Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 104 reacties

Apple heeft het ontwerp van zijn nano-simkaart aangepast na een klacht van Nokia. Nokia en Apple proberen beide hun ontwerp tot nieuwe standaard te verheffen. De stemming over de opvolger van de micro-sim vindt binnenkort plaats.

Apple heeft aan de lengtezijden van de nano-simkaart een beetje plastic toegevoegd, waardoor je de nano-simkaart niet in een gleuf voor een micro-simkaart kan stoppen, meldt The Verge. Nokia was bang dat het ontwerp van Apple tot gevolg zou hebben dat gebruikers hun nano-sim in een micro-sim-ingang zouden stoppen, waarna hij niet werkt en er niet meer uit te krijgen is.

Telecombedrijven stemmen over ongeveer een week over welk ontwerp de standaard wordt voor in telefoons. Het ontwerp van Apple is een kleinere versie van de bestaande micro-simkaart, terwijl Nokia's design meer lijkt op een micro-sd-kaart. De standaard zal worden toegepast in toekomstige telefoons, al is het onduidelijk wanneer dat gebeurt.

Eigenlijk zou de verantwoordelijke organisatie van telecombedrijven, ETSI, vorige maand al tot een beslissing komen, maar dat werd uitgesteld vanwege de felle strijd die losbarstte tussen Apple, Nokia en BlackBerry-maker RIM.

Nano-simkaart: Voorstellen Nokia en RIM Apples nieuwe voorstel voor nano-simkaart
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (104)

Appart dat dit op dat niveau word uitgevochten. Dit lijkt me een probleem van een domme gebruiker waar gewoon voor gewaarschuwd kan worden.
Wat ook wel noemenswaardig is en niet in dit artikel staat is dat dit een harde eis was van het ETSI aan het ontwerp voor de standaard nano-sim. Een nano-sim mocht niet per ongeluk in een ander slot gedaan kunnen worden met als gevolg dat je hem er niet of moeilijk uit krijgt. Apple had deze eis aan z'n laars gelapt en had een ontwerp gemaakt die daar dus niet aan voldeed. Daar is Nokia toen erg boos om geworden omdat Apple mee mocht doen met een ontwerp dat niet aan de gestelde eisen voldeed en is dit uit voort gekomen.

[Reactie gewijzigd door SanderHG op 9 mei 2012 15:52]

Dit lijkt me een probleem van een domme gebruiker waar gewoon voor gewaarschuwd kan worden.
Toch treurig dat die mentaliteit hier nog steeds heerst...
Waarom zou je het niet voorkomen als het kan?
Sterker nog, het kan een slimme gebruiker ook overkomen. Je kunt beter spreken van domme acties dan van domme gebruikers. Het is immers de actie die niet zo handig is.
Vind het wel goed dat ze er op letten. Ken genoeg mensen waar dit mee mis zou gaan.

Daarnaast geeft Nokia hiermee eigenlijk aan zich achter het ontwerp van Apple te scharen, waardoor er nog maar 2 spelers overblijven
Naar wat ik uit het artikel opmaak is het eerder Apple die een door Nokia aangedragen zwakte van hun eerdere ontwerp erkent en verhelpt. Nokia zal nog steeds proberen het eigen ontwerp tot standaard te krijgen.
In dat geval hoop ik dat het uiteindelijke ontwerp een hybride oplossing wordt van beide ontwerpen.

@reactie sorcerer:
Zelfs aan domme gebruikers wordt gedacht, het onmogelijk maken van fouten door onder andere eindgebruikers heet "Poka Yoke" en dit is er een voorbeeld van.
Een aluminium blikje of een stekker is ook zoiets: je kunt ze (bijna) niet verkeerd gebruiken en jezelf verwonden. En dat is wat je wilt.
Nee, het enige wat dit aangeeft is dat Nokia wilde aangeven dat het ontwerp van Apple minder goed is dan hun ontwerp. Nu Apple het ontwerp heeft aangepast heeft Nokia geen stapje meer voor en gaat Apple waarschijnlijk winnen omdat ze stemmen hebben gekocht. Ja, daar komt het op neer als je bedrijfjes opzet/opkoopt die stemmen uit mogen brengen. Belachelijk dat dit mag!
Hoe denk je dat Nokia aan zijn aantal stemmen is geraakt? Op net dezelfde manier als Apple dat doet.

