Door Jurian Ubachs

Redacteur

FIFA 21 Review

Veel goals, maar weinig vernieuwing

16-10-2020 • 11:00

166

Singlepage-opmaak

Volta en Ultimate Team

Het spektakelstuk dat de gameplay van FIFA 21 is, past op zich wel goed bij Volta. Volta is de vorig jaar geïntroduceerde straat- en zaalvoetbalmodus waarin je een team van handige spelers bij elkaar verzamelt en potjes met allerlei verschillende regels speelt terwijl je team steeds meer status opbouwt. Je opent je avontuur in Brazilië, waar je voetballegende Káká tegen het lijf loopt. Dit onderdeel van Volta, genaamd The Debut, is een verhaalgedreven introductie voor deze spelmodus, waarin diverse (oud-)voetballers een rolletje spelen. Het heeft lang niet het vermaak dat The Journey wist te bieden, maar wie dat verhaalgedreven idee leuk vindt, kan The Debut in elk geval even doorspelen.

Straatvoetbal in stijl

Toch draait Volta verder niet om dat verhaal. In een notendop is Volta dit jaar min of meer een tweede versie van Ultimate Team, maar dan zonder dat je pakjes met spelerskaarten hoeft te openen. Je verzamelt steeds betere straatvoetballers, scoort punten door wedstrijden en toernooien te winnen en maakt je team zo steeds beter. Je kunt met je team ook online tegen andere spelers spelen, of offline tegen hun teams, maar dan bestuurd door de AI. Deze Squad Battles kennen we al langer uit Ultimate Team, maar je vindt ze nu dus ook in Volta. Een ander aspect waar EA Sports dit jaar meer nadruk op legt, is uiterlijk vertoon. EA heeft samenwerkingen met diverse grote en minder grote sportmerken en modehuizen gesloten, zodat je unieke branded gear mag verwachten die jouw straatvoetballers een extra unieke look kunnen geven. De verdienmodellen hierbij laten zich raden, al moet gezegd dat items verdienen ook best snel gaat als je gewoon wedstrijden wint en challenges volbrengt tijdens die wedstrijden.

FIFA 21

Volta is leuk, begrijp ons niet verkeerd. Af en toe even 3-tegen-3 met boarding, of tussendoor een potje Futsal, bevalt best goed. Toch blijft het gevoel aanwezig dat Volta er niet helemaal bij hoort. De manier waarop spelers spelen, blijft voelen alsof je gewoon met veldvoetballers speelt, maar dan op een kleinere ruimte. Dat is logisch, want de engine die het geheel aanstuurt werkt aan beide kanten hetzelfde. Daarnaast blijven enkele bronnen van ergernis van vorig jaar ook nu terugkomen, bijvoorbeeld dat het in Volta soms net te veel afhangt van geluk en je er niet altijd volledige controle over hebt of een schot wel of niet raak zal zijn. Wél leuk is trouwens de toegenomen focus op online. Je kunt nu in Volta met vrienden online spelen zoals je dat in Pro Clubs al langer deed: elke gamer heeft zijn eigen speler en je kunt dus 3v3, 4v4 of 5v5 met daadwerkelijk zes, acht of tien mensen spelen. We hebben dit tijdens onze reviewperiode niet goed kunnen uitproberen, maar in de wetenschap dat er best veel mensen zijn die veel plezier halen uit Pro Clubs, zal dit een leuke toevoeging kunnen zijn.

Weer fut voor FUT?

Waar Volta er toch een beetje bij blijft hangen, is Ultimate Team al jaren niet meer weg te denken uit FIFA. Ultimate Team is niet alleen al enige jaren de populairste spelmodus in de game, het is ook waar alle e-sportactiviteiten rond FIFA om draaien. Kijk je E-Divisie, dan speelt Ajax niet met Tadic, Promes en Blind, maar met Ronaldo, Maradona en Cruijff. Het spreekt dus voor zich dat FUT terugkeert in FIFA 21. Vorig jaar schreven we al dat het jaar op jaar weer opnieuw beginnen ons een beetje de keel uit begon te hangen. Maar goed, na een jaartje te hebben overgeslagen, begonnen we dit keer weer vol goede moed aan FUT. En wat blijkt? De spelervaring voelt grotendeels precies zoals in FIFA 19. Je speelt wedstrijden online of tegen AI-tegenstanders, verdient munten, opent verdiende of gekochte pakjes, om kapitaal op te bouwen verhandel je de spelers die je niet nodig hebt en uiteindelijk koop je de topspelers die je team beter maken. Daarbij let je op de compatibiliteit van de spelers, want zoals altijd levert een vergelijkbare achtergrond in nationaliteit, competitie en/of club een betere score in chemistry op, en dat bepaalt uiteindelijk mede hoe effectief je spelers zijn.

FIFA 21

Nu komen er in FIFA 21 best wat nieuwe features bij. Neem bijvoorbeeld de nieuwe 2v2-ondersteuning, waarbij je met een vriend jouw of zijn team bestuurt en samen beloningen verdient. Het maakt niet uit met welk team je speelt: beide spelers krijgen beloningen. Ook kun je nu vriendschappelijke wedstrijden met speciale Squad Rules spelen, waarbij beperkingen een uitdaging vormen voor wie je wel en niet mag opstellen. Leuk om mee te experimenteren, maar niet iets dat snel onderdeel zal worden van je dagelijkse bezigheden. Je Squad Battles spelen, stijgen in Divsions en - als je wat beter bent dan wij - proberen de Weekend League in te komen, is waar het om blijft draaien. Beloningen verdienen, munten verzamelen en de spelers die je wil bemachtigen, staan daarbij centraal. Dat er een paar nieuwe manieren zijn om die beloningen te verdienen, doet niets af aan het feit dat het overgrote merendeel van de spelmodus identiek is aan voorgaande jaren.

Winkansen

Trouwens wel fijn om te zien, is dat bij de pakjes die je kunt kopen nu expliciet winkansen vermeld staan. Zo kun je precies zien hoe veel kans je hebt dat een speler met een waardering van 84+ uit jouw ‘Gold pack’ komt wandelen. Dat is nu aardig, maar wordt gaandeweg het jaar belangrijker. EA heeft namelijk de gewoonte allerlei speciale packs aan te bieden. Ook bij die packs kun je dus precies zien hoe veel kans je hebt om spelers te vinden die je graag wil hebben. De status van de pakjes in Ultimate Team is trouwens doorlopend onderwerp van een discussie die voorlopig tot in 2021 is geparkeerd. In dat jaar wordt de nieuwe Wet Kansspelen op Afstand van kracht, wat de regels voor bedrijven als Electronic Arts zal veranderen en gevolgen zou kunnen hebben voor de manier waarop gamers in Ultimate Team aan hun spelers komen. Voor FIFA 21 is er op dit vlak dus nog geen sprake van verandering.