Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

FIFA 21 Review

Veel goals, maar weinig vernieuwing

Breken met oude patronen

FIFA 21

Voetbalgame FIFA heeft enige moeite om jaar op jaar voldoende innovatie te brengen. Het ene jaar pakken vernieuwingen in de serie beter uit dan het andere jaar en FIFA 21 zit helaas aan de minder sterke kant van het spectrum. Elk deel van het spel heeft nieuwe onderdelen en sommige daarvan werken zeker positief uit, maar geen van alle veranderen ze de game voldoende om echt nieuw aan te voelen. In de gameplay zijn de meest merkbare veranderingen - de hogere snelheid en het hogere aantal doelpunten - ook geen positieve veranderingen. Dat maakt van FIFA 21 geen slechte game, maar wel een game waarvan je je, als je FIFA 20 al hebt, moet afvragen of hij je geld wel waard is. Visueel verandert er weinig, Volta blijft best grappig maar grijpt nooit echt de volle aandacht, in Ultimate Team doe je grotendeels exact hetzelfde als voorgaande jaren en de vernieuwingen in de Career Mode zijn goed, maar zorgen ook niet voor een totaal andere spelervaring. FIFA 20 zorgde voor een sterke roep om meer verandering en dat zal na FIFA 21 niet bepaald minder worden.

Getest

FIFA 21, PS4

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 49,75

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Wie dit najaar naar voetbal op zijn televisie kijkt, ziet grotendeels lege tribunes. Op sommige plaatsen zijn kleine groepen fans toegestaan, maar dat was het wel. Wie sfeer langs voetbalvelden wil zien, zal oude beelden moeten opzoeken of zijn heil moeten zoeken in games. Wil je voetbal zo realistisch mogelijk nabootsen, dan zou je het publiek weg moeten halen, maar toch zijn we blij dat we in FIFA 21 gewoon volle tribunes zien en geen spoor van COVID-19 kunnen vinden. Wat we wel vinden: nieuwe features voor Ultimate Team en Volta, een - eindelijk - vernieuwde carrièremodus en wat vernieuwingen in de gameplay. De hoop is vooral dat het voldoende stappen vooruit oplevert ten opzichte van FIFA 20, want als er één gewoonte is waarmee EA Sports moet zien te breken, is het dat het de laatste jaren weinig ontwikkeling meer laat zien in zijn voetbalgameserie.

Elke nieuwe FIFA is natuurlijk ook altijd een update op het gebied van transfers en dergelijke. Dat is goed, maar niet voldoende. Je wil méér nieuws voor je zestig euro. Konami, de veel kleinere concurrent van EA Sports, heeft met PES 2021 een andere keuze gemaakt. In plaats van een heel nieuwe game uit te brengen, heeft het Japanse bedrijf een seizoensupdate uitgegeven. Of je dertig euro voor alleen een data-update veel of weinig vindt, mag je zelf bepalen, maar het is in elk geval een statement. Konami richt zich op de nieuwe mogelijkheden die de nieuwe generatie consoles met zich meebrengt en zag zichzelf niet in staat dit jaar óók een game uit te brengen die de moeite waard zou zijn. De te verwachten kritiek: datzelfde geldt misschien ook wel voor FIFA, maar EA kiest er wél voor een volledige nieuwe game op de markt te brengen.

Die nieuwe game bevat ontegenzeggelijk een aardige waslijst aan nieuwe elementen. Wat je met je Ultimate Team en je Volta Team kunt doen en hoe je die teams in status en aankleding kunt uitbouwen, is grotendeels nieuw. De vraag is alleen hoe belangrijk de gemiddelde FIFA-speler die veranderingen vindt. Natuurlijk zullen er spelers zijn die zich lang vermaken met de straat- en zaalvoetbalwedstrijden in de vorig jaar geïntroduceerde Volta-spelmodus. En natuurlijk zijn enkele van de vernieuwingen in Ultimate Team best leuk en zullen velen de nieuwe systemen in de carrièremodus vermakelijk vinden. Maar het gaat om het voetbal. Het gaat erom wat FIFA 21 laat zien op het moment dat je wedstrijden speelt. Vorig jaar schreven we al dat de patronen in de gameplay nauwelijks waren veranderd. Er waren wel nieuwe systemen, nieuwe toeters en bellen, maar de manier waarop we het spel speelden, veranderde er te weinig door. Het gevolg daarvan was dat wie naadloos overstapte van FIFA 19 naar FIFA 20 bij vlagen nauwelijks het gevoel had een nieuwe game te spelen. FIFA 21 moet vooral dat echt beter doen.

Sneller spel en meer goals

Om maar met de deur in huis te vallen: FIFA 21 weet in de gameplay te weinig te differentiëren. Dat maakt de gameplay niet meteen slecht of niet leuk, maar dat is wel wat er aan de hand is. Elke FIFA-speler herkent dit: je geeft een pass, laat de passende speler doorlopen, geeft een steekpass, dribbelt richting de keeper en schuift de bal met binnenkant voet in de verre hoek. Een simpel doelpunt dat in de laatste paar FIFA-games waarschijnlijk al miljarden keren werd gemaakt. En dat is maar een voorbeeld. Op alle aspecten heeft EA in FIFA 21 slechts bescheiden bijgeschaafd aan de basis die de laatste jaren is opgebouwd. Dat levert op meerdere manieren een zeer soepele en herkenbare spelervaring op, maar dus ook het gevoel dat je niet per se te maken hebt met een echt nieuwe game.

Meer snelheid

Toch zijn er zeker elementen in FIFA 21 die merkbaar anders zijn en die het gevoel ook echt wel anders maken. Het belangrijkste element daarin is de spelsnelheid. In een voetbalgame heb je twee factoren die daar aan bijdragen. Allereerst gaat het natuurlijk om hoe snel spelers rennen en wat de invloed daarvan is. Daarnaast heb je de snelheid van de bal. Probeer voetbal voor je te zien in slow motion en daarna als iets dat eruitziet als een flipperkast. Dat zijn de uitersten en de juiste snelheid ligt dus ergens daar tussenin. Noemen we een game ‘stroperig’, dan zit je te dicht op dat slowmotion-gevoel, terwijl een te snel verlopend spel al snel te veel op een flipperkast gaat lijken.

FIFA 21 is zo’n snelle versie. Dat heeft in de eerste plaats te maken met een nieuw systeem achter het passen. EA Sports heeft de animaties die daarbij horen veranderd. Waar de digitale voetballers normaal hun been eerst naar achteren moesten halen om daarna een voorwaartse beweging in te gaan, kunnen ze in FIFA 21 ook vanuit stilstand een pass geven. Dat is fijn, want dat kunnen voetballers in het echt ook. Het heeft een positieve uitwerking, want de game voelt er responsiever door. Niets is zo vervelend als dat je op de pass-knop drukt en de daadwerkelijke pass pas een fractie later daadwerkelijk wordt gegeven. Die vertraging kan balverlies betekenen, dus deze versnelling is welkom. Het zorgt er echter ook voor dat het algehele spelbeeld sneller wordt. Dat wordt geholpen doordat de inspeelsnelheid van die passes ook hoger ligt. Een derde element is dat spelers minder moeite lijken te hebben met het in een keer doorspelen van de bal. Die elementen samen zorgen dat er een soort flipperkastvoetbal op de loer ligt dat in voorbije jaren werd omschreven als ‘ping-pong passing’. Ploegen spelen de bal dan onrealistisch snel rond, waardoor het spel niet meer op echt voetbal lijkt.

Daar komt de nadrukkelijke focus op snelle spelers bij. Dat is niets nieuws, maar EA Sports heeft de afgelopen jaren wel pogingen gedaan om andere aspecten belangrijker te maken. Met name baltechniek kwam daarbij beter uit de verf. Dat is nog steeds zo en het wordt zelfs geholpen door het nieuwe agile dribbling, wat in de praktijk veel lijkt op precision dribbling, een feature van enkele jaren geleden. Het werkt alleen nog wat soepeler en met meer gevoel voor timing. Het idee is dat je als speler hiermee precies op het juiste moment een passeerbeweging in kunt zetten als een verdediger ‘hapt’. Dat werkt best, maar het neemt niet weg dat techniek en kracht een bijrol spelen ten opzichte van snelheid. De bal veroveren van je tegenstander en dan zorgen dat jouw spelers sneller aan de overkant zijn dan spelers van je tegenstander, is in FIFA 21 de makkelijkste route naar succes. Dat is bepaald geen nieuw fenomeen in FIFA. Niet voor niets zijn spelers als Leroy Sané en Sadio Mané al enige jaren mateloos populair in Ultimate Team. Hun snelheid is bepalend en zeer goed bruikbaar in de gameplay, ook in FIFA 21. Het maakt het spelletje weer het domein van de snelheidsduivels, waar wat meer veelzijdigheid leuker was geweest.

Een andere vernieuwing die merkbare verschillen op kan leveren is de mogelijkheid om zelf de richting van loopacties van medespelers te bepalen. Zoals altijd kun je met een druk op de knop een medespeler een loopactie laten maken. Door daar nu snel met de rechterstick een richting bij aan te geven, kun je beïnvloeden waar de speler in kwestie naartoe loopt. Dat is handig, want recht vooruit is niet altijd de meest bruikbare richting. Soms is schuin naar voren of een beetje naar buiten veel handiger. Wil je het nog wat verder doorvoeren, dan kun je er ook voor kiezen spelers loopacties naar achteren te laten maken, bijvoorbeeld om ruimte te creëren voor andere spelers die die ruimte vervolgens kunnen benutten. Dit werkt allemaal redelijk eenvoudig en de uitwerking is ook simpel. Wil je het ingewikkelder maken, dan kun je ervoor kiezen om kortstondig de controle over de lopende speler over te nemen. Je kunt je loopactie dan zelf besturen en op het juiste moment om de pass vragen. Dit klinkt leuk, maar in de praktijk verloopt het spel zo snel dat dit voor ons nauwelijks een bruikbare methode is. Wellicht dat betere spelers erin slagen het toe te passen, maar voor ons biedt het dus geen meerwaarde. Dat geldt overigens wel voor het sturen van de loopacties in het algemeen, al sloop het gebruik van deze ‘gestuurde runs’ langzaam uit ons spel als we het niet bewust probeerden te gebruiken. De vraag is of het een onderdeel wordt van de ‘FIFA-automatismen’ die je in de loop der jaren hebt opgebouwd.

Verder zijn er nog tal van features die bijdragen aan een betere spelervaring. Denk daarbij aan wijzigingen in de kunstmatige intelligentie, die ertoe moeten leiden dat de digitale spelers zich meer en meer als echte voetballers moeten gaan gedragen. Zo zul je spelers in FIFA 21 daadwerkelijk beter positie zien kiezen voor het doel. Ze letten op welke passlijnen afgeschermd worden door verdedigers en zullen soms bijvoorbeeld een paar stapjes terug doen in plaats van vooruit, om zo aanspeelbaar te zijn. Aan de andere kant zullen spelers beter worden in het blokkeren van schoten. In voorgaande FIFA’s zag je nog best vaak dat een schot vlak langs spelers ging die er vrij gemakkelijk een been voor hadden kunnen zetten maar dat nalieten. In FIFA 21 wordt zo’n blok vaker gezet. Heel af en toe leidt dat tot een schiettent waarbij je blok na blok omver schiet, maar vaker levert het sterke defensieve acties op, op manieren die je in het echt ook zou zien.

Doelpuntenfestijn

Toch kunnen de slimmere AI en betere verdedigers niet voorkomen dat FIFA 21 net zo’n doelpuntenfestijn is als zijn voorganger. Sterker nog, het is misschien nog wel erger dan vorig jaar. Zelden was het zo makkelijk om te scoren in een FIFA-game. Dat sluit aan bij de visie van EA Sports, die voorschrijft dat een potje FIFA vooral ook spektakel moet bevatten. Uiteraard, het is normaal dat je af en toe een uitslag als 6-2 of 4-3 erbij hebt, dat hoort erbij. In FIFA 21 vallen echter in vrijwel elke wedstrijd vier doelpunten of (ruim) meer, en dat is wat veel van het goede. Doelpunten vallen in FIFA 21 zo rijkelijk dat er niets meer speciaal aan is. Als je die 4-3 in de laatste minuut maakt, voelt dat natuurlijk wel lekker. Soms schiet je eens van wat grotere afstand en vliegt de bal als een kanonskogel de kruising in. Zo maak je ze niet iedere dag, dus zulke momenten zijn fijn, maar zelfs die verliezen hun glans veel te snel tussen al die andere momenten dat de keepers de bal uit het netje mogen vissen.

Volta en Ultimate Team

Het spektakelstuk dat de gameplay van FIFA 21 is, past op zich wel goed bij Volta. Volta is de vorig jaar geïntroduceerde straat- en zaalvoetbalmodus waarin je een team van handige spelers bij elkaar verzamelt en potjes met allerlei verschillende regels speelt terwijl je team steeds meer status opbouwt. Je opent je avontuur in Brazilië, waar je voetballegende Káká tegen het lijf loopt. Dit onderdeel van Volta, genaamd The Debut, is een verhaalgedreven introductie voor deze spelmodus, waarin diverse (oud-)voetballers een rolletje spelen. Het heeft lang niet het vermaak dat The Journey wist te bieden, maar wie dat verhaalgedreven idee leuk vindt, kan The Debut in elk geval even doorspelen.

Straatvoetbal in stijl

Toch draait Volta verder niet om dat verhaal. In een notendop is Volta dit jaar min of meer een tweede versie van Ultimate Team, maar dan zonder dat je pakjes met spelerskaarten hoeft te openen. Je verzamelt steeds betere straatvoetballers, scoort punten door wedstrijden en toernooien te winnen en maakt je team zo steeds beter. Je kunt met je team ook online tegen andere spelers spelen, of offline tegen hun teams, maar dan bestuurd door de AI. Deze Squad Battles kennen we al langer uit Ultimate Team, maar je vindt ze nu dus ook in Volta. Een ander aspect waar EA Sports dit jaar meer nadruk op legt, is uiterlijk vertoon. EA heeft samenwerkingen met diverse grote en minder grote sportmerken en modehuizen gesloten, zodat je unieke branded gear mag verwachten die jouw straatvoetballers een extra unieke look kunnen geven. De verdienmodellen hierbij laten zich raden, al moet gezegd dat items verdienen ook best snel gaat als je gewoon wedstrijden wint en challenges volbrengt tijdens die wedstrijden.

Volta is leuk, begrijp ons niet verkeerd. Af en toe even 3-tegen-3 met boarding, of tussendoor een potje Futsal, bevalt best goed. Toch blijft het gevoel aanwezig dat Volta er niet helemaal bij hoort. De manier waarop spelers spelen, blijft voelen alsof je gewoon met veldvoetballers speelt, maar dan op een kleinere ruimte. Dat is logisch, want de engine die het geheel aanstuurt werkt aan beide kanten hetzelfde. Daarnaast blijven enkele bronnen van ergernis van vorig jaar ook nu terugkomen, bijvoorbeeld dat het in Volta soms net te veel afhangt van geluk en je er niet altijd volledige controle over hebt of een schot wel of niet raak zal zijn. Wél leuk is trouwens de toegenomen focus op online. Je kunt nu in Volta met vrienden online spelen zoals je dat in Pro Clubs al langer deed: elke gamer heeft zijn eigen speler en je kunt dus 3v3, 4v4 of 5v5 met daadwerkelijk zes, acht of tien mensen spelen. We hebben dit tijdens onze reviewperiode niet goed kunnen uitproberen, maar in de wetenschap dat er best veel mensen zijn die veel plezier halen uit Pro Clubs, zal dit een leuke toevoeging kunnen zijn.

Weer fut voor FUT?

Waar Volta er toch een beetje bij blijft hangen, is Ultimate Team al jaren niet meer weg te denken uit FIFA. Ultimate Team is niet alleen al enige jaren de populairste spelmodus in de game, het is ook waar alle e-sportactiviteiten rond FIFA om draaien. Kijk je E-Divisie, dan speelt Ajax niet met Tadic, Promes en Blind, maar met Ronaldo, Maradona en Cruijff. Het spreekt dus voor zich dat FUT terugkeert in FIFA 21. Vorig jaar schreven we al dat het jaar op jaar weer opnieuw beginnen ons een beetje de keel uit begon te hangen. Maar goed, na een jaartje te hebben overgeslagen, begonnen we dit keer weer vol goede moed aan FUT. En wat blijkt? De spelervaring voelt grotendeels precies zoals in FIFA 19. Je speelt wedstrijden online of tegen AI-tegenstanders, verdient munten, opent verdiende of gekochte pakjes, om kapitaal op te bouwen verhandel je de spelers die je niet nodig hebt en uiteindelijk koop je de topspelers die je team beter maken. Daarbij let je op de compatibiliteit van de spelers, want zoals altijd levert een vergelijkbare achtergrond in nationaliteit, competitie en/of club een betere score in chemistry op, en dat bepaalt uiteindelijk mede hoe effectief je spelers zijn.

Nu komen er in FIFA 21 best wat nieuwe features bij. Neem bijvoorbeeld de nieuwe 2v2-ondersteuning, waarbij je met een vriend jouw of zijn team bestuurt en samen beloningen verdient. Het maakt niet uit met welk team je speelt: beide spelers krijgen beloningen. Ook kun je nu vriendschappelijke wedstrijden met speciale Squad Rules spelen, waarbij beperkingen een uitdaging vormen voor wie je wel en niet mag opstellen. Leuk om mee te experimenteren, maar niet iets dat snel onderdeel zal worden van je dagelijkse bezigheden. Je Squad Battles spelen, stijgen in Divsions en - als je wat beter bent dan wij - proberen de Weekend League in te komen, is waar het om blijft draaien. Beloningen verdienen, munten verzamelen en de spelers die je wil bemachtigen, staan daarbij centraal. Dat er een paar nieuwe manieren zijn om die beloningen te verdienen, doet niets af aan het feit dat het overgrote merendeel van de spelmodus identiek is aan voorgaande jaren.

Winkansen

Trouwens wel fijn om te zien, is dat bij de pakjes die je kunt kopen nu expliciet winkansen vermeld staan. Zo kun je precies zien hoe veel kans je hebt dat een speler met een waardering van 84+ uit jouw ‘Gold pack’ komt wandelen. Dat is nu aardig, maar wordt gaandeweg het jaar belangrijker. EA heeft namelijk de gewoonte allerlei speciale packs aan te bieden. Ook bij die packs kun je dus precies zien hoe veel kans je hebt om spelers te vinden die je graag wil hebben. De status van de pakjes in Ultimate Team is trouwens doorlopend onderwerp van een discussie die voorlopig tot in 2021 is geparkeerd. In dat jaar wordt de nieuwe Wet Kansspelen op Afstand van kracht, wat de regels voor bedrijven als Electronic Arts zal veranderen en gevolgen zou kunnen hebben voor de manier waarop gamers in Ultimate Team aan hun spelers komen. Voor FIFA 21 is er op dit vlak dus nog geen sprake van verandering.

Vernieuwing in Career Mode

Kijken we naar de overige spelmodi, dan zien we vooral duidelijke wijzigingen in de carrièremodus. Dit was ooit de meest populaire spelmodus in FIFA, maar zoals eerder gezegd gaat die eer tegenwoordig naar Ultimate Team. Toch blijft de Career Mode bij een grote groep gamers onverminderd populair. Deze groep heeft echter al jaren vrijwel dezelfde content om zich mee bezig te houden. EA Sports verandert jaarlijks meestal wel wat details, maar lang niet genoeg en zelden maakt het echt veel verschil. Neem nu de vraaggesprekjes die je als coach van je team met de media kon houden in FIFA 20. Het effect van je antwoorden veranderde wel iets aan de moraal van je team en individuele spelers, maar dat maakte onder de streep nauwelijks verschil in hoe succesvol je was met je team. Dan heb je dus wel wat nieuws toegevoegd, maar het doet in de praktijk niets extra’s.

Meer trainen, meer ontwikkeling

Dat ligt met de Career Mode van FIFA 21 gelukkig anders, maar het is ook weer niet zo dat de hele spelmodus compleet op de schop is gegaan. Er zijn veel onderdelen die precies zo werken als in voorgaande FIFA-games en zelfs de menustructuur is vrijwel hetzelfde - daar gaat een nieuwe, modernere look voor de interface niets aan veranderen. Maar veranderingen zijn er dus ook. De grootste daarvan vinden plaats rond het ontwikkelen van spelers in je team. Voorheen kon je per week steeds vijf spelers een training laten doen. Dat aantal stijgt: je kunt nu per twee of drie dagen een trainingssessie plannen en elke sessie bestaat uit drie trainingen waaraan steeds vijf spelers mee kunnen doen. Zodoende kun je dus elke paar dagen liefst vijftien spelers mee laten doen aan trainingen. Dat verbetert in FIFA 21 niet alleen hun eigenschappen, maar ook hun scherpte. Goed trainende spelers komen in een betere wedstrijdvorm, wat een boost kan opleveren voor hun eigenschappen. Als je al te vaak dezelfde spelers traint, kan die boost wel ten koste gaan van de fitheid van de betreffende spelers, dus daarin is enige balans wel handig.

