Door Tomas Hochstenbach en Reinoud Dik

ASUS ROG Strix G15 Advantage Review

Laptop met Ryzen én Radeon

Conclusie

Waar een Ryzen-processor in een laptop lange tijd al een uitzondering was, is een gaminglaptop met een Radeon-videokaart helemaal een unicum. AMD heeft ASUS dan ook bij de hand genomen om een laptop te bouwen die optimaal profiteert van het 'AMD Advantage'. Dat is wat ons betreft zeker gelukt.

Topprestaties

Vooral de uitstekende prestaties van zowel de videokaart als de processor maken indruk. Via Smart Shift kan het beschikbare vermogen naargelang de taak worden verdeeld over de cpu en de gpu. In games wedijvert de ASUS ROG Strix G15 daarom regelmatig met laptops die over een RTX 3070 of zelfs RTX 3080 beschikken. Het is lastig om dat exact te duiden, want er zit soms veel prestatieverschil tussen laptops met dezelfde Nvidia-gpu. Ook de Ryzen 9 5900HX-processor kan dankzij deze techniek topprestaties leveren als die gevraagd worden.

Op de achtergrond speelt ook een bredere kwestie: kan AMD werkelijk een bedreiging gaan vormen voor Nvidia in de laptopmarkt? Daarvoor moet nog heel wat gebeuren. De grootste uitdaging is op korte termijn vermoedelijk het leveren van voldoende gpu's. Ook deze laptop-gpu's moeten op een of andere manier uit AMD's overbelaste 7nm-capaciteit bij TSMC komen. Net als bij de Ryzen-rentree bij de laptop-cpu's moet AMD tegenover laptopfabrikanten bewijzen een betrouwbare gpu-partner te zijn. Daar gaan waarschijnlijk wel een paar generaties overheen, maar de eerste klap is een daalder waard.

Kleine compromissen

Het chassis van de laptop is vergelijkbaar met dat van de RTX 3080-laptop van ASUS, die we eerder bespraken. Erg dun, vederlicht of zeer degelijk gebouwd is hij daarmee niet, maar wel heb je de beschikking over een ruime selectie aansluitingen en een toetsenbord met redelijk wat travel. Ook het ontbreken van een webcam en van een HDMI 2.1-aansluiting is jammer, twee zaken die we ook bij de eerder geteste laptop als nadeel moesten noteren.

Een nieuw nadeel is dat ASUS heeft gekozen voor geheugenmodules met wel erg hoge latency's. Het relatief gunstige prijspunt van deze laptop moet natuurlijk uit de lengte of de breedte komen, maar als je ooit gaat upgraden naar 32GB, kun je ook nog een kleine prestatieboost verwachten van de snellere timings van los verkrijgbare geheugenkits.

Benelux krijgt 1TB-ssd en 1440p-scherm

Ons testmodel wijkt op twee punten af van de G513QY-HQ008T die in de week van 5 juli in de Nederlandse winkels komt te liggen. Die uitvoering heeft een grotere 1TB-ssd en een 165Hz-wqhd-scherm in plaats van het extreem snelle 1080p-paneel in ons sample. De grotere ssd zal niemand als een nadeel ervaren en ook het weliswaar iets langzamere 1440p-paneel zouden wij als een upgrade zien.

Onder de streep is de ASUS ROG Strix G15 'AMD Advantage'-notebook een uitstekend presterende gaminglaptop, waarbij de scherpe prijs de kleine nadelen wat ons betreft meer dan goedmaakt. ASUS, en op de achtergrond ook een beetje AMD, mag met een Excellent-award naar huis.

Getest

ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition G513QY

Prijs bij publicatie: € 1.949,-

Bekijk product

Reacties (50)

50
50
25
4
0
20
Wijzig sortering
Stop er beter geheugen in en de fps gaan met ongeveer 20% omhoog: https://www.youtube.com/watch?v=8XCeAdFqsKg

[Reactie gewijzigd door winwiz op 23 juni 2021 08:01]

Die "+20% FPS" doet het natuurlijk lekker in de thumbnail, maar is een uitschieter. Zeker op resoluties en settings waarbij de videokaart 'gewoon' de bottleneck is, zal de impact van het relatief langzame geheugen kleiner zijn. Dat we in de Benelux de 1440p-versie van deze laptop gaan krijgen, helpt daar natuurlijk ook bij. Ik denk dat deze laptop kopen en direct het geheugen vervangen het geld niet waard is, tenzij je sowieso van plan was om voor 32GB te gaan.
Test het dan. Daar zijn jullie toch voor? Nu is het maar wat roepen.

