Uiterlijk en aansluitingen
Samengevat
De Pavilion 14 heeft een aantal unieke eigenschappen voor een laptop van ongeveer zeshonderd euro. Zo zijn toetsenbordverlichting en gezichtsherkenning aanwezig, en is de behuizing gedeeltelijk van metaal gemaakt. Het scherm heeft helaas een spiegelende afwerking en de maximale helderheid is laag. Het geheugen van de laptop is makkelijk te upgraden en de koeling maakt niet te veel herrie. Hoewel er ruimte is voor een extra schijf, wordt het kabeltje om die aan te sluiten niet meegeleverd. De accuduur bedraagt net geen zeven uur tijdens browsen.
Eindoordeel
Voor de Laptop Best Buy Guide van december hadden we drie categorieën in de planning staan, waaronder die tot zeshonderd euro, ook wel de basislaptop genoemd. De drukte bij de pakketbezorger vanwege Black Friday had helaas tot gevolg dat we de potentiële Best Buy, die we van dichtbij wilden bekijken, niet op tijd binnenkregen en dat we de LBBG van december publiceerden met een pagina minder dan de bedoeling was.
De laptopcategorie tot zeshonderd euro is in de afgelopen jaren steeds interessanter geworden. Waar je het een jaar of vijf geleden vaak nog met een tn-scherm met een resolutie van 1366x768 pixels moest doen, zijn er nu ips-panelen met full hd te krijgen binnen hetzelfde budget. Ssd's zijn eerder regel dan uitzondering en als je geluk hebt, valt het geheel te combineren met een vlotte Core i5-processor. Het uitgangspunt voor de basislaptop is dan ook een systeem met een 14- tot 15"-scherm, met ips-paneel en ssd. Verder geldt natuurlijk dat het systeem een beetje stevig moet zijn en we zien graag dat er ook nog wat te upgraden valt, zodat je in de toekomst ook nog wat aan de laptop hebt.
/i/2001745785.jpeg?f=imagearticlefull)
De uiteindelijke keuze is daarom gevallen op de HP Pavilion 14-bf001nd. Deze 14"-laptop heeft een Core i3-processor, een full-hd-ips-scherm en een 256GB-ssd. Bovendien is de laptop voorzien van gezichtsherkenning, zodat je snel kunt inloggen bij Windows en andere diensten die je aan Windows Hello kunt koppelen.
HP Pavilion 14 - Uiterlijk
De prijs van de Pavilion 14 is met een euro of zeshonderd relatief laag, maar aan de buitenkant van de laptop valt dat niet af te zien. De behuizing ziet er strak uit en lijkt op het eerste gezicht geheel van metaal te zijn. Als je de laptop van dichtbij bekijkt, blijkt dat niet helemaal te kloppen, want de achterkant van het scherm en de onderkant zijn van plastic. Dat scherm laat zich aan de achterkant wel makkelijk indrukken, maar daar komt als het goed is, geen druk op te staan. Het gedeelte rondom het toetsenbord en de touchpad, waar je tijdens het typen op leunt, zijn wel van metaal gemaakt en voelen niet slap aan. Het gewicht is met 1549 gram niet bijzonder laag, maar de Pavilion 14 is dan ook niet bedoeld als lichtgewichtlaptop.
Van het aantal aansluitingen links en rechts kunnen we blij worden. Veel ultrabooks hebben daar een tekort aan vanwege hun geringe afmetingen, maar bij een iets dikkere laptop, zoals deze Pavilion 14, komen we de belangrijkste aansluitingen allemaal tegen. Links zijn dat twee usb 3.0-aansluitingen en een fullsize-sd-kaartlezer. Rechts zijn er een hdmi-aansluiting en zowaar een gigabit-ethernetaansluiting. De usb-c-aansluiting zit er eigenlijk voor de sier op, want hubjes om bijvoorbeeld een videosignaal uit te sturen werken niet en je kunt de aansluiting ook niet gebruiken om de laptop op te laden.
Toetsenbord en touchpad
De behuizing bestaat, zoals gezegd, voor een deel uit metaal en dat metaal zit op de juiste plek, namelijk rondom het toetsenbord en de touchpad. Die stevigheid voorkomt dat je toetsenbord op en neer beweegt op het ritme van je aanslagen en het zorgt ervoor dat de clicks die je op de touchpad maakt, duidelijk aanvoelen.

Het toetsenbord is voorzien van toetsenbordverlichting met twee standen: aan of uit. In stapjes dimmen is er dus helaas niet bij, maar het is al bijzonder dat een laptop van zeshonderd euro voorzien is van oplichtende toetsen. Dat toetsenbord tikt lekkerder dan dat van de gemiddelde ultrabook, wat waarschijnlijk komt doordat deze laptop wat dikker is en er dus ook meer ruimte is voor toetsentravel.
Voor de touchpad had HP wat ons betreft wel wat meer plaats kunnen inruimen. Nu zit er rondom vrij veel loze ruimte, die beter door een grotere touchpad ingenomen zou worden. De touchpad heeft een plastic oppervlak en reageert vrij accuraat op multitouchbewegingen, al zou hij met een glazen oppervlak waarschijnlijk nog wat prettiger hebben gewerkt.
Specificaties en benchmarks
De Pavilion 14-bf001nd, die we voor deze review hebben bekeken, is de goedkoopste uitvoering in de 14-bf-serie van HP. De door ons geteste versie heeft een Core i3-7100U-processor en 6GB geheugen, maar er zijn ook uitvoeringen met een Core i5-7200U-, -8250U- en Core i7-8550U-processor, waarbij de duurste uitvoering duizend euro kost. De ssd is in al die gevallen 256GB groot, terwijl er in sommige gevallen een Geforce 940MX-gpu aanwezig is.
|
HP Pavilion 14-bf001nd |
Processor |
Intel Core i3-7100U |
Cores/threads |
2/4 |
Klokfrequentie |
2,4GHz |
Gpu |
Intel HD 620 |
Werkgeheugen |
6GB ddr4-2133 |
Ssd |
Samsung PM871a 256GB |
Wifi |
Intel Dual Band Wireless-AC 3168 |
Ethernet |
Realtek, 1Gbit/s |
Scherm |
14", 1920x1080 pixels |
Schermpaneel |
BOE 072B |
Besturingssysteem |
Windows 10 |
Voor wie zijn Pavilion 14 in de toekomst nog wil upgraden, is het goed om te weten dat de laptop vrij eenvoudig te openen is, door de schroeven onder de rubberen voetjes los te draaien.
/i/2001745779.jpeg?f=imagearticlefull)
Daaronder tref je twee ddr4-slots aan, waarvan er op de bovenstaande foto een schuilgaat onder de zwarte afdekking. Onze testlaptop is voorzien van een geheugenreepje van 2GB en een van 4GB. De ssd is vervangbaar en in een m2-slot te vinden. De Pavilion 14-bf-laptops die op dit moment te koop zijn, worden allemaal geleverd met deze m2-ssd, maar er is ook nog ruimte voor een 2,5"- harde schijf. Een sata-aansluiting ontbreekt echter, omdat HP een eigen flatcable gebruikt voor de aansluiting op het moederbord en die wordt niet meegeleverd. Kun je aan zo'n kabeltje komen, dan is de laptop te voorzien van een extra harde schijf of ssd en anders is dit helaas een nutteloze ruimte.
Benchmarks
De i3-processor in de Pavilion 14 is niet de snelste, maar voor een basislaptop, die vooral gebruikt zal worden voor het eenvoudigere werk, zal het volstaan. We hebben onze benchmarks gedraaid om te zien hoe de Kaby Lake i3-processor zich verhoudt tot laptops die we eerder getest hebben.
- CB - Multi
- CB - Single
- 3DMark
- 3DMark - Graphics
- 3DMark - Physics
De i3-7100U is 100MHz hoger geklokt dan de i3-6100U van de Skylake-generatie en blijkt daardoor dus iets sneller te zijn. De processor beschikt niet over een turbofunctie, wat een groot verschil maakt met de i5-7200U, die tot maximaal 3,1GHz kan klokken. Tijdens het benchen viel op dat de geluidsproductie van de koeling erg meeviel. Dat komt wellicht doordat de koeling overbemeten is, omdat er ook uitvoeringen zijn waarbij dezelfde ventilator en heatpipe zowel de gpu als de cpu koelen.
- PCMark Storage 2.0 - Score
- PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
Met behulp van de traces in PCMark 8 kijken we naar de snelheid van de ssd. De Samsung PM871a is een gewone sata-ssd, met m2-aansluiting, die prima prestaties neerzet. We hebben wat duurdere laptops met 256GB-ssd's aan het lijstje toegevoegd en de Samsung-ssd doet niet onder voor de prestaties van de Toshiba- en Hynix-ssd's.
Scherm en accuduur
De Pavilion 14 heeft een full-hd-scherm met ips-paneel en dat vinden we netjes voor een laptop van ongeveer zeshonderd euro. Wat ons betreft had HP het helemaal goedgedaan als het ook voor een ontspiegeld scherm had gekozen. Nu kijk je tegen een glanzend scherm aan, wat de nodige reflecties oplevert.
- Schermhelderheid
- Contrast (max. helderheid)
Als we het scherm doormeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software, blijkt daar bij te komen dat de maximale helderheid vrij laag is, wat het aflezen van het scherm niet ten goede komt in situaties met veel omgevingslicht. Het beeld op zich ziet er wel weer goed uit, dankzij het contrast dat net boven de 1000:1 ligt, zoals we van ips(achtige) panelen mogen verwachten.
We hebben uiteraard nog wat verder gekeken dan alleen naar het contrast en de helderheid, en hebben metingen aan de kleurweergave gedaan. Een goede kleurweergave vinden we in principe belangrijk, maar we geven er bij een goedkopere laptop zoals deze Pavilion 14 ook weer niet zoveel gewicht aan als bij een ultrabook van meer dan duizend euro.
De grijswaardenmeting laat zien dat de gemiddelde gammawaarde netjes op 2,2 uitkomt en de kleurtemperatuur iets te koud is afgesteld. De gemiddelde afwijking is met 7,9ΔE wel vrij hoog en dat komt doordat groen ondervertegenwoordigd is. Als we vervolgens verder kijken naar de meting van de primaire en secundaire kleuren, blijkt ook dat je dit scherm niet moet gebruiken voor professionele beeldbewerking. De kleuren worden lang niet verzadigd genoeg weergegeven, wat opnieuw tot een hoge afwijking leidt. De helderheid en het contrast vinden we de belangrijkste componenten voor een scherm op een laptop van zeshonderd euro. Dat contrast is prima, maar de maximale helderheid is laag.
Accuduur
Tot slot kijken we natuurlijk naar de accuduur. De laptop heeft een 42Wh-accu, wat voor een 14"-laptop niet overbemeten is.
- Accutest browsen
- Accutest video
- PCMark 8
- PCMark 8 (score)
De accuduur is in vergelijking met basislaptops uit eerdere Best Buy Guides, zoals de Lenovo IdeaPad 520 en de HP Pavilion 15, niet slecht. Zoek je een laptop met een echt lange accuduur, dan zul je wat dieper in de buidel moeten tasten, waardoor goedkope thin&lights zoals de Asus UX410 binnen het budget vallen.
Conclusie
Voor de Laptop Best Buy Guide zijn we op zoek gegaan naar een laptop van zeshonderd euro, die in ieder geval een full-hd-ips-scherm en een ssd aan boord moest hebben. De Pavilion 14 kostte een tijdje zeshonderd euro, maar komt op het moment van schrijven net twee tientjes boven dat budget uit. Aan de overige eisen voldoet de HP Pavilion 14 wel en hij blijkt ook op andere punten niet tegen te vallen. De ssd is voor een gewoon sata-exemplaar namelijk behoorlijk snel en de laptop is voorzien van gezichtsherkenning, waardoor je snel inlogt in Windows.
Het grootste minpunt is wat ons betreft het glanzende scherm, al is dat een kwestie van smaak, want sommige mensen nemen de reflecties voor lief en vinden het beeld van een dergelijk scherm juist mooier dan dat van een ontspiegeld scherm. Waar je echter niet omheen kunt, is de lage maximale helderheid, die de afleesbaarheid niet ten goede komt. Daardoor is het scherm, mede dankzij het prima contrast, goed te gebruiken bij weinig omgevingslicht, maar niet bijzonder geschikt in situaties met veel licht.
De hardware is snel genoeg voor een laptop van zeshonderd euro. Er zijn voor dit geld wel laptops met een Core i5-processor te krijgen, maar meestal lever je dan in op andere zaken, zoals het scherm of de bouwkwaliteit. De Pavilion 14 is wat ons betreft mooi in balans en biedt genoeg snelheid, waarbij de koeling niet eens veel herrie maakt. De hardware is goed bereikbaar en het geheugen upgraden is geen probleem, maar de ruimte voor een 2,5"-schijf kan niet benut worden zonder een speciaal kabeltje, dat HP niet meelevert.
Dat de schijf niet makkelijk te upgraden is, vinden we jammer en de lage schermhelderheid vinden we een echt minpunt. Aan de andere kant heb je voor iets meer dan zeshonderd euro een systeem met de eigenschappen van een veel duurdere laptop. Gezichtsherkenning, een toetsenbord met achtergrondverlichting en een gedeeltelijk metalen behuizing vind je meestal pas op veel duurdere laptops terug, terwijl de Pavilion 14 het gewoon aan boord heeft. Dat maakt hem niet perfect, maar levert wel veel waar voor je geld. De HP Pavilion 14 is wat ons betreft daarom op dit moment in zijn prijsklasse een Best Buy.
Eindoordeel