Door Friso Weijers

Redacteur

Noisecancelling koptelefoons Round-up

Acht modellen tussen 80 en 160 euro getest

25-09-2020 • 06:00

148

Multipage-opmaak

Inleiding

Wie thuis of onderweg wordt getergd door lawaai, kan een koptelefoon opzetten om zich ervoor af te sluiten. Iedere willekeurige, gesloten koptelefoon biedt een bepaalde hoeveelheid passieve geluidsisolatie. Dat werkt misschien best goed om hogere tonen tegen te houden, maar veel minder goed tegen lage bromtonen, zoals het gezoem van een airconditioning of vliegtuigmotor. Active noise cancelling of actieve noisecancellation is dan de oplossing. Door middel van een serie microfoontjes in de oorschelpen vangt de koptelefoon het geluid op, waarbij de fase van het signaal vervolgens wordt omgekeerd. Dit exact tegengestelde signaal, het antigeluid, wordt vervolgens door de oorschelpen afgespeeld. De twee geluidsgolven schakelen elkaar als het ware uit en het nettoresultaat is minder geluid binnen in de oorschelpen.

Niet langer een jetsetfenomeen

Het principe van actieve noisecancellation klinkt simpel, maar in de praktijk brengt het grote technische uitdagingen met zich mee, zodat het lange tijd vooral een theoretische exercitie bleef. Pas in de jaren negentig verschenen de allereerste, peperdure noisecancelling koptelefoons voor professioneel gebruik op de markt. In het decennium daarna kwamen de eerste modellen voor consumenten beschikbaar. Bedoeld voor veelvliegers en nog altijd prijzig, kon je destijds met recht spreken van een jetsetfenomeen.

Nog altijd zijn noisecancelling koptelefoons duurder dan simpele oortjes zonder deze functie, waarbij een topmodel als de onlangs door Tweakers geteste Sony WH-1000XM4 voor bijna 400 euro over de toonbank gaat. In de afgelopen jaren bewees de Wet van Moore ook voor koptelefoons goede diensten. De groeiende populariteit van dit accessoire deed de rest. Zodoende kun je nu al voor veel minder dan 200 euro koptelefoons met actieve noisecancellation vinden. Dat maakt deze accessoires tegenwoordig meer dan ooit een bereikbare luxe.

Voor deze test hebben we acht over-ear, draadloze noisecancelling koptelefoons verzameld die nu te koop zijn voor een bedrag tussen de 80 en 160 euro. JBL en Sony doen elk mee met twee exemplaren, Fresh ’n Rebel, Philips en Sennheiser stuurden elk één koptelefoon. We hebben daarnaast een noisecancelling koptelefoon van het Chinese OneOdio besteld, om te kijken of de vaak nog goedkopere modellen uit het Verre Oosten een goed alternatief vormen voor die van westerse merken. Hoewel je hem ook in Europese webwinkels vindt, is hij minder breed verkrijgbaar dan de andere modellen. In de Pricewatch komt momenteel zelfs helemaal geen prijsvermelding tevoorschijn.

Functionaliteit

Dure noisecancelling koptelefoons zijn haast complete computers op je oren geworden. Ze stellen de noisecancellation automatisch af op het omgevingsgeluid, maar laten juist meer geluiden door als je eventjes met iemand wil praten, pauzeren de muziek als je de koptelefoon afzet en hebben aanraakgevoelige oorschelpen waarmee je een digitale assistent kunt aanroepen.

Goedkopere noisecancelling koptelefoons hebben logischerwijs vaak minder functies dan de duurdere varianten, maar we zien in de afgelopen paar jaar wel dat features die eerst voorbehouden bleven aan dure koptelefoons, nu ook hun weg naar goedkopere modellen vinden. In de onderstaande tabel zetten we een aantal mogelijkheden voor dit testveld op een rijtje.

Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL JBL Live 650BTNC JBL Tune 750BTNC OneOdio A9 Urban Traveller Philips PH805 Sennheiser HD450 BT Sony WH-CH710N Sony WH-XB900N
Draagdetectie Ja - - - - - - -
Omgevingsgeluidversterking Ja - - - Ja Ja* Ja Ja
Assistent-knop Ja Ja Ja - Ja Ja Ja Ja
Assistent-integratie - Google Assistant+Alexa - - - - - Google Assistant+Alexa
Smartphoneapp - My JBL Headphones - - - Sennheiser Smart Control - Sony Headphones Connect
Soort bediening Knoppen Touch+knoppen Knoppen Knoppen Touch+knoppen Knoppen Knoppen Touch+knoppen
Bluetooth Multipoint Ja Ja Ja - - - - -

*De Sennheiser HD450 BT biedt een vorm van omgevingsgeluidversterking die automatisch wordt ingeschakeld als je de microfoon gebruikt. Je kunt het niet zelf in- of uitschakelen, zoals bij andere koptelefoons met deze feature.

De Fresh 'n Rebel Clam ANC beschikt als enige in dit testveld over ‘draagdetectie’. Dat wil zeggen dat muziek automatisch wordt gepauzeerd als je de koptelefoon afzet, en weer verdergaat als je hem op je oren plaatst. Dat werkt bij dit model in de praktijk prima en is erg handig om te hebben, omdat je de muziek niet steeds zelf hoeft te pauzeren.

Vijf exemplaren beschikken over een functie waarmee het omgevingsgeluid versterkt wordt afgespeeld in de oorschelpen in plaats van tegengehouden, wat ook wel wordt aangeduid met termen als Ambient Aware en Ambient Sound. Je kunt dat activeren door middel van een druk op de knop of, bij de WH-XB900N van Sony, door de oorschelp met je handpalm af te dekken. Enkel bij de Sennheiser HD450 BT werkt omgevingsgeluidversterking automatisch, maar de keerzijde daarvan is dat je het niet kunt uitzetten of gebruiken als je niet aan het bellen bent.

Op een na beschikken alle koptelefoons in deze test over een knop voor het aanroepen van een spraakassistent, zoals Apple Siri, Amazon Alexa of Google Assistant. Twee modellen, de JBL Live 650 BTNC en Sony WH-XB900N, beschikken over volledige integratie voor de twee laatstgenoemde assistenten. Dat wil zeggen dat de assistent direct op de koptelefoon draait, waardoor hij sneller kan reageren en meer functionaliteit biedt. Bij koptelefoons met ingebouwde Google Assistant worden binnenkomende notificaties bijvoorbeeld voorgelezen, waar je ook weer met je stem op kunt reageren.

Bellen met je koptelefoon

Uiteraard kun je een noisecancelling koptelefoon gebruiken als draadloze headset om mee te bellen. Niet bij alle door ons geteste koptelefoons is de microfoon even goed. Zo klinkt het geluid van de OneOdio A9 nogal blikkerig, waar de microfoons van de Sony WH-CH710 wat gemakkelijk overstuurd raken. Opnames met de Fresh ’n Rebel Clam ANC klinken op zich goed, maar zijn veel te zacht. Bij de HD450 BT hoor je tijdens het spreken dus altijd je omgeving terug, maar voor de tegenpartij ben je prima verstaanbaar, net als bij alle andere modellen.

Bluetoothcodecs: ook bronapparaat moet ondersteuning bieden

Om gebruik te kunnen maken van AAC, aptX (HD) of LDAC moet niet alleen de koptelefoon de codec ondersteunen, maar ook je bronapparaat. Android-gebruikers hoeven zich wat dat betreft weinig zorgen te maken. Met een recente telefoon of tablet zijn alle smaken mogelijk. Je kunt waarschijnlijk het best aptX (HD) of LDAC gebruiken, afhankelijk van wat je koptelefoon aankan. Bezitters van een iPhone of iPad doen er daarentegen goed aan om te controleren of de koptelefoon AAC ondersteunt, want voor aptX of LDAC is Apples mobiele OS niet geschikt. Verwarrend genoeg kun je met macOS weer wél gebruikmaken van aptX, net als van AAC. Windows 10 ondersteunt sinds een paar jaar aptX, maar geen andere geavanceerde codecs (ook geen aptX-varianten zoals aptX HD), terwijl Linux-gebruikers via een PulseAudio-plug-in ondersteuning voor alle genoemde audiocodecs kunnen toevoegen.

Drie koptelefoons in deze test – de Fresh ’n Rebel Clam ANC DGTL en beide modellen van JBL – ondersteunen Bluetooth Multipoint. Dat wil zeggen dat deze exemplaren gelijktijdig met twee apparaten verbonden kunnen blijven. Dat is zeker bij het bellen erg handig. Wanneer je bijvoorbeeld op je laptop muziek luistert en er komt een telefoontje binnen, kun je zonder handmatig overschakelen beginnen met bellen, waarna je aan het eind van je gesprek zonder gedoe weer terugkeert naar de muziek.

Bluetoothcodecs

Hoewel de doorvoersnelheid van bluetooth theoretisch gezien zou voldoen om audio ongecomprimeerd door te geven, is de verbinding in de praktijk te traag als gevolg van overhead en signaalverliezen. Er is dus compressie nodig. Standaard ondersteunen alle bluetoothkoptelefoons daarvoor verplicht SBC, maar er zijn alternatieve codecs ontwikkeld die beter moeten klinken. AAC tracht de geluidskwaliteit bijvoorbeeld op te schroeven door middel van slimmere compressie, terwijl Sony's LDAC een hogere kwaliteit biedt door gebruik van veel hogere bitrates. Qualcomms aptX en de varianten daarvan (aptX HD, aptX LL) bieden door de gesloten implementatie in de praktijk een soort minimale kwaliteitsgarantie, waar de andere codecs slechter kunnen klinken als de fabrikant van het bronapparaat of de koptelefoon fouten in de afstelling heeft gemaakt.

Waar luxe noisecancelling hoofdtelefoons bijna altijd wel een of meer geavanceerde bluetoothcodecs ondersteunen, geldt dat niet voor enkele modellen in deze test. De JBL Live 650 BTNC, OneOdio A9 Urban Traveller en Philips PH805 bieden enkel SBC. Bij deze modellen ligt de zogenoemde maximale bitpool-parameter op 52 of 53, hoog genoeg om in principe een goede geluidskwaliteit mogelijk te maken. Door verschillen in implementatie tussen bronapparaten kun je er in de praktijk echter niet altijd van op aan dat die kwaliteit ook daadwerkelijk wordt bereikt.

Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL JBL Live 650BTNC JBL Tune 750BTNC OneOdio A9 Urban Traveller Philips PH805 Sennheiser HD450 BT Sony WH-CH710N Sony WH-XB900N
SBC Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
AAC Ja - Ja - - Ja Ja Ja
AptX Ja - - - - Ja - Ja
AptX HD - - - - - - - Ja
LDAC - - - - - - - Ja

De andere geteste koptelefoons ondersteunen naast SBC minimaal één andere geavanceerde codec, waarbij de Sony WH-XB900N als enige alle mogelijkheden aan boord heeft die we voor deze test hebben geïnventariseerd. Let er wel op dat ook je bronapparaat ondersteuning moet bieden voor een genoemde codec, anders moet je alsnog een andere keuze maken of terugvallen op SBC (zie kader).

