Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Chromecast met Google TV Review

Castdongel met mediahub-aspiraties

30-10-2020 • 14:00

303

Singlepage-opmaak

Wat goed werkt

Voorgaand relaas klinkt wellicht negatief, maar met de Amerikaanse marketingfimpjes in het achterhoofd vinden we het belangrijk om aan te geven dat je in Nederland andere verwachtingen moet hebben als je een Chromecast met Google TV in huis haalt.

Gelukkig zien we - ook buiten onze experimenten met vpn om - dat de beloofde cross-platform zoekfunctie in veel gevallen wél goed werkt. In Nederland is dat bijvoorbeeld het geval voor Furious 7. Deze film is zowel bij Netflix als op Amazon Prime Video beschikbaar als onderdeel van die respectievelijke abonnementen, maar je kan de film ook huren of kopen bij Google Play Movies. We krijgen deze opties ook daadwerkelijk voorgeschoteld als we naar Furious 7 zoeken, waarbij de 'gratis' kijkopties binnen onze abonnementen van Netflix en Prime Video keurig boven Googles eigen pay-per-viewmogelijkheden worden weergegeven. Hopelijk worden ook de problemen die wij ondervonden met de integratie van Disney+, binnenkort opgelost en het zou voor de Nederlandse markt natuurlijk fijn zijn als ook diensten als Videoland, Pathé en Ziggo GO geïntegreerd kunnen worden, zodat content hieruit in de algemene zoekresultaten wordt opgenomen.

Chromecast Furious 7

Streamingdiensten

Bij de doorzoekbaarheid van verschillende diensten hebben we dus nog wat kanttekeningen; over de werking van Android-apps zelf zijn we heel positief. Ondanks de weinig opvallende processor voelt het Google TV-systeem op de Chromecast lekker vlot aan. De interface scrolt soepel, apps openen relatief snel en alle content die we in de door ons gebruikte apps hebben geprobeerd, werd probleemloos afgespeeld. In Netflix krijg je bijvoorbeeld keurig HDR10- of Dolby Vision-beeld bij titels die dat ondersteunen en ook Dolby Atmos-geluid dat via Dolby Digital+ gestreamd wordt, komt keurig als bitstream uit de HDMI-uitgang voor decodering door een externe receiver, tv of soundbar.

In vergelijking met moderne Android-tv's is de snelheid van de interface en het laden van apps ongeveer gelijk, maar als we de Chromecast afzetten tegen een oudere Sony Android TV uit 2015, valt op dat die laatste beduidend langzamer is. Je hebt overigens baas boven baas, want de snelheid waarmee Nvidia's Shield TV door de Android TV-interface blaast, wordt door de Chromecast niet geëvenaard.

Chromecast Apps

Lokale media

De Chromecast met Google TV is ook als lokale mediaspeler te gebruiken. Na installatie van apps als Plex of Kodi kan je netwerkbronnen benaderen en zo bijvoorbeeld films of muziek vanaf een NAS afspelen. Wij hebben dit getest met Kodi en dat leverde in de basis een prima ervaring op, maar wel met enkele kanttekeningen voor puristen. De Chromecast ondersteunt (voorlopig) namelijk geen automatische refreshrateaanpassing, waarmee de beeldsnelheid van het HDMI-signaal wordt aangepast aan de beeldsnelheid van de content. Stel je de Chromecast in op 4k-60Hz, dan stuurt het apparaat dus altijd een 60Hz-signaal uit, ook als je een 24p-film afspeelt. Kodi biedt voor veel apparaten de mogelijkheid om de refreshrate aan te passen; bij de Chromecast werkt dat helaas niet. Ook de Refresh Rate-app die voor de Nvidia Shield is gemaakt om automatische aanpassing mogelijk te maken, werkt helaas niet op de Chromecast. Voor puristen zal dit een dealbreaker zijn; 24p past niet mooi in 60Hz, waardoor er kleine beeldstotteringen ontstaan die door sommigen als zeer hinderlijk worden ervaren.

Een ander punt waar medialiefhebbers wellicht op afhaken, is het gemis aan ondersteuning van Dolby TrueHD. De Chromecast is niet in staat deze lossless gecomprimeerde variant van Dolby als bitstream via HDMI uit te sturen. Je kunt er uiteraard wel voor kiezen om Kodi deze audiostreams te laten decoderen, maar dan gaat eventuele Atmos-hoogte-informatie verloren.

Energiegebruik

Als laatste waren we nog benieuwd naar het energiegebruik van de Chromecast, vooral omdat het apparaat dienst weigert als je het op een lowpower-USB-poort van een televisie aansluit. In stand-by blijkt het verbruik circa 0,9W. Als het apparaat niets anders doet dan het hoofdscherm weergeven, meten we 1,2W. En bij het afspelen van een 4k-videostream van Netflix zagen we onze meter niet verder uitschieten dan tot 3,5W. Er zijn waarschijnlijk scenario's denkbaar waarin het apparaat meer energie gebruikt, maar bij het afspelen van media lijkt het verbruik in ieder geval zeer beperkt.

Lees meer