Jaja, het Tweakersvolk gelijk weer minnen, maar men heeft wel kritiek op een reviewer die wél het werk heeft gedaan. Tweakers zoekt het weer niet uit en geeft de laptop alsnog een excellent award terwijl er door besparing van een paar euro op geheugen onnodig prestatie blijft liggen. Van een review verwacht ik dat het is uitgezocht ipv iets roepen. Als een GPU 10% meer performance heeft staat men in de rij om hem te kopen voor een stuk meer, maar hier maakt het ineens niet uit, hou toch op.

[Reactie gewijzigd door hrichard op 23 juni 2021 17:28]

Tja dat is iets wat ieder voor zichzelf kan uitmaken. Het blijft natuurlijk jammer dat Asus redelijk veel prestatie onbenut laat.
Het 1440p-versie scherm gaat hopelijk al weer een heel stuk kleiner nadeel zijn vanwege AMD's nieuwe FidelityFX Super Resolution. Gewoon op 1080p laten renderen en dan upscalen als je framerates te laag zijn :P
dus als je die laptop neemt en het geheugen meteen upgrade naar fatsoenlijk geheugen, zit je qua prijs weer ongeveer gelijk met degenen waar hij nou mee vergeleken wordt, alleen zijn de prestaties in eens een heel stuk beter......zou voor mij een makkelijke keuze zijn :)
Is de bouwkwaliteit dan ook hetzelfde? Niet alleen naar specs kijken - als ie over twee jaar van ellende uit elkaar valt ben je alsnog duur uit.
Ongeveer 20 procent? Ik zie in je link 8,84% verbetering gemiddeld op ultra presets en 15,12% verbetering gemiddeld op lowest settings. Zeker een verschil met sneller geheugen maar ook weer niet zo dramatisch als je stelt.
Het is natuurlijk afhankelijk van de game en settings. In Low settings gaat het al van 6 tot 27% extra performance. Je kunt sowieso nog een boost geven door een extern scherm te gebruiken. Deze wordt dan rechstreeks aan de RX6800m aangesloten.
Ik vraag me af wie een 6800M of andere gpu in dat segment koopt om vervolgens op low settings mee te gamen. Dat van het externe scherm met betere prestaties is wel frappant inderdaad!
Dat is de Optimus overhead. Als deze laptop een mux switch had gehad, dan was dit op het interne scherm te voorkomen.
Ja met zulke hardware ga je niet games in low-settings spelen toch?
Dan zet je alles op high/ultra.
Waarna de GPU de bottleneck is geworden en je van die geheurgen latency helemaal biks meer merkt.
Jammer dat ze zo’n laptop met een 1080p scherm uitvoeren. Ik weet dat er zat mensen zijn die 1080p voldoende vinden maar ik vind het echt niet meer te doen. Al 7 jaar een hoge resolutiescherm en elke dag als ik achter mijn werklaptop ga zitten ben ik verdrietig.

Heb je nu eindelijk een videokaart waar je een fatsoenlijke resolutie mee kan aansturen stoppen ze er een scherm in met 1080p.
Hij komt hier in de Benelux uit met een 1440p scherm ipv een 1080p scherm dus dat lijkt me geen issue.
Oh echt? Waar zie je dat? Dat maakt de laptop ineens een stuk interessanter.

Heb je ook wellicht informatie over hoeveel lawaai hij maakt?
Meerdere keren in de tekst maar ook in de laatste alinea van de conclusie:
Benelux krijgt 1TB-ssd en 1440p-scherm

Ons testmodel wijkt op twee punten af van de G513QY-HQ008T die in de week van 5 juli in de Nederlandse winkels komt te liggen. Die uitvoering heeft een grotere 1TB-ssd en een 165Hz-wqhd-scherm in plaats van het extreem snelle 1080p-paneel in ons sample. De grotere ssd zal niemand als een nadeel ervaren en ook het weliswaar iets langzamere 1440p-paneel zouden wij als een upgrade zien.
Er is van Jarrod'sTech al een review in games, maar nog niet een volledige waar hij ook geluidsmetingen doet: https://www.youtube.com/watch?v=8XCeAdFqsKg
Ik verwacht dat er over een weekje wel meer info is bij hem.
Laat het nou net zo zijn dat een Ryzen CPU beter werkt met snel en snappy geheugen. Gemiste kans, maar wel te upgraden..
Deze laptop voldoet nog steeds niet aan mijn eisen. Zou graag een Ryzen CPU met Radeon GPU willen met een miniled/IPS (vind ik ook nog goed :P) 4K scherm.

Ik snap daarentegen heel goed dat dit geen laptop is voor mij, maar het aanbod Ryzen 5000 series laptops met een degelijk 1080p+ scherm zijn erg schaars.
Ik weet het "over smaak valt niet te twisten", maar wat een lelijke laptop.
Vreemds dat de dikke behuizing bij de nadelen staat.

Helemaal niks mis met een dikke behuizing. Dan past er tenminste een fatsoenlijke accu en koeling in.
Al dat gejaag naar zo dun mogelijk leidt alleen maar tot allerlei issues en is net als hondenrassen verdelen met allerlei uitvergrote misvormingen.
Wat een vreselijk design naar mijn mening, ik zou er niet graag mee gezien worden.

Gebrek aan webcam is al helemaal niet handig, zeker niet voor school. Het slechte contrast en het langzame geheugen maakt het geen laptop voor mij. De behuizing is garbage, dat kan zelfs vanaf de screenshots gezien worden. Bovendien een zware laptop die ik niet graag iedere dag mee zou willen sjouwen.

En dan de prijs, wellicht met de snelheid en benchmarks meegenomen in orde, maar als de rest van de laptop zo matig is kun je beter een computer kopen lijkt mij.
Ik denk dat dit alles hele bewuste keuzes zijn geweest met het oog op de productie-aantallen.
Zeker weten doe ik dit niet
Anoniem: 1439850
@jetspiking23 juni 2021 12:14
Ik snap het design van de gemiddelde Asus laptop sowieso niet echt. Dat "gat" tussen het scherm en het toetsenbord is echt niet om aan te zien. Dan dat stuk oranje er nog bij en je hebt een laptop die gewoon lelijk is. Toetsenbord ziet er op de screenshots ook een beetje goedkoop uit.

Ik heb zelf een Legion 5, omdat dat apparaat niet misstaat in een kantooromgeving.
Hmmm, duurtest van 20 minuten??

Ik begrijp dat jullie misschien niet zoveel tijd hebben of dat het voor het schrijven van het artikel niet zo handig is.

Maar ik game toch wel een aantal uren achter mekaar..... Hoe zit het dan met het hele gebeuren?
Waarom (!) verne*ken fabrikanten een goede laptop configuratie nu altijd op een of meerdere punten??
Een AMD laptop, met traag geheugen... Zucht
Een laptop zonder webcam... Zucht²
De webcam kan ik nog enigszins snappen omdat het puur voor gaming gemaakt is, al vind ik het ook een groot gemis. Even snel op Discord videochatten voor school of werk? Zit er helaas niet bij.

Het geheugen kan ik dan weer niet snappen.
Ze handicappen feitelijk de laptop als dit 20% performance scheelt.
Ik vraag me af wat hier de reden achter is.
Gamen en dan niet op discord videochatten? Ik ken bijna geen gamers die NIET een discord account hebben.
Videochatten.... video.
Aan de andere kant ga ik ervanuit dat diezelfde gamers niet deze laptop willen, of überhaupt een laptop.
Dit lijkt vooral een toeleveringsprobleem te zijn, net als bij Lenovo's Legion 5 Pro. Dat is wat terug te lezen is via Jarrod's Tech reviews van deze modellen op YouTube
Slecht geheugen komt zeer waarschijnlijk door de huidige situatie met chiptekorten, etc. Ze willen die laptops de deur uit dus als ze op korte termijn grote hoeveelheden kunnen krijgen van traag geheugen...
Prima laptop. Voor de privacy is het goed dat er geen ingebouwde webcam geleverd wordt. Waar nodig kan altijd een usb vergader setje (webcam, koptelefoon/microfoon) ingezet worden. Luister en kijk spullen horen uitsluitend met HW kill switch ingebouwd te worden.

De aanduiding gaming voor een laptop is voor mij altijd enigszins dubbel. Een laptop associeer ik met business gebruik. Voor dat doel is de HDMI2b dan ook ruim voldoende.
De aanduiding gaming voor een laptop is voor mij altijd enigszins dubbel. Een laptop associeer ik met business gebruik. Voor dat doel is de HDMI2b dan ook ruim voldoende.
Wat? Al sinds jaar en dag worden laptops voor andere dingen dan werk gebruikt. Ook is deze laptop niet gemaakt voor werk maar gaming waarvoor het ontbreken HDMI 2.1 gewoon echt jammer is als je deze aan je TV wilt aansluiten.
Dus leuk dat voor een werk standpunt de HDMI genoeg is maar voor het eigenlijke doel van het product niet echt, ik zie de relevantie niet.

Ook is het gewoon jammer dat er geen camera en microfoon in zit, scheelt zo een setje rond te zeulen. Ook is privacy een lagere prioriteit bij een gaming laptop.
Je kan natuurlijk ook de DP 1.4 aansluiting gebruiken. Dan heb je wel 4K met 120Hz.... of 8K op 60Hz, als je dat leuk vind.
Of ze hadden modern kunnen zijn en HDMI 2.1 kunnen gebruiken zodat je VRR hebt en het makkelijker te gebruiken is met een TV.
Dit is een laatste generatie GPU daar mag echt wel 2.1 opzitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee