Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Weg van de laptopmarkt

Waarom Sony en Samsung stopten

23-12-2014 • 06:00

231

Multipage-opmaak

Minder keuze

De laptopmarkt in de Benelux was een paar jaar geleden stampvol. Fabrikanten buitelden over elkaar met de introductie van nieuwe modellen en een goede prijsvergelijker was haast onmisbaar om een keuze te kunnen maken uit het enorme aanbod. Hoewel in de afgelopen jaren veel fabrikanten hun aanbod al terugschroefden omdat er steeds minder winst gemaakt kon worden, was er aan het begin van het jaar nog voldoende te kiezen. Twaalf maanden later staat het er een stuk minder florissant bij.

In september maakte Samsung bekend zich volledig terug te trekken uit de Europese laptopmarkt. Begin dit jaar liet Sony al weten te stoppen met Vaio-laptops. De divisie werd overgedragen aan een Japans bedrijf. De exit van Samsung en Vaio kwam voor velen onverwacht; beide merken stonden bekend om hun kwaliteit. Samsung wilde in de afgelopen jaren juist een opmars maken en probeerde daarbij veel uit en Vaio heeft in bijna twee decennia naam gemaakt met innovatieve high-end modellen. Hoe kon het gebeuren dat twee elektronicagiganten zich terugtrokken van een markt die nog niet zo lang geleden als groeimarkt werd gezien?

Sony Vaio z

Samsung Series 9

Een late instap

Om erachter te komen waarom Samsung niet meer met laptops actief is in Europa, moeten we even in de geschiedenis duiken. Samsung kwam in 2008 op de Nederlandse laptopmarkt. Dat was rijkelijk laat, maar de ambities van de gigant waren er niet minder om. "We verwachten in 2010 in de top vijf van notebookfabrikanten te staan", zei de directeur it-divisie bij Samsung Benelux destijds. Het bedrijf zou naar eigen zeggen kunnen profiteren van het in eigen huis ontwikkelen van lcd's, geheugen, accu's en optische drives.

De pech voor Samsung was dat 2008 ook het jaar was waarin de netbook populair werd. Door de opkomst van de netbook gingen mensen verwachten dat je een laptop voor een appel en een ei kon kopen. Ze werden op hun wenken bediend door Asus en vooral Acer, die de markt overspoelden met goedkope modellen.

Waarschijnlijk mede na klachten van fabrikanten dat ze steeds minder konden verdienen aan laptops, kwam Intel met het Ultrabook-concept. Deze laptops zouden alles moeten worden wat netbooks niet waren: high-end, snel, van hoge kwaliteit én lucratief voor de fabrikant.

Zowel met goedkope, kleine laptops als met dunne, high-end laptops was Samsung direct actief in Nederland, met respectievelijk de NC10 en de X360. Tot aan dit jaar zouden dit de productsegmenten blijven waarin het Koreaanse bedrijf het zichtbaarst was. In beide categorieën bleek Samsung ook bereid te innoveren, of eerder werd het hiertoe gedwongen om zich te kunnen onderscheiden.

Samsung NC10Samsung X360

Zo kwam het concern in 2009 met een netbook met een, wie kent hem nog, VIA-processor. Ook was er de opvallende 'rubberen' N310 met groot Samsung-logo in reliëf en bracht Samsung in 2011 als eerste een speciaal ontwikkelde Chromebook uit. Aan het andere eind van het spectrum kondigde Samsung begin 2011 zijn Series 9-laptop aan, nog vóór Intel zijn Ultrabook-idee onthulde. De Series 9 was een laptop met een aluminium behuizing en een dikte van 17mm, die duidelijk bedoeld was als concurrent voor de Apple MacBook Air.

Samsung N310
Samsung Series 9 NP900X3CSamsung NC20 schuin

Waar ging het mis?

In zijn jaarverslag van 2011 verkondigde Samsung nog vol trots dat de verkoop van laptops ten opzichte van een jaar eerder gestegen was van 10,29 miljoen stuks naar 13,17 miljoen exemplaren. In 2012 sprak het concern van een omzetgroei van 16 procent naar omgerekend 7 miljard euro voor laptops. Intern rinkelden de alarmbellen echter waarschijnlijk al. Aan het einde van 2012 kwam de pc-markt namelijk in een vrije val terecht.

De krimp kwam op een moment dat Samsung nog lang niet zijn beoogde marktaandeel bereikt had. De top vijf van grootste pc-fabrikanten wereldwijd bleef jaar op jaar bestaan uit de bekende namen: HP, Lenovo, Dell, Acer en Asus, met een enkele keer Toshiba en Apple, afhankelijk van het onderzoeksbureau waarvan je de cijfers bekijkt.

Zou een van de grootste elektronicabedrijven ter wereld, met al zijn slagkracht, dan niet in staat zijn zich tussen die bedrijven te manoeuvreren? Vast wel, als het om een groeimarkt zou gaan. De laptopmarkt heeft echter zijn langste tijd gehad als het gaat om omzetgroei; de markt voor smartphones en tablets is veel interessanter.

Wereldwijd valt er weinig eer meer te behalen met laptops en ook in Nederland heeft de productgroep zijn gloriejaren achter zich. De markt is verzadigd; om de zoveel jaar zullen mensen hun laptop vervangen, maar echte groei zit er nauwelijks meer in.

Had Samsung zijn doel van een plek in de top vijf willen bereiken, dan had het concern voor langere tijd moeten investeren en gezien de marktontwikkelingen was daarvoor weinig aanleiding. Het bedrijf koos ervoor zich in plaats daarvan op de smartphone- en tabletmarkt te richten, waar nog wel ruimte voor groei is.

Was Samsung op de goede weg?

Samsungs marktaandeel was klein, maar het bedrijf heeft in al die jaren natuurlijk niet stilgezeten. Als we kijken naar Samsungs strategie, zien we dat het bedrijf een aantal verstandige stappen heeft gezet.

Consumenten zijn zich tegenwoordig hyperbewust van prijzen en producteigenschappen; internet biedt de mogelijkheid om specificaties tot in detail te vergelijken, reviews naast elkaar te leggen en prijzen te monitoren. Gevolg is dat fabrikanten al jaren elkaar de loef proberen af te steken met laptops met goede specificaties, voor een zo laag mogelijke prijs.

Bij de budgetlaptops zijn de marges flinterdun. Hiervan moet je er dus een heleboel verkopen, wil je er goede winsten mee maken. Fabrikanten hebben weinig speelruimte om hun laptops goedkoop te maken en toch goede specificaties te bieden. De productielijnen voor behuizingen, toetsenborden, trackpads en veel andere onderdelen zijn al jaren geleden zo gestroomlijnd dat hier weinig kostenbesparingen meer te realiseren zijn. Na de overstromingen van 2011 in Thailand stegen de prijzen van harde schijven zelfs lange tijd en daalden die van ssd's lang niet zo snel als gehoopt.

Grote kostenposten voor laptopfabrikanten zijn de Windows-licentie en de processor. In tegenstelling tot wat veel consumenten denken, zijn processors voor laptops duurder dan desktopprocessors. Ze moeten op hogere temperaturen kunnen werken gezien de hitte in een laptopbehuizing en ook liggen de eisen aan het verbruik hoger. Intel selecteert de chips die goed presteren bij een lager verbruik en daarom zijn de ultrazuinige chips duurder dan de regular voltage-modellen.

Intel Core 2 Duo mobileDe prijzen voor laptopprocessors zijn in de afgelopen jaren nauwelijks gedaald. Sterker nog, de fabrikant die in 2006 de goedkoopste Core 2 Duo bij Intel afnam, de T5500, betaalde daar 177 dollar voor bij afname van tray-hoeveelheden. Als diezelfde fabrikant nu de goedkoopste Haswell-Core i3 in zijn laptop wil stoppen, de Core i3-4110M, moet hij 225 dollar afrekenen. Ook bij het budgetsegment speelt dit. Voor een Celeron 575 uit 2006 en een Celeron 2970M uit 2014 zijn de prijzen respectievelijk 66 en 75 dollar.

Nog meer kosten besparen dan alleen op de cpu, kan door Windows weg te laten

Het gebruik van een alternatieve, goedkopere processor kan een flinke kostenbesparing opleveren. Dat is dan ook precies waar Samsung aardig wat mee geëxperimenteerd heeft. Dat begon bij de genoemde netbook met VIA-cpu. Samsung kwam daarna nog met een Series 5-ultrabook met AMD-apu, die als goedkoper alternatief voor prijzige Intel-ultrabooks moest dienen. De fabrikant herhaalde die zet met de Ativ Book 9 Lite, een ultrabook met ssd en een speciaal voor Samsung aangepaste quadcore voor een relatief lage prijs. In beide gevallen ging het om goede laptops, waarvan de processor echter duidelijk tekortschoot. Samsung sprak bij de Book 9 Lite van een 'quadcore' en verhulde hiermee dat deze van AMD kwam. Als consumenten de specificaties gaan vergelijken, zou de naam AMD een negatief effect hebben, dacht het Koreaanse bedrijf waarschijnlijk.

SAMSUNG ATIV BOOK 9 LITE FPA

Nog meer kosten besparen dan alleen op de cpu, kan door Windows weg te laten, maar dit was vele jaren ondenkbaar. Sinds 2011 zijn er echter laptops met Chrome OS en Samsung maakte hier gretig gebruik van. Jaarlijks bracht het bedrijf een nieuwe Chromebook uit en nooit was dit een omgekatte Windows-netbook, maar steeds een model dat specifiek voor Chrome OS was ontworpen.

Bij de Chromebook XE303, zijn derde Chromebook, was het ideaal van Samsung volledig verwezenlijkt, geen Windows maar Chrome OS, en de Intel-chips hadden plaatsgemaakt voor zijn eigen Exynos-processor op basis van de ARM-architectuur. Het was niet de snelste Chromebook, maar gewicht, dikte en uitstraling maakten een hoop goed. Met een adviesprijs van 299 euro zou je denken dat Samsung er nog een mooie stuiver aan overhield, vooral omdat de verkopen relatief goed lijken te zijn geweest.

Samsung Series 5 X500C21Samsung Chromebook XE303

Over de populariteit van de Chromebooks is veel geschreven, maar er zijn weinig harde cijfers. We keken daarom in de Pricewatch naar de laptopstatistieken. We nemen de click-out als basis voor de populariteit. Dat zijn clicks vanuit de Pricewatch naar de productpagina bij een webshop. Of die gebruikers tot aanschaf zijn overgegaan weten we niet, maar ze waren zo geïnteresseerd dat ze doorklikten en dus kunnen we het gebruiken als maatstaf voor populariteit.

We vergelijken de populariteit van de Samsung-laptops in 2013, het jaar voordat Samsung er in Europa mee stopte, met die van Lenovo en Apple. We nemen Lenovo omdat deze fabrikant zich juist enorm richtte op het winnen van marktaandeel met laptops met een uitstekende prijs-prestatieverhouding en daar zetten we Apple naast omdat het bedrijf uit Cupertino zich juist op de high-end richt.

Als we de populairste laptop van Lenovo als basis nemen, zien we dat er een enorm verschil is met de populairste laptops van Samsung en Apple. Dat verschil groeit uit tot enorme proporties als we de verschillende uitvoeringen van de Essential B590 buiten beschouwing zouden laten en het als een enkel model beschouwen. Toch heeft de Chromebook XE303 het niet slecht gedaan; hij staat op gelijke voet met de MacBook Air van dat jaar en dat was een populaire laptop. Ook was hij met grote afstand de populairste Chromebook in 2013.

We zien echter ook meteen het probleem voor Samsung. De MacBook Air is even populair, maar een machine van meer dan 1000 euro, waarmee Apple waarschijnlijk veel meer winst maakt. Lenovo maakt misschien evenveel of minder winst op de B590, maar die is veel populairder. Het grootste probleem is nog wel dat Samsung op de Chromebook na helemaal geen andere populaire modellen in 2013 had. De Series 5 NP535 is de ultrabook met AMD-apu, de NP900X4D is een 15"-ultrabook. Beide zijn modellen waarmee Samsung zich wist te onderscheiden, maar niet genoeg, afgaande op de Pricewatch.

Samsung Series 5 AMD 2012Samsung Series 5 AMD 2012Samsung Series 9 15,6" 2012

Nu zegt populariteit met clicks niet alles, misschien liggen de verkopen wel heel anders. Daarom hebben we bij Coolblue, een van de grootste laptopverkopers, de toptienlijstjes van 2012, 2013 en 2014 van de best verkopende laptops opgevraagd.

Dat de lijst van 2013 er heel anders uitziet dan die van de Pricewatch is niet vreemd. Coolblues laptopshop houdt er zijn eigen assortiment en prijzen op na, zodat aanschafgedrag niet overeen hoeft te komen met klikgedrag in een prijsvergelijker. Wat wel opvallend is, is dat de Chromebook XE303 in 2013 de bestverkopende laptop bij Coolblue was en zelfs dit jaar nog in de top tien staat. Ook staat Samsung nog met een 15,6"-model met AMD-apu, de NP355, in de top tien van 2013.

Gezien deze cijfers lijkt Samsungs aanvankelijke beslissing van begin dit jaar om zich alleen nog op high-end Windows-laptops te richten logisch. Het concern was een te kleine speler op de markt voor basis- en mainstream-laptops, waar lage winsten de norm en hoge verkoopaantallen vereist zijn. De beslissing van september om volledig met laptops, dus ook Chromebooks, in Europa te stoppen, is minder helder. De XE303 leek het relatief goed te doen. De medio 2014 aangekondigde Chromebook 2-modellen met snellere Exynos-chips zijn niet lang genoeg beschikbaar geweest om te zien of ze op het voorzichtige succes hadden kunnen voortborduren.

