Lian-Li introduceert zijn eerste waterblok voor cpu-koeling

Lian-Li heeft een cpu-waterblok aangekondigd. De CB-01 is in samenwerking met een team van Overclockers UK ontwikkeld. Het blok biedt standaard ondersteuning voor Intel-sockets, maar werkt in combinatie met een bracket ook met AMD-sockets.

De HydrOC CB-01 is het eerste waterblok van behuizingenfabrikant Lian-Li en het bedrijf heeft de hulp van een team van overklokkers van de site Overclockers UK ingeschakeld bij de ontwikkeling. Het blok bevat een basis van koper met een coating van nikkel, en een laag van tin en kobalt. Daarboven is een blok van plexiglas geplaatst. De fabrikant heeft gaatjes voorgeboord voor de plaatsing van 5mm-ledjes.

De CB-01 past standaard op recente Intel-sockets, waaronder LGA 2011, 1366, 1155 en 775. Daarnaast is via een bracket ondersteuning voor AMD-sockets, zoals de AM2+, AM3, AM3+, FM1 en FM2, toe te voegen. Het waterblok wordt geleverd met backplates voor Intel- en AMD-processors en een laagje schuimrubber moet het moederbord beschermen tegen krassen.

De levering van de HydrOC CB-01 begint eind december via Overclockers UK voor 44,90 pond, omgerekend 64 euro.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-11-2015 • 11:13

59 Linkedin

Reacties (59)

59
58
45
2
0
0
Wijzig sortering
Misschien dat een WC expert hier wat inzicht in heeft, maar waarom zitten die in- en output altijd 'naar binnen' toe ten opzichte van het gebied waar het water gaat lopen? Zo zou er toch water naar de rand toe gaan en niet makkelijk weer eruit kunnen?

Ter illustratie, wat gebeurd er nu met het water dat aan de andere kant van de intake komt?
https://upload.wikimedia....tercooling-CPU-PC-Jet.jpg

Zoiets zou toch logischer zijn? Water kan maar 1 richting/kant op en altijd richting uitput.
http://www.elektroda.pl/r...rum/aufbau_cpu_innen.jpeg
edit plaatje fix, dank je Sebben :)

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 5 november 2015 11:33]

Het heeft eigenlijk allemaal te maken met de natuurlijke flow van water, de druk die pomp levert en het targetten van het warmste gedeelte van de processor heatspreader. Als je een EKWB waterblock opent kan je hier bijvoorbeeld een jetplate in aanpassen (Dit is een jetplate).

Je kan een jetplate een beetje vergelijken met een rivier die wordt geblokkeerd. Stel je blokkeert 80% van het water dat door een rivier stroomt met een dam. De rivier zal dan nog steeds evenveel water proberen verplaatsen maar door een kleinere opening. Hierdoor neemt de waterdruk gigantisch toe door de opening die nog slechts 20% bedraagt. Je creëert hierdoor veel meer druk waardoor het water veel sneller doorgepompt kan worden. In een custom loop gebeurt eigenlijk hetzelfde door het plaatsen van een jetplate en door de openingen zo klein mogelijk te houden.

Een D5 pomp kan op maximale snelheid echt 1500 liter per uur pompen, hetgeen ontzettend veel is. Door alle openingen zo klein mogelijk te houden zal het water met de hoogst mogelijke druk worden rondgepompt. Hoe vaker en sneller dit gebeurt, hoe koeler de loop zal blijven en hoe meer warmte er door de radiator afgevoerd kan worden.

De vloeistof in een waterloop wordt ook niet ontzettend warm, in tegenstelling tot wat mensen denken. Er wordt zo snel rondgepompt dat het water nauwelijks tijd heeft om op te warmen. Er wordt dus gekoeld door koelvloeistof zo rap mogelijk tegen de CPU heatspreader aan te flowen en niet door warmte an sich op te nemen. Hierdoor maakt de volgorde van een custom loop ook nauwelijks uit. Of je nou eerst de CPU in de loop neemt en daarna pas de GPU of vice versa, het temperatuurverschil van het omdraaien van CPU of GPU zal zo'n 1 of 2 graden zijn; totaal niet de moeite waard dus. Het is veel belangrijker om een slimme en zo 'kort' mogelijke loop te bouwen met zo min mogelijk restricties.