Dat Apple dit moet doen ligt gewoon aan het feit dat ondanks het de steun van de meerderheid van de telco's heeft nog steeds te weinig stemmen zou hebben omdat Nokia zelf zoveel stemmen kan uitbrengen.

[Reactie gewijzigd door SoSueMe op 9 mei 2012 15:59]

Bron over de steun van de meerderheid van de telco's?
Het zou me logisch lijken aangezien ze dan gewoon weer hun sims wat kleiner moeten knippen, maar toch.
Dit zijn ontwerpen van verschillende fabrikanten, wat de standaard wordt is nog niet bepaald. Daar wordt binnenkort over gestemd. Alle fabrikanten zullen zich aan de standaard moeten houden hoor.
Er bestaat niet iets zoals een Apple sim, het is een "gevecht" om een nieuwe standaard te introduceren en het zal dan ook gewoon een simkaart noemen, niet Apple sim, en op toestellen van alle fabrikanten toegepast worden (zoals dat met micro-sim tegenwoordig het geval is).
Nokia zag een probleem dat Apple niet zag (of niet meteen rekening met hield). Ze hebben dit opgelost en het "gevecht" om de standaard gaat gewoon verder. Deed Nokia het om zichzelf veilig te stellen? Onrechtstreeks wel, ze zien in de nano-sim die Apple naar voor brengt een tegenstander die kan winnen, ze hebben er dus inderdaad baat bij dat hun klanten dit later niet meemaken dat ze hun sim fout steken om vervolgens bij Nokia te gaan klagen.
Mee eens ik zeg ook altijd past het zonder forceren dan is het goed. Dat moet ook zo blijven.
Ja, of niet. Ken je nog de hele oude IDE-aansluitingen van vroeger? In eerste instantie zat er geen ribbeltje op, waardoor volksstammen hun floppydrive ondersteboven aansloten en dan zich maar afvroegen waarom dat lampje maar bleef branden.

Aangezien het plaatsen van een SIM-kaart een typische consumentenaangelegenheid is, lijkt me een foolproof design een mooie toevoeging.
Even mierenneuken, de floppy-kabel en de IDE-kabel (voor harde schijven) lijken op elkaar, en hebben hetzelfde type connector, maar zijn verschillende dingen, en verschillende maten, 34 en 40 pens respectievelijk (en de interne narrow-SCSI-kabels waren ook van hetzelfde type, maar dan 50 pens).

Maar de verkeerd-om aansluiting kwam vaak genoeg voor, en dit was voor een stuk hardware binnenin een PC, waar veel van de gebruikers nooit komen. Een SIM-kaart is iets wat bijna elke telefoon-gebruiker zelf in zijn apparaat moet stoppen, dus er is niet een kans op verkeerde plaatsing, maar de zekerheid dat dit massaal zou gaan gebeuren.

Overigens, hoe onmogelijk je het ook maakt, het zal toch door zelf-overtuigde sleutelaars fout gedaan worden, bijv. door de micro-SIM-kaart af te knippen totdat hij toch in een nano-SIM-slot past. Het is voorgekomen dat mensen ISA-kaarten bijzaagden en verwachtten dat ze in een PCI-slot zouden gaan werken.
nu snap je gelijk waarom Apple een tijdje terug zo'n voorstander was van iPhones met een geintegreerde sim en dat de providers bang waren om alleen maar doorgeefluik te worden...

Op zich ben ik er nog steeds voorstander van en het zou mooi zijn als je bijv via nfc bij de telefoonwinkel m kan activeren. Nix gedoe met kaartjes of een slotje waarin je een pennetje moet friemelen

@mod.. gezien de inhoudelijke reacties hieronder... was ik echt nou zo irrelevant/off-topic.. :?

[Reactie gewijzigd door Nightjar op 9 mei 2012 23:39]

Jammer als je telefoon net kapot is dan en je geen sim kaart hebt die je zo kan overzetten.

Genoeg mensen die per jaar van telefoon veranderen en dan moet bij ingebouwde kaart alles weer geactiveerd worden.

wil je je telefoon verkopen moet je hem eerst laten deactiveren.
wil je een gebruikte telefoon testen, oeps geen sim kaart om dat te doen dus werkt alles nog wel goed.
dual sim kaart zal met ingebouwde sim ook niet snel mogelijk zijn.

