Door Tomas Hochstenbach en Reinoud Dik

ASUS ROG Strix G15 Advantage Review

Laptop met Ryzen én Radeon

Inleiding

Samengevat

ASUS heeft met de ROG Strix G15 Advantage Edition G513QY een uitstekend visitekaartje voor de Radeon RX 6800M-videokaart gebouwd. Doordat de gpu veel stroom mag gebruiken, wedijvert hij in onze benchmarks continu met laptops die over een RTX 3070 of zelfs RTX 3080 beschikken. Ook de Ryzen-processor levert uitstekende prestaties af. In combinatie met de relatief aantrekkelijke prijs waarvoor ASUS deze laptop gaat verkopen, zien we de paar ruwe kantjes die we hebben gevonden, graag door de vingers.

Getest

ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition G513QY

Prijs bij publicatie: € 1.949,-

Bekijk product

Toen AMD met zijn Ryzen-processors voor het eerst in jaren weer een serieuze rol wilde gaan spelen in de laptopmarkt, had het een hele berg te beklimmen. Ondanks al het succes van AMD en de tegenslag van Intel in de afgelopen vier jaar, staan er nog altijd ruim zes Intel-laptops in de Pricewatch voor elke laptop met een Ryzen-processor. Dat is nog een ongekende luxe in vergelijking met de gpu-situatie. Het aantal laptops met een GeForce-chip is op het moment van schrijven 704. Met een (losse) Radeon-gpu is dat 15. De filteroptie voor het topmodel van de vorige generatie, de Radeon RX 5700M, bestaat zelfs niet eens, simpelweg omdat er in de Benelux nooit één laptop mee is verkocht.

AMD Advantage

Het doel van AMD met zijn nieuwe serie laptopvideokaarten, bestaande uit de RX 6600M, RX 6700M en RX 6800M, mag duidelijk zijn: éindelijk voet aan de grond krijgen in de lucratieve en bovendien groeiende markt voor gaminglaptops. Om in elk geval een vliegende start te maken, heeft AMD samen met ASUS een zogenaamde AMD Advantage-laptop ontworpen. Kort samengevat: een laptop die voldoet aan bepaalde minimumspecs, maar bovenal over zowel een processor als een videokaart van AMD beschikt.

Toen we de ROG Strix G15 Advantage Edition uit de doos haalden, hoefden we niet lang na te denken over waar de inspiratie voor deze AMD-laptop vandaan komt. Het ontwerp heeft veel weg van dat van de ROG Strix Scar 15, die we vorige maand nog reviewden in onze round-up van RTX 3080-laptops. Dat is allesbehalve slecht nieuws, want in die test ging de ASUS-laptop er met de Excellent-award vandoor. Bovendien lijkt de Radeon-laptop best goedkoop te worden. Vanaf de week van 5 juli ligt hij in de winkels voor een adviesprijs van 1949 euro, waar een vergelijkbare ROG Strix-laptop met RTX 3070 2199 euro kost. Dat terwijl AMD de prestaties van zijn RX 6800M-gpu in zijn presentatie eerder met een RTX 3080 vergeleek.

In deze review bespreken we in vogelvlucht de kenmerken van deze laptop - die verschilt slechts op details van de eerder geteste variant met Nvidia-gpu - en bekijken we natuurlijk uitgebreid hoe de nieuwe Radeon-gpu in combinatie met een Ryzen-cpu presteert.

De ROG Strix G15 voorgesteld

Zoals gezegd is het chassis van de ROG Strix G15 G513QY in grote lijnen vergelijkbaar met dat van de eerder gereviewde ROG Strix Scar 15 G533QS, al is de meest vergelijkbare Nvidia-versie de G513QR. Het ontwerp moet vooral gamers aanspreken, met een rgb-verlicht logo in het deksel en allerlei hoeken en patronen. Je kunt de laptop echter direct onderscheiden doordat de verwisselbare cover aan de achterkant bij dit model fel rood van kleur is. Kortom, je hoeft deze laptop niet eens open te klappen om te weten dat je met team-rood-hardware te maken hebt. Bevalt je dat niet, dan kun je ook voor een zilveren of zwart accent kiezen, die allebei worden meegeleverd.

Met een maximale dikte van 3,15cm en een gewicht van 2,34kg is de ROG Strix G15 een forse gaminglaptop, voor 2021-begrippen althans. Het deels transparante gedeelte van de body rondom het toetsenbord is verdwenen; het nu gebruikte plastic geeft vrij gemakkelijk mee, maar heeft wel een fijne hoeveelheid grip. De uitsparing voor de 'keystone' van de G533QS is bij de G513QY verdwenen.

Scherm

Het ips-scherm van ons sample is in elk geval op papier identiek; het 15,6"-formaat, de full-hd-resolutie en de refreshrate van 300Hz zijn gelijk gebleven. Bovendien is ondersteuning voor FreeSync Premium ingebouwd, wat niet alleen betekent dat de verversingssnelheid van het scherm wordt gesynchroniseerd met de videokaart, maar ook dat low framerate compensation actief wordt als de behaalde framerate onder de minimumrefreshrate van het gebruikte paneel daalt.

De variant die ASUS in de Benelux gaat leveren, is uitgerust met een luxer wqhd-paneel met een refreshrate van 165Hz. Bovendien ondersteunt dat paneel de bredere DCI-P3-kleurruimte, waar het full-hd-paneel niet verder komt dan sRGB. Onveranderd is helaas dat er geen webcam aanwezig is, wat de laptop diskwalificeert voor een dubbelrol als thuiswerkpaard.

Aansluitingen en toetsenbord

Ook aan de aansluitingen is niets veranderd. Dat betekent dat je beschikt over driemaal USB-A (5Gbit/s), één USB-C-poort (10Gbit/s, PD en DisplayPort 1.4), gigabit-ethernet, een audiojack en een HDMI-poort. Helaas ondersteunt die net als bij de G533QS maximaal HDMI 2.0b, wat betekent dat een 4k120Hz-signaal uitsturen niet mogelijk is. Thunderbolt en een kaartlezer ontbreken. Dat eerste is gebruikelijk voor een laptop met AMD-cpu. Dat tweede is jammer, maar gezien het type laptop niet onoverkomelijk. Voor opslaguitbreiding ben je immers niet afhankelijk van een geheugenkaartje en USB-poorten kom je evenmin tekort.

Voor het toetsenbord heeft ASUS wat simpelere keuzes gemaakt dan bij de laptop met Nvidia-graphics. Er wordt niet langer gebruikgemaakt van optisch-mechanische schakelaars, maar van reguliere scissorswitches. Dat maakt de aanslag wat traditioneler, al blijft de hoeveelheid travel bovengemiddeld. Ook aan de lay-out is wat getweakt; de wasd-toetsen zijn transparant en de pijltjestoetsen staan enigszins los van de rest van het toetsenbord, wat helaas ook betekent dat ze niet langer vierkant zijn. Verdwenen is verder het cijferblok in de touchpad, dat wel nog altijd lekker groot en glad is.

De laptop wordt geleverd met een 280W-stroomadapter, die nog wat forser is dan het exemplaar dat bij de eerder geteste ASUS-laptop zat.

