Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Nvidia RTX 2060 en 2070 Super Review

Meer waar voor je geld

Conclusie: meer waar voor je geld

Dat Nvidia met zijn RTX-serie vorig jaar snelle videokaarten op de markt zette, zal niemand ontkennen, maar de hoge prijzen schoten bij veel gamers in het verkeerde keelgat. Het is nog even afwachten wat de prijzen in de praktijk doen, maar als de adviesprijzen van 529 en 424 euro uitkomen, bieden de RTX Super-kaarten meer waar voor je geld.

De RTX 2060 Super is niet de snelste, maar misschien wel de interessantste nieuwe videokaart. Door de upgrade naar 8GB ram zijn de prestaties in hoge resoluties met Ultra-instellingen een stuk beter dan die van de reguliere variant. In de praktijk is de 2060 Super vrijwel net zo snel als de reguliere RTX 2070. Dat betekent dat de kaart ook beter inzetbaar is voor raytracing.

Met een prijs van 429 euro positioneert Nvidia de RTX 2060 Super boven de gewone 2060, die vanaf zo'n 350 euro te koop is. Je krijgt de prestatiewinst dus niet cadeau. Toch is de 2060 Super voor dat geld een goede deal, want het is een lager bedrag dan wat je nu voor een 2070 moet neertellen, terwijl je bijna dezelfde prestaties krijgt.

De snelheidswinst van de RTX 2070 Super tegenover zijn normale broertje is iets minder groot en de bestaande 2080 blijft een voorsprong behouden. Dankzij de extra rekenkracht weet de 2070 Super wel de 1080 Ti te evenaren of net te overtreffen. Als de adviesprijs wordt aangehouden, is de nieuwe 2070 Super met 529 euro nauwelijks duurder dan de reguliere variant.

Nvidia's Super-kaarten concurreren op dit moment vooral met andere modellen uit het assortiment van dezelfde fabrikant, maar daar komt volgende week al verandering in als AMD zijn Radeon RX 5700XT en RX 5700 uitbrengt. Die kaarten zullen vermoedelijk niet sneller zijn dan de Supers; want AMD positioneert ze tegenover de gewone 2070 en 2060, maar ze hebben lagere adviesprijzen.

Het moment dat Nvidia heeft gekozen om de Super-kaarten te introduceren is opvallend. De fabrikant wil vlak voordat AMD zijn nieuwe kaarten uitbrengt nog even in de schijnwerpers staan. Hoe je het ook bekijkt, voor consumenten is dat goed nieuws. Het betekent immers dat Nvidia zich genoodzaakt voelt om met videokaarten te komen die meer bieden voor hun prijs. Het is nu enkel afwachten hoe de Radeon-kaarten presteren en hoe de gpu-fabrikanten met de prijzen gaan schuiven om de gunst van de gamer voor zich te winnen.

Reacties (138)

Wijzig sortering
Door zowel de RT en Tensor cores te integreren in hun 2000 kaarten en die RT & Tensor cores niet als een aparte SKU te positioneren ervaar ik dat er een sub optimale situatie ontstaan is voor NV.

Anders dan in de tijd van de integratie van de Ageia PPU waarbij de instructies ( met wat verlies ) geintegreerd konden worden en er een mooie consolidatie was, is er nu veel dark silicon aan de ene kant en te weinig power compute aan de andere kant ontstaan, en dat in 1 SKU, wauw, what a mess.

Waarom NV de tensor cores niet gewoon op een losse kaart beschikbaar heeft gesteld is mij niet helemaal duidelijk. Google werkt hier mee, en prikt naast die cores er rustig een NV kaart kaart bij in. Waarom NV, waarom scheep je aan de ene kant gebruikers op met functionaliteit, en silicium die ze overduidelijk niet gebruiken, missen of nodig hebben. En geeft je de power compute users geen echte RT/Tensor performance.
Daar is, in ieder geval voor de RT cores, een heel simpele reden voor:
Voor raytracing moet je per berekening voor één frame tientallen keren switchen tussen de CUDA en RT cores.
Als je een ray door de scene stuurt, gebruikt de kaart de RT cores alleen om te kijken wát je raakt, de CUDA cores worden gebruikt om te berekenen wat er verder moet gebeuren, waar de lichtstraal daarna heen moet gaan, en welk effect dit heeft op het beeld. Vervolgens gaat hij weer terug naar RT om zijn pad te vervolgen.
De RT cores op een losse kaart plaatsen heeft dus simpelweg geen zin: ze hebben praktisch alle resources die op een reguliere kaart zitten óók nodig, dus dan maak je het alleen maar heel erg duur en langzaam, waardoor niemand het zal kopen.

