Kodi Media Center voor Android is beschikbaar in Play Store

De ontwikkelaars van Kodi hebben de eerste publieke bèta van de app in de Google Play Store gezet: versie 15.0 Isengard beta 2. Een nieuwe feature in de 15.0-versie is adaptive seeking, waardoor in kleinere of grotere stappen door audio- of videobestanden gesprongen kan worden.

Voorheen konden Android-gebruikers de nieuwe versie van Kodi, het vroegere XBMC, alleen verkrijgen door zich bij de alfa- of bèta-groepen van Kodi op Google+ aan te sluiten en daarna te registreren als tester via de Play Store. Sinds zondag is dat niet meer het geval en kan de applicatie rechtstreeks vanuit de Store op telefoon, tablet of Android TV settopbox gedownload worden.

De lijst met veranderingen is onder andere hier te vinden. Naast adaptive seeking is er verder ondersteuning voor hevc h265 op bepaalde chipsets en wordt overgestapt op C++11 voor de code. Hierdoor zijn wel de mininumspecificaties omhoog gegaan. Voor Android is minimaal Android 4.2 nodig, maar liever nog 5.0 of hoger, schrijven de ontwikkelaars op hun eigen site.

Dat laatste heeft vooral te maken met het kunnen aanpassen van de verversingssnelheid op Android, iets wat een van de grote beperkingen was van het Android-platform. Door het niet kunnen aanpassen van de verversingssnelheid kon het gebeuren dat video's gingen haperen of dat audio niet gesynchroniseerd bleef. Sinds Android 5.0 is er een manier om de gewenste verversingssnelheid van een video te kunnen instellen. De functionaliteit bevindt zich nog wel in een vroege fase en lang niet alle apparaten met Android 5.0 of hoger hebben dit al goed geïmplementeerd binnen hun eigen firmware. Het kan dus zijn dat het ene apparaat de functie wel ondersteunt en het andere niet. Het kunnen aanpassen van de verversingssnelheid moet handmatig aangezet worden.

Ook is ondersteuning voor het afspelen van 4k-content toegevoegd. Ondanks dat echte 4k-ondersteuning voor externe applicaties als Kodi pas in Android M zal verschijnen, is het de ontwikkelaars toch gelukt het in 5.x te implementeren, niet in de laatste plaats omdat Nvidia's Shield Android TV mede gebruik maakt van Kodi.

kodi nvidia

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

15-06-2015 • 13:56

69

Reacties (69)

69
68
24
2
0
38
Wijzig sortering
Is dit om via de app een MediaCenter te besturen, of om zelf een MediaCenter te hosten/zijn?
Als het een app is om te besturen snap ik niet:
Door het niet kunnen aanpassen van de verversingssnelheid kon het gebeuren dat video's gingen haperen of dat audio niet gesynchroniseerd bleef. Sinds Android 5.0 is er een manier om de gewenste verversingssnelheid van een video te kunnen instellen.
Waarom zou je een mediacenter willen draaien op uw smartphone? Wat kan dit meer dan een gewone video/audio app?
Of is dit al met het oog op AndroidTV en/of voor op tablets te draaien?
Het is het ganse mediacenter, volledige Kodi dus.
Voor te besturen zou ik op Android "Yatse" aanraden, veruit de allerbeste app voor Kodi (en imho zelfs voor gans Android, de enige app die me momenteel zelfs op Anroid houdt :-))

Waarom op je smartphone of tablet Kodi?
Toch ideaal om in de kinderkamer achter de tv een oude smartphone te hangen met MHL/HDMI verbonden?
Of gewoon ff je tablet aan de TV hangen en je start het mediacenter (spaart je weer een HTPC'tje uit :-) Zelf heb ik zo'n chinese tablet met HDMI, werkt geweldig op m'n full HD 47"
Opeens wordt je dumb tv een échte smart-tv

[Reactie gewijzigd door musback op 27 juli 2024 13:53]

Of je bespaart jezelf al die moeite en je schaft een Raspberry Pi 2 aan. Daar OpenElec met Kodi op installeren (image schrijven) en opstarten maar. Besturen met Yatse is ideaal en werkt zonder input lag (mijn ervaring).

