Samsungs S20 Ultra is niet de eerste smartphone met een 108-megapixelsensor. Die eer komt toe aan Xiaomi. De Chinese fabrikant bracht vorig jaar al de Mi Note 10 uit, met net zoveel megapixels. De sensor die Xiaomi gebruikt, is ook gemaakt door Samsung en heeft hetzelfde formaat. Het is echter niet dezelfde chip. Samsung gebruikt de S5KHM1 met nonabayerfilter en Xiaomi gebruikt de S5KHMX met quadbayerfilter.
Quadbayer vs. nonabayer
Cmos-sensoren in camera's zijn van zichzelf niet in staat om kleur vast te leggen. Om toch kleurenfoto's te kunnen maken, zit er een bayerfilter voor de sensor: een laag met kleurenfilters boven de pixels. Bij een traditionele sensor heeft iedere pixel een filter met een van de drie primaire kleuren. De uiteindelijke kleuren worden berekend met interpolatie; per pixel is er immers maar één kleur vastgelegd. De meeste sensoren hebben een rgbg-filter: ofwel rood, groen, blauw, groen. Er wordt gekozen voor naar verhouding meer groene pixels, omdat deze filters meer licht doorlaten.
In de afgelopen jaren is er een aantal varianten op het traditionele bayerfilter bijgekomen, die nu veelvuldig hun weg naar smartphones vinden. Sinds 2018 zijn er veel smartphones met een 48-megapixelsensor met een quadbayerfilter verschenen. Daarbij worden pixels niet individueel, maar per groepjes van vier van een kleurfilter voorzien. Een 48-megapixelsensor met zo'n filter legt in feite dezelfde kleurinformatie vast als een 12-megapixelsensor met een regulier bayerfilter. De ontbrekende informatie wordt met algoritmes toegevoegd. Door het hogere aantal pixels moet de sensor echter meer details kunnen vastleggen. Fabrikanten stellen de camera's standaard in op het maken van 12-megapixelfoto's, waarbij iedere pixel dus bestaat uit gecombineerde informatie van vier pixels.
Samsungs S5KHMX-sensor uit de Xiaomi Mi Note 10 heeft ook zo'n quadbayerfilter. Dat toestel is dan ook zo ingesteld dat er standaard foto's met een 27-megapixelresolutie uit komen rollen. De S5KHM1-sensor uit de Galaxy S20 Ultra heeft een nonabayerfilter; waarbij achter ieder kleurfilter een groepje van negen pixels zit. Met standaardinstellingen maakt het toestel dan ook 12-megapixelfoto's.
Zowel de S20 Ultra als de Mi Note 10 heeft een optie om 108-megapixelfoto's te maken. Bij onze test van de Xiaomi Mi Note 10 merkten we op dat die hogeresolutiefoto's in sommige omstandigheden meer detail bevatten dan de 27-megapixelfoto's, maar niet altijd. De 108-megapixelfoto's zijn zeker niet vier keer zo scherp. Dat is logisch, want de sensor legt niet genoeg kleurinformatie vast om de volledige resolutie optimaal weer te geven. Bij weinig licht heeft de hoge resolutie geen voordeel en bovendien is de softwarematige verwerking van de 108-megapixelfoto's minder goed. Het kost immers veel rekenkracht om een foto op die resolutie te bewerken. Bij het Xiaomi-toestel is de hdr-modus bijvoorbeeld niet beschikbaar in de 108-megapixelstand.
Als we de S20 Ultra vergelijken met de Mi Note 10, valt als eerste op dat het verwerken van de 108-megapixelfoto's op de Samsung-telefoon veel sneller gaat. Bovendien is de hdr-stand ook beschikbaar. Het maken van foto's in de 108-megapixelstand levert geen grote vertragingen op. Bij het Xiaomi-toestel is dat wel het geval. Die telefoon is echter uitgerust met een midrange-Snapdragon 730G-soc. De Exynos 990 in de S20 Ultra is veel krachtiger.
Samsung S20 Ultra vs. Xiaomi Mi Note 10
De HM1-sensor in de S20 Ultra legt minder kleurinformatie vast dan de HMX-sensor in het Xiaomi-toestel, maar kan meer pixels combineren om ze groter te maken. De S20 Ultra zou het dus beter moeten doen bij weinig licht, maar bij veel licht moet de Xiaomi gedetailleerdere plaatjes produceren. We kijken of dat in de praktijk ook zo is.
We beginnen met een vergelijking van de 108-megapixelstand. In eerste instantie valt vooral het verschil in beeldverwerking op. De S20 Ultra maakt de foto's contrastrijker en de Xiaomi levert wat fletse plaatjes af. Maximaal ingezoomd ogen de Xiaomi-foto's iets scherper, maar het verschil met de Samsung-foto is niet heel groot. Beide foto's zien er smoezelig uit op 100-procentweergave.
Bovenstaande foto's zijn gemaakt in de standaardmodus van beide smartphones. De S20 Ultra combineert daarin negen pixels, wat resulteert in een 12-megapixelfoto en de Mi Note 10 combineert vier pixels met als resultaat een 27-megapixelbestand. Ook in deze situatie is het verschil in beeldverwerking duidelijk zichtbaar. De daadwerkelijke verschillen in detailweergave en ruis zijn niet opzienbarend.
Samsung S20 Ultra: 108 en 12 megapixel
Tijdens het maken van testfoto's met de S20 Ultra hebben we af en toe scènes vastgelegd in zowel de 12- als de 108-megapixelstand. De selectie hieronder toont eerst de lage en daarna de hoge resolutie. Over het algemeen is de 12-megapixelstand de beste keuze. De beeldverwerking is daarin beter dan bij de maximale resolutie en de grotere foto's leveren wat ons betreft niet veel meerwaarde op.