Vergeet niet dat we pas op het prille begin van raytracing zitten. De kans is heel erg groot dat over 5 of 10 jaar alle games volledig geraytraced worden, omdat de techniek op iedere wijze superieur is over rasterization - mits je genoeg rekencapaciteit hebt. NVidia probeert langzaam de hardware in iedere computer te krijgen, zodat het een vloeiende overgang is in plaats van een harde breuk.
Ik heb al zeker 15 jaar geen enkele NVidia kaart meer gekocht en ik ben niet van plan dat snel weer te gaan doen, maar de gok op raytracing is een briljante stap die ik alleen maar kan aanmoedigen.

[Reactie gewijzigd door laurxp op 2 juli 2019 16:10]

Kan het dan niet snel genoeg switchen over de pcie, hoe zat dat met physx?
Het heeft ook toegang tot het geheugen van de videokaart. PCI-E 16x heeft een bandbreedte van 15,8gb/s. het GDDR6 geheugen op de 2080 heeft een bandbreedte van 448gb/s. Een groot verschil.
Zou je kunnen zeggen de rekenmodule heeft zijn eigen geheugen, dan zal nog steeds de latency flink hoger worden omdat pci express normaal gesproken over de cpu heen gaat. Daarnaast is raytracing nogal gelimiteerd door geheugen snelheid, wat de rekencore een stuk duurder zal maken (omdat hier veel dezelfde info in moet als bij de videokaart.)

Stel je voor dat dit de bandbreedte is voor displayport 1.4, wat meer dan 4k60. Dit is 4gb/s. Naast dat dezelfde informatie die naar de gpu gaat, ook naar de rekencore moet, zal de rekencore een raytracing resultaat naar de gpu sturen, de gpu past daar zijn shading op toe en moet dit weer terug sturen naar de Rekencore om er denoising op toe te passen om daarna weer terug te sturen.
Van de 15,8gb/s op pci-e 16 zou dan al 8gb/s verloren gaan aan alleen communicatie voor beeld. Laat staan dat dit heen en weer eigenlijk moet gebeuren naast de andere dataoverdracht zonder teveel latency omdat er binnen 16.7ms (bij 60fps) een frame gemaakt moet worden.
(Ik weet niet precies hoe een frame word opgebouwd met RT, ik heb het idee dat er flink wat communicatie is tussen de cores/met het geheugen.)


laat staan dat "normale" CPU's nu niet eens 32 lanes hebben naast de chipset.
NVlink fikst het bandbreedte probleem wat je beschrijft.
De nieuwe generatie consoles zijn al met Raytracing aan het "adverteren" en die hebben voor zo ver ik weet AMD chips, dus je hoeft in de toekomst wellicht niet naar NVIDIA over te stappen om Raytracing ondersteuning te hebben :)
Waarschijnlijk omdat Physics kaarten ook één grote mislukking zijn geworden? Voor datacenters leuk hoor, maar geen gamer gaat een tweede kaart ernaast kopen voor raytracing. Of nou ja, er zijn er altijd die het zullen doen, maar het grote publiek niet.
Het is niet te vergelijken met een Physx kaart gezien DXR (raytracing) een open standaard is. Zo'n losse kaart zou ik eerder onder mijn GTX 1080 Ti prikken dan dat ik een dure RTX 2080 Ti zou kopen. Nvidia had er juist erg veel van kunnen verkopen vanwege betere raytracing prestaties door meer cores en goedkoper door betere yields vanwege een kleinere chip.
Daar heb je dus nog een tweede reden waarom Nvidia daar totaal niet op zit te wachten. Waarom zouden ze jou een tweede kaart voor naast je 1080TI willen verkopen, als ze je ook gewoon een nieuwe GPU kunnen verkopen?

En erg veel van kunnen verkopen? Voor iets wat twijfelachtig voordeel heeft? Volgens mij is yields trouwens uberhaupt nou niet een heel significant gedeelte van de prijs van een chip, en dus als je veel betere raytracing wil, moet je gewoon een hele grote raytracing chip maken die duur is.
Yield niet, maar die size wel, en daar had en heeft Turing nog altijd een niet heel optimale situatie te pakken, dat wordt met de Supers niet minder. En die size en yields zijn ook niet de beste vriendjes natuurlijk. Of wel, net hoe je ernaar kijkt. Die space invader-2080ti's kwamen niet uit de lucht vallen.

Navi is véél kleiner en je kunt erop wachten dat AMD weer de prijsoorlog in gaat met die SKUs.

Dat zegt ook genoeg over deze SUPER release; lekker met een gigaray-boog omheen lopen, lekker even wachten nog. Dit is de Kepler Refresh all over again. Leuk als je nog niks hebt, en anders compleet zinloos - met daarbij het feit dat Turing al geen beste deal was qua prijs/prestatie. Dat is niet veranderd, alleen de 2070S is redelijk, maar als ik dan op de V&A naar de 1080ti'tjes kijk weet ik het zo net nog niet. Dat is wel héél weinig vooruitgang over enkele jaren.

Good things come to those who wait... Nvidia op 7nm lijkt mij het moment. Of AMD met een flinke RDNA update, want 1st gen Navi is wat dat betreft vooral een stap naar GDDR6. En Intel? Die is te druk met mooie renders en PR, verwacht daar voorlopig vrij weinig van. Raja doing what he does best :D

[Reactie gewijzigd door Vayra op 2 juli 2019 18:13]

Nou ja, als AMD een prijzenoorlog gaat beginnen dan komen goede dingen eerder. Maar je kan de discussie in het forum erop na kijken: De kans dat AMD dat gaat doen is verwaarloosbaar klein. Als eerst zie je dat al aan de niet bijster interessante huidige prijzen. Daar komt bovenop dat AMD geen enkele interesse heeft in grote prijsverlagingen, dat kost hun marge. Wat onder de prijs van Nvidia zitten is genoeg (en zelfs dat lijkt momenteel twijfelachtig of dat echt gaat gebeuren). Als laatste is er een simpel probleem: AMD heeft het geld niet voor een prijzenoorlog, dus die gaan ze echt nooit beginnen. Nvidia heeft dat geld wel, en doet dat ook niet.
Als de vraag daalt, reken maar dat de prijs dat ook gaat doen. Er is nog altijd geen bijster interessant aanbod met Navi en Super.

Vega is n goed voorbeeld, uiteindelijk moeten ze wel.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 3 juli 2019 14:31]

Natuurlijk wil Nvidia meer geld verdienen aan duurdere kaarten en er gaat vast veel geld in het ontwerp zitten. Ik persoonlijk denk dat Nvidia er meer mee bereikt omdat het sneller kan werken en genoeg kan verkopen omdat de prijs ook lager word. Voor raytracing koop ik dan ook geen dure RTX kaart vanwege de slechte prestaties met raytracing, iets wat een losse RT kaart misschien veel beter kan.
Om toe te voegen, het is ook veel goedkoper om meer in een kaart te stoppen dan twee apparte kaarte te produceren.

Je kunt het vanuit een optimistische hoek bekijken, je krijgt meer voor je geld.

Aan andere kant, wat als ik alleen RT of TC wil doen? Dan is t een gemiste kans.
Hoi Scissors,

Dat is precies mijn punt: er worden bij de 2000 kaarten ongebruikt silicium meegeleverd in de vorm van RT/Tensor cores.

Tbv mid range en zelfs highend is er voor Tensor/RT gebruik-scenario's geen schalings opties. Dit maakt geen zin.

Als RT echt door moet breken wil je toegang krijgen tot meer performance. Voor tensor geld hetzelfde, niet alleen in een datacenter.
Hmmm... ooit... heel ooit... waren er vga-kaarten, die gekarteld games weergaven. Toen kwam er een bedrijf die besloot alleen te focussen op 3d functionaliteit van kaarten. Er was toen ook één spel, van wie de makers vonden dat zo'n add-on kaart toch wel wat had voor hun game. Elke zichzelf respecterende gamer had uiteindelijk wel zo'n add-on kaart, naast de gewone vga-kaart. De huidige nVidia heeft het bedrijf achter de addon-kaart opgekocht.
Belangrijke gebeurtenissen voor gamers. Bekende namen voor wat ouderen die hebben meegemaakt wat een add-on-kaart kan betekenen voor je systeem: 3dfx, Voodoo, ID en Quake.
Soms kan je niet voorspellen wat de markt doet... Als de games er zijn die een gigantisch verschil zouden laten zien bij gebruik van RTX en een fabrikant een RTX add-on kaart zou maken voor een goede prijs, waarbij de gewone videokaart echt ontlast wordt, zie ik zo voor me dat ik wel een add-on kaart zou halen. Ik begrijp wel dat nvidia (of Amd) niet hun eigen producten gaan kannibaliseren, maar een andere fabrikant?

[Reactie gewijzigd door conces op 2 juli 2019 23:07]

Helemaal mee eens. Ik heb het ook al eens eerder gezegd, dat Nvidia beter een aparte RT kaart kan maken want dan kan Nvidia veel meer RT cores er op kwijt voor betere prestaties. Zo kun je ook mooi je oude GPU nog gebruiken.
Ja en tesla moet ombouw kitjes gaan leveren voor een fractie van de prijs van de volledige auto. Zo werkt een bedrijf toch helemaal niet.
Ze willen een totaal product verkopen niet alleen 1 product dat tig jaar gebruikt kan worden.
Dat klinkt eigenlijk als een goed idee!!! Dat physx niet een extra kaart waard is, ok... maar dit raytracing zie ik meer heil in ivm die tensor cores die hun eigen ruimte wel willen. Heb verder technisch gezien te weinig verstand ervan en ben ook maar een gamer die wat rondsnuffelt in de unreal engine bv....
Ageia Physx was een apart bedrijf, voor ze door nvidia werden overgenomen.
Pas na de overname van het bedrijf door Nvidia kwam er een bredere adoptie voor Physx omdat de functionaliteit toen in de GPU zat en niet in losse insteekkaarten.
En ik ben van mening dat veel bedrijven hun goede technologieën te snel doorverkopen aan grote partijen. Begrijp ik wel, het is moeilijk je staande te houden en als een grote speler je een bak geld aanbiedt, is de keus snel gemaakt. Voor de concurrentie en vooruitgang is het echter dodelijk. Het is jammer dat technieken van bedrijven als Ageia, 3dFX opgeslokt zijn door grotere spelers.
Het antwoord voor de RT cores is enorm simpel: Dan zou RTX nooit goed genoeg verkopen om een voet aan de grond te krijgen. Game Studios zouden dan niet veel moeite stoppen in RTX, wat de verkopen nog meer drukt. RTX zou enorm falen als het een los product is.

Tensor cores staan natuurlijk in principe los hiervan, maar het idee hier is hetzelfde. Nvidia wil meer van hun technieken verkopen, heeft een usecase gevonden voor in gaming, en weet dat als het een los product is, het nooit genoeg verkocht zal worden.
Die tensor cores kunnen ook no heel behoorlijk Anti Aliasing uitvoeren voor je. Scheelt de GPU een hoop werk.
Waarom staat er in het begin ook een RTX2080 super tussen terwijl daar verderop niets over gerept wordt?
Omdat die later uitkomt en ze waarschijnlijk geen review model in handen hebben of het valt nog onder embargo.

Bovendien is de highlight van de release de reactie t.o.v. AMD's kaarten. Dat de 2080 super ergens tussen de gewone en de ti variant gaat zitten dat valt te verwachten. Ben verder wel benieuwd naar de prijs.

[Reactie gewijzigd door Micha89 op 2 juli 2019 17:49]

Dank je. @Xtuv @Micha89

De prijs van de RTX2080 super zal lager zijn dan een RTX2080Ti ?! Begin volgend jaar koop ik een nieuw systeem en ik ben blij dat ik de deadline naar januari volgend jaar heb gezet. Ik zat al te twijfelen om een RTX2080 te nemen of de RTX2080Ti. Nu daar een mooie 'midden' oplossing voor is bedacht denk ik het nu wel te weten. Even de prijzen in de gaten houden want het waait hard op de hardwarewereld deze dagen. Als vanouds hebben Nvidia en AMD weer een strijd om de prijs. Even kijken wat de uitkomst zal zijn.

Ook ben ik benieuwd wat de prijzen gaan doen. Budget staat vast en misschien gaan voor een AMD Ryzen 3800X tegen een Core i7 9700. En de RTX super lijn tov de huidige lijn.

We wachten af :)

[Reactie gewijzigd door jimh307 op 2 juli 2019 18:48]

@jimh307 Het hangt een beetje of je 4k wilt gamen, maar ik zou toekomst gericht gezien als je op 4k wilt niet een kaart willen met maar 8GB aan geheugen, 11GB+ is beter, dan blijven alleen de 2080TI en de Radeon VII over, anders gezegd zou ik kijken vanaf Vega56 to max een 2070super, als je op lagere resolutie gamed, en voor dat prijs verschil koop je 2jaar later weer een nieuwe videokaart.