Hardware, koeling en upgrades

Het kloppend hart van deze ROG Strix G15 bestaat uit een AMD Ryzen 9 5900HX-processor en een AMD Radeon RX 6800M-videokaart. De Ryzen-cpu is een achtcoreprocessor met zestien threads en maakt deel uit van de nieuwe generatie mobiele cpu’s van AMD met de Zen 3-architectuur. In ons testexemplaar is deze high-end Ryzen-processor voorzien van in totaal 16GB werkgeheugen, bestaande uit twee modules van 8GB, dat draait op 3200MT/s. Overigens zijn de timings van dit geheugen met CL22-22-22-52 niet heel florissant, resulterend in een true latency van 13,75ns. Dat is vergelijkbaar met wat een DDR4-2400-kit met CL16 doet.

AMD Radeon RX 6800M

Het is vooral de Radeon RX 6800M-videokaart die deze laptop bijzonder maakt. Voor het eerst in lange tijd is AMD namelijk weer aan het concurreren met Nvidia in de high-end laptopmarkt als het op gpu’s aankomt. De RDNA 2-architectuur die voor deze mobiele videokaart gebruikt is, zagen we eerder al voorbijkomen op de RX 6000-serie voor de desktop. Sterker nog, de Radeon RX 6800M bevat exact dezelfde Navi 22-chip als de RX 6700 XT met ook vrijwel dezelfde configuratie. Dat betekent net als op de Radeon 6700 XT voor de desktop 2560 shaders, 64 rops en 40 raytracingcores. Bovendien beschikt deze mobiele chip over dezelfde 96MB aan Infinity Cache, bijgestaan door 12GB geheugen dat gekoppeld is aan een 192bit-geheugenbus.

De Radeon RX 6800M lijkt dus een exacte kopie te zijn van de RX 6700 XT, maar dat is niet helemaal het geval. Zoals verwacht kan worden bij een mobiele chip, liggen de opgegeven kloksnelheden wat lager. De 6800M heeft een Game Clock van 2300MHz meegekregen, wat ruim honderd megahertz lager ligt dan op de 6700 XT. Dat heeft alles te maken met de tdp van de 6800M, die met 145W ook flink minder is dan de 230W waarop de 6700 XT is gespecificeerd. In dit licht is de lagere opgegeven kloksnelheid van de 6800M niet eens zo gek, want er zou een aanzienlijk lager verbruik tegenover moeten staan. Dat zal de praktijk echter moeten uitwijzen, omdat mobiele chips doorgaans veel sterker fluctuerende kloksnelheden hebben dan desktopkaarten.

RX 6700 XT RX 6800M
Architectuur RDNA 2
Gpu Navi 22
Diesize 336mm²
Transistors 17,2 miljard
Productieproces TSMC 7nm
Compute-units 40
Streamprocessors 2560
Gameclock 2424MHz 2300MHz
Prestaties (FP32) 13,21Tflops 11,78Tflops
Rops 64
Geheugen 12GB GDDR6 @ 16Gbit/s
Geheugenbus 192bit
Geheugenbandbreedte 384GB/s
Infinity Cache 96MB
Tdp 230W 145W
Releasedatum 18 maart 2021 31 mei 2021

Koeling

Als we de laptop openschroeven, wat eenvoudig gaat, zien we toch wel een aantal wijzigingen ten opzichte van de eerder geteste ROG Strix-laptop met een Nvidia-gpu. Het koelsysteem heeft een upgrade gekregen met een vapor chamber, die de warmte efficiënter moet kunnen afvoeren dan traditionele heatpipes. Een aardig detail is dat de locatie van de verschillende componenten onder de vapor chamber met een opdruk inzichtelijk is gemaakt. Vanuit dit koelelement lopen twee heatpipes naar heatsinkjes aan beide zijden van de laptop, zodat de lucht zowel bij het aanzuigen als bij het wegblazen door de twee ventilators hitte meeneemt. De verbinding tussen de cpu en gpu enerzijds en de vapor chamber anderzijds, wordt gemaakt door koelpasta op basis van vloeibaar metaal.

 • ASUS ROG Strix G15 (Radeon)
 • ASUS ROG Strix Scar 15 (GeForce)

Upgrademogelijkheden

Zoals gebruikelijk bij gaminglaptops kun je eenvoudig upgrades uitvoeren. Het werkgeheugen is makkelijk bereikbaar. De laptop is standaard uitgerust met twee modules, dus bij een upgrade moet je die hoe dan ook vervangen. Wel is er nog een tweede M.2-slot vrij naast de standaard aanwezige ssd. In ons testexemplaar troffen we een Samsung PM991a-ssd van 512GB aan. De PM991A is een PCIe 3.0-ssd met een respectabele leessnelheid van 3100MB/s, maar met 1800MB/s een beperkte schrijfsnelheid. In de Benelux zal deze laptop echter uitsluitend met een 1TB-ssd worden geleverd.

Cpu- en systeembenchmarks

De eerste processortest die we bekijken, is de renderbenchmark Cinebench, die zowel een single- als een multicore-score oplevert. Op een enkele core komt de ROG Strix G15 G513QY tot een score van 567 punten, wat vergelijkbaar is met andere laptops met een Ryzen 9 5900HX die we tot nu toe getest hebben. De score als alle cores mogen worden gebruikt, is met 5311 punten zelfs de hoogste die we tot nu toe in een laptop gemeten hebben.

 • Cinebench 20 - Single
 • Cinebench 20 - Multi
Cinebench 20 - Single
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H
589
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX
569
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX
567
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX
555
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H
542
Gigabyte Aero 17 HDR Ci7-10875H
506
Razer Blade Pro 17 (2020) Ci7-10875H
488
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H
487
Lenovo Legion 7 15IMHG05 Ci7-10875H
482
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H
475
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H
475
Asus ROG Zephyrus Duo 15 Ci9-10980HK
462
MSI GE66 10SF-268NL Raider Ci7-10875H
461
Cinebench 20 - Multi
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX
5.311
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX
4.982
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H
4.956
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX
4.824
MSI GE66 10SF-268NL Raider Ci7-10875H
4.108
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H
3.826
Lenovo Legion 7 15IMHG05 Ci7-10875H
3.715
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H
3.624
Asus ROG Zephyrus Duo 15 Ci9-10980HK
3.461
Gigabyte Aero 17 HDR Ci7-10875H
3.217
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H
2.585
Razer Blade Pro 17 (2020) Ci7-10875H
2.580
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H
2.515

Geekbench bevestigt dat de ROG Strix G15 een razendsnelle processor heeft. In de single-test hoeft hij alleen zijn meerdere te erkennen in de TUF Dash F15 met 11th Gen-cpu van Intel, in de multi-test is een eerder geteste Medion met Ryzen 9 hem net voor. In de geheugentest vallen de prestaties helaas wel tegen, al hebben laptops gebaseerd op een Intel-cpu in deze benchmark toch al een streepje voor.

 • Geekbench 4.1 - Single
 • - Multi
 • - Memory Multi
Geekbench 4.1 - Single
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H
6.691
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX
6.252
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX
6.187
Lenovo Legion 7 15IMHG05 Ci7-10875H
6.036
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX
6.004
Asus ROG Zephyrus Duo 15 Ci9-10980HK
5.993
Gigabyte Aero 17 HDR Ci7-10875H
5.963
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H
5.956
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H
5.938
Razer Blade Pro 17 (2020) Ci7-10875H
5.814
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H
5.804
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H
5.686
MSI GE66 10SF-268NL Raider Ci7-10875H
5.578
Geekbench 4.1 - Multi
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX
33.996
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX
32.632
Lenovo Legion 7 15IMHG05 Ci7-10875H
32.565
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX
32.126
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H
31.223
Gigabyte Aero 17 HDR Ci7-10875H
31.116
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H
30.968
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H
30.768
MSI GE66 10SF-268NL Raider Ci7-10875H
30.577
Asus ROG Zephyrus Duo 15 Ci9-10980HK
29.215
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H
24.740
Razer Blade Pro 17 (2020) Ci7-10875H
24.127
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H
21.394
Geekbench 4.1 - CPU Benchmark - Memory Multi
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 15IMHG05 Ci7-10875H
7.567
MSI GE66 10SF-268NL Raider Ci7-10875H
6.477
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H
6.422
Asus ROG Zephyrus Duo 15 Ci9-10980HK
6.414
Gigabyte Aero 17 HDR Ci7-10875H
6.414
Razer Blade Pro 17 (2020) Ci7-10875H
6.398
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H
6.204
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX
6.010
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H
5.873
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H
5.696
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX
5.674
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H
5.616
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX
5.321

PCMark 10 geeft een algemener beeld van hoe een laptop zich leent voor diverse workloads. In drie van de vier subtests eindigt de ROG Strix G15-laptop bovenaan; alleen in Productivity is het een middenmoter. Nu zijn de onderlinge verschillen in die test ook het kleinst, dus dat heeft geen enorme impact.

 • PCMark 10 Essentials
 • Productivity
 • Digital Content Creation
 • Gaming
PCMark 10 Essentials
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX
10.610
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX
10.432
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H
9.995
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX
9.643
MSI GE66 10SF-268NL Raider Ci7-10875H
9.640
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H
9.407
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H
9.396
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H
8.980
PCMark 10 Productivity
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX
9.748
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H
9.195
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H
9.163
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX
9.146
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX
9.067
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H
7.943
MSI GE66 10SF-268NL Raider Ci7-10875H
7.913
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H
7.777
PCMark 10 Digital Content Creation
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX
10.994
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H
10.401
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX
9.938
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX
9.356
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H
8.219
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H
7.025
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H
7.009
MSI GE66 10SF-268NL Raider Ci7-10875H
5.467
PCMark 10 Gaming
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX
21.230
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX
20.123
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H
19.661
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX
19.055
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H
16.577
MSI GE66 10SF-268NL Raider Ci7-10875H
14.595
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H
14.029
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H
13.220

De Samsung-ssd in ons testmodel is redelijk vlot en in elk geval een stuk sneller dan de ssd die ASUS in zijn ROG Strix Scar 15 had gestopt. Zoals gezegd komt de laptop in de Benelux alleen met een 1TB-ssd op de markt, dus wellicht zal die nog wat rapper zijn dan het 512GB-model in ons sample.

PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
Laptop HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Razer Blade 15 Advanced Samsung MZVLB1T0HBLR-00A00
635,77
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Samsung MZVLB1T0HBLR-000L2
599,00
Gigabyte Aorus 17G XB Samsung MZVLB512HAJQ-00000
585,23
MSI GE66 10SF-268NL Raider WDC PC SN730 SDBPNTY-1T00-1032
583,48
Razer Blade Pro 17 (2020) Samsung MZVLB1T0HBLR-00A00
576,62
BTO-Notebooks 15X1086 V2 NVMe Samsung SSD 970
557,25
ASUS ROG Strix G15 G513QY SAMSUNG MZVLQ512HBLU-00B00
511,97
Medion Erazer Beast X25 PM81024GPMCB27BTF-E13T4
479,95
ASUS TUF Dash F15 NVMe HFM001TD3JX013N
414,64
Gigabyte Aero 17 HDR Intel Optane+477GBSSD
401,67
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS NVMe HFM001TD3JX013N
393,03
Asus ROG Zephyrus Duo 15 Samsung MZVLB1T0HBLR-00000
319,94
Lenovo Legion 7 15IMHG05 WDC PC SN730 SDBPNTY-1TB-1101
203,92

Gpu- en gamebenchmarks

Voordat we naar de testresultaten in games gaan kijken, eerst even de synthetische 3DMark Time Spy-benchmark. Die geeft een goede eerste indruk van de prestaties van de Radeon-videokaart. De ROG Strix G15 komt tot een totaalscore van 10.738 punten, waarmee hij alle RTX 3080-laptops met een Intel-processor weet te verslaan. De concurrent uit eigen stal blijft wel nipt sneller. Dat ligt in elk geval niet aan de gpu-prestaties, want met een miniem verschil is de Radeon RX 6800M sneller dan álle RTX 3080-laptops die we hebben getest. De cpu-score is wel wat lager dan bij sommige concurrenten.

 • 3DMark Time Spy
 • 3DMark Time Spy - Graphics
 • 3DMark Time Spy - CPU
3DMark Time Spy
Laptop Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
10.884
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
10.816
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
10.738
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
10.392
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
9.369
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
8.551
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
7.543
3DMark Time Spy - Graphics
Laptop Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
11.082
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
11.063
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
11.010
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
10.586
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
9.443
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
9.315
Razer Blade Pro 17 (2020) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
8.337
Lenovo Legion 7 15IMHG05 Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
8.164
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
8.138
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H GF RTX 2070 Super
7.851
MSI GE66 10SF-268NL Raider Ci7-10875H GF RTX 2070
7.850
Asus ROG Zephyrus Duo 15 Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
7.347
Gigabyte Aero 17 HDR Ci7-10875H GF RTX 2070 Super Max-Q
7.098
3DMark Time Spy - CPU
Laptop Cpu/soc Videochip 3DMark in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
9.972
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
9.837
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
9.418
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
9.133
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
8.975
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
5.839
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
5.334

Shadow of the Tomb Raider (DX12)

De door ons geteste ROG Strix G15-laptop beschikt over een full-hd-paneel, maar de winkeluitvoering zal ook een wqhd-scherm krijgen met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. We hebben de gamebenchmarks ook uitgevoerd op hogere resoluties. Dat is representatief voor als je een externe monitor aansluit en stelt ons in staat om de krachtige componenten wat meer op hun staart te trappen.

De eerste benchmark waar we naar kijken, is Shadow of the Tomb Raider. Op full-hd-resolutie meldt de laptop zich nog in de middenmoot, maar op 4k Ultra is het de snelste van allemaal. Dat duidt erop dat de prestaties worden tegengehouden door de processor, die met lagere resoluties en instellingen een grotere rol speelt.