Daarnaast kun je voor al je spelers ook specifieke ontwikkelingsdoelen stellen. Je kunt spelers bijvoorbeeld in een bepaalde rol gieten of ze een andere positie aanleren. Een jonge centrale verdediger die bovengemiddeld snel is en goede passing heeft, zou bijvoorbeeld kunnen worden opgetraind tot een speler die (ook) inzetbaar is als rechtsback. Heb je een aanvallend ingesteld team, dan zou een rechtermiddenvelder misschien ook wel als back kunnen functioneren. Per positie kun je ook nog eens een specifieke rol selecteren waarbij bepaalde eigenschappen meer worden verbeterd dan andere. Je stelt desgewenst dus voor elke speler een soort persoonlijk ontwikkelingsplan op en kunt zo je team van de toekomst meer naar je hand zetten. Dit maakt het scouten en ontwikkelen van talenten leuker. We hadden in FIFA-games nogal de neiging om veel talenten op dezelfde posities te scouten. Nu kun je dat stuwmeer aan jonge centrale middenvelders deels omscholen naar posities waarbij je wat dunner in je bezetting zit.

Die verandering brengt meer keuzes en meer vrijheden met zich mee en dat zien we elders ook terug. Dat zien we ook terug in de manier waarop je wedstrijden speelt. Je kon altijd al kiezen om wedstrijden te simuleren, maar had daar geen invloed op. Nu kun je kiezen voor een tussenoptie tussen het zelf spelen en het snel simuleren in. In de Interactive Match Sim kun je nog steeds wissels doorvoeren wanneer jij het nodig vindt. Komt je team echt in de problemen, dan kun je er zelfs voor kiezen de wedstrijd alsnog zelf in te stappen. Andersom kan ook: sta je riant voor en heeft je team de boel onder controle, dan kun je ervoor kiezen het restant van de wedstrijd via de interactieve wedstrijdsimulatie af te maken. Het geeft je net iets meer controle, want je kunt ingrijpen als het toch nog mis gaat, maar het levert de spelmodus als geheel flink wat extra snelheid op.

Behalve de genoemde vernieuwingen zijn er nog wat kleinere veranderingen. Zo kun je bij onderhandelingen met andere clubs nu ook deals maken om spelers te verhuren met een optie tot koop erbij, die je zelfs verplicht kunt stellen. Ook viel op dat de computergestuurde teams nu met gevarieerde aanbiedingen komen. Er wordt bijvoorbeeld regelmatig voorgesteld om spelers in een ruildeal te betrekken. Die optie was er al langer, maar werd zelden tot nooit gebruikt. Toch kunnen dat soort kleine wijzigingen niet voorkomen dat ook grote delen van de Career Mode niet anders zijn dan in voorgaande jaren. Denk daarbij aan de manier waarop je spelers vindt via scouting, de manier waarop je je tactieken instelt, je spelers en hun contracten managet en ga zo maar door. De inhoud van gesprekjes met spelers en met media zijn soms iets anders, maar verder is er dus weinig nieuws onder de zon.

FC Roma?

Weinig nieuws ook in een ander segment van de game, maar dan zonder dat het een negatief punt is. FIFA blijft namelijk ongeëvenaard goed in het neerzetten van een fijne voetbalsfeer rond de wedstrijden. Daar komen verschillende elementen bij samen. Het commentaar blijft uiteraard iets waar continu aan geschaafd wordt en voor FIFA 21 geldt hetzelfde als voor FIFA 20: het Nederlandse commentaar is leuk en het is goed dat het er is, maar helaas is het wel beperkt houdbaar doordat de catalogus aan beschikbaar commentaar kleiner is dan bijvoorbeeld bij het Engelstalige commentaar. Gelukkig levert het publiek het belangrijkste deel van de sfeer. Dat publiek oogt dit keer trouwens mooier, met meer individuele reacties op wat er gebeurt op het veld. Het geluid van de stadions, de fans en de sfeervolle openingsscènes blijven verder lekker om te zien en te horen. Daarover gesproken: een van onze favoriete introscènes was die van AS Roma, waarbij een Stadio Olimpico in Rome het kenmerkende ‘Roma, Roma, Roma’ laat horen. Helaas ontbreekt na Juventus (Piemonte Calcio in FIFA) AS Roma nu ook. Het is het zoveelste slachtoffer van de licentie-oorlog tussen FIFA en PES, die als voornaamste gevolg heeft dat geen van beide games een compleet aanbod heeft als het gaat om officiële clubs en shirts. Wel vind je in de clubs met nepnamen gewoon de echte spelers, maar je speelt dus Piemonte Calcio - FC Roma.

Conclusie

FIFA 21 is voor het overgrote deel hetzelfde spel als FIFA 20. De accenten liggen anders, er veranderen her en der wat details en in de spelmodi zelf is best wat vernieuwing te vinden, maar die vernieuwing verandert de manier waarop je het spel speelt te weinig. In Ultimate Team verzamel je voornamelijk op dezelfde, bekende manieren je munten en pakjes, in de Career Mode verandert alleen het trainen en eventueel kun je wedstrijden nu wat beter simuleren, maar de rest is hetzelfde. Diezelfde trend is zichtbaar in de gameplay. De game verloopt sneller en de nadruk ligt nog meer op de aanval, maar de patronen in de gameplay blijven nagenoeg gelijk, terwijl de diverse wijzigingen ook niet per se zorgen voor een betere game. We geloven niet zo in het beeld dat sommige critici schetsen dat EA Sports ‘zijn best niet zou doen’. Dat is onzin, want een team van honderden medewerkers werkt jaarlijks aan de nieuwe FIFA. Wél geloven we dat dat team wat uitgefantaseerd is. Nieuwe ideeën die echt bijdragen aan een goede, als nieuw aanvoelende game, worden ieder jaar schaarser. Dat maakt de noodzaak om jaarlijks over te stappen op de nieuwe FIFA steeds kleiner. Wellicht dat de komst van de nieuwe generatie consoles volgend jaar voor een wat groter verschil kan zorgen, want na FIFA 21 is de behoefte aan zo’n echte stap groter dan ooit.

Getest

FIFA 21, PS4

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 49,75

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Reacties (166)

Wijzig sortering
Afgelopen jaren met plezier FIFA gespeeld (ondanks dat vorig jaar ook niet denderend was), maar dit jaar is echt belachelijk. Het ging zelfs zover dat ik het spel dan ook heb geretourneerd. Wat is er niet slecht aan deze editie? Laat ik mijn grootste frustraties opsommen:

1. waar in FIFA20 mijn twijfels lagen of PSG (en Frankrijk) niet te OP was, is er in FIFA21 een schepje bovenop gedaan. Met name M'bappe is zo OP dat het gewoon minder leuk is (dit in tegenstelling tot vroeger, waar Messi en Ronaldo nog gematigd OP waren).
2. is het nog voetbal te noemen? Verdedigers die trucjes doen (bal hoog met de hak meenemen, etc.) en als je trucpass doet dan is het al helemaal onrealistisch. Veel, en veel bijzondere, goals die vallen. Ik vind het meer op een circus lijken dan op voetbal inmiddels.
3. online stabiliteit is veel minder dan andere jaren, veel meer lag en veel meer wedstrijden die ik moest stoppen omdat er gewoon teveel lag is.
4. ondanks dat dit een gevoelig onderwerp is wil ik het toch even noemen. Ik speel FIFA om even mijn hoofd leeg te maken van alle stress van de dag. Zowel FIFA20 als FIFA21 is inmiddels omgetoverd tot een politiek kladbord waar non-stop nieuwe berichten komen over stop racisme en BLM. Laat ik hierbij voorop stellen dat ik tegen racisme ben. Maar in de huidige tijd met alle polarisatie, is het misschien niet handiger dat mensen ook nog 'neutraal' terrein hebben waar ze gewoon rustig een spelletje voetbal kunnen doen, zonder te worden herinnerd aan alle dagelijkse politieke discussies?

Verder volg ik tweakers en hun reviews een beetje. Ik weet niet hoe ze het precies doen, het enigste wat mij opvalt is wel dat producten van grote namen vaak hoger worden beoordeelt dan relatief onbekende merken. Een 6 voor dit spel ... ik denk meer dat ze het onvoldoende vonden, maar dat het toch een grote naam is.

Ik denk dat ik net zoals vroeger maar weer eens met een oogje naar PES ga kijken, want FIFA gaat alles behalve de goede kant op.
Dit spel krijgt een 1,1 op metacritic vd gebruikers terwijl het vd media sites een 7,7 krijgt. Alles ik alle (terechte) negatieve reacties hier een beetje lees dan lijkt het er op dat de review sites om wat voor redenen dan ook niet eerlijk zijn (en wellicht betaald worden door ea?)
Nou je moet je een beetje verplaatsen in het publiek.
Het algemene publiek van FIFA is gewoon de gemiddelde console eigenaar, en in tegenstelling tot wat veel mensen je doen denken zijn dat niet echte tweakers, maar gewoon mensen die van voetbal houden. Deze mensen verwachten in FIFA een balletje te kunnen trappen met hun vrienden, online of offline, spelend als hun favoriete team/speler.
Is dat mogelijk? jazeker
Gaat dat lekker? jazeker
En meer of minder wordt er niet verwacht, maar dit zijn niet de mensen die op metacritic een rating gaan geven. Reviewers richten zich op dit publiek, de koper en voor de koper is de rating wat hoog, maar zeker niet buitenboord.
Laat staan dat dit publiek weet wat metacritic uberhaupt is. Zij die op metacritic een review achterlaten hebben of iets heel naars meegemaakt en wouden hun mening uiten, of mensen die hun mening graag willen uiten omdat ze hun eigen mening belangrijk vinden. Voor deze mensen is er dus weinig verbetering of ook maar iets positiefs over fifa te zeggen.

Metacritic is meer een uitlaat van (politieke) extremen geworden, vooral in de gebruikersreviews. Of de "echte" critici hier ook aan meedoen, betaald of niet, zal nooit echt naar voren komen. De ratings van Death Stranding waren bijvoorbeeld te hoog omdat men eigenlijk te bang was om zo'n opgehypte game een "minder dan perfecte" rating the geven en dit had naar mijn idee weinig te doen met omkoperij.
maar de metacritic reviews geven een totaal van 7.5..
Even vooropgesteld: ik heb het niet gespeeld.

Maar is het nou echt zo'n bizar slecht spel dat er geen plezier aan te beleven valt? Kan me eigenlijk niet voorstellen van FIFA. Tuurlijk zit er wel eens een mindere versie tussen, dus die krijgt dan een krappe voldoende (6), is voor Tweakers zijn doen gewoon een slecht cijfer.

Vind het juist wel mooi dat Tweakers redelijk nuchter is in zijn becijfering.

[Reactie gewijzigd door Eclipse0527 op 17 oktober 2020 21:37]

Ik denk niet dat het een bizar slecht spel is. Wel is het zo dat ik de meeste veranderingen die zijn doorgevoerd echt slecht zijn en inderdaad voor een spel zorgen waar ik geen plezier meer aan heb.

Maar het is natuurlijk maar net wat je verwachtingen zijn. Ik verwacht van een voetbalspel wat ik vaker speel dat het wel enigszins op een echte pot voetbal lijkt. Zoals je kan lezen (ook in de review van Tweakers), 10+ goals per wedstrijden is geen uitzondering. Ook de manier hoe goals tot stand komen zijn gebaseerd op sensatie en uitbundigheid. Persoonlijk vond ik dit al de hoge scores en de beperkte invloed of de verdedigende skills van je spelers al twijfelachtig in FIFA20, maar in FIFA21 is dit dus naar een extreem punt gebracht.

Qua review van tweakers .... ik zou hem nog eens doorlezen en dan ook naar de plus en minpunten kijken die Tweakers opnoemt. De minpunten zijn in mijn ogen alle essentiële punten voor een leuke voetbalgame. De pluspunten die benoemd worden zijn meer de leuke extra's. Wat van cijfer daarbij hoort is natuurlijk subjectief. Mijn observatie is alleen dat tweakers bij grote namen / merken toch vaker neigt naar een gematigde review, terwijl in de zelfde situatie een onbekende merk vaak toch aangerekend en afgerekend wordt en dat komt dan vaak duidelijk naar voren in een lager eindcijfer.
Had het vandaag nog aan leerlingen gevraagd die het spel hadden gekocht, die waren ook allesbehalve enthousiast. Saai, zeiden ze.

Dus misschien toch, inderdaad.

[Reactie gewijzigd door Eclipse0527 op 21 oktober 2020 14:09]

Ik hoop een keer dat men niet alleen klagen bij klagen laat maar ook echt hun stem laten horen door het spel een keer niet te kopen. EAsports loopt al jaren achter de feiten aan en het wordt steeds erger en erger. Dit spel is een pure cashgrab geworden.
Tsja tweakers zou ook eens minder soft kunnen zijn en een 3 kunnen geven.
Als ze echt ballen hadden (no pun intended), hadden ze het hele spel niet gereviewed.
We geloven niet zo in het beeld dat sommige critici schetsen dat EA Sports ‘zijn best niet zou doen’. Dat is onzin, want een team van honderden medewerkers werkt jaarlijks aan de nieuwe FIFA.
Dit is natuurlijk een enorm krom argument. Hoeveel mensen aan een game werken zegt nkks over de vernieuwing of kwaliteit. En de cynicus in mij zegt dat 90% van die medewerkers psychologen, gokexperts en juristen zijn.
maar echt het is elk jaar geen vernieuwing, na een aantal jaar mag dat wel eens flink afgestraft worden...
Maar wat moet er dan vernieuwd worden eigenlijk?
Als ik het zo zie klaagt men voornamelijk over een aantal dingen:
- scripting (dit geeft EA al jaren niet toe, dus gaan ze ook niet aanpassen)
- meer stadions (als er dan een paar bij komen is het alsnog niet genoeg)
- betere carrière mode (die is dit jaar aangepast en schijnbaar verbeterd)

Het is een voetbalspel, daarbij is het niet zo dat ze elk jaar een aantal nieuwe regels kunnen verzinnen die het spel aanpassen (lees: vernieuwing). Wel hebben ze de afgelopen jaren de verhaallijnen geïntroduceerd met Alex Hunter en nu al 2 jaar Volta. Tja, hier houdt je van of niet.

Het enige wat ik me kan bedenken is dat ze het spel uitbrengen met een tussenjaar (hier wordt ook al regelmatig om gevraagd), maar dit gaan de aandeelhouders niet leuk vinden.

Ik ben sinds fifa 96 een fervent fifa speler en heb het tot fifa 17 volgehouden om ieder jaar een nieuw exemplaar te kopen. Inmiddels doe ik het dus om het jaar, maar dat is ook omdat ik tegenwoordig gewoon minder game.
De hele game wordt al jaren lang gefocused op FUT, omdat het de cashcow van EA is.

Op reddit.com/r/fifacareers zijn er vaak genoeg al goede topics geweest met ideeën die gesteund worden, maar nooit geïmplementeerd worden in de nieuwe Fifa's. Vorig jaar was de eerste keer in jaren dat career mode tenminste IETS werd aangepakt, maar het loopt nog steeds erg achter.

Er is iemand die een mod voor career mode heeft uitgebracht waardoor alles veel realistischer wordt. Deze mod gebruik ik al sinds Fifa 19 en hierdoor is career een stuk leuker. Teams zijn meer balanced, meer realistische transfers, teams stellen altijd hun beste elftal op indien mogelijk, etc.

Waarom kan 1 persoon dit voor elkaar krijgen maar een hele development afdeling van EA niet?

Hier is een link voor de geïnteresseerden. Enorme aanrader om career mode leuker te maken:

FIFA 19 staat op zijn site: https://www.fifa-mods.com/

FIFA 20:
https://www.reddit.com/r/...od_by_paulv2k4_paulgv2k4/

EDIT: Hij heeft net een uur geleden de eerste versie voor FIFA 21 al uitgebracht:
https://www.reddit.com/r/...a_21_career_mod_has_been/

[Reactie gewijzigd door silverchaoz op 16 oktober 2020 13:48]

Dit is inderdaad zeer tekenend. Een hele tijd terug was er nog een vette modus die ik heel veel speelde met vrienden samen. Via de web browser kon je een eigen team maken waardoor wij ons vriendenteam hadden nagemaakt. Hiermee een carriere gestart en veel weekenden met lol gespeeld. Dat wilden we in de FIFA erna ook weer doen maar toen was de modus eruit gehaald. FUT kreeg steeds meer aandacht en deze modus werd dus niet meer ondersteund in het nieuwe spel.

Het is zeer inherent aan FIFA en spelen zoals FIFA. Als er hele leuke modi bestaan dan worden deze niet behouden, maar worden vaak geschrapt. Zeker als het concurreert met de FUT mode. Maarja, die FIFA was de laatste die ik heb gespeeld. Het is jaar in jaar uit een pot nat. Er veranderd vrij weinig, met elke nieuwe uitgave komt er een marketing apparaat op gang waar je u tegen zegt dat ervoor zorgt dat het spel helemaal opgehemeld wordt. Veel mensen trappen erin, geen idee waarom. Het is leuk om een avondje te spelen met vrienden maar wij hebben de hoop opgegeven op zowel FIFA als PES.
En daar geef je eigenlijk al gelijk antwoord op je eigen vraag! Fifa wil dat iedereen FUT gaat spelen. Dus het kan niet de bedoeling zijn dat de career mode leuker / verslavender wordt dan FUT zelf. Dit gaat helaas nooit veranderen vrees ik...
Ze zouden ook gewoon updates elk jaar voor de game kunnen uitbrengen, in plaats van een heel nieuwe game elke keer met exact dezelfde content. FUT is toch wel de cashcow (80% van de inkomsten uit Fifa las ik ergens), dus waarom ook nog steeds de hoofdprijs vragen voor een nieuwe box?

Maak de game F2P, release een roster/gameplay update elk jaar, en start elk jaar een nieuw seizoen FUT. Klaar toch?

De énige reden om elk jaar de hoofdprijs te vragen is geld, maar de koper krijgt er geen echte waarde tegenover terug. Is dat niet redelijk om te vragen ipv dat men steeds excuusjes te maken zoals 'maar het is een bedrijf'? Als een persoon dit soort praktijken zou uithalen zou deze sociaal sterk veroordeeld worden, maar bedrijven mogen dit blijkbaar wel gewoon doen zonder dat men er kritiek bij mag plaatsen.
Zou graag (veel) meer divisies en stadions willen zien. Zou leuk zijn als de Eerste Divisie ook eens een keer toegevoegd wordt, en wellicht wel meer Nederlandse divisies zelfs.

Daarnaast heb ik altijd heel graag gewild dat ze de sfeer eens aanpakken. Alles rondom het veld, tegenwoordig zijn er zulke mooie graphics mogelijk en nog ziet her er altijd zo statisch uit in de FIFA games. Voor mij is sfeer rondom de wedstrijden vaak net zo belangrijk als de wedstrijd zelf. En dit kun je ook tijdens het spel laten terugkomen, bv. rookeffecten en ander spul dat van tribunes afkomstig is, wellicht is dat niet altijd positief maar zou naar mijn idee wel een stap verder gaan in de sfeer en emotie die in het spel en achter de teams zit.
Zou graag (veel) meer divisies en stadions willen zien. Zou leuk zijn als de Eerste Divisie ook eens een keer toegevoegd wordt, en wellicht wel meer Nederlandse divisies zelfs.
Dat is dan voornamelijk uitbreiding van het spel, niet zozeer vernieuwing. En daar ben ik het ook helemaal mee eens. Maar op het moment dat er nieuwe teams worden toegevoegd en daardoor dan minder tijd wordt besteed aan teams in de Eredivisie dan is dat weer een kritiekpunt (het is nooit goed).
En dit kun je ook tijdens het spel laten terugkomen, bv. rookeffecten en ander spul dat van tribunes afkomstig is
Meer sfeer ben ik ook helemaal voor, maar rookeffecten zullen nooit gaan gebeuren, daar rook, vuurwerk e.d. verboden zijn in het stadion. Zo zal je ook geen negatieve spreekkoren richting de scheidsrechter ingame gaan horen :P

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben hier de stagnatie ofzo niet aan het goedpraten (ik koop het spel niet voor niks meer ieder jaar), maar ik denk wel dat het wat genuanceerder bekeken moet worden dan dat door de meeste fans wordt gedaan. Vandaar dat ik voor een inhoudelijke discussie ook met -1 beoordeeld wordt... ;)
Nu heb ik hier niet denderend veel verstand van, maar heeft dat niet ook te maken met het de beperkte kracht van de Xbox one en PS4? Kan me voorstellen dat ze met de nieuwe generatie veel meer los kunnen gaan wat betreft publiek en sfeer.
Wat EA mag vernieuwen is zojuist al benoemd. Ik zie vooral veel mogelijkheden op visueel vlak. Verder zou het ook fijn zijn als irritante bugs gefixt worden die al weer een aantal jaar meegaan. Kijk bijvoorbeeld naar de highlights na afloop van een match. Nog steeds (sinds aantal jaren) worden alleen de goals weergegeven en soms een sliding i.c.m een gele kaart. Voorheen waren highlights ook schoten op de paal bijvoorbeeld of reddingen van een keeper.
voor mij zijn het de graphics die al jaren achterlopen. Met zo'n grote cashflow als fifa verwacht je daarin wel meer.
Mwoah een 6 is voor twEAkers.net toch wel een erg laag cijfer :?
Tsja met allemaal zesjes haal je ook gewoon je toetsen.
Fifa21 haalt óók gewoon de toets. Dat er geen reden is om Fifa21 te kopen als je Fifa20 al hebt impliceert niet dat de game slecht is. Het is gewoon niet beter dan Fifa20. Een 3 slaat gewoon nergens op.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 16 oktober 2020 13:38]

In een vacuum moet ik je gelijk geven, maar dat is er niet: Oudere Fifa games kan men ook gewoon nog kopen, dus de nieuwe versie concurreert wel met zichzelf. Waarom zou men 21 kopen als je ook 20 of 19 uit een budgetbak kunt vissen, welke voor 99% dezelfde ervaring bieden? IMHO zou dat ook mee moeten tellen, tenzij EA het onmogelijk maakt om oudere versies te kopen zodra de nieuwe uitkomt (echter zou dat weer andere consequenties hebben lijkt me).
Oudere Fifa games kan men ook gewoon nog kopen, dus de nieuwe versie concurreert wel met zichzelf.
Ja, en? Maakt dat de nieuwere versie ineens een slechtere game? Dat je ook de oudere versie kunt kopen (en laten we wel wezen, ze zijn niet exact identiek en je hebt niet de recente treams) doet daar weinig aan af.
tenzij EA het onmogelijk maakt om oudere versies te kopen zodra de nieuwe uitkomt
Ik ging voor de grap eens kijken wat Fifa20 zou kosten in de Xbox Store, maar daar is ie dus al niet meer beschikbaar.
Mja, mijn punt was eigenlijk, welke toegevoegde waarde biedt 21 over 20 als je 20 bijvoorbeeld voor 30 euro minder kunt oppikken ergens? Zijn de verschillen het écht waard? Waarom zou het niet als patch uitgebracht kunnen worden, in plaats van als volledig nieuwe game?

-----
EDIT: Wat ik daarmee ook wilde zeggen, moet een developer beloond worden met een hoge reviewscore (en daarmee ook in feite effectieve en gratis reclame) voor wat wellicht minimaal werk is vergeleken met de eerdere versie van dezelfde game?
-----

Stel dat EA elke maand een nieuwe patch van Fifa als volledig nieuwe game aanbiedt: Zouden die games ook los van elkaar gezien moeten worden? Ik vind van niet namelijk, eens per jaar is al te snel als de games niet genoeg van elkaar verschillen om de nieuwprijs te rechtvaardigen ten opzichte van de voorganger. Datzelfde gevoel heb ik met álle jaarlijkse games, niet alleen Fifa, en niet alleen van EA (don't get me started about F1).

Ik zie echter dat ze 20 ook zelfs al uit Origin hebben gehenkt (iig om te kopen, hij zit wel nog in play). Persoonlijk vind ik dat wel een 'dick move' :P

[Reactie gewijzigd door ChromeBallz op 17 oktober 2020 02:28]

Ea zal blij met je zijn. Lekker elk jaar dezelfde game uitbrengen met een andere cover. Denk eerlijk gezegd dat dat nog de grootste kostenpost is. Een goede fotograaf vinden.
Wat een onzin. Dat er geen grote verbeteringen zijn, betekent niet dat er helemaal geen verbeteringen zijn. Plus je speelt weer met de nieuwste teams en die licenties kosten ook geld. Football Manager heeft ook niet elk jaar enorme verbeteringen en die gaat ook elk jaar met goede cijfers langs de reviewers.
Wat een onzin. Dat er geen grote verbeteringen zijn, betekent niet dat er helemaal geen verbeteringen zijn. Plus je speelt weer met de nieuwste teams en die licenties kosten ook geld. Football Manager heeft ook niet elk jaar enorme verbeteringen en die gaat ook elk jaar met goede cijfers langs de reviewers.
EA: kom maar op met je 60 euro. Klanten als jij zien we graag.
Nee hoor. Ik koop gewoon pas een nieuwe als ik zelf de behoefte voel aan vernieuwingen of nieuwe spelers. Zo speel ik sinds kort wel FM20, maar ook al jaren FM18. Van Fifa 17 naar 20 gegaan. Zolang ik me vermaak koop ik nog niets nieuws. Ik maak me ook totaal niet druk om hoe game X op de vorige lijkt. Ik kijk puur naar het plezier wat hij me kan geven ten opzichte van de versie die ik als laatste gespeeld heb. Soms is het dan de aankoop totaal niet waard. Soms is een klein verschil genoeg als dat iets is waar ik wel op zat te wachten.
Vroeger kon je die kleine verbeteringen met een officiële patch gratis downloaden en toepassen, nu vraagt men er grof geld voor :)
Er wordt een cijfer gegeven voor het spel, niet enkel voor de ontwikkeling ten opzichte van het jaar ervoor. Wat dat betreft vind ik een 6 een vrij karig cijfer. FIFA 19 kreeg een 8,5, FIFA 20 moest het met een 7,0 doen. Over FIFA 20 werd gezegd:
Dat is in zekere zin illustratief voor heel FIFA 20; veel nieuwe probeersels die (nog) niet van de grond komen, maar dat wellicht de komende jaren - of na de nodige updates - alsnog kunnen doen.
De conclusie van FIFA 21 is dat er te weinig is veranderd. Maar het is nog altijd een goede game, op voetbalgebied samen met PES dé voetbalgames. Daarmee is een 6 een terecht cijfer, ook al ben ik zelf na een week spelen een andere, iets positievere mening toegedaan.
Dit is een update, geen nieuwe game. Je mag games best wel in functie van hun voorganger beoordelen.

De afweging is immers of het opnieuw de 60 eurie waard is, en wat dat betreft vind ik 6 weer erg hoog. Want het is die 60 eurie absoluut niet waard.

Ook ik ben weer in de jaarlijkse val getrapt, maar heb gelukkig ook pes 2020 gekocht met de update.
Ik vraag me af of je dat echt in een review cijfer op moet nemen. Ik heb al meer dan tien jaar geen FIFA spel meer aangeraakt, zie ik dit cijfer denk ik dat het om een erg matig spel gaat. Echter is niet het geval, als je een paar jaar geen FIFA meer hebt gespeeld heb je hier een prima spel te pakken dat heel veel vermaak kan opleveren en echt top aan zal voelen.

Wat dat betreft zou je het spel eigenlijk ook als zelfstandig item moeten beoordelen waarbij je de kanttekening maakt dat, alhoewel het een goed spel is, de vernieuwing zo beperkt is dat je het wellicht niet moet aanschaffen als je de voorganger hebt.

Dit is ook op veel meer dan alleen games van toepassing. Verdiend de nieuwste Samsung telefoon echt een 9? Hij is amper beter dan de vorige generatie. Zelfde met televisies, auto's, schoenen,... vaak slechts beperkt vernieuwend ten opzichte van de vorige generatie. Verdienen allemaal geen hoog cijfer dus want die nieuwe LG televisie is amper beter dan die van vorig jaar. Die nieuwe Volkswagen Polo is marginaal beter dan de versie van twee jaar geleden. Die nieuwe schoen zit top en loopt top maar dat deed de vorige generatie ook dus eigenlijk mag je geen hoog cijfer geven...
Ik vind de upgrade van de nieuwste galaxy phone toch echt VEEL merkbaarder dan deze FIFA. Dit jaar is echt het eerste jaar dat het als een update aanvoelt. Dat zegt eigenlijk al genoeg.

Overigens beoordelen genoeg autoreviewers auto's op hoe ze zich verhouden tot de nieuwste technologische mogelijkheden in de respectievelijke prijsklasse. Het wordt tijd dat reviewers ook EA weer eens aan een hogere standaard gaan spiegelen. Als je ziet wat een paar modders kunnen op een zolderkamertje dan vraag ik me af wat EA doet met een team developers gedurende een heel jaar om dan met FIFA 21 op de proppen te komen.
Totaal mee eens, alleen al de nieuwe galaxy schermen van 60hz naar 120hz display is een wereld van verschil.

Ze zouden Fifa elke 2 jaar moeten uitbrengen om het leuk te houden, nu bij elke release veranderd er te weinig, maar ja dan lopen ze natuurlijk geld mis.
Appels met peren vergelijken. Die producten die jij noemt zit geen dwang/druk op om ieder jaar te vervangen. Met mijn oude auto rijd ik nog steeds waar ik heen wil, op mijn oude tv kan ik kijken wat ik wil enz
Bij FIFA is er wel druk om te vervangen omdat bij de oude versie de online community leegloopt. Breng gewoon om de 2 jaar een nieuw spel uit met merkbare verbeteringen.
Ik geniet nu al bv 2 jaar van Forza horizon 4 inclusief de leuke online toevoegingen omdat deze producent wel echt zijn tijd neemt om iedere keer een beter product te maken. En ze slagen er ook nog steeds in.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 16 oktober 2020 20:34]

Waarheid. Er zijn nooit grote veranderingen, maar het spel wordt wel degelijk beetje bij beetje verbeterd. Ik was zelf van FIFA 17 naar FIFA 20 gegaan en dat speelt toch opeens een stuk lekkerder.

En daarnaast: als het zo makkelijk zou zijn om gigantische verbeteringen aan te brengen, waarom is PES dan niet een overweldigend superieur spel?

[Reactie gewijzigd door Eclipse0527 op 17 oktober 2020 21:42]

[...]
De conclusie van FIFA 21 is dat er te weinig is veranderd. Maar het is nog altijd een goede game
Zo lust ik er nog wel een paar. Je kunt je afvragen of het gerechtvaardigd is om een nieuw spel uit te brengen voor de volle mep als er zo weinig veranderd is. Eigenlijk zou je alleen eens in de zoveel jaar een nieuwe voetbalgame moeten uitbrengen met het verschijnen van een nieuwe console of nieuwe engine en alleen ieder jaar updates verkopen.
Ik speelde heel lang een oude fifa versie en heb sinds kort voor 10 euro een update voor mijn gevoel met fifa 20 en heb op de psp vita nog steeds fifa fussball zonder jaartal en die speel ik ook nog soms zo nu en dan ,maar wat minder sinds ik de switch heb met fifa 2019 die dan meegaat.

Ik snap het verdien model wel ,want ze kunnen best wel update's met de verbeteringen uitbrengen en met spelers en daarvoor hoef je geen hele game voor uit te brengen voor 50 euro.
Goed zot, dan kom je bij EA op de zwarte lijst en dat willen ze ongetwijfeld niet. Adverteerders zijn Tweakers' hun klanten, wij het product.
ik zat rond een 4 a 5 te denken, maar dan nog de bugs meegenomen, de crashes en disconnects. Speel het nog wel omdat ik teambuilden van ultimate team leuk vind. Maar het is echt nog nooit zo slecht geweest allemaal, echt om te janken. Ook vanaf dag 1 al tegen veel te goede teams. Een heel groot deel van het teambuilden bestaat niet meer vs jaren geleden. En je hebt echt goede spelers nodig anders loopt er een speler met 99 pace en 80-90 strength overal doorheen.

Dus een 3 a 4 klopt eigenlijk wel. Oja en het bs scripted plays lijkt maar niet te stoppen.

