ASUS heeft met de ROG Strix G15 Advantage Edition G513QY een uitstekend visitekaartje voor de Radeon RX 6800M-videokaart gebouwd. Doordat de gpu veel stroom mag gebruiken, wedijvert hij in onze benchmarks continu met laptops die over een RTX 3070 of zelfs RTX 3080 beschikken. Ook de Ryzen-processor levert uitstekende prestaties af. In combinatie met de relatief aantrekkelijke prijs waarvoor ASUS deze laptop gaat verkopen, zien we de paar ruwe kantjes die we hebben gevonden, graag door de vingers.
Toen AMD met zijn Ryzen-processors voor het eerst in jaren weer een serieuze rol wilde gaan spelen in de laptopmarkt, had het een hele berg te beklimmen. Ondanks al het succes van AMD en de tegenslag van Intel in de afgelopen vier jaar, staan er nog altijd ruim zes Intel-laptops in de Pricewatch voor elke laptop met een Ryzen-processor. Dat is nog een ongekende luxe in vergelijking met de gpu-situatie. Het aantal laptops met een GeForce-chip is op het moment van schrijven 704. Met een (losse) Radeon-gpu is dat 15. De filteroptie voor het topmodel van de vorige generatie, de Radeon RX 5700M, bestaat zelfs niet eens, simpelweg omdat er in de Benelux nooit één laptop mee is verkocht.
AMD Advantage
Het doel van AMD met zijn nieuwe serie laptopvideokaarten, bestaande uit de RX 6600M, RX 6700M en RX 6800M, mag duidelijk zijn: éindelijk voet aan de grond krijgen in de lucratieve en bovendien groeiende markt voor gaminglaptops. Om in elk geval een vliegende start te maken, heeft AMD samen met ASUS een zogenaamde AMD Advantage-laptop ontworpen. Kort samengevat: een laptop die voldoet aan bepaalde minimumspecs, maar bovenal over zowel een processor als een videokaart van AMD beschikt.
Toen we de ROG Strix G15 Advantage Edition uit de doos haalden, hoefden we niet lang na te denken over waar de inspiratie voor deze AMD-laptop vandaan komt. Het ontwerp heeft veel weg van dat van de ROG Strix Scar 15, die we vorige maand nog reviewden in onze round-up van RTX 3080-laptops. Dat is allesbehalve slecht nieuws, want in die test ging de ASUS-laptop er met de Excellent-award vandoor. Bovendien lijkt de Radeon-laptop best goedkoop te worden. Vanaf de week van 5 juli ligt hij in de winkels voor een adviesprijs van 1949 euro, waar een vergelijkbare ROG Strix-laptop met RTX 3070 2199 euro kost. Dat terwijl AMD de prestaties van zijn RX 6800M-gpu in zijn presentatie eerder met een RTX 3080 vergeleek.
In deze review bespreken we in vogelvlucht de kenmerken van deze laptop - die verschilt slechts op details van de eerder geteste variant met Nvidia-gpu - en bekijken we natuurlijk uitgebreid hoe de nieuwe Radeon-gpu in combinatie met een Ryzen-cpu presteert.
De ROG Strix G15 voorgesteld
Zoals gezegd is het chassis van de ROG Strix G15 G513QY in grote lijnen vergelijkbaar met dat van de eerder gereviewde ROG Strix Scar 15 G533QS, al is de meest vergelijkbare Nvidia-versie de G513QR. Het ontwerp moet vooral gamers aanspreken, met een rgb-verlicht logo in het deksel en allerlei hoeken en patronen. Je kunt de laptop echter direct onderscheiden doordat de verwisselbare cover aan de achterkant bij dit model fel rood van kleur is. Kortom, je hoeft deze laptop niet eens open te klappen om te weten dat je met team-rood-hardware te maken hebt. Bevalt je dat niet, dan kun je ook voor een zilveren of zwart accent kiezen, die allebei worden meegeleverd.
Met een maximale dikte van 3,15cm en een gewicht van 2,34kg is de ROG Strix G15 een forse gaminglaptop, voor 2021-begrippen althans. Het deels transparante gedeelte van de body rondom het toetsenbord is verdwenen; het nu gebruikte plastic geeft vrij gemakkelijk mee, maar heeft wel een fijne hoeveelheid grip. De uitsparing voor de 'keystone' van de G533QS is bij de G513QY verdwenen.
Scherm
Het ips-scherm van ons sample is in elk geval op papier identiek; het 15,6"-formaat, de full-hd-resolutie en de refreshrate van 300Hz zijn gelijk gebleven. Bovendien is ondersteuning voor FreeSync Premium ingebouwd, wat niet alleen betekent dat de verversingssnelheid van het scherm wordt gesynchroniseerd met de videokaart, maar ook dat low framerate compensation actief wordt als de behaalde framerate onder de minimumrefreshrate van het gebruikte paneel daalt.
De variant die ASUS in de Benelux gaat leveren, is uitgerust met een luxer wqhd-paneel met een refreshrate van 165Hz. Bovendien ondersteunt dat paneel de bredere DCI-P3-kleurruimte, waar het full-hd-paneel niet verder komt dan sRGB. Onveranderd is helaas dat er geen webcam aanwezig is, wat de laptop diskwalificeert voor een dubbelrol als thuiswerkpaard.
Aansluitingen en toetsenbord
Ook aan de aansluitingen is niets veranderd. Dat betekent dat je beschikt over driemaal USB-A (5Gbit/s), één USB-C-poort (10Gbit/s, PD en DisplayPort 1.4), gigabit-ethernet, een audiojack en een HDMI-poort. Helaas ondersteunt die net als bij de G533QS maximaal HDMI 2.0b, wat betekent dat een 4k120Hz-signaal uitsturen niet mogelijk is. Thunderbolt en een kaartlezer ontbreken. Dat eerste is gebruikelijk voor een laptop met AMD-cpu. Dat tweede is jammer, maar gezien het type laptop niet onoverkomelijk. Voor opslaguitbreiding ben je immers niet afhankelijk van een geheugenkaartje en USB-poorten kom je evenmin tekort.
Voor het toetsenbord heeft ASUS wat simpelere keuzes gemaakt dan bij de laptop met Nvidia-graphics. Er wordt niet langer gebruikgemaakt van optisch-mechanische schakelaars, maar van reguliere scissorswitches. Dat maakt de aanslag wat traditioneler, al blijft de hoeveelheid travel bovengemiddeld. Ook aan de lay-out is wat getweakt; de wasd-toetsen zijn transparant en de pijltjestoetsen staan enigszins los van de rest van het toetsenbord, wat helaas ook betekent dat ze niet langer vierkant zijn. Verdwenen is verder het cijferblok in de touchpad, dat wel nog altijd lekker groot en glad is.
De laptop wordt geleverd met een 280W-stroomadapter, die nog wat forser is dan het exemplaar dat bij de eerder geteste ASUS-laptop zat.
Hardware, koeling en upgrades
Het kloppend hart van deze ROG Strix G15 bestaat uit een AMD Ryzen 9 5900HX-processor en een AMD Radeon RX 6800M-videokaart. De Ryzen-cpu is een achtcoreprocessor met zestien threads en maakt deel uit van de nieuwe generatie mobiele cpu’s van AMD met de Zen 3-architectuur. In ons testexemplaar is deze high-end Ryzen-processor voorzien van in totaal 16GB werkgeheugen, bestaande uit twee modules van 8GB, dat draait op 3200MT/s. Overigens zijn de timings van dit geheugen met CL22-22-22-52 niet heel florissant, resulterend in een true latency van 13,75ns. Dat is vergelijkbaar met wat een DDR4-2400-kit met CL16 doet.
AMD Radeon RX 6800M
Het is vooral de Radeon RX 6800M-videokaart die deze laptop bijzonder maakt. Voor het eerst in lange tijd is AMD namelijk weer aan het concurreren met Nvidia in de high-end laptopmarkt als het op gpu’s aankomt. De RDNA 2-architectuur die voor deze mobiele videokaart gebruikt is, zagen we eerder al voorbijkomen op de RX 6000-serie voor de desktop. Sterker nog, de Radeon RX 6800M bevat exact dezelfde Navi 22-chip als de RX 6700 XT met ook vrijwel dezelfde configuratie. Dat betekent net als op de Radeon 6700 XT voor de desktop 2560 shaders, 64 rops en 40 raytracingcores. Bovendien beschikt deze mobiele chip over dezelfde 96MB aan Infinity Cache, bijgestaan door 12GB geheugen dat gekoppeld is aan een 192bit-geheugenbus.
De Radeon RX 6800M lijkt dus een exacte kopie te zijn van de RX 6700 XT, maar dat is niet helemaal het geval. Zoals verwacht kan worden bij een mobiele chip, liggen de opgegeven kloksnelheden wat lager. De 6800M heeft een Game Clock van 2300MHz meegekregen, wat ruim honderd megahertz lager ligt dan op de 6700 XT. Dat heeft alles te maken met de tdp van de 6800M, die met 145W ook flink minder is dan de 230W waarop de 6700 XT is gespecificeerd. In dit licht is de lagere opgegeven kloksnelheid van de 6800M niet eens zo gek, want er zou een aanzienlijk lager verbruik tegenover moeten staan. Dat zal de praktijk echter moeten uitwijzen, omdat mobiele chips doorgaans veel sterker fluctuerende kloksnelheden hebben dan desktopkaarten.
RX 6700 XT
RX 6800M
Architectuur
RDNA 2
Gpu
Navi 22
Diesize
336mm²
Transistors
17,2 miljard
Productieproces
TSMC 7nm
Compute-units
40
Streamprocessors
2560
Gameclock
2424MHz
2300MHz
Prestaties (FP32)
13,21Tflops
11,78Tflops
Rops
64
Geheugen
12GB GDDR6 @ 16Gbit/s
Geheugenbus
192bit
Geheugenbandbreedte
384GB/s
Infinity Cache
96MB
Tdp
230W
145W
Releasedatum
18 maart 2021
31 mei 2021
Koeling
Als we de laptop openschroeven, wat eenvoudig gaat, zien we toch wel een aantal wijzigingen ten opzichte van de eerder geteste ROG Strix-laptop met een Nvidia-gpu. Het koelsysteem heeft een upgrade gekregen met een vapor chamber, die de warmte efficiënter moet kunnen afvoeren dan traditionele heatpipes. Een aardig detail is dat de locatie van de verschillende componenten onder de vapor chamber met een opdruk inzichtelijk is gemaakt. Vanuit dit koelelement lopen twee heatpipes naar heatsinkjes aan beide zijden van de laptop, zodat de lucht zowel bij het aanzuigen als bij het wegblazen door de twee ventilators hitte meeneemt. De verbinding tussen de cpu en gpu enerzijds en de vapor chamber anderzijds, wordt gemaakt door koelpasta op basis van vloeibaar metaal.
ASUS ROG Strix G15 (Radeon)
ASUS ROG Strix Scar 15 (GeForce)
Upgrademogelijkheden
Zoals gebruikelijk bij gaminglaptops kun je eenvoudig upgrades uitvoeren. Het werkgeheugen is makkelijk bereikbaar. De laptop is standaard uitgerust met twee modules, dus bij een upgrade moet je die hoe dan ook vervangen. Wel is er nog een tweede M.2-slot vrij naast de standaard aanwezige ssd. In ons testexemplaar troffen we een Samsung PM991a-ssd van 512GB aan. De PM991A is een PCIe 3.0-ssd met een respectabele leessnelheid van 3100MB/s, maar met 1800MB/s een beperkte schrijfsnelheid. In de Benelux zal deze laptop echter uitsluitend met een 1TB-ssd worden geleverd.
Cpu- en systeembenchmarks
De eerste processortest die we bekijken, is de renderbenchmark Cinebench, die zowel een single- als een multicore-score oplevert. Op een enkele core komt de ROG Strix G15 G513QY tot een score van 567 punten, wat vergelijkbaar is met andere laptops met een Ryzen 9 5900HX die we tot nu toe getest hebben. De score als alle cores mogen worden gebruikt, is met 5311 punten zelfs de hoogste die we tot nu toe in een laptop gemeten hebben.
