Dat hangt sterk af van waar je vliegt. In bv China mag je geen aanstekers in je handbagage hebben.
Volgens CNet:
The cartridges, which will be made by cigarette lighter makers, can be carried on airplanes.
Het is meer een externe lader. Zoals deze, http://www.a-solar.eu/NL/Solar_chargers alleen dan met butaan gas cartridges.
Ik heb een kleiner model, heel hand kan via diverse oploaden met (mini)USB apple/blackberry connect en opladen via solar of USB.

Geen brandstoffen nodig.
Ligt gewoon altijd op de vensterbank te laden.

[Reactie gewijzigd door gp500 op 24 juli 2024 11:22]

Zo'n lader is ideaal voor op vakantie. Zeker voor mensen die gaan backpacken of naar een gebied gaan zonder stroom. Kan je 14 keer je telefoon opladen, met een beetje normaal gebruik kan je dus een maand met je telefoon doen.
Verder zie ik niet echt een grootte markt voor dit soort producten.
Pas wanneer je laptop bijvoorbeeld een week kan werken op 1 lading zou het pas intressant worden.
Anoniem: 126717 @chrisborst9 mei 2012 14:11
Voor mijn telefoon zal ik hem niet snel gebruiken, in die gebieden heb ik meestal toch geen ontvangst.
Maar het zou ideaal zijn voor het opladen van de batterijen van de camera en de Nextodi! Nog 170 dagen in ik zit weer zonder stroom in de Kgalagadi, dus wordt het weer goed plannen met opladen. Of toch maar die inverter kopen?
Heb je daar geen auto? Neem je een 12V->230V converter mee, en dan kun je alles aansluiten wat je maar wilt.
Nou ja, ligt eraan of deze veel meer dan 1 A wil leveren.
Ik ben benieuwd of dat wel gaat werken. Backpacken in warme gebieden is dit apparaat misschien juist niet voor geschikt. Als er een butaan cartridge in zit heb je grote kans dat er een grote waarschuwing in de gebruiksaanwijzing staat dat je hem niet mag blootstellen aan temperaturen hoger dan x graden. Afhankelijk van waar je gaat backpacken kan die temperatuur, zeker in een tas waar de zon op staat (ook tijdens lopen) best wel eens flink oplopen.
14 keer opladen in een maandje?
Ten eerste kan je je telefoon als je gaat backpacken gewoon uit zetten wanneer je niet hoeft te bellen.
ten 2e, mijn telefoon doet al bijna een maand op 1 acculading... Dus dan koop je voor het backpacken toch een goedkoop telefoontje dat minder stroom verbruikt? dat scheelt je ook weer gewicht omdat je die lader en de brandstof niet mee hoeft te nemen...
Ik denk dat je het moet zien als een herlaadbare powerpack gevoed door butaan die je telefoon 14x kan opladen.
Omdat je, als de cartridge op is, weer een nieuwe cartridge kan gebruiken waarmee je wéér 14 keer kan opladen?

Erg handig dus als je langere tijd geen toegang hebt tot een stroombron, neem je gewoon deze lader met wat cardrigdes mee!
Anoniem: 21889 @intGod9 mei 2012 13:31
Op plekken waar je geen mogelijkheid hebt om de telefoon op de reguliere manier op te laden, biedt deze lader natuurlijk wel een uitkomst.
Dit is bedoelt als meeneembare lader. Omdat je gewoon gascartridges mee kan nemen kan je bv je telefoon onderweg opladen. 14 keer is juist perfect aangezien draagbare laders met accu maar 1 of 2 keer een accu kunnen opladen.
Als ik het goed begrijp is het geen accu maar een lader. Je kunt dus "draadloos" je accu opladen met dit ding. Handig als je geen stopcontact in de buurt hebt zoals in het vliegtuig.

De kans dat je ergens bent en je telefoon leeg is word dan wel een stuk kleiner. Je kunt hem dan gewoon insteken terwijl je rond loopt.
Als jou varta accu leeg is moet je deze opladen. Bij een brandstofcel verwissel je simpelweg de brandstof en je kan verder :)
Anoniem: 365683 @intGod9 mei 2012 15:59
Met een externe battery pack laad je je mobiel meestal maar 1 a 2x op, niet 14x. En daarbij gaat de capaciteit van die dingen over tijd altijd achteruit. Het zal vooral van de prijzen van de butagas-cartridges afhangen of dit interessant is als vervanging van de huidige externe mobiele accu's.

Nog een voordeel van (butaan)gas is dat ongeacht hoe volgeladen de cartridge is, je hem rustig een periode ongebruikt kunt laten, zonder dat dat de capaciteit negatief beïnvloedt zoals bij batterijen/accu's wel het geval is. Leg maar eens een lege li-ion batterij een paar maanden in de kast, geheid dat de capaciteit achteruit gaat of dat hij zelfs stuk gaat.

Sowieso lijkt dit me een prima ding om altijd bij je te hebben, mocht je onverhoopt ineens met een lege accu zitten en/of voor langere tijd geen geschikte stroombron tot je beschikking hebt. En voor vakantie/backpacken/geocachen/wandelingen/noem maar op...