Maarja hiermee beantwoord ik eigenlijk niet je initiële vraag over waarom de in- en output poorten zo zijn geplaatst. De plaatsing van deze poorten heeft vooral met de gigantische druk te maken en flow die een pomp geeft. Het is immers een afgesloten systeem waarin druk dus de hoofdrol speelt. Door ze relatief gezien in het midden te plaatsen wordt de koelvloeistof met zoveel mogelijk druk en flow tegen de cruciale punten van de heatspreader geduwd; bij een quadcore zitten de 4-cores immers centraal in de processor, waardoor het daar ook het warmst zal zijn. Uiteraard verspreid de heatspreader van de CPU ook naar het hele oppervlakte van de heatspreader, maar desalniettemin zal het midden altijd het warmste gedeelte zijn omdat dit punt het eerst verhit wordt; de heatspreader kan niet instantly de hitte verspreiden over het gehele oppervlakte. Je wil de ruimte tussen de in- en output zo klein mogelijk houden zodat het water/de vloeistof zo snel mogelijk weer rond kunnen pompen.

Dus kortom druk en flow spelen de grootste rol in de plaatsing van de input en output van een waterblockje. Maar ik ben ook maar een hobbyist en heb geen thermodynamica achtergrond, dus wellicht dat iemand anders het een en ander beter kan toelichten :)
Als de uitstroomopening kleiner wordt en daarmee het debiet groter wordt ook de snelheid groter. Bij een grotere snelheid neemt de druk af volgens de wet van Bernoulli.

Vooral flow (debiet) zal in dit verhaal dus belangrijk zijn. Jij benoemt dit zelf ook al. Het is echter niet per definitie het debiet wat in dit geval zorgt voor een goede koeling. De snelheid waarmee het medium (in dit geval water) stroomt is van een veel groter belang.

Neem bijvoorbeeld een buis van 20mm doorsnede en leg daartegen een warmtebron. Neem daarnaast een buis van 10mm doorsnede tegen een zelfde warmtebron.
In dit verhaal gaan we er even van uit dat deze warmtebron genoeg contactoppervlak heeft om zijn warmte over te geven naar het medium in de buis.
Met eenzelfde pomp en het verwaarlozen van weerstand in de leiding kunnen we aannemen dat we een debiet hebben van 6l/min.
Een klein beetje rekenen geeft voor de 20mm leiding een volumstroom snelheid (v) van: 318 mm/s
Bij de 10mm leiding is dat: 1272 mm/s.

Dus, hoe hoger de snelheid hoe meer koel capaciteit. Echter speelt er bij vloeistoffen nog iets een rol nl. turbulente stroming. Op het moment dat een vloeistof zich door een te nauwe opening moet 'wringen' gaat deze laminair stromen. De laminaire stroming zorgt voor een vergrote weerstand en niet onbelangrijk een slechtere afgifte van warmte aangezien warmteafgifte door stroming wordt geelimineerd mengen ter plaatse van de warmtebron niet meer plaats vind. Men wil dus bereiken een zeer hoge snelheid een een hoog turbulente stroming.

Om een lang verhaal lang te houden laat ik het hier maar bij. Fluid dynamics heb ik elke dag mee te maken echter ben ik zelf ook geen specialist op dat gebied.

[Reactie gewijzigd door Clifdon op 5 november 2015 15:04]

Bedankt voor de extra toelichting, altijd interessant om weer wat nieuws hierover te leren :D
Dus, hoe hoger de snelheid hoe meer koel capaciteit. Echter speelt er bij vloeistoffen nog iets een rol nl. turbulente stroming. Op het moment dat een vloeistof zich door een te nauwe opening moet 'wringen' gaat deze laminair stromen. De laminaire stroming zorgt voor een vergrote weerstand en niet onbelangrijk een slechtere afgifte van warmte aangezien warmteafgifte door stroming wordt geelimineerd mengen ter plaatse van de warmtebron niet meer plaats vind. Men wil dus bereiken een zeer hoge snelheid een een hoog turbulente stroming.
Werd het niet juist eerder turbulent bij een vernauwing? En meer weerstand?

Dan het koelblok ontwerpen om wat turbulentie te introduceren voor betere overdracht, en de rest van het systeem op lage weerstand.
Er wordt dus gekoeld door koelvloeistof zo rap mogelijk tegen de CPU heatspreader aan te flowen en niet door warmte an sich op te nemen.
Als er geen warmte opgenomen wordt werkt de koeling niet. Warmte-overdracht is het basisprincipe van (water)koeling. Wat je bedoelt is dat er weinig warmte-overdracht plaats vind per volume, en dat er een groot volume langs de CPU/GPU stroomt.
Daar heb je helemaal gelijk in, mijn uitleg is niet helemaal duidelijk geformuleerd inderdaad :)
Bij elke warmtewisselaar wordt gebruik gemaakt van twee tegen elkaar in gaande stromen.
De koude lucht of koelvloeistof gaat dus van koud naar heet langs het te koelen element.
De koude lucht of koelvloeistof kan het koudste deel nog koelen, warmt dan wel wat op, maar de temperatuur blijft altijd lager dan het heetste deel. Dit kan dus nog steeds gekoeld worden. Dit voorkomt ook al te grote temperatuur verschillen, waardoor weer haarscheurtjes in het materiaal kunnen ontstaan.

Draai je de koel stroom om, dan warmt de lucht of koelvloeistof veel sneller op en kan zelfs warmer worden dan de minst warme delen en daar dus niet meer koelen.

De processor is in het midden het heetst, dus gaat de koelvloeistof van buiten naar binnen. Meestal is de stroming in een processor koeler zo snel dat de koelvloeistof nauwelijks opwarmt, waardoor de stroomrichting veel minder belangrijk wordt.
Je tweede link werkt niet, mag niet van TH. Maar ik heb hem elders ook gevonden :)
http://www.elektroda.pl/r...rum/aufbau_cpu_innen.jpeg
Die laatste afbeelding doet het bij mij in ieder geval niet, maar het kan zijn dat de huidige WC opzetjes al 'voldoende' koelen. Water geeft het warmte ook af aan het water zelf, door deze eigenschap is nieuw water erin pompen terwijl het andere water er aan wordt ontrokken voldoende om alles koel te houden. Ook omdat het water in het plexiglas alle kanten op stroomt en niet alleen van de ingang naar de uitgang, zeker door de drukverschillen van het iets warmere water aan de zijkanten en het koudere aanvoer water.

Dat het water aan de uiteindes van de brackets misschien 2 C warmer is, maakt naar mijn weten niet helemaal uit als je CPU maar 50C wordt. Misschien is het zelfs minder of meer, dat weet ik niet precies.

Thermisch weet ik niet hoe alles uit de rekenen is, misschien dat hier een werktuigbouwkundige met thermodynamica (fluid dynamics/stromingsleer) een aardige benadering geven dat dit klopt (of niet).
Misschien inderdaad minder makkelijk. Maar uiteindelijk wel. Dit zorgt sowieso voor een stuk minder weerstand, en dus minder kracht nodig in je pomp. Ik denk dat dit niet opweegt tegen hoeveel betere koeling je krijgt door middel van extra materiaal in het blok.
Terechte vraag! Misschien omdat daardoor relatief gezien het water een lagere temperatuur heeft over het geheel (het water hoeft niet per se te verplaatsen om de hitte weer deels af te geven). Als je het tweede geval hebt dan is het water op het einde een stuk warmer dan aan het begin, waardoor het laatste deel dus altijd wat warmer zal zijn dan het begin. Hoe groot dat verschil is, en hoe belangrijk dat is in de praktijk is natuurlijk weer een ander verhaal..
Ik denk om turbulentie te creëren oid, door dat te creëren heb je eigenlijk extra (gratis) stroming? En hoe vaker water langs die pinnetjes gaat, hoe meer warmte het kan afnemen, lijkt mij dan :D

Maar ondanks mijn nickname ben ik geen expert, wel veel watercooling gebruikt maar nooit zo diep onderzoek gedaan ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 5 november 2015 11:45]

Over 2 jaar printen mensen hun eigen waterkoelingblokken en brackets voor 2 euro materiaalkosten.