Testprocedure en testresultaten

Voor toekomstige round-ups en reviews op Tweakers hebben we onlangs nieuwe meetapparatuur in gebruik genomen. Die was niet op tijd klaar voor dit artikel, waarvan een eerdere versie is gepubliceerd in ons magazine. We maken dus nog gebruik van de testopstelling die ook werd gebruikt voor eerdere koptelefoontests op Tweakers en Hardware Info. We hebben de acht koptelefoons doorgemeten met behulp van een hoogwaardige microfoon, gemonteerd in een ‘testhoofd’ van piepschuim dat in een geluiddichte omgeving staat. We spelen een aantal voorgedefinieerde tonen af via de hoofdtelefoon en analyseren de weergave met behulp van gespecialiseerde software. Naast meten betreft het testen van hoofdtelefoons ook veel luisteren. Hoewel smaak persoonlijk is, kunnen we in de vergelijking zinnige observaties doen over zaken als detaillering, soundstage en toonaccenten, die je niet ziet terugkomen in onderstaande metingen. Meer over onze praktijkervaringen lees je op de volgende pagina's.

Testresultaten: frequentierespons en vervorming

Om de frequentierespons van een koptelefoon in kaart te brengen, spelen we een aantal voorgedefinieerde tonen af via de hoofdtelefoon en analyseren de weergave met behulp van gespecialiseerde software. Op basis daarvan kunnen we de frequentieresponscurve en harmonische vervorming in beeld brengen.

  • Standaardafwijking - 20-16000 Hz
  • - 20-200Hz
  • - 200-4000Hz
  • - 4000-16000Hz
20-16000Hz standaardafwijking
Hoofdtelefoon Gemiddelde afwijking in dB (lager is beter)
JBL Tune 750BTNC
3,53
Sennheiser HD 450BT
3,77
OneOdio A9 Urban Traveller ANC
4,63
JBL Live 650BTNC
5,00
Philips PH805
6,11
Sony WH-XB900N
6,87
Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL
6,92
Sony WH-CH710N
7,65
20-200Hz standaardafwijking
Hoofdtelefoon Gemiddelde afwijking in dB (lager is beter)
JBL Tune 750BTNC
1,29
OneOdio A9 Urban Traveller ANC
1,48
Sony WH-CH710N
2,65
JBL Live 650BTNC
2,66
Sennheiser HD 450BT
2,87
Sony WH-XB900N
3,03
Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL
3,38
Philips PH805
3,79
200-4000Hz standaardafwijking
Hoofdtelefoon Gemiddelde afwijking in dB (lager is beter)
JBL Tune 750BTNC
2,29
Sennheiser HD 450BT
2,59
Philips PH805
3,24
OneOdio A9 Urban Traveller ANC
3,36
Sony WH-XB900N
3,70
JBL Live 650BTNC
3,92
Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL
4,13
Sony WH-CH710N
6,84
4000-16000hz standaardafwijking
Hoofdtelefoon Gemiddelde afwijking in dB (lager is beter)
JBL Tune 750BTNC
3,62
Sennheiser HD 450BT
3,92
Philips PH805
4,62
OneOdio A9 Urban Traveller ANC
4,64
Sony WH-CH710N
4,99
Sony WH-XB900N
5,82
JBL Live 650BTNC
6,08
Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL
6,99

De JBL Tune 750BTNC, de op een na goedkoopste koptelefoon in deze test, heeft blijkens de meting opmerkelijk genoeg de gelijkmatigste frequentierespons van het hele testveld. Ook de Sennheiser HD450 BT, OneOdio A9 Urban Traveller en de JBL Live 650BTNC bieden een op papier relatief gelijkmatige weergave.

  • THD+N gemiddeld - 20-16000Hz
  • - 20-200Hz
  • - 200-4000Hz
  • - 4000-16000Hz
20-16000Hz THD+N gemiddeld
Hoofdtelefoon Gemiddelde distortion in % (lager is beter)
Sennheiser HD 450BT
0,52
Philips PH805
0,73
JBL Tune 750BTNC
0,73
Sony WH-CH710N
0,98
Sony WH-XB900N
1,16
Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL
1,43
JBL Live 650BTNC
1,45
OneOdio A9 Urban Traveller ANC
1,65
20-200Hz THD+N gemiddeld
Hoofdtelefoon Gemiddelde distortion in % (lager is beter)
Sennheiser HD 450BT
0,63
Philips PH805
1,09
JBL Tune 750BTNC
1,15
Sony WH-CH710N
1,44
Sony WH-XB900N
2,18
Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL
2,84
JBL Live 650BTNC
3,20
OneOdio A9 Urban Traveller ANC
3,65
200-4000Hz THD+N gemiddeld
Hoofdtelefoon Gemiddelde distortion in % (lager is beter)
Sennheiser HD 450BT
0,48
Philips PH805
0,48
JBL Tune 750BTNC
0,49
JBL Live 650BTNC
0,50
Sony WH-CH710N
0,55
Sony WH-XB900N
0,62
OneOdio A9 Urban Traveller ANC
0,62
Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL
0,70
4000-16000Hz THD+N gemiddeld
Hoofdtelefoon Gemiddelde distortion in % (lager is beter)
Sennheiser HD 450BT
0,40
OneOdio A9 Urban Traveller ANC
0,48
JBL Live 650BTNC
0,51
JBL Tune 750BTNC
0,53
Sony WH-XB900N
0,60
Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL
0,62
Philips PH805
0,65
Sony WH-CH710N
1,11

De Sennheiser HD450 BT noteert ook de minste vervorming van alle geteste koptelefoons, gevolgd door de JBL Tune 750BTNC en de Philips PH805. De goedkope OneOdio A9 Urban Traveller weet niet uit te blinken, waarbij de Sony WH-CH710N vooral met de weergave van hoge tonen wat problemen lijkt te hebben.

Testresultaten: geluidsdemping

Voor het meten van de geluidsdemping laten we een externe geluidsbron tonen van 20 tot 20.000Hz genereren, waarna we met de hoofdtelefoon op het testhoofd meten hoe goed de koptelefoon het geluid kan dempen. We noteren vervolgens de gemiddelde hoeveelheid demping voor de lage, midden- en hoge tonen. Dat doen we in decibels: hoe groter de negatieve dB-waarde, hoe beter de demping.

  • Demping passief - Lage tonen
  • - Middentonen
  • - Hoge tonen
Gemiddelde demping passief 20-600 Hz
Hoofdtelefoon Gemiddelde demping in dB (lager is beter)
JBL Live 650BTNC
-6
Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL
-5
OneOdio A9 Urban Traveller ANC
-5
JBL Tune 750BTNC
-5
Philips PH805
-4
Sony WH-XB900N
-3
Sennheiser HD 450BT
-3
Sony WH-CH710N
-1
Gemiddelde demping passief 600-2000 Hz
Hoofdtelefoon Gemiddelde demping in dB (lager is beter)
Philips PH805
-24
JBL Live 650BTNC
-23
Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL
-22
OneOdio A9 Urban Traveller ANC
-21
Sony WH-CH710N
-20
JBL Tune 750BTNC
-20
Sennheiser HD 450BT
-18
Sony WH-XB900N
-14
Gemiddelde demping passief 2000-20000 Hz
Hoofdtelefoon Gemiddelde demping in dB (lager is beter)
Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL
-19
OneOdio A9 Urban Traveller ANC
-19
JBL Live 650BTNC
-19
Sony WH-CH710N
-18
Sennheiser HD 450BT
-18
Philips PH805
-18
Sony WH-XB900N
-17
JBL Tune 750BTNC
-17

Passieve demping werkt, zoals aan de orde kwam, vooral goed voor midden- en hoge tonen, maar niet goed voor lage tonen. De JBL Live 650BTNC en Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL houden zonder ingeschakelde noisecancellation over het geheel genomen het meeste geluid tegen. Beide koptelefoons van Sony en de Sennheiser HD450 BT weten het omgevingslawaai juist het minst goed te weren.

  • Demping actief - Lage tonen
  • - Middentonen
  • - Hoge tonen
Gemiddelde demping ANC 20-600 Hz
Hoofdtelefoon Gemiddelde demping in dB (lager is beter)
Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL
-14
JBL Live 650BTNC
-13
Philips PH805
-12
JBL Tune 750BTNC
-11
Sennheiser HD 450BT
-5
OneOdio A9 Urban Traveller ANC
-5
Sony WH-CH710N
-4
Sony WH-XB900N
-2
Gemiddelde demping ANC 600-2000 Hz
Hoofdtelefoon Gemiddelde demping in dB (lager is beter)
Philips PH805
-19
JBL Tune 750BTNC
-19
JBL Live 650BTNC
-19
Sony WH-XB900N
-18
Sennheiser HD 450BT
-18
OneOdio A9 Urban Traveller ANC
-18
Sony WH-CH710N
-14
Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL
-13
Gemiddelde demping ANC 2000-20000 Hz
Hoofdtelefoon Gemiddelde demping in dB (lager is beter)
JBL Live 650BTNC
-19
Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL
-18
Sony WH-CH710N
-18
Philips PH805
-18
Sony WH-XB900N
-17
Sennheiser HD 450BT
-17
OneOdio A9 Urban Traveller ANC
-17
JBL Tune 750BTNC
-17

Waar het testveld passief maar enkele decibels demping biedt voor lage tonen, noteren vier modellen met noisecancellation ingeschakeld meer dan 10dB aan demping. Niet bij iedere koptelefoon is het resultaat zo goed. Blijkens de meetresultaten weet het duo van Sony maar nauwelijks lawaaireductie te bewerkstelligen. Over het hele frequentiebereik van de meting scoort de JBL Live 650BTNC opnieuw het best, gevolgd door de JBL Tune 750BTNC en de Philips PH805. Het model van Fresh 'n Rebel weet lage tonen weliswaar heel goed te onderdrukken, maar in het belangrijke middengebied vliegt de koptelefoon uit de bocht. In dat deel van het frequentiespectrum klinkt nu juist meer lawaai, zodat de Clam ANC DGTL minder 'stil' klinkt dan sommige concurrenten.

Testresultaten: accuduur

Tot slot de accuduur, niet onbelangrijk bij een accessoire dat bedoeld is voor onderweg. Om die te meten, kijken we met behulp van een microfoon en recorder hoe lang de hoofdtelefoons maximaal kunnen afspelen via een bluetoothverbinding en zonder actieve noisecancellation. Uiteraard stellen we alle koptelefoons vooraf in op hetzelfde volume om de test vergelijkbaar te houden.

Accutest - geen anc
Hoofdtelefoon Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Sony WH-CH710N
1d18u43m
Sony WH-XB900N
1d15u30m
Philips PH805
1d5u23m
JBL Live 650BTNC
1d4u53m
OneOdio A9 Urban Traveller ANC
1d4u22m
Sennheiser HD 450BT
1d
JBL Tune 750BTNC
23u23m
Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL
22u44m

De twee koptelefoons van Sony gaan duidelijk het langst mee, met een speeltijd van meer dan anderhalve dag. Een middengroep, bestaande uit de Philips PH805, JBL Live 650BTNC en de OneOdio A9 Urban Traveller, doet ongeveer 1700 minuten met de accu, ofwel één dag en vijf uur. De Sennheiser HD450BT gaat op de minuut af één dag mee, de JBL Tune 750BTNC en de Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL zijn nog eerder leeg. Dat valt toch wat tegen, aangezien de testcriteria al uitgaan van een vrij ideale situatie voor deze koptelefoons.

Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL

De in het afgelopen najaar geïntroduceerde Clam ANC DGTL van het Rotterdamse Fresh ’n Rebel is de opvolger van de Clam ANC die we ruim anderhalf jaar geleden al eens bespraken. De ‘gewone’ Clam wordt overigens nog steeds verkocht als instapmodel. Verkrijgbaar vanaf 140 euro is de Clam ANC DGTL in deze test een van de prijzigere modellen.

Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTLTen opzichte van zijn voorganger is de Clam ANC DGTL een stuk slimmer geworden. Zo heeft de anc-slider op de linkeroorschelp nu een derde positie voor omgevingsgeluidversterking, terwijl je door middel van de afspeelknoppen op de rechterschelp een spraakassistent kunt bedienen. De knopjes laten zich goed op de tast onderscheiden en voelen prettig aan. Wat verwarrend is wel dat de noisecancellationswitch onafhankelijk werkt van de aan-uitknop. Beide knopjes hebben zelfs een eigen statusled. Als enige in deze test beschikt de Clam ANC DGTL over ‘draagdetectie’. Dat wil zeggen dat muziek automatisch wordt gepauzeerd als je de koptelefoon afzet en weer verdergaat als je hem op je oren plaatst, een praktische feature die in de praktijk prima werkt. Handig is ook de aanwezigheid van Bluetooth Multipoint.

De behuizing van de Clam ANC DGTL is volledig in een zeeblauwe kleur uitgevoerd. Het gladde plastic is rondom prettig afgerond, waarbij de bouwkwaliteit prima aanvoelt. De meegeleverde draagtas, met rits en apart vakje voor kabels, is net wat luxer dan bij de meeste concurrenten. Het design van de hoofdtelefoon doet een beetje denken aan modellen van JBL. Doordat de draagarmen helemaal rondom de buitenkant van de oorschelpen doorlopen, is de Clam ANC DGTL wel wat fors. Hoewel de hoofdband is voorzien van voldoende padding, is hij aan de bovenkant afgeplat, wat op je hoofd een drukpunt veroorzaakt. De dikke en vrij brede oorkussens hebben een prettig grote opening en zorgen voor een goede drukverdeling rondom je oren.

Het geluid van de Clam ANC DGTL kan niet helemaal overtuigen. De klank is wat hol door de afwijkende basrespons. Vooral de frequenties tussen bas en het lagere middengebied zijn versterkt ten opzichte van de rest. Door de versterking in het laag verdwijnen de hoge tonen een beetje naar de achtergrond, waardoor je het idee krijgt dat het detail achterblijft. Aan de codec-ondersteuning zal het niet liggen; die is met AAC en aptX prima te noemen, al hadden we, gezien de term ‘AptX HD Audio’ op de productpagina, eigenlijk ook aptX HD verwacht.

Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTLFresh 'n Rebel Clam ANC DGTLFresh 'n Rebel Clam ANC DGTLFresh 'n Rebel Clam ANC DGTL

Op het vlak van noisecancellation is de Clam ANC DGTL een solide subtopper. Dit model dempt de lage tonen zelfs het best, al is de noisecancellation in het middengebied weer minder goed, zoals uit de testresultaten blijkt. Tot slot is het jammer dat de accuduur beperkt is. In onze test hield de Clam ANC DGTL er na 22 uur als eerste mee op.

JBL Live 650BTNC en Tune 750BTNC

JBL Live 650 BTNC
JBL Live 650BTNC

Het entry-levelsegment is zo’n beetje de natuurlijke habitat van JBL, dat zich met zijn expressieve designs focust op een jong en sportief publiek. Schrijf het merk daarom niet direct af; uiteindelijk is JBL onderdeel van audioconglomeraat Harman, dat zeker op het vlak van draagbare audio een indrukwekkende staat van dienst heeft. Met een vanafprijs van 107 euro is de JBL Live 650BTNC duurder dan de wat oudere Tune 750BTNC, die pas nog verder in prijs is gedaald en nu al vanaf 80 euro in de winkels ligt. Daarmee is het samen met de OneOdio A9 de goedkoopste in deze test.

Typisch aan het ontwerp van beide JBL-koptelefoons is dat de hoofdband een wat bredere cirkel maakt en niet direct aansluit op de bovenkant, maar op een uitstekend rond gedeelte in het midden van de oorschelpen. Samen met het in reliëf aangebrachte logo geeft dat een herkenbare uitstraling, maar het maakt het formaat ingeklapt net wat forser. Voor het meenemen heeft enkel de Live 650BTNC een meegeleverde draagzak. De Tune 750BTNC moet het zonder stellen, al is dat gezien de aanschafprijs te overzien. De ronde oorschelpen hebben een wat compacter formaat dan die van de concurrentie, waardoor zeker de Tune 750BTNC meer aandoet als on-ear koptelefoon. In dat opzicht is het jammer dat de oorkussens van de twee koptelefoons minder soepel aanvoelen dan die van andere modellen, hoewel ze wel vrij dik en breed zijn uitgevoerd. De klemming is zeker bij de Tune 750BTNC nogal stevig. Het comfort van beide headsets is dus niet optimaal.

JBL Live 650BTNCJBL Live 650BTNCJBL Live 650BTNCJBL Live 650BTNC

JBL Live 650BTNC

De betaalbare Tune 750BTNC is logischerwijs basaal afgewerkt. De nogal lichte koptelefoon is deels gemaakt van glimmend plastic, wat goedkoop aandoet, zeker bij de door ons geteste witte versie. Ook de afwerking had her en der beter gekund, met rondom wat minder mooi afgeronde hoeken en randen. Het verstelmechaniek is bovendien wat al te slap, waardoor je de schelpen om de haverklap inklapt. Bij het ontwerp van de nieuwere Live 650BTNC heeft JBL duidelijk beter zijn best gedaan. Het plastic van de oorschelpen voelt hier net even wat hoogwaardiger aan en de scharnieren blijven beter op hun plek. De bredere hoofdband is afgewerkt met een ruwe stof, een fraai detail dat we elders niet tegenkomen. Een subtiel donkerbruin kleuraccent op de oorschelpen maakt dat ook ons zwartgrijze model niet saai oogt.

JBL Tune 750BTNC
JBL Tune 750BTNC

Bij beide hoofdtelefoons verloopt de bediening (vooral) via knoppen op de rechteroorschelp. Die van de Tune 750BTNC voelen een beetje goedkoop aan en produceren bovendien hoorbare resonanties bij het indrukken. De JBL Live 650BTNC heeft stevigere knoppen met dezelfde indeling. Handig is dat de aan-uitknop hier een slider is, zodat je altijd weet of het accessoire is ingeschakeld. In tegenstelling tot de Tune 750BTNC heeft de Live 650BTNC ook aanraakbediening op de linkeroorschelp, enkel voor de spraakassistent. Samen met de Sony XB900N is deze koptelefoon de enige met échte assistent-integratie. Je kunt voor Alexa of Google Assistant kiezen in de JBL Headphones-app, die verder een prima equalizer bevat. Op beide koptelefoons, ook de goedkope Tune 750BTNC, is Bluetooth Multipoint-ondersteuning aanwezig, wat elders vaak wordt weggelaten. Een vorm van omgevingsgeluidversterking is aan het JBL-duo echter niet besteed.

De bouw en afwerking mogen bij de Tune 750BTNC niet optimaal zijn, de verbluffend goede klank maakt veel goed. De frequentierespons van deze hoofdtelefoon is fraai neutraal, met een klein beetje extra bas, een relatief gelijkmatige midrange en een afgewogen hoog, zonder grote pieken of dalen in de respons. Daardoor komt het geluid erg goed uit de verf, waarbij ook de gelaagdheid en het detail in verschillende partijen opvallen. De Live 650BTNC zouden we omschrijven als een net iets minder goed klinkende variant van de Tune 750BTNC, waarbij JBL wel dezelfde neutrale tuning heeft toegepast. De bas is bij dit model iets minder strak, wat een wat wolligere laagweergave oplevert. Ook met hoge tonen heeft het duurdere model iets meer moeite, hoewel de heldere middenweergave een sterk punt blijft. Tegenvallend is de gebrekkige codec-ondersteuning. De Live 650BTNC blijft steken bij SBC, waar de Tune 750BTNC nog gebruik kan maken van AAC.

JBL Tune 750BTNCJBL Tune 750BTNCJBL Tune 750BTNCJBL Tune 750BTNC

JBL Tune 750BTNC

Wat de noisecancellation betreft is er opnieuw een verrassing, nu in de hoek van de Live 650BTNC. Blijkens de meetresultaten biedt deze koptelefoon de effectiefste geluiddemping van het hele testveld. In onze praktijktest blijkt dat te kloppen, hoewel de noisecancellation bij de Live 650BTNC wel meer geruis oplevert. Is het lawaaiig om je heen, dan ben je echter alsnog beter af met deze koptelefoon. De Tune 750BTNC weet de omgeving niet zo effectief stil te krijgen als het duurdere model, maar in deze test is de lawaaireductie nog altijd bovengemiddeld en beter dan die van bijvoorbeeld Sony en Sennheiser. Waar de Live 650BTNC er na bijna 29 uur mee ophoudt en daarmee een middenpositie bezet in onze accutest, komt de Tune 750BTNC er minder goed vanaf, met een luistertijd van ruim 23 uur. Dat is een van de kortste in onze test.

OneAudio A9 Urban Traveller

OneOdio A9 Urban TravellerHoewel westerse merken tegenwoordig redelijk betaalbare noisecancelling koptelefoons produceren, vind je via sites als AliExpress zelfs al voor enkele tientjes koptelefoons met noisecancellation, afkomstig van fabrikanten als TaoTronics, Mpow en Bluedio. Sommige exemplaren worden ook in Europese webwinkels verkocht. Wij bestelden via Amazon bijvoorbeeld de OneOdio A9 Urban Traveller, elders ook bekend onder de naam OneAudio A9, die daar op het moment van schrijven voor 80 euro werd aangeboden. Dat is iets duurder dan als je hem direct in China bestelt, maar biedt wel de voordelen van directe levering en garantie.

Voor 80 euro of minder moet je allicht niet te hoge verwachtingen hebben. Veel features heeft de koptelefoon niet; op bijna alle posities in de tabel op pagina 2 staat een streepje. Naast omgevingsgeluidversterking of een app ontbreekt zelfs een assistent-knop, en daarin is dit de enige koptelefoon in deze test. Met de drie knopjes op de rechterschelp, helaas niet op de tast van elkaar te onderscheiden, kun je dus enkel telefoongesprekken, afspeelfuncties en het volume bedienen. Met de stroeve slider aan de linkerkant zet je de anc aan, die net als bij Fresh ’n Rebel wat verwarrend onafhankelijk werkt van de eigenlijke aan-uitknop rechts.

