Band met Duke
In 2006 verscheen Prey, een opvallende shooter gemaakt door Human Head Studios. De game was zo opvallend door het gebruik van verwarrende elementen als portals en draaiende zwaartekracht. De game werd gemaakt onder begeleiding van 3D Realms, toen zelf nog druk met Duke Nukem Forever. Het concept van Prey was ook afkomstig van de de makers van Duke. Prey was oorspronkelijk bedoeld als de game waar 3D Realms aan zou beginnen na Duke Nukem 3D. De studio zou er zelfs een speciale engine voor bouwen. Dat is echter niet meer van de grond gekomen.
3D Realms zou Prey al snel links laten liggen omdat het alle aandacht nodig had voor Duke Nukem Forever. Het idee voor Prey verdween in de kast, om pas een paar jaar later tevoorschijn te komen. Omdat 3D Realms nog steeds met DNF bezig was, werd de ontwikkeling van Prey uitbesteed aan Human Head Studios. 3D Realms bleef echter meekijken over de schouder van deze studio. Een eigen engine is er nooit gekomen; Prey zou worden gebaseerd op id Tech 4. Dat is daarmee misschien wel de grootste gemene deler met opvolger Prey 2, want deze game wordt op dezelfde engine gebouwd. Die is ooit door id Software in elkaar gezet voor de ontwikkeling van Doom 3, dat al weer zeven jaar geleden op de markt verscheen. Gek genoeg is daar weinig van te merken. Wat we tot nu van Prey 2 hebben gezien, oogt niet heel gedateerd, al moet gezegd dat we alleen beelden hebben gezien van de consoleversie van de game en nog niet van de pc-versie.
Pistool aan boord
Er is vooral veel veranderd in Prey 2. Zo heeft het spel een nieuwe hoofdpersoon, in de vorm van Killian Samuels, een Federal Marshal die zich aan het begin van het spel aan boord bevindt van een vliegtuig. Dat stort neer, met Samuels als enige overlevende. Al snel blijkt dat het vliegtuig is neergehaald door aliens en die blijken niet dol op pottenkijkende overlevenden. Er ontstaat een vuurgevecht waarin je bent aangewezen op het gebruik van het standaardpistool waarmee Marshals zijn uitgerust. Het is een ongelijke strijd die je niet kunt winnen. Niet veel later blijk je niet langer op Aarde te zijn, maar ver in de ruimte. Bovendien is het ineens veel later in de tijd. Het is zelfs jaren later, hoewel je geen enkele herinnering hebt aan wat er zich in de tussentijd heeft afgespeeld.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Enige mens?
Als je wat langer in de nieuwe omgeving rondloopt, blijk je terechtgekomen te zijn op een planeet die Exodus heet. Je bent er de enige mens en je bent ontvoerd door dezelfde aliens die al in de eerste Prey voorkomen. En later zal blijken dat je niet helemaal de enige mens bent, als je de hoofdrolspeler uit de eerste game tegen het lijf loopt. Daar blijft het echter bij en op de drukke planeet ben je dus vooral omgeven door aliens. Om het hoofd boven water te houden zit er voor Samuels niets anders op dan zijn diensten aan te bieden als bounty hunter. Er is wel iemand die een klusje voor je heeft. Lastig is alleen dat je geen wapen hebt. Met wat fysiek geweld blijkt daar echter wel aan te komen, waarna je op zoek kunt naar de persoon waar je op af bent gestuurd.
Wat zie ik?
Dat geweld is niet zonder risico, en dan vooral niet zonder risico op de langere termijn, want in Prey 2 heb je een reputatie die bepaalt hoe de aliens op je reageren. Het is zaak om niet al te slecht te boek te staan, want er zweven sentry drones door de stad die het je erg lastig kunnen maken als je reputatie omlaag gaat. Gelukkig heb je een hulpmiddel dat je vooraf waardevolle informatie kan geven. Je bent uitgerust met een scanner die aangeeft of mensen je vriendelijk of vijandig gezind zijn. De scanner gaat dwars door muren heen, dus je kunt al van ver zien waar zich levende wezens bevinden en of je voor ze op moet passen. De scanner heeft ook keurig in de gaten waar het doelwit van je missie zich bevindt, waarmee het een onmisbaar hulpmiddel is. De scanner lijkt daarmee haast te krachtig.
Dat is hij echter niet en dat komt omdat de wereld in Prey 2 ingewikkeld in elkaar steekt. De stad die we te zien kregen was opgebouwd uit diverse lagen die vaak kris-kras door elkaar lopen. En dan kan een beetje hulp bij het opsporen van je doelwit geen kwaad. De jaren op Exodus hebben Samuels er fysiek niet slechter op gemaakt, blijkt tijdens de eerste gevechten en achtervolgingen, waar hij zich rennend en springend een weg weet te banen door de drukke stad. Om het klauteren wat eenvoudiger te maken, zie je vooraf of je een bepaalde sprong kunt maken. Je hand reikt automatisch in de richting van de sprong, om aan te geven dat het haalbaar is.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Vliegende laarzen
Samuels heeft meer gadgets. Zo draagt hij Hooverboots, die vooral handig zijn om snel weer beneden te komen. Met de boots aan zweef je naar beneden, om zachtjes te landen. Ook niet verkeerd zijn de twee mini-raketwerpers die in je schouders blijken ingebouwd. Met een vrij standaard vuurwapen, de boots en de raketwerper lijkt je uitrusting compleet. Het is in ieder geval alles wat in de demo voorbij kwam. Weinig wapens dus. Dat komt omdat geweld lang niet altijd de beste weg is. Samuels komt ook vaak sprekend een heel eind. Je missie bestaat namelijk lang niet altijd uit mensen oppakken, maar vaak ook uit informatie lospeuteren. En dan zijn kogels lang niet altijd handig.
Het verloop en de uitkomst van die discussies staat niet vast. Er zijn ook meestal verschillende manier om de missie te benaderen. Zelfs als je de persoon bereikt hebt waar je op af bent gestuurd, zijn er nog diverse opties. Zo kun je de persoon simpelweg doodschieten en het bewijs daarvan aan je opdrachtgever sturen. Het voordeel daarvan is dat je de zakken van de overledende kunt rollen, als aanvulling op de beloning voor het volbrengen van de missie. Mocht de opdrachtgever de gezochte levend willen, dan kun je die vangen in een soort elektrische handboeien en hem op die manier naar je tijdelijke baas sturen.
Andere cover
Mocht het toch op vechten uitdraaien, bijvoorbeeld omdat je slachtoffer omringd is door handlangers waar je niet ongezien langs kunt komen, dan blijkt dat Human Head de schietpartijen iets anders aanpakt dan gebruikelijk. Met name schuilen is anders. De makers omschrijven het als offensive cover, in plaats van de gebruikelijke defensieve variant. Het wil ten eerste zeggen dat je in Prey 2 automatisch in dekking wegduikt zodra je een object nadert waar je achter schuilen kunt. Daar hoef je geen knop voor in te drukken. Het voornaamste verschil is echter dat je letterlijk vanuit dekking kunt springen, over het voorwerp heen waar je achter weggedoken zat, in de richting van je tegenstander. Het maakt het vechten inderdaad een stuk dynamischer. De optie is ook handig tijdens achtervolgingen, want de auto-cover kan zo ook dienen als springplank naar hoger gelegen delen. Het houdt de vaart er in ieder geval wel in.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Zwevende granaten
Nogmaals, van wapens moet je het dus lang niet altijd hebben, maar meer van gadgets. Zo heb je een nachtkijker waardoor het voordeel op kan leveren om tegenstanders het duister in te lokken. Niet zozeer een gadget, maar meer een optie is dat je aliens als schild kunt gebruiken. Van diezelfde aliens komt ongetwijfeld de anti gravity grenade, die niets anders doet dan de zwaartekracht onder een tegenstander opheffen, zodat deze een paar meter boven de grond komt te zweven. Dat is nuttig als tegenstanders ergens achter proberen te schuilen. De granaat laat ze opeens boven de hindernis zweven, waardoor je ze opeens makkelijk uit de lucht kunt schieten. Uiteraard hebben ook je tegenstanders gadgets. Zo zagen we Samuels jagen op een bad guy die niet alleen korte tijd onzichtbaar kon worden, maar ook kon teleporten en zo dus vrij makkelijk steeds wat terrein op je kon winnen.
Voorlopige conclusie
Prey 2 is zo een wat lastig te vangen game. Het is een shooter, maar dan wel een shooter waarin je weinig wapens hebt en schieten bovendien lang niet altijd de beste optie is. Omdat het je reputatie en daarmee je bewegingsvrijheid kan schaden, maar vooral omdat je weinig wapens hebt. Rennen, springen, klimmen en ondervragen zijn minstens zo belangrijk. De spelwereld bestaat uit een aantal grote brokken. Binnen die brokken, zoals de stad op de planeet Exodus, heb je een open spelwereld en kun je dus gaan en staan waar je wilt. Er zijn dan ook meestal diverse wegen om je slachtoffer te benaderen. Je kunt ook je missies op verschillende manieren aanpakken. Praten brengt je daarbij veelal verder dan kogels en mocht het op vechten aankomen, dan zijn gadgets als de scanner van grote waarde en houdt het actieve coversysteem de vaart er in. Prey 2 is een ambitieus project, met een grotendeels open spelwereld en een speelstijl die wat afwijkt van de standaard shooter gameplay. Wat de game er uiteraard alleen maar interessanter op maakt.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Titel |
Prey 2
|
 |
Platform |
PC, Xbox 360, PlayStation 3 |
Ontwikkelaar |
Human Head Studios
|
Uitgever |
Bethesda |
Releasedatum |
maart 2012 |