De voorzieningenrechter oordeelt nog niet of de verkoop van mediaspelers die toegang bieden tot streams uit illegale bron verboden moet worden. Pas als het Europees Hof zich uitgelaten heeft over dit onderwerp, kan de rechter zich hierover uitspreken.
Brein eiste bij de voorzieningenrechter een verkoopstop van mediaspelers door MovieStreamer, met een beroep op artikel 26d van de Auteurswet, maar de rechter wees de vorderingen van de hand. Dat schrijft IE-Forum, dat ook het vonnis publiceert. Brein betoogde dat MovieStreamer.nl het gebruikmaken van illegaal aanbod, met winstoogmerk, faciliteert door mediaspelers te verkopen waar software op staat die 'evident bedoeld is om toegang tot illegaal aanbod te bieden'. Brein eiste ook dat MovieStreamer aan oude klanten liet weten te stoppen met de verkoop vanwege het onrechtmatige handelen.
MovieStreamer verkoopt mediaspelers die voorzien zijn van het Kodi-streamingplatform en een zelf ontwikkelde interface. Die interface maakt gebruik van add-ons met links naar sites met streams uit illegale bron. De add-ons zelf zijn niet door MovieStreamer ontwikkeld.
De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland kan echter niet oordelen dat het handelen van MovieStreamer illegaal is. "MovieStreamer initieert het gebruik niet in technische zin", aldus de voorzieningenrechter, "maar vergemakkelijkt het doordat de eindgebruikers de add-ons niet zelf behoeven te installeren op de MovieStreamer." Pas als er geoordeeld is over de rechtmatigheid van mediaspelers zoals MovieStreamer die aanbiedt aan de eindgebruikers, kan bepaald worden of ook het faciliteren legaal of illegaal is.
Dat oordeel moet van het Hof van Justitie van de Europese Unie komen. De rechtbank Lelystad wilde afgelopen zomer van het HvJEU weten of het verkopen van dergelijke mediaspelers een nieuwe openbaarmaking inhoudt en of streamen uit illegale bron eenzelfde inbreuk vormt als illegaal downloaden.