M.a.w veel nadelen aan een ingebouwde sim kaart.
Dan liever online op de site van de provider aanschaffen en rechtstreeks downloaden op de phone ;) dat scheelt een ritje naar de telefoonwinkel als je overstapt van provider.
Ik ben wel voorstander van ge´ntegreerde sims, maar ik heb teveel schrik dat fabrikanten het zo zullen regelen dat ze bepaalde providers niet zouden toelaten (bvb exclusief verkooprecht voor een provider) of het extra moeilijk zouden maken om over te stappen naar een andere fabrikant. Alsook de mogelijkheid om met meerdere providers te werken wil ik daarop zien komen dan (zoals met multisim toestellen lukt). Eerst een meer dan degelijke regelgeving, dan zie ik ze graag op de markt :) + online backup bij een zelf gekozen instantie (onafhankelijk van fabrikant)
Ik denk trouwens dat dat ook de logische opvolger zou worden voor deze nano-sim, een pico-sim zie ik niet meteen verschijnen.

[Reactie gewijzigd door MClaeys op 9 mei 2012 15:59]

klopt mijn schoonbroer ging ooit eens zelf een HD inbouwen.
Maar het werkte niet.
juiste kabel gebruikt ? => ja maar wel wat kracht moeten gebruiken om het er in te krijgen.
Floppy kabel in de HD geduwt, en lekker de "overbodige" pinnetjes gebogen.

Kortom als het er in kan zal het er in gestoken worden.
Zo zat ik een keer in de trein naast iemand die deed een usbstick in de netwerkaansluiting van zijn notebook en zat zich vervolgens af te vragen waarom de usbstick het niet deed.
En maar blijven proberen. Ik heb die beste man toch maar uit zijn lijden verlost omdat ik het niet langer aan kon zien. Hij zei toen ook nog het past toch? 8)7

[Reactie gewijzigd door repmeer op 9 mei 2012 15:23]

kom ik ook wel eens tegen...
als ik achteraan een usb wil aansluiten zonder zicht te hebben op de pc..
Ja inderdaad ook met een HDD kon dat ooit... tot mijn schaamte moet ik toegeven dat ik toen ik mijn eerste computer in elkaar zette ik precies die fout maakte en doodsbang was dat ik het ding kapot gemaakt had :)
Het zijn geen RAM sticks he, dit is iets wat iedereen zelf moet kunnen. Ook de "domme" gebruikers.
Ook een reepje RAM is zo vormgegeven dat je die niet in een PCI-E slot steekt. Elke generatie wordt ook weer net zo gemaakt dat het gewoonweg niet past in het slot van de vorige generatie.
en met de inkeping goed geplaatst zodat je hem ook niet verkeerd erin kan duwen ...
Bij definitie van een nieuwe standaard is het goed gebruik ervoor te zorgen dat deze niet compatible is met andere standaarden, mits deze daar op zou werken.

Als een nano-sim in een microsimhouder geplaatst kan worden en dan WERKT, is er niks aan de hand. Als hij wel geplaatst kan worden, maar dan niet werkt ( sterker nog: er niet meer uit te halen valt) is gewoon een slecht ontwerp.
Zou nogal mooi zijn, als je een US 110V stekker in een EU 220V zou kunnen steken. PATS!
Even terzijde: de vorm van het stopcontact heeft niets te maken met het voltage dat er op aangesloten is. Je kan dus wel 110V-apparatuur in een 220V-outlet pluggen. En dan is het uiteraard kapot.

Ik vind het wel terecht dat dit soort zaken meegenomen worden tijdens het designen van een nieuwe standaard. Het voorkomt immers een hoop kopzorgen. Ik ga er namelijk ook van uit dat als je iets zonder forceren kan installeren/inpluggen, het ook correct zit. Als dan ineens blijkt dat het niet werkt, en nog eens klem zit ook, dan is dat gewoon een slecht ontwerp.
Er zijn toch alleen maar domme gebruikers?

Als bedrijf probeer je toch gewoon je producten zo easy mogelijk te maken?
Er zijn niet "alleen maar domme gebruikers", als bedrijf cq ontwerper hou je rekening met het feit dat niet iedereen alle handelingen dagelijks uitvoert. Het product moet gebruiksvriendelijk zijn (want consumentenproduct) terwijl er ook vooruitgang in zit.

Wordt een product te lastig voor 'normale' consumenten om te gebruiken gaan ze ergens anders heen. De gemiddelde consument zal er misschien niet over nadenken en zeggen "Sim is sim toch?" en doordrukken. Als ze daarmee een telefoon van fabrikant X slopen omdat er geen waarschuwing is, of het niet onmogelijk is gemaakt om "sim in sim" te duwen koopt deze consument merk X niet meer vanwege slechte ervaring.

Laat ze alsjeblieft een standaard kiezen welke weer een jaartje of 10 mee kan qua grootte, hoef je ook niet op te letten of de telefoon die je hebt wel een sim kan hebben van de provider waar je heen wil/aan vast zit.
Laat ze alsjeblieft een standaard kiezen welke weer een jaartje of 10 mee kan qua grootte, hoef je ook niet op te letten of de telefoon die je hebt wel een sim kan hebben van de provider waar je heen wil/aan vast zit.
Apples ontwerp is als enige backwards compatible, dus daar zou je sowieso geen last van krijgen.

Ik hoop dat we binnen 3 a 4 jaar toch weer kleiner, of zelfs zonder gaan. De simkaart is zo'n bakbeest voor de elektronica die er in verwerkt zit. Die ruimte zou over 4 jaar 64Gb of 128Gb in je telefoon betekenen. (De vraag is of je dat werkelijk wilt, het voorbeeld is alleen ter illustratie)

[Reactie gewijzigd door Siebelouis op 9 mei 2012 14:22]

Och, de displays moeten groter worden en de bezels zijn al nagenoeg weg, dus ik zie de mobieltjes nog niet kleiner worden. Zat ruimte voor een sim, zeker als de rest vd electronica wel kleiner wordt.
Alleen die domme gebruiker zal Apple er op wijzen dat al tijdens de ontwerpfase is aangegeven dat hun formfactor te verwarren is met een kleine geheugenkaart.

De kans dat deze bij een rechtszaak zal winnen is minimaal, maar bad publicity is een factor waar je rekening mee moet houden. Want ongetwijfeld dat je dan binnen de kortste keren een heel scala aan dommerikken komen melden die precies hetzelfde hebben gedaan waardoor de publieke opinie zal wijzigen.
Een ontwerper moet altijd rekening houden met zijn doelgroep.

Een gedachtenexperimentje:
Stel, ik ontwerp een kerncentrale. Op het bedieningspaneel plaats ik 100 normale knopjes om de centrale te bedienen. En ik plaats ÚÚn grote rode knop. In een heel uitzonderlijk geval kan die knop een meltdown voorkomen, maar anders zorgt hij basically voor een self-destruct en dodelijke besmetting van het gebied om de centrale.

Natuurlijk staat duidelijk in de handleiding waarvoor de knoppen zijn. Er is zelfs voor de operators een 101 pagina's tellende beknopte handleiding waarin alle 101 knoppen worden uitgelegd.

Naar wie ga jij dan kijken als blijkt dat 20 vierkante kilometer land onbewoonbaar is geworden en er minstens 100 doden zijn?

Alleen naar de operator, die op die knop heeft geramd omdat hij de instructies niet heeft gelezen en dacht dat het een algemene nood-knop was?
Of kijk je ook naar de ontwerper? Die met 5 draadjes extra een fail-safe had kunnen inbouwen om te voorkomen dat die knop op het verkeerde moment gebruikt werd?
Dit is wat men ook het Poka-Yoke principe noemt -> http://en.wikipedia.org/wiki/Poka-yoke .

Eigenlijk is het niet zo gek hoor mensen doen wel eens de meest weirde zaken.
Appart dat dit op dat niveau word uitgevochten. Dit lijkt me een probleem van een domme gebruiker waar gewoon voor gewaarschuwd kan worden.
..en die je desondanks toch gaat aanklagen?
Better safe then sorry imo...
Appart dat dit op dat niveau word uitgevochten. Dit lijkt me een probleem van een domme gebruiker waar gewoon voor gewaarschuwd kan worden.

Daar gaat het niet om als je een nieuwe standaard ontwerpt. Dan mˇet je juist heel goed nadenken over dat soort dingen omdat nou eenmaal veel mensen niet zo slim zijn gaat het gebeuren dat mensen hun sim om zeep helpen door hem in het verkeerde sleufje te stoppen. Ook al is het dan maar 2% van de mensen die het fout doen, dat zijn dan wel een hele boel onnodige defecten na verloop van tijd. Al sje dat tegen kan gaan moet je dat vooral doen lijkt mij.

