Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Tomas Hochstenbach

Redacteur componenten

Gaminglaptops met RTX 3080 Round-up

Heeft de beste een AMD- of een Intel-cpu?

Conclusie

Hoewel alle drie de laptops die we hebben gereviewd, zijn voorzien van een RTX 3080-videokaart, zijn het drie duidelijk verschillende apparaten. Dat komt deels doordat 'RTX 3080' in de laptopwereld een vloeibaar begrip is. Fabrikanten mogen zelf kiezen hoeveel stroom hun RTX 3080 mag gebruiken en of die 8 of 16GB vram heeft, wat ertoe leidt dat de gpu in de ASUS ROG Strix Scar 15 soms wel een kwart sneller is dan die in de laptops van BTO en Razer.

Niet alleen de videokaart in de ASUS-laptop is de snelste, ook de AMD Ryzen 9-processor is in de meeste benchmarks duidelijk vlotter dan de tiendegeneratie-Intel-chips in de andere twee laptops. Je kunt stellen dat juist de zuinige Ryzen-cpu de reden is dat ASUS zoveel stroom richting de videokaart kan sturen. Daarnaast zit het ook met de koeling wel goed, wat gezien het stereotype gaminglaptopontwerp niet als een verrassing komt. De ASUS is duidelijk de dikste en zwaarste notebook uit de test. Het, toegegeven, stevige plastic komt toch wat minder luxe over dan het metaal van de andere twee laptops. Het toetsenbord en de touchpad behoren dan wel weer tot de beste uit de test.

De twee laptops met een Intel-processor hebben op het vlak van processorprestaties en efficiëntie een inherent nadeel. BTO geeft de processor en videokaart wat meer vrijheid om te turbo'en, waardoor de componenten in deze laptop het warmst worden. Razer is daar minder scheutig mee, waardoor de laptop koeler en stiller blijft, maar hierdoor worden zeker de cpu-prestaties bij langdurige belasting beperkt. Wel zitten de laptops van BTO en Razer wat steviger in elkaar, met bijvoorbeeld een grotendeels metalen behuizing. Vooral Razer gooit hoge ogen met de bouwkwaliteit van zijn Blade 15, waarbij alle aluminium panelen naadloos op elkaar aansluiten.

Zo komen we in de situatie dat het totaalplaatje van de Razer Blade 15 het overtuigendst is, maar dat de matige Intel-chip ons tegenhoudt om een award uit te delen. Vermoedelijk zou een upgrade naar de nieuwe elfde generatie cpu's, die reeds aangekondigd is en eind juni beschikbaar zou moeten komen, de prestaties flink goed doen. Datzelfde geldt voor de BTO, al kan die prijstechnisch nog best interessant zijn, afhankelijk van hoe je hem configureert. Het is uiteindelijk de ASUS ROG Strix Scar 15 die met een Excellent-award naar huis gaat, niet eens omdat het de best ontworpen laptop is, maar wel omdat de gebruikte hardware bloed- en bloedsnel is.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (174)

Wijzig sortering
Ondanks dat dit een RTX3080 round-up is, bereikt de Lenovo Legion 5 Pro met een RTX3070(140Watt) hogere, zo niet, ongeveer even goede benchmarks tegenover de ASUS ROG Strix SCAR 15 met een RTX3080.

Zie hier een referentie wat betreft gameprestaties: https://youtu.be/HIm8vTualEE?t=647

[Reactie gewijzigd door pRone op 29 mei 2021 06:37]

Best wel een zooitje op de laptop markt wat dat betreft.. Dit is voor de niet zo tech-minded consument natuurlijk niet meer te volgen..
Is dit heel erg? Naar mijn mening niet. Computer hardware weet ik aardig te navigeren maar ik zeg wat, ovens/auto's/wasmachines zijn voor mij allemaal "ingewikkeld". Ik zal mijzelf eerst goed moeten verdiepen voor ik op die vlakken een weloverwogen beslissing kan nemen.

