×

Help Tweakers weer winnen!

Tweakers is dit jaar weer genomineerd voor beste nieuwssite, beste prijsvergelijker en beste community! Laten we ervoor zorgen dat heel Nederland weet dat Tweakers de beste website is. Stem op Tweakers en maak kans op mooie prijzen!

Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Apple ARKit

Futuristische tech in huidige telefoons

Door , 109 reacties

Inleiding: een aanloop van jaren

ARKit komt niet bepaald uit de lucht vallen. Zoals altijd houdt Apple zijn vindingen graag geheim, maar in de periode voorafgaand aan een grote aankondiging doen topmensen ineens uitspraken, waaruit je makkelijk kunt opmaken waaraan de fabrikant werkt.

Zo ook met ARKit. Al sinds vorig najaar roept Tim Cook, de directeur van Apple, af en toe hoe tof hij augmented reality vindt en dat Apple meer ziet in ar dan in virtual reality. Het was daarom nauwelijks een verrassing dat het Amerikaanse bedrijf in juni zijn sdk voor augmented reality presenteerde.

Augmented reality verschilt behoorlijk van virtual reality: waar je bij vr jezelf afsluit van de wereld en onderdompelt in de virtuele wereld, kun je met augmented reality beelden over de echte wereld heen leggen. Het einddoel daarbij is om die beelden direct in een bril of lenzen te kunnen laten zien, maar we zijn nu nog bij een tussenstap: je kunt projecties zien bovenop het camerabeeld van je telefoon.

Het is nog lang niet zeker wat met die techniek in de toekomst allemaal mogelijk is. Er zijn nu al wel veel apps beschikbaar die werken met ar. Daarbij zijn al een paar genres zichtbaar: sommige leggen zich toe op het meten van elementen uit de echte wereld, andere projecteren meubels in je woonkamer. Ook kun je uiteraard virtuele spelletjes spelen op je analoge eettafel. Beperkingen zijn er ook; zo is de resolutie nog niet hoog genoeg om op een overtuigende manier mensen te projecteren. Als dat eenmaal kan, is het de vraag wie mensen virtueel naast zich in bed neerleggen.

Nu is Apple lang niet de enige die met augmented reality bezig is. Natuurlijk: Pokémon Go en Ingress bestonden al langer, maar ook Google werkte met Tango al een paar jaar aan een softwareplatform voor ar-apps en -games. Tango vereiste echter gespecialiseerde hardware, zoals een fisheye-lens. Na de aankondiging van ARKit kwam Google met ARCore, augmented reality die werkt op reguliere smartphones als de Samsung Galaxy S8. Inderdaad, ongeveer hetzelfde dat Apple doet met ARKit.

Nu iOS 11 eindelijk publiekelijk beschikbaar is, kunnen we goed zien hoe het werkt zonder een bètalabel en wat ontwikkelaars hebben bedacht voor apps en games. Het blijkt een verre van foutloze, maar veelbelovende en leuke technologie.

De technologie: slimme combinatie van sensoren

De technologie achter ARKit is duivels ingewikkeld om te maken, maar niet heel moeilijk om uit te leggen. De software combineert input van de camera en van de gyroscoop. De input van de camera wordt gebruikt om oppervlakken te herkennen - bijvoorbeeld vloeren en tafels.

Daarnaast onthoudt het iOS-apparaat de locatie in de ruimte aan de hand van herkenbare punten, die in het beeld bewegen als je de telefoon beweegt. Een statisch beeld is immers plat voor een camera, maar als je beweegt kan de software bijhouden hoe de herkenningspunten zich tot elkaar verhouden. Apple noemt dat Visual Inertial Odometry.

Bovendien gebruikt de software het beeld van de camera om te zien waar lichtbronnen zitten, om zo schaduwen te kunnen toevoegen aan objecten in ar en de ervaring iets overtuigender te maken.

Daarmee heeft Apple een andere route gekozen dan Google en Microsoft. Microsoft maakt voor augmented reality een eigen ar-bril, de Hololens. Het voordeel van een bril is dat het direct in het zicht is en dat is een veelbelovender technologie dan objecten projecteren over een camerabeeld. Apple zou ook met hetzelfde idee gespeeld hebben.

Googles initiatief voor augmented reality heette Project Tango. Dat werkt weliswaar op smartphones, maar vereist wel aparte hardware als een fisheye-lens en infraroodzender. In vergelijking met ARKit was Tango wel veelbelovender: het is daarmee mogelijk om hele scans van ruimtes te maken, inclusief objecten.

Na de presentatie van ARKit gooide Google het roer echter om: het presenteerde ARCore, een 'Tango Light' die werkt met bestaande smartphones als de Google Pixel en Samsung Galaxy S8. Later komen er in het testprogramma van ARCore ondersteuning voor meer smartphones bij.

Snelheid en beperkingen

Hoewel de software zoekt naar herkenningspunten, zijn die niet in gebruik voor ARKit; dat is alleen voor lokalisatie in een ruimte. Apps voor augmented reality kunnen geen gebruik maken van een 'scan' van de ruimte en objecten hebben dus geen enkel respect voor tafelpoten, muren en andere zaken in de ruimte.

Daar loop je meteen tegen een beperking aan. Ar werkt prima in kale omgevingen met veel ruimte op de vloer, maar zodra het druk is op de grond heeft hij er veel moeite mee. Zo hebben we geregeld objecten gezien die door muren heen gingen.

De ruimtelijke oriëntatie is alleszins redelijk voor zo'n relatief simpel systeem met een enkele camera. Hij kan bovendien heroriënteren. Als je de telefoon flink schudt, kan hij even in de war zijn maar na een paar seconden zet hij objecten weer op de juiste plekken neer. Perfect werkt dat niet; als je je best doet, kun je ervoor zorgen dat het wat opschuift.

Er zijn ook veel elementen die Apple uitstekend heeft uitgevoerd. Het scannen naar een oppervlak gaat vaak redelijk snel en bovendien beweegt het camerabeeld vrijwel in realtime mee met de telefoon. Als daar vertraging in had gezeten, dan had het tegennatuurlijk gevoeld.

ARKit heeft wel soms moeite met perspectief. Zodra je afstand neemt, worden objecten relatief kleiner dan de omgeving. Het lijkt daardoor alsof hij denkt dat je meer naar achter beweegt dan je daadwerkelijk hebt gedaan. Het is een klein detail en het zal in dagelijks gebruik hopelijk in weinig apps storen, maar het prikt wel de illusie door van een virtueel object in de echte wereld.

Uiteraard wilden we ook uitproberen of er verschillen zitten tussen de verschillende iPhones bij het werken met ARKit-apps en augmented reality. Apple claimt immers dat de iPhone 8-telefoons 'tuned for AR' zijn - en we hebben uiteraard geprobeerd uit te vinden waarin dat zou zitten.

Om te beginnen: apps met ARKit laden sneller op een iPhone 8-toestel. Dat verschil ligt niet aan de camera's, want voor deze test hebben we de camera's afgedekt om het eerlijk te houden. Dit zijn de laadtijden van diverse van de geteste apps.

De iPhone 8 Plus met zijn snellere soc is een stuk rapper dan de iPhone 7. Bij lichtere apps als Gruler is er ook een verschil te zien, maar zonder stopwatch zul je dat niet merken. Dit is geen verrassing, want alle apps zijn sneller op de iPhone 8-toestellen - niet alleen ARKit-apps.

Zijn de camera's van de iPhone 8 Plus 'tuned for AR'? Apple betichten van liegen gaat ons ver, maar we hebben in elk geval geen verschil kunnen ontdekken in snelheid of prestaties. Het scannen gaat bij vrijwel alle apps even snel en ook als je ze naast elkaar gebruikt valt op dat ze precies hetzelfde reageren.

Er is, kortom, weinig reden om aan te nemen dat Apple ingrijpende wijzigingen heeft aangebracht die invloed hebben op de ar-prestaties van de iPhone 8. Voor de duidelijkheid: de iPhone 8 Plus heeft een tweede camera die de camerasoftware gebruikt om diepte te schatten bij het maken van foto's, maar ARKit kan die tweede camera niet gebruiken en speelt dus geen rol.

De accuduur bij het gebruik van augmented reality is lastig in te schatten en nog lastiger gestandaardiseerd te testen. Laten we het zo zeggen: de accu gaat sneller leeg dan bij het gebruik van reguliere apps. Dat is logisch ook: de camera staat aan, sensoren doen volop hun best, de internetverbinding is actief en de chipjes in de soc moeten ook hard werken. Je kunt het verbruik een beetje vergelijken met bijvoorbeeld het verbruik tijdens navigatie, maar het verschilt natuurlijk ook per app.

Uitwerking: leuke apps om ar te proberen

Wat is er nu leuker dan zelf aan de slag te gaan met augmented reality? Nu zijn er online veel lijstjes te vinden met ARKit-apps en raadpleeg die vooral, maar Tweakers als Nederlandstalige site heeft een typisch Hollands lijstje samengesteld - alle apps in deze lijst zijn kosteloos te proberen of voor altijd gratis, al zijn sommige wel voorzien van advertenties.

ARKit

Er zijn veel meet-apps die werken met ARKit - meten is misschien wel het eerste waar veel ontwikkelaars aan dachten. Sommige apps hebben veel functies, maar vragen een in-app aankoop om te kunnen laten zien hoe lang iets is. Gruler is echt kosteloos en hij kan nauwkeurig afstanden inschatten. Het is vooral leuk om te gebruiken als je even geen meetlat bij de hand hebt en werkt verrassend goed.

ARKit

Fun fact: de oudste vermelding van een vorm van augmented reality komt uit een boek van meer dan een eeuw geleden: een stukje elektronica dat het karakter van een persoon samenvatte door een letter op het voorhoofd te projecteren. Met Paint Space AR en soortgelijke tekenapps kun je nu virtuele tekeningen toevoegen aan personen en fysieke objecten in je omgeving. Hij tekent een paar centimeter voor de cameralens van je iPhone, maar daarna blijft de tekening mooi op zijn plek staan. Zeker leuk om een keer te proberen.

ARKit

Het is misschien wel de bekendste ar-app tot nu toe. Met Ikea Place kun je producten van de bekende meubelgigant uitproberen door ze virtueel in je huis te plaatsen. Dat is niet alleen leuk, het kan bij tijd en wijle ook handig zijn, zeker omdat de afmetingen ongeveer overeenkomen met de grootte die de producten echt hebben.

ARKit

Kings of Pool is een regulier iOS-spelletje dat met een update een ar-modus heeft gekregen. Omdat het een toevoeging is aan een spelletje dat allang bestond, werkt het verrassend goed. Je kunt een pooltafel op je tafel zetten en vervolgens ben je klaar om af te stoten. Dit is absoluut leuk om te proberen en het geluid erbij maakt het helemaal af. Je hoeft er zelfs alleen nog een biertap bij te zetten om een poolcafé te maken in je huis.

ARKit
Color BlastAR

Wat is er leuker dan op zombies schieten? Goed, dit is wel een beetje de kinderversie, want de zombies zien er niet zo eng uit en je schiet met verf, maar als je verder komt kan het alsnog een best leuk spelletje zijn, waarbij je druk verf aan het pakken bent en op de wezens aan het vuren bent

ARKit
Holo

Deze app moet je even opstarten op elk feestje waar je komt en mensen je vragend aankijken waarom ar leuk is. Met Halo kun je filmpjes van objecten en mensen projecteren op de vloer. Of het nu gaat om een voetballer die hoog houdt of om een dansende roze 'engel', het kan allemaal. Deze app is een klassieker, want hij is ook beschikbaar voor Android via Googles ar-systeem Tango - en hij zal vermoedelijk ook verschijnen voor ARCore.

ARKit
Giphy World

Gifjes. In augmented reality. De wereld is definitief af.

ARKit
AR Airplanes

Tot slot een Nederlands tintje aan deze lijst: tweaker Menesis - wellicht bekend van de demo met de virtuele Tesla op de oprit - heeft deze app ontwikkeld. Met AR Airplanes kun je zelf een vliegtuigje bedienen. Dat werkt heel leuk, al is het met deze app wel pijnlijk duidelijk dat ARKit geen respect heeft voor muren, ramen en objecten. Dat mag de pret niet drukken, want eindelijk kun je onbeperkt je eigen vliegtuig besturen zonder ooit brokken te maken.

En nu?

ARKit is vooral een leuke technologie. Het is knap wat Apple eruit weet te persen met bestaande hardware in telefoons: een enkele camera en wat sensoren. Als je ziet wat Google op Tango-telefoons propte om augmented reality mogelijk te maken, dan is wat Apple heeft gedaan een prestatie.

Mede dankzij die beperkte hardware zijn de prestaties aardig, maar het systeem is verre van vlekkeloos. Er zijn veel positieve punten: het zoeken van oppervlakken gaat snel, hij herkent oppervlakken goed en kan afstanden meer dan redelijk inschatten. Maar, hij heeft ook veel moeite, onder meer met perspectief en objecten.

De apps en games die tot nu toe zijn verschenen geven een glimp van wat allemaal mogelijk is met augmented reality. Maar het voelt allemaal als de App Store van 2008. Het is zoeken en ontdekken voor ontwikkelaars hoe de interface eruit moet zien, hoe ar werkt en wat precies wel en niet toegevoegde waarde heeft in dergelijke apps. Het heeft duidelijk tijd nodig om tot wasdom te komen.

Dat zorgt ervoor dat augmented reality met ARKit vooralsnog leuk is, maar verre van noodzakelijk. Het is een speeltuin en Apple heeft iedereen met een iPhone 6s of hoger uitgenodigd om te komen spelen. Daarmee is de kans dat het zich snel ontwikkelt heel groot - er is immers al een groot publiek.

Reacties (109)

Wijzig sortering
Tweakers als Nederlandstalige site heeft een typisch Hollands lijstje samengesteld - alle apps in deze lijst zijn kosteloos te proberen of voor altijd gratis, al zijn sommige wel voorzien van advertenties.
Dan hoort mijn appje ook in die lijst! :)
AR Airplanes

Het vliegtuigje is 100 jaar geleden door een Nederlander ontworpen: Het is de FK23 van Frits Koolhoven die je in het Rijksmuseum op de 3e etage kunt bekijken. Het is de enige die nog over is van zijn soort (hoewel: nu hebben er al vele duizenden rondgevlogen in AR ;) )

En als we het dan toch over Nederlands en AR hebben: leuk is ook de Aryzon bril: dat is een soort Google Cardboard voor AR. De FOV is zelfs groter dan dat van een Hololens :D De bijgeleverde app maakt nog geen gebruik van ARKit, maar op het dev forum is er wel uitleg hoe je daar zelf mee aan de slag kunt. Daarmee krijg je ineens magic leap / holo lens-achtige mogelijkheden :) Heel vet iig.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 12 oktober 2017 15:44]

Gaaf hoor. Kwam die app van de week tegen toen ik wat AR onderzoek aan t doen was voor onze Proof of Concept. Klant wilde graag wat zien van de AR Competitie. Gaaf om de ontwikkelaar hier tegen te komen <3

[Reactie gewijzigd door FrontlineCoder op 12 oktober 2017 18:10]

Een van de eerste goede usecases zag ik laatst waarbij het gebruikt werd als videoconferencing tool met overlays.

Casus: je vader zit thuis en heeft een probleem met de computer. Je hebt geen remote desktop maar wil wel aangeven waar hij moet klikken. Hij richt zn camera op het scherm, en jij omcirkelt op jou apparaat wat hij moet doen.
De demo hiervan was best indrukwekkend (en gebruikte als voorbeeld een afstandsbediening). Maar hulp op afstand wordt hier echt 100x makkelijker mee.
Ik kan de app nu even niet achterhalen, maar als iemand hem weet. Link hem vooral.

Dit was voor mij echt de bevestiging dat dit geen gimmick is.

EDIT: niet de demo die gezien heb, maar vergelijkbaar: https://m.youtube.com/wat...re=youtu.be&v=RRvvvI-6QYA

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 12 oktober 2017 13:21]

Dit.

Zoals in het filmpje ook gezegd wordt, ontwikkelaars zijn nog zoekende.

Bij ons op het werk zijn ze bezig met Aveva Engage. Wat natuurlijk een prachtig idee is dat wanneer je bij een fabriek komt, er is een machine stuk, je engineer de telefoon/tablet voor een set pijpen houdt en dat alle info direct op het scherm tot je beschikking komt, het ontwerpschema en waar het zit, hoe het zou moeten uitzien, etc. (https://www.youtube.com/watch?v=BCJZLF9ZFe8 rond 2:25 wordt zo iets gedemonstreerd).

Het staat allemaal nog in de babyschoenen, maar ik denk persoonlijk dat er enorm veel mogelijkheden zijn die over een paar jaar niet meer weg kunnen denken.
Ontwikkelaar zijn nog zoekende maar de tools ontbreken nog imo. Voorlopig zijn de echte relevante apps terug te vinden in de industrie.

In deze Review is daar niet echt op inggegaan maar AR-kit bevat enkel nog maar plane detection waardoor de app totaal geen context heeft buiten te weten waar de horizontale vlakken lopen. Weten wat je ziet vergt natuurlijk stevige AI en de vraag is maar of de A11-chip daar nu sterk genoeg voor is om overtuigend over te komen.

Objectherkenning kan primitief starten. Denk maar aan het detecteren van muren, deuren, straten etc. Nu detecteert hij enkel een grondvlak op een bepaalde hoogte. Zou zou je de route in een winkelcentrum via AR kunnen projecteren en aan de hand van de beelden kunnen weten waar je juist staat. AR zou dan indoor GPS signalen kunnen bijspringen. Je zou ook een jas, trui of broek op een persoon kunnen 'plakken' etc.

De doorbraak van AR is sowieso AR glasses. De technologie is er nog niet rijp. (zie recent artikel Tim Cook over AR glasses) Maar een simpele projectie in een bril (Microsoft holo lens) in combinatie met objectherkenning gaat de wereld echt veranderen. Maar dan moet object herkenning eerst nog doorbreken. Beeld je in dat je naar een lichtschakelaar kijkt via uw bril en dat de bril beseft dat jij er naar kijkt en het object kan identificeren: Dan kan de AR app opties allerlei projecteren rond de schakelaar. Bijvoorbeeld dimmen vanher licht, instellingen veranderen etc. Als uw vinger dan nog eens herkend kan worden kan je alles met 1 vingerbeweging aanpassen.

Voorlopig moeten we het nog doen met onze smartphone maar het beloofd wel een spannende tijd te worden in AR-wereld waar zowel Apple, Google, Facebook en Microsoft elkaar gaan bekampen met AR oplossingen. Er komt veel kritiek op appel in de trend van "Dat bestond al' maar Apple is er wel in geslaagd om AR te democratiseren en in 1 klap miljoenen mensen laten kennis te maken met de eerste stapjes van AR. En blijkbaar heeft de dual camera in de iPhone 8 plus en iPhone X geen enkel voordeel. Op zijn minst opmerkelijk maar het zorgt er wel voor dat alles van de iPhone SE tot de iPhoneX AR kan weergeven.

Concreet denk ik dat de eerste zinvolle consumer applicaties zich in e-commerce zullen bevinden. Ikea Place is een mooi voorbeeld maar van de beste voorbeelden van E-commerce en AR (zelfs nog zonder AR-kit ) is Tylko. Een Applicatie waarmee je een boekenast in uw ruimte kan plaatsen, de dimensies aanpassen aan uw muur en een order plaatsen. Super knap gedaan en je voelt dat dit de toekomst is.

Ik heb ook nog een kanttekening en die is in mijn inziens onvoldoende in de review besproken en dat is de afwijking van de ware grote in de Ikea Place app. Het mooie is dat je rond objecten kan stappen en dat AR-kit perfect weet waar die stonden maar in mijn living veranderde de grote van de objecten na verloop van tijd. Toevallig had ik 'echt' Ikea meubel staan en de virtuele versie was zeker 10% groter. Het scanning probleem werd erger naarmate ik meer rondliep in de ruimte. Soms werkte het dan weer beter maar heel accuraat is het niet. Tylko gebruikt nog de ouderwetse QR-code maar naar mijn inziens werkt daar de real life scanning betrouwbaarder.

Ikea Keukenplanner zou ook wel eens naar de App kunnen komen in AR en dan is het echt wel belangrijk dat de afmetingen correct zijn. Want zo kan je makkelijk uw keuken opbouwen en bestellen. Ook hier komt objectherkenning weer om de hoek kijken. Stel AR-kit ziet een ander ikea meubel staan, of een CD-rom liggen, of een macbook pro staan dan zou AR-kit deze waarde kunnen gebruiken om zichzelf te kalibreren. Objectherkenning lijkt me de next big thing om AR snel groot te maken.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 13 oktober 2017 01:11]

Ik vraag me af of dit voor het grote publiek gaat aanslaan, of dat het, zoals 3d zachtjes weer naar de achtergrond verdwijnt.
Leuke IKEA apps ten spijt, zie ik geen echte nuttige zaken voor een alledaagse telefoon. Niche producten zie ik wel, al dan niet op een iphone, maar voor de gemiddelde gebruiker zie ik het niet meer worden dan een leuke "gadget".
Als Zalando of zoiets AR gaat gebruiken heb je meteen miljoenen gebruikers.
Miljoen gebruikers van de app, in hoeverre gaan ze deze functie echt gebruiken, en belangrijker, ook echt iets toevoegend vinden?
Als jij een nuttige applicatie zou kunnen verzinnen zat je waarschijnlijk nu niet op dit forum :-)
Ik denk dat de meeste Tweakers ook iets als een app waarbij je fotootjes kunt versturen die na een paar seconden verdwenen, en waar je "leuke" dingen als hondenoren kan plakken ook niet als zinvolle producten zouden zien. Maar degene die dit wel zagen zitten hebben er uiteindelijk een paar miljard mee binnengeharkt.
Het snel opmeten van ruimtes en objecten vind ik anders wel heel erg handig.
Flexa heeft ook een AR app, hoe hun kleuren op je muur eruit komt te zien.
En dan natuurlijk bestellen.
Ik zeg ook niet dat er geen handige functies te bedenken zijn, maar hoe vaak gaat de gemiddelde gebruiker zijn of haar woonkamer opmeten? Zal het vaker zijn dan bij de verhuizing en die keer dat er een nieuw laminaatje gelegd moet worden?
Het zal hem meer zitten in de de toepassingen die je nu nog niet bedenken kan. En het combineren van verschillende technieken. Met tablet/telefoon kan AR zo nu en dan handig en leuk zijn. Maar het neemt pas denk ik echt een vlucht bij de volgende (google) bril of lens die beelden op je netvlies projecteert. Pas als je je handen vrij hebt worden de mogelijkheden eindeloos en het gebruiksgemak groot. Een vorm van de google bril/lens zal in combinatie met AR dan ook zeker terugkomen en het straatbeeld domineren.
Zeker als we dan ook automatisch inhoud en volume van een kamer krijgen, zonder zelf dat dan nog te moeten uitrekenen.
Daar heb je nu ook wel apps voor.
Dat heb ik nog gebruikt toen ik jaren geleden op appartementen zoektocht was.
Om wat een schatting te hebben van wat waar zou kunnen passen.


Het interessantste van AR kit heb ik niet zien voorbijkomen.
Ik vond die hemellichamen die je vaak zag terugkomen in reviews op youtube wel iets knap.
Dat is effectief nog iets leuk en handig.

Verder het inpassen van meubilair. Dat is ook iets dat mij aanspreekt.

Ik heb zelf geen behoefte aan een pooltafel op mijn tafel, het mag ook gewoon een game zijn met een pooltafel.

Voor navigatie lijkt het mij ook nog wel iets leuk. Dat hij je echt toont welke straat je in moet door dit over de camera heen te leggen.
Voor consumenten zijn alle AR toepassingen op dit moment gimmicks. Daarom is AR Kit nu ook de optimale oplossing. Het kost niks en het is goed genoeg voor meeste dingen.
Echter apple voegt het niet toe om het een gimmick te laten zijn wat "goed genoeg" is, ze hebben plannen, of in ieder geval, hoop op meer dan dat. Maar dat meer zie ik, nu, niet echt.

Leuk om je IKEA kastje van te voren te zien, maar dat kan het niet zijn.
Hoeft niet perse natuurlijk, animoji is ook puur een gimmick, maar wel goed uitgewerkt neem ik aan. Het is niet zo dat dit per definitie niks wordt, al ben ik wel sceptisch want ik zie (net als VR en 3d) eigenlijk geen praktisch nut in de techniek in het dagelijks leven, alleen in bepaalde gevallen.
Je maakt mij niet wijs dat iemand bij apple AR kit ontworpen en in de iphone gestopt heeft voor die giebelende puber die graag een pratende drol of konijn wil sturen.
Ik denk, of hoop, dat apple meer/beter plannen heeft, ik zie echter niet echt in wat dat zou moeten zijn.
Het enige wat ik me in kan denken is dat ze zich richten op de niche/professionele zaken en omdat ze het nu toch al hebben, ook maar in de iphone stoppen met wat gimmicks.
Ik vraag me af of dit voor het grote publiek gaat aanslaan
De installed base van iOS devices met een A9 (of nieuwer) is ongeveer 400 miljoen.
Dat biedt zeker mogelijkheden voor ontwikkelaars.
Maar dan moeten die ontwikkelaars wel met iets komen wat de gemiddelde gebruiker wil en gebruikt.
Veel mensen die je functie niet gebruiken heb je niets aan.
Zelf ook bezig met ARKit, ingewikkeld is het niet helemaal. De uitdaging zit bij mij op dit moment vooral in het laden van modellen via het internet. Ieder model moet namelijk een Scenekit bestand zijn voordat het gebruikt kan worden. Je zit dus ook met het omzetten van bv. Obj. files naar Scenekit.

Verder erg leuk om te zien wat andere bedrijven voor ideen heeft.
Wij zijn sinds de beta al met ARKit bezig en we hebben voor een klant een proof of concept gemaakt door een SimCity/Anno Clone te bouwen in ARKit. Je gehele Stad gewoon op je woonkamer tafel of EetTafel, oorlog voeren met NPC's en dergelijke. Echt geweldig. We zijn zelfs aan t onderzoeken of we externe Elementen zoals bijvoorbeeld Water op tafel gooien kan worden herkend door ARKit en de stad laat onderstromen bijvoorbeeld.

ARKit is echt een prachtig stukje techniek.

[Reactie gewijzigd door FrontlineCoder op 12 oktober 2017 15:21]

Je weet dat dat al even kan? Het is alleen dat het op een mobiel/tablet het in de buurt komt van echte AR/MR. Super natuurlijk, maar het is niet dat alleen dit met ARKit kan (je doet alsof dit zo is)
Wat zijn je andere ervaringen met AR/MR/VR. Oftewel waarmee heb je kunnen vergelijken? Dan krijgen we een betere indruk van je ervaringen.
Jep, maar er is een verschil tussen MS zn aanpak en Apple's ARKit. ARKit had de dag dat de Beta werd aangekondigd al 100 miljoen potentiele gebruikers. Nu ARKit officieel uit is staat de Appstore vol met AR apps en zijn er 100 miljoen potentie gebruikers die die apps kunnen kopen/ gebruiken. Microsofts Holo Lens had vrijwel geen Marktaandeel door de 3000 euro prijs en MS MR heeft ook nog steeds nul.nul marktaandeel. En juist omdat je hier alweer een apart apparaat of bril voor nodig hebt verwacht ik en andere developers niet dat het zo storm gaat lopen.

Apple heeft met ARKit AR toegankelijk gemaakt voor iedereen die er mee wilt werken. Daarom is het een prachtig stukje techniek. Het is relatief makkelijk te implementeren en het werkt op miljoenen iOS devices.

En dit artikel gaat over ARKit niet over Microsoft zijn implementatie dus stop aub met de Microsoft verkooppraatjes van je. Word er echt een beetje moe van. Ik deel mijn ervaring met ARKit en ben op geen enkele manier verplicht jou te gaan vertellen met welke technologieŽn ik ervaring heb. Tenzij je me vanaf nu 117 euro per uur betaald. Dat is mijn freelance uurloon dat ik reken. Dan kan ik je de hele avond uitleggen wat wij al met De HoloLens hebben gedaan en welke Developers conferences waar deze werd gepresenteerd we hebben bezocht en waarom we toch voor ARKit hebben gekozen en waarom onze opdrachtgever voor ARKit heeft gekozen.

Dus als je iets zinnigs en interessants over ARKit hebt te melden graag. Kom je Microsoft zaken verkopen zoals je wel vaker probeert aub laat me met rust.

O en trouwens. In ons proof of Concept heeft de gebruiker ook de handen vrij. de iPad Pro hangt in een speciaal ontworpen standaard die het op zn plaats houd waardoor je dus 100 procent hands free met de wereld kan interacten en de wereld op alle mogelijke manieren kan beÔnvloeden. Al is dit laatste nog pre alpha.

[Reactie gewijzigd door FrontlineCoder op 12 oktober 2017 18:45]

Wij hebben op het werk een hololens. Alleen vanwege de prijs + mogelijkheden van de Hololens gingen wij deze niet gebruiken. ARKit is binnen een korte tijd behoorlijk gegroeid dus was het een makkelijke keuze
Wij hebben onze Hololens toentertijd als Devkit gekocht en iets van 3 maanden mee gerommeld. Naderhand was het voor ons wel duidelijk. Begrijp me niet verkeerd HoloLens is een geweldig stukje techniek maar er is gewoon geen serieuze markt voor. Niet iedereen gaat zn Bril aanschaffen of de hele dag zn bril mee sjouwen. Dus hebben we hem weggegeven aan een plaatselijke middelbare school waar ze op de IT afdeling veel mee kunnen uitproberen. En het mooiste is, die leerlingen komen vaak bij ons langs voor een hackaton <3<3

Toen ARKit uit kwam en we er eenmaal mee aan de slag gingen was het schokkend hoe goed het werkt en hoe easy het eigenlijk is.

Het is net wat je zegt. ARKit groeit als kool. Vrijwel iedere IOS/Swift Developer heeft het omarmt en gaat er mee aan de slag.
Dus Apple propt Kinect 1.0 in een Telefoon en het is ineens "FANTASTICH! FUTURISTSCH! DE TOEKOMST NU! WOOHOO WOKKE SEAL OFAPPROVAL!". Terwijl er al gigantisch veel homebrew dingen op Kinect 1.0, zelfs de Koreanse grens word ermee bewaakt, bestaan?

Serieus Tweakers, jullie hadden tenminste wat dieper er op in kunnen gaan. Dit is gewoon het bedrijf achter de eerste Kinect dat Apple opgekocht heeft. Het werkt ook via het zelfde systeem. Maar ja, dan is het geen "APPLE YEAH WOOOHOOOO! SO WOW! MUCH FUTURE! MANY INOVATION!".

Ja sorry hoor maar stoor me behoorijk aan het feit dat iets wat al jaren bestaat en door de Homebrew scene veel gebruikt word (De echte drijvende krachten achter Kinect 1.0, niet Microsoft, die maakten er maar een glorified controlertje van. Maar Homebrew heeft gigantisch mooie en effectieve dingen met die camera gedaan.), nu allemaal aan Apple toegeschreven word, terwijl ze nog geen eens 1% van de features ondersteunen die door de Homebrew scene ontwikkelt zijn.

https://openkinect.org/wiki/Getting_Started Alstjeblieft Tweakers, veel plezier.

https://www.forbes.com/si...rol-the-dmz/#799d770f7ff9 Nog een linkje naar mijn claim over Zuid Korea.
En hier nog wat andere leuke en wetenschappelijke projecten. Maar nee Apple heeft "Super toekomst tech bedacht". (Ze hebben het IsraŽlische bedrijf er achter gewoon opgekocht).

https://www.popsci.com/tags/kinect

Ja sorry hoor maar dit soort dingen irriteren mij gigantisch, ze hebben geen hol bedacht en krijgen al de credit. Ook van dingen die in de opensource community zijn bedacht en waarmee zij gewoon aan de haal zijn gegaan.
Ik heb enorm genoten van je rant, maar er klopt iets niet. Volgens mij heb je het over het TrueDepth-camerasysteem (die volgens The Verge 'basically a Kinect' is) in de 'notch' van de iPhone X. Die is niet voor ARKit, maar voor Face ID en Animoji's.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 12 oktober 2017 13:30]

Hinterdiehinthint: je zit er flink naast.

ARKit werkt dmv Visual Inertial Odometry, wat neerkomt op fotos maken en deze vasthouden op de verschillende x/y/z assen.

Daar is alles op gebaseerd en hebben ze zelf een API voor geschreven, geen regel code die uit Kinect komt, die werkt immers heel anders. De techniek zelf bestaat al jaren.

[Reactie gewijzigd door z1rconium op 12 oktober 2017 14:09]

Er zit achterop waarschijnlijk ook gewoon een "IR projector" hoor. Waarschijnlijk dat zwartje puntje, dat ook al aan de voorkant zit. Hinterdiehinthint.
Dat is de tweede microfoon, die sinds de iPhone 5 op die plek zit - op de iPhone 4 zat hij aan de bovenkant, maar Apple verplaatste hem naar deze plek naast de camera.
Dan zit hij achter het zwarte filterplaatje. Hij zit wel degelijk ergens, want als je zo dom bent om twee verschillende maar vergelijkbare systemen te implementeren verdien je al HELEMAAL niet de "Futuristische titel" die jij aan hun geeft.
Deze telefoons zijn al jaren op de markt en talloze mensen hebben ze al uit elkaar gehaald en tot op elke vierkante millimeter geanalyseerd. Als er een ir-projector ingezeten zou hebben, dan zou dat wel opgevallen zijn.
Kun je gewoon niet begrijpen dat dit een andere techniek is? Dacht je echt dat Apple een paar jaar een onzichtbare IR projector in de iPhones en iPads heeft gestopt, maar nog nooit gebruikt heeft? Nee, die zitten er gewoon niet in. Anders hadden die mensen die teardowns doen van smartphones dat al lang gevonden. Niets blijft dan onzichtbaar.
Dit is een 1-camera techniek samen met de gyroscoop. En dus anders dan Kinect.
Stop gewoon net je rant, want je slaat de plank totaal mis :F Claim je nou echt dat ARKit, stiekem werkt met Kinect technologie van de TrueDepth camera die aan de voorkant(!) van de iPhones X zit, een toestel wat nog niet eens uit is. Dus de iPhone 6 die al jaren oud is en ook over ARKit beschikt zat stiekem al die tijd al een rgbd camera 8)7

Ik heb zelf jaren geleden een 3D gezichtsherkenning programma gemaakt obv open Kinect dus dat dat niets nieuws is weet ik dondersgoed. AR is echter heel iets anders, dat kwartje moet bij sommigen blijkbaar nog vallen.

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 12 oktober 2017 14:11]

Zo niet dan is Apple gewoon dom bezig met 2 systemen voor hetzelfde doel.
Apple is juist ontzettend slim. Want in tegenstelling tot jij hebben zij wel door dat een techniek als dit alleen snel opgepakt wordt door ontwikkelaars als er ook daadwerkelijk veel mensen direct gebruik van kunnen maken.

Van ARKit kunnen nu enorm veel mensen gebruik maken omdat het ook op oudere iPhones werkt. Als het alleen gewerkt had op de 8 en de X dan hadden we waarschijnlijk een stuk langer moeten wachten op bruikbare apps :)
“If you are in a hole, stop digging” ;)
Apple zijn ARKit en GOogle zijn ARCore zijn echt wel vernieuwende technieken. Hetgene wat Apple heel goed gedaan heeft is de IMU error te verminderen/verwijderen die doorgaans ontstaat als je de IMU gebruik voor afstandsbepaling. Door de dubbele integraal krijg je al snel extreme drift, maar niet met de super gekalibreerde sensoren van Apple.
DŠt is nog niet eerder op zo'n goede manier gedaan en dat maakt het mogelijk dat je juist GEEN kinectachtige sensoren nodig hebt.
Je weet dat Apple 7 jaar geleden metaio heeft overgekocht en daarmee AR.
Ar kon al op oude telefoons en is echt niets nieuws.

Daarnaast wordt er niet over vuforia van quallcomm gesproken. Die veel beter is als de ar van Google en Apple. Zij zijn al veel langer bezig. Daarnaast is hun techniek Cross platform. Zij zijn de gene die het groot hebben gemaakt voor apple :P

Wij zijn al 10 jaar bezig en de eerste in Nederland met AR. Maar dat terzijde zijn wel wel blij dat de grote jongens het nu zelf supporten.

voor de geintresseerde
https://beyondreality.nl/
Volgens mij ben je zo overladen met emotie dat je helemaal niet meer ziet waar het om gaat.

Het boeit niemand helemaal niks wie wat uitvind of wie als eerste was of wat er allemaal al gedaan is met een techniek.

Het boeit ons dat er bepaalde bedrijven in de wereld zijn die een product kunnen lanceren op zo een groot platform dat het meteen integraal beschikbaar is, en een grote ondersteuning heeft. Hierdoor kunnen softwarebouwers iets lanceren wat ineens op miljoenen producten werkt.

En van dat soort bedrijven zijn er maar een handvol... En Apple doet dat nu met AR. Tuurlijk werd AR al gebruikt en tuurlijk heeft Apple het niet uitgevonden. Maar Apple is nou eenmaal een bedrijf met een mega afzetmarkt, en daardoor krijgt zo een techniek dus ineens een mega boost.

Dus ja, ik wil Apple hartelijk danken voor hun boost in deze techniek. Zonder dat Apple of een van die andere handvol bedrijven dit aanpakt, blijft het een klein niche product wat zeker wel nuttig is, maar niet breed geadopteerd en gestandaardiseerd is.

Dus Apple WOW MUCH AWESOME, VERY THANK YOU... Eindelijk kunnen we allemaal aan de AR.
(De echte drijvende krachten achter Kinect 1.0, niet Microsoft, die maakten er maar een glorified controlertje van. Maar Homebrew heeft gigantisch mooie en effectieve dingen met die camera gedaan.)
hmmm

https://www.microsoft.com...e-research-behind-kinect/
https://www.microsoft.com...natal-concept-to-reality/
http://www.collusion.org.uk/Kinect

Kinect is echt een stukje MS tech. Project Natal was trouwens een stuk krachtiger dan de uiteindelijke Kinect, dat was omdat het anders te veel te duur zou worden. Maar kan de blog daarover niet terug vinden.
Leuk voor ze dat ze het bedacht hebben, maakt alleen geen ene hol uit zolang niemand het gebruikt. Je moet juist blij zijn dat nu een grote groep mensen toegang krijgt tot deze technieken, zodat er ECHTE vooruitgang op dit vlak geboekt kan worden en het daadwerkelijk een verbetering in ons leven kan brengen.

Sorry hoor maar dit soort dingen irriteren mij gigantisch, niemand wist ene hol af van AR en het was gedoemd om in de obscuriteit te blijven en nu pakt een grote partij het op zodat het daadwerkelijk een nuttige toevoeging kan leveren en dan is het ook weer niet goed...

Dan heeft Apple het allemaal wel niet bedacht, maar zorgen ze er wel voor dat het gebruikt wordt en dat lijkt me net zo belangrijk, zo niet belangrijker.

[Reactie gewijzigd door acst op 12 oktober 2017 13:25]

Kinect is echt een andere technologie dan Apple hier inzet. Kinect gebruikt meerdere verschillende soorten camera's.
Apple geeft open source wel degelijk terug aan de community

Je hoeft alleen maar op “Apple open source” te zoeken.
https://opensource.apple.com/

ArKit werkt ook oudere iPads en iPhones. Zonder IR projectie. Als ze een bedrijf opgekocht hebben wil dat nog niet zeggen dat ze de jaren oude technieken van dat bedrijf gebruiken. Dat bedrijf zal ook zeker verder gegaan zijn met ontwikkelen.

Zelfs Apple is niet zo arrogant om een oude techniek als nieuw te verkopen.
Dat was niet het punt. Het punt is dat het op die ook werkt met bestaande camera en niet alleen op de iPhone X met nieuwe technieken.
Wie zijn “we”?
Het is gewoon een interpretatie verschil tussen jou en mij. De iPhone van vorig jaar is een oudere dan van dit jaar. Jij ziet het als ouder dan 3 of 4 jaar.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 12 oktober 2017 22:47]

Virtuele naambadges op bijvoorbeeld een congres zou wel handig zijn wellicht... :)
Handiger dan echte? Zodat je iedereen met je telefoon moet gaan scannen?

Mijn devices kunnen het aan maar ik ben nog niets echt handigs tegen gekomen, het meten werkt niet zo super als her en der getoond wordt maar misschien doe ik iets verkeerd.
Maar dat gaat lastig zijn, gezien de oppervlakte waar die naambadge op zit (de persoon) beweegt. Als je een tafel verhuist bij zo'n AR-app, zal die ook niet meer goed werken.

Tenzij je een soort van QR-code of ander referentiepunt op de naambadge plaatst, maar dat heeft niet meer zoveel met dit soort AR te maken.
Toch jammer dat er geen ondersteuning is voor iPad Air 2 en dat dit bij de presentatie niet even genoemd wordt. iOs11 werkt dus niet met ARkit voor de iPad Air 2, wat een behoorlijke bummer is.
Ze focussen bij presentatie juist op nieuwe dingen, belichten op welke devices een bepaalde feature wel/niet werkt voegt een redelijk negatieve lading toe.

Zo werkt ARKit ook niet op de iPhone 6, terwijl die wel gewoon iOS11 ondersteund.
ik zat het me net af te vragen inderdaad. Heb een Air 2 liggen thuis. Vraag me ook af of ik die op iOS 10 moet laten draaien. Het apparaat is nu nog lekker vlot namelijk.
Air2 is nog vloeiend met iOS 11.
Werkt prima, bij PvZ2 stottert ie soms, maar dat deed ie bij 10 ook :-)
Klopt, je moet helaas een A9 processor of beter hebben. Maar ook wel begrijpelijk als je ziet dat ARKit op een A9 processor 25-50% van de resources gebruikt.
Ik denk toch dat dit een soort gimmick blijft. Voor Ikea en dergelijke is het leuk en handig maar hoeveel keer per jaar doe je dat?
Voor de rest zie ik een paar spelletjes en wat domme emoji achtige dingen. Ben nog niet echt onder de indruk.

Het is grappig dat het kan maar voor mij geen "selling point".
Zijn dit geen technieken die bijvoorbeeld in de bouw en makelaardij gigantische gaaf kunnen zijn.
Ik zit zelf niet in de bouw oid, maar zouden er niet geweldige tools kunnen worden ontwikkeld waarmee er in de bouw goed geÔllustreerd kan worden wat hoe er gebouwd moet worden. Mij lijkt het bijvoorbeeld ideaal voor iemand die moet aangeven waar de elektra in zijn huis moet komen. Je kan aangeven waar je kabels door de muur wil hebben, op welke plekken ze moeten uitkomen en al deze informatie staat ook gelijk opgeslagen voor volgende bewoners. In de makelaardij kan er zo van een kale casco een aangekleed geheel worden gemaakt en krijgen mensen een beter beeld van wat er voor een potentie zit in een woning.
Zelfde geld voor architectuur en ontwerpen van tuinen. Als er wat verder is doorontwikkeld en de techniek wat realistischere beelden kan tonen zou je een goede indruk kunnen krijgen van wat voor een tegels je in je tuin of op de oprit als bestrating wil.

Ik denk oprecht dat de toepassingen grenzeloos zijn en dit een techniek is die echt wel een impact gaat krijgen op de manier waarop bedrijven producten en diensten met klanten communiceren. Ook hoop ik dat mensen hierdoor bewuster aankopen online gaan doen. Kijk eerst eens hoe het er ongeveer uit komt te zien als je een lamp, tv of bed in je (woon)kamer hebt staan, voordat je hem besteld er erachter komt dat het toch net helemaal je van het was.
Klopt. In de bouw gebruiken we nu (oa) BIM 360 field. Dat is uiteraard specifieker en uitgebreider dan wat nu met arkit te krijgen is, maar ik verwacht dat autodesk dit op korte termijn zal gaan integreren.
Hier nog een mooi voorbeeld van een toepassing van AR op werkvloer bij KLM:

https://www.youtube.com/watch?v=MYddQcSEXbQ
Leuk, maar niks nieuws (al gedemonstreerd met HoloLens (MR Platform) en die gaat nog verder)

Edit: aanvulling
Hier zie je bijvoorbeeld dat het verder gaat. En hij heeft zijn handen vrij.
https://www.youtube.com/watch?v=5HV3fcTvZk0
https://www.youtube.com/watch?v=QTuKcm8s4QQ
En zijn er heel veel voorbeelden te vinden.

Edit: Gezien de mod denken sommigen echt dat dit iets nieuws is 8)7

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 12 oktober 2017 19:36]

Ging er ook niet zozeer om dat het helemaal nieuw zou zijn of niet, maar eerder dat het voor het grote publiek is.
Wellicht een verklaring voor de moderatie (al vind ik een -1 wat extreem).
Lang geleden geweest dat ik enthousiast werd van gadgets, maar de vonk is er weer!


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*