Geekbench bevestigt dat de ROG Strix G15 een razendsnelle processor heeft. In de single-test hoeft hij alleen zijn meerdere te erkennen in de TUF Dash F15 met 11th Gen-cpu van Intel, in de multi-test is een eerder geteste Medion met Ryzen 9 hem net voor. In de geheugentest vallen de prestaties helaas wel tegen, al hebben laptops gebaseerd op een Intel-cpu in deze benchmark toch al een streepje voor.
PCMark 10 geeft een algemener beeld van hoe een laptop zich leent voor diverse workloads. In drie van de vier subtests eindigt de ROG Strix G15-laptop bovenaan; alleen in Productivity is het een middenmoter. Nu zijn de onderlinge verschillen in die test ook het kleinst, dus dat heeft geen enorme impact.
De Samsung-ssd in ons testmodel is redelijk vlot en in elk geval een stuk sneller dan de ssd die ASUS in zijn ROG Strix Scar 15 had gestopt. Zoals gezegd komt de laptop in de Benelux alleen met een 1TB-ssd op de markt, dus wellicht zal die nog wat rapper zijn dan het 512GB-model in ons sample.
Voordat we naar de testresultaten in games gaan kijken, eerst even de synthetische 3DMark Time Spy-benchmark. Die geeft een goede eerste indruk van de prestaties van de Radeon-videokaart. De ROG Strix G15 komt tot een totaalscore van 10.738 punten, waarmee hij alle RTX 3080-laptops met een Intel-processor weet te verslaan. De concurrent uit eigen stal blijft wel nipt sneller. Dat ligt in elk geval niet aan de gpu-prestaties, want met een miniem verschil is de Radeon RX 6800M sneller dan álle RTX 3080-laptops die we hebben getest. De cpu-score is wel wat lager dan bij sommige concurrenten.
De door ons geteste ROG Strix G15-laptop beschikt over een full-hd-paneel, maar de winkeluitvoering zal ook een wqhd-scherm krijgen met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. We hebben de gamebenchmarks ook uitgevoerd op hogere resoluties. Dat is representatief voor als je een externe monitor aansluit en stelt ons in staat om de krachtige componenten wat meer op hun staart te trappen.
De eerste benchmark waar we naar kijken, is Shadow of the Tomb Raider. Op full-hd-resolutie meldt de laptop zich nog in de middenmoot, maar op 4k Ultra is het de snelste van allemaal. Dat duidt erop dat de prestaties worden tegengehouden door de processor, die met lagere resoluties en instellingen een grotere rol speelt.
1920x1080 - Medium
1920x1080 - Ultra
2560x1440 - Medium
2560x1440 - Ultra
3840x2160 - Medium
3840x2160 - Ultra
Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 1920x1080 - Medium
Hetzelfde zien we min of meer terug in Far Cry: New Dawn. Op lage resoluties kan de Radeon-laptop zich niet meten met de GeForce-concurrentie, op 4k Ultra staat hij er opeens midden tussenin.
Ook F1 2020 staat erom bekend aardig te schalen met cpu-rekenkracht, maar in deze game merken we weinig van een eventuele bottleneck op dat gebied. We vinden de laptop consequent ergens in het midden van het testveld terug.
Metro Exodus testen we in eerste instantie zonder raytracing. Op full-hd-resolutie met Medium-settings zet de ROG Strix G15 een topscore neer en ook met de andere instellingen nestelt hij zich regelmatig in de top van de grafiek. Op 4k Ultra moet hij alleen de ROG Strix Scar 15 met RTX 3080 voor laten gaan.
Tot slot hebben we Metro Exodus ook met raytracing getest. De nieuwste AMD Radeon-gpu's kunnen dat wel, maar het is niet hun sterkste punt. Op full-hd-resolutie tikt de ASUS-laptop nét de 60fps aan; op wqhd-resolutie komt hij niet verder dan 43fps. Daarmee is dit de enige test waarin de laptop op 1440p, waarmee hij in de Benelux geleverd zal gaan worden, onder de 60fps duikt.
In de praktijk zou je voor de Nvidia-laptops overigens nog DLSS kunnen inschakelen in dit spel om de framerate wat verder op te voeren. AMD's tegenhanger FSR werkt (nog) niet in deze game.