Apparaat is klein genoeg om in de kast te laten staan en verbruikt amper stroom. (Het kost je op jaarbasis hooguit €5,- en dan staat ie 24/7 aan). Verbinden met je NAS/netwerk en streamen maar, een Externe HDD eraan hangen gaat ook via PnP. De mogelijkheden met instellingen zijn zo goed als eindeloos. Ook ondertiteling downloaden als je er achter komt is zo gedaan (na het instellen van de juiste instellingen e.d.).


Dikke aanrader!
Heb thuis een RPI2 staan met openelec en kodi, werkt perfect idd.
Het mooiste is dat mijn sony tv kan syncen met kodi, zodat ik mijn tv afstandsbediening kan gebruiken voor kodi. Om even snel wat op te zetten is dit nog handiger dan via een tablet of telefoon.
Anoniem: 102223 @Vickiieee15 juni 2015 17:58
Waarom Yatse gebruiken snap ik niet :? het werkt gewoon met je tv afstandsbediening als je een goede hdmi-kabel gebruikt.
Klopt inderdaad. Als je TV HDMI-CEC ondersteunt dan kun je Kodi met je TV-afstandsbediending bedienen.
Het enige kleine nadeel is is dat sommige functies van Kodi niet te bedienen zijn.
Bijvoorbeeld een favoriet toevoegen in mijn geval.
Maar misschien kun je een knop op je afstandsbediening zo instellen dat deze een bepaalde functie uitvoert. (Nog niet geprobeerd overigens)
Probleem is dat de afstandsbediening die standaard met de Tv geleverd wordt gewoon niet fijn werkt. Het kán wel, en daarmee moet ik in eerste instantie ook de RPi verbinding laten maken met het netwerk, maar zodra ik dat gedaan heb pak ik Yatse erbij.

Op de afstandsbediening moet je de knoppen goed, diep indrukken. Met Yatse werkt het gewoon tien keer zo fijn :Y
dikke afrader, de hardware van de pi's is nooit geweldig geweest, en komt uiteindelijk even duur uit als een android mini pc, maar bij dat laatste heb je tenminste het voordeel dat diensen als spotify (free) en netflix ook gewoon werken, dat heeft nog niemand op de pi voor elkaar gekregen,
de hardware van de pi's is nooit geweldig geweest
Mag ik je dan bij deze vragen of je ooit een filmpje van een RPi2 gezien hebt waarbij iemand OpenElec met Kodi demonstreert of iets anders? De hardware van de RPi2 is wel degelijk behoorlijk geweldig hoor. Zeker voor een apparaatje ter grootte van een credit-kaart ;).
Ik gebruik daarvoor OSMC (voorheen XBMC).
Werkt uitstekend!
https://osmc.tv/

Excuus, ik bedoelde Raspbmc ipv XBMC. :>

[Reactie gewijzigd door Onno ! op 27 juli 2024 13:53]

Ik gebruik daarvoor OSMC (voorheen XBMC).
Werkt uitstekend!
https://osmc.tv/
Kodi is de officiële nieuwe naam van XBMC. OSMC is een distributie die (een fork van) Kodi implementeert voor verschillende embedded apparaten. OSMC is daarom het beste te vergelijken met OpenELEC.

Zelf gebruik ik liever OpenELEC omdat het een appliance is: het draait Kodi en niets anders, en is makkelijk te upgraden naar een nieuwere versie zonder afhankelijk te zijn van een package repository.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 juli 2024 13:53]

Dan noem ik nog even XBian, zodat alle versies langs zijn gekomen voor de Raspberry Pi 2 :) (deels vanuit eigen belang).
En deels omdat het erg stabiel is en fijne packages heeft? Gebruik het nu al jaren naar volle tevredenheid. Enige minpunt is de PR, aangezien het een rolling release is.....
Sluit me hier helemaal bij aan.

Ik gebruik Kodi voor tv kijken, mbv Mediaportal om signaal van de schotel door te zetten naar Kodi, daar kan ik dan overal in huis mee kijken. Oude Pc staat in de slaapkamer en op de laptop heb ik ook Kodi en dan is het juist handig dat ze ook een android versie hebben, kan ik op m'n telefoon ook tv kijken.

Yatse is inderdaad perfect om als afstandsbediening te gebruiken, al doe ik het vooral met m'n logitech harmony, maar het is wel leuk dat yatse de achtergrond van je telefoon instelt op welke film of serie je kijkt.
Anoniem: 329193 @trion7515 juni 2015 21:11
Hallo trion75,

Ik heb ook een schotel thuis en wil ook zo iets maken zodat ik op laptop en pc en op me werk kan kijken.
Kan je mij een tutorial mailen hoe ik zo iets kan opstellen?

alvast bedankt.
Er zijn al genoeg handleidingen online, je moet alleen even kiezen welke pvr backend je wil. Zelf gebruik ik mediaportal omdat die het lekkerste werkt bij me.

Overigens kan mediaportal je tv niet recoden zodat je minder bandbreedte nodig hebt, sommige anderen kunnen dat wel, zou je moeten kijken wat je wil gebruiken.

Misschien dat je huidige ontvanger al ondersteund wordt dan kan je die als backend gebruiken, anders moet je zoals ik een DVB-S2 kaart in je pc zetten.

Zelf gebruik ik de Cine S2 met CI uitbreiding voor de canal digtiaal kaart.

http://www.digitaldevices.de/english/Cine_S2.html

Zie de kodi wiki voor het instellen van Kodi met de backend:
http://kodi.wiki/view/PVR

Volgens mij moet je met die wiki al heel ver kunnen komen.
Je telefoon/tablet als mediapc gebruiken kan opzich wel, maar vind het omslachtig, hoe ik Kodi gebruik:
huiskamer pc met Kodi, slaapkamer pc met Kodi, Kodi op de smart phone, Kodi-database op de Nas.
voordelen:
- als we moe worden tijdens een film in de woonkamer, pc afsluiten, naar slaapkamer, pc aan, daar verder kijken waar we gebleven waren.
- Tijdens het badderen direct beginnen bij de Serie zonder na te denken in welk seizoen/aflevering je gebleven was.
Voorheen konden Android-gebruikers de nieuwe versie van Kodi, het vroegere XBMC, alleen verkrijgen door zich bij de alfa- of bèta-groepen van Kodi op Google+ aan te sluiten en daarna te registreren als tester via de Play Store.
Niet helemaal waar, je kon de APK direct downloaden van de Kodi website en de APK installeren, je kon dan niet de play store gebruiken om het automatisch te laten updaten, maar zolang het werkt en je niet tegen bugs aan loopt zie ik geen reden in automatisch updaten.

Ik ben zelfs voor het niet automatisch updaten, omdat al je installaties dezelfde database versie moeten draaien om het te kunnen sharen.
Plus 1 voor Yatse, heb de unlocker gekocht. Perfecte app om je Kodi te besturen.
Heb Kodi al een tijdje op mijn tablet draaien, ideaal om een filmpje te kijken terwijl de rest iets anders wil zien.
Anoniem: 679062 @musback15 juni 2015 16:07
Waarom zou je dit op je tablet installeren? Wel eenvoud, ik draai dit al een tijdje op de tablet van mijn dochter. Zo heeft ze exact dezelfde interface als op tv. Handig toch?
Yatse heb ik inderdaad ook gekocht, al moet ik zeggen dat Kore, de nieuwe officiele (gratis EN open source) android remote ook erg netjes is. Mist nog wel enige afwerking en een deel van de featureset van Yatse, maar dat is een kwestie van tijd.
Yatse is zeker een prima afstandbediening app voor Kodi :) Gebruik het zelf ook.
Als iemand liever de software van het Kodi team zelf gebruikt: Ze hebben Kore uitgebracht, werkt ook prima.
Tegenwoordig hebben we daar Kodi Kore voor.
Beide inderdaad. Ik ken ook mensen die Kodi wel draaien op een smartphone, omdat ze de interface prettig vinden. Ook heb je dan direct toegang tot je plugins, met alle voordelen van dien.
Zelf vind ik het op een smartphone ook overkill, maar op mn AndroidTV en tablet werkt het wel prima :)
Er zijn al best veel 'android tv boxes/sticks' te koop op sites als DealExtreme. Tot nu toe was het nadeel t.o.v. de native Linux app dat de Android versie altijd op 60 fps probeerde te draaien, inplaats van de 23.976/24/25fps van de source video. Op je telefoon zal het inderdaad niet zo een groot verschil maken, maar nu zou je vrij goedkoop je tv in een echte media center kunnen veranderen, en daarbij ook nog eens het voordeel van alle Android apps, zoals de Netflix app, op je tv hebben.
Mijn TV heeft geen eigen OS meer, maar is 100% android.
Hiervoor is dit dus ideaal geschikt...
Waarom zou je WebOS op een TV willen als je er ook Android op kunt zetten? Ik denk dat het idee is dat nu er steeds meer TV's en grote tablets met Android uitkomen een media center helemaal geen slecht idee is. Omdat Kodi ook zeer makkelijk externe bronnen kan aanspreken en bijvoorbeeld DLNA begrijpt kan dat ook op een kleinere tablet of zelfs een telefoon handig zijn. Ook is er een goede integratie voor de weergave van strips/manga/graphic novels iets dat ook veel mensen best kunnen waarderen...

Daarnaast waarom niet, als je alleen naar Kodi kijkt als zijnde media center heb je helemaal gelijk maar in middels is het zo veel meer en zo goed geintegreerd met andere tools etc... denk aan een sickbeard/couchpotato integratie die automatisch laat zien welke nieuwe bestanden gedownload zijn, deze centraal in een database opslaat met alle informatie zo als plot, acteurs, rating etc. en de volgende keer als jij Kodi weer start netje laat zien wat er voor nieuwe dingen te zien zijn met 1 click op de knop.
Integratie met uitzending gemist en zo veel andere video on demand diensten uit binnen en buitenland.

Nu zijn er natuurlijk popcorn time aanhangers die roepen maar waarom, zou je dat willen maar iedereen die popcorn time wel eens gebruikt kan beamen dat er genoeg meuk tussen zit die niet download/volledig afspeelt etc...
Daarnaast is Kodi ook nog eens zeer flexibel en makkelijk aan te passen mocht je een andere layout willen hebben of bepaalde dingen niet zien dan wel niet willen laten zien aan bijvoorbeeld de kleine dan wel andere familie leden.

Persoonlijk zie ik alleen maar redenen waarom je juist wel Kodi op Android zou willen kunnen draaien, en lijkt het me dan ook een leuk om er weer eens mee te spelen :-)
Ik hield XBMC(nu Kodi) al in de gaten voordat er hardware versnelling in zat op Android. Gelukkig kwam die met een aparte alpha versie voor Gotham (2014). Waarom? Tja eigenlijk dezelfde reden waarom ik mijn prima functionerende LG media player heb vervangen voor een HTPC met XBMC/Kodi: gemak.

Op de eerste plaats is netwerk browsen gewoon niet handig als je een grote library hebt. Stel je hebt een netwerk share met 20 mappen dan ben je wel even zoet met navigeren. Bijvoorbeeld en een aflevering zoeken in \\remotepc\series\The 100\Season 02. Dan ben je al minstens 5 clicks verder. Meestal moet je ook nog flink scrollen voor je naar de volgende stap kunt. In XBMC/Kodi ben je veel sneller bij de content die je zoekt (binnen 1-2 seconde).

Een andere belangrijke functionaliteit is dat er wordt bijgehouden welke afleveringen je al hebt gekeken. Helemaal handig is de mogelijkheid om media die reeds is gekeken te verbergen. Dit is eventueel te synchroniseren met bijvoorbeeld Trakt.tv, die vervolgens ook weer nieuwe dingen kan suggereren. Op basis van de watchlist van trakt.tv kan het één en ander weer automatisch worden opgepakt door software als Couchpotato en sickbeard.

Verder is er de mogelijkheid om met één knop de bijbehorende subtitles te downloaden ook erg makkelijk.

Tot slot hoor ik steeds vaker dat mensen Kodi installeren om een soort popcorn time te gebruiken (zal de addon niet bij naam noemen ivm policy). Daarmee kan de user content kijken zonder het eerst te downloaden (via streaming).

Zo zijn er nog wel meer handige features te noemen maar dit zijn even voor mij de belangrijkste.

Overigens kan de populaire MXplayer op android tegenwoordig 9 vd 10 files niet meer afspelen omdat deze geen ac3 ondersteund. Tenzij je een custom codec gebruikt. Bij Kodi werkt het out of the box.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 27 juli 2024 13:53]

mijn kinderen hebben allebei een Nexus 7 met Kodi. Wij rijden regelmatig 150km naar mijn ouders, dan is het handig dat ze lekker een filmpje kunnen kijken op de achterbank.
Android draait niet alleen op een telefoon of tablet hoor
Anoniem: 145867 @Tr1pke15 juni 2015 19:19
Ook koelkasten, magnetrons, auto's, horloges, TV's, consoles waar je maar wil.
Artikel zou compleet zijn als er een link was naar de playstore. Ik zie hem namelijk niet
Ik denk dat dit hem is.
Kodi
Thanx, ik zocht me helemaal lam, maar kwam alleen op afstandsbedieningen uit
wel zo netjes: https://play.google.com/s...anamalon.remote.xmbc.kodi Als je op Kodi zoekt staat hij re direct tussen.

[Reactie gewijzigd door Cave_Boy op 27 juli 2024 13:53]

Dat is de kodi remote. Het artikel gaat over Kodi zelf.
Dat laatste heeft vooral te maken met het kunnen aanpassen van de verversingssnelheid op Android, iets wat een van de grote beperkingen was van het Android-platform.
Hehe, eindelijk.
Dat is een enorme verbetering en zo worden die Android sticks/PC's eindelijk interessant voor XBMC gebruik.

Voorheen zat het allemaal vast op een vaste output van 60Hz. wat i.c.m. films/series die vaak 24fps. zijn gewoon niet prettig was om naar te kijken.

[Reactie gewijzigd door Piet91 op 27 juli 2024 13:53]

Als ik Kodi instel dat hij de verversingssnelheid van de film overneem en hij dus op 24hz gaat, springt m'n tv ook over op 24hz, zover allemaal mooi. Maar als ik dan de film kijk dan ervaar ik het beeld lang niet zo vloeiend meer, je ziet heel duidelijk dat je maar 24 beelden per seconden hebt. Als hij op 60hz staat komt alles veel vloeiender over.

Ligt dit dan aan mijn tv die ouder is? Op zich doet hij precies wat hij moet doen dus lijkt me niet.

Of komt dit omdat ik toch verschil zie tussen 24 en 60 hz en m'n tv met 60hz de tussenliggende beelden zelf probeert in te vullen waardoor het vloeiender overkomt?

Hoe dan ook, 60hz oogt toch fijner dus ik gebruik die 24hz optie nooit, vraag me dan alleen af waarom jij het wel prettiger vindt kijken.
Op 60hz heb je last van microstutter /sync issues. Persoonlijk vind ik dat niet fijn en de vloeiendheid (minder filmzweem) ook niet, tenzij de video hierop/voor is gemaakt en bedoeld.

Deze issues vallen niet iedereen op, maar de vloeiendheid meer mensen wel. Het is allemaal een kwestie van smaak.

Het enige nadeel van lage refreshrates is voor mij persoonlijk dat ik het scherm dan weer meer zie flikkeren (het tl-balk effect) maar tijdens een film of serie stoor ik mij daar het minst aan.
Op een LCD-scherm is dat onmogelijk. Op de ouderwetse beeldbuizen en op bijvoorbeeld plasma-tv's kan je nog echt spreken van een 'refreshrate' van het scherm in Hz, maar bij een LCD met z'n continue backlight kan je het beter hebben over fps, want er valt niks te knipperen. Overigens, veel plasma-tv's (die wel het tl-balkeffect kunnen hebben) geven 24fps gewoon weer op bijvoorbeeld 96Hz of een ander veelvoud van 24, zodat het knipperen minder is.

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 27 juli 2024 13:53]

Daar heb je gelijk in. Ik zie het op een plasmascherm (50 vs 60hz, bij 24hz zal hij wel op een veelvoud draaien , zelfs zonder frame interpolatie). En op de ouderwetse CRT-schermen.

TFT/LCD heb je het inderdaad niet.
Dit is goed nieuws! Door het vanuit de Play store te installeren wordt het makkelijker om automatisch te updaten om van alle vernieuwingen gebruik te maken, zonder Kodi opnieuw te moeten instellen.

Lang op gewacht :)
5.0 of hoger? Exclusieve software dus. Nog geen 10% van de Android apparaten draait die versie...
Je moet beter leren lezen....
Voor Android is minimaal Android 4.2 nodig, maar liever nog 5.0 of hoger
trouwens voor Skype op wp moet je ook 8.0 en hoger hebben en dat is niet eens 3.4%...
"maar liever nog 5.0 of hoger", er zijn verschillende problemen met 4.4 en lager.

Skype voor Windows Phone heeft een coverage van 100%, 82% voor het geval je de laatste versie wilt hebben (daar WP7 niet meer ondersteund wordt). Waar haal je die 3,4% in godsnaam vandaan?
Hij werkt zoooooo chill op de Nexus Player en Nexus 7 (2013) :) (was al bij de BETA aangemeld, gebruik het al een tijdje)
Vooral op de Tab is het handig om in bed toch nog even een aflevering extra te kijken haha
Nu nog transcoding en ik ben helemaal compleet met Kodi.
Mag ik vragen waarom je transcoding nog nodig hebt als alle video/audio codecs + subs bijna native ondersteund zijn? (cpu minder belasten is toch altijd beter dan transcoding?)

Dat was voor mij dé stok tussen de wielen om Plex te gebruiken. Die begon al 1080p streams te transcoden gewoon om subtitles er in te zetten 8)7 terwijl het pérfect ging in alle andere media players

[Reactie gewijzigd door musback op 27 juli 2024 13:53]

Ondersteund door? Niet door mijn devices i.i.g. En van dat hele "ondersteund" wil ik dus af, hence transcoding.
Wel, standaard biedt XBMC/KODI quasi alle courante codecs. Dus je hoeft geen extra codecs meer te installeren, noch te gaan transcoden. Dat maakt Kodi net zo fijn. Het is all in one.

Met welke formaten heb je dan problemen op welk apparaat?
Gebruik XBMC/KODI nu al jaren. Echt een top applicatie! ;)

Vorige week een Raspberry Pi 2 gekocht. Xbian (naar mijn mening de beste distribution van xbmc) erop geknald en gaan met die banaan! Binnen 15 minuutjes heb je je settings overgezet en loop nagenoeg vlekkeloos! Paar goede streaming addons erop en je bent klaar.

Enige wat mij opvalt is dat in de rechterbovenhoek van mijn Samsung TV een blauw-rood kleurige streep in- en uit-fade tijdens het streamen. Geen idee wat het betekent en of dit van mijn Samsung TV of RP2 afkomstig is, maar dit is te overzien.

De afstandsbediening Kore, een officiele aftreksel van Yatse ziet er ook erg gelikt uit en werkt super simpel. Met een oude HTC One (incl. IR blaster) heb je geen enkele andere afstandsbediening meer nodig :).
Als je voeding niet genoeg stroom kan leveren dan komt er in de rechter bovenhoek een vierkant met regenboogkleuren in beeld. Misschien is de blauw-rode streep ook een dergelijke foutmelding van de Raspberry. Misschien eens een andere voeding testen en zien of het dan weg gaat. Ik heb goede ervaringen met een voeding van apple (van oude ipad).
inderdaad, dit is een power probleem.

Zorg er voor dat je een voeding heb die echt 2A kan leveren!

Test desnoods even met een ander kabeltje, een goedkoop china kabeltje zorgde er bij mij voor dat de 2A niet doorkwam naar de Pi ;)
Mijn dank is groot. Ga direct even testen met een andere voeding/kabel!
Voeding van de RPi is niet krachtig genoeg. Even 2.1A versie halen.
ik gebruikte tot nu toe altijd SPMC voor mijn android apparaten, altijd tevreden mee geweest :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.