Met alleen Chromebooks overleef je het echter niet op de laptopmarkt en investeren is gezien de vooruitzichten onverstandig. Zo is de Benelux in het afgelopen jaar een laptopfabrikant armer geworden.

Samsung Chromebook 2 XE503C32

Sony: klein en krimpend

De hiervoor geschetste, verslechterde situatie op de laptopmarkt gold natuurlijk ook voor Sony, maar het Japanse bedrijf kampte met een extra probleem; het leed dikke verliezen. Het afstoten van de laptoptak in februari was in dit geval dan ook minder verrassend. Het was onderdeel van een reorganisatie die al jaren aan de gang is en waarbij inmiddels duizenden banen geschrapt zijn.

Vooral matige tv-verkopen, de slechte Japanse economie en de gevolgen van de tsunami in 2011 worden genoemd als oorzaken van de slechte situatie waarin Sony zich bevond. De verkopen van de Vaio-pc's daalden vanaf 2010 echter ook jaar op jaar. Overigens gaat het in de grafieken om Sony's fiscale jaren, die eind maart eindigen.

De terugvallende Vaio-verkopen hadden gevolgen voor de omzet van de pc-divisie. Die daalde in de periode 2010 tot en met 2013 flink. In 2012 en 2013 lijkt de omzet te stabiliseren, maar Sony lijdt in die jaren flink operationeel verlies op het segment. In 2012 is dat bijvoorbeeld 259 miljoen euro.

Sony mag dan van Vaio een bekende naam hebben gemaakt in de tientallen jaren van het bestaan van het merk, maar een grote speler op de markt is het niet. Als we de populariteitscijfers van 2013 uit de Pricewatch erbij halen, komt het bedrijf in een top vijftien met Samsung, Apple en Lenovo, slechts met een model voor: de Vaio Pro. Ook in de rest van de lijst is het zoeken naar Sony-systemen. Opnieuw moeten we wel aantekenen dat het hier om een indicatie van de populariteit op basis van doorclicks gaat en niet om harde verkoop- of onderzoekscijfers.

Vaio-hoogtepunten

Vaio was begonnen als Sony's pc-merk in 1996. De naam stond aanvankelijk voor Video Audio Integrated Operation, maar dit werd later omgedoopt in Visual Audio Intelligent Organizer. Sony bracht zijn eerste laptops in 1997 uit. Dat waren de PCG-707 met cd-rom-drive, extra accu en docking station, en de PCG-505, met een dunne behuizing van een magnesiumlegering en een 10,4"-svga-scherm. Beide hadden een Intel Pentium MMX-processor. Bij de PCG-C1 in 1998 introduceerde Sony een ccd-webcamera. Deze roteerbare 'motion eye' had een resolutie van 0,27-megapixel.

Sony Vaio

Sony Vaio hoogtepunten PCG505Sony Vaio hoogtepunten PCG707

Tegenwoordig zijn 2-in-1-apparaten schering en inslag, maar aan het begin van het millennium experimenteerde Sony al met kruisingen van laptops, tablets en desktops die met toetsenborden gecombineerd konden worden. Zo was er de Vaio LX met stylus, die de gebruiker vanaf een kleine desktop naar zich toe kon trekken, en had de eerste Vaio W een smal toetsenbord dat je tegen het 15,6"-scherm kon klappen. In 2006 kwam Sony met de Vaio UX, een ultra mobile pc met flashgeheugen in plaats van een harde schijf. De UX had een 4,5"-touchscreen dat over een toetsenbord geschoven kon worden. Het apparaat woog slechts 492 gram.

Sony Vaio hoogtepunten PCG UX90SSony Vaio hoogtepunten PCVLX80BPK

Sony wist in de loop der jaren vooral met dunne, kleine en lichte laptops te imponeren. De eerste Vaio in de U-serie, de PCG-U1 uit 2002, had een 6,4"-scherm met een resolutie van 1024x768 pixels. De cpu was een Transmeta Crusoe TM5800. Dankzij twee grote knoppen voor het scherm zou de U1 zelfs lopend met twee handen prettig te bedienen zijn. De onofficiële opvolger verscheen in 2009 als de Vaio P: een smalle zaknetbook met een 8"-scherm, een resolutie van 1600x768 pixels en een Atom-cpu. De eenvoudigste uitvoering van de Vaio P ging in Europa over de toonbank voor 1000 euro, waarmee de prijs niet in lijn was met die van de netbooks van die tijd.

Sony Vaio hoogtepunten VGN P70HSony Vaio hoogtepunten PCG U1

Sony Vaio X505In 2003 verscheen de PCG-Z1/P. Dat model had een 14,1"-scherm met een resolutie van 1400x1050 pixels en een accuduur van zeven uur bij regulier gebruik. Rond diezelfde tijd pionierde Sony met het strakke ontwerp van de Vaio X505, die dankzij zijn wigvorm aan de voorkant slechts 9,7mm dik was. Het was ook de eerste laptop met eiland- of chiclet-toetsenbord, maar er was geen trackpad. Sony was een van de drijvende krachten van blu-ray en uiteraard was het concern de eerste die met een laptop met blu-raydrive op de markt kwam, in 2006. Dat was de Vaio Type A.

Sony Vaio hoogtepunten PCG Z1Sony Vaio hoogtepunten PCG X505Sony Vaio hoogtepunten PCG AR70B

Apple-ceo Steve Jobs zou
ook gecharmeerd zijn
geweest van de Vaio's

Het high-end paradepaardje op het gebied van dun en licht was altijd de Vaio Z. De eerste versie kwam al in 2000, maar met de komst van de VGN-Z in 2008 begon de serie vorm te krijgen. Sony combineerde een stevige behuizing met hogeresolutieschermen, snelle processors en ssd's. Een latere versie uit 2011 kon bovendien via de Light Peak-interface aan een externe gpu gekoppeld worden.

Sony Vaio hoogtepunten VGN Z11Sony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/B

Sony heeft zich met Vaio nooit op de budgetmarkt gericht. Van oudsher waren de Vaio-laptops high-end machines, die een zeer goede naam hadden, maar ook een stevige prijs meekregen. Apple-ceo Steve Jobs zou ook gecharmeerd zijn geweest van de Vaio's; in 2001 zou Apple zijn Mac OS X op een laptop van Sony hebben gezet om het besturingssysteem op Intel-processors te testen.

Vanaf 2007 kwam Sony echter ook met iets meer betaalbare laptops, toen het bedrijf inzag dat hier de groei zou plaatsvinden. In 2011 verschoof de productie van dat deel van de modellen naar andere fabrikanten, buiten Japan. Aanvankelijk wist Sony van deze stap te profiteren, maar de economische recessie, de toenemende concurrentie van vooral prijsvechters en zijn imago van duur merk deden de Vaio-tak bij Sony de das om.

De opvolger van de Vaio Z was een van de laatste Vaio's die nog onder de Sony-vlag werden uitgebracht. De Vaio Pro was 7mm dik en woog iets meer dan een kilogram. De behuizing was gemaakt van koolstofvezels en verstevigd met een honingraatstructuur. Tot de laatste generatie Vaio-producten behoren ook de uitschuifbare Vaio Duo, de Surface Pro-achtige Tap 11 en de grote Tap 20. Daarmee leek het aan ideeën niet te ontbreken bij Sony's pc-divisie.

Sony Vaio Pro 13Sony Vaio Duo 13Sony Vaio Tap 11Sony Vaio Tap 20 (SVJ2022M1E)

De Vaio-naam leeft voort bij een Japans bedrijf dat zich op de high-end blijft richten, maar de producten vooralsnog alleen in Japan uitbrengt. De kans is voorlopig klein dat het bedrijf zijn productie en distributie zodanig weet op te schalen dat uitbreiden naar andere landen mogelijk is. Of het merk met zijn rijke historie ooit nog op de Europese markt terugkeert, is dus nog maar de vraag.

Tot slot

Met Samsung en Sony heeft de Benelux twee laptopfabrikanten verloren die in de loop der jaren interessante, opvallende, gekke en goede apparaten hebben geleverd. Gezien de vooruitzichten is de kans klein dat we hen nog terugzien; Vaio lijkt te klein voor wereldwijde expansie en Samsung heeft nauwelijks reden op zijn exit terug te komen. Officieel heet het dat Samsung inspeelt op 'de behoeften en wensen in de markt', waarmee een herintrede niet is uitgesloten. Op het moment dat Chromebooks steeds beter lijken te verkopen, is de positie van de marktleider echter verdampt. Investeringen om die plek te heroveren lijken zich moeilijk terug te betalen.

De enige partij die in de afgelopen jaren een opvallende groei heeft laten zien, is Lenovo

De vraag is eerder of er andere fabrikanten zijn die Samsung en Sony zullen volgen. Acer en Toshiba hebben het momenteel moeilijk op de markt, volgens Coolblue. Toshiba probeert de verkoop te stimuleren door zijn eigen ssd's in meer basislaptops te stoppen en het bedrijf lijkt in het gat dat Samsung achterliet te duiken met een Chromebook met ips-scherm en full-hd-resolutie. Acer heeft zijn Switch-convertibles in stelling gebracht, brengt veel betaalbare laptops uit en heeft zijn eigen full-hd-Chromebook met Nvidia Tegra-processor. Asus en HP blijven zich met een breed assortiment op alle segmenten van de laptopmarkt richten.

Hoewel ze tablets als een belangrijke sector zien, geldt voor veel laptopbedrijven dat de omzet uit tablets die van laptops nog niet kan compenseren. De enige partij die in de afgelopen jaren een opvallende groei heeft laten zien, is Lenovo. Laat dat nu net de fabrikant zijn die zich minder enthousiast op tablets heeft gestort en zich vooral heeft gericht op het vergroten van zijn marktaandeel voor traditionele laptops. Nu de tabletmarkt al tekenen van verzadiging vertoont, was dat wellicht geen slechte strategie.

Reacties (231)

231
218
162
4
0
16
Wijzig sortering
Ergens was het ook wel te verwachten. Voor zo'n € 500 kocht je vorig jaar een laptop met grofweg dezelfde specificaties als 4 - 5 jaar geleden. Standaard TN-paneeltjes, 1366x768 pixels, dual-core processor, 4 GB RAM, een simpele 5400 RPM HDD, DVD-brandertje, instap GPU en een matige bouwkwaliteit.

Door de komst van SSD's en dalende prijzen voor RAM-geheugen was het goedkoper om je laptop te upgraden dan een compleet nieuw systeem te kopen. De systeemeisen zijn sinds Windows Vista amper veranderd. Daarbij kregen we nog een stevige financiële crisis te verwerken waardoor men minder te besteden had. Dus ja, waarom zou je een nieuwe laptop kopen, tenzij je daar incidenteel een spelletje op wil kunnen spelen ?

Persoonlijk ben ik der mening dat laptopfabrikanten niet goed hebben ingespeeld op de wensen van de consument. Er kwam eigenlijk niks bijzonders op de markt, dus hield men de hand op de knip. Microsoft hoopte dat het uitbrengen van Windows 8 hier verandering in zou brengen, maar aangezien dit OS (volgens velen - niet mijn ervaring) aanzienlijk sneller zou zijn dan Windows 7 was er dus nog minder reden om te upgraden.

Fabrikanten van tablets en smartphones speelden hier handig op in. Deze mobiele apparaten werden steeds sneller, kregen betere schermen, meer RAM en meer interne opslag. Bovendien werden ze goedkoper in de aanschaf.

Echter verwacht ik dat met tablets hetzelfde gebeurd als met de laptops nu. De markt raakt verzadigd. De hardware is op een begeven moment zo snel dat je geen high-end apparaat meer nodig hebt om lekker te kunnen werken. Daarom zie je ook dat mid-end smartphones steeds populairder worden. Wat twee jaar terug het neusje van de zalm was, is tegenwoordig terug te vinden in toestellen die rond de € 300 kosten.

Heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat telecomproviders anders omgaan met het sponsoren van toestellen. Het loont zich helemaal niet meer om een high-end toestel bij je abonnement te nemen. Toen ik afgelopen week in de stad ging informeren wat het zou kosten om een Xperia Z2 (€ 388 - Pricewatch) i.c.m. een abonnement te nemen, zou ik een 2 jarig abonnement moeten pakken van zo'n € 40 per maand. Dat zijn € 15 per maand meer dan ik nu betaal bij Ziggo. Over de periode van 24 maanden ben ik dus al € 360 kwijt aan extra abonnementskosten. Bovendien zat er in die bundel slechts een fractie van de minuten en data die ik nu heb. Bij Ziggo krijg ik onbeperkt bellen / SMS en 1000 MB data voor € 25. Bij dat T-Mobile abonnement kreeg ik iets van 200 minuten, onbeperkt SMS en 500 MB data. Kortom; je betaalt het toestel gedurende de abonnementsperiode terug aan extra maandlasten, zit maar liefst 2 jaar vast aan dat abonnement en krijgt er bovendien aanzienlijk minder minuten en data voor terug ... In welk universum is dat een goede deal ? Geen wonder dat men steeds vaker voor SIM-only kiest ...

De enige manier om nog wat aan high-end te verdienen is door deze smartphones en tablets goedkoop in de markt te zetten, zoals bepaalde Chinese merken doen. Echter zie je dat hier ook de rek aan het verdwijnen is. De Oppo Find 7 die ik heb heeft dezelfde hardware als de Xperia Z2 / Z3, HTC M8 / LG G3. Toen ik deze kocht was ze ongeveer € 100 goedkoper dan de concurrentie, maar met € 479 (inclusief powerbank, maar goed...) kun je het eigenlijk geen "China-phone" tarieven meer noemen. Toestellen van Huawei en Xiaomi worden ook steeds prijziger naar mate hun bedrijven groeien en marktaandeel winnen.

Waar we over 5 jaar zitten durf ik ook niet te zeggen. Misschien dat de volgende grote uitvinding dan plaats zal vinden; wie weet ...

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 14:26]

Ik kan me op veel punten wel aansluiten bij je betoog, maar niet helemaal. Ik denk namelijk dat de verzadiging van de (laptop / tablet) markt helemaal niet ligt aan specs. Het ligt aan functionaliteit.

Mensen doen voornamelijk dezelfde dingen op een apparaat. Mail, video en muziek afspelen, bestanden opslaan en opvragen en wat tekstverwerken. Over de afgelopen tien jaar is daar als enige echt 'bij' gekomen dat er meer via internet verloopt. Maar dat vraagt niet zozeer meer van een apparaat, sterker nog, ontwikkelingen dragen eraan bij dat het in verhouding juist minder van een apparaat vraagt. Zelfs met een budget apparaat kun je al deze zaken gewoon uitvoeren. In gebruiksgemak is het verschil tussen budget en high-end voor de overgrote meerderheid niet merkbaar. Dus betaal je daar niet voor.

Met de komst van meerdere devices (smartphone, tablet, laptop, desktop) die elkaar allemaal deels overlappen is het logisch dat men voor het apparaat gaat dat de meeste functionaliteit combineert. Vanuit de stap van desktop naar laptop is daaruit de groei van laptops ten koste van desktops te verklaren. Vervolgens kwam de smartphone, die een groot deel van de functionaliteit van de laptop weer overnam (maar niet alles). De tablet is daar weer een zijstap in, die voor veel mensen net functioneel genoeg is om de laptop geheel te vervangen, en toch weer wat slanker, mobieler en sexier is. De laptop heeft daarmee geen enkele Unique Selling Point meer. Dát is wat mij betreft de hoofdreden dat laptops niet goed meer lopen.

Ik denk dat het hebben van 'alle' devices (smartphone, tablet, laptop en desktop) te verklaren is omdat de consument 'zoekende is' naar de juiste combinatie van devices om op alle momenten alle functionaliteit ter beschikking te hebben. De smartphone voldoet niet volledig vanwege het kleinere scherm en zowel tablet als smartphone voldoen niet helemaal vanwege gebrek in productiviteit. De desktop is nog steeds het meest productief en ergonomisch verantwoord. De laptop is weer wat handiger in huis maar daarbuiten alleen nodig wanneer je ook onderweg productief moet zijn. Maar in huis is ook die tablet aanwezig. En meteen is ook te verklaren waarom de tabletmarkt zo snel verzadigd is: het is het apparaat met de meeste overlap met bestaande apparaten.

De laptop valt dus eigenlijk in een gat waar in alle gevallen betere alternatieven voor zijn die beter passen bij de plaats en tijd waarop ze gebruikt worden. Alleen mensen die onderweg productief moeten zijn, hebben echt voordeel bij een laptop boven andere devices.

Dit is ook de reden dat de convertible nu terrein wint - een nieuwe poging om functionaliteit perfect te laten aansluiten op tijd en plaats.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 14:26]

Ik denk dat wat je zegt met name opgaat voor desktops. Het flexibel inzetbaar zijn van een laptop als hoofd computer, terwijl dit vroeger vaak een desktop was die ook nog ergens op een vaste plaats in huis stond zal nog steeds wel zorgen voor een verschuiving naar laptops.

Tablets zijn prima om te consumeren, maar om te produceren zal altijd nog een desktop/laptop gewenst zijn, waarbij de laptop door de flexibiliteit de voorkeur verdient.

Toch als ik op dit moment met name ouderen (of in het algemeen mensen die niet veel verstand hebben van pc's of zich er niet in willen verdiepen) zou moeten adviseren, zou ik aanraden om een iPad aan te schaffen in plaats van een pc.

Gebruikersvriendelijkheid, gemak, veel apps, geen moeilijke setup en/of instellingen.

Voor mail, Facebook, videochat, fotos, beetje internet browsen en spelletjes meer dan genoeg.
Een laptop is ergonomisch niet verantwoord voor 8 uur werk per dag, nog even los van het feit dat een desktop dankzij de afmetingen en permanente stroomvernieuwing altijd krachtiger zal zijn bij hetzelfde budget.

Dat is waarom desktops zich relatief stabiliseren: iedereen voor wie een laptop handiger is, is al overgestapt, terwijl de stap van desktop naar tablet niet relevant is voor de personen die een desktop hebben (anders hadden ze wel een laptop gehad). De laptop heeft juist weer last van hetgeen de desktop eerder trof: mensen die overstappen naar een ander type device dat zich meer leent voor hun doel (de tablet). Maar mijn verwachting is dat daarna de laptop markt zich net als de desktop gaat stabiliseren: iedereen voor wie een tablet handiger is, is dan inmiddels overgestapt.
Hoezo worden toestellen van Xiaomi steeds prijziger?
Het topmodel, de Xiaomi 4 met 4G en 64GB ram kost 2500 rmb, volgens mij dezelfde prijs als de Xiaomi 2 (3G, 32GB) 2 jaar geleden.
Dat smartphones hier op in speelde en sneller ontwikkelden komt denk ik ook voor een deel dat dit een veel jongere markt is en er dus nog meer te ontwikkelen is.
De enige manier om nog wat aan high-end te verdienen is door deze smartphones en tablets goedkoop in de markt te zetten
Dit klinkt tegenstrijdig: door je marges te verkleinen meer verdienen?

Dat kan alleen als je dan explosief meer gaat verkopen, of je kwaliteitsstandaard gaat verlagen.

De hele reden dat de ontwikkelingen in de laptopmarkt hebben stilgestaan is het feit dat de prijzen kelderden in de periode 2007-2010.

Met de trend voor lagere prijzen in smartphones zal dit fabrikanten ook dwingen om keuzes te maken. Bijvoorbeeld door goedkoper (trager) geheugen te gaan gebruiken, geen 4G maar 3G modem gebruiken, geen AMOLED maar LCD, SD kaart slots wegbezuinigen, goedkopere materialen gebruiken (wie had ooit gedacht dat Apple een iPhone met een kunststof achterkant zou gaan uitbrengen?)...

Prijsdalingen lijken voor de consument op het eerste oog fantastisch, maar denk niet dat je voor 40% minder volgend jaar hetzelfde toestel kunt kopen.
goedkopere materialen gebruiken (wie had ooit gedacht dat Apple een iPhone met een kunststof achterkant zou gaan uitbrengen?)
Nou de 3G en 3GS waren ook gewoon polycarbonaat. Erg sterke behuizingen en bij de 5C heb ik minder problemen met de behuizingen gezien als bijvoorbeeld de Galaxy S3 en 4 met scheuren in de achterkant. Dus ik weet niet wat ik er van moet vinden als je het hebt over "goedkopere materialen". Apple heeft wel duidelijk hoogwaardige kwaliteit kunststof in zijn 5C gebruikt.
Persoonlijk denk ik dat er nóg een reden is voor verzadiging in de laptop (maar ook desktop) markt:

De ontwikkeling in de computerbranche is altijd heel erg gericht geweest op hardware prestaties. Waar je vroeger heel makkelijk keek naar upgrades werd dat op een gegeven moment eens tuk lastiger: Processor keek je naar aantal Ghz. RAM keek je naar hoeveelheid MB, en videokaart was het hoogste nummertje het beste.

Toen kwam de intel 'HT' techniek, waardoor mensen ineens moesten wennen aan het idee dat jee 2.8 Ghz sneller kon zijn dan een 3.2 Ghz. Nu praat ik over 10 jaar geleden. Een 'lage' Core i7 is ook heden ten dage 3.2 tot 3.8 Ghz. Wat ik wil zeggen is dat de consument de vooruitgang wel ervaart maar niet ziet van buitenaf, en door dat laatste ervaren veel mensen het dus niet.

Zo begon de verzadiging, maar er komt wat nieuws: tablets en smartphones. Dit blaast nieuw leven in de markt. Maar wat zien we de laatste paar jaar? De ontwikkeling op software gebied én hardware gebied (vooral marketing technisch) is veel minder prestaties gericht, maar juist op netwerken, sharing, cloud, internet. Het is veel belangrijker snel internet te hebben om je Netflix te kunnen streamen, dan een nóg snellere laptop om die film te kunnen kijken die je moet laden vanaf je laptop. Er hoeft namelijk niks geladen te worden vanaf de laptop, want we kijken die film op een SmartTV of via een chromecast. Wat gaat de hardwaremarkt doen wanneer veel meer games gestreamed gaan worden?

TLDR: Er is vraag naar netwerkoplossingen, streaming, sharing, cloud-opslag. Niet meer naar steeds meer en snellere oplossingen op de ene apparaat, maar op alle apparaten tegelijk.
Even los van de inhoud even complimenten over het stuk zelf. De nieuwsfeed heeft veelal een (logisch) "nieuws volgen" gehalte. Dit is echte verdieping + analyse op het snijvlak van business en technologie. Dit is nieuws maken.

Het ligt heel dicht tegen de motieven van Rob Wijberg die hij had bij het oprichten van De Correspondent.

Door het nieuws in een breder perspectief of in een ander licht te plaatsen, willen wij het begrip 'actualiteit' herdefiniëren: niet om je aandacht te trekken, maar om je inzicht te bieden in hoe de wereld werkt.

Ik vind het een hele positieve ontwikkeling die Tweakers zo doormaakt. Meer van dit! Nu nog in long read format zodat het pocket in kan en je maakt me echt gelukkig.

Tot slot in inhoudelijke reactie. Ik verwacht dat er (zeker in de toekomst) een sterke correlatie gaat ontstaan tussen merk en de mate waarin een merk ondersteuning biedt voor haar producten. Ik vind die bij Lenovo ver onder de maat. Dit is - naast de bloatware en weinig cleane setup - grootste kritiek bij het merk. De kanttekening is hierbij dat wij de zakelijke range van Lenovo gebruiken. Ik heb - naast Asus - geen ervaring met de overige merken, maar ik ben benieuwd naar wat die van jullie is.

Verder ben heel benieuwd hoe dit stukje "merk ondersteuning" zich in een click en brick wereld verder gaat ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 22 juli 2024 14:26]

Ik vind het jammer dat Sony met de Vaio is gestopt. Ik heb de Sony Vaio G11 (uit 2007, 1.1 kg en 9 uur accuduur, 12") en de Sony Vaio Pro13.
Beiden gemaakt met buitenkant van koolstofvezel, dus licht en flexibel.
De G11 was destijds duur (nieuw meer dan 2000 euro), maar de SVP13 was voor rond de 900 euro te krijgen, met i5, 8RAM, 256G SSD, en extra accu, HD scherm, een redelijke prijs.
Voor de ultra lichte laptops heeft Sony altijd voorop gelopen, met een naar mijn smaak mooi design.
Mooi informatief artikel! :)

Dat Samsung er uit is gestapt zal aan me 'reet roesten', om het even zo simpel te zeggen.

Dat Sony er mee gekapt is (uiteraard al langer bekend; Bron: nieuws: 'Vaio verdwijnt in meeste landen na verkoop Sony's pc-tak'), vind ik wel heel erg jammer.
Sony heb ik altijd als tegenhanger gezien van de MacBook's van Apple. En dan heb ik het niet over de goedkopere modellen, nee de wat stevigere geprijsde modellen.
Lichte laptops, goede accuduur, en dus naar mijn inziens, grote concurrent voor Apple en de rest natuurlijk.

Vind het op zich wel opmerkelijk dat Lenovo tevoorschijn komt. Ook niet geheel onverwachts natuurlijk omdat ze zowel op de zakelijke als de consumenten markt actief zijn. En toch nog altijd de roots van IBM hebben (welliswaar zie je dat ook steeds minder worden).
Ik vind het juist jammer dat Samsung stopt. Kwamen bij mij steeds als winnaar uit de bus voor de gewenste specs. Hele familie is aan de Samsung laptops.
Kan ik me ook wel wat bij voorstellen.
De prijsstelling die Samsung had was over het algemeen wat lager dan Sony, waardoor de aanschafprijs van een Samsung laptop aantrekkelijker was.
Oneens. Over het algemeen is Samsung op alle vlakken goedkoper dan Sony, maar wat betreft Ultrabooks was dat niet zo :P Ik heb een Vaio Pro 13 gehaald omdat deze een flinke 400 euro goedkoper was dan Samsung's Series 9, ultrabooks die ik misschien nog wel mooier vond. Sowieso waren die Series 9 rare configuraties met hun (niet-upgradable) 4GB RAM ultrabooks >€1200.

Overigens nog steeds enorm tevreden met mijn Pro 13 die ik heb gekocht vlak voordat de VAIO-tak ermee ophield. Met de externe sheet-batterij hoef ik nooit meer een oplader mee en me nooit meer druk te maken of ik de dag door kom, want 10 uur haalt hij zeker. En dat met een gewicht van ~1100 gram... :) Veel medestudenten vragen aan me wat voor laptop ik heb.

Ik vind het enorm zonde dat Samsung en Sony, die naar mijn mening samen met Asus de mooiste en beste ultrabooks maken, van de markt verdwenen zijn. Als mijn VAIO Pro 13 kapot gaat blijft eigenlijk alleen Asus nog over.
Inderdaad, de top ultrabooks (NP900X3A-G) zijn beter dan alle andere systemen op de market. Ik heb de NP900X3C, die toen hij uitkwam even dun (of dunner?) en lichter was dan een Macbook Air, toch langer deed op een batterij lading en een VEEEEEL beter scherm heeft. Oh, en top toetsenbord, touchpad, koeling etcetera. Kortom - fantastisch. Geen cent op bespaard - hij was dan ook duurder dan een MBA met vergelijkbare specs en dus veeeeeel duurder dan elk alternatief... Maar als geld geen rol speelde absoluut de beste.

Enige probleem was max 4GB ram, maar de nieuwe NP900X3G met 8GB ram, 256GB SSD, FullHD matte scherm en Haswell en zelfde gewicht (1.14kg) heeft dat wel een beetje opgelost. kost wel meer dan 1400 dollar en is in europa niet te krijgen :(

Maar absoluut de beste ultrabook op de markt als je er het geld voor hebt. Ontzettent jammer dat daar verder geen gevolg aan wordt gegeven, ik zou best willen zien wat de Samsung engineers kunnen doen met Core M ;-)
Inderdaad!
Ik heb ook ruim een jaar geleden een Vaio Pro 13 gekocht met een unieke combo van specs voor een acceptabele prijs. Ik ben nog erg blij met deze Vaio: 1kg gewicht, een full HD gematteerd scherm, i7 Haswell cpu, 8GB geheugen, keurige mat-zwarte behuizing voor circa €1300. Het (toen nieuwe) Samsung series 9 model was aanzienlijk duurder.
Niet alleen was de prijs aantrekkelijker, maar ook de specs die je ervoor kreeg. Ik vind Vaio ook een mooi merk, plus dat als je een 3 jaar oude Vaio wilt verkopen, dan heeft deze nog waarde, en een 3 jaar oude Samsung niet.

Maar als je naar de specs keek, de betrouwbaarheid en ondersteuning, deed je aan een Samsung echt geen slechte koop. Vaak mooie schermen, goede accu, redelijk goede bouwkwaliteit, en grote opslag en genoeg geheugen.

Dus ik vind het wat kort door de bocht om alleen te zeggen dat de aanschafprijs aantrekkelijker was.
Gister toevallig even voor iemand anders wezen kijken voor een laptop binnen een bepaald budget. Volgens mij neemt Asus nu wel een beetje de plek van Samsung in qua prijs/prestatie verhouding.
Asus is altijd al sterk geweest in prijs/prestatie.
En net zoals MSI zijn er gemakkelijk wisselstukken te vinden; zelfs na de garantieperiode.
Zo heb ik een 5 jaar oude Sony Vaio thuis maar die is tegenwoordig nog steeds sneller dan toch redelijk wat budget modellen.
Ik niet. Die Samsung dingen hadden kwalitatief echt niet zulke goede onderdelen als jij nu doet voorkomen. Veel problemen met koeling en wifi kaartjes die daardoor spontaan ermee kapten. Ook software issues en HDD crashes. Ik heb het allemaal voorbij zien komen.
Inderdaad en ik heb een sterke voorkeur voor matte schermen. En qua matte schermen kwam je vaak bij een Samsung uit. Kennelijk net zoals de ssd iets wat ze in de winkel niet goed uitgelegd krijgen, maar ik betaalde er graag €50 meer voor.

Edit tenzij touch natuurlijk, dan toch maar een glad scherm ;-)

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 22 juli 2024 14:26]

Nou nou, voor een fabrikant die zelf LCD produceert vond ik ze anders wel te vaak 1366x768 panelen gebruiken.

Terwijl ze zich juist op dit punt konden onderscheiden kozen ze ervoor om als een 10 in een dozijn fabrikant te opereren.
Eerder een 1366 in een dozijn. Die resolutie op 15" kan echt niet. Naast dat ik persoonlijk een hekel heb aan 16:9 verhoudingen heb ik ook de pest aan alles lager dan 900P. Lager dan dat werk ik niet mee. helaas komt deze resolutie de laatste jaren toch snel terug in het budget segment.
Ik gebruik ook Samsung laptops, helemaal top.

[Reactie gewijzigd door bgttje op 22 juli 2024 14:26]

Ik hoor serieus alleen maar slechte verhalen van mensen die een Samsung laptop hebben. Ik heb vroeger toen ik op het HBO zat ook een Sony Vaio gehad, en die ligt ergens in een doos in de berging. Ging om 1 met een Centrino processor en 1 GB geheugen. Was er echt altijd super tevreden over en het zag er ook gelikt uit!

Veel van mijn mede klasgenoten die tijd hadden van die lelijke Acer laptops of van die overdreven game laptops mee naar college! Qua design, specs, en bouwkwaliteit was die Sony Vaio echt voor zijn tijd vooruit.
Tja, budget is budget, en Acer staat nou ook niet bepaald bekend om kwaliteitsspul in het lage segment. Van Lenovo weet ik het niet, maar je krijgt gewoon waar je voor betaalt natuurlijk.
Lenovo heeft de thinkpad serie van IBM overgenomen. Die hebben bij lage specs een goede instapprijs maar je kunt deze laptops helemaal ombouwen tot hetgeen je zelf wilt. In dat geval loopt het prijskaartje al snel op. Deze laptops zie ik vooral bij bedrijven en technische universiteiten/hogescholen.
Dit is mijn "kijk" op de markt. (heb het voornamelijk over huis tuin en keukenlaptops) internet e-mail, bankieren filmpje kijken.
- Acer wordt volgens mij nog steeds veel verkocht omdat het een goedkoop merk is die vaak in de aanbieding is. Zou hem zelf niet aanraden ivm de slechte naam die ze jaren geleden hebben opgebouwd.
- Toshiba verkoop ik juist veel vaak veel waar voor je geld en volgens mij goede laptops verbaasd mij dan ok dat die het moeilijk hebben.. Ik heb het idee dat die juist populair zijn. Ook een goede prijs kwaliteit verhouding in de his tuin en kuiken categorie.
- Lenovo beetje opkomend qua populariteit weet het vaak te winnen of op prijs of qua product. maar biedt vaak 1 jaar garantie waarschijnlijk om op de kosten te besparen, terwijl dat naar mijn weten helemaal niet mag.

- Wat bedrijven vaker zouden moeten doen is mainstreamlaptop dus 15.6" scherm core I3 geen U en een SSD, msata of Hybride schijf.

[Reactie gewijzigd door piethoogland op 22 juli 2024 14:26]

Die ssd's krijgen ze in de winkel maar niet uitgelegd he...
Ik zou persoonlijk dus nooit een Acer in huis willen halen, gezien hun kwaliteit.
Lenovo zou ik inderdaad ook eerder nemen als het om de prijs gaat. Echter, het gaat niet altijd om de prijs toch?
Acer is er de laatste jaren echt wel op vooruitgegaan, hoor. Lenovo zou ik zelf dan weer nooit kiezen. Maar persoonlijk houd ik het gewoon bij Asus. Prima prijs/kwaliteit verhouding wat mij betreft, zeker wat de iets duurdere modellen betreft. Verder had ik al prima ervaringen met hun moederborden en grafische kaarten. De Vaio toestellen vond ik altijd heel knap wat design en afwerking betreft, maar zoals met de meeste Sony producten, vond ik ze altijd net ietsje te duur en de technische specs net niet overtuigend genoeg.
Sony heb ik altijd als tegenhanger gezien van de MacBook's van Apple.
Grappig, Sony heeft in het begin ook bijna een deal gehad met Apple. Dat Mac OS op de vaio's gingen draaien en dat Apple geen laptops ging maken.
Jammer dat het niet doorging, had graag willen zien hoe dat zich heeft uitgepakt.
Ik ook maar dan wel naast de Macbook. Hoe leuk de vaio's ook zijn, ik zou mijn Macbook er niet op inruilen.
Omdat jij weet dat de huidige MacBooks beter/mooier zijn dan wanneer Apple met Sony had samen gewerkt?

Je zou echt iets moeten doen met die skills. 8)7
Minder concurentie is nooit goed. Nu zullen de prijzen omhoog gaan omdat een grote speler welke "goedkoop" kan produceren weg valt met als gevolg dat de prijzen zullen stijgen. Dus wegvallen van Samsung is slecht voor de markt. Je hoeft niet gecharmeerd te zijn van het product, maar voor de markt ansich is het slecht.
Ja maar teveel concurrentie is ook niet goed.

Juist omdat er niks viel te verdienen gingen fabrikanten nog meer bezuinigen op de kwaliteit.

Je ziet dat HP het ook moeilijk heeft en Dell heeft ook zich teruggetrokken van de beurs.

In deze markt moet je juist hoge marges hebben om te kunnen innoveren en opereren, er wordt geklaagd over de prijs van Apple maar dat zijn juist normale marges om gezond te blijven en te kunnen investeren.
Mwa, Apple vind ik weer de andere kant, niet zozeer bij laptops maar wel bij iMac (standaard leveren met 5400 rpm disk en een te hoge upgrade prijs vragen voor SSD en RAM, waarmee een enigzins futureproof iMac ineens van €1329 naar €1729 gaat, wat mijn inziens hetzelfde is als een Mercedes leveren waar je nog €15.000 bij moet stoppen om het enigzins leuk te maken), Mac Mini en zeker bij iPhone. Er is een reden waarom hun winst zo extreem hoog is, dat is niet omdat ze 'normale marges hanteren.

Kort gezegd is het voor de markt het beste als er een balans wordt gevonden tussen de flinterdunne marges (waardoor dus nu veel spelers onder druk staan) en de hoge marges van Apple, waardoor je als consument een klap krijgt in je koopkracht.

[Reactie gewijzigd door Pyrone89 op 22 juli 2024 14:26]

Die 500GB 5400RPM schijf is echter prima voor dat segment. Overigens heb je er dan ook 8GB LPDDR3 in zitten en dat is meer dan zat voor de gemiddelde gebruiker. Ik zou persoonlijk dan voor de Fusion drive gaan voor €250 meer. Dat heeft meer toegevoegde waarde dan een SSD van 256GB.

Daarnaast is €200 extra voor het verschil tussen een dualcore i5 of een Quad-core i5 met betere graphics ook wel te rechtvaardigen. Dus opzicht vind ik het geen rare marges die ze hanteren. Een losse Quad-core i5 kost je ook gewoon €200.
Een high-end machine moet standaard een SSD hebben anno 2014 (inmiddels bijna 2015). De performance verschillen tussen de 2 zijn gigantisch. Over RAM kun je discussieren, maar over de 5400 RPM echt niet. Het is ook het punt wat in elke review (ook Tweakers) werd opgemerkt als niet passend bij het segment. Dat ze vervolgens dan een enorme meerprijs vragen ipv de paar tientjes verschil die het is voor de gewone consument (laat staan de aantallen waarin Apple handelt) toont aan dat het alleen maar bewust wordt gedaan om mensen nog meer te laten betalen. Kortom: bewust een gehandicapped standaardproduct leveren terwijl je ondertussen in je marketing loopt te verkondigen dat de user experience boven alles gaat (en als er 1 onderdeel is qua hardware dat de user experience enorm positief beïnvloed is het een SSD, ongeacht of je een heavy user bent of de huis-tuin-keuken gebruiker).
Mja ben ik met je eens. Maar houd wel in gedachten dat we het nu niet hebben over High-end, maar meer de middenklasse. High-end begint bij Apple immers vanaf €3000 ;-).

Op zich had 8 of 16GB cache niet misstaan bij deze apparaatjes of gewoon een 64GB SSD. Zo heel veel heb je namelijk niet nodig. Ik denk echter dat we dat begin volgend jaar gaan zien. De macbook Pro's zijn immers ook volledig van mechanische schijven af en ik denk dat dit bij de nieuwe iMacs ook wel zo gaat worden. Na de nieuwe 5K iMac is het onderste segment wel aan een vernieuwing toe in de basis configuratie. De vorige iteratie bracht meer RAM en een betere CPU dus ik denk dat de volgende update meer IO technisch gaat worden. Overigens Is de goedkoopste iMac wel uitbreidbaar Alleen kost het veel moeite en tijd om dat te doen. Het geheugen kan nog naar 16GB aftermarket en je kan zelfs een SSD aansluiten, mits je de juiste connector weet te bestellen, vast te solderen en een werkende SSD weet te vinden. Lijkt me niet echt een strak plan, maar het is het proberen waard.
De exteeem hoge winst van Apple komt door de iPhone en niet zozeer van de iMac of Macbooks.

Dankzij de hoge marges kan Apple echter wel het risico nemen om bijvoorbeeld de Mac Pro uit te brengen die een uniek design en configuratie heeft.

Of de aluminium behuizingen van de Macbooks of de 5K scherm van de iMac, dit kan allemaal omdat Apple hierin kan investeren door hun hoge marges.

Doordat de fabrikanten alsmaar willen bezuinigen is de kwaliteit zo laag dat veel PC's en laptops nieuw uit de verpakking al letterlijk onbruikbaar zijn.

Veel consumenten weten dit niet en komen er ook pas later achter wat voor een bagger ze in handen hebben.

Vanuit de fabrikant en winkelier moet je het ook normaal vinden dat jouw laptop van 700 euro het na 2 jaar en 2 maanden het begeeft en je dus 2 maanden buiten je garantie bent en maar een nieuwe moet kopen.

Dit heb ik vaak genoeg meegemaakt en je kan het de fabrikant eigenlijk niet eens kwalijk nemen omdat die al niks verdienen aan een laptop van 700 euro.
Ik vind een laptop nog steeds erg duur. Die processorprijzen zijn absurd hoog. Daar zit m.i. juist een gebrek aan voldoende concurrentie achter.
Processorprijzen wel maar daar hebben alle fabrikanten last van, het is dus relatief.

Echter zijn de prijzen voor laptops juist te laag om er als fabrikant fatsoenlijk op te verdienen.

De fabrikanten besparen tegenwoordig op de gekste dingen, zelfs jabels en accu's waardoor je dus heel snel te maken hebt met defecte kabels en accu's die na een half jaar geen normale capaciteit meer hebben.

En het ergste is dat je dan je laptop niet meer kan gebruiken of een tijdje kwijt bent.

Ik heb dat soort problemen zo vaak gehad dat ik het gewoon helemaal zat ben, ik betaal liever een paar honderd euro meer en heb liever geen problemen waar ik dagen of wekenlang mee bezig ben.

Daarom is het succes van Apple heel makkelijk te verklaren.
Je begrijpt niet helemaal wat ik bedoel. Dat alle fabrikanten last hebben van hoge processorprijzen is juist mijn punt. Dat maakt laptops onnodig duur.
Dat geldt eveneens voor het veel te dure Windows.
Ik schat dat 75% van de prijs van een goedkope consumentenlaptop naar Microsoft en Intel gaat. Rare situatie.
Ja maar het staat toch niet in de sterren geschreven wat de prijs moet zijn van een laptop?

Zo kan je klagen over alles, de motor van een auto is ool te duur of de scherm van een TV is ook te duur.

Laptops zijn juist enorm in prijs gedaald te afgelopen tijd.

En de CPU is tegenwoordig ook een GPU.
Als Intel en Microsoft normale prijzen zouden vragen, zou een leuke studentenlaptop maar 200 euro hoeven te kosten.

Me dunkt dat er wat te klagen valt.

Dat laptops in prijs gedaald zijn klopt. Smartphones, tv's en printers idem dito.

Maar dat neemt niet weg dat laptops eigenlijk nog veel te duur zijn.
Dat is het probleem met dit soort markten met quasi-monopolisten (want zo mag je MS en Intel wel noemen).
Ik heb zelf begin dit jaar een Lenovo laptop aangeschaft. Het is de Thinkpad Edge E540 met 128 GB SSD. Ik moet zeggen dat dit echt een bazending is, nooit problemen mee en gamed (Diablo 3, LoL) ook nog prima :) Voor dat prijskaartje toch redelijke specs leveren zal bijvoorbeeld ook vreten aan de duurdere sony modellen.

Ik dacht altijd dat Lenovo een tak was van Sony, maar ik kan hier eigenlijk niets over terugvinden behalve dat Lenovo een Chinees merk is.

Laptop waar ik het over heb:
pricewatch: Lenovo Thinkpad Edge E540 (20C600JKMH)

Verder ontopic:
Ik vind het jammer dat ze beide terugtrekken van de markt, dit geeft concurrentie de kans om de prijzen weer wat te verhogen. Ik schrik trouwens wel van die winstmarges die ze op mobiele telefoons hebben in dat grafiekje. Belachelijk! Volgens mij maakt het daarbij nieteens veel uit of je een goedkoper model (lagere productiekosten) neemt of een high-end model.

Edit: Gamevoorbeelden toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door BastiaanNL op 22 juli 2024 14:26]

ThinkPad was eerst een merk van IBM, in 2004 hebben ze hun PC/laptop tak verkocht aan Lenovo: http://news.cnet.com/IBM-.../2100-1042_3-5482284.html
Ah kijk! Dankjewel voor de info.
Thinkpad systemen hebben nog steeds wel enige binding met de oude IBM systemen. Deze zijn ook meer op zakelijk gebruik gericht. De doosjes spareparts komen bijvoorbeeld nog steeds binnen met IBM tape erop. Volgens mij is het service bedrijf hier achter ook nog gewoon een ex ibm afdeling.
^ daar dacht ik net ook aan! Sony Vaio waren de 'mac books' van de windows systemen: (relatief) duur maar van hoge kwaliteit. Hun laptops zagen er altijd geweldig uit. Zelf ben ik alleen bang dat het in een te hoge prijssegment bevond: voor dezelfde prijs kon je vaak een laptop kopen met betere specs (van wellicht minder kwaliteit). Dat was ook de downfall van de vaio. Waar Asus met goedkope notebooks kwam die populair waren, was de vaio (voor een gelijkmatige notebook) al 100 euro duurder. Dan wordt de keuze snel gemaakt.

Samsung deed in dan in mijn ogen wel wat beter. Die concurreerde goed met Asus/Acer omdat ze in de zelfde prijssegment zaten en een betere naam hadden dan bijv. Acer. Bij Samsung had je wel het gevoel een beetje kwaliteit mee te krijgen (Acer had deze luxe niet echt). Zij hadden best door kunnen gaan denk ik, maar opzich zou ik hun ook niet missen. Asus vervult mijn wensen voor een goede notebook/laptop.

Maargoed, jammer van de Vaio, het was een merk om naar op te kijken. Ik weet het nog op HBO, als ik een vaio zag, vond ik het indrukwekkend en was ik een beetje jaloers (met mijn Asus 1015 notebook).
Lenovo maakt momenteel een gigantische opmars. Ik heb zelf een Lenovo Y510P en hier ben ik zéér tevreden over. Goede kwaliteit, tegen een redelijke prijs.

Tevens is het bedrijf waar ik werk volledig van HP naar Lenovo overgegaan. Desktops, laptops etcetera.
Ik heb altijd Vaio Pro's (Euro2500 en hoger) gehad maar vind niet erg dat Sony er mee stopt. Bloatware, buggy drivers, plastic onderdelen aan Carbon-laptops die kapot gaan, etc.
Prijs/kwaliteit-verhouding van SONY is zeker NIET in verhouding tov bijvoorbeeld Lenovo of Samsung.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 149004 op 22 juli 2024 14:26]

de laatste 10 jaar, als de prijzenslag rond de laptops is losgebarsten zag je de kwaliteit ook evenredig achteruitgaan. geen enkele fabrikant, apple even buiten beschouwing gelaten. slaagde er ook in een product af te leveren dat enigszins solide overkwam. goedkope plastics, grove fletse schermen, flitsende stickertjes, zwakke accu's en massa's bloatware. dat is wat ik associeer met een nieuwe laptop. Dat lenovo het goed doet heeft zeker te maken met de reputatie van de onverwoestbare IBM thinkpads van destijds, hoewel het nu waarschijnlijk ook niet vet meer is. Sony heeft zijn goede naam al lang geleden te grabbel gegooid ten bate van de wegwerp economie, en samsung heeft nooit een naam kunnen maken op laptopgebied. het exemplaar dat ik heb is in ieder geval dikke rommel en komt enkel nog uit de kast om ergens een power point presentatie te geven ofzo. Nu de markt dood is verlaten de ratten het zinkende schip. Als men mij vraagt wat is een goede laptop zeg ik, "er zijn geen goede laptops meer" en haal ik mijn compaq armada 7400 nog eens van onder het stof om te tonen hoe een goede laptop er ooit uit zag. 17 jaar oud en niet willen kapotgaan, zelfs de batterij doet het nog.
Zeker mee eens! Natuurlijk is er een markt voor goedkoop plastic met slechte schermen, maar wel hoge GHz en GB getallen. Leuk voor in de Mediamarkt.

Maar een goed afgewerkte consumenten laptop, die misschien duurder is voor dezelfde specificaties, daar is alleen Apple nu nog op de markt....
uhm, wat is dat nou voor onzin, toshiba en asus bieden high-end modellen aan met een uitstekende afwerking. Vooral Asus doe thet erg goed in het duurdere segment.
Alleen staat de ontwikkeling bij Asus helaas een beetje stil. Alleen de NX500 is ietsje beter dan mijn 2.5 jaar oude UX31A. Maar helaas is die (vrijwel) niet te koop in Nederland.
Blijkbaar is er in Europa voornamelijk belangstelling voor goedkope plastic laptops waar je een beetje op kunt emailen en websurfen, uitgezonderd de gaming laptops waarmee ik me niet op mijn werk kan vertonen. ;)
De Lenovo Y50 zou nog wel interessant zijn als high-end laptop, maar die heeft een wat minder beeldscherm. Verder is er de Dell XPS-15, en inderdaad Apple.
Denk je dit echt? Volgens mij is de consument eerder verwend geraakt met lage prijzen. Een jaar of 8 geleden moest je voor een beetje laptop al gauw €1000 of meer neertellen. Tegenwoordig heb je redelijke laptops die simpele taken goed doen voor de helft. Als je +/- €1000 uit geven hebt voor een laptop is er echt wel wat fatsoenlijks te vinden hoor.
Zelf heb ik ook dergelijke nostalgische gevoelens voor een Dell Inspiron 5000 laptop, nog niet eens een echt zakelijke laptop.

Toch kan je momenteel meer laptop krijgen voor je geld dan dat vroeger het geval was. Simpelweg omdat meer technologie voor minder geld beschikbaar is.

Op zich zijn er genoeg (zakelijke) laptops te koop die een prima kwaliteit bieden voor hun hogere prijs. Probleem is dat de meeste mensen dit geld niet voor een laptop over hebben en hierdoor nooit het punt bereiken dat ze het verschil ervaren om met een kwalitatief apparaat te werken.

Luxe in de consumentenlaptopmarkt is bijna equivalent aan licht. Een ontwikkeling die is ingezet door Apple. De Ultrabookspecificatie trachtte een antwoord hierop te formuleren. Bij iedere Ultrabookreview betrap ik mijzelf erop dat ik meteen naar de paragraaf over warmteafvoer spring, omdat slechte thermische huishouding de meesten diskwalificeert als high end performance apparaat.

Midrange laptops zijn oververtegenwoordigd in de markt. Voor een apparaat voor "soms erbij" moeten we niet klagen over minder degelijkheid of comfort. We krijgen wat we betalen. Het enige dat mijn persoontje de industrie verwijt is dat ze zichzelf en haar klanten met de Ultrabook specificatie het bos in stuurt. Looks en gewicht zijn in deze specificatie te dominant ten opzichte van performance, comfort en betrouwbaarheid.
Jammer hoor, mijn Vaio uit 2010 werkt nog als zonnetje. Het enige dat ik gedaan heb is Windows 8 er op zetten. Dat scheelde voor mij 40 seconden minder wachten met opstarten. Het volgende is misschien de harde schijf vervangen, maar daar wacht ik wel mee tot ie gaat ratelen. Ik heb tegenwoordig toch mij back-up in Onedrive.

De opvolger wordt dus geen Sony, Ik spaar nu rustig door voor de Surface pro 4 zodat ik die kan kopen als die uitkomt.
Same here! Ik ben nu druk bezig met de backup richting OneDrive, zodra dat klaar is wil ik HDD vervangen door SSD.
Vaio was begonnen als Sony's pc-merk in 1996. De naam stond aanvankelijk voor Video Audio Integrated Operation, maar dit werd later omgedoopt in Visual Audio Intelligent Organizer
Nooit geweten, maar dat verklaart wel de (vele) bloatware op dit gebied die je gratis bij je laptop erbij krijgt.
bij vaio laptops had je op de sony site vaak een optie voor een clean install
Klopt. Tegen betaling, jammer genoeg. Dus toen zelf maar de Windows key uit het BIOS gehaald en een schone Windows geïnstalleerd :P
Toen bleek toch dat Sony een ramp is wat betreft drivers, voor de Vaio Pro 13 in ieder geval.

Veel meer zitten kloten, maar gelukkig is het uiteindelijk wel gelukt. Achteraf had ik er misschien wel wat geld voorover gehad, maar die 50 euro was ook wel echt teveel.
Was inderdaad niet goedkoop, zal ongeveer overeen komen met het bedrag dat ze normaal gezien krijgen om deze bloatware mee te installeren.

Kwa drivers was sony inderdaad nogal eigenzinnig, waren dus ook niet de meest ideale laptops om linux op te instaleren (bij lenovo heb ik op dit vlak betere ervaringen ook al kan dit aan de populariteit liggen)
Bij elke nieuw gekochte laptop krijg je een hoop bloatware.

Zowel bij Asus als bij Acer, daarom is het verstandig om zelf een nieuw clean Windows erop te gooien.
Zonder media kom je niet ver met Windows 8.1 op een laptop in UEFI. En met PCDecrapifier komt het allemaal wel goed. Zie meer vern**kte installaties met alle problemen van dien door mensen die denken dat een clean install beter is.

Vooral van die sukkels die extreem beginnen te partitioneren op een enkele hardddisk en dat soort ongein. Of een wazige ISO gebruiken van een onbekende bron. UEFI uitschakelen en een illegale key gebruiken omdat ze geen "OEM" media aan praat krijgen. De helft van de drivers vergeten. Eerst een 8.0 installatie doen met een 8.1 upgrade er overheen terwijl systeem standaard 8.1 levert. Of dat ouderwetse Windows 7 er op zetten. Of klagen over bloatware maar ondertussen de zooi volknallen met Start8 en andere shit inclusief zogenaamde memory optimizers en dergelijke.
Ik snap je punt, maar er is niks mis met het 'oude' 7. En sommige mensen kunnen gewoon niet werken zonder startmenu, dus zodoende Start8. Bovendien, zelf vrijwillig Start8 installeren -> Start8 is géén bloatware. Bloatwareprogramma's zijn programma's die voor- of meegeïnstalleerd worden met iets en waar de gebruiker niet om gevraagd heeft. Tot slot, wat bedoel je precies met memory optimizers?
Bloatware die mensen installeren omdat hun systeem traag zou zijn :D
Hmm, ik snap wat je daarmee bedoelt. Dat is idd een ramp. Maar Classic Shell/Start8 gebruikt (bijna) geen resources, misschien nog wel minder dan het startscherm (geen live tegels), en het maakt voor mij en anderen het werken met de computer een stuk productiever en gemakkelijker.
jijhebt het geloof ik over sjaken die menen laptops te kunnen installeren. Volgens mij gaat de discussie hierboven over het ontbreken van een windowsinstallatie medium. Daarnaast is Start8 (zie opmerkinge ColonelPhantom) geen bloatware. Volgens mij is bloatware zoiets als ASUS " superhyperultradvdvieuwer" terwijl windows media player gewoon prima dvds kan afspelen.
Maar die cleane Windows leveren ze er niet bij. Enkel van die dwaze recovery dvd's of partitie.
bij sony kon je juist zelf de laptops samenstellen zoals jij het wilde.
Qua specs en proc etc met zelfde uiterlijk. Dit vond ik altijd ook één van de sterke kanten van sony.
Hiernaast bood sony bij die samenstelling een optie om de laptop te voorzien van een clean installatie (dus zonder bloatware). voor zover ik weet was deze optie praktisch altijd een gratis dienst wanneer ik erop keek (gratis actieoptie).
Nooit last van gehad, maar ik boot ook gelijk vanaf een Linus stick en overschrijf de interne disk zonder ooit Windows op te starten ;-)
Dus je gebruikt gelijk Linux? Welke versie gebruik je dan? Graag je uitleg
openSUSE... Dat is de 1-na populairste Linux, na Ubuntu waar trouwens ook niets mis mee is. De meeste andere zijn niet erg stabiel en/of gebruiksvriendelijk (Fedora bijv, meer gericht op testers, of debian, meer gericht op experts) of hebben een kleine userbase en vaak dus weinig support van third parties en weinig software beschikbaar. Daar de verschillen tussen Linux distros mijns inziens gewoon klein zijn en zelden echt de moeite waard zou ik als normale eindgebruiker gewoon voor of Ubuntu of openSUSE gaan. De rest is leuk voor enthousiaste fans maar niet als je gewoon je computer wilt gebruiken.

Geen populaire mening wellicht, maar wel praktisch.
Ik heb ook een Vaio uit 2011 die het nog steeds prima doet. Goed, laatste games moet ik best terugschalen maar over het algemeen goed voor 90% van de gevallen. Vond het ook jammer dat Sony eruit stapte, want had hun ook op het oog om een vervanger van m'n laptop te leveren.

Maar ja, ze hadden niet wat ik wilde en was erg gecharmeerd van de SP2. Deze toen gekocht en dat is een erg mooie aanvulling op de Vaio. Eigenlijk had ik moeten wachten op de SP3 want dat is een volwaardigere opvolger/vervanger. Ik snap je dus wel dat je een SP4 wil gaan nemen wanneer die uitkomt (of een SP3 in de uitverkoop).
ja voor mij was het ook echt een klap dat ze aangaven ermee te stoppen.
ik ben altijd gecharmeerd geweest van sony. En ze boden precies wat ik eiste in een laptop.
Ook toentertijd waren ze praktisch enige fabrikant die al een IPS full hd paneel in een 'betaalbare' laptop stopte (sony vaio SE).

sinds ik deze laptop heb zijn er allerlei mensen om mij heen ook overgestapt op sony door het chique uiterlijk en goede werkbaarheid van mijn laptop.
Beste vriend een sony vaio pro en mijn vriendin een sony vaio fit (niet de e).
Interessant dat het artikel eerst melding maakt dat de groei van het laptopsegment afneemt, en dat als reden geeft om zich op tablets te richten en daarna en passant meld dat tablets ook niet meer groeien.

Persoonlijk denk ik dat laptopfabrikanten het aan zichzelf te danken hebben. De markt overspoelen met modellen met onduidelijke type-nummers, lelijke plastic behuizingen die aanvoelen alsof ze 6 maanden meegaan en het meeleveren van crapware waardoor je een uur bezig bent met verwijderen voordat je de laptop kan gebruiken.

Daarnaast slechte support: Op mijn VAIO Z uit 2010 kon ik geen Windows 8 draaien met dual-gpu support. Oh en toen de scharnieren kraakten moest ik 790 euro voorschieten om "het scherm" te vervangen.

Aan de andere kant is een laptop van 5~6 jaar oud ook nog steeds prima te gebruiken. Daarnaast denk ik dat de opkomst van 2-in-1 convertible apparaten zoals de T100 een rol spelen.
Tablet en smartphone markten zijn in westerse landen verzadigd.

Terwijl smartphones nog een trend/mode element hebben waarbij mede onder sociale druk elk jaar vervangen moeten worden en daarmee nog een vervangingsmarkt bestaat en de tweede handse model van vorig jaar een ander segment aan het bedienen Is geldt dat voor tablets niet.

Mensen die een goede (duurdere) tablet hebben gekocht vervangen die niet zomaar omdat ze er alles nog op kunnen doen.

In goedkopere segmenten kun je meer wegzetten maar zijn marges kleiner en concurrentie moordend. Ook is er sprake van verdrukking door oudere modellen en modellen die mensen gratis hebben gekregen en tegen de helft van retail aanbieden.

De reden dat je voor 400 euro een lcd met intenet van 40 inch kunt kopen heeft met verzadiging te maken. Mensen gaan niet zomaar TV vervangen van een paar jaar oud terwijl ze er ook een chrome stick voor kunnen kopen.

Uit eindelijk krijg je meer voor minder, maar als partijen uit een sector stappen is dar voor ons een slechte zaak. SoNY ivm design en SAMSUNG omdat ze vrijwel alles in eigenbeheer kunnen maken en momenteel qua ssd,schermen, geheugen tot de top behoren.
Het vreemde is juist dat Samsung overal tot de top behoort (SSD, geheugen, schermen zo erg zelfs dat mensen actief zoeken naar Mac modellen met een Samsung scherm ipv inferieure LG modellen) en je dus zou verwachten dat ze een extreem hoge kwaliteit product tegen scherpe prijzen (want geen winstmarges van externe leveranciers omdat ze alles zelf maken) leveren als ze dit alles bij elkaar voegen. Als ik de reacties hier lees krijg ik echter het omgekeerde beeld.
Hangt af van welke modellen mensen kochten. Ik ben altijd Sony vaio fan geweest tot ik de Samsung series 9 in handen kreeg - dat is nog eens kwaliteit, Sony kan daar niet aan tippen...
Veel Apple gebruikers denken dat APPLE alles heeft uitgevonden en heeft gemaakt, iphone gebruikers die je uitlegt dat tussen mijn Samsung mobieltje en hun iPhone niet veel verschil zit en vrijwel alles bij Samsung vandaan komt (scherm, CPU, geheugen) en alleen behuizing en waar alles in elkaar is gezet bij anderen vandaan komt, doet mensen huiverig/spastisch reageren.

Het gevaar is dat leiderschap zo weer verloren is.

Mensen die meerdere Galaxy's hebben gehad, raken erop uitgekeken, tussen 4 en 5 zit geen enkele feature die je actief gebruikt, sterker nog, ik gebruikte temperatuur/luchtvochtigheid meter in S4 regelmatig, die hebben ze weggelaten, terwijl de vingerprint scanner in de S5 alleen bij Paypal zou moeten werken, maar vaak herkend deze de vinger niet goed. Om maar te zwijgen van de bloatware.

Ik heb voor mezelf al besloten om S6 over te slaan en mogelijk pas in 2016 naar een stock android te kijken. (hopelijk is er dan een Nexus van Samsung)

Maar vaak weten mensen niet hoe goed Samsung is. Van assemblage fabriek voor Philips tot marktleider (en schepen bouwer). Maar zoals Philips en Sony al eerder is overkomen op AV gebied, kan het hen ook overkomen.

Aan de andere kant zie je dat bedrijven zoals Western Digital, gewoon SSD min of meer links laten liggen. Die zal straks de boot missen. Wat erg jammer zou zijn.

LG heeft soms mooi design, maar het lijkt haast een Koreaans B merk.
Kun je mij toelichten waarom LG haast een Korreaans B merkt lijkt? Zoals wat? Zie graag je onderbouwing hiervan.
Google bijvoorbeeld maar eens op MacBook Samsung screen vs LG screen
Anoniem: 457607 @Ramon23 december 2014 11:08
Ik ben het op zich met je eens, maar de consument zelf is ook deels schuldig, door zijn lage prijsverwachting. Die is alleen waar te maken door matige produkten te leveren en veel concessies te doen.

Toen ik mijn eerste laptop kocht had je niets fatsoenlijks onder de 1500 euro. Nu adviseer ik veel mensen bij laptop aankopen en schrikken ze al bij 4 a 500 euro (dat terwijl ik ze typisch richting de 700-1000 euro praat).
Dat Samsung stopt is heel jammer. Ik heb meerdere laptops van hhen gehad of aangeraden en nooit last mee gehad: scherpe prijzen voor mooie specs en goede afwerking en design .
Dat Sony weg is, ga ik niet merken: te hoge prijzen voor standaard specs.
De keuzemogelijkheden worden wel beperkter, misschien dat de achterblijvers hun marges nu kunnen verhogen?
Grappig, jij ervaart Sony als niet bestaand zijnde (voor jou dan) en ik vind Samsung als niet bestaand zijnde.
Ik moet je inderdaad wel eerlijk toegeven dat Sony altijd hoog in de prijs zat en ik met een half oog stiekem wel eens naar Samsung heb gekeken maar dat nooit interessant heb gevonden.
Bouwkwaliteit van Sony, is naar mijn mening, altijd op de gehele linie beter geweest dan Samsung.
Natuurlijk heeft Samsung ook uitzonderingen, zoals de alu ultrabooks.
Sony heeft de bouwkwaliteit van de Apple MacBooks, Samsung kwam daar alleen met zijn topmodellen in de buurt. Maar voor iedereen die gewoon een goede laptop wilde hebben, had Samsung genoeg keuze.
Maar dat is nou net het probleem: als het even duur is gaan mensen (terecht) voor een Mac, waar je geen bloatware hebt, een hogere verkoopwaarde hebt, nog meer show factor als het je daarom gaat en je kunt er ook nog eens een cleane Windows op draaien.

Zeker met de opkomst van de iPhone / iPad en de integratie tussen iOS en OSX een no-brainer. Mijn inziens is dat dan ook een van de belangrijkste factoren geweest en mis ik dat in het artikel: de invloed van iOS en de integratie met OSX (met daarbij de herrijzing van Apple) op de ondergang van Sony gezien het gelijke segment dat ze bedienden.
Klopt. Apple kwam terug met de iMac, en veroverde zelfs een paar procent marktaandeel. Maar de iPod, de iPhone en de iPad waren mega klappers voor Apple. Vooral die laatste heeft een effect gehad op de laptop markt: velen kunnen toe met een iPad, die hebben geen laptop meer nodig.

En als ik 1000 euro te besteden heb, dan komt er inderdaad een MacBook Air, en geen Sony Vaio ultrabook, hoe mooi die laatste misschien ook is...
Nouja, zelfs ik (als Sony Vaio Pro 13-bezitter) moet daar toch wat van zeggen.

Sony's laptops hebben inderdaad ongeveer de bouwkwaliteit van Macbooks, Sony bracht dan ook voornamelijk laptops uit van ~1000 euro. En een Macbook kost dat ook ongeveer.

Samsungs topmodellen (~1000 euro dus) kwamen daar ook bij in de buurt. Dat zij ook modellen verkochten voor minder geld die daarom mindere kwaliteit bieden, is natuurlijk een irrelevante vergelijking.
nee absoluut niet. Het hele punt hierboven was namelijk dat Samsung laptops juist goedkoper waren. Ja als je bezuinigt op cruciale onderdelen (koeling en bouwkwaliteit), dan is dat ook niet zo gek dat het goedkoper kan. Het mooie van Sony was juist dat deze goed konden concurreren met Apple op zowel prijs als kwaliteit.
Hierboven wordt gezegd dat Samsung slechtere bouwkwaliteit biedt. Duh! Bij de budgetlaptops, laptops die de helft van het geld van een Macbook kosten, kan je onmogelijk dezelfde bouwkwaliteit verwachten. Die vergelijking is niet eerlijk. Je zou alleen Samsung laptops met dezelfde pricetag kunnen vergelijken - en die hebben dan ook de bouwkwaliteit die je verwacht voor een premium pricetag.

Dat Sony amper budgetlaptops maakte, zorgt ervoor dat de laptops over het algemeen een goede bouwkwaliteit hadden. Dat is hetzelfde truukje als dat Apple uithaalt: enkel premium aanbieden zorgt ervoor dat je merk premium blijft.

Je dient echter premium te vergelijken met premium, en niet het goedkoopste model van merk A met het goedkoopste model van merk B te vergelijken. Want het goedkoopste model van merk A kost 500 euro en die van merk B 1000 euro.
nee ben ik het niet mee eens. Zelfs als je budget apparaatjes maakt kan je nog een zeker kwaliteitsmaat hanteren. Het kost immers meer om een goedkopere productielijn op te zetten dan de duurdere behuizingen te gebruiken met lagere specs. Ik denk dat je qua BOM een minimaal verschil krijgt in redelijk goedkoop plastic of iets duurder, maar kwalitetatief beter Kunststof. Dat zal mekaar niet veel maken. Samsung heeft er echter bewust voor gekozen geen gebruik te maken van hoogwaardige materialen (dat zien we ook terug bij de galaxy S toestellen met gebarsten achterkantjes. Dat plastic is hartstikke breekbaar.


Overigens geldt de stelling ook over de hele linie en niet alleen in het budget segment. Ook de premium modellen zijn qua bouwkwaliteit niet bepaalt goed in vergelijking met andere fabrikanten. Met name de koeling laat te wensen over.
Ik wou net zeggen... De bouw kwaliteit van Sony is echt stevig en robuust. Daarnaast een hele mooie nieuwe design toen in die tijd. Samsung daarin tegen is mijn ogen goedkoop, geen mooie design en het voelde goedkoop plastic.

Begrijp mij niet verkeerd, de specs daarintegen was ook te compenseren met de prijs.
Opgelet de laatste reeks van Sony Vaio (Sony Vaio sve 14) is er echt geen sprake meer van bouwkwaliteit en geen support. Kijk maar naar de Wifi problemen alsook het probleem met de hinges die afbreken.
dit was dan ook het 'budget' segment van sony, ongeveer vergelijkbaar met de vaio E.
de vaio pro, fit (niet E), tab 11/13, SE, Z daarentegen waren geweldige kwaliteit..
Bij mijn SE zaten twee videokaarten in (eentje AMD waar ik nooit hoge pet van had maar helaas zat er nou eenmaal in) en ja hoor AMD videokaart kaduuk na jaar. Aangekaart, opgehaald met speciale doos, vrijdag ingeleverd en woensdag weer terug met volledig nieuw moederbord (en poetsdoek).
Ik denk dat veel mensen te positief zijn over de bouwkwaliteit van de Vaio's (en dan heb ik het over de hele lijn, niet alleen de high-end producten).

Ja, in de begin jaren was dit zeker het geval, maar na 2008-2010 heeft Sony zijn kwaliteitsstandaarden flink laten zakken om in de PC prijzenslag mee te kunnen.
Wat denk je van de IBM thinkpads versus de lenovo thinkpads?

Alleen de naam is gebleven, de kwaliteit is bedroevend geworden onder lenovo, maar de prijs is dan ook gedaald...
Grappig, heb beide merken in gebruik.

Mijn ervaringen zijn wat anders. Ik zie de val van Samsung in de laptop markt vooral door gemis aan kwaliteit.

Tuurlijk de specs zijn mooi op de lijstjes die ze presenteren. Maar heb nu 3 verschillende modellen in mijn handen gehad en bij elke was de bouwkwaliteit om te huilen. Als top punt de Ativ Book 8 die voor 1600 de toonbank over ging. Wat er mis mee is? De glasplaat over het scherm piept en kraakt als je alleen al het scherm open doet. Het plastic sluit niet mooi aan op het metaal, ook hier piept en kraakt de boel. Intern zit het ook niet helemaal goed. Erg veel throtling issues bijvoorbeeld en na 10 maanden begon 1 van de koelers te ratelen. Een andere laptop weer waar bijvoorbeeld opeens het trackpad volledig bij stopte.

Sony daarintegen, mis ik op de markt. Helaas is de markt gewoon veranderd. Heb nogsteeds een Vaio Z13 die al sinds 2011 zijn ding doet zonder enige problemen. Licht, goede bouwkwaliteit, goed scherm en in die tijd enorm goede specs. Was gewoon een Macbook pro 15 inch in een 13inch laptop behuizing. Nadeel, dit model had een enorm hoge prijs voor een 13inch laptop. De Vaio SA13 was ook een mooi apparaat. Helaas gehinderd door een niet geweldig scherm bijvoorbeeld. Ze lieten wel wat steekjes vallen de laatste jaren. De Vaio pro 13 had wel weer echt die Vaio spirit. Helaas wat luidruchtig. Moet zeggen dat de laptop markt nu erg zwak is geworden en er weinig echt goede modellen nog zijn. Teveel laptops met een compromis hier en daar en of gewoon niet degelijk genoeg.
Samsung is een prima onderdelenproducent maar niet echt een goed designer van consumentenproducten, ik roep dit al jaren. Erg tevreden met de Samsung SSD in mn MacBook Pro late 2008; het apparaat kan zo weer een paar jaar mee tot de skylake MacBook Pro's op de markt komen en ik overstap.
Maar dan vraag ik me af, konden zij de tak van Sony niet verkopen dan?
Er komen steeds méér goedkope laptops op de mark, de reden is denk ik ook dat Samsung zich wil richten op de gebogen flatscreens, een markt waar nú de winst te behalen valt, Samsung weet gewoon wanneer ze in of uit projecten moeten stappen. Zoals nu met de laptops het geval is.
Dat ze juist snel uit projecten stappen geeft aan dat ze geen visie hebben en alleen met producten bezig willen houden die veel winst maken. Vaak moet er gewoon geinvesteerd worden in combinatie met een visie om een product echt succesvol te maken. Wat dit betreft is Samsung dus ook meer een volger dan een innovator
Dat is een illusie, alle fabrikanten kijken heel goed naar elkaar en iedereen vindt zo ongeveer hetzelfde uit op hetzelfde moment omdat de markt daarom vraagt. En er worden constant ideeen hergebruikt; kijk bijvoorbeeld naar 3D en VR - dat ballonnetje is al wel drie keer opgelaten.

Samsung is daarin niet anders als een Asus, Acer, Toshiba of Apple. Ja, ook Apple is geen innovator per sé. Al deze bedrijven hebben interessante technologien of innovaties op de markt gezet. Samsung met AMOLED, Toshiba met Toslink en een reeks andere dingen, Apple met Thunderbolt, enz. En ook Apple beweegt mee met de markt, zei het wat minder rigoreus, kijk bijvoorbeeld naar de goedkopere versies van Iphones en Macbooks.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 14:26]

Tuurlijk kijken fabriekanten naar elkaar. Maar visie maakt het verschil tussen een product dat uitsteekt boven de rest of gewoon 1 van de zovelen.

Waar bijvoorbeeld met de Sony Z serie 1 van de eerste laptops was met een carbon fibre composiet materiaal samen met aluminium bracht, high end specs in een 1.3kg wegende laptop was dit iets totaal nieuws ver voordat de ultrabooks op de markt kwamen. Dit was visie. Of Apple die uit een blok aluminium een laptop ging produceren. Oftewel een bekend product pakken en compleet omgooien tot iets nieuws. Samsung heeft dit nooit gedaan en zijn qua bouwkwaliteit ook nog eens minder dan bijvoorbeeld Asus.
Samsung heeft dit wel gedaan met de Galaxy toestellen. En is daarmee ook succesvol geweest. Galaxy stond jarenlang voor het meest uitgebreide high end toestel op Android, als eerste met Amoled. En daar is ook echt wel in geinvesteerd, zeker qua marketing.

Samsung zag daar, net als Sony en Apple in jouw voorbeelden, een markt waar het een verschil kon maken.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 14:26]

Ze hebben alleen een smartphone met een amoled scherm gemaakt.......Dat is gewoon een logisch vervolg qua productie. Als dat het verschil moet maken.....

Dat is net zoiets als een laptop produceren met een snellere cpu. Dat is een evolutie maar geen revolutie. Alleen de Note was disruptive geweest. Dat noem ik dan wel enigzins een revolutie. Maar dat is de smartphone markt na jaren kunnen groeien erin. In de lapto pmarkt hebben ze echt weinig gepresteerd.
Maar het gaat dus helemaal niet om werkelijke innovatie. Alle innovatie is slechts een doorontwikkeling van iets bestaands. Schokkend is het allemaal niet; een AMOLED scherm is dat niet, een alu of koolstof behuizing is dat ook niet, een Toslink kabeltje is dat ook niet. Het is leuk, het is nieuw, maar het verandert verder niets aan je gebruik van het apparaat, hoogstens maak je een kleine kwaliteitsslag tov wat er daarvoor was. Eigenlijk net zoals een cpu upgrade werkt, dus.

Het enige wat telt is dat een product goed in de markt wordt gezet op het juiste moment, en dat dit resulteert in hoge sales. En als die sales écht hoog zijn in verhouding tot de rest, tja dan mag je er het stickertje revolutie op plakken maar in hoeverre is dat relevant? We gebruiken nog steeds, na al die 'revoluties' gewoon een laptop, of een tablet, of een smartphone.

Er lijkt enorm veel te veranderen maar dat valt allemaal wel mee.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 14:26]

Ben ik het niet mee eens. De unibody concept van Apple was totaal iets nieuws in de laptop markt en bracht een uitzonderlijke constructie methode. Er waren maar toen zeer weinig echt goed utiziende laptops die ook nog eens goed gebouwd waren. Sony had de Vaio lijn waarbij ook een aantal unibody elemenenten zaten maar combineerden dit met koolstof. Dit is meer dan iets betere specs, of incrementele verbteringen.

Het verschil tussen een standaard plastic laptop en een volledig uit aluminium gefreesde laptop is te groot om eht incrementeel te noemen.
Het is en blijft een laptop die exact hetzelfde kan als een plastic exemplaar. Uiteindelijk wordt er niets fundamenteel anders, het materiaal heeft andere eigenschappen en daar kán je voordeel van hebben. Maar dat maakt het niet revolutionair. Misschien in jouw ogen, maar dat telt helaas niet.

Revolutionair was het eerste touchscreen, het eerste flashgeheugen, de eerste GSM, de eerste mobiele PC, de rest is gewoon (schijn) innovatie en geneuzel in de marge en doorontwikkeling van wat er reeds bestaat. Natuurlijk roepen alle fabrikanten dat hun innovatie het beste en het nieuwste is, maar dat is marketing. Ook de voorgestelde gigantische voordelen zijn grotendeels marketing. In de basis verandert er niets.

Overigens je zegt iets over bouwkwaliteit en unibody alsof Apple daarin iets geweldigs bracht, maar heb je ooit een oude Toshiba Satellite (Win95 tijdperk) in je handen gehad? Waarschijnlijk niet, anders was je niet met dit argument aangekomen. Die dingen waren onverwoestbaar en geheel opgetrokken uit plastic.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 14:26]

Die oude toshiba's waren daarintegen 3x zo dik. Dat is geen vergelijking :-P

Ik denk dat we verschillende opvattingen erover hebben. Met jou insteek is een Straal vliegtuig ook maar een evolutie van en Prop vliegtuig.
Nee. Straalmotoren zijn een nieuwe techniek en revolutionair, er is duidelijke, meetbare en aanzienlijke vooruitgang die het propeller aangedreven vliegtuig uit de markt duwt voor veel toepassingen.

Maar een upgrade van de straalmotor waardoor je er verder mee kunt vliegen of zuiniger kunt omgaan met brandstof bijvoorbeeld, dat is weer innovatie en niet revolutionair. Tenzij men er ineens achter komt dat je bijvoorbeeld met de helft van de brandstof toe kan, misschien.

Op dezelfde manier is een unibody constructie voor een laptop niet revolutionair: je laptop wordt er niet aanzienlijk sneller of beter van, ook niet per definitie steviger of duurzamer (want een val van 2 meter is voor de interne componenten net zo dodelijk, of zelfs nog meer dan bij een plastic constructie met meer 'vering' om de klap op te vangen, zie de kreukelzones bij auto's).

Kortom je hebt er geen fuck aan, het LIJKT enorm veel degelijker en steviger te zijn en zo voelt het ook, maar in praktische benadering heeft het weinig toegevoegd nut behalve als koellichaam. En daarvan merk je als eindgebruiker bijzonder weinig. En dat blijkt ook, want waar alle propellervliegtuigjes van vroeger nu wel zijn vervangen door straalmotoren (waar dat passend is natuurlijk), is het niet zo dat alle laptops nu vervangen zijn door unibodies. Sterker nog je ziet ze bijzonder weinig.

Wat in jouw voorgestelde 'revolutie' aan de hand is, is onderstaande. Verder niets.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Productdifferentiatie

En dat is precies wat Apple doet, wat Samsung doet, wat Sony doet, en ook HP en Lenovo doen. Allemaal één pot nat. De één kan een innovatie alleen wat beter in de markt zetten als de ander, of een differentiatie als een innovatie in de markt zetten. Dat laatste is waar Apple zich veel van bedient (niet alleen, maar het gebeurt regelmatig).

*overigens: het is natuurlijk logisch dat er twintig jaar na dato een slankere laptop gebouwd kan worden dan een Toshiba Satellite van toen, we zaten toen nog op 350 - 180nm en nu op 32/22nm... Maar dat ligt natuurlijk aan de unibody, volgens jou :) 8)7

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 14:26]

Je mist een deel van de revolutie die er gebracht is aan de gadget industrie. De focus op premium materialen. Hiervoor zijn complete fabrieken omgetoverd en de consument let nu meer op duurzaamheid en gevoel van een product.

Dit beschrijft een deel van het fenomeen http://www.ledinside.com/...cate_in_sapphire_industry

Jaren terug was alles van plastic, mobieltjes, laptops, tv's etc. Apple, Sony en nog wat merken hebben altijd aan het voor front gestaan van nieuwe materialen om hun producten in te bouwen. DIt heeft deze merken groot gemaakt.

De revolutie in dit geval is dat de focus verlegt is van puur specs naar ook eht gevoel van het product, de materialen en " premium" kwaliteiten.

En je merkt de verschillen in kwaliteit wel degelijk. Daarnaast de Toshiba's uit die tijd waren over de 5cm dik. Tuurlijk voelt een laptop als een tank aan met deze massa..Pak maar eens mijn Ativ Book 8 beet van Samsung, mijn oude Macbook pro15 inch en mijn oude Vaio Z13. Allemaal soortgelijke formfactors qua dikte. De Vaio is alleen veel kleiner. Het verschil in duurzaamheid is gignatisch en daarintegen het gevoel voor de gebruiker ook. Dit is dan ook het punt van toen ik deze discussie startte. Samsung heeft altijd achter gelopen op andere bouwers en dit is naar mijn mening ook de reden dat ze het niet gehaald hebben.
Nogmaals, en je zegt het zelf, dit is productdifferentiatie. Geen revolutie. Omdat iedereen plastic spul produceert, staan er fabrikanten op die een ander materiaal gebruiken. Bam. Klaar. Einde discussie: dit is differentiatie.

De enige revolutie die er is geweest is aan de fabricagekant, want er ontstaat werk voor metaalbewerkers. Daar is alles wel mee gezegd.

Voor de eindgebruiker is dit differentiatie. Een plastic laptop is net zo nuttig als een unibody laptop. Maar in een wereld van plastic laptops valt een unibody laptop op. Vroeg de consument daarom? Nee. Die vraag werd gecreeerd. Dat vervolgens de consument roept dat het jammer is dat bijv. Samsung dat niet toepast is misschien wel juist een strategie van Samsung geweest. Want ook het níet hebben van een product is een vorm van differentiatie, kijk bijvoorbeeld weer naar Apple die daar heel bewust mee omgaat.

Overigens val je wat mij betreft direct af als geloofwaardig wanneer je zegt dat mensen iets 'premium' willen. Premium is een pure marketingterm die verder compleet nietszeggend is. Laat dat los. Premium bestaat alleen zodat er een hogere prijs voor eenzelfde product gevraagd kan worden en om mensen zich speciaal te laten voelen als ze dat bedrag ervoor neerleggen.

Je ziet hetzelfde nu met display technologie. Waarom denk je dat 3D ineens weer de kop opstak? Juist: omdat de TV-verkopen inkakten. Want het is allemaal lood om oud ijzer; iedereen verkoopt namelijk in grote lijnen hetzelfde. En daar is ie weer: productdifferentiatie. Zodat je als consument kan zeggen: kijk, ik heb 3D TV. Of: kijk, ik heb een laptop uit één stuk aluminium. En nu recent: kijk ik heb een display van saffier. LEKKER BELANGRIJK. Misschien moeten we met z'n allen gaan juichen dat we hoogwaardige materialen in apparaten duwen die na 2-3 jaar worden vervangen, ik stel liever de vraag of er ook echt een toepasbaar en aanvullend nut is voor mij als gebruiker. En een display van saffier of een unibody laptop maakt dan geen bal uit.

Enne, die gadget industrie, het zal wel, maar ik zie toch nog echt heel veel plastic spul hoor.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 14:26]

Sorry, maar ik verlies mijn geloofwaardigheid? Ik werk voor een grote Koreaanse producent van producten.

Het zogenaamde premium is degelijk geen marketing term. De vraag voor hoogwardige materialen is hoog. Mensen prefereren roestvrij staal bijvoorbeeld boven plastic. Dit zien we in de vraag terug, Dit is overigens ook duurder natuurlijk, maar daar willen mensen voor betalen. Het is ook gewoon technisch gezien duurzamer. Ondanks dat we in een consumeer cultuur zitten en producten niet eens de levensduur uitleven, geeft het mensen een prettiger gevoel. Het is dus neit een eenzelfde product. Maar een hogere kwaliteit op sommige punten waar mensen voor willen betalen. Of ze het benutten is een ander verhaal.

Met de tekst betreft of het verschil maakt betreft nut ben ik het met je eens. Maar wat zeer belangrijk is voor constumenten is nu juist de "expiernce". Jij benaderd dit echt puur als een Tweaker, je kijkt puur naar de functionaliteit (denk ik). Maar waar de laatste 10 jaar een verschuiving is betreft functionaliteit naar gevoel van een product is veranderd bij de consument gaat die gedachte dus niet helemaal meer op.

Het argument of consumenten erom vroegen is nutteloos. Succesvolle producten zijn juist voor een groot deel producten geweest waarvan consumenten niet wisten dat ze het nodig hadden of wilden hebben. Dit soort producten zijn juist de hits op de markt. Voordat de Walkman bestond wist ook niemand dat ze dit nodig hadden/wilden hebben. Toen het er was liep iedereen ermee.
Premium geen marketing term? Hm...

http://en.wikipedia.org/wiki/Premium

En je zegt wederom zélf dat er geen praktisch voordeel is aan deze materialen, dat de consument er niet zelf om heeft gevraagd maar dat het een poging is een vraag te creeren (wat ik ook zeg). En toch denk je dat dit geen productdifferentiatie maar 'een revolutie' is.

Sorry maar ik kan dit niet meer serieus nemen nu.
Het is een marketing noemer voor een hogere klasse. Haalt niet weg dat het net wat extra's is. Preium class in een liegtuig is ook meer beenruimte en een betere stoel. Je krijgt gewoon meer voor een hogere prijs.

en je draait mij woorden om. Ik zeg dat een hoop revoluties producten zijn geweest waar in eerste instantie mensen niet om vroegen omdat ze niet wisten dat ze het nodig hadden totdat het bestond.
@Vayra & Rin
de invloed van een laptopbouwer op zijn product is mijns inziens op twee vlakken: componenten inkoop en integratie.

Bij de componenteninkoop is een bouwer afhankelijk van wat op de markt te koop is. Wat dit betekend hebben we kunnen ervaren toen alle hoge resolutie displays naar de tabletassemblage gedirigeerd werden. Fascinerend genoeg is geen bouwer hierin dwars gaan liggen, diegene die als enige hoge resolutie displays voor consumentenlaptops had aangeboden zou het hele speelveld voor zichzelf hebben kunnen opeisen. Dat dit niet is gebeurd kan ik alleen maar verklaren doordat hardware fabrikanten bij de opkomst van de tablets onzeker zijn geweest over het voortbestaan van de laptop als product. Een conclusie die ik niet kan accepteren. Die fabrikanten analyseren het gebruik van een product toch?

Meer in de cirkel van invloed ligt de integratie. Ervaring met de laatste generaties producten leert ons dat bij consumentenlaptops het accent ligt op gewichtsbesparing en looks. Of het ding daardoor een onmogelijk dun (doorbuigend) toetsenplatform krijgt, zijn warmte niet kwijt kan en componenten zonder soldeerbout niet zijn te vervangen is secundair.

Ik sluit me bij Vayra aan wanneer hij stelt dat innovatie iets totaal anders is als productontwikkeling. Van mij hoeft het niet eens innovatie te zijn. Met gewoon down to earth productontwikkeling ben ik al heel blij. Die koeloplossingen bieden nog zoveel ontwikkelpotentieel met technieken die standaard in de stromingsleer bekend zijn. Als daaruit toevallig een innovatie uit voorkomt (nieuwe koeltechniek door dramatische oppervlakte vergroting of stroomversnelling) dan is het meegenomen. Wordt de techniek ergens anders in de techniek al gebruikt verwordt het weer tot productontwikkeling.

Innovatie? Misschien is de batterijtechniek nog het meest voor innovatie geschikte facet van een laptop.
Klopt niet helemaal. componenten inkoop is vooral intern. Behuizingen etc moeten nogsteeds gefabriceerd worden. Het gebruik van metalen is door Apple en Sony in laptops toch wel aangejaagd. Sony deed dit met gemengde opbouw van magnesium en aluminium. Apple met zijn unibody constructies. Dit in een tijd dat laptops eigenlijk niet heel erg portable waren, logt, zwaar en ook niet echt mooi (al is dit persoonlijk).
De revolutie was dat componenten in een nieuwe behuizing verwerkt werden die notabene de hele gadget industrie veranderd hebben. Waar vroeger alles plastic was. Willen mensen nu meer premium materialen waaronder dus verschillende soorten metalen vallen.Hiervoor zijn hele fabrieken veranderd om dit op te vangen. Het was dus wel degelijk een revolutie. Een stylistische dat wel.
En daarbij Euhm de MacBook Retina gemist?
De ontwikkeling van de straalmotor was een uitvinding. De uiteindelijke toepassing en het op de markt brengen van straalmotoren in vliegtuigen was innovatie. Als jij morgen een manier weet te verzinnen om een wasmachine aan te drijven met een straalmotor en dat in productie brengt is dat nog steeds een innovatie, omdat het een nieuwe toepassing betreft die (hopelijk) vandaag nog niet op de markt beschikbaar is. Het op een nieuwe manier combineren van bestaande technologie is dus ook innovatief.

Verder is de mate van innovatie niet gebonden aan technologische moeilijkheidsgraad of verandering, maar aan de beschouwde waarde ten opzichte van het voorheen beschikbare middel. Het lijkt mij duidelijk dat de meerwaarde van straalvliegtuigen hoger is dan de meerwaarde van unibody notebooks.

Anyway, het is jammer dat Sony van de markt verdwijnt. Zij maakten kwalitatief goede laptops. Ik heb destijds nog een muntje opgegooid toen ik moest kiezen tussen Apple en Sony. Samsung had vanwege de slechte kwaliteit nooit mijn interesse, dus het kan mij weinig schelen dat zij weg zijn.
Het unibody concept is leuk voer voor metaalbewerkers, maar zal de gebruiker worst wezen.
Is een aanname die je maakt maar die je niet kan onderbouwen. Er is niet voor niets een grote switch naar aluminium geweest in de gadget industrie. Het voelde duurzamer aan en ook Samsung werd erop aangevallen dat ze het niet toepasten in hun eigen producten. Plastic oogt naar mijn idee in de ogen van het volk toch als goedkoper aan (Wat het ook is).
Ik zie de gemiddelde consument in de winkel nog niet naar een unibody laptop vragen. Ik zie wel dat er meer kunststof dan unibody modellen over de toonbank gaan. Dat betekent voorlopig dat ik het gelijk aan mijn zijde heb.

De kritiek op Samsung kwam niet van de doorsnee consument, maar van de "kenners" uit de media. Overigens vind ik dat ik beter af ben met een kunststof telefoon dan met aluminium. Aluminium is geen premium materiaal, het voelt niet comfortabel aan, het bereik wordt er negatief door beinvloed, het maakt de telefoon niet steviger maar wel duurder. Kortom, een volledig overrated en gehypte feature imho.
Dat betekend dat mensen het er misschien niet voor over hebben. Overigens zijn de higher end Asus laptops ook allemaal uit een blok aluminium gefreesd bijvoorbeeld. Daarnaast. Jou winkel is misschien wel niet de doelgroep en verkoopt aan een niche markt. Cijfers liegen niet. Macbooks zijn nu DE populairste premium laptops. Ik ben dan niet eens een Apple fan, verre van eigenlijk. Maar ze verkopen wel 1 van de populairste laptops op de markt en hebben hiermee als individueel merk een aardige taartpunt weten te verwerven,

Aluminium doorstaat overigens de tand des tijds mooier.

Of je aluminium prettiger vindt vast houden of niet is zeer persoonlijk. Ik heb liever geen glad plastic in mijn handen.
Who cares dat aluminium 20 jaar mooi blijft? Na 5 jaar is ook een Apple product verouderd.
Je gaat voorbij aan dat er veel meer plastic dan aluminium laptops worden verkocht. Mensen hebben het er inderdaad niet voor over omdat het een onzinnige feature is.

Plastic ligt trouwens altijd lekkerder in de hand dan metaal. Metaal is koud. Plastic hoeft niet glad te zijn.

Wil je echte prestaties op een laptop, dan kun je beter priemiejum van een ander merk dan Apple nemen.
Aanamens allemaal. Dat het jou niet boeit, betekent niet dat het anderen niet boeit.

Daarnaast roep je een hoop persoonlijek zaken. Plastic als altijd beter in de hand noemen dan plastic? SOrry maar glim plastic vind ik persoonlijk zo snel smerig worden bij aanraken dat het dan ook niet meer prettig is om in de hand te hebben.

Prestaties van een laptop zijn gelinked aan de draagbaarheid. Er is overigens een reden dat vrijwel elke grote laptop leverancier bij alle dure modellen op zijn minst aluminium in de laptop verwerkt. Al is he een stuk op plak aluminium over een plastic frame.
De gebruiker krijgt een compacte en degelijke laptop. Dat zal hem dus geen worst wezen!
Dat is een onzinnig argument - aluminium is duurder.vergelijk appels met appels: in het ultrabook, >euro 1000 segment, hoeveel laptops zijn van aluminium? Bijna allemaal, en daar zit ook nog gorillaglas tussen. Dat aluminium in de meeste premium laptop zit is wel een feit. Ik zou zelfs zeggen dat in de electronica markt het gebruik van aluminium en roestvrij staal kenmerkend zijn voor premium producten. De duurste lijnen van telefoons, laptop, televisies etc zijn er mee uitgerust. Rin heeft compleet gelijk. Goedkope troep is plastic, dat verkoopt inderdaad beter omdat het minder kost (duh) maar is dus niet 'wat de consument liever heeft' maar 'wat de consument zich kan veroorloven'.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.