De reparatiewinkels zijn het er ws niet mee eens maar als je de consument extra kosten kunt besparen zou iedere consument imho kiezen voor de sim waarbij het niet niet fout kan.
gebruiker=klant=koning, normaliter.. Dat jij de gebruiker gelijk dom noemt is krom. Nokia heeft gelijk, apple heeft het erkent en eraan gewerkt. Problem solved.
Voor mij mogen ze het bestaan van SIM-kaarten opschorten en in de plaats een of andere programmeerbare chip in het toestel integreren.
Daarom dat men in regios waar dit werd toegepast dan weer de omgekeerde beweging maakt zeker ... . In theorie is een embedded sim heel mooi, maar ik vermoed dat er een hele hoop praktische problemen aan vast zitten ook.
Dit hebben sommige telefoons al op Amerikaanse netwerken, kan me alleen even niet voorhalen welk netwerk.
CDMA, tegenhanger van GSM :) Verschillende toestellen worden in twee versies gemaakt, eentje voor GSM netwerken en de andere voor CDMA netwerken. Het nadeel van CDMA is dat deze eigenlijk alleen in de VS en Japan gebruikt worden, met roaming loop je tegen problemen aan. Hier in Europa zul je ze dan ook niet snel treffen.
Bestaat al in de VS en in delen van Azie (CDMA). Het grote nadeel is dan dat je telefoon door je provider geactiveerd moet worden. Even snel wisselen tussen toestellen is er dan niet meer bij.
Ik denk dat een chip niet eens nodig is. Gewoon net zoals bij publieke WiFi netwerken een ongeregistreerde telefoon doorsturen naar een login pagina waar je eenmalig je SIM licentie moet ingeven. Vervolgens deze door de telefoon software laten koppelen met je IMEI nummer.
Er zullen vast wel weer wat veiligheidsissues zijn, maar het zal nog altijd beter beveiligd zijn dan de huidige SIM kaart die je vrij makkelijk kan klonen.
Een simkaart clonen is helemaal niet zo makkelijk hoor, je moet de Ki zien te extracten en dat is bij de huidige generatie simkaarten next to impossible.

Je telefoonaccount koppelen aan een IMEI nr is pas een slecht idee, want dat valt gewoon heel simpel te spoofen. Er is geen manier om te controleren of het IMEI wat een telefoon verstuurd naar het netwerk klopt (bijvoorbeeld, OsmocomBB doet by default als IMEI gewoon een zooitje nulletjes of kan gewoon een willekeurig IMEI nr verzinnen).
Dat schiet juist niet op.

Dat willen de providers overigens niet ivm overstappen, maar het is ook niet handig als je verwisseld van toestel.

Nu prik je even je kaartje over en klaar. Dan zul je op een manier de gegevens erin moeten gaan zetten.
en je oude toestel moet je dan niet vergeten te wissen, je gegevens staan er nog gewoon in.
Ja mainboard swap en je nummer is weg.
een normale simkaart werkt prima in mijn S2.
waarom moet dat dan weer veranderd worden?
Omdat Apple vind dat de simkaarten teveel ruimte innemen, ben ik wel met ze eens, die kaartjes kunnen kleiner.
Nou zoveel ruimte neemt het ook weer niet in. De S2 was een van de lichtste en krachtigste telefoons toen hij uitkwam, dus zoveel maakt het ook niet uit. Sterker nog, ik vind het hartstikke onhandig. Ik wil gewoon mijn simkaart ook in een oudere telefoon kunnen gebruiken en andersom.

Ik wil nog wel eens gebruik maken van een Nokia C2 omdat die batterij veel langer meegaat en veel minder erg is als die zoekraakt. De opties die je hebt als je batterij leeg is met een nano simkaart zijn erg beperkt. Ook is de micro simkaart nog niet eens overal geimplementeerd, dus zo erg staan de meeste fabrikanten ook niet te springen om meer ruimte.
De simkaart is vrij vors, deze ruimte is gereserveerd over de hele ruimte van de prinplaat en daaromheen moet weer ruimte gehouden worden voor de bevestiging van deze kaart. Het lijkt weinig ruimte, maar zo een printplaat is al volgestouwd met techniek. Hierdoor kan je b.v. een grotere antenne plaatsen of toch een chipje extra.

Ter illustratie, de onderstaande afbeelding is het moederbord van een Iphone 3g, hier kan je duidelijk zien hoe gigantisch de Simkaarthouder is in vergelijking met de rest en hoeveel ruimte er dus bespaard kan worden:

http://www.mr-gadget.de/w...one_mainboard-420x286.jpg

En hier 1 van de Iphone 4:
http://www.rapidrepair.co...mainboard-chips2-full.jpg

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 9 mei 2012 13:34]

Lol,,,, de simkaart neemt evenveel plek in beslag als de camera.. Alleen is de camera de dikste component van de hele telefoon en de simkaart 1 van de dunste, rondom de simkaart is ontiegelijk veel ruimte. althans bij htc,samsung.. Hoe dat bij de kleinere spelers ( LG, apple etc ) is dat weet ik niet.
Heel dat idee voor micro sim is uit de kluite gewassen.

Edit: en als ik naar jou plaatje kijk, tsja inimini moederbordje je moet niet denken dat bij de betere merken zoals htc of samsung het even klein is :P
Vaker zitten er een soort van 2 mainboards in, ook geen vergelijking met jou plaatje.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 9 mei 2012 18:44]

Ja de simkaart kost ook zoveel ruimte met de huidige 4,7 Inch Smartphones. Dit gaat puur om wie geld in de laatje krijgt vanwege de patenten.
Apple heeft al aangegeven dat iedereen het patent gratis mag gebruiken.

Dus het is duidelijk geen winst dat uit deze gehaald wordt
Ik zie het meer dat Apple ervoor zorgt dat andere duurdere patenten niet gebruikt zullen worden. Hierdoor hoeven ze geen patent te betalen.
Patenten die nodig zijn om een hele basic functie mogelijk te maken en welke eigenlijk wereldwijd standaard zijn dienen sowieso tegen een zeer laag tarief aangeboden te worden aan iedereen. Zo blijft het nog enigzins eerlijk ;)

Apple heeft toch als voordeel (zelfs bij gratis aanbieden) dat ze eigenaar blijven van het patent en hiermee het portfolio uitbreiden. Denk dat dit laatste voor iedere fabrikant geldt die een ontwerp bedacht heeft.
Een kleinere SIM is geen basisfunctionaliteit. Die paar mm3 besparing maken niet het verschil tussen wel of niet kunnen bellen.
Wat denk je? het is kleiner dan kunnen ze weer een paar millimeter winnen in het ontwerp en hebben ze net een paar milligram aan grondstoffen minder nodig.

Ik zou nu toch onderhand wel graag is zon plaatje als ze hier al heel faak laten zien maar dan niet nokia rim maar nokia apple ontwerp
Lijkt me logisch, er moet steeds meer in die toestellen en een simkaart slot neemt nu een standaard ruimte in die verhoudingsgewijs best groot is. Bij een kleinere simkaart blijft er meer ruimte over voor andere onderdelen.
Aub bekijk eens een htc hd2 ( als voorbeeld ) van binnen.. Misschien heb je een oude htc of samsung smartphone zonder garantie of een defect, draai hem tot aan het touch scherm open. ( touch scherm is meestal het laatste onderdeel ) En bekijk eens hoe ontiegelijk veel plek er is, microsim is gewoon onzin:P geldklopperij again van apple.
Voor wie wil weten hoe de nano-simkaart van Apple er voor deze aanpassing uitzag:
http://cdn.slashgear.com/uploads/2012/03/apple_nano-sim_4ff_proposals.png

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 9 mei 2012 13:16]

de patent-afdeling had dat plaatje gemaakt kunnen hebben.
Voor alle mensen die roepen dat de 'oude, standaard simkaart al klein genoeg' is of 'Hoeveel ruimte bespaar je nou hiermee'.

De simkaart is vrij vors, deze ruimte is gereserveerd over de hele ruimte van de printplaat (tenzij het een dubbelzijdige printplaat betreft) en daaromheen moet weer ruimte gehouden worden voor de bevestiging van deze kaart. Het lijkt weinig ruimte, maar zo een printplaat is al volgestouwd met techniek.

Kijk eens naar de printplaten van de Iphone 3g/4 en hoe groot de gereserveerde ruimte is zelfs met een microsim. Hoe kleiner dit kan des te meer ruimte hebben we voor een iets grotere antenne, iets grotere batterij of meer geheugen, betere koeling etc..

http://www.mr-gadget.de/w...one_mainboard-420x286.jpg

En hier 1 van de Iphone 4:
http://www.rapidrepair.co...mainboard-chips2-full.jpg


Zelf ben ik toch eerder op het wachten op een simloos toestel, dat de winkel je telefoon van de juiste info van jouw provider kan voorzien of zelfs dat je gewoon via Itunes kan een abbonement kan afsuiten. Zo bespaar je echt veel ruimte en heb je het gedoe niet met simkaartjes. Je zou dan zelfs virtueel dual sim telefoons kunnen maken door een ander profiel te activeren.

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 9 mei 2012 13:40]

Simloze toestellen hadden ze vroeger, 'in den beginne' van de mobiele telecom markt, toch ook al? Maar was (in ieder geval destijds) hack gevoelig (kan geen bron meer vinden).

Verizon heeft in Amerika toch ook al zoiets?
Wat ook vreemd is, een telefoon zoals de HTC One X heeft ook een micro-sim, aangezien dit de zelfde chip is als op een gewone simcard zit kan je deze gewoon op maat knippen.

Apple en Nokia zijn dus nog aan het bakelijen terwijl de markt gewoon verder door ontwikkeld....


Ik begrijp dat het hier om de opvolgers gaat, het punt wat ik eigenlijk wil maken is dat door de verschillende formaten nu al 2 types op de markt zijn, stel dat de bedrijven het niet eens worden welk type simcard het straks gaat worden komen we misschien weer in de situatie terecht dat je een Apple-kamp krijgt en een Nokia-kamp.

Is er behalve het formaat ook nog een ander groot verschil te vinden? Hier lees ik namelijk niets over.

[Reactie gewijzigd door Bullet NL op 9 mei 2012 13:27]

Het gaat erom dat wie de standaard bepaald de markt overheerst, kijk naar Bluray vs HDDVD of USB vs Firewire...

Apple maakt nu concessies om toch een betere kans te maken...
de opvolger van de micro-sim
Die kan je namelijk niet nog een keer kleiner knippen dus is een ander ontwerp noodzakelijk, wil je een kleiner formaat. Edit: quote tags

[Reactie gewijzigd door Vetje92 op 9 mei 2012 13:34]

Ik dacht van wel. Het is zeker zo dat een nano sim met behulp van een adapter is om te toveren tot een micro sim.
Het gaat dus om de opvolger van de micro-sim.
Je kunt zeggen wat je wilt over Apple, maar ze waren toch echt de eerste die een microsim implementeerden, met de iPhone 4.

Dit was al lang een standaard, maar was alleen door niemand geimplementeerd. Je had namelijk al de standaarden van SIM-kaart (credit-card formaat), de bekende mini-sim (waar we hier allemaal groot mee zijn geworden en meestal bedoelen) en de microsim.

Apple was domweg de eerste die in een breed gebruikte telefoon voor die kleinere vormfactor koos.

Waar ze het nu over hebben is juist de toekomst van de hele markt en geloof me, er is geen telefoonfabrikant die zit te wachten op een non-standaardisatie van sim-kaarten. De enige reden dat Apple uberhaupt MicroSIM kon afdwingen was hun enorme populariteit op de markt.

Als je als enige telefoonfabrikant, zeker met een enkel telefoonmodelletje, gaat afwijken, en je heet niet Apple, dan gaat dat product ten onder aan compatibiliteitsproblemen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 9 mei 2012 13:29]

Apple heeft aan de lengtezijden van de nano-simkaart een beetje plastic toegevoegd, waardoor je de nano-simkaart niet in een gleuf voor een micro-simkaart kan stoppen, meldt The Verge. Nokia was bang dat het ontwerp van Apple tot gevolg zou hebben dat gebruikers hun nano-sim in een micro-sim-ingang zouden stoppen, waarna hij niet werkt en er niet meer uit te krijgen is.
1) Apple voegt plastic toe, nanosim past niet meer in gleuf microsim.
2) Nokia denkt dat nanosim van apple WEL in microsim past.

Is dit een sterk staaltje van slechte vertaling, of mis ik hier iets?
nokia heeft gevraagd aan apple om plastic toe te voegen omdat de huidige sim van apple in een nano sim past.

apple heeft hier aan voldoen.

ik ben zelf van mening dat ze het hele sim kaart gebeuren weg moeten denken en gewoon een vaste microchip moeten inbouwen in alle telefoons, dit zorgt er voor dat we niet vast zitten aan een sim kaart maar simpel een programmer bij de telco's ervoor zorgt welk nummer je hebt.