EDIT:
Ik zie dat veel van mijn argumenten door anderen ook al genoemd worden. Anyway...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 365683 op 24 juli 2024 11:22]

Je moet het zien zoals je het zegt: als een accu. Deze hebben een beperkte levensduur, de ene kort en de andere lang. Deze heeft een korte levensduur en is niet oplaadbaar (zo als ik het lees).
Erg leuk dat dit product op de markt gaat kopen, maar......ik zie mezelf nu niet zo'n apparaatje kopen en dan het gas om de 14 maal vervangen eigenlijk. Ik ben wel benieuwd hoe het geheel nu precies werkt, druk je op een knopje on en voilá instant power en je hebt weer een knopje off en hij staat weer uit of hoe moet ik mij dat precies voorstellen ?

Ik meen me ook te herinneren dat mensen/bedrijven bezig waren met een brandstofcel maar dan m.b.v. gewoon water. Dat lijkt me een stuk handiger/praktischer, water heb je (bijna) overal wel tot je beschikking in tegenstelling tot butaan gas.
Ze hebben het dan ook specifiek over vervangbare cartridges....
Een ander alternatief voor brandstof bij een brandstofcel is waterstof. Laat dat nou explosief zijn.
Water is een afvalproduct van een brandstofcel.
Anoniem: 153298 @Perkouw9 mei 2012 13:50
Een brandstofcel die op water draait? Dat lijkt me erg sterk. Waarschijnlijk ben je in de war met waterstof, wat toch echt iets anders is en niet uit de kraan komt ;)

Dit zou wel eens handig kunnen zijn als je zelf de cartridges bij kunt vullen met flessen aanstekergas. Dat kost namelijk niet zoveel, terwijl de cartridges van de fabrikant waarschijnlijk, net als bij printers, erg duur zullen zijn.
Zou je het ook kunnen gebruiken om je laptop te laden? Dan kan je op een plek waar geen stroom is bv een hele dag je laptop laten draaien op een cardridge, Kan je bv lekker werken in je tent op vakantie :-)
Ik denk dat je dan een gigantische cartridge nodig hebt :)
Dit is nog niet bevestigd, maar behoort wel tot de toekomstplannen van Lillipution Systems. Zie mijn reactie hierboven.
Leuke uitvinding ik zie het alleen niet snel grootschalig aanslaan.
Zou wel een leuke toevoeging zijn voor de mobieltjes van tegenwoordig die als halve laptop worden gebruikt, nu vallen die meestal halverwege de dag uit.
Voor dagelijks gebruik (wakker worden, mobiel van lader, naar werk, naar huis, mobiel aan lader, slapen) is het niet handig/bruikbaar...

Maar stel dat je toevallig een of enkele weken op vakantie gaat naar een regio waar geen stroom is maar wel netwerkdekking.. Dan is't handig!

(Accu = accumulator = verzamelaar/buffer van "iets"; lengte, energie .. enz)

Pro: Wat ik van fuel-cells begrijp is dat de energiedichtheid groter is dan een conventionele accu (metalen en zuur), dat het dus puur energie per kubieke centimeter is.
Con: Deze fuel-cell accu's hebben een converter (chemisch naar elektrisch) nodig.

Leuk :)
Ideaal als je eens in de rimboe zit, al zal daar geen verbinding met een netwerk zijn. Behalve dat zijn er vast meer redenen te vinden waarom het handig is. Stel dat je nou een wereldreis maakt, dan kun je tijdens het rijden/vliegen/varen/etc gewoon je telefoon opladen mocht dat nodig zijn.

Ben benieuwd wat dit word.
Persoonlijk vind ik het een beetje onzin. Het is alleen handig als je geen stopcontact hebt en dan nog heb je voor een appel en een ei een zonne-oplader. Als je hier 2 stuks van hebt, dan moet je de hele dag aan het gamen zijn op je telefoon wil je daar niet mee toe komen.
Ik heb voor noodgevallen altijd een zonne-lader bij me, maar eigenlijk nog nooit nodig gehad; overal zijn computers met USB-aansluitingen, mijn auto heeft een ingebouwde lader (docking station) en 'snachts gaat hij gewoon aan de 220)
Succes met je zonnelader bij een lange tocht door de natuur in het noorden van Scandinavie in de winter of bijvoorbeeld in Canada.
De zon schijnt alleen s'nachts niet (zelfs dan kan je zonnecel nog genoeg licht vangen trouwens), dus ik snap even niet wat je bedoelt. Werkt een zonnecel volgens jou niet in de winter?
In de winter in het noorden van scandinavie is het maandelang donker.
Wat ik mij afvraag...

Ze werken op butaangas, hetzelfde gas dat in grote spuitbussen zit om je aansteker te vullen. Zullen de Cardridges navulbaar zijn? Dan wordt het misschien nóg interessanter
Als ze het zo maken is het inderdaad een topding.

dan wil ik er zeker wel een hebben.

Dan maakt het niet uit waar je bent of wat dan ook, je kan bij elke tankstation oid wel zo'n spuitbus halen met aanstekergas.
Er zal ongetwijfeld een soort van Wecare oplossing komen :)
Nou.. Ehh nee... Liever niet. Ik heb de ervaring dat WeCare producten nogal eens lekken.
Niet echt veilig met gas lijkt me
Jammer dat het met een samenwerking met een Amerikaanse keten is. Dat zou weer eens gaan betekenen dat het in Europa niet of lastig te verkrijgen gaat zijn. :(

Wel ideaal in vergelijking met de huidige batterij->batterij opladers, zeker tijdens camping trips ^^

[Reactie gewijzigd door Rmg op 24 juli 2024 11:22]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.