[Reactie gewijzigd door SactoriuS op 16 oktober 2020 13:41]

Speel het nog wel omdat ik teambuilden van ultimate team leuk vind. Maar het is echt nog nooit zo slecht geweest allemaal, echt om te janken.
Je ziet wat er hier problematisch is, hoop ik? "Het is eigenlijk superkut, maar ik ga ze wel gewoon belonen door 60 euro + DLC/MTX geven"
Ik denk dat EA nauwelijks zich druk maakt om slechte reviews, zo lang de verkoopcijfers het goed doen. Echter, denk ik wel dat als Fifa elk jaar een slechte score behaald dat de consument meer gaat nadenken.

Kortom, het wordt tijd dat er hardere cijfers worden gegeven. Dit is geen 6.0 waardig. Een 6 is een voldoende maar deze mislukte dlc op de vorige edities zou niet verder moeten komen dan een 4 of misschien wel een 3

[Reactie gewijzigd door thisisjazz op 16 oktober 2020 15:26]

Bij mijn neefje (van 14) werkt het net even anders, hij koopt de nieuwe game omdat al zijn vrienden óók overstappen op de nieuwe game. FIFA 20 loopt als het ware leeg. Dit is er met de tijd gewoon ingeslopen, daar kan die doelgroep in ieder geval niet veel aan doen. Zoals je zegt zou het goed zijn dat ieder ander het een keer links laat liggen

[Reactie gewijzigd door jellybrah op 16 oktober 2020 20:54]

Of met zijn alle geforceerd overstappen naar PES. Vroega was PES ook lange tijd alleenheerser, hoort het nu ook eigenlijk weer te zijn. Mss een leuk kado voor je neefje ? :P

[Reactie gewijzigd door SactoriuS op 16 oktober 2020 13:42]

Bedankt oom jellybrah, al mijn vrienden lachen me uit omdat ik geen fifa meer speel...
Arme jongen :'(
haha! Dit, of PES word niet aangeraakt

En ik probeer hem (tevergeefs) enthousiast te krijgen om andere soort games uit te proberen (Fallout, Forza Horizon, Halo). Geef deze af en toe kado, maar bij de eerstvolgende verjaardag hoor ik dan "er zit geen multiplayer op" of "Arpeegees lijken mij te moeilijk"

Ondertussen wel weten waar en hoe de FIFA packs te verkrijgen of te kopen zijn... zucht
Yes, dit jaar koop ik het absoluut niet. Al sinds fifa 19 vond ik het minder worden.

Zonde van het geld, zonde van de tijd. Het feit dat je meta spelers hebt die altijd goed zijn, dat is inherent aan het voetbal spel.
Maar dat je ook bijna geforceerd wordt om een bepaalt soort spel te spelen. Dat zorgde ervoor dat ik eigenlijk amper meer kon genieten van fifa 20.

Beetje als je normaal barcelona voetbal speelt en nu geforceerd wordt om chelsea voetbal te spelen. Natuurlijk aanpassen is ook een kracht, maar de tactieken die daadwerkelijk werken, worden nu wel heel klein gemaakt.
Tenzij je bij de top 1% hoort, dan kun je doen wat je wil haha.
Ik vind persoonlijk dat 21 wel echt beter is als 19 en 20, voor mijn gevoel is er veel minder AI verdediging. Dat was echt iets waar ik een enorme hekel aan heb, mensen die het niet kunnen en maar alles dicht gooiden waardoor elke aanval kansloos was. De verdediging doet nu wel echt aanzienlijk minder automatisch.

Voor de tactieken, ik wissel tussen counter en en balbezit via middenveld (barca tactiek) en beide werken voor mij best goed.

De bs (scripting/balance) blijft echter nog wel aanwezig (voor mijn gevoel ook wel iets minder) ik heb al enkele keren gehad dat een tegenstander met Pique mijn Aubamayang er aan de lopende band uit sprint, het gebeurd minder maar alles is te veel.
De enige cijfers die nu bekend zijn is van de fysieke versie in de UK, die verkoopt 40% minder dan vorig jaar. Maar dat kan ook komen dat er nu meer mensen de digitale versie kopen:

https://www.eurogamer.net...-42-percent-over-fifa-20s

Er zijn genoeg mensen die alleen een console hebben voor Fifa en die het toch wel blijven kopen. Of alleen maar Fut spelen (lees: verslaafd zijn aan FUT). Want dat is het grote probleem, FUT moet eigenlijk voor 18+ zijn. Er zitten gewoon gok elementen in.
Of omdat veel mensen wachten totdat ze de nextgen console hebben en het spel daar op aanschaffen? Ik weet niet of het spel over te zetten is en als dat zo is of mensen dat weten.
Het is heel duidelijk bekend gemaakt dat de upgrade gratis is, alleen dit gaat om fysieke copies. Ik denk dat nu meer mensen dan gebruikelijk de digitale versie halen omdat ze van plan zijn de digitale versie van de nextgen consoles gaan halen. De fysieke game kan niet upgraded worden naar een digitale versie namelijk.
FIFA 2019 is mijn laatste FIFA geweest die ik heb gekocht. Zal deze FIFA ook zeker niet kopen puur om het feit dat het spel eigenlijk elke jaar weer hetzelfde lijkt en er nooit echt de focus gelegd wordt op de niet online aspecten zoals carreer mode.
Of het vernieuwend is of niet maakt enkel uit voor de mensen die het elk jaar willen kopen lijkt mij.

Wat als je nou eens per console generatie een voetbalspel koopt? Het spel komt ook naar Stadia, de Xbox Series S/X en de PS5. Ik kan mij voorspellen dat een hoop mensen nu voor het eerst (in jaren) weer een fifa game gaan kopen, dan wil je niet dat de aandacht vooral uitgaat naar: 'Er is niks anders vergeleken met Fifa 20.'

Ik ken voornamelijk mensen die 1 of 2 fifa games hebben voor een console, niemand die elk jaar het spel koopt. Als je het dan koopt is het wel leuk dat je de meest recente rosters hebt enzo en is een jaarlijkse release dus wel handig ;)
Cashgrabs/melkkoeien

- FIFA
- GTA V
- Elke remaster die een simpele poetsbeurt heeft gehad en voor een belachelijke prijs wordt uitgebracht.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. We moeten harder optreden hier tegen. Heb ook daarom nog geen enkele remaster gekocht, krijg wat.
Welke spel is dat tegenwoordig niet?

Kijk bijvoorbeeld naar Valorant, spel is gratis maar de nieuwe skins zijn bijna net zo duur als een nieuwe AAA game.
Dan zou je de review van IGN.com van de Nintendo Switch versie van FIFA 21 eens moeten kijken. Zij laten hun stem duidelijk horen en alsnog wordt de game goed verkocht. Websites en magazines kunnen duidelijk invloed uitoefenen, maar het ligt toch echt aan de mensen met de portemonnee die moeten zeggen 'dit jaar maar even niet.'
Gebeurt niet om meerdere redenen:
  • Er is vrijwel geen concurrentie voor FIFA (e-sports etc.)
  • Er is een hele generatie gamers die opgroeit met pay2win en microtransacties (en de lat voor een "goede" game al erg laag ligt)
  • Het wordt steeds moeilijker om te innoveren (zo'n beetje alles is al gedaan) dus veel mensen nemen genoegen met elk jaar hetzelfde spel in een nieuw jasje (jammer genoeg)
  • Sociale druk: men wil niet achterblijven met de rest ("mijn vrienden kopen het dus moet ik dat ook maar doen anders kunnen we niet samen spelen")
Persoonlijk denk ik ook dat er veel "biased" (omgekochte) media is waardoor mensen er weer in trappen om het spel te kopen maar dat is natuurlijk niet echt te bewijzen en puur een onderbuikgevoel. Het is niet alleen EA hoor, er zijn heel veel devs die zich er schuldig aan maken om elk jaar dezelfde rotzooi in een nieuw jasje te gieten en complete volksstammen schaffen het weer aan. Zelfs CoD infinite warfare wat één van de slechtste CoD's ooit is verkocht nog rond de 14 miljoen (exacte cijfers niet bekend maar schijnt rond de 50% van Blackops te zijn geweest qua sales van verscheidene internetbronnen).

Heel af en toe verschijnen er nog wat pareltjes maar het overgrote deel is gewoon dezelfde meuk wat elk jaar gereleased wordt.
Er is een hele generatie gamers die opgroeit met pay2win en microtransacties (en de lat voor een "goede" game al erg laag ligt)
Dit blijft nog wel eens onderbelicht. Er zijn miljoenen, zo niet tientallen/honderden miljoenen consumenten die niet anders weten. En die gaan het nog verdedigen ook.

Dit punt kwam pas hard bij mij binnen toen ik ooit een opmerking maakte over een zeer buggy spel bij release (ik dacht BF3 maar kan een ander geweest zijn) waarbij ik opmerkte dat het spel nooit een voldoende mag krijgen als het vol zit met bugs en de servers niet stabiel zijn.

Er werd iemand ontzettend kwaad op mij, want ik was stom en die bugs zouden er na een half jaar wel uit zijn (letterlijk wat hij zei).

Dat is waar de huidige generaties genoegen mee nemen. Zij weten niet anders. Bugs, MTX, season passes, dat 'hoort zo' en andere opties (een volledig spel zonder MTX en zonder spelbrekende bugs) bestaan volgens hun niet.
Het is echt letterlijk hetzelfde (doodzieke) verhaaltje als bij Madden NFL..

Ook hier eigenlijk enkel een copy/paste van de vorige iteraties, hier en daar een naam veranderen en gaan.. En maar hopen dat ze dan weer genoeg verdienen met het MUT-model..

Het pijnlijkste is dat het hun nog lukt ook elk jaar
Het pijnlijkste is dat het hun nog lukt ook elk jaar
Dat komt ook door de schrijvende media. Dit is geloof ik de eerste keer in jaren dat een FIFA game slechts een 6 scoort (ook op andere sites scoort dit spel niet erg goed), terwijl in mijn ogen ze al jaren niet meer verdienen dan een 6. Vaak veranderen om het veranderen. Het kan toch niet zo zijn dat je 20 delen nodig hebt om een perfect voetbalspel te maken?
In een racegame/shooter kun je nog veel variëren met wisselende omgevingen, dat kan met een voetbalspel niet.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 16 oktober 2020 12:22]

Een 6 vind ik nog veel te hoog. De eerste grote reviewsite die dit soort meuk een 1.0 geeft verdient wat mij betreft een nobelprijs.
Ik roep het al jaren, maar men moet toch echt eens Pes 20XX de credits geven die het verdient. Die games worden qua gameplay sinds 2016 elk jaar echt beter en beter. Bij fifa lijkt het vooral om de make up van de dame te gaan, niet om het karakter. En dat begint zich nu een beetje te wreken. Los van het feit dat het best een vermakelijke game is, heeft fifa me nooit echt het gevoel kunnen geven van absolute controle, hetgeen PES zeker de afgelopen jaren wel heeft geflikt. De learning curve is flink wat steiler, en dat schrikt denk ik ook veel spelers af die bij hun debuut direct 3 omhaaltjes met messi willen maken, maar als je er eenmaal inzit is er echt no way back.

Ik hoop dat Konami 't een keer voor elkaar krijgt de gedateerde menu's en modes en gare online componenten glad te strijken, als pes de aankleding, licenties en modes van fifa had was het al lang geen competitie meer.
Volledig eens :)

PES is qua gameplay superieur aan Fifa, zeker de laatste jaren weer en het word ieder jaar beter. Heb sowieso het idee dat PES meer voor liefhebbers/oudere gamers is en Fifa met name door kinderen word gespeelt. Dat je vrijwel ieder jaar 60 EUR betaald voor een update van het voorgaande deel zegt al wel genoeg denk ik.

Dit jaar sowieso geen PES nieuw deel maar een flinke update om volgend jaar met de vernieuwde engine te komen voor de nieuwe generatie.

Grootste probleem is het budget wat Konami heeft, waardoor ze niet het publiek kunnen bereiken wat een EA wel kan. Dat licentie gebeuren is voor mij persoonlijk geen dealbreaker, binnen 2 weken zijn er vanuit de community wel weer bestanden te downloaden die van alles aanpast. Het grote publiek kiest toch liever voor safe.

Hopelijk komt er ooit een dag dat PES de ranglijsten aanvoert en men de Fifa cash grab uitkotst ...
FIFA is na de komst van de frostbite engine enorm achteruit gegaan qua gameplay. Het voelt alsof je op sommige momenten geen controle hebt over het spel en je spelers. De skillgap wordt met ieder jaar kleiner. Je kan geen verschillende speelstijlen toepassen als je in UT echt competitief wil zijn. Vroeger had je nog bronze & silver tournaments maar nu is alles gefocust om het duurste team te bouwen en denkt EA helemaal niet aan de mensen die niet zo veel tijd meer hebben. Vroeger kon ik 24/7 handelen. Nu gaat dat niet. Ik had al geaccepteerd dat UT voor een deel pay-to-win is maar als de gameplay ook enorm is verslechterd zie ik geen reden om FIFA meer te kopen. Wie kent nog de tijden dat je met een braziliaanse silver squad iedereen kon verslaan als je een goeie speler was?
Inderdaad, heb ook het gevoel dat sinds de switch van Ignite naar Frostbite er veel mis is gelopen. Developers bij BioWare gaven ook al aan dat de development van Anthem deels miserabel verliep door het gebruik van Frostbite in de game
Ja dit dus. Fifa 18 was de laatste versie die ik kocht. Ik kan me zelfs nog herinneren dat ik met Fifa 16 met een bronze team van gouden teams kon winnen met FUT. Puur op tactiek.
Eindelijk wordt er een keer wat kritischer gekeken naar FIFA. Elk jaar is EA weer opzoek naar waar nog ruimte zit om de omzet te verhogen (logisch) op deze game, maar het gaat ver tegenwoordig. Er zijn in FUT echt veel verschillende kaartjes van één speler na een jaar FUT, alleen maar om mensen telkens te bewegen weer geld uit te geven. Verder is EA opzoek naar waar mensen de ingame coins maken zoveel mogelijk te beperken, zodat je toch echt FIFA Points moet gaan kopen op een gegeven moment om mee te kunnen draaien in de top. Het is heel er geraffineerd en vies.
Vanaf dit jaar overgestapt op PES. Het voelt alsof FIFA de Need For Speed van de voetbalspellen is en PES de I-Racing. PES is voor mij gevoel 10x realistischer. Jammere wel zijn de namen en de karige MyClub.
'We geloven niet zo in het beeld dat sommige critici schetsen dat EA Sports ‘zijn best niet zou doen’. Dat is onzin, want een team van honderden medewerkers werkt jaarlijks aan de nieuwe FIFA.'

Uh oké...
Het verschil tussen PES 2021 en Fifa 21: PES geeft toe dat het dezelfde game is als vorig jaar en past daar ook de prijs op aan. Fifa vraagt de volle mep. Ik vraag het mij overigens af of honderden medewerkers jaarlijks aan de nieuwe Fifa werken. Ik denk dat ze een korte tijd eraan werken en de rest van de tijd op andere projecten worden gezet. Mensen kopen Fifa toch wel...
Ik koop mede FIFA voor de licenties die je erbij krijgt, enkel Juve ontbreekt met echte naam. Bij PES is dat zonder community-patches echt een groot gemist en ik heb geen zin om deze steeds weer zelf bij te houden/importeren. Tevens lijkt de PES modding community wat uit elkaar te vallen, wat overigens ook bij FIFA het geval is met de overstap naar Frostbite.

Het zou dus mooi zijn als de licenties gewoon voor meerdere partijen beschikbaar waren, helaas heeft EA een grote pot met geld om alleenrecht te krijgen op dit. FUT is ook een goudmijn en Konami heeft het online gewoon nog altijd niet goed voor elkaar.
AS Roma ontbreekt overigens ook in Fifa. Maar ik vind het wel erg bijzonder dat je een spel alleen koopt voor de licenties... Het maakt verder nikt uit of het een goed of slecht spel is?

Wat betreft de community van PES die is nog steeds heel sterk hoor. https://www.pesuniverse.com/ levert al heel snel de juiste patches. En het is echt 10 minuten werk om die patch te installeren. 10 minuten werk of geen werk en een spel die al jaren niet meer vernieuwd. Snap het probleem niet echt eerlijk gezegd.
Het zou dus mooi zijn als de licenties gewoon voor meerdere partijen beschikbaar waren, helaas heeft EA een grote pot met geld om alleenrecht te krijgen op dit. FUT is ook een goudmijn en Konami heeft het online gewoon nog altijd niet goed voor elkaar.
Je weet dat je hier zelf aan mee doet? Als je Fifa blijft kopen zal die grote pot met geld gevuld blijven.... Dus je bent in dit geval onderdeel van het probleem.
Dat het voor jou minder belangrijk is, maakt niet dat het voor een ander wel belangrijk is. ;)
Voorop gesteld is dat het geen Konami probleem is, maar meer hoe de rechten momenteel verdeeld/verkocht worden.

- Wat ik bijvoorbeeld leuk vind is het beginnen in de laagste regionen van England en min-of-meer de hele piramide te hebben van promoveren/degraderen. Bij FIFA is dit mogelijk, maar in PES helaas dus niet (enkel Championship).

- Konami heeft veel teams verkeerd staan, zelfs eenvoudige zaken als competities die achterlopen of gewoonweg niet te modden zijn zonder Slider. Is het nou zo moeilijk gewoon dummy teams toe te voegen en/of het aantal teams per competitie gewoon goed te hebben staan? Genoeg spelers die tevens niet in de goede teams zitten of simpelweg ontbreken.

- Ik houd nu eenmaal ook van de sfeer, bij FIFA heb ik EL/CL en competitie stijlen, dat maakt het allemaal stukken realistischer. En ja, de menu's in PES zijn gewoon echt oud en slecht. Bij FIFA 21 was ik echt verbaasd hoe goed dit nu weer uitziet.

- Je noemt PESUniverse; helaas een pakket waar nog weleens zaken verkeerd staan of gaan. Beter is het kijken naar iets als Evoweb, dat is dacht ik wel enkel voor de PC, maar daar heb je met een Slider wel de zekerheid dat het goed werkt. Tevens gaan er verhalen rond dat PU nogal wat shady is en content steelt. Tevens heb ik geen idee waar het geld nu echt naartoe gaat en alles achter een paywall verdwijnt.

Ja, ik kan FIFA niet kopen, maar om nou net te doen alsnog PES veel beter is.. het zijn allebei spellen met een hoop feedback punten en ontbrekende features, modding gaat ook leuk worden met de overstap naar de nieuwe engine (geen idee of de PC bijvoorbeeld wordt vergeten of legacy blijft). Allebei verdienen ze niet hoger dan een 6 momenteel.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 16 oktober 2020 12:48]

- Wat ik bijvoorbeeld leuk vind is het beginnen in de laagste regionen van England en min-of-meer de hele piramide te hebben van promoveren/degraderen. Bij FIFA is dit mogelijk, maar in PES helaas dus niet (enkel Championship).
Ook dit is mogelijk in PES wanneer je de Patch installeert. Heeft ook met rechten te maken
- Konami heeft veel teams verkeerd staan, zelfs eenvoudige zaken als competities die achterlopen of gewoonweg niet te modden zijn zonder Slider. Is het nou zo moeilijk gewoon dummy teams toe te voegen en/of het aantal teams per competitie gewoon goed te hebben staan? Genoeg spelers die tevens niet in de goede teams zitten of simpelweg ontbreken.
Hier heb ik geen last van, bij mij staat alles gewoon goed.
- Ik houd nu eenmaal ook van de sfeer, bij FIFA heb ik EL/CL en competitie stijlen, dat maakt het allemaal stukken realistischer. En ja, de menu's in PES zijn gewoon echt oud en slecht.
Ook dit is met de patch op te lossen
- Je noemt PESUniverse; helaas een pakket waar nog weleens zaken verkeerd staan of gaan. Beter is het kijken naar iets als Evoweb, dat is dacht ik wel enkel voor de PC, maar daar heb je met een Slider wel de zekerheid dat het goed werkt. Tevens gaan er verhalen rond dat PU nogal wat shady is en content steelt. Tevens heb ik geen idee waar het geld nu echt naartoe gaat en alles achter een paywall verdwijnt.
Ook hier ondervind ik geen problemen
Ja, ik kan FIFA niet kopen, maar om nou net te doen alsnog PES veel beter is.. het zijn allebei spellen met een hoop feedback punten en ontbrekende features, modding gaat ook leuk worden met de overstap naar de nieuwe engine (geen idee of de PC bijvoorbeeld wordt vergeten of legacy blijft). Allebei verdienen ze niet hoger dan een 6 momenteel.
Ik vind zelf PES mijlenver voorop lopen qua gameplay t.o.v. Fifa. Fifa is arcade geworden en er wordt veel te veel mee gerommeld. Veel doelpunten anders vindt de gebruiker het niet leuk, als je achterstaat word je team automatisch beter waardoor je weer gelijk komt etc. Er is veel meer mis aan Fifa dan aan PES. Ik zelf vind de verhoudingen heel anders liggen. Fifa komt niet hoger dan een 3 en PES zit momenteel op 7 bij mij.

Ik ben overigens sinds fifa 17 over op PES. Ik speel soms nog wel eens fifa 13 terug en dan merk ik direct waarom fifa 13 wel goed was.

[Reactie gewijzigd door snefkens op 16 oktober 2020 13:03]

Blijft een beetje zo een apple vs android discussie. Out of the box werkt Fifa zonder patches (muv Juve en AS Roma) en ben ik het wel eens dat de menu’s er een stuk beter uit zien. De meeste mensen zijn dan ook die gameplay gewend en dan voelt PES echt gek. Doordat Fifa elk jaar gewoon hetzelfde is ben ik ook gestopt ermee sinds 2019. PES is voor mijn gevoel (nog) geen waardige concurrent vanwege bovengenoemde. Wellicht en hopelijk dat dat in de toekomst veranderd.
Dat Fifa elk jaar hetzelfde is ben ik niet geheel qua gameplay eens. Omdat Fifa de laatste jaren heel erg naar arcade toe is aan het gaan. Vooral met de vele doelpunten, als je achterstaat word je team automatisch beter etc.

Dat PES geen waardige concurrent vanwege de licenties en de menu's is vind ik zelf niet. PES 6 was namelijk ook heel erg populair en deze had de licentie ook niet, had daarnaast ook een oud menu. Alleen ik denk dat het vooral een probleem is dat FUT verslavend is en dat daarom mensen niet naar PES gaan. Dat had je vroeger allemaal niet en toen was het speelveld eerlijker.

PES 6 blijft overigens nog een heerlijke game! Speel hem nog steeds op de ps2!

[Reactie gewijzigd door snefkens op 16 oktober 2020 15:43]

AS Roma tegenwoordig ook. De mod community is inderdaad niet meer wat het is geweest. Dat was ook altijd de reden dat ik hem later op PC in een aanbieding kocht om lekker mods er in te gooien voor career mode.
PES 2020 speelde ook nagenoeg perfect. De gameplay is natuurlijk sowieso velen malen beter en realistischer dan FIFA. Maar ja, licenties en marketing he... blijft verontrustend hoe makkelijk mensen te beïnvloeden zijn.
Ik geloof best dat de developers hun best doen. Maar het gaat niet zo zeer om de uitvoerende laag van EA Sports, maar meer de mensen aan de top die dit spel een cashgrab van hebben gemaakt.

Het spel is kapot gemaakt door investeerders die maximale winst willen behalen. Daarom wordt er ook zo veel aandacht gegeven aan de FUT modus. Dat is dan ook de enige reden waarom er elk jaar een nieuwe FIFA moet komen. Zodat mensen weer hun zakken kunnen legen voor wat FUT packs.

Ik trap er iig niet meer in.
Dat is helaas hoe doe industrie in elkaar zit tegenwoordig. Er wordt bij wijze van eerst een cashshop gemaakt en daarna bouwen ze daar een game omheen. Vanwege die reden speel ik steeds meer indy games. Er zijn echt nog wel goede AAA games natuurlijk. Denk aan The Witcher etc maar het word steeds zeldzamer helaas.
Dat is helaas hoe doe industrie in elkaar zit tegenwoordig. Er wordt bij wijze van eerst een cashshop gemaakt en daarna bouwen ze daar een game omheen. Vanwege die reden speel ik steeds meer indy games. Er zijn echt nog wel goede AAA games natuurlijk. Denk aan The Witcher etc maar het word steeds zeldzamer helaas.
De gamer is daar natuurlijk nog steeds zelf schuldig aan. Door het maar te blijven kopen voelt de industrie niet genoodzaakt om te wijzigen. Het vervelende hieraan is gewoon dat een groot deel van de gamers het voor de echte (kritische) game liefhebber verpests hierdoor.

Eigenlijk heeft de game industrie maar ook de filmindustrie met een groot probleem te maken. En dat is dat de niet-creatieve functies (investerdeers, CEO's en dergelijke, hogere mangement) de vrijheid van de creatieve makers/werknemers nadelig beïnvloeden. DIt kan op één manier afgestraft worden en dat is door het links te laten liggen (maarja het lijkt dat nieuwe generaties niet zo creatief ingesteld meer zijn, maar liever elkaar wilt volgen).
Marketing is key toch? Games worden zo verschrikkelijk gehyped tegenwoordig. Daar gaat gigantisch veel geld naar toe. Streamers krijgen grote zakken geld toegeschoven om iets te spelen en net doen of ze het leuk vinden natuurlijk. Maar ook al is het veel geld, het is peanuts vergeleken met wat het opleverd. Zelfs een flop als Anthem is op deze manier al erg winstgevend.
Marketing is key toch? Games worden zo verschrikkelijk gehyped tegenwoordig. Daar gaat gigantisch veel geld naar toe. Streamers krijgen grote zakken geld toegeschoven om iets te spelen en net doen of ze het leuk vinden natuurlijk. Maar ook al is het veel geld, het is peanuts vergeleken met wat het opleverd. Zelfs een flop als Anthem is op deze manier al erg winstgevend.
Ja en dat vind ik een ontzettend slechte zaak. Marketing kan de meest slechtste games toch nog soort van succesvol maken. Ik krijg het idee dat men tegenwoordig ook niet meer voor zichzelf kritisch is, maar een beetje hordes achterna loopt en zwaar beïnvloed wordt door influencers.
Even denken hoor was dat fifa 98 waar in je een zaalvoetbal mode had? Dat vondt ik echt geweldig dat speelde ik 9 van de 10 keer samen met vrienden.
Dat is inderdaad een rare conclusie. Dat lijkt bijna meer als een stukje tekst die (bewerkt) is overgenomen uit een persbericht.
Je mag als team ook niet te veel veranderen want dan gaan spelers klagen dat dit niet meer de FIFA is zoals zij die kennen. Veel Assasins Creed fans klagen dat de nieuwe games totaal geen AC spellen meer zijn. Maar als Ubisoft het niet had veranderd hadden veel spelers geklaagd dat ze elke keer het zelfde spel uitbrengen.

In dat opzicht kan je het nooit goed doen en is het altijd moeilijk balanceren tussen te veel en te weinig vernieuwing toepassen.
Je kunt ook gewoon om de drie - vier jaar een nieuwe game in je serie uitbrengen in plaats van elk jaar maar dan met minimale veranderingen. Dat gaat op voor zowel Fifa als Assasins Creed. Maar goed, ik snap het ook wel van publishers, als mensen elk jaar betalen zou ik ook elk jaar een game uitbrengen.
Bij Assassins creed is er dan iedere keer nog een nieuwe verhaal. Wat er bij FIFA dan zo anders is... het blijft het zelfde potje voetbal.
Volgens mij hebben ze ook verschillende die gelijktijdig werken aan verschillende assasin creed games.
Bij FIFA werkt er gewoon maar 1 team die dan maar ene jaar heeft.
Mediocre, het is Fifa weinig tot geen vooruitgang maar entertaining genoeg voor de doelgroep. Zoals meerdere al aangeven pure cash-grab.

De gemiddelde DLC brengt meer verandering.

Blijf het verbazing wekend vinden dat mensen deze game elke jaar maar weer blijven kopen en EA maar blijven stimuleren.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 16 oktober 2020 11:16]

Ik denk eigenlijk dat de groep die elk jaar braaf de nieuwste FIFA koopt inmiddels behoorlijk klein is. Ik denk eigenlijk dat de meeste mensen die FIFA kopen, dit eens in de 2-3 jaar doen, zodat ze elke keer substantiële vernieuwingen hebben. Om deze cyclus zo goed mogelijk in stand te houden zal er toch elk jaar een nieuw deel uitgebracht moeten worden. Gezien het aantal voetbalfans wereldwijd zullen, als 1/3e van de geïnteresseerden elk jaar het spel koopt, de verkoopcijfers alsnog ruim voldoende zijn.

Maar misschien zit ik er helemaal naast. Ik kan me alleen niet voorstellen dat je dit spel elk jaar koopt (ik speel zelf bijna nooit FIFA, maar vind het wel leuk om het te hebben, voor als vrienden langs komen. Heb zelf dan ook als meest recente versie in de sale een keer FIFA 19 gekocht, voldoet prima voor dit doel).
Zo'n beetje iedereen die ik ken die FIFA speelt, koopt hem elk jaar... Als je online tegen elkaar wil spelen moet het wel, als er een schaap over de dam is...

Ik koop hem ook bijna elk jaar gelijk. Hoe het ook is, ik speel zeker wel 100 uur per jaar en dan is het alsnog een goedkopere game dan spellen die je na 20 uur uit hebt
Zo'n beetje iedereen die ik ken die FIFA speelt, koopt hem elk jaar... Als je online tegen elkaar wil spelen moet het wel, als er een schaap over de dam is...

Ik koop hem ook bijna elk jaar gelijk. Hoe het ook is, ik speel zeker wel 100 uur per jaar en dan is het alsnog een goedkopere game dan spellen die je na 20 uur uit hebt
Je kunt ook met je vrienden afspreken om m niet te kopen en deel 20 te blijven spelen. Dat is nog goedkoper en niet minder leuk
Dat gebeurt niet, niet om mij heen in elk geval.

Wat is er mis met geld uitgeven aan iets waar je tijd in steekt? Men hier roept wel keihard dat het een cashgrab is, maar er zijn ook drommen mensen die er wel lol aan beleven.

https://www.youtube.com/watch?v=dlTKdHhKwN4

zulke filmpjes laten wel zien dat dat spel dat al 20 jaar hetzelfde blijft, toch wel iets veranderd.

en je moet echt niet onderschatten hoe populair FUT is, dat wordt echt heel veel gespeeld (niet door mij overigens, want ik vind het teveel moeite)

[Reactie gewijzigd door Catch22 op 16 oktober 2020 13:16]

Dat is iets wat mensen vaak blijken te vergeten, de tijd die je in de games steekt. En ja je hebt vaak weinig keuze, iedereen lijkt over te stappen, dan ga je niet langer de oude game spelen. Daarnaast vond ik altijd dat als je dan toch al honderden uren in een game per jaar steekt dat je wel degelijk de veranderingen veel sterker merkt dan de gemiddelde speler/reviewer, ook al lijkt het soms visueel helemaal niet het geval.
Goed punt betreffende online spelen inderdaad. Had ik niet aan gedacht.
Ik en mijn vrienden kopen altijd de nieuwste. Nu delen wij accounts dus het kost ons 35 euro ipv 60/70 euro. Dat zou ook de prijs van deze game moeten zijn, aangezien er toch eigenlijk een pay to win model achter zit. Liever zie ik zelfs nog dat ze FUT gratis maken en een ander team op FIFA zetten. Dan krijg je tenminste wel innovatie, aangezien ze dan wel echt een goede game moeten uitbrengen full price.
Het zijn toch al jaren dezelfde textures, animaties, lootbox moneygrabbers en 3D modellen? Ze vinden ook vaak nog textures met bv nog fifa20 erop, etc.

Is met al die EA sportspellen toch hetzelfde. 2K is niet veel beter.
1 2 3 ... 6


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True