Door Friso Weijers

Redacteur

Noisecancelling koptelefoons Round-up

Acht modellen tussen 80 en 160 euro getest

25-09-2020 • 06:00

148

Singlepage-opmaak

Functionaliteit

Dure noisecancelling koptelefoons zijn haast complete computers op je oren geworden. Ze stellen de noisecancellation automatisch af op het omgevingsgeluid, maar laten juist meer geluiden door als je eventjes met iemand wil praten, pauzeren de muziek als je de koptelefoon afzet en hebben aanraakgevoelige oorschelpen waarmee je een digitale assistent kunt aanroepen.

Goedkopere noisecancelling koptelefoons hebben logischerwijs vaak minder functies dan de duurdere varianten, maar we zien in de afgelopen paar jaar wel dat features die eerst voorbehouden bleven aan dure koptelefoons, nu ook hun weg naar goedkopere modellen vinden. In de onderstaande tabel zetten we een aantal mogelijkheden voor dit testveld op een rijtje.

Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL JBL Live 650BTNC JBL Tune 750BTNC OneOdio A9 Urban Traveller Philips PH805 Sennheiser HD450 BT Sony WH-CH710N Sony WH-XB900N
Draagdetectie Ja - - - - - - -
Omgevingsgeluidversterking Ja - - - Ja Ja* Ja Ja
Assistent-knop Ja Ja Ja - Ja Ja Ja Ja
Assistent-integratie - Google Assistant+Alexa - - - - - Google Assistant+Alexa
Smartphoneapp - My JBL Headphones - - - Sennheiser Smart Control - Sony Headphones Connect
Soort bediening Knoppen Touch+knoppen Knoppen Knoppen Touch+knoppen Knoppen Knoppen Touch+knoppen
Bluetooth Multipoint Ja Ja Ja - - - - -

*De Sennheiser HD450 BT biedt een vorm van omgevingsgeluidversterking die automatisch wordt ingeschakeld als je de microfoon gebruikt. Je kunt het niet zelf in- of uitschakelen, zoals bij andere koptelefoons met deze feature.

De Fresh 'n Rebel Clam ANC beschikt als enige in dit testveld over ‘draagdetectie’. Dat wil zeggen dat muziek automatisch wordt gepauzeerd als je de koptelefoon afzet, en weer verdergaat als je hem op je oren plaatst. Dat werkt bij dit model in de praktijk prima en is erg handig om te hebben, omdat je de muziek niet steeds zelf hoeft te pauzeren.

Vijf exemplaren beschikken over een functie waarmee het omgevingsgeluid versterkt wordt afgespeeld in de oorschelpen in plaats van tegengehouden, wat ook wel wordt aangeduid met termen als Ambient Aware en Ambient Sound. Je kunt dat activeren door middel van een druk op de knop of, bij de WH-XB900N van Sony, door de oorschelp met je handpalm af te dekken. Enkel bij de Sennheiser HD450 BT werkt omgevingsgeluidversterking automatisch, maar de keerzijde daarvan is dat je het niet kunt uitzetten of gebruiken als je niet aan het bellen bent.

Op een na beschikken alle koptelefoons in deze test over een knop voor het aanroepen van een spraakassistent, zoals Apple Siri, Amazon Alexa of Google Assistant. Twee modellen, de JBL Live 650 BTNC en Sony WH-XB900N, beschikken over volledige integratie voor de twee laatstgenoemde assistenten. Dat wil zeggen dat de assistent direct op de koptelefoon draait, waardoor hij sneller kan reageren en meer functionaliteit biedt. Bij koptelefoons met ingebouwde Google Assistant worden binnenkomende notificaties bijvoorbeeld voorgelezen, waar je ook weer met je stem op kunt reageren.

Bellen met je koptelefoon

Uiteraard kun je een noisecancelling koptelefoon gebruiken als draadloze headset om mee te bellen. Niet bij alle door ons geteste koptelefoons is de microfoon even goed. Zo klinkt het geluid van de OneOdio A9 nogal blikkerig, waar de microfoons van de Sony WH-CH710 wat gemakkelijk overstuurd raken. Opnames met de Fresh ’n Rebel Clam ANC klinken op zich goed, maar zijn veel te zacht. Bij de HD450 BT hoor je tijdens het spreken dus altijd je omgeving terug, maar voor de tegenpartij ben je prima verstaanbaar, net als bij alle andere modellen.

Bluetoothcodecs: ook bronapparaat moet ondersteuning bieden

Om gebruik te kunnen maken van AAC, aptX (HD) of LDAC moet niet alleen de koptelefoon de codec ondersteunen, maar ook je bronapparaat. Android-gebruikers hoeven zich wat dat betreft weinig zorgen te maken. Met een recente telefoon of tablet zijn alle smaken mogelijk. Je kunt waarschijnlijk het best aptX (HD) of LDAC gebruiken, afhankelijk van wat je koptelefoon aankan. Bezitters van een iPhone of iPad doen er daarentegen goed aan om te controleren of de koptelefoon AAC ondersteunt, want voor aptX of LDAC is Apples mobiele OS niet geschikt. Verwarrend genoeg kun je met macOS weer wél gebruikmaken van aptX, net als van AAC. Windows 10 ondersteunt sinds een paar jaar aptX, maar geen andere geavanceerde codecs (ook geen aptX-varianten zoals aptX HD), terwijl Linux-gebruikers via een PulseAudio-plug-in ondersteuning voor alle genoemde audiocodecs kunnen toevoegen.

Drie koptelefoons in deze test – de Fresh ’n Rebel Clam ANC DGTL en beide modellen van JBL – ondersteunen Bluetooth Multipoint. Dat wil zeggen dat deze exemplaren gelijktijdig met twee apparaten verbonden kunnen blijven. Dat is zeker bij het bellen erg handig. Wanneer je bijvoorbeeld op je laptop muziek luistert en er komt een telefoontje binnen, kun je zonder handmatig overschakelen beginnen met bellen, waarna je aan het eind van je gesprek zonder gedoe weer terugkeert naar de muziek.

Bluetoothcodecs

Hoewel de doorvoersnelheid van bluetooth theoretisch gezien zou voldoen om audio ongecomprimeerd door te geven, is de verbinding in de praktijk te traag als gevolg van overhead en signaalverliezen. Er is dus compressie nodig. Standaard ondersteunen alle bluetoothkoptelefoons daarvoor verplicht SBC, maar er zijn alternatieve codecs ontwikkeld die beter moeten klinken. AAC tracht de geluidskwaliteit bijvoorbeeld op te schroeven door middel van slimmere compressie, terwijl Sony's LDAC een hogere kwaliteit biedt door gebruik van veel hogere bitrates. Qualcomms aptX en de varianten daarvan (aptX HD, aptX LL) bieden door de gesloten implementatie in de praktijk een soort minimale kwaliteitsgarantie, waar de andere codecs slechter kunnen klinken als de fabrikant van het bronapparaat of de koptelefoon fouten in de afstelling heeft gemaakt.

Waar luxe noisecancelling hoofdtelefoons bijna altijd wel een of meer geavanceerde bluetoothcodecs ondersteunen, geldt dat niet voor enkele modellen in deze test. De JBL Live 650 BTNC, OneOdio A9 Urban Traveller en Philips PH805 bieden enkel SBC. Bij deze modellen ligt de zogenoemde maximale bitpool-parameter op 52 of 53, hoog genoeg om in principe een goede geluidskwaliteit mogelijk te maken. Door verschillen in implementatie tussen bronapparaten kun je er in de praktijk echter niet altijd van op aan dat die kwaliteit ook daadwerkelijk wordt bereikt.

Fresh 'n Rebel Clam ANC DGTL JBL Live 650BTNC JBL Tune 750BTNC OneOdio A9 Urban Traveller Philips PH805 Sennheiser HD450 BT Sony WH-CH710N Sony WH-XB900N
SBC Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
AAC Ja - Ja - - Ja Ja Ja
AptX Ja - - - - Ja - Ja
AptX HD - - - - - - - Ja
LDAC - - - - - - - Ja

De andere geteste koptelefoons ondersteunen naast SBC minimaal één andere geavanceerde codec, waarbij de Sony WH-XB900N als enige alle mogelijkheden aan boord heeft die we voor deze test hebben geïnventariseerd. Let er wel op dat ook je bronapparaat ondersteuning moet bieden voor een genoemde codec, anders moet je alsnog een andere keuze maken of terugvallen op SBC (zie kader).