Techbedrijven, waaronder IBM, Cisco en Intel, en financiële instellingen werken aan het Open Ledger Project. Dit opensourceproject, dat onder toezicht van The Linux Foundation staat, moet tot een alternatief voor de blockchain komen. Het doel is niet om tot een bitcoin-alternatief te komen.
IBM lijkt de drijvende kracht achter het Open Ledger Project, waarover Wired en Fortune schrijven. Het techbedrijf werkt al tijden aan eigen blockchaintechnologie en IBM gaat de code die inmiddels ontwikkeld is vrijgeven voor het project. Ook Digital Asset Holdings, dat software voor het ontwerpen van blockchainachtige technologie maakt, is nauw betrokken: het bedrijf verstrekt code, ontwikkeltijd en de naam 'Hyperledge', waaronder het alternatief voor de blockchain bekend moet worden.
Daarnaast zijn ook Intel, Fujitsu, VMware, Cisco, Mitsubishi, de London Stock Exchange Group en de banken JP Morgan en Wells Fargo betrokken, al is niet van die instanties bekend welke rol zij spelen. The Linux Foundation overziet het Open Ledger Project.
Het doel van het samenwerkingsverband is niet om een alternatieve cryptovaluta zoals bitcoin te ontwikkelen. De bedrijven willen de technologie gebruiken voor andere zakelijke toepassingen, zoals voor financiële transacties, de verwerking van de handel in aandelen en obligaties via virtuele beurzen en andere afhandeling van contracten.
Systemen als de blockchain kunnen enorme hoeveelheden transacties controleren en bijhouden. Dat gebeurt decentraal door een netwerk van nodes, wat de robuustheid, verwerkingsvermogen en betrouwbaarheid als shared single source of truth vergroot. Het minen van bitcoins is de drijfveer van nodes bij de blockchain om rekenkracht ter beschikking te stellen voor de verwerking van transacties. Wat de drijfveer bij het Open Ledger Project wordt is nog niet duidelijk.
Een van de eigenschappen die bij het Open Ledger Project mogelijk moeten worden voor bedrijven is om restricties te kunnen stellen wie transacties kunnen genereren en om authenticatie toe te passen. De technologie moet onder een opensourcelicentie beschikbaar komen, waardoor organisaties er zelf mee gaan experimenteren. In de afgelopen jaren zijn veel organisaties aan de slag gegaan met het bedenken van alternatieve toepassingen voor de blockchain, zoals bij het Ethereum-project.