De voorgaande benchmarks geven een goed beeld van waartoe de ASUS ROG Strix G15-laptop maximaal in staat is, maar hoe goed weet hij dat vol te houden tijdens een langere gamesessie? Om dat uit te zoeken, hebben we een uitgebreide duurtest van bijna twintig minuten uitgevoerd. Daarbij loggen we het stroomverbruik, de kloksnelheden en de temperaturen van zowel de processor als de videokaart.
Vooral de videokaart mag in deze ASUS-laptop flink veel energie gebruiken. In de eerste vijf minuten van de test heeft de gpu een vermogen van bijna 170W. Waar de cpu tijdens de voorbereiding van de stresstest nog zo rond de 30W gebruikt, keldert dat zodra de test begint, naar rond de 11W. De laptop verschuift hier dus vermogen van de cpu naar de gpu, een technologie die AMD Smart Shift noemt. In feite 'denkt' de processor dankzij deze functie dat de losse videokaart de geïntegreerde gpu is, waardoor het stroombeheer op soortgelijke wijze werkt. Het totale power budget kan afhankelijk van de taak anders worden verdeeld over cpu en gpu.
Na een minuut of vijf begint het stroomverbruik van de gpu te dalen naar ongeveer 155W. Tegelijk zie je het verbruik van de processor toenemen van de genoemde 11W naar 25W. Effectief levert de gpu hierdoor ongeveer 200MHz aan kloksnelheid in, terwijl de cpu tot wel 1000MHz hoger kan klokken.
De temperatuur lijkt de reden te zijn voor deze verschuiving. Vijf minuten in de test bereikt de gpu een temperatuur van 83 graden. Vanaf dat moment neemt de temperatuur niet langer toe. De cpu, die tot dan toe koeler was, begint dan juist warmer te worden om rond de 90 graden te stabiliseren.
In vergelijking met de RTX 3080-laptops waarop we deze test eerder draaiden, valt vooral op dat de videokaart erg veel stroom verbruikt. De praktisch even snelle RTX 3080-videokaart in de ASUS ROG Strix Scar 15 gebruikte bijvoorbeeld 130W. AMD weet die prestaties weliswaar te evenaren, maar dus wel op minder efficiënte wijze.
Stroomgebruik
Kloksnelheden
Temperaturen
Daarnaast hebben we een duurtest uitgevoerd die juist vooral de processor belast. Daarvoor draaien we dertig runs in de Blender-benchmark, waarbij op de processor een 3d-scène wordt gerenderd.
De ASUS-laptop doet het ook hier uitstekend. Smart Shift werkt immers ook andersom; als de videokaart niet wordt belast, kan er extra vermogensbudget naar de processor gaan. De prestaties zijn erg goed - de cpu doet 20,5 seconden over elke run - en bovendien erg consistent.
Beeldkwaliteit en accuduur
Zoals gebruikelijk hebben we het scherm van de ASUS ROG Strix G15-laptop doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman-software.
Door de bank genomen is het scherm in de laptop met Radeon-gpu redelijk vergelijkbaar met dat in de eerder geteste ROG Strix Scar 15 met Nvidia-graphics. De helderheid is wat beter, het contrast wat minder. Dat laatste geldt ook voor de kleur- en grijsafstelling, maar de verschillen blijven beperkt. Heel relevant is dat nu eigenlijk niet, want de Benelux-editie van deze laptop wordt geleverd met een ander paneel, dat een hogere resolutie heeft.
De reactietijden die de ROG Strix G15 in onze tests neerzet, zijn indrukwekkend. Voor een refreshrate van 300Hz is per beeld 3,3ms beschikbaar. Bij de gedeeltelijke transities haalt het gebruikte paneel dat mooi, alleen voor volledige 0-naar-100-transities is wat meer tijd nodig. In vergelijking met andere gaminglaptops zet de ASUS daarbij echter nog altijd topscores neer.
Accuduur
De ASUS-laptop met RTX 3080 gooide hogen ogen in onze accutests, vooral dankzij de hoge accucapaciteit van 90Wh. Diezelfde accu zit in de G15, dus dat belooft wat. Tijdens het browsen houdt de laptop het 10,5 uur vol, een hele nette score, maar wel bijna anderhalf uur korter dan wat we bij de G533QS zagen. In de zwaardere accutest van PCMark is het verschil nog wat groter. Waar we met de Nvidia-laptop nog tot 5 uur kwamen, is de koek bij de G15 al na 3,5 uur op. Wel is de G15 ook op de accu de snelste. De variant met Radeon-gpu lijkt dus wat minder zuinig afgesteld.
Waar een Ryzen-processor in een laptop lange tijd al een uitzondering was, is een gaminglaptop met een Radeon-videokaart helemaal een unicum. AMD heeft ASUS dan ook bij de hand genomen om een laptop te bouwen die optimaal profiteert van het 'AMD Advantage'. Dat is wat ons betreft zeker gelukt.
Topprestaties
Vooral de uitstekende prestaties van zowel de videokaart als de processor maken indruk. Via Smart Shift kan het beschikbare vermogen naargelang de taak worden verdeeld over de cpu en de gpu. In games wedijvert de ASUS ROG Strix G15 daarom regelmatig met laptops die over een RTX 3070 of zelfs RTX 3080 beschikken. Het is lastig om dat exact te duiden, want er zit soms veel prestatieverschil tussen laptops met dezelfde Nvidia-gpu. Ook de Ryzen 9 5900HX-processor kan dankzij deze techniek topprestaties leveren als die gevraagd worden.
Op de achtergrond speelt ook een bredere kwestie: kan AMD werkelijk een bedreiging gaan vormen voor Nvidia in de laptopmarkt? Daarvoor moet nog heel wat gebeuren. De grootste uitdaging is op korte termijn vermoedelijk het leveren van voldoende gpu's. Ook deze laptop-gpu's moeten op een of andere manier uit AMD's overbelaste 7nm-capaciteit bij TSMC komen. Net als bij de Ryzen-rentree bij de laptop-cpu's moet AMD tegenover laptopfabrikanten bewijzen een betrouwbare gpu-partner te zijn. Daar gaan waarschijnlijk wel een paar generaties overheen, maar de eerste klap is een daalder waard.
Kleine compromissen
Het chassis van de laptop is vergelijkbaar met dat van de RTX 3080-laptop van ASUS, die we eerder bespraken. Erg dun, vederlicht of zeer degelijk gebouwd is hij daarmee niet, maar wel heb je de beschikking over een ruime selectie aansluitingen en een toetsenbord met redelijk wat travel. Ook het ontbreken van een webcam en van een HDMI 2.1-aansluiting is jammer, twee zaken die we ook bij de eerder geteste laptop als nadeel moesten noteren.
Een nieuw nadeel is dat ASUS heeft gekozen voor geheugenmodules met wel erg hoge latency's. Het relatief gunstige prijspunt van deze laptop moet natuurlijk uit de lengte of de breedte komen, maar als je ooit gaat upgraden naar 32GB, kun je ook nog een kleine prestatieboost verwachten van de snellere timings van los verkrijgbare geheugenkits.
Benelux krijgt 1TB-ssd en 1440p-scherm
Ons testmodel wijkt op twee punten af van de G513QY-HQ008T die in de week van 5 juli in de Nederlandse winkels komt te liggen. Die uitvoering heeft een grotere 1TB-ssd en een 165Hz-wqhd-scherm in plaats van het extreem snelle 1080p-paneel in ons sample. De grotere ssd zal niemand als een nadeel ervaren en ook het weliswaar iets langzamere 1440p-paneel zouden wij als een upgrade zien.
Onder de streep is de ASUS ROG Strix G15 'AMD Advantage'-notebook een uitstekend presterende gaminglaptop, waarbij de scherpe prijs de kleine nadelen wat ons betreft meer dan goedmaakt. ASUS, en op de achtergrond ook een beetje AMD, mag met een Excellent-award naar huis.
Die "+20% FPS" doet het natuurlijk lekker in de thumbnail, maar is een uitschieter. Zeker op resoluties en settings waarbij de videokaart 'gewoon' de bottleneck is, zal de impact van het relatief langzame geheugen kleiner zijn. Dat we in de Benelux de 1440p-versie van deze laptop gaan krijgen, helpt daar natuurlijk ook bij. Ik denk dat deze laptop kopen en direct het geheugen vervangen het geld niet waard is, tenzij je sowieso van plan was om voor 32GB te gaan.
Test het dan. Daar zijn jullie toch voor? Nu is het maar wat roepen.
Jaja, het Tweakersvolk gelijk weer minnen, maar men heeft wel kritiek op een reviewer die wél het werk heeft gedaan. Tweakers zoekt het weer niet uit en geeft de laptop alsnog een excellent award terwijl er door besparing van een paar euro op geheugen onnodig prestatie blijft liggen. Van een review verwacht ik dat het is uitgezocht ipv iets roepen. Als een GPU 10% meer performance heeft staat men in de rij om hem te kopen voor een stuk meer, maar hier maakt het ineens niet uit, hou toch op.
[Reactie gewijzigd door hrichard op 23 juni 2021 17:28]
Het 1440p-versie scherm gaat hopelijk al weer een heel stuk kleiner nadeel zijn vanwege AMD's nieuwe FidelityFX Super Resolution. Gewoon op 1080p laten renderen en dan upscalen als je framerates te laag zijn
dus als je die laptop neemt en het geheugen meteen upgrade naar fatsoenlijk geheugen, zit je qua prijs weer ongeveer gelijk met degenen waar hij nou mee vergeleken wordt, alleen zijn de prestaties in eens een heel stuk beter......zou voor mij een makkelijke keuze zijn
Ongeveer 20 procent? Ik zie in je link 8,84% verbetering gemiddeld op ultra presets en 15,12% verbetering gemiddeld op lowest settings. Zeker een verschil met sneller geheugen maar ook weer niet zo dramatisch als je stelt.
Het is natuurlijk afhankelijk van de game en settings. In Low settings gaat het al van 6 tot 27% extra performance. Je kunt sowieso nog een boost geven door een extern scherm te gebruiken. Deze wordt dan rechstreeks aan de RX6800m aangesloten.
Ik vraag me af wie een 6800M of andere gpu in dat segment koopt om vervolgens op low settings mee te gamen. Dat van het externe scherm met betere prestaties is wel frappant inderdaad!
Ja met zulke hardware ga je niet games in low-settings spelen toch?
Dan zet je alles op high/ultra.
Waarna de GPU de bottleneck is geworden en je van die geheurgen latency helemaal biks meer merkt.
Jammer dat ze zo’n laptop met een 1080p scherm uitvoeren. Ik weet dat er zat mensen zijn die 1080p voldoende vinden maar ik vind het echt niet meer te doen. Al 7 jaar een hoge resolutiescherm en elke dag als ik achter mijn werklaptop ga zitten ben ik verdrietig.
Heb je nu eindelijk een videokaart waar je een fatsoenlijke resolutie mee kan aansturen stoppen ze er een scherm in met 1080p.
Meerdere keren in de tekst maar ook in de laatste alinea van de conclusie:
Benelux krijgt 1TB-ssd en 1440p-scherm
Ons testmodel wijkt op twee punten af van de G513QY-HQ008T die in de week van 5 juli in de Nederlandse winkels komt te liggen. Die uitvoering heeft een grotere 1TB-ssd en een 165Hz-wqhd-scherm in plaats van het extreem snelle 1080p-paneel in ons sample. De grotere ssd zal niemand als een nadeel ervaren en ook het weliswaar iets langzamere 1440p-paneel zouden wij als een upgrade zien.
Er is van Jarrod'sTech al een review in games, maar nog niet een volledige waar hij ook geluidsmetingen doet: https://www.youtube.com/watch?v=8XCeAdFqsKg
Ik verwacht dat er over een weekje wel meer info is bij hem.
Deze laptop voldoet nog steeds niet aan mijn eisen. Zou graag een Ryzen CPU met Radeon GPU willen met een miniled/IPS (vind ik ook nog goed ) 4K scherm.
Ik snap daarentegen heel goed dat dit geen laptop is voor mij, maar het aanbod Ryzen 5000 series laptops met een degelijk 1080p+ scherm zijn erg schaars.
Vreemds dat de dikke behuizing bij de nadelen staat.
Helemaal niks mis met een dikke behuizing. Dan past er tenminste een fatsoenlijke accu en koeling in.
Al dat gejaag naar zo dun mogelijk leidt alleen maar tot allerlei issues en is net als hondenrassen verdelen met allerlei uitvergrote misvormingen.
Wat een vreselijk design naar mijn mening, ik zou er niet graag mee gezien worden.
Gebrek aan webcam is al helemaal niet handig, zeker niet voor school. Het slechte contrast en het langzame geheugen maakt het geen laptop voor mij. De behuizing is garbage, dat kan zelfs vanaf de screenshots gezien worden. Bovendien een zware laptop die ik niet graag iedere dag mee zou willen sjouwen.
En dan de prijs, wellicht met de snelheid en benchmarks meegenomen in orde, maar als de rest van de laptop zo matig is kun je beter een computer kopen lijkt mij.
Ik snap het design van de gemiddelde Asus laptop sowieso niet echt. Dat "gat" tussen het scherm en het toetsenbord is echt niet om aan te zien. Dan dat stuk oranje er nog bij en je hebt een laptop die gewoon lelijk is. Toetsenbord ziet er op de screenshots ook een beetje goedkoop uit.
Ik heb zelf een Legion 5, omdat dat apparaat niet misstaat in een kantooromgeving.
Waarom (!) verne*ken fabrikanten een goede laptop configuratie nu altijd op een of meerdere punten??
Een AMD laptop, met traag geheugen... Zucht
Een laptop zonder webcam... Zucht²
De webcam kan ik nog enigszins snappen omdat het puur voor gaming gemaakt is, al vind ik het ook een groot gemis. Even snel op Discord videochatten voor school of werk? Zit er helaas niet bij.
Het geheugen kan ik dan weer niet snappen.
Ze handicappen feitelijk de laptop als dit 20% performance scheelt.
Ik vraag me af wat hier de reden achter is.
Dit lijkt vooral een toeleveringsprobleem te zijn, net als bij Lenovo's Legion 5 Pro. Dat is wat terug te lezen is via Jarrod's Tech reviews van deze modellen op YouTube
Slecht geheugen komt zeer waarschijnlijk door de huidige situatie met chiptekorten, etc. Ze willen die laptops de deur uit dus als ze op korte termijn grote hoeveelheden kunnen krijgen van traag geheugen...
Prima laptop. Voor de privacy is het goed dat er geen ingebouwde webcam geleverd wordt. Waar nodig kan altijd een usb vergader setje (webcam, koptelefoon/microfoon) ingezet worden. Luister en kijk spullen horen uitsluitend met HW kill switch ingebouwd te worden.
De aanduiding gaming voor een laptop is voor mij altijd enigszins dubbel. Een laptop associeer ik met business gebruik. Voor dat doel is de HDMI2b dan ook ruim voldoende.
De aanduiding gaming voor een laptop is voor mij altijd enigszins dubbel. Een laptop associeer ik met business gebruik. Voor dat doel is de HDMI2b dan ook ruim voldoende.
Wat? Al sinds jaar en dag worden laptops voor andere dingen dan werk gebruikt. Ook is deze laptop niet gemaakt voor werk maar gaming waarvoor het ontbreken HDMI 2.1 gewoon echt jammer is als je deze aan je TV wilt aansluiten.
Dus leuk dat voor een werk standpunt de HDMI genoeg is maar voor het eigenlijke doel van het product niet echt, ik zie de relevantie niet.
Ook is het gewoon jammer dat er geen camera en microfoon in zit, scheelt zo een setje rond te zeulen. Ook is privacy een lagere prioriteit bij een gaming laptop.
Of ze hadden modern kunnen zijn en HDMI 2.1 kunnen gebruiken zodat je VRR hebt en het makkelijker te gebruiken is met een TV.
Dit is een laatste generatie GPU daar mag echt wel 2.1 opzitten.
Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.
Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
Meer details
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Meer details
Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.
Meer details