Wat is de grootste kwaliteit van Blizzard? Dat het goede games maakt? Dat uiteraard ook, maar misschien wel meer nog dat de uitgever er vaak in slaagt om de juiste game op het juiste moment af te leveren. Blizzard is erg goed in afwachten tot een nieuw genre populair begint te worden, om dan een eigen game op de markt te brengen die toegankelijker is dan de concurrentie. World of Warcraft is daarvan het beste voorbeeld. De studio heeft niet voor niets het mantra 'easy to learn, hard to master' hoog in het vaandel staan.
Dat Blizzard er in slaagt om op tijd met de juiste game te komen, is vooral knap als je weet dat de studio vaak jaren de tijd neemt om aan een game te sleutelen. Zo ook bij Heroes of the Storm. Dat mochten we in 2010 al eens spelen, toen de game nog door het leven ging als Blizzard Dota en een mod was voor StarCraft II. Er wordt dus al bijna vier jaar aan de game gewerkt, wat behoorlijk lang is voor een project dat Blizzard zelf als 'kleinschalig' bestempelt.
Dat Blizzard de tijd heeft genomen, komt waarschijnlijk door de concurrentie. Toen Blizzard de StarCraft-mod toonde was League of Legends net een jaar uit en had Valve net aangekondigd dat het Dota 2 uit wilde brengen. Vooral de plannen van Valve maakte dat Blizzard opeens iets anders tegen Blizzard Dota aan ging kijken. Al was het maar omdat er een juridische strijd dreigde rond de naam van de mod. Na wat getouwtrek kreeg Valve het recht om de term Dota te gebruiken en moest Blizzard iets anders verzinnen.
Het moet anders
Het was voor Blizzard een teken om de zaken anders aan te pakken. Waar Blizzard Dota gemaakt werd door leden van het StarCraft II-team die de mod er als pure hobby in hun vrije tijd bij deden, besloot Blizzard dat het serieuzer moest, ingegeven door de snel groeiende populariteit van het genre. Er werd een klein team gevormd, nog steeds voornamelijk bestaand uit leden van het SCII-team, dat zich volledig op de mod kon toeleggen. Als eerste werd de mod opgewaardeerd tot een volwaardige game die als Blizzard: All Stars door het leven zou gaan. Daarna begon het team aan het gebruikelijke Blizzard-traject van eindeloos aanpassen en schaven, dit keer met als doel een nieuwe, toegankelijke draai aan het moba-genre te geven.
Het zou tot eind 2013 duren voor Blizzard weer naar buiten kwam met de game, die inmiddels opnieuw een naamsverandering had ondergaan en als Heroes of the Storm speelbaar was op de BlizzCon van dat jaar. Die versie vormt de basis voor wat Blizzard nu als alfa-code door een selecte groep gamers laat testen. Ook wij kregen de kans om alvast wat potjes HotS te spelen.
Cinematic trailer Heroes of the Storm.