Het ingetogen design van de A9 komt volwassen over, waarbij de koptelefoon zelfs wordt geleverd in een mooie, harde draagtas. De bouwkwaliteit is minder geslaagd. Dat begint al bij het uitklappen van de oorschelpen, die met zo’n luide krak in positie schieten dat we steeds opnieuw bang waren dat de hoofdband doormidden brak. Het vervolgens op lengte verstellen van de hoofdband gaat onhandig stroef. De krakende plastics voor de behuizing voelen niet hoogwaardig aan. Als hij eenmaal op je hoofd zit, merk je daar gelukkig niets meer van. Dan tellen vooral de lekker soepele, brede oorkussens en het dito hoofdkussen, waarbij de hoofdtelefoon bovendien niet te veel klemt.

OneOdio A9 Urban TravellerOneOdio A9 Urban TravellerOneOdio A9 Urban TravellerOneOdio A9 Urban Traveller

Het geluid van de OneOdio A9 mist raffinement. De koptelefoon heeft een wat schrille klank doordat de hoge tonen de rest van het geluid overstemmen. De weergave is bovendien niet heel realistisch of gedetailleerd, zeker in het hoog niet. Hi-hats krijgen een sissende, papierachtige klank doordat de frequentierespons daar vrij grote afwijkingen vertoont. Het scherpe randje aan het geluid wordt sneller vermoeiend om naar te luisteren dan de warme klank die de meeste andere fabrikanten meegeven. De noisecancellation is aardig, maar niet meer dan dat. Zo wijst de meting uit dat er in het laag maar weinig lawaaireductie optreedt. In de praktijk vertoont de A9 bovendien meer dan alle andere modellen bijkomende ruis tijdens het gebruik van noisecancellation, waardoor alleen de modellen van Sony wat ons betreft nog slechter scoren op dit onderdeel. De accuduur is gemiddeld; in onze accutest hield de A9 er na iets meer dan 28 uur mee op.

Philips PH805

Philips PH805Weinig klinkt Nederlandser dan een koptelefoon van Philips, maar net als de televisies en monitoren van het merk is de PH805 eigenlijk ontwikkeld door TPV Technology. Sinds 2018 heeft de Hongkongse firma ook een licentie op de Philips-merknaam voor koptelefoons. Met een vanafprijs van iets minder dan 100 euro en een gemiddelde prijs van 125 euro is het een van de goedkopere modellen in de test.

De ontwerpers van de PH805 hebben duidelijk naar de succesvolle noisecancelling koptelefoons van Sony gekeken. Hoewel de verbinding tussen de hoofdband en de oorschelpen iets anders in elkaar zit, lijkt de PH805 in andere opzichten veel op een model van de Japanse fabrikant. Zo hebben de oorschelpen dezelfde typische vorm. De hoofdband is van glad plastic, de oorschelpen hebben juist een ruwere afwerking, die overigens wel snel krasjes vertoont. Ondanks het vrij hoge gewicht van 285 gram is het comfort goed, met een royaal hoofdkussen en lekker soepele, vrij dikke oorkussens die de druk uitstekend verdelen. Luxueus is ook de meegeleverde harde draagtas, waar de meeste merken in een zachte draagoplossing voorzien.

Ook als het gaat om het geluid volgt de PH805 het voorbeeld van Sony: een warme klank met een duidelijk versterkte bas. De PH805 heeft een stevigere laagweergave dan de andere koptelefoons in deze test, behalve de Sony XB900N. Daar moet je maar net van houden. Bij muziek die van zichzelf al vrij basrijk is, komen de laagste noten boven de muziek uit. Het middengebied komt echter goed voor de dag, waarbij je verschillende stemmen en instrumenten duidelijk kunt blijven onderscheiden. Ook hoge tonen klinken prima, al verdwijnen ze net als bij de high-end Sony-koptelefoons een beetje naar de achtergrond. Ondersteuning voor geavanceerde codecs is er helaas niet. Zoals de metingen uitwijzen, is de noisecancellation bij de PH805 behoorlijk goed. Zowel lage bromtonen als middenfrequenties worden effectiever onderdrukt dan bij de meeste andere koptelefoons. De dikke oorschelpen komen ook de passieve isolatie ten goede. Enkel de JBL Live 650BTNC dempt nog iets effectiever. Op het vlak van accuduur is de PH805 best of the rest, achter de koptelefoons van Sony, zij het op ruime afstand.

Philips PH805Philips PH805Philips PH805Philips PH805

Een slechte koptelefoon is de PH805 dus niet, maar helaas is de bediening wat onhandig. Philips vindt in dat opzicht het midden tussen Sennheiser en Sony, met de driewegslider van de eerste fabrikant en het aanraakgevoelige paneeltje op de rechteroorschelp van de tweede. De slider voelt wat goedkoop aan, waarbij het knopje op de middelste positie kan blijven steken. Door middel van het aanraakpaneeltje kun je net als bij Sony het volume bedienen door een swipe omhoog of omlaag, maar bij de PH805 is er geen enkele auditieve feedback. Met één enkele aanraking van het paneeltje wissel je tussen noisecancellation en omgevingsgeluidversterking, waardoor je om de haverklap per ongeluk in een andere modus belandt.

Sennheiser HD450 BT

Sennheiser HD450 BTHet merk Sennheiser behoeft voor audioliefhebbers weinig introductie. Zo bekroonden we de duurdere Momentum 3 en PXC550-II onlangs met een Excellent Choice-award. De 145 euro kostende HD 450BT is sinds begin dit jaar het nieuwe instapmodel van de noisecancelling koptelefoons van Sennheiser. Aan de sobere vormgeving is niet heel veel veranderd ten opzichte van voorganger HD 4.50 BT. De forse oorschelpen van matzwart plastic worden bijeengehouden door een opvallend slanke hoofdband. Het met een rubberachtige laag beklede hoofdkussentje is opnieuw heel dun. In combinatie met de geringe breedte van de hoofdband levert dat boven op je hoofd snel een drukpunt op. De royale, ovale oorkussens zijn opvallend genoeg verwisselbaar en verdelen de druk goed, maar de opening voor je oren is aan de smalle kant.

Voor de bediening heeft de HD 450BT een driewegslider, een tuimelknop en twee gewone knopjes, die zich samen met de ledjes en aansluitingen allemaal langs de rand van de rechteroorschelp bevinden. Dat maakt dat de bediening wat gewenning vereist, waarbij je ook even met de driewegslider moet leren omgaan. Als een van de drie fabrikanten levert Sennheiser ook een app mee, al heeft Sennheiser Smart Control weinig meer om het lijf dan een summiere equalizer. Ondanks het arsenaal aan knoppen is de featureset niet erg uitgebreid. Zo ontbreekt een knop voor omgevingsgeluidversterking. De HD 450BT versterkt geluiden wél automatisch als je de microfoon gebruikt. Dat is niet altijd handig, bijvoorbeeld als je in een drukke omgeving wil bellen. Wat meer controle over deze feature was dus welkom geweest.

Sennheiser HD450 BTSennheiser HD450 BTSennheiser HD450 BT

De degelijke vormgeving gaf al een hint; ook wat geluid betreft lijkt de HD450 BT gericht op de oudere luisteraar. In vergelijking met de concurrentie klinkt de koptelefoon wat dunnetjes, waar enkele andere modellen proberen te imponeren met een stevige bas. Bij de HD 450BT is de versterking in het laag stukken beschaafder. Het middengebied heeft een wat nasale bijklank doordat de hogere middentonen wat luider worden afgespeeld dan de rest. Ook de hoge tonen krijgen bij dit model net wat extra pit, al is de weergave veel gelijkmatiger dan bij de OneOdio A9, zodat de weergave niet vervelend ‘scherp’ wordt. Over codecs hoef je je ook geen zorgen te maken; de HD450 BT beheerst zowel aptX als AAC.

Kijken we tot slot naar noisecancellation en accuduur, dan is de HD450 BT geen uitblinker. Terwijl de koptelefoon middentonen effectief weet te dempen en de noisecancellation bovendien niet te veel storende ruis of andere bijgeluiden toevoegt, houdt de demping voor lage tonen niet over. De dunne oorschelpen lijken passief niet veel lawaai tegen te houden. Met een gemeten accuduur van precies een dag bevindt de HD450 BT zich in de achterhoede van dit testveld.

Sony WH-CH710N en WH-XB900N

Sony WH-CH710N
Sony WH-CH710N

Sinds het grote succes van de WH-1000XM3 is Sony uitgegroeid tot het te kloppen merk als het op noisecancelling koptelefoons aankomt. In navolging van het high-end model is ook het betaalbare aanbod van de Japanse fabrikant behoorlijk uitgebouwd. Zo bespraken we eerder al eens de WH-H900N en WH-H910N, die nu 200 tot 250 euro kosten. De WH-CH710N en WH-XB900N, die we hier bekijken, zijn nog goedkoper. Je vindt de WH-CH710 vanaf 100 euro in de winkels, terwijl de WH-XB900N minstens 124, maar gemiddeld 155 euro kost. Het is daarmee de duurste koptelefoon in de test.

Evenals de WH-H900N en WH-H910N lijkt de WH-XB900N op een goedkopere uitvoering van de bekende WH-1000XM3, zij het met een iets scherpere belijning. De oorschelpen hebben de bekende afgeronde vorm en zijn voorzien van een net wat ruwere afwerking dan de luxere modellen. Dat voelt eigenlijk fijner aan. De WH-XB900N is bovendien de comfortabelste koptelefoon in dit overzicht. De royale oorkussens zijn zeer zacht en soepel en klemmen nauwelijks op de oren, waarbij de hoofdband ook geen vervelende druk bovenaan veroorzaakt. Ook de WH-CH710N is comfortabel door de zachte oorkussens en het gebrek aan klemming, hoewel het design van dit exemplaar op een andere leest is geschoeid. De oorschelpen hebben een andere, plattere vorm en zijn nog wat meer afgerond. Door de platte oorkussens zit deze koptelefoon wat meer op, dan over je oren. Het geheel is gemaakt van ruw plastic dat niet overdreven hoogwaardig aanvoelt, al sluiten de verschillende onderdelen wel netjes op elkaar aan. Sony heeft bespaard op scharnieren in de hoofdband, zodat je de oorschelpen enkel plat kunt roteren.

Sony WH-CH710NSony WH-CH710NSony WH-CH710NSony WH-CH710N

Sony WH-CH710N

Voor de bediening heeft de WH-XB900N de combinatie die je ook bij luxere Sony-koptelefoons terugvindt: twee knoppen op de linkeroorschelp voor aan-uit en noisecancellation, rechts een aanraakgevoelig paneeltje waarmee je alle overige functies bedient. Heb je daar niet eerder mee gewerkt, dan heeft dit wel een leercurve, hoewel de aanraakbesturing voldoende snel reageert en Sony een vorm van auditieve feedback heeft ingebouwd. Voordeel van het paneel is bovendien dat je niet op de tast hoeft te zoeken naar kleine knopjes. Om bijvoorbeeld omgevingsgeluidversterking aan te zetten, hou je je hand simpelweg over de oorschelp. De WH-CH710 is een van de weinige Sony-modellen met enkel knopjes. Die hebben een wat lichte feedback, maar veroorzaken geen goedkoop klinkende resonanties bij het indrukken, zoals bij de JBL Tune 750BTNC. Ze zijn bovendien goed op de tast van elkaar te onderscheiden: rechts afspeelfuncties en een aparte toets voor noisecancellation, waarmee je ook omgevingsgeluidversterking aanzet, links enkel de aan-uitknop.