 • 1920x1080 - Medium
 • 1920x1080 - Ultra
 • 2560x1440 - Medium
 • 2560x1440 - Ultra
 • 3840x2160 - Medium
 • 3840x2160 - Ultra
Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 1920x1080 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
133,6
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
130,8
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
128,4
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
120,5
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
113,7
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
87,7
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
79,2
Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 1920x1080 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
119,7
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
119,1
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
113,1
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
111,3
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
109,4
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
87,9
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
86,3
Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 2560x1440 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
114,3
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
113,7
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
109,4
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
104,3
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
96,9
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
78,1
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
76,1
Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 2560x1440 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
94,0
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
91,6
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
89,7
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
89,2
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
84,6
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
72,2
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
66,3
Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 3840x2160 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
70,2
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
70,1
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
69,0
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
64,9
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
63,0
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
52,0
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
49,5
Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 3840x2160 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
57,3
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
53,7
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
52,9
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
48,9
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
46,3
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
46,0
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
36,5

Far Cry: New Dawn (DX11)

Hetzelfde zien we min of meer terug in Far Cry: New Dawn. Op lage resoluties kan de Radeon-laptop zich niet meten met de GeForce-concurrentie, op 4k Ultra staat hij er opeens midden tussenin.

 • 1920x1080 - Medium
 • 1920x1080 - Ultra
 • 2560x1440 - Medium
 • 2560x1440 - Ultra
 • 3840x2160 - Medium
 • 3840x2160 - Ultra
Far Cry: New Dawn - 1920x1080 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
113,1
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
107,1
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
102,8
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
102,6
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
88,8
Far Cry: New Dawn - 1920x1080 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
102,3
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
93,6
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
92,1
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
89,3
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
79,0
Far Cry: New Dawn - 2560x1440 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
101,0
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
98,4
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
98,1
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
86,5
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
63,1
Far Cry: New Dawn - 2560x1440 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
92,9
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
87,1
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
87,0
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
85,5
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
77,8
Far Cry: New Dawn - 3840x2160 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
85,6
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
70,9
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
70,0
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
68,0
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
64,2
Far Cry: New Dawn - 3840x2160 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
61,5
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
60,2
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
60,1
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
55,9
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
53,7

F1 2020 (DX12)

Ook F1 2020 staat erom bekend aardig te schalen met cpu-rekenkracht, maar in deze game merken we weinig van een eventuele bottleneck op dat gebied. We vinden de laptop consequent ergens in het midden van het testveld terug.

 • 1920x1080 - Medium
 • 1920x1080 - Ultra
 • 2560x1440 - Medium
 • 2560x1440 - Ultra
 • 3840x2160 - Medium
 • 3840x2160 - Ultra
F1 2020 (DX12) - 1920x1080 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip Framerate in fps (hoger is beter)
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
221,1
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
216,7
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
193,9
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
192,4
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
188,3
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
183,9
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
133,5
F1 2020 (DX12) - 1920x1080 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip Framerate in fps (hoger is beter)
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
155,2
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
153,9
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
142,5
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
142,3
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
141,3
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
132,9
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
88,0
F1 2020 (DX12) - 2560x1440 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip Framerate in fps (hoger is beter)
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
199,6
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
187,2
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
183,0
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
182,0
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
160,2
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
151,0
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
100,2
F1 2020 (DX12) - 2560x1440 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip Framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
136,9
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
126,6
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
123,3
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
121,6
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
118,6
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
108,7
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
72,7
F1 2020 (DX12) - 3840x2160 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip Framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
127,6
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
123,4
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
115,2
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
112,2
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
98,2
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
91,0
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
57,1
F1 2020 (DX12) - 3840x2160 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip Framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
85,9
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
78,1
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
75,2
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
73,6
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
73,5
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
71,8
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
48,9

Metro Exodus (DX12)

Metro Exodus testen we in eerste instantie zonder raytracing. Op full-hd-resolutie met Medium-settings zet de ROG Strix G15 een topscore neer en ook met de andere instellingen nestelt hij zich regelmatig in de top van de grafiek. Op 4k Ultra moet hij alleen de ROG Strix Scar 15 met RTX 3080 voor laten gaan.

 • 1920x1080 - Medium
 • 1920x1080 - Ultra
 • 2560x1440 - Medium
 • 2560x1440 - Ultra
 • 3840x2160 - Medium
 • 3840x2160 - Ultra
Metro Exodus - 1920x1080 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
129,8
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
127,2
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
123,6
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
116,8
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
111,9
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
108,3
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
90,5
Metro Exodus - 1920x1080 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
89,3
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
82,3
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
80,5
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
79,8
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
75,3
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
75,2
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
60,7
Metro Exodus - 2560x1440 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
97,9
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
96,6
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
96,3
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
95,8
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
85,8
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
85,6
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
69,8
Metro Exodus - 2560x1440 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
71,0
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
65,3
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
63,1
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
62,5
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
57,8
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
57,5
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
47,1
Metro Exodus - 3840x2160 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
58,0
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
56,9
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
56,5
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
56,1
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
50,4
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
49,7
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
40,7
Metro Exodus - 3840x2160 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
44,2
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
39,8
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
39,4
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
39,1
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
35,0
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
34,7
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
28,7

Metro Exodus (DirectX Raytracing)

Tot slot hebben we Metro Exodus ook met raytracing getest. De nieuwste AMD Radeon-gpu's kunnen dat wel, maar het is niet hun sterkste punt. Op full-hd-resolutie tikt de ASUS-laptop nét de 60fps aan; op wqhd-resolutie komt hij niet verder dan 43fps. Daarmee is dit de enige test waarin de laptop op 1440p, waarmee hij in de Benelux geleverd zal gaan worden, onder de 60fps duikt.

In de praktijk zou je voor de Nvidia-laptops overigens nog DLSS kunnen inschakelen in dit spel om de framerate wat verder op te voeren. AMD's tegenhanger FSR werkt (nog) niet in deze game.

 • 1920x1080 - Ultra (DXR - High)
 • 2560x1440 - Ultra (DXR - High)
Metro Exodus - 1920x1080 - Ultra (DXR - High)
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
76,9
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
68,5
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
67,3
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
64,1
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
62,7
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
59,5
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
51,4
Metro Exodus - 2560x1440 - Ultra (DXR - High)
Laptop Cpu/soc Videochip framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
56,2
Lenovo Legion 5 Pro (RTX 3070) Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
49,9
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
49,8
BTO-Notebooks 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
45,7
Razer Blade 15 Advanced Ci7-10875H GF RTX 3080
44,5
ASUS ROG Strix G15 G513QY Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
42,6
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H GF RTX 3070
37,1

Duurtest en temperaturen

De voorgaande benchmarks geven een goed beeld van waartoe de ASUS ROG Strix G15-laptop maximaal in staat is, maar hoe goed weet hij dat vol te houden tijdens een langere gamesessie? Om dat uit te zoeken, hebben we een uitgebreide duurtest van bijna twintig minuten uitgevoerd. Daarbij loggen we het stroomverbruik, de kloksnelheden en de temperaturen van zowel de processor als de videokaart.

Vooral de videokaart mag in deze ASUS-laptop flink veel energie gebruiken. In de eerste vijf minuten van de test heeft de gpu een vermogen van bijna 170W. Waar de cpu tijdens de voorbereiding van de stresstest nog zo rond de 30W gebruikt, keldert dat zodra de test begint, naar rond de 11W. De laptop verschuift hier dus vermogen van de cpu naar de gpu, een technologie die AMD Smart Shift noemt. In feite 'denkt' de processor dankzij deze functie dat de losse videokaart de geïntegreerde gpu is, waardoor het stroombeheer op soortgelijke wijze werkt. Het totale power budget kan afhankelijk van de taak anders worden verdeeld over cpu en gpu.

Na een minuut of vijf begint het stroomverbruik van de gpu te dalen naar ongeveer 155W. Tegelijk zie je het verbruik van de processor toenemen van de genoemde 11W naar 25W. Effectief levert de gpu hierdoor ongeveer 200MHz aan kloksnelheid in, terwijl de cpu tot wel 1000MHz hoger kan klokken.

De temperatuur lijkt de reden te zijn voor deze verschuiving. Vijf minuten in de test bereikt de gpu een temperatuur van 83 graden. Vanaf dat moment neemt de temperatuur niet langer toe. De cpu, die tot dan toe koeler was, begint dan juist warmer te worden om rond de 90 graden te stabiliseren.

In vergelijking met de RTX 3080-laptops waarop we deze test eerder draaiden, valt vooral op dat de videokaart erg veel stroom verbruikt. De praktisch even snelle RTX 3080-videokaart in de ASUS ROG Strix Scar 15 gebruikte bijvoorbeeld 130W. AMD weet die prestaties weliswaar te evenaren, maar dus wel op minder efficiënte wijze.

 • Stroomgebruik
 • Kloksnelheden
 • Temperaturen

Daarnaast hebben we een duurtest uitgevoerd die juist vooral de processor belast. Daarvoor draaien we dertig runs in de Blender-benchmark, waarbij op de processor een 3d-scène wordt gerenderd.

De ASUS-laptop doet het ook hier uitstekend. Smart Shift werkt immers ook andersom; als de videokaart niet wordt belast, kan er extra vermogensbudget naar de processor gaan. De prestaties zijn erg goed - de cpu doet 20,5 seconden over elke run - en bovendien erg consistent.

Beeldkwaliteit en accuduur

Zoals gebruikelijk hebben we het scherm van de ASUS ROG Strix G15-laptop doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman-software.

Door de bank genomen is het scherm in de laptop met Radeon-gpu redelijk vergelijkbaar met dat in de eerder geteste ROG Strix Scar 15 met Nvidia-graphics. De helderheid is wat beter, het contrast wat minder. Dat laatste geldt ook voor de kleur- en grijsafstelling, maar de verschillen blijven beperkt. Heel relevant is dat nu eigenlijk niet, want de Benelux-editie van deze laptop wordt geleverd met een ander paneel, dat een hogere resolutie heeft.

 • Helderheid wit
 • Contrast
 • Gem. grijswaardenfout
 • Gem. kleurfout
 • Kleurtemperatuur
 • sRGB-dekking
Helderheid wit
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Gigabyte Aero 17 HDR 3840x2160 17,3"
544
Lenovo Legion 7 15IMHG05 1920x1080 15,6"
510
Razer Blade Pro 17 (2020) 3840x2160 17,3"
417
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
399
Asus ROG Zephyrus Duo 15 3840x2160 15,6"
395
Razer Blade 15 Advanced 1920x1080 15,6"
331
ASUS ROG Strix G15 G513QY 1920x1080 15,6"
316
BTO-Notebooks 15X1086 V2 1920x1080 15,6"
301
MSI GE66 10SF-268NL Raider 1920x1080 15,6"
294
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS 1920x1080 15,6"
293
ASUS TUF Dash F15 1920x1080 15,6"
280
Gigabyte Aorus 17G XB 1920x1080 17,3"
274
Contrast
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Contrast in verhouding (hoger is beter)
Asus ROG Zephyrus Duo 15 3840x2160 15,6"
1578:1
Gigabyte Aero 17 HDR 3840x2160 17,3"
1470:1
Razer Blade 15 Advanced 1920x1080 15,6"
1324:1
Razer Blade Pro 17 (2020) 3840x2160 17,3"
1264:1
Lenovo Legion 7 15IMHG05 1920x1080 15,6"
1187:1
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS 1920x1080 15,6"
1172:1
BTO-Notebooks 15X1086 V2 1920x1080 15,6"
1159:1
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
1140:1
MSI GE66 10SF-268NL Raider 1920x1080 15,6"
1132:1
Gigabyte Aorus 17G XB 1920x1080 17,3"
1096:1
ASUS ROG Strix G15 G513QY 1920x1080 15,6"
1053:1
ASUS TUF Dash F15 1920x1080 15,6"
934:1
Gemiddelde grijsafwijking
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
BTO-Notebooks 15X1086 V2 1920x1080 15,6"
1,90
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
2,90
Gigabyte Aorus 17G XB 1920x1080 17,3"
3,80
Razer Blade Pro 17 (2020) 3840x2160 17,3"
4,40
Asus ROG Zephyrus Duo 15 3840x2160 15,6"
4,60
Razer Blade 15 Advanced 1920x1080 15,6"
4,80
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS 1920x1080 15,6"
4,90
Gigabyte Aero 17 HDR 3840x2160 17,3"
5,20
ASUS ROG Strix G15 G513QY 1920x1080 15,6"
5,90
ASUS TUF Dash F15 1920x1080 15,6"
6,10
Lenovo Legion 7 15IMHG05 1920x1080 15,6"
7,20
MSI GE66 10SF-268NL Raider 1920x1080 15,6"
7,60
Gemiddelde kleurafwijking (excl wit)
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Razer Blade Pro 17 (2020) 3840x2160 17,3"
1,10
BTO-Notebooks 15X1086 V2 1920x1080 15,6"
1,20
Gigabyte Aero 17 HDR 3840x2160 17,3"
1,30
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS 1920x1080 15,6"
1,80
Gigabyte Aorus 17G XB 1920x1080 17,3"
1,90
Razer Blade 15 Advanced 1920x1080 15,6"
2,10
Lenovo Legion 7 15IMHG05 1920x1080 15,6"
2,20
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
2,20
ASUS TUF Dash F15 1920x1080 15,6"
2,20
ASUS ROG Strix G15 G513QY 1920x1080 15,6"
2,20
Asus ROG Zephyrus Duo 15 3840x2160 15,6"
2,70
MSI GE66 10SF-268NL Raider 1920x1080 15,6"
2,80
Kleurtemperatuur
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Graden in kelvin (lager is beter)
Gigabyte Aero 17 HDR 3840x2160 17,3"
6.133
Razer Blade Pro 17 (2020) 3840x2160 17,3"
6.543
Gigabyte Aorus 17G XB 1920x1080 17,3"
6.601
Razer Blade 15 Advanced 1920x1080 15,6"
6.791
BTO-Notebooks 15X1086 V2 1920x1080 15,6"
6.899
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS 1920x1080 15,6"
6.925
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
7.053
ASUS ROG Strix G15 G513QY 1920x1080 15,6"
7.116
MSI GE66 10SF-268NL Raider 1920x1080 15,6"
7.214
Asus ROG Zephyrus Duo 15 3840x2160 15,6"
7.259
Lenovo Legion 7 15IMHG05 1920x1080 15,6"
7.298
ASUS TUF Dash F15 1920x1080 15,6"
7.374
sRGB-dekking
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Gamutdekking in % (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 15IMHG05 1920x1080 15,6"
143,4
Razer Blade Pro 17 (2020) 3840x2160 17,3"
141,6
Gigabyte Aero 17 HDR 3840x2160 17,3"
100,0
Asus ROG Zephyrus Duo 15 3840x2160 15,6"
99,0
Gigabyte Aorus 17G XB 1920x1080 17,3"
98,6
BTO-Notebooks 15X1086 V2 1920x1080 15,6"
98,4
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS 1920x1080 15,6"
98,4
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
97,5
ASUS ROG Strix G15 G513QY 1920x1080 15,6"
97,5
ASUS TUF Dash F15 1920x1080 15,6"
96,7
Razer Blade 15 Advanced 1920x1080 15,6"
96,5
MSI GE66 10SF-268NL Raider 1920x1080 15,6"
95,3
 • Reactietijd 0-100%
 • Reactietijd 100-0%
 • Reactietijd 20-80%
 • Reactietijd 80-20%
Reactietijd 0-100%
Laptop Videochip Cpu/soc Tijd in ms (lager is beter)
ASUS ROG Strix G15 G513QY Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
4,21
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
4,30
BTO-Notebooks 15X1086 V2 GF RTX 3080 Ci7-10870H
4,60
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
4,69
Lenovo Legion 7 15IMHG05 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
4,90
MSI GE66 10SF-268NL Raider GF RTX 2070 Ci7-10875H
5,29
Gigabyte Aorus 17G XB GF RTX 2070 Super Ci7-10875H
5,30
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
5,94
Razer Blade 15 Advanced GF RTX 3080 Ci7-10875H
6,35
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
15,60
Reactietijd 100-0%
Laptop Videochip Cpu/soc Tijd in ms (lager is beter)
Lenovo Legion 7 15IMHG05 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
3,80
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
3,80
Gigabyte Aorus 17G XB GF RTX 2070 Super Ci7-10875H
3,90
ASUS ROG Strix G15 G513QY Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
3,98
BTO-Notebooks 15X1086 V2 GF RTX 3080 Ci7-10870H
4,20
MSI GE66 10SF-268NL Raider GF RTX 2070 Ci7-10875H
4,25
Razer Blade 15 Advanced GF RTX 3080 Ci7-10875H
4,29
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
4,46
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
4,90
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
14,50
Reactietijd 20-80%
Laptop Videochip Cpu/soc Tijd in ms (lager is beter)
Razer Blade 15 Advanced GF RTX 3080 Ci7-10875H
1,96
ASUS ROG Strix G15 G513QY Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
2,31
BTO-Notebooks 15X1086 V2 GF RTX 3080 Ci7-10870H
3,60
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
3,90
Gigabyte Aorus 17G XB GF RTX 2070 Super Ci7-10875H
6,90
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
7,36
Lenovo Legion 7 15IMHG05 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
7,40
MSI GE66 10SF-268NL Raider GF RTX 2070 Ci7-10875H
7,43
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
7,64
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
25,90
Reactietijd 80-20%
Laptop Videochip Cpu/soc Tijd in ms (lager is beter)
ASUS ROG Strix G15 G513QY Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
3,32
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
3,70
Razer Blade 15 Advanced GF RTX 3080 Ci7-10875H
4,08
BTO-Notebooks 15X1086 V2 GF RTX 3080 Ci7-10870H
4,10
Lenovo Legion 7 15IMHG05 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
5,10
MSI GE66 10SF-268NL Raider GF RTX 2070 Ci7-10875H
5,54
Gigabyte Aorus 17G XB GF RTX 2070 Super Ci7-10875H
5,60
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
6,04
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
6,24
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
20,30

