Inleiding
Voor het eerst in tijden weer eens de tijd genomen om een uitgebreide review te schrijven. Dit omdat ik vind dat Samsung voor het eerst serieuze steken heeft laten vallen. en dan hebben we het voornamelijk over de prestatie van de camera. Hier verderop meer over.
Overall
Kwa uiterlijk een mooi toestel. Camera eiland is wel behoorlijk aanwezig, maar gezien de formaten van de onderdelen hieronder is dat wel te begrijpen.
Echter blijft het wat mij betreft bij het mooie uiterlijk.
Ik kom van een OnePlus 7T Pro, na een S9+ gehad te hebben (alle 2 de telefoons ~1jaar in bezit gehad). Dit betekent dat ik hoge verwachtingen heb van de camera. In ieder geval beter dan de S9+(OP is hier minder goed in dan de concurrentie, maar ze doen hun best tegenwoordig).
De problemen
Ik zal meteen met de deur in huis vallen. De camera van de S20 Ultra is ronduit slecht te noemen. Zeker als je kijkt naar de concurrentie of zelfs een stapje lager gaat in deze generatie telefoons.
Ik heb de telefoon nu een week in bezit en heb verschillende foto's met verschillende toestellen kunnen maken en de conclusie is echt wel duidelijk. Zelfs tegen een
Nokia 5.3 van 170 euro kan de S20 Ultra niet op als het gaat om allround fotografie(kleur echtheid daarbuiten gelaten).
Voorbeeld
Ik maak foto's om productie manuals te maken en hier was de OP 7T Pro redelijk goed in vanwege zijn macro stand.
De S20 Ultra stelt mij hierin diep teleur aangezien de foto's van objecten binnen 30-35cm van de telefoon ontzettend wazig zijn als het gaat om het beeld rond het object.
Onderstaande foto is genomen op ongeveer 15cm vanaf het object.
Foto dichtbij
Foto's in het donker was de OnePlus 7T Pro minder goed in in vergelijking tot de S9+ en S20 Ultra. Hier kan ik dan ook geen vergelijking mee doen.
Dit kan natuurlijk wel voor de S20 Ultra vs de S9+ welke hieronder is weergegeven.
Dit is een foto gemaakt vanaf de bank. De delen die je hier ziet zijn ingezoomd achteraf. dus niet ingezoomd met de camera.
Deze beelden laten toch wel duidelijk zien dat de S20 Ultra veel moeite heeft om detail vast te leggen in een donkere omgeving. Iets waar de S9+ veel minder moeite mee heeft.
Foto bij slecht licht
Allround is de camera alles behalve netjes. Dit is toch wel de meest voorkomende situatie waar eigenlijk elke telefoon redelijke foto's kan maken. Helaas geld dit niet voor de S20 Ultra. Wederom kampen we met slechte focus waardoor detail richting de randen van de foto steeds slechter wordt. Hieronder een voorbeeld van een Nokia 5.3 vs de S20 Ultra.
Allround foto (werkplek)
:strip_exif()/m/352562/1KJqe09GC79tTyB8sMyLthPZgLtCfB4HWo6nEiXGo3ty9oZZU7?f=620xauto)
Ingezoomed op foto (niet met camera)
Afgezien van het kleur verschil is er in detail een hoop op te merken. De camera's verschillen hier behoorlijk in.
Zo ligt mijn voorkeur bij de foto van de Nokia 5.3 als het gaat om detail. Als we het over de kleuren hebben dan kiezen we uiteraard voor de S20 Ultra.
Maarja, je hebt niet zoveel aan mooie kleuren als je achteraf niet kan definiëren wat je nou eigenlijk gefotografeerd hebt.
Batterij
Als je een jaar een OnePlus hebt gehad en zo'n beetje alles geoptimaliseerd heb kan het zwaar vallen als je een Samsung in je handen krijgt gedrukt. Dit is dan ook meteen het geval.
De S20 Ultra is met zijn 5000mAh een behoorlijke powerbank ansich. Echter merk je hier in de praktijk vrij weinig van. In vergelijking tot mijn OnePlus 7T Pro doet de Samsung behoorlijk veel op de achtergrond wat ik eigenlijk liever niet heb. Maar het beperken van deze background services op een Samsung is eigenlijk onmogelijk zonder root.
Vandaar dat de 5000mAh accu sneller leeg gaat dan de forse accu in de 7T Pro.
Tevens kan dit verbruik te wijten zijn aan de wel besproken Modem die bij deze generatie telefoons veelal naast de SOC wordt geplaatst en dus een chip extra is op het moederbord dat verbruikt.
Samsung heeft nog een hoop te optimaliseren aan zijn One UI. Maar denk dat de focus vooral blijft liggen op het verzamelen van gebruiksgegevens wat de nodige background services actief houd.
Ik denk dat men wel weet welke kant ik op ga. En dat is voor het eerst het benadelen van een Samsung vlaggenschip. Dit is by-far de slechtste telefoon die Samsung gemaakt heeft sinds het de S lijn aankondigde. Nog niet te benoemen dat deze telefoon veel te duur is voor wat je krijgt. Want zoals te zien is in deze review kan een Nokia 5.3 een goed alternatief vormen voor een toesten wat op zijn release ver boven de 1000 euro kostte.
Ik hoop daarom ook dat Samsung inziet dat ze een hoop hebben goed te maken met het volgende vlaggenschip dat naar verluid rond januari/februari uit moet komen. We wachten rustig af.
Ik heb mijn S20 Ultra inmiddels teruggestuurd. Want ik kan er niet mee leven zo'n duur toestel te hebben waar je eigenlijk net niks mee kan.