Sony WH-XB900N
Sony WH-XB900N

Wat klank betreft zijn de WH-CH710N en WH-XB900N behoorlijk verschillende koptelefoons. Ditmaal is het de WH-CH710N die meer lijkt op de luxere Sony-koptelefoons. Dat wil zeggen: een warme klank met een bas die voor velen toch niet al te zeer zal overheersen. Dat levert een gemakkelijk luisterbaar, maar weinig memorabel geluid op, zonder veel impact. De weergave van hoge tonen is niet zo mooi in balans, waardoor detail en gelaagdheid in de muziek wegvallen.

De WH-CH710N is dus niet een van de best klinkende koptelefoons, maar de WH-XB900N heeft een nog problematischere signatuur. De letters XB staan immers, zoals met koeienletters op de doos wordt aangekondigd, voor Extra Bass. Die belofte wordt absoluut waargemaakt, maar dat is niet per definitie een pluspunt. De WH-XB900N klinkt als zo’n autootje dat tot de nok is volgestouwd met subwoofers. De overdreven, boemerige bas wordt binnen de kortste keren irritant. Met een neutrale weergave, zoals de musicus heeft bedoeld, heeft het in elk geval niets te maken. Er is een remedie: de WH-XB900N is net als Sony’s duurdere modellen geschikt voor de uitstekende Sony Headphones App. Die bevat een uitgebreide equalizer. Draai je de bas helemaal terug, dan klinkt de WH-XB900N ineens best lekker, met behoorlijk veel detail en gelaagdheid. Het middengebied is zelfs nog wat neutraler dan bij de JBL Tune 750BTNC, al zijn de hoge tonen net iets minder goed in balans. De WH-XB900N ondersteunt bovendien alle bekende high-end codecs, van AptX HD tot Sony’s eigen LDAC, terwijl de goedkopere WH-CH710N enkel AAC biedt.

Sony WH-XB900NSony WH-XB900NSony WH-XB900NSony WH-XB900N

Waar duurdere koptelefoons van Sony bekendstaan om hun uitstekende noisecancellation, laat de concurrentie weinig heel van het goedkopere Sony-duo als het op noisecancellation aankomt. Dat blijkt niet alleen uit de metingen. Ook in de praktijktest wordt duidelijk dat de twee koptelefoons niet zijn opgewassen tegen de loeiende ventilatoren en het toeterende verkeer in onze testomgeving. Ook wat passieve geluidsisolatie betreft scoren de WH-CH710N en WH-XB900N niet hoog. Opmerkelijk goed is daarentegen de accuduur. Sony belooft zelf 35 uur luisterplezier, maar in onze test gaat het tweetal zelfs 40 tot 43 uur mee, waar de concurrentie gemiddeld slechts zo’n 26 uur accuduur noteert. De keerzijde is dat het laden lang duurt. Volgens Sony kost het zeven uur, terwijl de concurrentie al na twee uur de honderd procent aantikt. Ondersteuning voor snelladen bij de WH-XB900N ondervangt dit bezwaar enigszins.

Conclusie

Ook als je geen honderden euro’s kunt uitgeven, is er genoeg te kiezen als je een draadloze hoofdtelefoon met noisecancellation overweegt. Na het bekijken, testen en beluisteren van acht nieuwe modellen tussen de 80 en 160 euro zijn we blij verrast over de stappen die fabrikanten in de afgelopen jaren hebben gemaakt. De modellen van nu bieden net als dure koptelefoons allerlei slimme functies, terwijl ook geluid en noisecancellation een betere indruk maken dan voorheen. Dat betekent echter niet dat er geen reden meer is om een duurder model te overwegen. Waar de beste noisecancelling koptelefoons van dit moment op alle vlakken uitstekend scoren, geluidskwaliteit én featureset én noisecancellation én accuduur, moet je in deze prijsklasse nog steeds harde keuzes maken. Modellen die op één vlak uitblinken, vallen op een ander gebied juist tegen.

Wie voor jou de testwinnaar is, hangt daarmee maar net af van wat je zelf het belangrijkste vindt aan een koptelefoon. Zoek je vooral een comfortabel accessoire, dan zijn de Sony XB900N en Philips PH805 aanraders, terwijl de Fresh ’n Rebel Clam ANC DGTL handige features biedt die elders (vaak) worden gemist. Weegt accuduur voor jou het zwaarst, dan wint het duo van Sony weer met overmacht. Al die eigenschappen zijn belangrijk, maar voor ons tellen een fraaie klank en zo goed mogelijke noisecancellation nog meer mee in de eindbeoordeling.

Zodoende komen beide koptelefoons van JBL uit de bus als beste keus: de Tune 750BTNC is een van de best klinkende modellen en bovendien het goedkoopst, terwijl de Live 650BTNC de beste noisecancellation biedt in dit testveld. Beide modellen zijn bovendien praktisch in het gebruik en bieden nuttige extra functies in de vorm van Bluetooth Multipoint en assistent-integratie (Live 650BTNC). Minpunten vormen het matige comfort, een gebrekkige codec-ondersteuning (Live 650BTNC) en een korte accuduur (Tune 750BTNC). Niettemin verdienen beide koptelefoons onze Great Value award.

Reacties (148)

148
147
85
14
0
41
Wijzig sortering
Ik mis vooral een stukje over hoe de performance is op Windows.
Heb een tijd terug een koptelefoon met active noise cancelling gekocht omdat de reviews van die betreffende koptelefoon erg goed waren.
Maar dan koppel je het aan een Windows computer en dan moet je of de microfoon uitschakelen of je hebt extreem slecht geluidskwaliteit. Dan geeft ie aan bij apparaatbeheer dat het frequentieniveau alleen op kwaliteit 'tape recorder' kan.
Op je telefoon schakelt ook de geluidskwaliteit enorm terug zodra je de microfoon aanzet. Dit komt doordat er een ander bluetooth profiel gekozen wordt dat wél tweeweg audio ondersteunt, maar met een lage bitrate en slechte codec.
Je telefoon kan makkelijk detecteren welk profiel nodig is en dus dynamisch switchen tussen deze twee profielen, maar je Windows computer kan dat niet. Je zal dat dus handmatig moeten doen.
Windows doet dit ook, maar er zijn apps die continue de microfoon willen gebruiken. Je kan deze apps dan toegang ontzeggen om het probleem te verhelpen.

Dit hele gedoe heeft er dan ook voor gezorgd dat ik op mijn Windows PC liever mijn wireless headphones met audio-jack verbindt (+USB dac) zodat je beste kwaliteit audio hebt, microfoon kan gebruiken en de batterij niet op gaat. Als je deze dan loskoppelt dan schakelt de headphone direct aan en verbindt deze via Bluetooth met mijn smartphone (of PC) als ik moet rondlopen.

Als je headphone geen microfoon output kan geven met jack dan kan je inline mic's gebruiken of is een V-Moda BoomPro ook een goede optie. Is misschien niet ideaal maar werkt erg goed voor mijn dagelijkse gebruik.

Gaming headphones hebben dit probleem niet omdat ze vaak twee bluetooth modules hebben. Een voor audio en een voor de microfoon.

[Reactie gewijzigd door Reutemeteut op 22 juli 2024 14:17]

Met Bluetooth 5 is dit probleem waarschijnlijk opgelost omdat er meer bandbreedte is voor 2 weg audio. Jammer dat de mpow 19 ipo of de mpow 21 daarom niet zijn getest. Die zijn ook onder de 100 euro te krijgen en bieden Bluetooth 5. Dan moet je laptop of pc natuurlijk wel ook bluetooth 5 aan boord hebben. Omdat mijn dell xps dat helaas niet heeft gebruik ik een gemixed profiel bij bijvoorbeeld teams. Microfoon van de laptop en stereo geluid via de koptelefoon. Werkt in basis prima.
ik heb een bt5 headset (Jaybird Tahar Pro) en als ik die gebruik op mijn Macbook (met ook Bluetooth 5) dan is het huilen met de pet op als je de microfoon gebruikt. Op mijn iphone werkt het wel goed.
BT5 kan het volgens mij theoretish aan, maar het protocool is nog niet daar. Ik heb verschillende BT5 headsets gehad, bij elk had ik hetzelfde probleem. De autheur geeft dit ook aan in een comment hieronder.
Dit is blijkbaar een probleem dat zo'n beetje alle koptelefoons hebben.
Mijn OneAudio A9 (zo'n 1,5 jaar geleden gekocht voor 54,- bij Ali) heeft dit probleem, maar collega's met dure Jabra's hebben hier ook last van. Oplossing is om (in Teams etc.) gewoon geen gebruik te maken van de ingebouwde mic, maar van de mic van je laptop. Dat gaat altijd goed.

Overigens vind ik het oordeel over de A9 in dit artikel erg hard. Voor mij is het de beste hoofdtelefoon die ik ooit gehad heb, maar ik heb dan ook nog nooit meer dan 100 euro uitgegeven aan een hoofdtelefoon. De Somy die ik hiervoor had (+/- 100,-) was aanzienlijk slechter.
Ik vind de A9 zelf erg mooi klinken, maar ik ben dan ook geen audiofiel.....
Heb hier een tijd geleden onderzoek naar gedaan en het blijkt te komen doordat je, als je op een desktop werkt, je EN goede audio wilt hebben EN goede spraak (dus, datgene wat jij zegt als audio door wilt geven aan de desktop en dat dat doorgegeven wordt aan het internet, om het zo maar te zeggen).

En wat blijkt? Dat kan/kon je Bluetooth chip in z'n eentje nog niet aan. Als je via BT goede audio en goede out-going-speech wilt hebben, dan zou je eigenlijk 2 BT chips moeten hebben. En dat hebben de meeste headsets niet.

Dus wat gebeurt er (of liever: wat moest je zelf doen/instellen)? De BT headset gaat idd over op een ander BT profiel dat qualitatief veel minder goed is: je audio wordt minder zodat je spraak op redelijk niveau doorgegeven kan worden.

De enige oplossing (toendertijd, iig)? Niet met BT werken, maar bedraad: gooi er een draad in met mic en je kan je dure NC BT headset als dure NC bedrade headset gebruiken voor gaming.

Want als het enkel om spraak-in/spraak-uit gaat (video conferencing) dan is de BT chipset goed genoeg, blijkbaar. Maar met HQ audio moet je voor de overgrote meerderheid van NC BT headsets TOCH bedraad werken.

Dit was iig het geval voor mijn Bose QC35, de toendertijd beste NC headset die er was. De enig manier waarop ik het voor elkaar krijg om met HQ audio en spraak te gamen was dus om een audiokabel met mic te kopen (speciaal voor de QC35, want die heeft een 2.5"" jack ipv een 3.5" jack!!!).

In in mijn geval moest ik ook nog een audio/mic splitter kabel kopen omdat mijn mobo geen trippel audio ingang had (die dus links/rechts audio en mic teglijkertijd aankan) maar moest ik die Bose audiokabel+mic nog aansluiten op een kabel die audio (L/R) out had en een mic kabel, zodat ik die in de audio en mic ingangen/uitgangen van m'n mobo kon steken.

Maar dat werkte wel. Als een trein. Maar wel irritant dat ik dus twee extra kabels nodig had en niet via BT kan gamen.

[Reactie gewijzigd door MacD op 22 juli 2024 14:17]

Dat de geluidskwaliteit slecht is als je de microfoon gebruikt is zoals anderen al aangeven een gevolg van de beperkingen van Bluetooth, waarbij het Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) voor geluidsweergave met hoge kwaliteit geen bidirectionele verbinding aankan. Als je de microfoon gebruikt moet hij dus overschakelen naar het Headset Profile (HSP), met gereduceerde geluidskwaliteit.
Ik snap dat soort dingen nooit zo goed. Bedrijven als Razer, Logitech en HyperX roepen dat ook altijd en hebben van die gaming headsets waarbij het net klinkt alsof je tegen een leeg blikje soepballen aan praat.

Is BT dan zo low bandwidth dat een beetje audio signaal terug al klinkt als een slechte vliegtuig speaker?

Dit mag toch geen issue meer zijn tegenwoordig? Ik heb zelf maar een losse microfoon gekocht ondertussen. Ingebouwde spul is echt vrijwel onbruikbaar voor calls.

De grap is dan weer wel dat Apple hier op de een of andere manier geen last van lijkt te hebben. Discord met airpods werkt net zo goed als discord met wired headset. Kan natuurlijk ook betekenen dat de mic gewoon ruk is ofc ;). Ik zie hier echter meer mensen die er met Apple producten geen last van hebben. Gebruikt Apple dan een andere methode/protocol?
Die gaming headsets gebruiken geen Bluetooth. Die hebben een eigen usb dongle met een eigen protocol om te zorgen dat er weinig latency is en dat de mic iets kan doen zonder dat de audio playback instort.

Dat het geluid van de mic rot is is nieuw voor me, maar heeft er misschien mee te maken hoe weinig bandbreedte ze overlaten voor het microfoon signaal. Of omdat ze gewoon slechte mics gebruiken.
26 september 2020 09:50
Die gaming headsets gebruiken geen Bluetooth. Die hebben een eigen usb dongle met een eigen protocol om te zorgen dat er weinig latency is en dat de mic iets kan doen zonder dat de audio playback instort.
Sommigen daarvan gebruiken eigen dongle. Veel ook niet. En met of zonder dongle. Mic kwaliteit is bedroevend slecht dus die donle is er niet om de mic beter te laten klinken iig.
Heel herkenbaar. Dat heb ik, althans op mijn zakelijke laptop met W10, bij alle (!) bluetooth headsets. Ik moet (handmatig) kiezen tussen goede kwaliteit audio en de mogelijkheid om de microfoon te gebruiken (handsfree-profiel). Ik vind dat bespottelijk, maar het is kennelijk een technische beperking of een beperking van de driver of bt-module. Gek genoeg heb ik daar op een MBP of iPad geen last van. Ik gebruik dan ook voor overleggen een bedrade headset (waarvan ik ook nog wel eens tests zou willen lezen) als ik onderweg ben en op mijn thuiswerkplek een bedrade microfoon met separate bluetooth-oortjes.
Volledig mee eens dat dit bespottelijk is. Ik heb een Bose QuietComfort 35-II, prima geluid als ik'm met mijn android telefoon gebruik, kan er zonder problemen mee bellen, maar om een of andere bizarre reden werkt het voor geen meter met geen van mijn Windows computers. Altijd gedoe van aan- en uitzetten en reconnecten met exact het juiste bluetooth-profiel aan en anders krijg ik geen geluid of alleen het brakke telefoon-kwaliteit geluid. En dan kan ik er weer niet mee bellen, en de volgende keer dat ik probeer te verbinden gaat het standaard weer fout.

En sorry hoor maar als mijn goedkope Android telefoon dit goed kan doen, dan moet een veel geavanceerdere Windows computer het zeker goed doen. Een koptelefoon van enkele honderden euros hoort gewoon foutloos te verbinden met een computer. En dan wijst Bose fijn naar Microsoft en Microsoft wijst fijn naar Bose en van mij mogen ze beide de pot op en gebruik ik wel een kabeltje.
Heeft eerder met Bluetooth te maken (het erg oude voice profiel heeft belabberde audio. Het Bluetooth 2.0+ media audio profiel heeft goede audio maar geen mic.

Dus zodra de mic gebruikt wordt, valt ie terug op belabberde audio. Het probleem zit hem er in dat Windows altijd ergens wel de mic wil gebruiken.

Misschien dat mobile devices dit oplossen door met 2 profielen tegelijk te verbinden, maar dan zijn ze dus eigenlijk connected naar 2 devices tegelijk, en de meeste modules in laptops kunnen dit niet (of de software gaat er van uit van niet).

Ik heb dit siirt headsets nooit gekocht voor de mic. Dus op een laptop gaat die gelijk uit in audio-beheer, samen met het 'communications' afspeel apparaat. Dan blijft de goede audio over.
Goede uitleg, dankjewel. Ik heb inmiddels ook maar geaccepteerd dat ik mijn dure Bluetooth koptelefoons niet voor conference calls kan gebruiken zonder dat ik daarbij een aparte bedrade microfoon gebruik. En inderdaad, de 'hands-free'-variant in systeembeheer uitschakelen. Bijzonder jaren '90 eigenlijk.
Ik had het zelfde mijn mijn senheiser hd4.50bt, dit kwam omdat windows wisselde naar "handsfee audio" misschien was dat bij jouw het probleem.
Dit is een zeer goed punt.

Ik heb wel het omgekeerde voor, iedereen geeft aan dat mijn PX7 zeer slechte mic heeft. Behalve wanneer ik hem gebruik met windows icm Teams.

Wat ik zeer vreemd vind... Ofwel doet teams iets speciaals met de audio en smijt het er een filter tegenaan.
Ofwel is de implementatie niet goed van de andere usecases.
Mijn Sony xm3 is met bellen super slecht maar met teams perfect. Zelfs de airco wordt gefilterd op teams. Met bellen krijg ik alleen maar klachten dat ik zacht ben terwijl op de laptop er nooit klachten zijn.
Die is overal hetzelfde. Komt door 2weg Bluetooth, dit gaat zwaar ten kostte van de geluidskwaltieit. (en echt zwaar). Is koptelefoon onafhankelijk, ik snap dan ook totaal niet waarom je hier een +2 voor krijgt. Handmatig switchen op Windows zal nog wel een dingetje blijven.
Wat ik mis in deze (en vorige) review(s) is een beoordeling van de ingebouwde microfoon.
In deze tijd zullen er veel mensen thuis werken en in online vergaderingen ook de microfoon willen gebruiken. Dan is het handig als je weet dat je een beetje verstaanbaar bent.

Zoals ik al eens eerder heb opgemerkt, valt me bovendien op (en tegen) dat de microfoon van mijn Sony WH1000-XM2 feilloos alle omgevings noise oppikt, terwijl ik die zelf niet hoor door de noise cancelling!
Dus terwijl ik denk dat ik helder doorkom, horen mijn collega's vooral mijn schreeuwende kinderen of het strijkijzer!
Hoe doen andere noise cancelling headphones dit?
Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat de noise cancelling techniek niet wordt doorgetrokken naar de mic?

[Reactie gewijzigd door Tacoos op 22 juli 2024 14:17]

Ik heb met de microfoon van alle headsets op kantoor een opname gemaakt om te kijken hoe het zit met de verstaanbaarheid/geluidskwaliteit, waarbij enkele modellen inderdaad minder goed scoren (zie pagina 2). Maar die beoordeling kan de volgende keer wellicht uitgebreider.
Mijn excuses, dat heb ik dus over het hoofd gezien!
Wel is de beoordeling van de mics idd erg summier en zou ik het fijn vinden als daar in de toekomst uitgebreider naar gekeken wordt.
Fijn zou zijn als naast klank/verstaanbaarheid wordt gekeken hoe de mic omgaat met omgevingsgeluid
Mee eens! Om je vraag te beantwoorden, mijn vriendin heeft de Bose QC van 350 Euro en het is voor haar inmiddels verboden mij te bellen via dat ding. De noise cancelling is werkelijk geweldig maar hij is totaal ongeschikt om mee te bellen aangezien ik alles hoor behalve mijn vriendin.
Anoniem: 599181 @mrnn25 september 2020 12:14
De shure aonic is net het zelfde
Ik heb een Bose 700 gepaired met Windows 10 en gebruik 'm in MS Teams.
Nog geen klachten gehad van collega's over kwaliteit van microfoon, maar ik zal er nog eens specifiek naar vragen.
Tis overigens wel rustig in de kamer waar ik werk, dus geen achtergrond geluiden.
Ik heb een Bose QC II en sta daar vrolijk mee in een datacenter te bellen. Echt niemand die dat hoort, mijn stem komt kraakhelder over en het lawaai van de servers wordt zeer effectief geëlimineerd.
Klopt, over microfoons is vrijwel niets te vinden, ook elders niet, terwijl dat toch een belangrijke functie is.

Zelf drie noise-cancelling koptelefoons gehad waaronder Nokia en tot nu toe ben ook ik er nooit enthousiast over. De mic(s) zit(ten) fysiek ook altijd ergens weggestopt op oorhoogte dus dat helpt natuurlijk ook niet.
Dat van die belangrijke functie is ook afhankelijk van persoon tot persoon.

Ik heb de XM2 voor reizen (vliegtuig, trein, etc.), daar kan ik de ingebouwde mic missen als kiespijn.
Voor skype/teams heb ik dedicated (ik mis even het Nederlandse woord) headsets van Jabra. Lichter, kleiner, kompakter, eigen knoppen, skype/Teams Integratie en doorgaans beter verstaanbaar aan de andere kant.
Daarmee onderschrijf je toch mijn punt, want je vindt de mic in de xm2 blijkbaar ook ondermaats? Alleen wordt daar in vrijwel geeneen test over gerept.

Bij een koptelefoon die >300 euro nieuw kostte, mag ik ook wat verwachten van de microfoon vind ik. En dat geldt ook voor de hier behandelde headsets, want ~100 euro mag dan goedkoop zijn voor noise cancelling headsets, ik vind het toch al een flink bedrag!
Missen als kiespijn lijkt me wat overdreven want je hebt ook geen last van de mic die je niet gebruikt, tenzij die enorm uit zou steken of zo, zoals je wel eens bij game-headsets ziet, maar daar ben je zelf bij als je er een koopt. Al zou mij dat niet boeien want je kan die meestal gewoon uit het zicht / uit de weg klappen.

Wat @Tacoos zegt; Als één headset nou gewoon alles kon, zou dat toch handiger zijn dan twee? Al was het maar omdat je dan niet steeds hoeft te wisselen, er maar één hoeft mee te nemen, op te laden etc.

Al kan ik wel begrijpen dat mensen geen knoepert van een koptelefoon op willen als ze in beeld zitten bij een (video) groepsgesprek.
True. Missen als kiespijn is misschien de verkeerde uitdrukking. Ik heb er inderdaad geen last van, maar gebruik die functie van de XM2 ook niet. Of die mic nu super goed of super slecht is, is mij om het even.
Al kan ik me best in @Tacooss opmerking vinden. Als je 300 euro uitgeeft, dan mag de microfoon wel van een zeker niveau zijn.
Helemaal mee eens, in elke test ontbreken de microfoons.

