Door Jurian Ubachs

Redacteur

FIFA 21 Review

Veel goals, maar weinig vernieuwing

16-10-2020 • 11:00

166

Singlepage-opmaak

Vernieuwing in Career Mode

Kijken we naar de overige spelmodi, dan zien we vooral duidelijke wijzigingen in de carrièremodus. Dit was ooit de meest populaire spelmodus in FIFA, maar zoals eerder gezegd gaat die eer tegenwoordig naar Ultimate Team. Toch blijft de Career Mode bij een grote groep gamers onverminderd populair. Deze groep heeft echter al jaren vrijwel dezelfde content om zich mee bezig te houden. EA Sports verandert jaarlijks meestal wel wat details, maar lang niet genoeg en zelden maakt het echt veel verschil. Neem nu de vraaggesprekjes die je als coach van je team met de media kon houden in FIFA 20. Het effect van je antwoorden veranderde wel iets aan de moraal van je team en individuele spelers, maar dat maakte onder de streep nauwelijks verschil in hoe succesvol je was met je team. Dan heb je dus wel wat nieuws toegevoegd, maar het doet in de praktijk niets extra’s.

Meer trainen, meer ontwikkeling

Dat ligt met de Career Mode van FIFA 21 gelukkig anders, maar het is ook weer niet zo dat de hele spelmodus compleet op de schop is gegaan. Er zijn veel onderdelen die precies zo werken als in voorgaande FIFA-games en zelfs de menustructuur is vrijwel hetzelfde - daar gaat een nieuwe, modernere look voor de interface niets aan veranderen. Maar veranderingen zijn er dus ook. De grootste daarvan vinden plaats rond het ontwikkelen van spelers in je team. Voorheen kon je per week steeds vijf spelers een training laten doen. Dat aantal stijgt: je kunt nu per twee of drie dagen een trainingssessie plannen en elke sessie bestaat uit drie trainingen waaraan steeds vijf spelers mee kunnen doen. Zodoende kun je dus elke paar dagen liefst vijftien spelers mee laten doen aan trainingen. Dat verbetert in FIFA 21 niet alleen hun eigenschappen, maar ook hun scherpte. Goed trainende spelers komen in een betere wedstrijdvorm, wat een boost kan opleveren voor hun eigenschappen. Als je al te vaak dezelfde spelers traint, kan die boost wel ten koste gaan van de fitheid van de betreffende spelers, dus daarin is enige balans wel handig.

FIFA 21

Daarnaast kun je voor al je spelers ook specifieke ontwikkelingsdoelen stellen. Je kunt spelers bijvoorbeeld in een bepaalde rol gieten of ze een andere positie aanleren. Een jonge centrale verdediger die bovengemiddeld snel is en goede passing heeft, zou bijvoorbeeld kunnen worden opgetraind tot een speler die (ook) inzetbaar is als rechtsback. Heb je een aanvallend ingesteld team, dan zou een rechtermiddenvelder misschien ook wel als back kunnen functioneren. Per positie kun je ook nog eens een specifieke rol selecteren waarbij bepaalde eigenschappen meer worden verbeterd dan andere. Je stelt desgewenst dus voor elke speler een soort persoonlijk ontwikkelingsplan op en kunt zo je team van de toekomst meer naar je hand zetten. Dit maakt het scouten en ontwikkelen van talenten leuker. We hadden in FIFA-games nogal de neiging om veel talenten op dezelfde posities te scouten. Nu kun je dat stuwmeer aan jonge centrale middenvelders deels omscholen naar posities waarbij je wat dunner in je bezetting zit.

Die verandering brengt meer keuzes en meer vrijheden met zich mee en dat zien we elders ook terug. Dat zien we ook terug in de manier waarop je wedstrijden speelt. Je kon altijd al kiezen om wedstrijden te simuleren, maar had daar geen invloed op. Nu kun je kiezen voor een tussenoptie tussen het zelf spelen en het snel simuleren in. In de Interactive Match Sim kun je nog steeds wissels doorvoeren wanneer jij het nodig vindt. Komt je team echt in de problemen, dan kun je er zelfs voor kiezen de wedstrijd alsnog zelf in te stappen. Andersom kan ook: sta je riant voor en heeft je team de boel onder controle, dan kun je ervoor kiezen het restant van de wedstrijd via de interactieve wedstrijdsimulatie af te maken. Het geeft je net iets meer controle, want je kunt ingrijpen als het toch nog mis gaat, maar het levert de spelmodus als geheel flink wat extra snelheid op.

FIFA 21

Behalve de genoemde vernieuwingen zijn er nog wat kleinere veranderingen. Zo kun je bij onderhandelingen met andere clubs nu ook deals maken om spelers te verhuren met een optie tot koop erbij, die je zelfs verplicht kunt stellen. Ook viel op dat de computergestuurde teams nu met gevarieerde aanbiedingen komen. Er wordt bijvoorbeeld regelmatig voorgesteld om spelers in een ruildeal te betrekken. Die optie was er al langer, maar werd zelden tot nooit gebruikt. Toch kunnen dat soort kleine wijzigingen niet voorkomen dat ook grote delen van de Career Mode niet anders zijn dan in voorgaande jaren. Denk daarbij aan de manier waarop je spelers vindt via scouting, de manier waarop je je tactieken instelt, je spelers en hun contracten managet en ga zo maar door. De inhoud van gesprekjes met spelers en met media zijn soms iets anders, maar verder is er dus weinig nieuws onder de zon.

FC Roma?

Weinig nieuws ook in een ander segment van de game, maar dan zonder dat het een negatief punt is. FIFA blijft namelijk ongeëvenaard goed in het neerzetten van een fijne voetbalsfeer rond de wedstrijden. Daar komen verschillende elementen bij samen. Het commentaar blijft uiteraard iets waar continu aan geschaafd wordt en voor FIFA 21 geldt hetzelfde als voor FIFA 20: het Nederlandse commentaar is leuk en het is goed dat het er is, maar helaas is het wel beperkt houdbaar doordat de catalogus aan beschikbaar commentaar kleiner is dan bijvoorbeeld bij het Engelstalige commentaar. Gelukkig levert het publiek het belangrijkste deel van de sfeer. Dat publiek oogt dit keer trouwens mooier, met meer individuele reacties op wat er gebeurt op het veld. Het geluid van de stadions, de fans en de sfeervolle openingsscènes blijven verder lekker om te zien en te horen. Daarover gesproken: een van onze favoriete introscènes was die van AS Roma, waarbij een Stadio Olimpico in Rome het kenmerkende ‘Roma, Roma, Roma’ laat horen. Helaas ontbreekt na Juventus (Piemonte Calcio in FIFA) AS Roma nu ook. Het is het zoveelste slachtoffer van de licentie-oorlog tussen FIFA en PES, die als voornaamste gevolg heeft dat geen van beide games een compleet aanbod heeft als het gaat om officiële clubs en shirts. Wel vind je in de clubs met nepnamen gewoon de echte spelers, maar je speelt dus Piemonte Calcio - FC Roma.