[Reactie gewijzigd door govie op 5 november 2015 11:19]

Moet je wel netjes al die metalen en plastics kunnen printen... en dan heb je de aanschafkosten van de printers er ook niet uit. Zover ik weet zijn die dingen niet gratis.
Die printer print je natuurlijk met de printer van je buurman voor een paar knaken aan materiaal:)
Da's bij wet verboden...

er werd heeeeel snel een regel in de aankoop documentatie opgenomen dat je geen printers of onderdelen van printers mag printen met andere printers :+
Sja, je mag ook niet zonder licht fietsen, doet bijna iedereen :+
Das bij wet verboden? Wat een onzin.

Ten eerste, de wetgever heeft helemaal niets gezegd of te zeggen over wat je al dan niet mag printen met je 3D printer. De woorden "3D printer" komen nergens in de Nederlandse wet voor. Andere artikelen, rond copyright en vervalsen, zijn wellicht wel van toepassing. Maar zolang ik niet wat ik geprint heb onder een valse merknaam op de markt breng, is dat ook niet echt van toepassing.

Ten tweede, aankoop documentatie? Ik heb een zelf gebouwde, zwaar gemodificeerde, Prusa I3. Op http://reprap.org/ staat deze printer en anderen, inclusief bestanden en specificities uitgewerkt. Sterker nog, het is de hele bedoeling van RepRap dat men een zich zelf herproducerende machine bouwt, dat is het hele punt.

Het idee dat je geen printer mag maken met je 3D printer, is ongeveer net zo absurd dat als je een vrachtwagen van DAF koopt, je die mag gebruiken om onderdelen van Skania te vervoeren.
Dat iets niet in een wetboek staat betekent niet dat het niet bij wet verboden is.

in de voorwaarden, waar je mee akkoord gaat bij aankopen, staat het vermeld.
ik zou moeten gaan graven om het artikel te zoeken, maar heb het zeker weten op internet fora gelezen.

als je bijv. iets bij bol.com koopt moet je ook een vinkje zetten voor aankopen.
dat zijn de voorwaarden, waar je dmv aankoop mee akkoord gaat.

oftewel...je betaald dus gaat akkoord... anders kan je het niet aankopen.
ik noem express geen specifieke namen of merken, want die heb ik (jammer genoeg) niet voor je.

nog een interessante casus voor je :)
ik weet niet of je je verhaal in deze zin bedoeld maar zie onderstaande

mag ik dan ook onderdelen van geweren printen...waarna ik deze inelkaar zet en doorverkoop?

***wijziging***
misschien meer actueel,
er staat ook niets in een wetboek over ''popcorn-time'' betekent dit dan dat het legaal is?

[Reactie gewijzigd door PT-Scribble op 5 november 2015 15:41]

Op internet fora gelezen is niet echt de beste bron :)

Je mag net zo min, of zo veel, vuurwapens printen, als dat een gunsmith uit Amerika hier in Nederland in een metaalwerkplaats een revolver in elkaar mag zetten; dat hangt van de vergunning af. Maar of ik nu een bankschroef en draaibank gebruik of een 3d printer, dat maakt niet uit.

Overigens, (algemene) voorwaarden zijn in Nederland altijd ondergeschikt aan NL recht. Sommige dingen mag je wel afspreken, sommige dingen niet.

Het is vrij ongebruikelijk en vaak ook niet toegestaan, zeggenschap te hebben over een apparaat nadat je het verkocht hebt. Sony mocht destijds bijvoorbeeld niet bij hun CD Writers een voorwaarde er in zetten dat je er geen Sony Music CD mee zou kopieren. Immers, dat is of al afgedekt in normale wetgeving of niet en daarmee niet aan Sony om daar een restrictie mee op te leggen. Immers, de eigenaar heeft zeggenschap over zijn apparaat, niet de verkoper nadat het verkocht is.

Wat ik er mee wil zeggen, het in algemene voorwaarden afdekken van wat je wel en niet met een 3D printer mag doen is zowel praktisch als juridisch zinloos. Het al dan niet mogen printen van onderdelen van de printer zelf is niet aan de fabrikant of leverancier om af te dwingen, maar aan de wetgever. Wellicht zijn de huidige wetten toereikbaar hiervoor, wellicht niet, maar dat is niet aan de fabrikant.

Ik print, volledig legaal, op mijn Prusa I3, gewoon onderdelen voor die Prusa I3 en voor andere printers. Dat is de essentie van de RepRap beweging waar de I3 onder valt. Als MakerBot, bijvoorbeeld, dat anders wil, dan mag dat, echter ze hebben niet de bevoegheid, ook niet in een AV, om dat op die manier af te dwingen.
Je mag alles waar een copyright op zit niet domweg reproduceren. Dus je mag met de printer van de buurman geen printer van de buurman maken. ;)
Of je print een printer met behulp van de printer van de buurman :+
Of de buurman print gewoon jouw waterblok :-)
Of je stuurt je printje naar een FabLab, dan betaal je een klein beetje manuren en het materiaal :) Hoef je zelf ook niet te experimenteren met alle instellingen en verschillende materialen!
Ja, want al dat kuntstof is een veel betere geleider dan koper. :+
gewoon met een O ring direct op de ihs :)
Dan is het koeloppervlak wel een factor kleiner dan bij deze of andere waterblokken.
En hoe komt je water dan weer terug? :+
Ik denk niet dat 3D printen de aangewezen techniek is om dit soort waterdicht, druk bestendige vormen te maken. CNC Frezen is de hiervoor gebruikte techniek, en dat doen 'mensen' al heel wat jaren. De instap van DIY CNC Frezen tov DIY 3D printen is wel wat hoger (duurdere materialen, lagere tolleranties bij bouwen machine), maar zeker voor de particuliere 'maker' haalbaar.
met 2 printers van 1.5k stuk die 1 keer per week is voor de fun gebruikt word :+
best wel veel geld voor een stukje metaal en plexiglas...
Als je kijkt hoe dun dit blokje is, kan ik me voorstellen dat hier wel interesse in is. Dan is €64 niet heel duur.
Is toch niet heel veel dunner dan wat EK te bieden heeft? Prijsklasse is wel hetzelfde uiteraard.

[Reactie gewijzigd door thomasv op 5 november 2015 11:24]

Eerst maar eens zien wat het in de praktijk doet. Er is al eens aangetoond dat koelblokken met een licht bol oppervlak het iets beter doen, gezien het contact in het midden. Dit geldt in mindere mate voor AMD processoren geloof ik, waar het oppervlak van de CPU al wat bol is.
Ik snap niet helemaal wat dat te maken heeft met de context: "Best wel veel geld voor een stukje metaal en plexiglas", waarbij de dikte van het blok iets zou moeten zeggen over de prijs.
Daar reageer ik dan ook niet op ;)
Zie onder mijn naam "@stverschoof" ;)
Dat veranderd niks aan de context :) Mijn context was hetzelfde ;)
*verandert*
Wat ik wil zeggen is dat ik benieuwd ben naar hoe het presteert tegenover EK en dat een dun koelblok niet per se beter hoeft te zijn.
Anoniem: 387612
@Nas T5 november 2015 13:41
Ik weet niet of dat wel een goed idee is voor high-end koelblokken. Er zijn behoorlijk wat mensen (waaronder ik) die hun CPU direct-die koelen, dus zonder de IHS. Als het contactpunt dan bol is, is de kans een stuk groter dat je de chip breekt bij het vastschroeven van het blok.
Een fabrikant houdt denk ik niet heel veel rekening met de kleine groep gebruikers die de IHS weghalen als het gros van de kopers dit niet doet.
Wat bedoel je met dun?
Klopt, maar de oplossingen van Innovatek.de zijn/waren vergelijkbaar van prijs.
Heb dat jaren draaien gehad, wel zeer betrouwbaar spul van die Duitsers!
http://www.webshop-innovatek.de/shop/Wasserkuehlung/
Dat Duits spul niet altijd even betrouwbaar is dat is onlangs gebleken :+
Gelukkig stoten waterblocks geen roet uit.
Hoezo? Het werkt toch? Compleet nutteloze discussie is dat zeg xD.
Het enige wat hierbij ook weer vergeten wordt is dat er dus geen ondersteuning is voor de VRMs. Terwijl deze juist bij het overklokken het zwaar te verduren krijgen.