Onlogisch is het allemaal wel. Maar als consument je blind staren op cijfertjes i.p.v research te doen, maakt je altijd een dief van je eigen portemonnee.
In dit geval is het wel heel moeilijk gemaakt. Dat was natuurlijk al zo bij andere laptops en als je niet goed geïnformeerd bent weet je niet eens waar je naar moet zoeken. Bij wasmachines ed kun je bijv. nog kijken naar hoeveel erin mag en doet het er niet zoveel toe welke motor erin zit.
Even de vergelijking met auto's: als ik twee Toyota's zie met een 1.5 Hybrid zie je dezelfde motor en verwacht je waarschijnlijk dezelfde prestaties. Alleen blijkt de 1 minder vermogen te krijgen dan de ander, hoe moet je dat weten? Dat zul je dus uit specificaties moeten halen zoals acceleratie, topsnelheid en verbruik. Maar juist die gegevens zijn bij een auto vaak wel beschikbaar, maar bij een laptop heb je dat soort referenties niet. Eerlijk zou zijn als ze bijv. de 3Dmark score en de CPU score moeten vermelden, zodat een consument zich beter kan oriënteren. Dit zouden dan gestandaardiseerde scores moeten zijn, hoewel dat natuurlijk als risico heeft dat er gesjoemeld wordt (zoals met mobiele telefoons). Maar eigenlijk zouden alle reviewers met elkaar moeten afspreken dat er 1 set benchmarks wordt gedraaid voor elke laptop zodat het beter te vergelijken is op een fatsoenlijke manier.
In dit geval is het wel heel moeilijk gemaakt. Dat was natuurlijk al zo bij andere laptops en als je niet goed geïnformeerd bent weet je niet eens waar je naar moet zoeken. Bij wasmachines ed kun je bijv. nog kijken naar hoeveel erin mag en doet het er niet zoveel toe welke motor erin zit.
Ik weet niet of ik dat helemaal met je eens ben, juist voor de zuinigheid is dat volgens mij namelijk een belangrijke factor. En laat dat toch een redelijk belangrijke eigenschap zijn voor een wasmachine.
Eerlijk zou zijn als ze bijv. de 3Dmark score en de CPU score moeten vermelden, zodat een consument zich beter kan oriënteren.
Ik weet niet of dat het beter maakt, immers synthetische benchmarks zijn niet altijd een weerspiegeling van de werkelijkheid. Vergelijk het misschien enigszins met een geadverteerde actieradius bij auto's, er wordt mee geadverteerd, maar vaak in het dagelijks gebruik niet te evenaren.

Als ik een laptop wil kopen wil ik weten wat het beste presteert voor mijn gebruiksscenario's en niet voor algemene workloads die ik misschien wel nooit zal uitvoeren. Daarnaast gaat het bij een laptop lang niet altijd om de (maximale) prestaties, zaken als gewicht, grootte, batterijduur zijn vaak net zo belangrijk.
Als je een budget voor een van deze monsters hebt ben je of een echte gamer die weet waar het om/over gaat, of je hebt geld te veel en wil gewoon patsen?

Persoonlijk zou ik überhaupt nooit een gaming laptop kopen, te veel fundamentele nadelen: het scherm is per definitie te klein, het toetsenbord kan je niet verplaatsen tov het scherm, en de prestaties worden beperkt door energie verbruik en warmteproductie etc.
Maar het probleem is natuurlijk breder dan deze apparaten, ook in de prijscategorie 600-1000 spelen dit soort problemen met zowel GPU als CPU. Je kan niet de review van laptop A met processor A als uitgangspunt pakken voor laptop B met processor A. In Tweakers reviews (en uiteraard ook daarbuiten) is al een paar keer geconstateerd dat prestaties voor dezelfde CPU's enorm kunnen verschillen. Dat maakt het wel heel ondoorzichtig voor consumenten.

Als je in de Mediamarkt staat en je hebt twee laptops naast elkaar staan met dezelfde GPU en CPU, dan kan het toch zo zijn dat de ene 25% minder presteert dan de ander. Daar kun je als consument niet doorheen kijken. Ook als verkoper trouwens niet: je kan niet verwachten dat ze alle reviews lezen.
Klopt, net als een auto met dezelfde motor in een ander model auto anders presteert. Daarom zou je als consument kunnen kiezen om naar een echte computer winkel te gaan ipv de MediaMarkt of iets dergelijks.

Als je denkt dat je bij daar professioneel/goed advies krijgt vind ik je een beetje naïef, je gaat daarheen voor het gemak en goedkoop. Bovendien, merkt de gemiddelde consument wel die 25% verschil als ze hun vorige model van x jaar oud vervangen?
Een beetje verkoper 'heeft hem zelf ook' dus die weet van alle laptops exact de prestaties :+
Dit dus. Ik oriënteer me al een tijdje op een nieuwe game laptop en je weet gewoon niet wat je koopt. De diversiteit is zo groot en het effect op de prestaties zo onduidelijk dat je niet meer weet waar je goed aan doet. Tgp is belangrijk, hoeveel vram/ram/ghz. Het zou fijn zijn als elk product een gestandaardiseerde benchmark score zou krijgen ofzo. Zegt ook niet alles, maar iets.
Max tgp is tegenwoordig een belangrijke indicator geworden en dit zal inderdaad, zoals Inflatable al aangaf, voor de niet zo tech-minded consument niet meer te volgen zijn.

[Reactie gewijzigd door pRone op 29 mei 2021 07:36]

Tgp is leuk, maar ook maar één cijfertje dat van andere zaken afhankelijk is.

Mijn vraag is, als je zo niet tech minded bent dat je zelfs met wat onderzoek niet wat weet wat je wilt hebben, wat doe je dan in het segment van een RTX-3080?

Voor de duidelijkheid, of het nu om pc's, wasmachines of auto's gaat, deze onduidelijkheid wordt bewust door de fabrikanten voor gekozen om hun producten zo slecht mogelijk vergelijkbaar te maken zodat je op basis van andere zaken zoals gevoelens gaat beslissen.
Nou het is afweging. ls zwaar down trottled laptop pakt, dan ga je voor mobiliteit. Dan lijkt mij een AMD met 3060 /3070 dan de betere keuze.
Moet je de beste game performance hebben dan ga je voor duidelijke desktop vervanger met efficiëntste CPU AMD en een GPU die door ruimere koeling en hogere TGP setting kan flexen.

Vor mensen die er geen verstand van hebben en daar ook niet de tijd in steken is keuze iNtel vs AMD CPU die lopen dan efficientie gebeuren mis. Er is dus wat verschil. Maar vaak vervangt het ook oud ding dus gaan er zeker op vooruit.
GPU zien ze 3060 3070 3080 met GB aanduiding en daar moeten ze het mee doen.
voor wat meer throttlen krijgen ze batterij duur voor terug. Of lichtgewicht laptop.
Als je de benchmarks met elkaar vergelijkt weet je genoeg.
Maar aangezien ook daar een AMD processor in zit, mag ik dan concluderen dat dát de beste CPU is voor een gaming laptop ongeacht welke GPU er naast gestoken wordt..?
Nee, want de nieuwste Intel cpu's uit de 11th gen H serie zijn nog niet getest, uit een eerste review die ik gezien heb pakken deze de gamingcrown op laptop gebied weer terug afhankelijk van de geteste game. Het is vooral stuivertje wisselen tussen de 5900HX (met een hogere TGP GPU) en de 11800H (die theoretisch een tier lager staat in de pikorde bij, immers is de 5900HX een van AMD's topmodellen in de R9 reeks, terwijl de Intel een tier lager zit in hun i7 reeks, hoe de pricing van vergelijkbare modellen gaat zijn is echter nog maar de vraag, vandaar voor nu nog theoretisch).

Zie o.a. deze review, ik heb de tijdcode van de gaming conclusie gepakt: https://youtu.be/ot9z0N2z67I?t=1194

Voor productivity is het een ander verhaal, afhankelijk van de workload is AMD daar vaak wat sneller.
https://www.techspot.com/review/2262-intel-core-i7-11800h/
marginale verschillen van fps en afh van game om nog maar te zwijgen over de piek TDP boost die ze introduceren om dit te kunnen, misschien moet er eens iemand een echte duur test doen van uurtje intensief ofzo en zien wat er nog over is van dat Intel systeem kwa performance en throttling....

model definitie is niet relevant, theoretische marketing blabla.....
Nu met toekomstmuziek schermen dat deze daarom niet de beste is (het is altijd een moment opname).
Vermoedelijk zou een upgrade naar de nieuwe elfde generatie cpu's, die reeds aangekondigd is en eind juni beschikbaar zou moeten komen, de prestaties flink goed doen.
Maargoed, ook voor AMD zullen er nieuwe versies komen die er ook weer een schepje bovenop gaan doen verwacht ik.
Op dit moment [gezien de nog niet beschikbare 11th gen] is het antwoord dus eerder 'ja' dan 'nee'.
Op dit moment [gezien de nog niet beschikbare 11th gen] is het antwoord dus eerder 'ja' dan 'nee'.
Dat gaat wel over een specifieke fabrikant, namelijk Razer. De Gigabyte serie getest in de review waar ik naar link is al wel op de markt. Dus nee, het antwoord is als je de reviews mag geloven gewoon 'nee', en niet 'ja', omdat een bepaalde fabrikant zijn spullen nog niet beschikbaar heeft.
Wat jij zegt. En het zal wel aan mij liggen, maar ik vind het artikel wat verwarrend. In eerste instantie lijkt het te gaan over een vergelijk tussen 3 laptops met een RTX3080. Opeens floepen er bij de resultaattabellen meerdere (geteste?) laptops, (waaronder nog een laptop met een RTX3080) tevoorschijn waarvan de cijfers weergegeven worden met grijze balkjes. Een uitleg waarom deze balkjes relevant en/of valide zijn voor de test heb ik niet kunnen vinden. (Maar misschien ligt het eraan dat ik te vroeg wakker ben geworden?) In ieder geval vond ik de conclusie alleen kijkend naar alleen de 3 laptops wel OK, maar kijkend naar het totaal plaatje, waarin de overige modellen meedoen niet zo vanzelfsprekend. Ik mis dus een "volledige" conclusie.

[Reactie gewijzigd door conces op 29 mei 2021 07:32]

Die is echter nergens te krijgen.
De Asus heeft ook geen prijzen beschikbaar.
Ik heb deze laptop, ik gebruik hem vooral voor video editten maar wat een best. Echt onwaarschijnlijk goede aankoop geweest!
De ene rtx 3080 is de andere niet.

Op zich logisch, als je 3 dezelfde desktop kaarten zou pakken en ze steeds iets minder verbruik zou toestaan dan zouden de prestaties ook steeds minder worden.

Wel jammer dat nvidia dit toestaat in plaats van te zeggen: vereiste voor een rtx3080 in een laptop is dat er zoveel energie verbruikt kan worden gedurende zoveel tijd en als je chassis dat niet aankan hebben we nog een 3070 en 3060 enz in de aanbieding.

Nu laten ze het aan de consument over om het allemaal maar uit te zoeken en krijg je zo’n peperdure (en mooie) razer waar je met dezelfde specs veel minder prestaties krijgt.
Wat dat betreft is deze round-up ook een beetje jammer. Een goed gevoede 3070 kan zomaar eens sneller zijn dan een te zuinige 3080.
De vraag is echter of dat erg is, immers zullen sommige workloads beter met cores schalen, terwijl sommige workloads beter zullen schalen met clockspeed. In het eerste geval kan een zuinig afgestelde RTX 3080 de betere keus zijn, en in het 2de geval kan inderdaad een minder zuinige RTX 3070 goed kan meekomen of zelfs beter presteren dan een zuinige RTX 3080.

Echter kost je die betere prestaties in dat geval wel wat, je zal immers minder batterij duur hebben bij een gelijke capaciteit batterij, de laptop is mogelijk dikker / zwaarder.

Het gaat, zeker bij laptops niet altijd om alleen het snelste, veel gebruikers hechten vaak net zo veel waarde aan mobiliteit (gewicht / grootte) en batterij capaciteit.

Een line up als deze heeft inderdaad als nadeel dat je als potentiële koper moet opletten wat je koopt, maar je hebt als systeem bouwer (en dus koper) ook relatief veel flexibiliteit om een voor een bepaald chassis optimale verhouding te vinden tussen cpu en gpu qua verbruik (en dus hitte vorming) bij een gewenst prestatie niveau in de voor de gebruiker belangrijke workloads. Zolang de TGP's van de GPU's duidelijk vermeld zijn in de specs, wat voor zover ik weet verplicht is (zie nieuws: Nvidia verplicht laptopfabrikanten specs RTX 30-kaarten uitgebreider ... ), mag dit geen heel groot probleem vormen.

Dat het voor zover mij bekend in ieder geval verplicht is om de TGP's te melden is ook nog eens een verbetering t.o.v. de cpu markt, waar je vaak de afstellingen van de fabrikanten m.b.t. maximaal verbruik, boostduur e.d. nergens kan vinden, terwijl deze vaak flink afwijken van bijvoorbeeld de default waarden van Intel voor de betreffende Sku. Het is dan eigenlijk ook een beetje vreemd dat dit soort zaken nu bij GPU's raar wordt gevonden, terwijl door de fabrikant instelbare TDP's bij processers al jaren gemeengoed is en een stuk minder transparant. Daar hoor je echter vrijwel nooit iemand over.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 29 mei 2021 08:41]

Naja voor de consument is het biet heel handig natuurlijk.

Consument verwacht bij een 3080 een performance die iig beter is dan een 3070 en dat is hier dus bij enkele benchmarks niet het geval.

En dat is iig toch erg apart te noemen.
Niemand gaat klagen over 5-10% verschil maar we hebben het hier over een flink gat.
Ik heb een laptop met een RTX 3070 met 140W TGP. Ik heb zo'n vermoeden dat deze niet veel langzamer zal zijn als een RTX 3080 met 115W TGP met applicaties die niet meer dan 8GB VRAM gebruiken.
Ik heb geen vergelijkingen gezien van een 3070M vs. een 3080M (M in dit geval voor mobile om nog meer algehele confusion te voorkomen), maar de gasten van Digital Foundry deden een aardige vergelijking van een 3080M op verschillende maximum verbruik standen: https://www.youtube.com/watch?v=cLLNviKOQ1E

Het verschil is dan relatief groot, maar nog steeds op 150W hoogstens een equivalent van een RTX 3060 Ti desktop versie...
Mss geen populair onderwerp, maar volgens mij laten de prestaties van deze mobiele kaarten zich voor minen wel aardig met de niet mobiele variant vergelijken. Dat zou de hoge vraag ook verllaren
Performance nee,
Maar performance per watt, die is juist uitstekend, en dat is wat miners willen.
De Legion 5 Pro is meegenomen in de benchmarks van deze review. Deze heeft de 140Watt 3070 en presteert in sommige gevallen zelfs beter dan de 3080 en Ryzen9 in de Asus :-)
Ik heb de Strix 15 met 3080 en heb een lange tijd nagedacht om voor de 3070 te gaan. Doorslag om het niet te doen is het kleinere stroomverbruik waardoor de laptop koeler blijft en stiller.
Temperaturen komen niet hoger dan 78 graden wat best bijzonder is en dat met bijna geen geluid met de laptop op schoot. Best bijzonder.
dit doen ze al Jaren ook Intel doet dat de ene laptop processor is de andere (dezelfde) niet.

Overigens de conslusie:
Zo komen we in de situatie dat het totaalplaatje van de Razer Blade 15 het overtuigendst is, maar dat de matige Intel-chip ons tegenhoudt om een award uit te delen. Vermoedelijk zou een upgrade naar de nieuwe elfde generatie cpu's, die ergens in de komende maanden ongetwijfeld gaat plaatsvinden, de prestaties flink goed doen. Datzelfde geldt voor de BTO, al kan die prijstechnisch nog best interessant zijn, afhankelijk van hoe je hem configureert. Het is uiteindelijk de ASUS ROG Strix Scar 15 die met een Excellent-award naar huis gaat, niet eens omdat het de best ontworpen laptop is, maar wel omdat de gebruikte hardware bloed- en bloedsnel is.
De goedkoopste en de snelste laptop en dan krijg je dit als conclusie?!

Misschien vind ik dat wat negatief klinken hoor. AMD wint hier gewoon dik en laten we vooral zeggen, volgende keer beter Intel?
Ja dat Intel het doet is ook stomvervelend.

Vwb de conclusie kan ik het wel een stukje met tweakers eens zijn (ook met jou overigens dat de amd cpu veel beter is) dat de razer laptop veel beter is op een hoop punten, maar dat de Intel cpu m oninteressant maakt.

De asus laptop krijgt ook de prijs en wordt als beste beoordeeld uiteindelijk.
Razer heeft onlangs al een nieuwe variant met de laatste generatie intel aangekondigd, ik ben zeer benieuwd hoe deze zal presteren.

Wat dat betreft is dit een review die je al een half jaar op andere sites kan lezen.
Het komt ook dat er in de razer en die bto een I7 zit. Ze zetten Een I7 tegenover een ryzen 9.zet dan toch een i9 tegenover een ryzen 9. Dat zou een betere vergelijking geven. Ik zou voor de razer gaan omdat ie neutraal van uiterlijk is en die I7 kan we met quic cpu (een programmaatje waarmee je kan overklokken) wat overklokken als je wilt en koop dan ook een koelstandaard waardoor de laptop meer frisse lucht krijgt.
Dus je geeft 500 euro extra uit, omdat deze er beter uit ziet?

Dat je de prestaties gelijk kan krijgen neem ik maar even aan voor het gemak dan.
De meeste games hebben genoeg aan de RTX 3060 en als je nog een gpu hebt van nvidia in een laptop met een getal onder de 1000 met een m erachter gaat er zoiezo een wereld voor je open met deze videokaart.

Als je reeds een GTX 1000 serie of hoger hebt dan heb je al een goede videokaart en zou ik nog een jaar wachten op een laptop met een 3070/3080 van wat je wil besteden.

Ik zelf heb nog een game laptop met een GTX1060 4GB en werkt nog makkelijk met games zoals last days, Horizon dawn en natuurlijk in standaard mode en niet in High of Ultra High.

Een derde optie is een laptop met gfx 1060 Q max en dan heb je zekers genoeg en die zie je nog in een prijsrange van 1500 euro of hoger.

Wat ik wel mis in de meeste gamelaptops online dat veel van die dingen 15 inch zijn en ik wil standaard 17 inch.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 29 mei 2021 12:18]

Nvidia staat het niet toe, ze zijn de gene die dit idee bedacht hebben. Daarnaast moeten fabrikanten het vermelden.
Heel vreemd hoor. De laptop met een excellent award wint op snelheid en krijgt dus de award. Terwijl als er wel iets is wat ik van een laptop verwacht van +/- 3000,- dan is het wel bouwkwaliteit. Je wilt tenslotte ook dat hij even mee gaat en netjes blijft.

Real life prestaties zijn ook anders dan synthetische benchmarks. Neem de Razer als voorbeeld, die had een award gewonnen ware het niet dat hij niet voor lange duratie het maximale uit de CPU haalt. Persoonlijk heb ik veel liever de stilte en bouwkwaliteit van de laptop plus gpu kracht, dan een laptop die continu blaas en van krakend plastic is gebouwd. Wanneer gebruik je ooit de CPU voor lange tijd onder 100% load in het echt?

Er zijn wel voorbeelden te bedenken, zoals 3D rendering etc, maar die zou ik sowieso niet langdurig op laptop doen als je gehecht bent aan de levensduur.

Ik heb zelf ook een blade 15 Advanced met RTX 2070 Super, 32gb, 2tb, en dat ding is echt mega fijn. Mijn vriendin heeft de 17 Pro variant, zelfde specs, maar een extra m2 slot.

Nadeel is dat die luidruchtiger is, ondanks groter en zelfde specs. Juist dat doet me realiseren hoe fijn het is als een laptop wat stiller kan zijn, zeker eentje die vaak voor performance doeleinden gebruikt wordt.
Razer heeft wel wat zwaktes, heb zelf 4 Blades in totaal in mijn bezit gehad.

Battery bloat is een issue, de exposed display ribbon cable zonder strain relief mechanisme. Je hebt wel enigzins geluk nodig qua QA met laptops ook nog eens. Oftewel ik kan ze niet aanraden. Leuk die aluminium behuizing. Maar de Zephyrus series bijvoorbeeld hebben nu ook een unibody behuizing.

De behuizing feel is geweldig van Razer maar intern is de bouwkwaliteit mediocre at best.
Wel goed om erbij te zeggen uit welke jaren ze komen? Net als bij Apple kunnen specifieke jaren net even anders in elkaar zitten. De vapor chamber is al een enorme verbetering in de advanced bijvoorbeeld sinds geloof ik 2019? Er veranderd in ieder geval vrij veel onder de motorkap elk jaar. :)

Zelf voor nu met beiden blades geen problemen gelukkig.

[Reactie gewijzigd door Inverted_World op 29 mei 2021 12:54]

Allen uit 2019, early en mid. Maar ze hebben sinds 2018 niks veranderd aan de opzet.

De display cable heeft alleen een revisie gehad aan de connector en vouw kant maar niet qua mechaniek. Het zit nogsteeds vast getaped aan de heatsink en loopt dan door de opening naar het scherm. Dit is het resultaat als de kabel een beetje gaar op de heatsink geplakt zit (met te weinig ruimte) https://i.imgur.com/GEoHqzq.jpg

Natuurlijk dan nog de welbekende battery bloat issue wat extreem veel voorkomt bij Razer Blade's. Mijne had het binnen 11 maanden en daarom had Amazon het in mijn geval refunded.
https://www.google.com/se...LsIHf9zA_wQ_AUoAHoECAEQAA
Sorry maar dat van dat plastic is echt onzin in deze review.

Kunststof =/ slechte bouwkwaliteit!

Kunststof is een hartstikke sterk en goed materiaal, wat zeker andere eigenschappen heeft dan aluminium, maar dat maakt het geen slechte kwaliteit. Als dat zo was, waarom zijn auto Dashboards dan van kunststof gemaakt? Ik heb deze laptop mogen zien en voelen en deze is gewoon echt heel stevig en degelijk gemaakt.
Ik zeg niet dat kunstof een slecht materiaal is, maar met alle hoekjes, randjes, vervangbare logo's, gekke scharnier, etc lijkt hij me zeker minder qua bouwkwaliteit. Helaas vertellen ze niet echt in de review wáárom ze maar 1 punt geven voor bouwkwaliteit. Bij mij weegt dat altijd alleen heel erg. :) Zeker op zo'n budget.
Je doet een aantal aannames die kant nog wal raken.
Waar is te lezen dat het plastic kraakt?
Waar staat dat je continu geblaas hoort? Er staat in dat in silentmode ze gewoon stilstaan bij de Asus.
En plastic is niet hezelfde als een mindere bouwkwaliteit.

Ik snap het punt dat jij bepaalde verwachtingen/eisen hebt. Zelfs goed van je.
Maar het is natuurlijk vreemd dat je jouw verwachtingen/eisen gebruikt om iets af te weg te zetten als een minder(waardig) product.

Ik zou persoonlijk ook gaan voor 1 van de andere 2. Iets wat niet goedkoop is maar met een deels goedkope uitstraling zou het niet doen voor mij. Maar dan ga ik het wel eerst goed bekijken. Wellicht valt het reuze mee.
Nvm

[Reactie gewijzigd door NielsFL op 29 mei 2021 17:29]

Medion Erazer Beast getallen zijn van het pre-productiemodel in januari met 120 watt TGP. De huidige die daadwerkelijk te koop is doet 160 watt.
De ASUS gaat trouwens door de mand vallen bij e-games, gezien er geen mux switch op zit.
Een switch om de on-board GPU volledig te bypassen. Kost (veel!) performance bij zeer hoge fps games.
Muxless laptops laten het beeld dat berekend wordt door de on-board graphics naar het beeldscherm brengen. Dit gaat over de PCI-E bus. Of het daadwerkelijk (veel) invloed op de prestaties heeft weet ik niet maar een alternatief is om een mux switch toe te voegen waarmee de gebruiker kan kiezen om de discrete grafische kaart de output naar het scherm te laten brengen. Ik geloof wel dat je dan, zolang dit aan staat, niet kan overschakelen naar de on-board graphics.
Leuk dat die RTX’en dezelfde naam hebben, maar verschillende wattages. Het is erg lastig te zien wat je koopt in sommige gevallen, laat staan voor de mainstream klant.

Zelf afgelopen week de Dell G15 1550 met een RTX 3060 gekocht voor €964,01. Nergens staat welke RTX 3060 er in zit, zelfs de klantenservice kon het niet aangeven. Het is dus afwachten. Ik ga uit van de laagste variant.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 29 mei 2021 07:37]

Je hebt mazzel, dacht dat daar de 125w versie in zit.
Volgens mij kan dat wisselen per Sku. Ik heb ook ergens een review gezien van een G15 met 80W-90W Dynamische TGP. Wel vreemd inderdaad dat Dell dit zo slecht adverteert, zeker gezien Nvidia juist aangegeven heeft te verplichting dat dit duidelijk geadverteerd zou moeten worden.
Ah daar was ik niet van op de hoogte! Had filmpje gezien en die had de 125 variant.
Wat, geen enkel woord over de Lenovo 7 met 16 GB 3080 kaart, en AMD 5900hx?
Of diezelfde, maar dan met de 11e generatie Intel 11980HK?

Ok.....
Die zijn toch nog niet te koop? Dan zou je ook de aangekondigde refresh van de Blade mee moeten nemen etc. Krijg je een round-up waar je niet zoveel aan hebt als je deze week een laptop wil bestellen.
Zeer zeker te koop, alleen snel uitverkocht. Niet zo gek aldaar dat de beste prijs/performance combo is.
Heb er vorige week eentje gekocht. Bij Cool Blue, was wel een tweedekans product. Legion 7 R7 5800H GTX 3060 en 32Gb ram. Echt wat een beest! Heerlijk ding. Zo content van... :) En dat voor €1728
En dan nog niet te spreken van de MSI GE76 11UH-011, 3080 op 165W en i9 11980HK en 64Gig.
Mijn volgende laptop na jaren alienwares m17 (680 en 1080) gehad te hebben.
Is deze er ook in qwerty?
Denk het wel. Er is een BE versie.
Maar achteraf gezien heeft deze MSI geen 165W maar 150 en is het de nieuwe Alienware X17 R1 die 165W draait met zelfde CPU en RAM. }>
Dus ik denk om het meeste uit een mobile 3080 te halen moet je voor de Max W gaan.
Heb benchmarks gezien en de 165W 3080 is bijna gelijk aan de desktop 3070 O-)
Ik mis in dit overzicht toch wel de geluidsproductie. Mijn ervaring met snelle laptops is dat deze zoveel herrie gaan maken zodra een game opgestart wordt, dat je daar niet direct achter wil zitten. De bekende 'opstijgend vliegtuig' ervaring.
Ventilatie en geluidsreductie zijn voor mij dan ook essentiele onderdelen bij het kiezen van een nieuwe (gaming)laptop.
Vroeger maakte computers pas herrie, zeker de jaren 90 niet meegemaakt?
En niemand klaagde er over, of waren wij schijnbaar toen nog zo tolerant.

Hoe jij het stelt is dan ook weer overdreven, ze maken meer geluid maar niet overdreven veel.
Hallo, ik ben bouwjaar '70. Er is een groot verschil tussen een desktop ergens onder je bureau of een laptop waar je letterlijk OP het moederbord zit te typen/gamen. Bovendien kan een desktop VEEL beter gekoeld worden, bij een laptop is de verhouding koeling(lees: herrie)/performance een continue trade-off voor laptopbouwers.
Het is bizar dat de geluidsproductie zo weggelachen wordt, terwijl het een van de grootste ergernissen is. Zeker die van mij.
Even zijstapje: ik ben reuzeblij dat zowel MS als Sony deze nieuwe generatie consoles heel veel werk gemaakt hebben van een goede, stille koeling. Die consoles hoor je dus echt bijna niet. Voor desktops is dat ook goed mogelijk met alle extra ruimte voor grote ventilatoren en evt waterkoeling.
Doe een headset op als je dat zo irriteert, wat verwacht je dat laptops 10cm dik gaan worden?
Geluidsproductie ligt zeer dicht bij elkaar waardoor het irrevant is.

Consoles is een heel ander verhaal, die staan op 1 plek en zijn niet "verplaatsbaar", daar is het ook minder belangrijk als ze iets groter worden.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 30 mei 2021 11:44]

Idd ik was ook wel benieuwd of de bijvoorbeeld de Razer bij non-gaming activiteiten stil is of toch nog veel fangeluid makt.
Jammer dat de Asus rog laptop niet te krijgen is.. Lijkt mij echt een super deal voor wat je krijgt. Zeker nu ik zelf niks kan bouwen wat in de buurt komt van deze specs voor dit bedrag.
Ik heb een scar15 voor mijn werk kunnen bemachtigen. Wat een beest. Ik game zelf niet echt high end, maar ik doe hier en daar wat video bewerking. Inderdaad geweldige prijs voor wat je krijgt.

Oh, en die "game" look wordt in mijn ogen vooral geaccentueerd door de absurde hoeveelheid LED verlichting. Die kan je gewoon uitzetten in je control center. Dan ziet het er al een stuk minder "game" uit. En eerlijk is eerlijk, soortgelijke specs in een "werk" of "editor" laptop en je legt gelijk 500 euro extra neer (kijk bijvoorbeeld naar de msi creator 15 met 3080).
Volgens mij is de winnaar van deze test de Legion 5 Pro. Ik zou die toch veel eerder ovewegen.
Als je een 16:10 monitor fijn vindt (en dus last hebt van zwarte balken in Youtube & Netflix etc.) dan moet je zeker Lenovo nemen.
Kijk geen films op mn pc / laptop, dus dat komt goed. Ik ga echter voor een desktop, alhoewel die lenovo laptops zo goed scoren, bijna desktop performance, dat ik dat een prima alternatief vind..
16:10 vind ik OK, maar dat verschoven touchpad zie ik niet zo zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True