(tracen van een telefoon/eigenaar word dan ook gelijk een stuk makkelijker +1)
Maar dan kan Apple/Nokia/Wie dan ook niet verdienen aan de licentiekosten per verkochte sim/toestel ;)
dat zou zo zijn,,, maar apple heeft aangegeven de standaard licentievrij te maken ;) er word dus niets ''verdient'' aan de sim van apple..
Welke licentiekosten? ;)
Daarnaast zou het bedrijf uit Cupertino zijn technologie gratis in licentie willen geven aan andere telecombedrijven.
Of Nokia ook licentiekosten wil heffen weet ik niet, Apple is dit in elk geval niet van plan.

bron: nieuws: Besluit over standaardisering nano-sim wordt uitgesteld

edit: AjDuLion was me net voor zie ik :)

[Reactie gewijzigd door digitalbullet op 9 mei 2012 13:49]

Voor de aanpassing was de nanosim even lang als een microsim breed is waardoor je deze dus op foutieve wijze in een microsim slot zou kunnen steken zonder de mogelijkheid te hebben ze er opnieuw uit te halen. Met de toevoeging van een klein beetje meer lengte is dat nu onmogelijk geworden.
Nee, staaltje van slecht lezen.

Nokia WAS bang dat de nano-sim in de micro-sim ingang zou passen, Apple heeft daarop gereageerd door het design aan te passen (en er een extra randje plastic aan te plakken)
Weet niet wat je bedoeld.
Nokia was bang dat het ontwerp van Apple
Nu zijn ze nog niet meer bang nu Apple een randje heeft toegevoegd.
Nokia dacht dat zo was, waarna Apple deze aangepast heeft.
Lees het verschil in tijd waarin het verhaal geschreven is. Nokia WAS bang, Apple HEEFT aangepast en Nokia ZAL niet meer bang hoeven zijn (hopelijk).

edit: met 3x uitleg denk ik dat het diedazz nu wel duidelijk is :+

[Reactie gewijzigd door Chuppa op 9 mei 2012 13:26]

Nee. een sterk staaltje niet zo best begrijpend lezen :+

Het is mij volkomen duidelijk, er wordt in de laatste zin simpel uitgelegd waarom Apple het stukje plastic heeft toegevoegd, een beetje onderbouwing dus.

Wel gek eigenlijk, want met die 'conclusie' zou je er bijna vanuit kunnen gaan dat beide fabrikanten denken beide formaten op de markt te brengen... want als 1 standaard het wint dan is dit toch helemaal geen issue? Rare situatie...

Idd, ook een stukje begrijpend lezen :) Maar die termen zitten bij dus ook niet goed, ik dacht dat micro & nano hetzelfde waren... dus de komende nieuwe standaard. Want wat is er dan ook zoveel kleiner aan als Nokia nu al bang is dat men denkt dat het gaat passen? Blijft een rare situatie... maar goed, de verwisselbare SIM in deze vind ik eigenlijk al een achterhaalt idee, zou makkelijk zonder kunnen. Er wordt nu gevochten om micrometers...

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 9 mei 2012 14:52]

Beide fabrikanten zijn bezig met een nano-sim. De nano-sim van Apple paste in de nu bestaande micro-SIM. Dat is dus niet de nano-sim van nokia...
Kunnen ze niet gewoon een ISO standaard voor een SIM kaart maken?

Dan hebben gewoon alle fabrikanten zich eraan te houden. Dan weet ook iedereen zeker dat elke SIM in elke tel past.
Ze zijn juist bezig om deze standaard te bepalen.

Daarom loopt de discussie tussen de bedrijven ook zo fel op. Het gaat hier om een nieuwe standaard voor waarschijnlijk minimaal de komende 10 jaar.
Heb je het artikel wel gelezen?
Ach over een tijdje heb je een virtuele sim dus geen fysike kaart meer nodig!
Ach over een tijdje heb je een virtuele sim dus geen fysike kaart meer nodig!
Dat idee was er al eens
nieuws: 'Nieuwe iPhone krijgt ge´ntegreerde simkaart'

maar stuitte op bezwaren van providers
nieuws: 'Apple zwicht voor bezwaren tegen ge´ntegreerde iPhone-sim'

Maar wie weet in de toekomst, als het door meerdere fabrikanten tot standaard gemaakt zou worden.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 9 mei 2012 13:51]

Dat zou een mooie ontwikkeling zijn. Gewoon bij aanschaf van een abonnement in plaats van een simkaart een gehashte code invoeren in de software van je telefoon. Waarom niet?
Wat een gedoe zeg. De consument weet er nisk van en dit nieuws komt niet echt positief over naar alle partijen... maja ze zoeken het maar uit!
en daarom staat het op tweakers en niet op nu.nl Dus tsja, als je ander nieuws zoekt dan dit soort dingen dan zou je kunnen overwegen elders te gaan kijken. Soms is het zo makkelijk }:O

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True