Nu snap ik dat ieder moederbord anders is en dat het lastig is om deze dingetjes te koelen, maar je moet er nog steeds lucht langs blazen om de CPU werkend te houden. Sterker nog, doordat de CPUs steeds minder verbruiken en eigenlijk waterkoeling niet meer nodig hebben voor het extra oppervlak van de radiator vraag ik mij af of de markt van de waterkoeling nog steeds groeit, of dat het echt een niche markt blijft.
Heb zelf waterkoeling voor de temperaturen (CPU ~30°C / GPU ~35°C load) en een geluidloze computer. Enige wat hoorbaar is, is de harddisk wanneer hij zoekt.

Zeker betreft de GPU is geluidloos in samenstelling met lage temperaturen bijna niet haalbaar.

[Reactie gewijzigd door Source90 op 5 november 2015 12:55]

Ik heb het dan ook over CPU koeling, zelf heb ik op mijn 290X ook waterkoeling gebouwd (een AIO) en het werkt perfect! Mijn CPU wordt ook zo'n 15 graden minder warm omdat de warmte van de GPU de kast niet meer ingaat. Hierdoor is mijn CPU ook nauwelijks hoorbaar en komt de HDD er boven uit..

GPUs gebruiken nu dan ook vele malen meer dan een CPU. Een CPU zie ik niet snel boven de 200W uit komen (zeker niet van Intel) met een overklok en normale CPUs blijven zelfs alweer onder de 100W (of 50W). Dit in contrast tot een deftige GPU die met een overklok al snel richting de 300W kan gaan en normaal ook onder load zo'n 200W verstookt.

Dit bedoelde ik dan ook met mijn post wat het nut van waterkoeling van de CPU is als voor overklocking de VRMs niet worden meegenomen. Luchtkoeling koelt beide en maakt niet eens zo veel meer lawaai, met waterkoeling moet er dan ook nog apart voor de VRMs gezorgd worden (terwijl luchtkoeling nog goedkoper is ook).

De lagere temperaturen van een volledige custom waterloop is natuurlijk wel mooi meegenomen, dit ga je met AIOs of luchtkoeling inderdaad niet halen. Vraag is echter hoeveel baat elektronica erbij heeft dat het op 35C draait ipv 50-60C terwijl het misschien wel gespecificeerd is voor >90C (zoals de 290X die gewoon goed op 94C core temp draait).
En je rad heeft ook geen fan?
Ik zei geluidsloos. niet fanless. Goede kast met geluidsdemping en 800RPM fans doen wonderen.

Al staan de fans enkel bij het gamen aan, TFC Admiral 360 is passief genoeg om alles op die 30°c te houden buiten games om.

[Reactie gewijzigd door Source90 op 5 november 2015 13:27]

Hebben niet veel 'echte' diehard overclockers borden dit opgevangen met Heatsinks, en kleine ventilators. ik weet in iedergeval van de Asus Sabertooth dat de vrms gekoeld worden door een piepklein ventilatortje i.c.m. heatsink.

En is airflow vanuit de casefans miscien niet voldoende mits hun CFM hoog genoeg is?
Anoniem: 666385
5 november 2015 12:12
Eerst eens de prestaties zien in een test voor je over de prijs/kwaliteit kan oordelen en hoe de flow is, persoonlijk heb ik een Koolance CPU-380I en daar ben ik echt tevreden over, daarvoor een HeatKiller, maar daarvan was de draad na een tijdje defect, dus kreeg ik er geen fittings meer in jammer genoeg. De Koolance is ook super voor een Six Core of 8 Core CPU. Ook de mounting mechanismen zien er bij deze wel degelijk uit. Afwachten dus.
Ik kijk bij nieuwe waterkoeling merken eerst de kat uit de boom.
Blijf voor nu bij EKWB qua blokken.
Zie de meerwaarde niet van dit blokje. Ik bedoel; waar is de Lian Li look ?
Dit ziet eruit als welk ander merk blokje dan ook, met plexiglas.
Ik doe het nog behoorlijk goed met mijn DangerDen[RIP] TDX van 775 naar 1151
Dat was pas [en is nog steeds] een koopje

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee