Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Gebruikersreview van de Maand

De beste userreviews van november

13-12-2016 • 13:00

36 Linkedin

Gebruikersreview van de Maand - November 2016

Voor wie het nog niet heeft gezien: de stemronde voor de Tweakers Awards is van start gegaan en onderdeel hiervan is het kunnen stemmen op de beste userreviewers. We hebben hier de winnaars van het afgelopen jaar op een rij gezet en vaste lezers van dit onderdeel zullen de namen inmiddels kennen: Alpha89, pclinde, Kiswum, kanem0chi, Foritain, Frozen en Chocoball. Welke meesterreviewer kan op jouw stem rekenen?

Natuurlijk zijn er veel meer gebruikers met uitstekende recensies in deze artikelreeks voorbijgekomen en ook hen willen we enorm bedanken voor hun inzet, evenals alle Tweakbloggers en gebruikers die in de nominatietopics hun suggesties hebben neergezet.

Ook nomineren? Dat kan hier: Gebruikersreview van de Maand: nomineren december 2016

Er zijn in november in totaal 158 userreviews verschenen. Gebruikers beoordeelden 28 artikelen met een +2-score van goed en 24 reviews ontvingen een +3-beoordeling van uitmuntend.

Bekijk hier alle beste en populairste reviews van november

Winnaar Community november 2016

+3Cat S60 Zwart review

door Frozen

40

We zien hier reviews van telefoons in allerlei soorten en maten voorbijkomen, maar er zijn nichemarkten die we minder vaak zien. Zoals deze: een 'bouwvakkersmartphone' van CAT. Frozen heeft daarmee geen voor de hand liggend toestel gekozen voor zijn eerste smartphonereview. Hoewel de doelgroep voor de smartphone wellicht niet groot is, is deze bespreking voor technologie-enthousiastelingen wel degelijk interessant, al was het maar vanwege de ingebouwde warmtecamera en de sos-knop. Wat helpt is dat Frozen het lekker leesbaar houdt en het artikel met goed beeldmateriaal heeft aangevuld.

Overige top drie

+3Logitech Pro Gaming Mouse review

door Foritain

31

Op de valreep van november publiceerde Foritain nog deze review van de Pro Gaming Mouse van Logitech. Dit is een muis met een flinke prijs, die er toch weinig indrukwekkend uitziet. Dat vond ook Foritain, maar zijn uiteindelijke oordeel valt positiever uit. Harde meetgegevens verkrijgen is moeilijk bij het testen van muizen. Foritain legt hoe dan ook uitvoerig uit hoe hij tot zijn oordeel is gekomen en er zijn in ieder geval meer dan genoeg foto's om een goede indruk van de gamemuis te krijgen.

+3ASRock Z170 Extreme4 review

door Rooieduvel

9

In deze top vier van door de community genomineerde userreviewers treffen we nog Tomf1 aan, met zijn review van de ASRock Z170 Extreme 4. Het gaat om een allround moederbord op basis van de Intel Z170-chipset. Verwacht geen opvallend ontwerp of verlichting, maar wel genoeg functionaliteit, zoals een m2-aansluiting en ondersteuning voor nvme-ssd's, zo schrijft Tomf1. Ook is het bord geschikt voor overklokken, een onderdeel dat bij deze review een eigen uitgebreide sectie heeft gekregen.

Winnaar Redactie november 2016

+3WD Red Plus, 6TB (64MB cache, WD60EFRX) review

door victor1701

19

Voor de redactiekeuze hebben we een tijd getwijfeld of de review van Deathchant van de Nintendo Classic Mini met de eer moest gaan strijken. Dit is een populair product en Deathchant bespreekt het op een enthousiaste manier. Uiteindelijk viel de keuze toch op de review van de WD Red WD60EFRX, 6TB van victor1701. De review van deze harde nasschijf is verzorgd en uitgebreid, en mag hier niet onbesproken blijven. De gebruiker kocht meteen maar zes van deze schijven voor gebruik in combinatie met Plex Media. We lezen meteen zijn eerste stappen met het in raid 5 zetten van de drives. Al met al is dit een review waar veel potentiële kopers van nasschijven wat aan zullen hebben.

Nieuwkomer november 2016

+3Vernee Mars Zilver review

door Luca

20

Met vier reviews op zijn naam mag Danny.G toch wel onder de nieuwkomers worden geschaard. Hij beoordeelt in dit artikel de Vernee Mars. Je ziet het misschien niet aan de naam, maar het gaat hier toch echt om een chinaphone. Zoals zo vaak bij dit soort toestellen is het bang-for-the-buckgehalte hoog en bijzonder aan de Mars is dat deze de upgrade naar Android 7.0 al heeft gehad. Voor de prijs van 200 euro kun je geen wonderen verwachten en Danny.G constateerde dan ook dat de accuduur geen records vestigt en de camera niet denderend is.

Tweakblog van de Maand november 2016

Foto kwaliteit iPhone7 onder discussie

door Kiswum

21

Dat Tweakblogs zeer divers kunnen zijn, hebben we hier al vaker gezien. Sommige blogs kun je als een verlengstuk van reviews of een round-up zien, zoals de SSD Best Buy Guide die CiPHER in 2013 publiceerde. In die richting moet je het zoeken bij dit artikel van Kiswum. Halverwege november besloot hij een blinde test te houden om een indicatie te krijgen of het klopt dat de foto's van de iPhone 7 in sommige gevallen tekortschieten, zoals gebruikers op het Forum van Tweakers aangaven. Eigenlijk moet je dus eerst deze posting bekijken en je oordeel vellen over de foto's en dan de uitslag bekijken. Je helpt Kiswum door je uitslag te vermelden en je indruk te motiveren.

Gratis vliegtickets & aangehouden door de politie

door kanem0chi

18

"Lekker leesbaar en vermakelijk met als bonus een dronefilmpie." Zo werd deze blog van kanem0chi genomineerd. De gebruiker laat hiermee zien niet alleen te kunnen reviewen, maar ook leuke stukjes te kunnen schrijven. Laten we niet te veel verklappen over zijn belevenissen, maar misschien maakt de conclusie wel nieuwsgierig: vlieg wel gratis, maar vlieg niet boven archeologische monumenten.

Reacties (36)

Wijzig sortering
Nice! Leuk om er weer in te mogen staan :D Dank voor de nominaties! Begint wel een knus clubje te worden op deze manier, wat kunnen 'wij' evt doen om meer mensen te motiveren om reviews te schrijven, het is tenslotte gewoon harstikke leuk om te doen toch? En behulpzaam? ;)

of wij zijn gewoon knettergek

Anyhow, kudos Frozen en andere winnaars en we zien elkaar volgend jaar in Amsterdam (als ik niet van mn Oxboard af knikker? :D)
Geld, tijd en dyslectie houd mij tegen :P

Heb er aan gedacht om mijn baby cam te reviewen.. ik heb hem alleen al unboxed :+

[Reactie gewijzigd door JerX op 13 december 2016 14:35]

Waarom niet? Hoeft natuurlijk ook geen mega review te zijn. +3's mag geen vereiste worden. Een korte samenvatting en 1-2 foto's helpen mensen al een heel eind. Zeker in de baby product groepen, daar hebben we ons soms rot gezocht hier!
Naja, voor mij is een +3 zo'n beetje een vereiste :p. Ik ben namelijk best kritisch op mezelf, en vind het overigens niet mooi staan om tussen de +3's, +2'tjes te zien staan :/.
Ik ken het gevoel :)

Echter moeten we niet ons doel voorbij schieten natuurlijk, sowieso denk ik (en ja, ik kijk mijzelf daarvoor als eerste aan) dat we reviews nog meer uit gaan breiden of mensen het gevoel gaan geven dat zelfs een +2 of +1 geen mooie bijdrage is. Ga 3-4 jaar terug en kijk wat toen +3's kreeg staat niet in verhouding tot vandaag, of we op basis van die reviews minder goede keuzes maakten? Ik weet het niet.
Dat klopt inderdaad. Tegenwoordig, als je 500 woorden hebt in plaats van 1000, krijg je alsnog een +2. Dat vind ik af en toe niet te begrijpen. Wat je zegt klopt precies, want als je reviews van een aantal jaar terug ging bekijken, kreeg je bij een scheet en 3 knikkers al meteen een +3. Als je nu het dubbele hebt, krijg je een +2 :').
Nou bij deze ga ik het is proberen.. volgende week ben ik vrij dus kan ik er goed voor zitten!
Het is jammer dat veel reviewers tegenwoordig lijken te denken dat langer ook beter is. Informatie is goed, maar meer informatie is niet noodzakelijk beter. Compact informatief schrijven is een kunst.
Helemaal mee eens dat dat de kunst is. Gewoon zitten en wat tikken gaat veel sneller dan vervolgens aggressief te knippen om het in te korten zonder inhoudsverlies, het is letterlijk zo dat 2 lange reviews uitpoepen makkelijker gaat dan één beknoptere, althans hier. De kunst van direct beknopt compleet tikken is een beetje de heilige graal. Zo ook foto's knippen waarvan je denkt 'tja die voegt toch wel weer wat toe'. Who knows, one day? ;)

Maar het lijkt er ook op dat lengte meer gewaardeerd wordt (puur op basis van scores) dan efficiente inhoud, dat motiveert ongetwijfeld ook ergens om dan maar langer te tikken. Laten we een beweging starten om kortere, complete reviews beter te beoordelen? :)
Ik weet niet of lengte op zich een criterium zou moeten zijn (zei de lange review schrijver) Als ik voor mijzelf spreek is beknoptheid zeker een een uitdaging voor mij. Lengte is nooit mijn doel, meer een gevolg. Selectief zijn in afbeeldingen en andere bronnen is ook iets waar bewust mee om moet worden gegaan. Het aantal views van de foto's is daarvoor leermateriaal. Refereren naar een blog met meer info over foto's bij een camera review is bijvoorbeeld een mooie oplossing voor diegenen die alles willen weten. De tweetrapsraket van review en blog is ook iets wat ikzelf verken.

Als een lange review een intimiderend effect heeft op would be reviewers dan zou ik dat heel jammer vinden. Techniek is veel te leuk om door geintimideerd te moeten raken. Als ik door interesse iets verder over een product wil uitwijden dan zou dat naar mijn idee wel moeten kunnen. De sleutel is dan wel dat heel goed naar de indeling van de tekst moet worden gekeken. Mensen moeten wat hen interesseert skimmend door het verhaal kunnen terugvinden. De reviewnavigatie moet in orde zijn.

Dat mensen niet durven reviewen is iets wat echt moet worden tegen gegaan. Is de normering hieraan debet? Om eerlijk te zijn is het mijn indruk dat een +3 normering eerder makkelijker dan moeilijker wordt uitgedeeld, als ik het vergelijk met het tweakers uit 2007. Maar dat kan mijn indruk zijn. Misschien zijn ook de tweakers die de site bevolken van samenstelling aan het veranderen. Ik vertrek altijd uit de gedachte dat er, los van tweakers, verschillende groepen lezers zijn. De een wil alleen weten of het ding het doet (Vergelijk.nl) en de ander kan hele discussies hebben over component x van artikel y (Anandtech). tweakers hangen als groep tussen die twee extremen in.

Met een lange review wordt misschien maar 2% (0.01% :X ) van de lezers bereikt. Hier staat tegenover dat specifieke detailinformatie over componenten veelzeggend kan zijn voor die enkeling die deze informatie kan interpreteren. Een gedetailleerd componenten verhaal werkt alleen niet voor de meerderheid. Moet je om die reden die informatie achterwege laten? Dit vind ik een dilemma.

Om te voorkomen dat lengte een norm wordt moet misschien voor kwaliteitsbeoordeling een ander criterium gelden, bijvoorbeeld toegankelijkheid of effectiviteit. Een verhaal met grote informatiedichtheid kan lang zijn, maar ook effectief. Vind tweakers toegankelijkheid prime, dan is automatisch het gevolg dat die lange reviews niet boven komen drijven in de maandelijkse en jaarlijkse rijtjes. Lange reviews zijn dan automatisch ook niet meer de norm. Van de lezers van tweakers kunnen ze dan nog wel een hoge waardering krijgen, maar die kijken met andere ogen dan een tweakers redactie die een grote lezersschare wil bedienen. Weet je, zelf zou ik er niet zo'n probleem mee hebben als ik niet in een maandoverzicht terecht zou komen. De drijfveer om te reviewen is bij mij meer het onderzoeken op zich.

edit: taal

[Reactie gewijzigd door teacup op 15 december 2016 20:25]

Ik zou graag verder gaan met het schrijven van reviews. Echter heb ik niet zoveel tijd meer om reviews te schrijven. Zo ben ik een aantal maanden geleden begonnen met een review, maar heb ik er niet meer aan gewerkt. Ik vind het leuk om reviews te schrijven, maar dan moet ik er wel tijd en energie in willen steken. Als ik wat vrije tijd heb, doe ik vaak iets anders dan een review schrijven :p. Voornamelijk omdat ik geen motivatie heb momenteel. Toen ik zeeën van tijd had, kon ik gemakkelijk een review schrijven.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 13 december 2016 14:27]

Valt niet mee soms he :D Review-writers-block? :D
Ik denk dat een gedeelte van de advertentie-inkomsten van Tweakers op de reviewpagina wel een flinke motivatie zijn. Gebruikersreviews hebben Tweakers laten groeien en Tweakers verdient er ook aan, dus zou het logisch zijn om een gedeelte terug te laten stromen naar de reviewers. Natuurlijk maar een gedeelte, ergens tussen de 10 en 50 procent. Maar dat zou wel een enorme motivatie zijn om echt goede reviews te schrijven.
Want hoe beter de review > hoe meer views > hoe meer reclame > hoe meer inkomsten.
Ook al zijn de inkomsten voor veel mensen maar heel weinig, het geeft toch een gevoel dat je het ergens voor doet en het laat Tweakers ook nog meer groeien.
Alsjeblieft niet zeg, laat reviews gewoon gemotiveerd zijn door iets anders dan geld.
Lastig onderwerp inderdaad. Op zich denk ik dat er niets op tegen is om er iets van over te houden; menig site werkt op die manier. Sowieso is geld zelden een goede motivator natuurlijk, maar het zou los van elkaar kunnen staan.

.. behalve dan een mega influx van reviews over populaire onderwerpen om iets te cashen? :D Dus realistisch? Nee, ik denk dat het huidige beloningssysteem met leuke dingen zonder dat iemand anders scheef hoeft te kijken beter is. Hooguit mss wat meer aandacht voor de user review categorie an sich, bijv op de FP of gerelateerd aan artikelen oid, zou leuk zijn.

* Foritain is nog altijd voorstander van 1 euro per karmapunt O-)
Wat mij tegen houdt is de tijd. Ik weet dat wanneer je een serieus stuk tekst wilt schrijven, je hier wel even druk mee bent. Naast alles wat ik doe is het nemen van de tijd voor een uitgebreide review niet mijn prio. Omdat ik weet hoeveel werk het is waardeer ik het des te meer wanneer een review verder gaat dan mijn 'sterretjes klikken'.
Dat is één ding wat zeker is, zeker de eerste keren. Het wordt wel makkelijker overigens.
Voornamelijk het verkrijgen van reviewmateriaal houdt me tegen (lees: ik koop weinig nieuw spul) en bijvoorbeeld het reviewen van een oud product dat al honderden reviews heeft is ook maar matig (mijn OnePlus 3).

Excuses als dit ongemakkelijk is, maar hoe kom je aan zo veel reviewmateriaal?

Qua content vind ik het wat moeilijker om het taalgebruik enigszins normaal te houden, volgens mij kom ik wat plat over op het internet. Ook het objectief houden van de tekst is soms moeilijk.
Ik denk ook niet dat wij in die zin het juiste voorbeeld zijn. Ervaringen delen over zaken die je wel koopt, al is het eens per jaar, zijn al winst voor de rest. En snap wat je bedoelt overigens mbt populaire producten, ik ben ook niet geneigd de Samsung S7 te gaan reviewen wanneer dat al lang en breed extreem uitvoerig is gedaan. Juist de niche is wat dat betreft leuk. En wat taalgebruik betreft: gewoon jezelf zijn, je bent een gebruiker toch, geen redactie? :D

Mbt de bron van review materiaal, niets ongemakkelijks aan maar een beetje off-topic in deze discussie. dm wel.
Gefeliciteerd iedereen! :)

Ook tof dat ik nieuwkomer van november ben geworden, dank! :Y)
Wow, super tof dat ik er twee keer in mag staan! Iedereen die heeft gestemd, dank jullie wel! Dit zijn van die momenten dat ik zie dat jullie het waarderen, en dat motiveert mij weer om meer en betere Reviews te schrijven.

Ook niet te vergeten, gefeliciteerd aan alle andere winnaars! Hopelijk zijn er meer personen die het ook gaaf lijkt om review te schrijven, en dan hier in terecht te komen. Dat maakt het clubje wat groter om uit te kiezen ;)
Gefeliciteerd allemaal en mooi om te zien dat ik er ook weer tussen sta!
Ben helaas niet bij het feestje in Amsterdam, maar verwacht in ieder geval foto's! (nieuwe test Kiswum? ;))
Ik wil iedereen van harte bedanken voor de nominaties, ook wil ik de andere winnaars feliciteren. Zo'n wedstrijd is leuk, de resultaten zijn gaaf, maar er zijn nog steeds mensen in Nederland die het moeilijk hebben. Daarom heb ik samen met de community een actie opgezet om geld op te halen voor het goede doel. Doe je mee? Want deze mensen kunnen je hulp goed gebruiken!

De officiële blog van Frozen: Doneer! Tweakers voor het goede doel
Wat mooi dat ik weer in dit rijtje mag staan. Ik had niet verwacht dat ik met een blog genomineerd zou worden. Bedankt voor de stemmen!
Gefeliciteerd aan de Frozen en uiteraard de overige reviewers. De reviews zijn stuk voor stuk toppers en verdienen een plek in deze mooie lijst.

@Tomf1, jammer dat je er niet bij kunt zijn in Amsterdam. Tegen die tijd zal ik of een van de mede-genomineerden een mooie blog over de Tweakers Awards schrijven!
Iedereen gefeliciteerd, zowel met de maandelijkse als met de jaarlijkse nominaties! Zelf moet ik nog een oudere review wegwerken, een soort achterstallige post. Mijn drukte de afgelopen maanden nog heeft in voortgang niet meegeholpen. Net als de Asus UX305 laptop is het product weer aan de achterkant van zijn bestaan vrees ik. Daarna maar weer eens wat meer actueel pakken.

De jaargenomineerden die er gelegenheid voor hebben nog veel plezier komende februari. Ik zag dat de groep wat compacter is als vorig jaar. Ik denk dat dit verdedigbaar is, als ik nog aan mijn verbazing terugdenk dat ik met een tweetal reviews/jaar genomineerd werd is het goed die lat iets hoger te leggen.

Met betrekking tot het aantrekkelijk maken tweakers als reviewplatform voor (nieuwe) reviewers is al een manual achtig topic op het forum gezet met wat adviezen (die misschien tegen het licht gehouden zouden kunnen worden). Een ander aspect is dat reviewers hun oplossingen om hun reviews op te tuigen met headers, groepen afbeeldingen en tabellen makkelijk kunnen delen met anderen. Nu zie ik dit soort oplossingen ook in die manual topic terug. Die twee zaken scheiden maakt die info nog wat toegankelijker.

Ook een wensenlijstje wat reviewers graag als functionaliteit in de review web interface terugzien geeft tweakers een leidraad wat te implementeren. Een overzicht welke functionaliteit door veel gebruikers wordt gebruikt, van mijn part in poll vorm, maakt duidelijk hoe gewenst bepaalde functionaliteit is. Voor veel van ons is het niet zo'n probleem om een review om te zetten in een tweakers format, tijd kost het natuurlijk wel.
Gefeliciteerd iedereen!
Daar sluit ik me bij aan ;)
Wederom felicitaties aan de winnaars!

Wow, dat ik een nominatie voor beste userreviewer heb gekregen is toch wel een hele eer
Anoniem: 372172
13 december 2016 13:53
Iedereen gefeliciteerd :) Het zijn allemaal top reviews !

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 372172 op 13 december 2016 14:35]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee