Vrijwel alle grote smartphonefabrikanten checken niet goed waar kobalt in accu's voor hun smartphones vandaan komt en gebruiken waarschijnlijk kobalt dat is gewonnen in mijnen waar kinderen vanaf zeven jaar werkzaam zijn, claimt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.
Het is lastig vast te stellen welke fabrikanten wel en niet gebruikmaken van kobalt dat is gewonnen met kinderarbeid, stelt Amnesty in zijn rapport. Smartphonemakers kopen hun accu's in bij makers van dergelijke accu's, zoals Samsung SDI, LG Chem en BAK. Die kopen de componenten in bij componentenmakers, die hun kobalt halen bij Huayou, een bedrijf dat kobalt raffineert. Huayou zou zaken doen met handelaren die kobalt halen uit mijnen in Congo waar kinderarbeid plaatsvindt.
Van alle bedrijven waarmee Amnesty contact heeft gezocht, hebben twee bevestigd dat ze inderdaad kobalt hebben gebruikt van het door Amnesty beschuldigde Huayou. Microsoft zegt dat ze accu's hebben afgenomen voor een 'onderzoeksproject' en geen producten verkopen met accu's met Huayou's kobalt. LG Chem, een bedrijfstak van LG, onderzoekt de zaak en zegt dat als de beschuldigingen waar blijken te zijn, het mogelijk de banden verbreekt met de toeleverancier.
Andere fabrikanten, zoals Apple, Lenovo, Huawei en Samsung, ontkennen banden te hebben met de beschuldigde toeleverancier of zeggen nog nader onderzoek te doen of ze kobalt gebruiken van dat bedrijf. Amnesty sprak onder meer met zeventien kinderen die hadden gewerkt in de mijnen, waarvan de jongste zeven jaar oud was toen hij begon. Veel van de kinderen werken bovengronds, eentje had ook ondergronds gewerkt bij het winnen van de kobalt.
Een van de bedrijven die afgelopen jaren met name aandacht heeft gevraagd voor de problemen met kinderarbeid bij de winning van kobalt in Congo is het Nederlandse Fairphone. De Nederlandse smartphonemaker koopt de accu's voor zijn Fairphone 2 in bij 3Sun en Maxell, die niet genoemd staan in het rapport van Amnesty.