Er bestaat geen hacking zonder internet. Tenzij een inbreker die via de snelweg naar je woning kwam ook een hacker is.
Hacking bestaat bij de gratie van internet, anders valt het onder een ander categorie criminaliteit.
Dat is ook mijn punt. Internet is een poort naar de wereld met een gammel slot. Zo is het ding ontworpen. Eerst de poort, toen merkte men dat dit niet slim was. En er moest nog een slot op, zo'n gammel hangslot van de Aldi, zeg maar.
Dat is ongeveer waar we staan. En sukkels zowel als zwaar opgeleide super-ICTérs kunnen aan sleutels komen, anders wel een hamer.
Vandaar mijn olifant. We praten over beveiliging in de zin van dat we praten over het inkorten van de slagtanden, terwijl we de olifant in de porseleinwinkel niet eens erkennen als niet behorende in een porseleinwinkel.
Er is iets fundamenteels mis met netwerken en informatie. Of niet zo zeer iets mis, want dit is wat informatie i.v.m. netwerken doen.
Dit is Taoïsme van ICT. Yeah you heard it here first. Er is een oude term in de oosterse filosofie: [b][Dé/b.] Met of zonder streepje, betekent het in het Engels: 'of itself, so'.
Dus (dat) (wat) van zichzelf, zo (is). Informatie heeft eigenschappen en netwerken ook. Een netwerk is een concept tem behoeve van de verspreiding van informatie. Een netwerk, vanuit zichzelf, deelt informatie, sluist het door, biedt toegang en verspreiding.
Informatie, in en vanuit zichzelf, wil verspreiden. Dat is wat het doet. Daarom hebben we zo'n beveiligingsprobleem. We hebben de verkeerde vóór-onderstellingen over internet.
We willen vuur blussen met benzine. We willen het kasteel beveiligen door er heel veel uitval-poorten in de muren te bouwen. We dempen de slotgracht zodat de boeren sneller de gewassen in de kelders kunnen gooien.
Een netwerk willen we als een open systeem hebben, waar informatie vrijelijk door kan stromen. Zie je? En omdat sommige mensen foute informatie er in proppen, of informatie besmetten, is die open gang van zaken meteen ook haar kwestbaaarheid.
Een netwerk is een inherente kwetsbaarheid als je doel is om informatie te controleren en/of beveiligen.
Een netwerk is aldus een contradictio in terminus als informatie controle je doel is.
Wat maakt de kamer waar jij je nu in bevind zo effectief om te gebruiken? De deur. Het raam. Zonder raam was het te donker en kon je niet genieten van de dag. Zonder deur kom je de kamer niet in, zonder deur is het een soort bunker waarvan de ingang dichtgemetseld werd met jou er in.
Een huis is dus gedefinieerd door de uitspringen in de muren. Zie je? Het is wat er NIET is wat jouw kamer of huis geschikt maakt voor bewoning.
Een netwerk dien je dus te definiëren aan de hand van haar open faciliterende structuur. Een kanaal heeft alleen zin als je er water in of door laat lopen. Een porseleinwinkel heeft alleen zin als j geen olifanten toelaat.
In die zin is de hele discussie over beveiliging een achterhoede gevecht op het verkeerde slagveld.
Als je informatie wilt dan moet een netwerk zo zijn. Dan moet informatie vrij kunnen bewegen, als water. En water laat zich niet tegenhouden, of tijdelijk, totdat een schip een stuw ramt. Of er zo veel regen is, dat het de weilanden overstroomt, zie je?
Informatie is dat omdat het door mensen geweten wil worden. En dus moet het stromen, door een lekwerk.
Praten over encryptie is dus eigenlijk nonsens. En om DIE reden zeg ik dat we ZELF, als bron van iknformatie, dat niet zo veel zouden moeten willen. We moeten minder data genereren. We moeten dus accounts sluiten van sociale media.
We moeten minder accounts aanmaken voor elke gratis dienst waar we denken wat aan te hebben, zoals cloud diensten. Informatie is alleen veilig als je het niet genereert!
En dus moet je zelf minder genereren, en wat je genereert beter controleren. Waarbij je altijd moet beseffen dat je data en informatie niet kunt berijden als een paard nadat je het temt.
Een wijze vrouw in Afrika zei ooit dat 'oorlog een leeuw is op wiens rug je valt, nooit meer in staat zijnd er vanaf te komen'. Informatie laat zich moeilijk tegenhouden.
En zie hoe onze cultuur helemaal op de schop ging en gaat. Nu wil men IOT.
De implicaties worden door weinig mensen begrepen. Ik pas Taoïstische en Boedhistische principes toe op ICT. En wat ik zie is, is dat het past, het is toepasbaar op wat er gaande is.
Ik maak me daarom zorgen over de toekomst, omdat materie en informatie in elkaar gaan overlopen.
Artikelen, voorwerpen, materie, krijgt een netwerk kaart. Daarmee is een voorwerp een ding dat zich metafysisch overal waar netwerk opties zijn, zich kan manifesteren. Een ding wordt dan ook informatie.
Dat is de achtergrond van de discussie over auteursrecht. Het e-boek. Een e-boek is een papieren voorwerp dat niet langer het papier nodig heeft om
te zijn. Zie je?
Maar genoeg voor nu.