Zelf net de Microsoft Surface Headphones 2 in gebruik, was zo snel de beste optie die kon vinden om zowel muziek te luisteren als fatsoenlijk te kunnen bellen/teams meetings te kunnen voeren.

Geldt overigens niet alleen voor tweakers; ook op vele andere sites (of youtube reviews) wordt de microfoon compleet genegeerd.
Wat ik mis in deze (en vorige) review(s) is een beoordeling van de ingebouwde microfoon.
In deze tijd zullen er veel mensen thuis werken en in online vergaderingen ook de microfoon willen gebruiken. Dan is het handig als je weet dat je een beetje verstaanbaar bent.

Zoals ik al eens eerder heb opgemerkt, valt me bovendien op (en tegen) dat de microfoon van mijn Sony WH1000-XM2 feilloos alle omgevings noise oppikt, terwijl ik die zelf niet hoor door de noise cancelling!
Dus terwijl ik denk dat ik helder doorkom, horen mijn collega's vooral mijn schreeuwende kinderen of het strijkijzer!
Hoe doen andere noise cancelling headphones dit?
Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat de noise cancelling techniek niet wordt doorgetrokken naar de mic?
Bij de Bose Noise Cancelling Headphones 700 wordt het omgevingsgeluid goed weggefilterd, bij de goedkopere Bose QuietComfort 35 II zijn achtergrond gesprekken wel te volgen (te testen bij o.a. de coolblue winkels).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 14:17]

Jammer dat het al dan niet vervangen van de batterijen niet wordt besproken. Het bepaalt namelijk de levensduur van de koptelefoons en is voor mij de reden om alsnog voor een bedraadde koptelefoon te kiezen.
Anoniem: 579177 @ShaiNe26 september 2020 14:36
Zeker jammer. Maar niet triviaal om daarachter te komen, de fabrikanten vermelden dat niet. Ik heb eens wat onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om de accu te vervangen tussen de (indertijd 2 toppers) Bose QuietComfort 35 II en de Sony WH-1000XM3. De accu in de Bose bleek niet vervangbaar, die van de Sony (relatief makkelijk) wel. Als de accu van die Bose dus slecht of kapot is kun je het hele ding dus gewoon weggooien, bizar.
Dit zijn headsets die je langdurig op je hoofd zet. Hoe kan je dan een JBL aanbevelen waarvan je het draagcomfort als dubbel-min neerzet? Al klinkt het nog zo mooi, als je het ding na een half uur uit het raam wil keilen, dan is dat geen 'Great Value'.
Ik denk dat het alleszins relatief. is De tune heeft ook twee minnetjes voor accuduur, maar houdt het wel 23 uur vol.
Relatief is goed, maar het is wel zeer vaag. Want het is niet echt duidelijk wat de criteria zijn om een plusje (of minnetje) te krijgen in de categorieen.

De accuduur is redelijk te pijlen omdat deze allemaal zijn opgeschreven, maar wat is dat voor 'draagcomfort' wat een veel meer vager concept om te reviewen. Wat is -2 draagcomfort, gaat deze na 30 minuten klemmen, of na 2u? En wat is het 'nulpunt' dat gehanteerd word, want als ik +1 en -2 zie, dan zijn die 3 punten verschil, op een schaal van 7, een significant verschil waar vraagtekens gezet kunnen worden.

Ik word iets te filosofisch met mijn argument, maar zonder context is het lastig om te pijlen wat nou 'goede draagcomfort' is als 3 van de 4 minnetjes scoren, en de ander 'maar' een +1 krijgt.

[Reactie gewijzigd door deknegt op 22 juli 2024 14:17]

Prachtig hoe elke keer weer discussie ontstaat over de beoordeling. Met het punten systeem was het niet goed en nu met dit nieuw systeem is het ook weer niet goed.
Nummers en plus/minnetjes werken allebei niet als er geen duidelijke context bestaat om te weten waar de nummers en plus/minnetjes voor staan. :+

+/- is gewoon hetzelfde als 1-10, alleen is de schaal 3 stappen kleiner. Als je de stappen niet uitlegt, zijn ze beiden vaag.

Het schaal is niet het probleem, maar zeggen dat iets +3 en iets anders +1 is verteld mij alleen dat één beter is dan de ander, maar niet expliciet hoe veel beter het is, en wat nou precies +1 is op zichzelf genomen.

Bij een goed werkende schaal kan ik één item pakken, en weten wat elke score betekend. Nu voelt het meeste als een arbitraire beslissing dat iets +1 en iets anders +2 is, maar zonder een echt duidelijke onderbouwing waarom ze op het besluit zijn gekomen.

Een beetje zoals een wiskundetoets, je kan wel een nummer geven, en die kan wel correct zijn, maar als je niet kan onderbouwen hoe je op dat nummer bent gekomen heb je er nog steeds weinig aan.
Misschien, maar een beoordeling is altijd relatief en altijd in de context van producten in een bepaalde categorie. Als iets in verhouding met de andere producten een stuk slechter is, dan krijg je een slecht 'cijfer'/minnetjes, terwijl het in absolute termen nog steeds prima kan zijn. Van een duur apparaat mag je meer verwachten dan een goedkoop apparaat bijvoorbeeld.

En er komt uiteraard altijd een bepaalde mate van subjectiviteit bij kijken. Wat jij fijn vind zitten kan de reviewer niet fijn vinden zitten. Daarom is het advies ook altijd om meerdere reviews te lezen om een beeld te vormen en het dan zelf uit te proberen.

Maar goed, een soort van legenda, zoals bijvoorbeeld bij de testen van de consumentenbond, zou niet verkeerd zijn.

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 22 juli 2024 14:17]

En toch ook wederom een valide discussie. Dat doet de vraag rijzen hoe je wel een zo duidelijk mogelijk reviewsysteem op kunt zetten. Het beoordelingssysteem in dit artikel laat in ieder geval enorm veel ruimte voor subjectiviteit.
In dit geval reflecteert het het onderwerp uitstekend. Geluid en comfort zijn erg subjectief als het gaat om koptelefoons.
Het kostte mij ook een goede maand voor ik een definitieve keus heb kunnen maken.
Waar het uiteindelijk bij de Sennheiser PXC 550 eindigde weet ik dat mijn directe omgeving het niet zo comfortabel vindt als ik.
Scheelt "jatten" :P
Als ik naar de tabel kijk zou ik bijvoorbeeld voor de Philips kunnen gaan, want ik wil geen product met minpunten op de voor mij belangrijkste items: geluidskwaliteit en comfort. Als je je bedenkt dat de test specifiek voor over koptelefoons met noisecancellation gaat, is een minpunt daar natuurlijk ook not-done. Maar in de praktijk zou ik JBL's toch wel even op mijn hoofd willen voelen. En dan die Sony WH-XB900N, is dat geluid echt zo dramatisch? Of heeft alleen wat tuning nodig via de equalizer in de bijbehorende app (zoals in de beschrijving staat). Want hij heeft nu al 11 plus-puntjes en als hij op de negatieve punten te tunen is...

En inderdaad, wat is draagcomfort? Gewicht speelt denk ik een rol, verstelbaarheid, druk op het hoofd/oorschelpen, gebruikte materialen, maar het is ook persoonlijk denk ik, niet iederen heeft dezelfde vorm hoofd/oren.
En inderdaad, wat is draagcomfort? Gewicht speelt denk ik een rol, verstelbaarheid, druk op het hoofd/oorschelpen, gebruikte materialen, maar het is ook persoonlijk denk ik, niet iederen heeft dezelfde vorm hoofd/oren.
Zeer valide, maar daarvoor vertrouw je natuurlijk op de expertise van één (of meerdere) reviewers. Als Japie alle vier de koptelefoons probeert, dan kan Japie uit zijn ervaringen een lijst maken van wat het beste zit en wat het slechtste zit. Is dat 1:1 over te nemen door elke consument, nee, maar het wel een accurate manier. (Zo zou je natuurlijk ook niet 4 koptelefoons door 4 verschillende reviewers laten testen, want dan is geen enkele score representatief)

Nog accurater is natuurlijk drie reviewers te hebben, en dan leg je de lijstjes samen en pak je de gemiddelde score. Voor een site zoals Tweakers is dat natuurlijk minder realistisch, maar hoe groter je dataset hoe kleiner je variabelen worden.

Maarja, het is gewoon het geval dat de dataset voor meerdere categorieën te abstract gepresenteerd word, en zodanig niet goed getoetst kunnen worden door een leek die simpelweg de (voor hem) beste koptelefoon wilt kopen. (daar maakt het ook niet uit of het plusjes, sterretjes, duimpjes, pindarotjes, of nummertjes zijn voor de scores)

Het zou al een vooruitgang zijn om bij het begin van een review een legenda te geven waarin aangegeven worden wat het 'nulpunt' is voor elk categorie. Aan welke standaarden het item zich moet houden om +1 te kunnen krijgen (of -1, +3, etc.). Dan heb je al veel meer een rode lijn om aan vast te houden.

[Reactie gewijzigd door deknegt op 22 juli 2024 14:17]

Mijn zoon heeft de 750. Hij ervaart hem als zeer comfortabel. Ik heb zelf de Sony 710 en ik vind het een kreng om op mijn hoofd te hebben. Het is dus niet zo zwart wit met dat draagcomfort zoals met accu duur.
Iets anders van JBL, oude modellen deden ook het volume iets omhoog als je NC inschakelt, wat de illusie geeft van betere NC, geen idee of dit nog het geval maar ben ik wel benieuwd naar
Ik heb een nu ondertussen 5-6 jaar oude shure srh1540 en daar is de mouse dus volledig kapot van, heber dan uiteindelijk zo'n comfort sleeve overgedaan, problem solved voor rond de 10€ en de cups zelf kan ook makkelijk verholpen worden met betere mouse, dan kan je bvb van een - - een plus maken voor niet zo'n hoog bedrag.
Comfort is zoals boven wordt aangegeven een relatief begrip, ook gezien een koptelefoon voor de een weer anders zal zitten dan de ander. Ikzelf had bij de Tune 750 niet het idee dat ik 'm na een half uur moest afzetten omdat het echt vervelend werd. Het is meer voor iets als een (uren)lange vliegreis dat me deze headset niet ideaal lijkt.

Voor wat betreft de aanbeveling, het lastige bij de beoordeling van deze goedkopere koptelefoons is, zoals ook in de conclusie staat, dat er eigenlijk niet één headset is die alles goed doet. Uiteindelijk heb ik gekozen voor noise cancelling en geluidskwaliteit als doorslaggevende factoren.
Voor mij is draagcomfort het belangrijkste voor een noice cancelling headset. Ik gebruik hem alleen tijdens reizen en heb hem dan uren achtereen op mijn hoofd.

Een headset met slechte pasvorm en slecht comfort zorgt al snel voor “haarpijn” door de hoofdband of hoofdpijn door het knijpen rond/achter je oren.

Zo’n head set behoor je een dag te kunnen dragen zonder dat je ergens las van hebt. Voordeel van een goeie pasvorm is ook direct dat de noice cancelling een stuk beter is omdat er door de oorschelp al meer geluid buiten word gehouden.

Daarom altijd nog heel blij met mijn Bose Quietcomfort 25, perfecte pasvorm, licht van gewicht, en de geluidskwaliteit en noice cancelling is super!
Daar ben ik het volledig mee eens..... Heb nu ook al 5 jaar de QC25 en net nieuwe oorkussens gekocht..... Ding voel je niet op je hoofd..... Ben al wat angstig mocht deze het begeven welke ik dan moet kopen. Wil echt minstens een gelijkwaardig draagcomfort.
De QC35 II zit ook prima, dus dat is misschien een goede vervanger :)
Ook hier (net als in de XM4 review van eerder deze week) denk ik te lezen dat de LDAC codec door ieder Android toestel (met Android 8.0 of hoger) ondersteunt wordt. Ik heb echter de ervaring dat dat niet zo is. Ik wissel regelmatig van toestel (een soort van gekkie ben ik) en ik heb verschillende keren meegemaakt dat mijn XM3 terugvalt op AAC of APTX. Zelfs forceren via de ontwikkelaars opties werkt dan niet. Een concreet voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Motorola Moto G8 Power (heb ik momenteel) en de Samsung Galaxy A50.
Inderdaad, was het maar zo eenvoudig dat > Android 8 = LDAC ondersteuning... Dat staat echt wat te stellig in het kader bij het artikel. Er zit vee lverschil in de codec ondersteuning van Android apparaten. Bij high end toestellen als de S10 en S20 serie ontbreekt bijvoorbeeld AptX HD (reguliere AptX en LDAC ondersteuning is er wel). En die developer options zeggen inderdaad weinig helaas. Wel tof trouwens dat er in het artikel over de bitpool parameter wordt gesproken.
Op de site https://habr.com/en/post/456182 gaat men nog dieper op de materie in, ik kan het niet alles volgen wat daar staat, maar de schrijver vind AptX en LDAC eigenlijk meer marketing dan dat het werkelijk tot beter geluid leidt dan een goede implementatie van SBC. In ieder geval interessant leesvoer. En dan komt Bluetooth LE audio er ook nog eens aan...
@deepvreezo Ter info...
Heel goed Tweakers: jullie hebben het over actieve ruis gemaakt door de actieve ruisonderdrukking zelf. Dat miste ik volledig in een vorige review over dit soort koptelefoons! Ik moet nog een koptelefoon vinden die actief ruis onderdrukt zonder zelf hoorbare ruis te creëren. Persoonlijk vind ik dat vervelender dan natuurlijk omgevingsgeluid met passieve geluidsdemping.

Het hangt natuurlijk af van je omgeving: in een vliegtuig is actieve onderdrukking zeker beter dan passieve. Maar ik zit meestal niet een vliegtuig! Meestal werk ik (als ik op kantoor zou zitten) in een grote hal met industriële ventilatie in een open kantoortuin, dus een soort gezellig geroezemoes (niet-druk caféachtig). Dat kan prima zonder actieve ruisonderdrukking naar de achtergrond worden gewerkt. Gewoon investeren in een goede gesloten koptelefoon: het geld dat je bespaart door niet te betalen voor actieve ruisonderdrukking zou je kunnen terugkrijgen in beter geluid en betere demping.

Wellicht is een vergelijking tussen actief en passief een keer een test door Tweakers waard? Gegeven een budget van €15, €50, €100, €150, €200, €300 of 'alles daarboven': wat koop je voor dat geld, waarin blinkt het uit, wat zijn de minpunten? Is €100 passief vergelijkbaar met €150 actief, behalve in een rumoerige omgeving? Je merkt: ik ben een beetje op zoek naar de waarde van features zoals actieve ruisonderdrukking. Ik denk dat het goed is om kritisch te reviewen op de werkelijke waarde van dit soort features, omdat de kans groot is dat de marketeers ons iets verkopen wat ze heel goed doen lijken, terwijl een ouderwetse stevige en vervangbare kabel en een haast onverwoestbare koptelefoon misschien ook wel z'n voordelen heeft (wellicht niet qua mobiliteit).
Tests zijn altijd welkom natuurlijk, maar vergeet niet dat jouw situatie erg erg erg specifiek is en als testscenario niet interessant. Maar ik ben het met je eens dat er opmerking over gemaakt mogen (of soms moeten) worden.

Het is dan aan de lezer van de review om de voor hem van toepassing zijnde argumenten erbij te pakken en daar een koptelefoon bij te zoeken.

Overigens gebruik ik gedurende lawaaierige perioden (kuch december kuch) de koptelefoon in combinatie met extra passieve demping.

(Voor context: ik hoor ruis op mijn XM3 zo goed als nooit, ik vind omgevingsgeluid veel storender dan ruis, ik gebruik 'm voor 50% tijdens vervoer, etc. etc. Ik heb dus een heel ander gebruikersscenario dan jij.)
Anoniem: 579177 25 september 2020 11:19
Waar deze 'budget' koptelefoons ook vaak voor worden gebruikt is televisie kijken. Voor dat doel is de ondersteuning van aptX Low Latency zeer belangrijk. Zonder LL zijn sprekende personen qua beeld niet in sync met het geluid. Dat aspect mist volledig in het overzicht, een gemiste kans.

Ik weet dat de voorganger van de Sony WH-CH710N, de Sony WH-CH700N, het wel ondersteunde, net als aptX HD. Vreemd dat Sony voor de opvolger gekozen heeft om die ondersteuning eruit te laten.
Een paar jaar geleden heb ik uit China 2 koptelefoons van Somic meegenomen. Een merk waarvan de catalogus bestaat uit 80% pc headsets met met leads en oordoppen en hier en daar een verdwaalde hifi koptelefoon. Ze kostten 160 yuan per stuk. (20 euro) De een klinkt zo neutraal als een monitor koptelefoon, de ander heeft een geluid dat vergelijkbaar is met mijn Sony XM3. Het zijn wel bedrade over ears zonder NC. Sindsdien heb ik 1 ding onthouden : geluidskwaliteit in koptelefoons is een keuze. Als Chinese fabrikanten tegenwoordig uitstekend klinkende koptelefoons weten te produceren voor een spotprijs dan kan je niet anders dan concluderen dat de hopeloze balans van goedkopere Sonys en diverse andere merken bekend of niet een bewuste keuze is om je naar een duurder model te duwen als je wel goed geluid wilt.

[Reactie gewijzigd door Aidix op 22 juli 2024 14:17]

Tegelijkertijd vermoed ik dat een tent als Somic niet de plek is waar de innovaties en ontwikkelingen (en bijbehorende R&D inspanning en dus kosten) vandaan komen.
Zulke uitspraken berusten ook vaak op vooroordelen.
Chinese bedrijven doen veel R&D en kunnen veel sneller een product in de markt zetten.
Zoveel innovatie vindt er nu ook weer niet plaats.
Sony had 15 jaar geleden al goede noise-cancelling koptelefoons.
Niet draadloos want Bluetooth was er nog niet beschikbaar op telefoons.
Als een hoofdtelefoon van jou puur en alleen 'goede geluidskwaliteit' hoeft te hebben kun je inderdaad af met flink goedkopere. Die lat ligt voor iedereen op een ander niveau en is bovendien persoonlijk, maar goed, als je ook een XM3 hebt neem ik aan dat je een redelijk idee hebt van wat het verschil kan zijn (heb hem zelf ook). Voor goed geluid hoef je overigens niet naar China. Ik heb jarenlang een Sennheiser HD180 gebruikt als simpele PC headset, geluid was prima voor een prijs van nog geen 3 tientjes, maar daar hield het ook mee op wat betreft 'feature set'. Ja hij had een 3m kabel, dat was ook fijn :P

Zoals je al aangeeft zijn de producten die jij kocht compleet anders:
- Niet draadloos
- Geen (A)NC
- bouwkwaliteit?
- draagcomfort?
- extra features zoals microfoon, bedieningsknoppen, assistents, app?
Het is bovendien niet alsof een fabrikant gewoon 'goedkope wired headphone X' kan pakken en daar al deze features op kan smijten en presto: een set met perfect geluid én een smak features. Al die dingen kosten gewoon geld om te ontwikkelen, zeker als ze technisch goed geïmplementeerd moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door PhWolf op 22 juli 2024 14:17]

Volgens mij was het punt dat geluidskwaliteit een keuze is en niets met de prijsklasse te maken heeft. Iets dat deze review ook onderbouwt. Dat er features missen op een goedkope headset gaf 'ie zelf ook aan. Je hebt dat punt een beetje gemist volgens mij. Dit is net als dat de Apple airpods best wel heel duur zijn voor erg matige geluidskwaliteit, terwijl er best wat 20 tot 60 euro concurrentie is met veel betere geluidskwaliteit. Natuurlijk helpt bij de airpods de optionele subwoofer, maar niet iedereen heeft daar de ruimte voor.
Het scheelt of je slaven (als er eentje stuk gaat, koop je een nieuwe) hebt om het in elkaar te zetten, of dat je werknemers hebt (die zijn opgeleid, verzekerd zijn en die rechten hebben, en waarvan je wilt dat ze een redelijk prettig leven kunnen leiden met hun inkomen). Daarna is de kwaliteit van een koptelefoon niet alleen de kwaliteit van het geluid, maar ook de kwaliteit van het apparaat zelf. Hoe comfortabel is het, hoe lang gaat het mee? Betere onderdelen en beter vakmensschap.
Jammer dat de veelgeprezen lindy wederom niet is meegenomen:

https://www.whathifi.com/lindy/bnx-60/review

In Engeland toch een veel verkochte hs.
Ik was stiekem aan het hopen op de rebelse Valco headset (https://valco.io/) :) Als iemand daar ervaring mee heeft, mag hij/zij me altijd iets laten weten!
So shipping is free inside Europe. To USA and other third world countries...
_/-\o_ 8-)
Hun website staat vol met dit soort humor, super down to earth en zeggen waar het op staat. Ik zou alleen willen weten hoe goed hij presteert in zijn prijscategorie op geluids en noise cancelling niveau :)

edit: grammatica is moeilijk als je al even in het buitenland woont

[Reactie gewijzigd door Primuszoon op 22 juli 2024 14:17]

Because you can recharge the headphones at work, it is practically free to use them.... 8-) _/-\o_

Hahaha wat een helden!
Weighing only 250 grams (or two bananas in US measurement units), :9
De reviews zijn lyrisch. Stond om het punt om er eentje te bestellen, maar ze zijn wireless, dat is onhandig. Dan moet ik ook een aanstuurding hebben.
Er zit ook een kabeltje bij en ze hebben ook een verloopstukje voor het vliegtuig. foto
Oeh! Ik keek met mijn kont.
Goede tip, merci.
Ik ben nog op zoek naar een meer degelijke vervanging van mijn (Anker) Soundcore ANC hoofdtelefoon. Dit kan dan wel een geinig alternatief zijn.
Heb 'm zojuist besteld. Vind ze retecool, en het is weer eens wat anders dan een Sennheiser. Als je nooit iets anders probeert, komt je ook nooit iets beters tegen. :D
Ik moet schuld bekennen en heb ze ook besteld :D 14 dagen retourrecht dus altijd wel safe :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.