Persoonlijk ga ik binnenkort volledig over op een AMD system, ik verwacht hier meer dan 1 voordeel, namelijk 1 fabrikant, dus beter compatibility en AMD gaat zowel de nieuwe x-box als playstation voorziejn van CPU en GPU ook daar verwacht ik voordeel van. Met intel cpu zou ik zoziezo oppassen aangezien er de ene naar de andere patchs uitkomt voor security problemen, rond HT.
@DEXSTAR Geen 4K gaming maar wel 1440p @75Hz.
Misschien klinkt een RTX2080Ti als overkill voor 1440p, maar zo'n kaart koop ik niet voor 'n jaar. Eens per 3 a 4 jaar vervang ik heel mijn systeem en nu heb ik een gtx1080 in mijn systeem hangen. Deze komt soms jus te kort als ik alles op ultra zet. Toen ik mijn gtx1080 kocht was deze een mooie match voor 1440p. Echter de tand des tijds gaat gestaag door en ik kan nu niet de nieuwste AAA games op ultra draaien. Ook een RTX2080Ti zal ooit tegen zijn grenzen komen. Ik belast de videokaart zelden voor 100%, maar daar komt mijn gtx1080 steeds vaker aan. Als ik zo idioot veel geld ga uitgeven voor een systeem/videokaart dan is dit voor minimaal de komende 3 jaar. Ik heb liever wat jus achter de hand voor titels die over 2 jaar uitkomen om ook deze @ultra te draaien.
Ik lig niet wakker van de prijs, maar dit wil absoluut niet zeggen dat het gros van de mensen zo'n kaart nog niet bijna kunnen/willen betalen. Dan is het verschil tussen de reguliere RTX en de super variant een leuk kadootje voor hetzelfde geld.
En dit dankzij AMD. Ik opteer dan ook voor een 3800X CPU voor mijn volgende build. Maar die prijzen..is eigenlijk te gek voor woorden, dus AMD zet hem op!
De RTX 2080 Super krijgt een adviesprijs/vanafprijs van 749 euro. Dat zal de prijs worden van de eenvoudige modellen van fabrikanten als MSI/Asus/etc. Net zoals er nu 2080's te koop zijn voor dergelijke bedragen.
@Xtuv

Dan is het verschil tussen de reguliere RTX en de super variant een leuk kadootje voor hetzelfde geld.

Ik bedoelde dat je net iets meer performance krijgt voor hetzelfde geld ;)
De RTX 2080 Super is aangekondigd vandaag, maar daar hebben we nog geen testexemplaar van. Die kaart komt pas op 23 juli uit. In de tweede alinea is dat wel kort genoemd :) In het nieuwsbericht lees je wat meer details over de 2080 Super.
Wanneer de RTX2070 Super dus de 1080Ti evenaart of voorbij gaat voor 529 euro, dan hoop ik dat de absurde 2e hands prijzen voor de 1080Ti ook gaan zakken.
Ik vraag me eigenlijk wel nog steeds af waarom nvidia deze kaarten uitgebracht heeft; van de RTX2060 kan ik het begrijpen, omdat deze een bump naar 8GB krijgt en raytracing bruikbaarder wordt, maar van de rest...
Zijn ze zo bang dat de komende radeon kaarten zoveel sneller zijn dan?
Hier ga je nooit een duidelijk inhoudelijk antwoord op krijgen. Alleen speculaties :)
Ik vraag me eigenlijk wel nog steeds af waarom nvidia deze kaarten uitgebracht heeft; van de RTX2060 kan ik het begrijpen, omdat deze een bump naar 8GB krijgt en raytracing bruikbaarder wordt, maar van de rest...
Een RTX 2060 Super zit qua prestaties heel dicht bij een RTX 2070 in de buurt. Hierdoor heeft nVidia ook automatisch een snellere RTX 2070 nodig, vandaar ook hier een Super versie. Nu komt echter ook de RTX 2070 Super bij de RTX 2080 om de hoek kijken. Dus ook van deze kaart weer een Super versie. Ga er vanuit dat deze een dikke 10% sneller zal worden. Daarmee komt die nog niet in de buurt van een RTX 2080 Ti overigens. Maar je hebt wel weer een gat(je) tussen de RTX 2080 Super en RTX 2070 Super.
Zijn ze zo bang dat de komende radeon kaarten zoveel sneller zijn dan?
nVidia is geen fan van prijzen verlagen van videokaarten. Op deze manier hoeven ze alleen de TU104 in de RTX 2070 Super goedkoper aan te bieden, terwijl alle andere GPU's in prijs stijgen. Zo kan nVidia de GPU's duurder verkopen, dit combineren met een betere prijs/prestatie voor de consument en ook nog eens een iets betere prijs/prestatie bieden dan AMD, net voordat AMD komt met hun nieuwe videokaarten.
Toch een beetje balen. Net 14 dagen geleden een 'klassieke' 2060 gekocht. :'(
Tja, na het kopen nooit meer achterom kijken...
14 dagen geleden was al lang en breed bekend dat in juli zowel amd als nvidia met aankondigingen gingen komen voor nieuwe kaarten dus slechte timing on your part. Maar goed niks verliest zijn waarde zo snel als pc componenten lijkt soms wel. Er zit altijd wel iets nieuws/sneller/goedkoper aan te komen
Dan hadden ze alsnog kunnen wachten met het kopen voor de eventuele pricedrop.
Zelf vanochtend voor 356 euro een gewone 2060 gekocht. Echter, zoals ik het lees is deze super dus nog wel 70 euro duurder. Toch een behoorlijk bedrag. Ik ben benieuwd welke versies er nog uitkomen, anders stuur ik mijn normale gewoon terug.

[Reactie gewijzigd door Snippertje op 2 juli 2019 15:42]

Hij is vast geen 20% sneller en we 20% duurder dus ik zou er geen spijt van hebben als je vanochtend die 364 euro over had voor de kaart die je hebt.

Koop voor die 70 euro een zooi leuke games!

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 2 juli 2019 15:30]

ach, ~14% extra bang voor ~23% extra buck, als je die Super daadwerkelijk voor €430 kan vinden de komende weken.

Zou er niet persee rouwig om zijn, met een 2060 heb je alsnog een dijk van een kaart, die 70 euro extra duw je gewoon in de spaarpot voor de volgende upgrade.
6 gb vs 8gb gaat wel een ding worden als de nieuwe consoles uitkomen en steeds meer pc ports 8gb gaan gebruiken.
Tuurlijk, die 2060S zal langer meegaan, maar die nieuwe consoles komen pas volgend jaar kerst, en zeker op 1080p zal 6GB echt nog wel een hele tijd meekunnen, tenzij je echt persee altijd alles op ultra MOET hebben.
Tegen die tijd is de kaart al verouderd, die 8GB voor consoles is voor alles inclusief de gamelogic en 3D modellen. Wat bij PC's in lokale geheugen staat.
Tja, inderdaad, zoals bij zo veel ‘hardware’ weet je één ding zeker: Het wordt alleen maar minder waard. Maar als je dat niet wil, kun je nooit wat kopen.
Dat is zeker waar maar dit is wel een beetje een stab in de back als je binnen nu en 3 maanden geleden een RTX 2060, 2070 of 2080 gekocht hebt, er komt nu dus gewoon een serie uit voor hetzeflde geld die beter is, ik ben bang dat Nvidia hiermee geen vrienden maakt..
Ik heb zelf 3 maanden geleden een RTX 2060 gekocht maar het doet me niet veel eerlijk gezegd. Destijds vond ik €375,- voor een videokaart al enthousiast, laat staan dat ik er €430,- aan uit wil geven. Voor 2070 kopers zal het wel wat zuurder zijn.
Dat de prijs nu hoog is is het enigste pluspuntje.
Als Nvidia de 2060/2070 uitfaseert.!? Dan weet je dat je genaaid bent
Nou ja, de 2070 wordt uitgefaseerd dus dat is alvast een feit. Als hetzelfde was gebeurd met de 2060 dan was het nog steeds geen drama geweest, de kaart blijft immers gewoon werken.

Daarnaast, er wordt altijd wel iemand "genaaid", als dit over een jaar was gebeurd dan hadden andere mensen in dat schuitje gezeten.

Ik bouw al meer dan 20 jaar systemen, meuk is gewoon verouderd op het moment dat je de winkel uitloopt. Het heeft in mijn ogen weinig zin om je daar druk over te maken.
Als voorbeeld: Ik heb zelf op 23 november een Gigabyte Radeon RX VEGA 56 GAMING OC 8G gekocht voor € 354,95. Was op dat moment een heel scherpe aanbieding, in vergelijking met de prijs tot dan toe. Hij is kort daarna zelfs nog even duurder geweest.

Maar 3 maanden later (om even bij ene voorbeeld te blijven) was hij alweer gezakt tot ± € 275. Toch 30% goedkoper. En dat was dan nog een kaart die al sinds begin 2018 op de markt was en al van € 700 naar € 350 gezakt was, dus de kop was er al aardig af.

Dit is gewoon hoe het gaat met videokaarten. In het kunstigste geval blijven ze een kwartaal, hooguit een half jaar hetzelfde kosten.
Videokaart kopen welke je op dat moment nodig hebt. Geniet ervan en kijk niet verder. Das mijn motto altijd en nog nooit spijt gehad :+
Precies! Blij zijn met wat je hebt en je niet gek laten maken door die fps race joggies…
Heheheh... black friday? Ik ook.
Dit is een compleet irrationele positie.
Tja, dat is het risico dat je altijd loopt met hardware, kan zo zijn dat ze de prijs ineens naar beneden gooien naar 3 maanden omdat bv het productieproces zwaar verbeterd is (om maar een voorbeeld te noemen). Zolang je voor de aankondiging van de Super een kaart hebt gekocht moet je jezelf niet gaan zitten opvreten, je hebt namelijk al even van je kaart kunnen genieten. Anders moet je gewoon nooit iets nieuws kopen want de kans dat er weer wat beters (relatief) snel uit komt is best groot.
Ik voelde me nooit echt bedrogen door Nvidia, was er eerder blij mee. Geldt ook voir AMD kaarten. Ik ben door beide bedrijven nooit opgelicht.

[Reactie gewijzigd door Gekke Jantje op 2 juli 2019 16:15]

Ach weer een zooitje kaarten er bij waar je geen bal aan heb, jammer maakt het heel onduidelijk, en is ook express gedaan door Nvidia.

Was de Geforce RTX 2060/70/80/Ti weer niet genoeg, maak dan de Geforce RTX 2060/70/80/Ti een stuk goedkoper.

De AMD Radeon VII 16GB is ook best een leuke grafische kaart, maar ook duur net als de Geforce RTX 2080, die nog steeds €700+ kost, en al weer 9 maanden (geforce RTX) terug uit kwam.

Ook een van de rede dat ik nog bij me geforce GTX 1080 blijf, en wacht op de Geforce RTX 3080/Radeon VIII.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 2 juli 2019 15:54]

Waarom zou je er niets aan hebben? Ik zie er op zich wel nut in de RTX kaarten als je nu nog met een oude GPU zit.

[Reactie gewijzigd door Gekke Jantje op 2 juli 2019 17:42]

Precies. Ik heb nu een 1070 en game op 1080p 144hz. Als ik nu zou moeten upgraden voor de genoemde adviesprijzen, zou ik zonder al te lang na te denken voor een 2070 Super gaan. In de meeste games geeft me dat 20-30 frames meer en daarnaast kan ik fatsoenlijk gebruik maken van raytracing.
Je kunt ook je instellingen wat lager zetten. Heb je ook 20-30 frames meer en kost je geen geld... :+
Dat is natuurlijk geen optie als je al eens 500 euro hebt geïnvesteerd in een high end GPU. Ik doe al consessies door op full HD te blijven gamen.
Waarom zou je er niets aan hebben? Ik zie er op zich wel nut in de RTX kaarten als je nu nog met een oude GPU zit.
Ja wel als je een echte oude grafische kaart heb ja, maar als je kon lezen zij ik:
Ook een van de rede dat ik nog bij me geforce GTX 1080 blijf, en wacht op de Geforce RTX 3080/Radeon VIII
En warom woord ik opeens omlaag gemod, wat zij ik nou weer verkeerd volgen de nu Nvidia fanboys, dat ik het er niet beter op vind woorden om nog meer grafische kaarten tussen te doen die ietsjes snelle zijn, en het voor mensen het zo woord, dat ze door de bomen het bos niet meer zien?!

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 2 juli 2019 18:45]

Had je dan niet beter kunnen zeggen, ik heb er niets aan, in plaats van je hebt er niets aan. En ik weet niet waarom je naar beneden bent gemod.

Maar indd, als je nu een GTX 1080 hebt is upgraden nog niet echt noodzakelijk.
Zit je niet nog in de return periode?
Tsja ik ook, iets langer terug en kan hem net niet meer retourneren. Zit zelfs nog in doos want nog niet aan toegekomen om te installeren. Maar het was een van de meest aangeklede 2060's (wilde een zo stil mogelijke kaart) voor nét onder de 400 euro (wat ook wel mijn max. was). Ik verwacht dat de meest aangeklede 2060S ook aardig wat boven de startprijs van 424 gaat vallen. Kortom: ik ben er niet echt rouwig om, maar jammer is het wel dat dit zo snel gaat.

[Reactie gewijzigd door draakhoofd op 2 juli 2019 16:15]

Als je de kaart binnen Europa hebt gekocht kan je hem gewoon zonder opgaaf van reden retourneren hoor. Zou ik vooral gebruik van maken.
Zie ik het goed dat de 2070 super de 1080ti verslaat?:) voor minder geld.
Niet op 4k, maar tot 1440p blijkbaar wel.

Heb zelf een 1080ti maar op de 2080ti na is er nog niks waarvan ik denk die MOET ik hebben. Beste investering tot heden, al 2 jaar in bezit en was maar 675 euro kwijt, een 2080ti valt voor mij niet goed te praten :9

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 2 juli 2019 15:23]

Heb ook zo'n prachtige instapper (1080ti). Misschien dat de 2080 super wat wordt. De 2080ti vind ik te veel geld voor een videokaart.
Bijna woord voor woord wat ik wou posten. Waarvan akte!
Ik haal met mijn 1080 ti een veel hogere fps op 1440p (ultra) dan hier wordt aangegeven. Ik vraag mij af of dit wel een realistisch beeld geeft.
Met welke spellen precies?

En welke hardware heb je?
BF5 en SoTTR bv.

I7 6700K, DDR4 3200 MHz, 1080TI strix gaming!
Zal dit niet zijn omdat ze in de vergelijking reguliere edities gebruiken van Nvidia en niet de strix en OC versies?
Ik zit momenteel op de GTX1060 (6GB), maar die RTX2060 Super lijkt mij een erg goede vervanger.
Vooral omdat ik nu steeds meer gebruik maak van VR. En dan is de bijna dubbele prestaties een lekkere upgrade.

Hoe zit het met de TDP van de kaarten?
Momenteel een 550W gold op een i7-8700 en een GTX1060. Als ik de GTX 1060 meteen kan vervangen voor een RTX2070S dan zal dat erg fijn zijn.
Staat in het artikel, 215 W voor de RTX 2070S en waarschijnlijk nog wat meer voor de OC varianten. Dat is bijna 100W meer dan je GTX 1060, maar een 550W voeding zou nog steeds voldoende moeten zijn, tenzij je een Threadripper of andere heel grote CPU hebt.
Oke de oude 2080 Ti blijft dus de beste. Iemand enig idee of er nog een 2080ti Super aankomt later dit jaar?
Super wordt gepositioneerd onder Ti, dus dat lijkt me sterk.
Ongeveer twee maanden geleden heb ik een RTX 2070 van zotec gekocht.

Als ik nu de prestaties van de super variant bekijk die iets duurder is, heb ik zo iets van “had ik maar effe gewacht na dat AMD alles heeft uitgebracht”. Zeker omdat de gewone variant van de RTX 2070 dadelijk niet meer worden verkocht

Beetje pech dit 😅
Inderdaad, want zou ook maar zo kunnen dat AMD een interessantere kaart heeft. Nvidia doet dit niet voor niets natuurlijk.
Als het blijkt dat door deze nieuwe kaarten van Nvidia, de verkoop van de nieuwe navi kaarten tegenvalt, zal AMD misschien wel na een aantal maanden de prijzen laten zakken om het op die manier op te lossen. Hebben ze vaker gedaan :)
Lasten we het hopen want ze hebben gewoon om te beginnen al te hoog ingezet qua prijs. gewoon te duur zeker door het ontbreken van rtx.
Een leuke vergelijking met de nieuwe superkaarten. Het is nog paar dagen wachten tot we zeker weten wie van de twee de snellere is en wie van de twee kopje kleiner wordt. Ik vind Super overdreven en had liever "ti" als benaming gezien.
Dan zouden ze in de problemen komen met de opvolger van de RXT2080 want er is al een RTX2080Ti, vandaar dat ze voor Super hebben gekozen. Voordat ze met de TI uitvoeringen begonnen, had NVidia ook wel de Super ranges zoals de GTS range..
Ze hadden gewoon voor de RTX 2065, 2075, 2085 kunnen gaan maar degene die daar de namen verzint heeft totaal geen visie volgens mij maar ze krijgen hierdoor wel bakken aandacht en alle aandacht is goede aandacht zolang je product niet afgekraakt word op prestaties.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee