Arkane Studios doet de dingen graag net iets anders. Zo dragen de games van de studio allemaal een duidelijk eigen stempel. Arkane heeft een eigen niche gecreëerd in het genre van de actie-rpg's. Dat gebeurde lang geleden al met Arx Fatalis, en het is meer recentelijk versterkt met Dishonored. Niet alleen in gameplay, maar vooral in uiterlijk. Verantwoordelijk voor die gameplay van die laatstgenoemde was een dynamisch duo, bestaande uit Raphaël Colantonio en Harvey Smith. Een Fransman met Italiaanse roots en een Amerikaan, die samen het creatieve brein vormen van de studio. De zaken zijn daarbij op een opvallende manier verdeeld. Smith is de oceaan overgestoken en leidt het team in het Franse Lyon, waar de laatste hand gelegd wordt aan Dishonored 2, terwijl Colantonio is neergestreken in Austin, Texas, waar hij werkt aan Prey.
In beide games is de hand van Arkane duidelijk zichtbaar. Bij Dishonored 2 is dat inmiddels genoegzaam bekend. Van Prey begint Arkane langzamerhand de eerste stukjes informatie vrij te geven. Dat de studio voorzichtig aandoet met Prey is begrijpelijk. De game heeft een lange geschiedenis van vallen en opstaan achter de rug. De game waar Arkane nu aan werkt, stond oorspronkelijk bekend als Prey 2. Hij werd al in 2006 aangekondigd, snel na het verschijnen van de eerste game uit de serie. Die eerste game verscheen onder hoede van het toen nog bloeiende 3D Realms, dat wel trek had in een vervolg.
Bethesda gooit het roer om
Onder de vlag van 3D Realms kwam dat vervolg echter nooit echt van de grond, en als onderdeel van de neergang van de roemruchte studio kwamen de rechten op de serie in handen van uitgever Bethesda. Bethesda gaf vervolgens opdracht aan Human Head Studios om Prey 2 te maken. De officiële aankondiging volgde in 2011. Na een lange stilte liet de uitgever in 2014 los dat het project was gecanceld omdat Bethesda niet tevreden was over het resultaat.
Dat maakte de weg vrij voor een opvallende move van Arkane en eigenaar Bethesda. Nadat Dishonored was afgerond en het team in Lyon was begonnen aan een opvolger, bedacht Colantonio een nieuw project voor het team in Austin: een game aan boord van een ruimtestation gevuld met aliens. Toen het project vorderde en er een naam moest worden bedacht voor die game, viel de overeenkomst met het concept van Prey op. De studio en uitgever besloten daarom om die naam op de game te plakken. Omdat er echter ook duidelijke verschillen zijn tussen de oude en de nieuwe Prey, geldt deze nieuwe versie niet als opvolger, en heet hij dus ook niet Prey 2. Het is geen sequel, maar een reboot.
De eerste gameplaybeelden van Prey.