De reactietijden die de ROG Strix G15 in onze tests neerzet, zijn indrukwekkend. Voor een refreshrate van 300Hz is per beeld 3,3ms beschikbaar. Bij de gedeeltelijke transities haalt het gebruikte paneel dat mooi, alleen voor volledige 0-naar-100-transities is wat meer tijd nodig. In vergelijking met andere gaminglaptops zet de ASUS daarbij echter nog altijd topscores neer.

Accuduur

De ASUS-laptop met RTX 3080 gooide hogen ogen in onze accutests, vooral dankzij de hoge accucapaciteit van 90Wh. Diezelfde accu zit in de G15, dus dat belooft wat. Tijdens het browsen houdt de laptop het 10,5 uur vol, een hele nette score, maar wel bijna anderhalf uur korter dan wat we bij de G533QS zagen. In de zwaardere accutest van PCMark is het verschil nog wat groter. Waar we met de Nvidia-laptop nog tot 5 uur kwamen, is de koek bij de G15 al na 3,5 uur op. Wel is de G15 ook op de accu de snelste. De variant met Radeon-gpu lijkt dus wat minder zuinig afgesteld.

 • Accutest browsen (180cd/m²)
 • PCMark 8 Creative.
 • PCMark 8 Creative (accu)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS 90Wh
11u50m
ASUS ROG Strix G15 G513QY 90Wh
10u25m
Razer Blade 15 Advanced 80Wh
9u54m
ASUS TUF Dash F15 76Wh
9u51m
Lenovo Legion 7 15IMHG05 78Wh
7u50m
Medion Erazer Beast X25 91,24Wh
7u38m
Gigabyte Aero 17 HDR 94,2Wh
7u2m
BTO-Notebooks 15X1086 V2 73Wh
6u32m
MSI GE66 10SF-268NL Raider 99,9Wh
5u3m
Gigabyte Aorus 17G XB 94,2Wh
4u38m
Razer Blade Pro 17 (2020) 70,6Wh
2u39m
Asus ROG Zephyrus Duo 15 90Wh
1u41m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS 90Wh
5u3m
Gigabyte Aero 17 HDR 94,2Wh
4u59m
ASUS TUF Dash F15 76Wh
4u43m
Razer Blade 15 Advanced 80Wh
4u35m
Medion Erazer Beast X25 91,24Wh
4u32m
ASUS ROG Strix G15 G513QY 90Wh
3u32m
Gigabyte Aorus 17G XB 94,2Wh
3u23m
MSI GE66 10SF-268NL Raider 99,9Wh
3u9m
BTO-Notebooks 15X1086 V2 73Wh
3u4m
Lenovo Legion 7 15IMHG05 78Wh
2u39m
Razer Blade Pro 17 (2020) 70,6Wh
1u44m
Asus ROG Zephyrus Duo 15 90Wh
1u21m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop Accucapaciteit (Wh) score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix G15 G513QY 90Wh
5.309,00
Lenovo Legion 7 15IMHG05 78Wh
5.166,00
MSI GE66 10SF-268NL Raider 99,9Wh
4.961,00
Gigabyte Aorus 17G XB 94,2Wh
4.906,00
ASUS ROG Strix Scar 15 G533QS 90Wh
4.388,00
Razer Blade Pro 17 (2020) 70,6Wh
4.333,00
BTO-Notebooks 15X1086 V2 73Wh
4.192,00
Asus ROG Zephyrus Duo 15 90Wh
4.014,00
Medion Erazer Beast X25 91,24Wh
3.745,00
ASUS TUF Dash F15 76Wh
3.549,00
Razer Blade 15 Advanced 80Wh
3.547,00
Gigabyte Aero 17 HDR 94,2Wh
3.049,00

Conclusie

Waar een Ryzen-processor in een laptop lange tijd al een uitzondering was, is een gaminglaptop met een Radeon-videokaart helemaal een unicum. AMD heeft ASUS dan ook bij de hand genomen om een laptop te bouwen die optimaal profiteert van het 'AMD Advantage'. Dat is wat ons betreft zeker gelukt.

Topprestaties

Vooral de uitstekende prestaties van zowel de videokaart als de processor maken indruk. Via Smart Shift kan het beschikbare vermogen naargelang de taak worden verdeeld over de cpu en de gpu. In games wedijvert de ASUS ROG Strix G15 daarom regelmatig met laptops die over een RTX 3070 of zelfs RTX 3080 beschikken. Het is lastig om dat exact te duiden, want er zit soms veel prestatieverschil tussen laptops met dezelfde Nvidia-gpu. Ook de Ryzen 9 5900HX-processor kan dankzij deze techniek topprestaties leveren als die gevraagd worden.

Op de achtergrond speelt ook een bredere kwestie: kan AMD werkelijk een bedreiging gaan vormen voor Nvidia in de laptopmarkt? Daarvoor moet nog heel wat gebeuren. De grootste uitdaging is op korte termijn vermoedelijk het leveren van voldoende gpu's. Ook deze laptop-gpu's moeten op een of andere manier uit AMD's overbelaste 7nm-capaciteit bij TSMC komen. Net als bij de Ryzen-rentree bij de laptop-cpu's moet AMD tegenover laptopfabrikanten bewijzen een betrouwbare gpu-partner te zijn. Daar gaan waarschijnlijk wel een paar generaties overheen, maar de eerste klap is een daalder waard.

Kleine compromissen

Het chassis van de laptop is vergelijkbaar met dat van de RTX 3080-laptop van ASUS, die we eerder bespraken. Erg dun, vederlicht of zeer degelijk gebouwd is hij daarmee niet, maar wel heb je de beschikking over een ruime selectie aansluitingen en een toetsenbord met redelijk wat travel. Ook het ontbreken van een webcam en van een HDMI 2.1-aansluiting is jammer, twee zaken die we ook bij de eerder geteste laptop als nadeel moesten noteren.

Een nieuw nadeel is dat ASUS heeft gekozen voor geheugenmodules met wel erg hoge latency's. Het relatief gunstige prijspunt van deze laptop moet natuurlijk uit de lengte of de breedte komen, maar als je ooit gaat upgraden naar 32GB, kun je ook nog een kleine prestatieboost verwachten van de snellere timings van los verkrijgbare geheugenkits.

Benelux krijgt 1TB-ssd en 1440p-scherm

Ons testmodel wijkt op twee punten af van de G513QY-HQ008T die in de week van 5 juli in de Nederlandse winkels komt te liggen. Die uitvoering heeft een grotere 1TB-ssd en een 165Hz-wqhd-scherm in plaats van het extreem snelle 1080p-paneel in ons sample. De grotere ssd zal niemand als een nadeel ervaren en ook het weliswaar iets langzamere 1440p-paneel zouden wij als een upgrade zien.

Onder de streep is de ASUS ROG Strix G15 'AMD Advantage'-notebook een uitstekend presterende gaminglaptop, waarbij de scherpe prijs de kleine nadelen wat ons betreft meer dan goedmaakt. ASUS, en op de achtergrond ook een beetje AMD, mag met een Excellent-award naar huis.

Getest

ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition G513QY

Prijs bij publicatie: € 1.949,-

Bekijk product

Reacties (50)

50
50
25
4
0
20
Wijzig sortering
Stop er beter geheugen in en de fps gaan met ongeveer 20% omhoog: https://www.youtube.com/watch?v=8XCeAdFqsKg

[Reactie gewijzigd door winwiz op 23 juni 2021 08:01]

Die "+20% FPS" doet het natuurlijk lekker in de thumbnail, maar is een uitschieter. Zeker op resoluties en settings waarbij de videokaart 'gewoon' de bottleneck is, zal de impact van het relatief langzame geheugen kleiner zijn. Dat we in de Benelux de 1440p-versie van deze laptop gaan krijgen, helpt daar natuurlijk ook bij. Ik denk dat deze laptop kopen en direct het geheugen vervangen het geld niet waard is, tenzij je sowieso van plan was om voor 32GB te gaan.
Test het dan. Daar zijn jullie toch voor? Nu is het maar wat roepen.

Jaja, het Tweakersvolk gelijk weer minnen, maar men heeft wel kritiek op een reviewer die wél het werk heeft gedaan. Tweakers zoekt het weer niet uit en geeft de laptop alsnog een excellent award terwijl er door besparing van een paar euro op geheugen onnodig prestatie blijft liggen. Van een review verwacht ik dat het is uitgezocht ipv iets roepen. Als een GPU 10% meer performance heeft staat men in de rij om hem te kopen voor een stuk meer, maar hier maakt het ineens niet uit, hou toch op.

[Reactie gewijzigd door hrichard op 23 juni 2021 17:28]

Tja dat is iets wat ieder voor zichzelf kan uitmaken. Het blijft natuurlijk jammer dat Asus redelijk veel prestatie onbenut laat.
Het 1440p-versie scherm gaat hopelijk al weer een heel stuk kleiner nadeel zijn vanwege AMD's nieuwe FidelityFX Super Resolution. Gewoon op 1080p laten renderen en dan upscalen als je framerates te laag zijn :P
dus als je die laptop neemt en het geheugen meteen upgrade naar fatsoenlijk geheugen, zit je qua prijs weer ongeveer gelijk met degenen waar hij nou mee vergeleken wordt, alleen zijn de prestaties in eens een heel stuk beter......zou voor mij een makkelijke keuze zijn :)
Is de bouwkwaliteit dan ook hetzelfde? Niet alleen naar specs kijken - als ie over twee jaar van ellende uit elkaar valt ben je alsnog duur uit.
Ongeveer 20 procent? Ik zie in je link 8,84% verbetering gemiddeld op ultra presets en 15,12% verbetering gemiddeld op lowest settings. Zeker een verschil met sneller geheugen maar ook weer niet zo dramatisch als je stelt.
Het is natuurlijk afhankelijk van de game en settings. In Low settings gaat het al van 6 tot 27% extra performance. Je kunt sowieso nog een boost geven door een extern scherm te gebruiken. Deze wordt dan rechstreeks aan de RX6800m aangesloten.
Ik vraag me af wie een 6800M of andere gpu in dat segment koopt om vervolgens op low settings mee te gamen. Dat van het externe scherm met betere prestaties is wel frappant inderdaad!
Dat is de Optimus overhead. Als deze laptop een mux switch had gehad, dan was dit op het interne scherm te voorkomen.
Ja met zulke hardware ga je niet games in low-settings spelen toch?
Dan zet je alles op high/ultra.
Waarna de GPU de bottleneck is geworden en je van die geheurgen latency helemaal biks meer merkt.
Jammer dat ze zo’n laptop met een 1080p scherm uitvoeren. Ik weet dat er zat mensen zijn die 1080p voldoende vinden maar ik vind het echt niet meer te doen. Al 7 jaar een hoge resolutiescherm en elke dag als ik achter mijn werklaptop ga zitten ben ik verdrietig.

Heb je nu eindelijk een videokaart waar je een fatsoenlijke resolutie mee kan aansturen stoppen ze er een scherm in met 1080p.
Hij komt hier in de Benelux uit met een 1440p scherm ipv een 1080p scherm dus dat lijkt me geen issue.
Oh echt? Waar zie je dat? Dat maakt de laptop ineens een stuk interessanter.

Heb je ook wellicht informatie over hoeveel lawaai hij maakt?
Meerdere keren in de tekst maar ook in de laatste alinea van de conclusie:
Benelux krijgt 1TB-ssd en 1440p-scherm

Ons testmodel wijkt op twee punten af van de G513QY-HQ008T die in de week van 5 juli in de Nederlandse winkels komt te liggen. Die uitvoering heeft een grotere 1TB-ssd en een 165Hz-wqhd-scherm in plaats van het extreem snelle 1080p-paneel in ons sample. De grotere ssd zal niemand als een nadeel ervaren en ook het weliswaar iets langzamere 1440p-paneel zouden wij als een upgrade zien.
Er is van Jarrod'sTech al een review in games, maar nog niet een volledige waar hij ook geluidsmetingen doet: https://www.youtube.com/watch?v=8XCeAdFqsKg
Ik verwacht dat er over een weekje wel meer info is bij hem.
Laat het nou net zo zijn dat een Ryzen CPU beter werkt met snel en snappy geheugen. Gemiste kans, maar wel te upgraden..
Deze laptop voldoet nog steeds niet aan mijn eisen. Zou graag een Ryzen CPU met Radeon GPU willen met een miniled/IPS (vind ik ook nog goed :P) 4K scherm.

Ik snap daarentegen heel goed dat dit geen laptop is voor mij, maar het aanbod Ryzen 5000 series laptops met een degelijk 1080p+ scherm zijn erg schaars.
Ik weet het "over smaak valt niet te twisten", maar wat een lelijke laptop.
Vreemds dat de dikke behuizing bij de nadelen staat.

Helemaal niks mis met een dikke behuizing. Dan past er tenminste een fatsoenlijke accu en koeling in.
Al dat gejaag naar zo dun mogelijk leidt alleen maar tot allerlei issues en is net als hondenrassen verdelen met allerlei uitvergrote misvormingen.
Wat een vreselijk design naar mijn mening, ik zou er niet graag mee gezien worden.

Gebrek aan webcam is al helemaal niet handig, zeker niet voor school. Het slechte contrast en het langzame geheugen maakt het geen laptop voor mij. De behuizing is garbage, dat kan zelfs vanaf de screenshots gezien worden. Bovendien een zware laptop die ik niet graag iedere dag mee zou willen sjouwen.

En dan de prijs, wellicht met de snelheid en benchmarks meegenomen in orde, maar als de rest van de laptop zo matig is kun je beter een computer kopen lijkt mij.
Ik denk dat dit alles hele bewuste keuzes zijn geweest met het oog op de productie-aantallen.
Zeker weten doe ik dit niet
Anoniem: 1439850
@jetspiking23 juni 2021 12:14
Ik snap het design van de gemiddelde Asus laptop sowieso niet echt. Dat "gat" tussen het scherm en het toetsenbord is echt niet om aan te zien. Dan dat stuk oranje er nog bij en je hebt een laptop die gewoon lelijk is. Toetsenbord ziet er op de screenshots ook een beetje goedkoop uit.

Ik heb zelf een Legion 5, omdat dat apparaat niet misstaat in een kantooromgeving.
Hmmm, duurtest van 20 minuten??

Ik begrijp dat jullie misschien niet zoveel tijd hebben of dat het voor het schrijven van het artikel niet zo handig is.

Maar ik game toch wel een aantal uren achter mekaar..... Hoe zit het dan met het hele gebeuren?
Waarom (!) verne*ken fabrikanten een goede laptop configuratie nu altijd op een of meerdere punten??
Een AMD laptop, met traag geheugen... Zucht
Een laptop zonder webcam... Zucht²
De webcam kan ik nog enigszins snappen omdat het puur voor gaming gemaakt is, al vind ik het ook een groot gemis. Even snel op Discord videochatten voor school of werk? Zit er helaas niet bij.

Het geheugen kan ik dan weer niet snappen.
Ze handicappen feitelijk de laptop als dit 20% performance scheelt.
Ik vraag me af wat hier de reden achter is.
Gamen en dan niet op discord videochatten? Ik ken bijna geen gamers die NIET een discord account hebben.
Videochatten.... video.
Aan de andere kant ga ik ervanuit dat diezelfde gamers niet deze laptop willen, of überhaupt een laptop.
Dit lijkt vooral een toeleveringsprobleem te zijn, net als bij Lenovo's Legion 5 Pro. Dat is wat terug te lezen is via Jarrod's Tech reviews van deze modellen op YouTube
Slecht geheugen komt zeer waarschijnlijk door de huidige situatie met chiptekorten, etc. Ze willen die laptops de deur uit dus als ze op korte termijn grote hoeveelheden kunnen krijgen van traag geheugen...
Prima laptop. Voor de privacy is het goed dat er geen ingebouwde webcam geleverd wordt. Waar nodig kan altijd een usb vergader setje (webcam, koptelefoon/microfoon) ingezet worden. Luister en kijk spullen horen uitsluitend met HW kill switch ingebouwd te worden.

De aanduiding gaming voor een laptop is voor mij altijd enigszins dubbel. Een laptop associeer ik met business gebruik. Voor dat doel is de HDMI2b dan ook ruim voldoende.
De aanduiding gaming voor een laptop is voor mij altijd enigszins dubbel. Een laptop associeer ik met business gebruik. Voor dat doel is de HDMI2b dan ook ruim voldoende.
Wat? Al sinds jaar en dag worden laptops voor andere dingen dan werk gebruikt. Ook is deze laptop niet gemaakt voor werk maar gaming waarvoor het ontbreken HDMI 2.1 gewoon echt jammer is als je deze aan je TV wilt aansluiten.
Dus leuk dat voor een werk standpunt de HDMI genoeg is maar voor het eigenlijke doel van het product niet echt, ik zie de relevantie niet.

Ook is het gewoon jammer dat er geen camera en microfoon in zit, scheelt zo een setje rond te zeulen. Ook is privacy een lagere prioriteit bij een gaming laptop.
Je kan natuurlijk ook de DP 1.4 aansluiting gebruiken. Dan heb je wel 4K met 120Hz.... of 8K op 60Hz, als je dat leuk vind.
Of ze hadden modern kunnen zijn en HDMI 2.1 kunnen gebruiken zodat je VRR hebt en het makkelijker te gebruiken is met een TV.
Dit is een laatste generatie GPU daar mag echt wel 2.1 opzitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee