Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Ubuntu 14.04 Trusty Tahr Review

LTS-versie gebouwd voor de lange adem

17-04-2014 • 14:04

201

Multipage-opmaak

Inleiding

Na twee jaar is het moment voor een nieuwe LTS-release van Ubuntu weer aangebroken. LTS-versies genieten long term support, ofwel langdurige ondersteuning vanuit Canonical. Voor zowel de desktopversies als de serveredities hanteert het softwarebedrijf een periode van vijf jaar, waarmee bijna tot aan 2020 updates voor het besturingssysteem worden uitgebracht. LTS-releases zijn traditioneel de minst vernieuwende in het Ubuntu-releaseschema. De belangrijkste reden is dat er gekozen wordt voor stabiele en beproefde versies van softwarepakketten, waardoor het besturingssysteem ook juist voor het bedrijfsleven interessant is.

Ubuntu 14.04 LTS, dat als codenaam Trusty Tahr heeft gekregen, moet na Ubuntu 12.04 LTS de Unity-desktop enkele stappen verder brengen, hoewel Canonical zich vooral focust op de mobiele markt. Ook de onderliggende softwarepakketten zijn uiteraard vernieuwd. Wij bekeken de belangrijkste verbeteringen in Trusty Tahr en behandelen kort enkele aanverwante distributies, zoals Kubuntu en Ubuntu Gnome.

De basis voor Trusty Tahr

De desktopomgeving van Ubuntu is na de LTS-release van twee jaar geleden, 12.04 LTS om precies te zijn, niet fundamenteel gewijzigd. Canonicals develop- en ontwerpteam, en de talloze ontwikkelaars binnen en buiten Canonical hebben weliswaar geëxperimenteerd met het besturingssysteem, maar grote verschuivingen zijn er niet. Dat komt vooral doordat er al ruim een jaar veel aandacht is besteed aan de mobiele Ubuntu-versies, bedoeld voor tablets en smartphones.

Ubuntu 14.04 Trusty TahrLogischerwijs is Canonical in deze LTS-release conservatief gebleven. Zo bevat deze release standaard niet de Mir Display Server. Dat is de displayserver die door Canonical als basis is genomen voor zijn mobiele Ubuntu-ambities, en die op termijn ook de bejaarde X.org-omgeving moet kunnen vervangen en zelfs 'cross-Ubuntu'-toepassingen mogelijk moet maken.

Hoewel Mir dus dienstdoet voor de mobiele Ubuntu-versies, is de omgeving voorlopig nog verre van uitgerijpt voor de desktopwereld. Canonical heeft zelfs laten weten dat Mir pas in Ubuntu 16.04 LTS, dat over twee jaar uitkomt, de standaarddisplayserver moet worden. Hoewel X.org al aardig op leeftijd is, kan de displayserver nog steeds prima gebruikt worden, al wordt het gevoel van 'houtje-touwtje' achter de schermen van deze softwarelaag met de jaren wel groter.

Canonical kwam in Ubuntu 6.10 met het zelfontwikkelde Upstart, een zogenoemde init deamon, die bij het starten van het Linux-besturingssysteem tal van taken start. Bij het afsluiten speelt Upstart een omgekeerde rol. Door het parallel starten van taken is Upstart sneller dan andere startsystemen en enkele andere Linux-distro's kozen in de loop van de tijd ook voor deze optie. Desondanks heeft Upstart geen grote vlucht genomen. Canonical heeft zelfs tegen de verwachting in besloten om zijn eigen startmechanisme binnenkort af te danken; in Trusty Tahr zal Upstart voor de laatste maal gebruikt worden. Vanaf Ubuntu 14.10 zal systemd de standaard zijn, mede omdat dit mechanisme gebruikt wordt door Debian, dat voor een groot deel de basis vormt voor Ubuntu. Overigens blijft Canonical Upstart in deze LTS-release in de komende jaren uiteraard keurig ondersteunen en updaten.

In Trusty Tahr zal Upstart voor de laatste maal gebruikt worden

Ubuntu 14.04 LTS kiest voor kernelversie 3.13. Deze release kwam drie maanden geleden uit en bevat onder andere prestatieverbeteringen voor ssd's. Zo wordt trim, een mechanisme om ongebruikte datablokken op te schonen op ssd's, standaard ingeschakeld voor solid state drives van Intel en Samsung. Ook noemenswaardig is ondersteuning voor Nvidia's Optimus-technologie. Met het zogeheten Prime-package kan een gebruiker via een tool switchen tussen de gpu in een Intel- of AMD-cpu en een externe Nvidia-gpu. Deze instelling wordt bewaard, zodat na een reboot de gewenste gpu wordt ingeschakeld. De Optimus-technologie moet bij Trusty Tahr werken met zowel de opensource-Nouveau-driver als Nvidia's propriëtaire videodriver.

Over de installatie en de beschikbare images kunnen we kort zijn; er zijn in de installatietool geen grote wijzigingen ten opzichte van de 13.x-reeks. Ook zijn de images niet veel groter geworden, al heeft Canonical wijselijk al enige tijd geleden besloten om de oude imagegrens van 700MB los te laten; een gemiddelde iso-image is nu circa 900MB zwaar.

Wijzigingen op de desktop

De Unity-interface is inmiddels uitgegroeid tot een oude bekende; de door Canonical ontwikkelde desktopomgeving was ook al in Ubuntu 12.04 LTS te vinden. De tussentijdse 12.10-, 13.04- en 13.10-releases lieten de nodige experimenten zien binnen de Unity-omgeving, waarbij lang niet alle gemaakte keuzes even goed uitvielen. In deze 14.04 LTS-release zijn de interface-ontwerpers van Canonical juist conservatiever gaan werken en zijn er binnen Unity enkele subtiele, maar niet minder belangrijke keuzes gemaakt, die bij veel Ubuntu-gebruikers vermoedelijk al op het verlanglijstje stonden.

Bij de introductie van menu's in de bovenste werkbalk in plaats van het desbetreffende venster kwam er veel kritiek. Bij menig softwarepakket werkte deze optie niet goed of gebruikers raakten in de war. Canonical stelde dat deze ingreep de gebruiker juist ten goede kwam, omdat er meer verticale werkruimte op de desktop ontstond. Ubuntu 14.04 LTS bevat een welkome ontsnappingsroute; de gebruiker kan menu's desgewenst weer in het geopende venster tonen in plaats van in de bovenste werkbalk.

Ubuntu 14.04 - menu's in titelbalk venster
Om deze ingreep te doen moet er wel eerst handmatig een instelling worden gewijzigd; in de 'appearance'-sectie van de instellingen is een nieuwe optie te vinden waarin kan worden aangegeven dat de menu's voortaan in het desbetreffende venster getoond moeten worden. Daarbij wordt overigens nog steeds kostbare desktopruimte bespaard; de menu's verschijnen in de titelbalk van het applicatievenster.

In het appearance-menu vinden we nog een welkome verbetering. De iconen op de Launcher, de werkbalk voor het starten en controleren van applicaties die standaard aan de linkerzijde op de desktop is te vinden, kunnen voortaan veel kleiner gemaakt worden. Was voorheen 32 pixels het minimum, in Trusty Tahr kunnen iconen gereduceerd worden tot slechts 16 pixels. Hierdoor kan opnieuw ruimte worden gewonnen op de desktop.

In Trusty Tahr kunnen iconen gereduceerd worden tot
slechts 16 pixels

Aardig zijn de verbeteringen in venstermanipulaties in Unity Spread. Deze modus wordt geactiveerd door op Super + W te drukken, Super is veelal de Windowstoets. Het kan ook door in de Launcher op een applicatie te klikken die verschillende vensters geopend heeft. Deze modus was al eerder beschikbaar, maar voortaan kan de gebruiker snel een venster oproepen door de eerste letters van de titel in te voeren. Met bijvoorbeeld de letters 'dow' kan de bestandsbeheerder met de downloadmap snel opgeroepen worden.

Ook nuttig is de optie om een applicatie via het icoon op de Launcher direct te kunnen minimaliseren. Daarvoor moet wel eerst de CompizConfig Settings Manager geïnstalleerd worden. In de Ubuntu Unity-plug-in, onder de tab 'launcher', kan de optie 'minimize single windows applications' aangevinkt worden. Deze optie is experimenteel en wordt dus officieel niet ondersteund. Wij kwamen echter geen problemen tegen.

Meer vernieuwingen

Ubuntu 14.04 LTS biedt de mogelijkheid om het volume te verhogen tot meer dan 100 procent. Dit kan in bepaalde gevallen nuttig zijn, bijvoorbeeld als het geluid op een bepaald systeem niet hard genoeg kan, maar er is dan wel kans op vervorming.

Ubuntu 14.04 - geluidsinstellingen
Terwijl Ubuntu 14.04 LTS nog werkt met Unity 7, samen met X.org 1.15, is het mogelijk om een testronde te houden met een previewversie van Unity 8. Daarvoor moet de gebruiker enkele experimentele packages voor deze desktopomgeving installeren. Vervolgens kan bij het inlogscherm voor Unity 8 worden gekozen. Het label 'preview' is echter geen understatement; de Mir-displayserver is behalve uiterst experimenteel ook nog instabiel en vooral veel invoermethoden werken niet goed. Daarnaast is Unity 8 nog overduidelijk op mobieltjes en smartphones gericht. Vermoedelijk pas in Ubuntu 14.10 kunnen we meer stabiliteit en functionaliteit van Mir verwachten.

De gelukkige bezitters van een laptop met een extra hoge dpi-waarde, zoals een MacBook met Retina-scherm, kunnen nu de Unity-desktopomgeving schalen, zodat onder andere iconen, applicatievensters en teksten beter voor de dag komen. De 'ui-scale'-instelling, in de vorm van een slider, is te vinden bij de beeldscherminstellingen.

De Mir-displayserver is
behalve uiterst experimenteel
ook nog instabiel

Het lockscreen heeft ook een cosmetische opfrisbeurt gekregen en ziet er nu hetzelfde uit als het inlogscherm. Daarmee wordt ook de vormgeving van het besturingssysteem verder geharmoniseerd. Andere lay-outwijzigingen zien we in de twee standaardthema's van Ubuntu. Zowel Radiance als Ambiance toont bij vensters niet langer een 1 pixel brede rand rond geopende vensters. Ook kan de vormgeving van vensters met behulp van thema's voortaan css met GTK3 gebruiken in plaats van via de Compiz-methode. Hierdoor wordt het mogelijk om met anti-aliasing de scherpe randjes van de hoeken van een venster af te halen.

Hoewel de cloudopslagdienst Ubuntu One in onze bètaversie nog was te vinden, heeft Canonical onlangs besloten om deze dienst per 1 juni uit te faseren. Betaalde opslag inkopen is al niet meer mogelijk en ook de bijbehorende muziekdienst gaat zijn deuren sluiten. De dienst zou onvoldoende kunnen concurreren met andere cloudopslagaanbieders. Hoewel Ubuntu One aardig werkte, gaf de gratis versie wel erg weinig opslagruimte. Met ook op Linux voldoende alternatieven is het afscheid van Canonicals cloudopslagdienst niet onoverkomelijk.

Uiteraard zijn de browser en e-mailclient van Mozilla, Firefox en Thunderbird bijgewerkt naar de laatste versies. Samen met Chromium, de opensourceversie van Chrome, zullen deze internetpakketten in de komende vijf jaar steeds worden bijgewerkt naar de meest courante versies. Met de snelle releasecycli van zowel Mozilla als de developers van Chromium is dat een prettige en veilige gedachte.

In deze lichting vinden we uiteraard ook weer een vernieuwd setje wallpapers. We hebben het virtuele behang voor je op een rijtje gezet. Overigens is de laatste wallpaper in dit rijtje de nieuwe standaardachtergrond.

Ubuntu 14.04 LTS - wallpapersUbuntu 14.04 LTS - wallpapersUbuntu 14.04 LTS - wallpapersUbuntu 14.04 LTS - wallpapersUbuntu 14.04 LTS - wallpapersUbuntu 14.04 LTS - wallpapersUbuntu 14.04 LTS - wallpapersUbuntu 14.04 LTS - wallpapersUbuntu 14.04 LTS - wallpapersUbuntu 14.04 LTS - wallpapersUbuntu 14.04 LTS - wallpapersUbuntu 14.04 LTS - wallpapersUbuntu 14.04 LTS - wallpapers

Kubuntu en enkele andere Ubuntu-smaken

KDE is geüpgraded naar de laatste versie. Grote wijzigingen ten opzichte van de 13.x-releases zijn er niet, maar ook Kubuntu is na een korte testronde keurig afgewerkt. De developers beloven verbeterde localization-opties met correctere vertalingen en meer landgebonden instellingen. Ook de controls voor touchpadbesturing bevatten meer configuratieopties, iets wat vooral laptopbezitters zullen waarderen.

De afhaalwinkel voor software, Muon Discover geheten, moet uiteindelijk een kwaliteit krijgen die vergelijkbaar is met die van het Ubuntu Software Center. De app-store kan ons nog niet helemaal overtuigen; de grafische weergave is nog steeds ondermaats en er is weinig eigen aanbod. Desondanks is Muon Discover functioneel, want de installatie van een pakket verloopt normaliter zonder enig probleem.

Kubuntu 14.04 LTS
De drivermanager maakt het leven gemakkelijker als er videodrivers geïnstalleerd moeten worden in Kubuntu. De wizzard is vergelijkbaar met wat in de normale Ubuntu-releases is te vinden en maakt gewoonlijk de installatie van een Nvidia- of AMD-driver vrij gemakkelijk. Ook kan de gebruiker vaak kiezen tussen verschillende driverversies.

Aardig is de mogelijkheid om KDE Connect te installeren. Met deze Android-app kunnen onder andere notificaties op de KDE-desktop worden getoond en het klembord, waarop copy-paste-operaties worden bewaard, is te delen. De app is zeker niet uniek, maar het is leuk dat de KDE-ontwikkelaars verder kijken dan de desktop.

Ontwikkelaars die in de KDE-community actief willen zijn met de ontwikkeling van applicaties, kunnen aan de slag met de vernieuwde software development kit. KDevelop ondersteunt het Qt-platform en belooft developers een gemakkelijke ontwikkelomgeving voor met name KDE-software.

Naast Kubuntu zijn er ook releases uitgekomen van de meeste andere officieel erkende Ubuntu-versies, waaronder Xubuntu, Lubuntu en Ubuntu Gnome. Laatstgenoemde bevat de Gnome 3.10-omgeving, die na een stroeve start naar onze mening steeds beter bruikbaar wordt. Overigens is ook de oudere Gnome Classic-omgeving aanwezig voor degenen die een traditionelere desktopomgeving prefereren.

Ubuntu 14.04 LTS - Lubuntu-desktopUbuntu 14.04 LTS - Lubuntu-desktop


Ubuntu 14.04 LTS - Ubuntu GNOME-desktopUbuntu 14.04 LTS - Ubuntu GNOME-desktopUbuntu 14.04 LTS - Ubuntu GNOME-desktop

Als ware het een tip kunnen we creatievelingen die werken met digitale media de suggestie geven om eens Ubuntu Studio te testen via een live-cd. Deze distro bevat tal van tools voor videobewerking, goede audiosoftware, dtp- en tekentoepassingen, en de nodige fotobewerkings-apps. Al met al is deze distro 2,5GB groot. Dankzij een speciale kernel met een zo laag mogelijke latency is Ubuntu Studio ook zeer geschikt voor het opnemen en bewerken van audio.

Ubuntu Server

Ubuntu Server blijft groeien in populariteit en behoort inmiddels tot een van de populairste Linux-distro's voor serveromgevingen. Ook wordt de servereditie van vooral versie 12.04 LTS veel gebruikt voor virtualisatie. Vermoedelijk zal de 14.04 LTS-release ook veelgebruikt gaan worden, want met name de zogeheten lamp-stack, waarbij 'lamp' staat voor de combinatie van Linux, Apache, MySQL en PHP, zou aanzienlijk beter presteren.

Ubuntu 14.04 LTS - Ubuntu ServerLange tijd een standaardkeuze voor webservers is Apache. Deze heeft ten opzichte van Apache 2.2 in Ubuntu 12.04 LTS een upgrade gekregen naar Apache 2.4. Naast een verbeterde afhandeling van simultane requests zou Apache ook circa 30 procent beter presteren en minder werkgeheugen bezetten.

Bijna onlosmakelijk met Apache verbonden is PHP. Deze scripttaal maakt in de LTS-release de sprong naar 5.5. Deze release is aanzienlijk sneller dan voorgaande releases en voor het versneld afhandelen van PHP-scripts is een zogenoemd OpCode-cachingmechanisme geïntegreerd. Ook zijn er diverse nieuwe functies voor scriptontwikkelaars beschikbaar gekomen.

In plaats van Apache kan een webmaster ook Nginx kiezen, een webserver met een ranker ontwerp en veelal betere prestaties. Nginx, spreek uit: engine x, draagt versienummer 1.4 en bevat onder andere ondersteuning voor Spdy, de uitbreidingen op het http-protocol van Google. Spdy past encryptie toe op webverkeer en het zorgt voor datacompressie. Diverse moderne browsers ondersteunen het inmiddels.

Met MySQL 5.6 in Trusty Tahr wordt ook de nodige snelheidswinst geboekt ten aanzien van de 5.5-release van de opensourcedatabase. Daarnaast is volgens de maker het replicatiemechanisme van MySQL verbeterd, waardoor de kans op fouten wordt verkleind.

Traditioneel bevat Ubuntu Server ook de nodige cloudtools. Zo is de configuratietool Puppet geüpdatet naar versie 3.0. Belangrijk bij deze release is dat Puppet 3 niet goed samenwerkt met 2.x-clients. Een ander nieuw pakket in Trusty Tahr met mogelijke gevolgen is Xen 4.4. Deze hypervisor ondersteunt niet langer processors die alleen in 32bit-modus draaien.

Conclusie

We kunnen afsluitend vrij kort zijn. Ubuntu 14.04 LTS voelt solide aan, het besturingssysteem bevat tal van relatief kleine, maar welkome verbeteringen in de Unity-interface en de bèta's draaiden op onze testsystemen stabiel. Bovendien verwachten we in een LTS-release geen talloze nieuwe toeters en bellen; functionaliteit en stabiliteit is het devies en Trusty Tahr maakt op dit gebied zijn wat eigenzinnige codenaam waar.

Met Ubuntu 14.04 LTS laat Canonical de desktopgebruiker niet in de kou staan

Zoals al eerder gezegd is Canonical momenteel vooral bezig met zijn mobiele plannen, om zo de boot niet te missen op de markt waarin smartphones en tablets steeds dominanter worden. Over Ubuntu Touch kan pas meer gezegd worden als de bijbehorende hardware op de markt komt, maar over Ubuntu 14.04 LTS kunnen we in ieder geval concluderen dat Canonical de desktopgebruiker niet in de kou laat staan. Daarnaast is er nog altijd de enorme keuzevrijheid in andere distro's, waaronder distro's die Ubuntu als basis nemen en daar bijvoorbeeld een andere desktopomgeving overheen leggen.

Canonical adviseert LTS-gebruikers die met nog meer zekerheid een stabiel systeem willen, te wachten met upgraden tot de eerste zogeheten point release is uitgebracht, in dit geval 14.04.1. Deze release staat voor juli op het programma en moet eventuele bugs die na de officiële release worden gevonden wegpoetsen. Vaak wordt ook nog extra hardwareondersteuning aan point releases toegevoegd.

Reacties (201)

201
197
125
13
1
33
Wijzig sortering
Hallo Tweakers!

De definitieve versie van Ubuntu 14.04 is nog NIET vrijgegeven. Iedereen die "Ubuntu 14.04 LTS" vandaag heeft gedownload, zit met een Beta2 versie opgescheept.

Mijn ervaring als Ubuntu tester (sinds 2006) is dat dit ISO immage nog ernstige fouten kan bevatten.

http://nl.releases.ubuntu.com/releases/14.04/

Nog allemaal Beta2

[Edit] Link aangepast naar Nederlandse spiegel server

[Reactie gewijzigd door tinus61 op 22 juli 2024 15:42]

Ben de torrent reeds 8 uur aan het seeden, loopt lekker zo :+

Transmission kiekje:
http://i1057.photobucket..../ml2mst2/transmission.png

Eigenschappen:
http://i1057.photobucket.com/albums/t382/ml2mst2/seeden.png
Beta is nu Weg (zag het net nog staan)
We go :)
(Ik doe het even via de .torrent maar)

[Reactie gewijzigd door franssie op 22 juli 2024 15:42]

Het blijft van de andere kant jammer dat Ubuntu geen rolling-distro is (geworden). Het opnieuw installeren/upgraden is niet veel werk, maar het zou mooi zijn om gewoon een basis door te trekken. Als ik bijvoorbeeld kijk naar ArchLinux, dan heb ik altijd de beschikking over de nieuwe Apache/MySQL/PHP/Linux-Kernel, etc. zonder dat ik met allemaal PPA's aan de slag moet om dit voor elkaar te krijgen en tevens minder betrouwbaar kunnen zijn. Tevens is de apt-get manager enorm traag (met PPA's) en dat komt in mijn ogen door de hoeveelheid aan lists die worden afgegaan.

Aan de andere kant heeft het natuurlijk ook weer zo zijn voordelen. Voor systemd die nu wordt geïntroduceerd bijvoorbeeld. Je hoeft niet zoals bij Arch, tegen problemen aan te lopen, doordat de basis gebouwd is bij die versie.

On-topic: Unity blijft in mijn ogen ver weg staan, en ik begrijp steeds vaker developers die gek worden van al het gepatched van 'standaard' pakketten. Zie bijvoorbeeld Mir, als ze al die energie hadden gestoken in Wayland dan was deze waarschijnlijk al veel verder geweest. Alhoewel dat natuurlijk ook weer de vraag was met Ubuntu's bemoeienisbeden. Of bijvoorbeeld de overlay-scrollbar die problemen geeft in apps.

Je merkt misschien wel dat ik een afkeur ben gaan krijgen tegen Ubuntu. Het blijft dan wel nog steeds een van de meest gebruikte Linux distro's, maar het houdt in mijn ogen nog vaak dingen tegen of maakt dingen ongelofelijk ingewikkeld (voor zichzelf).

De indicator is wel een mooie toevoeging (Optimus), alleen had nVidia dit al vanaf het begin moeten ondersteunen. Maar het is natuurlijk wel mooi dat het uiteindelijk nog (enigszins) werkend naar Linux is gekomen.
Ubuntu komt gewoon elk halfjaar met een release. In principe kan je upgraden van de ene naar de andere release. Persoonlijk gebruik ik voor de desktop Archlinux (ben zelf maintainer), maar voor servers heb ik liever iets dat gedurende de levensduur van de server niet heel snel verandert.
Voor servergebruik brengen ze eens per 2 jaar een LTS versie uit die daarna 5 jaar ondersteund wordt. Perfect om je productieserver mee te draaien, al vraag ik me af hoe je een beetje fatsoenlijk kunt upgraden van 12.04 naar 14.04 straks...

Overigens gaat mijn voorkeur voor servers nog altijd uit naar Debian: vrij lange ondersteuningsperiodes (oldstable loopt over een maand af, maar krijgt straks voor het grootste deel LTS support), release intervallen meestal iets korter dan Ubuntu LTS versies, snellere security support en geen ubuntu-specifieke zooi die ik er na installatie alsnog afgooi.
Ubuntu probeert zich inderdaad soms op bedenkelijke manieren te onderscheiden. Vaak gaat het echeter pas mis vanaf dat er beeld bij te pas komt. Dat is meteen ook de reden dat ik ubuntu server nog steeds graag gebruik, maar voor desktopomgevingen overgestapt ben op andere distro's.
Anoniem: 26306 @vix-ducis17 april 2014 21:16
Wat ik nooit heb begrepen is waarom mensen kiezen voor Ubuntu Server en niet voor Debian. Wat is de meerwaarde van Ubuntu Server boven Debian voor jou?
Een paar applicaties die ik gebruik worden verdeeld via PPA's, jammer genoeg ubuntu-only en het feit dat ubuntu 5 jaar support biedt op LTS releases (vs 3 jaar bij debian dacht ik).
enterprise support, nieuwere software versies? verder door menig fabrikant ondersteund.
Voor een standaard LAMP omgeving maakt het niet zo veel uit.
Rolling distros zijn een hel voor bedrijven, iedere keer je custom programmas nalopen of het nog werkt, er opeens achterkomen dat je dependencies kapot zijn, of dat de interface nu een paar andere commandos vereist. Zeker voor een LTS is het een absolute no-go.
Ik ben enorm blij dat het géén rolling release is. Archlinux werk ik zelf ook (gedwongen) mee en na 2 jaar nog steeds niet naar tevredenheid. De upgrades gaan 9 van de 10 keer fout waardoor je weer moet klooien om de boel weer netjes te krijgen omdat er allerlei handmatige transities gedaan moeten worden. De major versie upgrades zijn ook absoluut niet wenselijk ivm de compatibilteit. Het beheer van een Debian / Ubuntu systeem is gewoon vele malen makkelijker.

Mocht je echt behoefte hebben aan een major versie upgrade van een specifiek pakket dan zijn de PPA's ideaal, je kunt hiermee zelf kiezen voor een nieuwe versie zonder dat de rest van je software ook direct bleeding edge is. Tja, en dat apt-get update dan wat langer duurt kan ik me niet druk om maken, die wordt toch vanzelf gedraaid. Het upgraden zelf wordt er in ieder geval niet trager van.
Ja de meningen over Unity blijven verdeeld. Ik ben persoonlijk geen voorstander van dat rolling principe, net als bij gentoo gaat dat toch nog wel eens mis. Het grote voordeel van Ubuntu vind ik het stabiele van Debian, met recente versies van software en een goede gebruikers interface voor niet technische gebruikers. Ik heb zo'n beetje alles geprobeerd op Linux desktop gebied en vind dat na de stroeve buggy start van Unity dat het tot een mooi, gebruikersvriendelijk en met name consistente interface is gekomen. Zonder Unity denk ik dat Linux op de Desktop niet echt een definitie zou krijgen. De stap van Gnome 2 naar 3 was voor veel mensen een verschrikking. Zelden heb ik zo moeten klungelen om iets naar mijn zin te krijgen (lukt me ook niet met KDE overigens), waar ik bij Unity tegenwoordig alleen de iconen kleiner zet en een desktop kies. Het installeren van een Ubuntu OS inclusief tools kost me nog geen uur, dat is echt prettig.

Ik begrijp niets van de "vele PPA's" , er zit al vanaf 12.04 LTS PHP5, MySQL 5 en Apache 2 in Ubuntu en in deze versie gewoon weer de meest recente.
Ik vind het grote voordeel dat deze releases gewoon goed ondersteund worden en gepatched blijven, waar je bij een rolling release mogelijk je applicaties breekt die op je platform draaien. Dat wil ik op zowel server als desktop niet, op development misschien weer wel, maar dan wil ik toch ook controle over de versies.
Een ander voordeel van Ubuntu (en deb based distro's) is dat je wel naar een nieuwe major release kunt upgraden, in die zin is het dan niet rolling maar stepping :).
ik snap de conclusie niet helemaal. Er wordt aangegeven dat het een stabiel OS is, maar ik vind in het artikel verder nergens grond tot een dergelijke conclusie. Er is geen gebruikte testmethodiek en het woord stabiel komt in de review verder nergens voor, behalve op pagina 1 en dan gaat het om stabiel gebleken pakketkeuzes, niet over het OS zelf. Hoe kan men dan tot de conclusie komen dat het een stabiel OS is? Volgens mij kun je dat alleen constateren na het gebruik van een beproefde testmethode of na het meten van de ervaringen in de wereld met deze versie. Geen van beide methodes is in het artikel aanwezig, dus om dan te concluderen dat het stabiel is vind ik misschien dan nog wat voorbarig.
Het is, zeker onder *nix gebruikers, algemeen bekend dat Ubuntu (en zeker Debian) gewoon stabiel zijn. Daar hoef je in princiepe geen tests op los te laten, met zoveel servers ter wereld op Ubuntu hoeft dat niet, installatieaantallen spreekt boekdelen.
Dan zou je het dus ook niet als conclusie hoeven te schrijven, mijn punt exact.
Dan is het eerder het effect van de default geleverde pakketten die stabiliteit zouden kunnen beïnvloeden, maar juist hierop wordt geen waardeoordeel gemeten. Maar als dit net als de stabiliteit van het OS geen onderwerp is, dan hoort ook dat punt niet in de conclusie thuis, lijkt mij.
Ik heb de zinsnede even gelezen (nogmaals) en ik denk dat ze bedoelen dat er geen nieuwe dingen in de LTS zitten die het leven zuur kunnen maken. Leuk he, taal?
Het gaat over deze passage:
Ubuntu 14.04 LTS voelt solide aan, het besturingssysteem bevat tal van relatief kleine, maar welkome verbeteringen in de Unity-interface en de bèta's draaiden op onze testsystemen stabiel. Bovendien verwachten we in een LTS-release geen talloze nieuwe toeters en bellen; functionaliteit en stabiliteit is het devies en Trusty Tahr maakt op dit gebied zijn wat eigenzinnige codenaam waar.
Anoniem: 403751 17 april 2014 14:36
Wat ik mis is info over eventuele drivers die niet meer worden ondersteund en waardoor je beter niet kan updaten.
Ik heb bv een SIS Silicon Integrated Systems grafische chip en weet niet of het nu fout gaat..
SIS karten zijn een ramp in linux land. Van mij mogen die bij wet verboden worden. Probeer geen 3D omgeving ala Unity uit, maar ga voor XFCE (Xubuntu) of LXDE (Lubuntu).

In geval van nood kan ook Gnome fallback nog wel eens werken.

Zelf begin ik niet meer aan de ellende om SIS kaarten aan de praat te krijgen in linux land. Te veel mee gestoeid om uiteindelijk het maar voor de helft aan de praat te krijgen. :(
ja klopt, ik heb er ook slechte ervaringen mee, met name met de oudere.
Je kunt inderdaad de live CD proberen, je zult waarschijnlijk geen goede 3D acceleratie hebben dus Unity zal niet lekker lopen, tenzij je naar 2D terug schakelt (als dat nog kan).
Xubuntu is inderdaad een leuke lightweight versie. Doet het ook prima op oude hardware :)
Dan moet je even booten naar de Live-omgeving. Als alles werkt is er niks aan de hand, zo niet dan kun je óf nog even wachten óf in je werkende omgeving alvast naar een oplossing zoeken.
Als je kan probeer een goedkope nvidia kaart op de kop te tikken.
Ik kan toch niet de enige zijn die het schijtirritant vind om altijd links zo'n balk te hebben, of persee de menu balk boven aan het scherm ipv onder, Ubuntu 10,04 en 10,10 waren fantastisch, maar de versies met unity vind ik gewoonweg troep

Al heb ik wel goede hoop voor Ubuntu touch en kijk ik daar toch wel op voorruit
Gezien je muisbewegingen is het wel logisch eigenlijk.
Je muis bevindt zich meestal ergens linksboven in het actieve venster.
Het is dan onhandig als je met de muis "helemaal" naar onderen moet om op een andere applicatie te klikken of "helemaal" naar rechts om een venster te sluiten. (à la Windows bijv.)
Daarnaast is het op de breedbeeldlaptops van tegenwoordig fijn dat, bijvoorbeeld je browser, de maximale hoogte kan gebruiken. Breedte is er genoeg!
Die 'onhandigheid' zorgt er dan wel weer voor dat je niet per ongeluk een andere applicatie start of een venster sluit. Dat stamt nog uit de tijd dat de monitoren klein en de resoluties laag waren waardoor alles dicht bij elkaar in de buurt zat, een muisaanwijzer relatief groot was en de muisbeweging lomp. Als een ongeluk dan toch in een klein hoekje zit, dan maar beter in een hoekje ver weg.
Ik had het in het begin ook, maar raakte er wel gewend aan. Alleen vind ik als je de dock op 'hide mode' aan zet, vind ik het niet lekker weg schuiven. Je moet soms echt erg extreme beweging maken om hem te voorschijn te komen.
De weerstand is in te stellen als je compiz manager installeert onder het kopje unity. (beetje uitkijken met andere settings in dit programma.)
Anoniem: 241005 @Nazlive18 april 2014 22:48
kan je gewoon instellen..
-->>uiterlijk tweede tab autohide
Ubuntu 10,04 en 10,10 waren voor mij ook de beste versies, en na lange tijd heb ik nu eindelijk het gevoel dat ik misschien toch weer is ubuntu wil proberen naast mint, debian, lubuntu en xubuntu.
Begint ubuntu nu eindelijk wat uit het beta gevoel te komen?
Voor mij wel, Ubuntu 12 vond ik niet zo soepel op mijn amd pc. 14 vind ik wel fijn. Ook wat Unity betreft
En daarom is Linux er in heel veel smaken, waarin (ook in Ubuntu) heel veel van deze dingen in te stellen zijn.
Je bent zeker niet de enige. Ik gebruik meestal de versie met XFCE, Xubuntu. Als je Ubuntu al hebt staan kun je met de opdracht 'sudo apt-get install xubuntu-desktop' XFCE installeren. Uitloggen, andere desktop environment instellen, inloggen en klaar is kees.

Die linker balk kan wel op auto-hide, en die balk bovenin is even wennen maar het scheelt je wel verticale werkruimte. Maar mocht je Unity niks vinden dan zijn er zat andere desktop environments die misschien wel aan je smaak en eisen voldoen.

Ik ga met deze nieuwe release Unity weer een kans geven, en ik ben erg blij met de Optimus-support.
Probeer Cinnamon 'ns: klassieke desktop met balk aan onder of bovenkant.

Hoewel je voor 14.04 op dit moment alleen the Nighty's lijkt te kunnen gebruiken, maar dat zal 'n kwestie van tijd zijn.
niemand verplicht je om unity te gebruiken, je kan perfect naar een andere desktopomgeving over schakelen.
je bent vast niet de enige, maar ook ik heb het een tijd gebruikt en vind het erg prettig.
Het maakt met name breedbeeld schermen veel meer vrij voor de browser en andere apps.
Heb het op Mac OS X nu ook zo staan. Baalde behoorlijk dat die bar zo lelijk wit is in Mavericks.
Ik kan me wel voorstellen dat sommige mensen het elders prettiger vinden, dan zijn er toch vele opties, zoals:
http://www.techrepublic.c...launcher-and-unity-dash/#
Niet ideaal, maar niet ingewikkeld te doen.
Verder kun je allerlei andere dekstops draaien, zoals Gnome 3, KDE, XFCE, al is dat net wat meer moeite inderdaad.
Feuture request staat open met lage prio:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu-tweak/+bug/886863
Dus als je echt wilt, maak een launchpad account en vote it up :)
ik ben fan van ubuntu, maar persoonlijk vind ik de unity interface niks. Misschien leuk voor tablets, maar ik vind hem persoonlijk te lomp, en zeker voor op een laptop met een lage resolutie. Ik heb zelf een ubuntu 13.10 laptop, waar ik de xfce‎ interface op heb gezet, en aangepast heb.

ik vind het jammer dat je niet tijdens de installatie voor een wat andere interface kan kiezen.

[Reactie gewijzigd door WokeBroke op 22 juli 2024 15:42]

*kuch*
Xubuntu
Kubuntu
Ubuntu Gnome

Tijdens het installeren voor een andere GUi kiezen gaat inderdaad niet door het formaat van de ISO dan. Als ze dat moeten gaan doen gaat het formaat van je ISO richting de 6 GB, wat niet echt meer te doen is dan.
Kiezen bij installatie voor de interface is wel mogelijk.
Dan moet je kiezen voor de netinstall versie (per architectuur).
De eerste download is ca. 40 Mb.
De rest kies je vanuit de installatie.

https://help.ubuntu.com/community/Installation/MinimalCD
Heb je het wel eens op een netbook gezet dan? De unity bar links en de schaalbaarheid ervan maken het juist perfect daarvoor. Kun je zelfs nog wat met die achterlijk 1024x600 schermen :).
Verder inderdaad keuze genoeg als je een alternatieve desktop wilt.
Wat voegt deze video eigenlijk toe? Het enige dat er uit blijkt zijn wat cosmetische aanpassingen aan de Unity-interface en dat doet geen recht aan deze nieuwe release. Misschien eerst een tijdje testen en dan pas een video maken?
Ik heb dezelfde gedachte. Doorgaans zijn de videoreviews op Tweakers m.i. van uitstekende kwaliteit (goed tempo, juiste mate van diepgang), maar deze video heeft helaas weinig toegevoegde waarde.
Ik heb dezelfde gedachte. Doorgaans zijn de videoreviews op Tweakers m.i. van uitstekende kwaliteit (goed tempo, juiste mate van diepgang), maar deze video heeft helaas weinig toegevoegde waarde.
Daar ben ik het juist niet mee eens , tegenwoordig zijn de video's van tweakers van belabberde kwaliteit. Vorige keer ook met de Windows 8.1 update waarbij men een 7 minuut durend filmpje plaatst van een medewerker die duidelijk geen zin heeft erin en 7 minuten moet vol zien te praten over 1-2-3 simpele wijzigingen. Dan zie je ook nog is meerdere minuten de windows 8.1 interface met de meest lelijke kleurenopstelling ooit. alsof het expres gedaan word.

Of dan heb je nog filmpjes waarbij de reporter's borsthaar tot 5 cm boven zijn overhemd uitsteekt waardoor je ineens geen trek meer hebt in je lunch terwijl je een tweakers filmpje aan het kijken bent.

De toegevoegde waarde van de filmpjes wegen echt niet af van de kosten die tweakers.net maakt wat uiteindelijk weer terugverdiend moet worden waardoor de site nog algemener en helaas slechter word.

Het is goed! dat men een post maakt over linux voor een keer ipv het always apple gehemel. helaas is het dan een 7 tellende review waar eigenlijk heel weinig boeiende informatie op word gegeven. De hele review had in 1 pagina gedaan kunnen worden en dan had het er een stuk netter uitgezien.

Het zou pas tof zijn als tweakers een keer een migration guide/ review zou maken zodat thuisgebruikers en tweakers die nog geen linux gebruiken handig kunnen overstappen.

Dit soort reviews zoals hierboven voegt eigenlijk net zoveel toe als een linkje op de tweakers main page naar "nieuwe versie's van bepaalde software pakketten" .

Zeer jammer maar het initiatief over linux kan ik nog wel waarderen.

[Reactie gewijzigd door Aionicus op 22 juli 2024 15:42]

Op zich niet heel verkeerd en ik snap ook wel de reden: Linux is op Tweakers niet zo populair als bijvoorbeeld Windows of Mac OSX. Een kleine samenvatting van het OS vind ik juist wel handig, vooral voor de mensen die Linux niet interessant genoeg vinden.

Desniettemin ben ik het eens met StephanVierkant dat alleen de cosmetische verbeteringen verwoorden in het filmpje niet voldoende is. Enige achtergrond informatie en onder de motorkap verbeteringen, had het filmpje niet veel langer en ook niet veel duurder gemaakt.
Nou ja, elke Android variant krijgt een uitgebreide review dus Linux is wel degelijk populair. Het is de Ubuntu distro die dat wat minder is.
Dat Android op een linux kernel variant draait maakt het nog geen linux. Android populair DUS Linux populair slaat als een tang op een varken.
Anoniem: 474648 @-TheNose-18 april 2014 15:38
Linux=kernel :)
Android is geen distro die gericht is op de desktop, maar verder net zo goed een 'echte' Linux als Ubuntu, ChromeOS, WebOS, DD-WRT, Red Hat, Enigma2 of Sailfish.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 15:42]

Android telt IMO niet eens als distro, want ze houden zich o.a. niet aan de FHS (Filesystem Hierarchy System). Native software is erg lastig te compileren onder Android's toolchain
Android is helemaal linux! Het is geen GNU linux, maar wel volwaardig linux!
Ga hier in de comments het verschil niet uitleggen, maar zoek is op het internet het verschil op tussen GNU linux en linux, dan snap je waarschijnlijk beter waarom jouw uitspraak fout is
er is meer dan, wat er geschreven staat, want we hebben het hier over taal, en dan gaat je argument al direct de mist in.

als ik zeg: ik ga met zonder jas naar buiten, en genoeg nederlanders nemen dit over, dan zal het uiteindelijk, correct nederlands worden. hoe belachelijk het nu ook klinkt.
gaan we een stapje verder, als ik 'linux' constant gebruik als synoniem voor gnu/linux dan is android geen linux. (of in ieder geval niet in de betenkenis van de synoniem die ik gebruik.

en laat nu juist DIT de defacto standaard zijn van wat mensen bedoelen met linux, hoe veel en vaak en hardvochtig de orriginele geeks er ook teken protesteren, linux als synoniem voor gnu/linux het is DE defacto standaard hier in nederland
Anoniem: 145867 @-TheNose-21 april 2014 10:03
Linus Torvalds noemt Android ook gewoon een Linux variant.

De maker van Linux kernel zecht het zelf !! Als je het dan nog niet gelooft..... Dan kan ik je ook niet verder overtuigen. :P
+1 omdat ik ook op meer hoopte... maar vindt wel dat tweakers steeds meer aandacht aan Linux besteed. Eerlijk gezegd zie ik de laatste tijd behoorlijk wat Linux nieuws op tweakers. Deze week voor Ubuntu zowel een geschreven als video review en vorige week voor 'een driver update' een klein artikel i.p.v. alleen een gewone meuktracker omdat er voor het eerst overclock mogelijkheden inzaten.
Je hebt inderdaad gelijk en ik ben blij dat dat Tweakers voor het eerste een eigen videoreview schrijven voor een Linuxdistro (Android daargelaten).
Eerlijk gezegd zie ik de laatste tijd behoorlijk wat Linux nieuws op tweakers.
Hiermee ben ik het dus niet eens. Tweakers heeft voorheen redelijk wat uitgebreide reviews gemaakt betreft linux distro's, bijvoorbeeld ook Fedora: reviews: Fedora 10 smaakt naar meer. (2008)
Ik hoop daarom ook dat Tweakers.net niet stopt met Linux reviews en nieuws. Imho past dit perfect in de visie van Tweakers: software/hardware/gadgets. En gelukkig een keer wat anders dan al die Apple/Android flame wars :( . Hopelijk doen ze binnenkort ook goede vergelijking toegespitst op meerdere doeleinden (bijv. als vervanging voor Windows XP).

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 15:42]

Fedora 10 smaakt naar meer. (2008)
2008 ?!?! Versie 10 ?
Volgens mij zijn ze al bij versie 20 of 21.
Jep, nummer 21 is in the making.
Maar Fedora 10 was inderdaad 2008:
https://fedoraproject.org/wiki/Releases/10/Schedule

Punt van Bliksem B was dus ook dat er al langer Linux nieuws is. Dat de laatste Fedora review van 2008 is vind ik dan wel jammer ;-)

[Reactie gewijzigd door Loen op 22 juli 2024 15:42]

*snip* Hopelijk doen ze binnenkort ook goede vergelijking toegespitst op meerdere doeleinden (bijv. als vervanging voor Windows XP).
Zou inderdaad jammer zijn als Tweakers hier niet een artikel of advies in geeft, speelt nu toch bij veel thuis gebruikers en bedrijven.

Ook eens een keer wat anders voor Tweakers, al denk ik niet dat Mickeysoft een dergelijk advies leuk gaat vinden ;)

Edit: Ongewenst? Waarom is mijn opmerking nu weer ongewenst?

[Reactie gewijzigd door 2green op 22 juli 2024 15:42]

Ik zou juist wel meer over linux willen, niet alleen deze keer over kubuntu, maar wat te denken van de nieuwe aankomede release gebaseerd op de LTS release van Linux Mint (persoonlijk erg blij met mijn "persistent usb live stickie" en kan niet wachten tot de volgende
Linux Mint 17 codenamed “Qiana” uitkomt in mei geloof ik.

Zou daar graag ook een soort van voorbeschouwing van zien...

Zeker nu veel mensen overstappen van XP naar Mint. ;)
Veel mensen stappen over van XP naar Mint, waar haal je die info vandaan? :)

Er zijn natuurlijk zoveel linux distro's, je kan niet over elke verschillende een review uitbrengen. Bovendien zijn ze veelal hetzelfde, het is allemaal de Linux kernel, gnome of kde, etc. alleen de structuur is vaak wat anders maar het is en blijft allemaal Linux.

Er zijn ook wel mensen die een review willen zien van Gentoo, Slackware, PC-BSD, etc etc etc. maar dat is bijna niet te doen dus worden alleen de meest populaire distributies behandeld wat dus ook logisch is.
Harde feiten heb ik niet, maar in de afgelopen maanden heb vanuit diverse kanten gehoord dat 'men' voor ouders/grootouders op XP systemen Linux Mint heeft gezet. En dat Firefox/Thunderbird icm LibreOffice door die doelgroep aanvaard werden als een goed alternatief voor XP. En dat heb ik nog niet van andere distro's gehoord.
Maar ik geef toe: geen harde feiten, hearsay ... (maar wel van bekenden (van mij)).
Ik weet niet wat ik daar als Linux enthousiast van moet vinden. Is Linux nu opeens voor nerds en oude vandagen? Wat een onzin.
Persoonlijk word ik een beetje moe van alle onwetendheid rond Linux...
Linux is gewoon een ander Operating System dat de afgelopen decennia verguisd werd door gebrek aan 'gebruiksgemak'. Waar het echter aan mankeert is de consument die niet iets anders wíl proberen. Canonical heeft Linux met Ubuntu toegankelijker gemaakt en de installer gemakkelijker dan die van Windows. Dus dat vooroordeel kan uit het raam. Gooi er Wine op en je kunt een hoop oude DX90c games spelen. Vervanger voor XP? Neen. Een ander OS met mogelijkheden? Jazeker.

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 22 juli 2024 15:42]

Ik heb begrepen dat bijvoorbeeld kringloopwinkels er nu voor kiezen tweedehands pc's niet langer met XP te verkopen. Als vervanging wordt er nu Ubuntu op gezet.

Gewoon een gratis alternatief. Zo kan de dood van XP nog een leuke boost voor Ubuntu betekenen.
Apart dat de dood van een OS van 14 jaar oud daarvoor moet zorgen. Ik zou liever zien dat de ontwikkelaars van Linux distro's op andere manieren terrein zouden winnen.
lieve koekjes worden niet gebakken wel lekkere,

feit is dat 'windows' nueenmaal wordt mee-geinstalleerd,
en dat dat voor heel veel mensen, de enige reden is waarom ze windows gebruiken, dat of omdat een of andere handige oom van die leuke addware-programma's heeft die alleen op windows werken maar die echt super handig zijn voor... <insert random task>

maar sommige mensen willen het ook gewoon niet leren, had ik bij een kennis een nette installatie gedaan van ubuntu, met firefox libreoffice calibre en nog wat tooltjes, en openshot voor video-bewerking. krijgt meneer een usb stickje met gekraakte trial versie van Adobe Premiere Elements,

er moest natuurlijk direct windows 8 op de machine (uit 2011), want deze windows versie deed het niet eens met de nieuwste software... om nog maar te zwijgen over de problemen die er daarna kwamen... eindresultaat, vorrige week heb ik hem naar de lokale computerboer gestuurt, kunnen die er ook wat aan verdienen...

onder aan de streep, als mensen op deze manier een pc met weer een goedwerkend os krijgen (die niet gekraakt is, of geen bugfixes meer krijgt, waardoor uiteindelijk min inbox minder vol raakt met door botnets verstuurde spam, vind ik het een prima idee... misschien blijven 1 op elke 5 wel bij de linux installatie...
Het ding is dat op de meeste laptops al Windows staat voor geïnstalleerd, en waarom zou de gemiddelde gebruiker dan nog Linux installeren?
waarom zou de gemiddelde gebruiker dan nog Linux installeren?
Omdat XP niet meer wordt ondersteund en niet geupdate.

@mrlammers : niet onwetendheid, gewoon een vraag om een review...

@Mkools24, zelfde antwoord als "Luno" en ben persoonlijk erg gecharmeerd van de nieuwe "Chinnamon" desktop
Heb een USB live stick gemaakt (persistent) die het bureaublad met taakbalk er nu net zo laat uitzien als XP, perfect voor mijn vrouw dus... alle snelkopperlingen waarmee ze de boel om zeep kan helpen (icoontjes dus) weg gehaald, kan nu zelf gewoonmet terminal de beheer taken doen.... handig snel en ik hoef niks te installeren... (voor als ze d'r oude dingen nog wil bekijken, lezen en spelen....usb eruit en opnieuw opstarten). Vrouw kan de was doen :D
was ook eerder een antwoord op mrlammers, die linux niet graag ziet als enkel een vervanger voor XP. Probleem is gewoonweg dat de meeste mensen (buiten xp users) gewoon geen baat hebben aan linux op de desktop
omdat mijn mijn moeder veel minder computer problemen heeft onder ubuntu dan onder windows xp/vista, voornamelijk omdat het rechtenbeheer echt veel beter werkt, en ze dus echt geen kwaadwillende-code kan uitvoeren. of dingen van sites kan downloaden....
Hoor veel meer mensen en sites over Ubuntu, dan over Linux Mint.

Linux mint is nog steeds maar een kleine speler, die achter Ubuntu aan hobbelt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de zoek hits op Google:

Google trends 1
Google trends 2
Vreemd, want als ik naar DistroWatch.com kijk, zie ik toch een heel ander beeld.

http://distrowatch.com/dwres.php?resource=popularity
Vreemd dat je Distrowatch als referentie gebruikt, aangezien deze site enkel de Hit Per Day van de bezoekers op deze site weergeeft. Zeer onbetrouwbaar dus. Vooral omdat deze site hoofdzaken door Linux nerds wordt gebruikt (zoals mijzelf). Perfect voor een snel overzicht van distro's en hun samenstelling, maar niet zo betrouwbaar om polulariteit te bepalen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar het verschil tussen de zoekhits op google en die van distrowatch, komen niet eens bij elkaar in de buurt.

[Reactie gewijzigd door 2green op 22 juli 2024 15:42]

Anoniem: 474648 @vkransen18 april 2014 16:00
Op distrowatch staat een page ranking, deze geeft het aantal pagehits in de tijd weer van dat domein...
Wat kun je daar uit halen behalve het interne verkeer van de site ??
De data wordt gebruikt om aan te kunnen tonen dat advertising loont op dw, zodat het domein kan voortbestaan :)
Anoniem: 145867 @Luno18 april 2014 20:03
Linux mint is aardig onbekend in de wijde wereld.

Als mensen al gehoord hebben van Linux dan is het "Ubuntu". En ja, ik ken ook mensen die hun oude XP computer hebben voorzien van Ubuntu en waren verbaasd dat echt alles ineens zo werkte en de installatie zo doodsimpel was.

Ik zelf ben meer van Debian maar ik vind Ubuntu ook heerlijk werken voor Webdevelopment taken.
wat mij betreft is mint ook gewoon ubuntu met een windows 7 sausje...

misschien klinkt het oneerbiedig maar ik vind cinamon echt een windows 7 ripp-off, kijk alleen all naar het start menu. en de taakbalk. dat is ook direct een van de redenen waarom ik het zo prettig vind werken.
Anoniem: 145867 @i-chat21 april 2014 10:00
Ja, zo heb je ook weer Elementary OS wat zich 100% focust op GUI met een schuin oog naar apple. En op snelheid en alles tot in de puntjes mooi aansluit.
Als je echt om GUI geeft. Dan is Elementary OS weer wat.

Elke distro heeft wel weer een focus.
Er zijn natuurlijk zoveel linux distro's, je kan niet over elke verschillende een review uitbrengen. Bovendien zijn ze veelal hetzelfde,
Er zijn anders wel mensen die hun best doen en er tientallen zoniet 100+ bespreken.
mylinuxexplore.blogspot.com doet het aardig ;)

En ja, ik ga naar een linux vanaf xp, dus minder win7 en 8.1 vind ik helegaar geen ramp.
Anoniem: 435630 @mkools2419 april 2014 10:40
Vergeet PCLinuxOS niet hé ;P Ik heb nu de full monty versie op m'n woonkamer pc draaien en dat gaat prima. Het is me zelfs gelukt om alles m.b.t. mijn Synology nas werkend te krijgen... Voor mij is dat heel wat hoor :)
Een introductie voor mensen die niet bekend zijn met Ubuntu?
Het laat in ieder geval de desktop even zien.
Het moeie van Ubuntu. Download Ubuntu en leef je uit zonder hem te installeren op huidige pc.
Het moeie van Ubuntu. Download ____ en leef je uit zonder hem te installeren op huidige pc.
Download de meeste willekeurige distro's en leef je uit middels een live-cd. Of via een stick maar dat blijkt traaaag. Ik heb inmiddels een stuk of twintig soorten en types gezien de afgelopen paar weken.
Via een USB stick traag? Een CD is IMO veel trager door de beweging die je moet maken en de relatief trage doorvoersnelheid van CD-ROM.

correctie
Een goede USB stick is vele malen sneller dan een optisch medium

[Reactie gewijzigd door sfranken op 22 juli 2024 15:42]

Dat hangt natuurlijk van de stick zelf af. Ik heb hier een berg van die eBay sticks liggen (8GB, usb 3.0) en die zijn extreem traag. Handmatig de binary inhoud overtypen gaat nog sneller.
Van die groen transparante sticks? Daar heb ik er ook een paar van, een format later (van NTFS naar ext4) en ze zijn gewoon goed.
Een USB stick is vele malen sneller
Bij mij dus niet, en mn netbook heeft geen laatje.
Ik heb m'n reactie aangepast. Een goede USB stick is altijd sneller dan een CD-ROM.
Ironish kan ik de video helemaal niet bekijken op mijn Ubuntu 14.04 LTS systeem, krijg een "security fout".

Vond dit een vrij aardige review, hoewel dit wel nog over de Beta 2 versie gaat.

https://www.youtube.com/watch?v=Vm3wabL5-Bk

Gebruik zelf al de nodige tijd de test versies.

De enige zichtbare wijzigingen zijn eigenlijk de anti aliassed vensters, die er mooi uit zien en de mogelijkheid om de menu's weer terug te zetten in het programma venster, in plaats van het super irritante "Global" menu.

Voor de rest is het gewoon een kwestie van up to date upstream pakketten. Mooie stabliele release, zoals je van een LTS mag verwachten, maar niets revolutionairs.
Zet je adblocker eens uit en probeer dan nog eens te kijken ;)
Bedankt! [opgelost] :)
En gewoon nogmaals op play drukken ondanks dat je adblock aanstaat dan zou hij ook moeten werken . Immers adblock hoort nu eenmaal aan sinds men al die reclame in onze face pushed! :D
Dat was het eerste wat ik dacht na het zien van de video review... normaal gesproken zie ik op tweakers filmpjes met inhoud, maar deze was wel erg karig.

De geschreven review was wel informatief trouwens en sluit mij aan bij de conclusie, prima LTS update van Ubuntu.

[Reactie gewijzigd door 2green op 22 juli 2024 15:42]

Anoniem: 145867 @2green18 april 2014 20:05
Ik vind het ook jammer dat een website als Tweakers niet wat dieper op in gaat. Dit filmpje was wel heeeeeel kort.
Ik dacht even dat ik nu 2 keer dezelfde video zag maar dan met een voice over, het OMG!Ubuntu! filmpje is bijna hetzelfde.
https://www.youtube.com/watch?v=NxD_kWK8A5M
Helemaal mee eens! Wat een belachelijk summier stukje video!
Zou mooi zijn als er inderdaad een meer uitgebreide review wordt getoond, die laat zien hoe het in gebruik werkt.
Ik draai het al sinds de alpha versie het is geweldig. De laatste bugjes waar "gewone gebruikers last van zouden hebben gehad" zijn er ook voor release netjes uitgehaald (deb files kunnen netjes met een klik via software-center worden geopend).
Door deze korte video met een sneer naar wat moeilijk doen voor een minimalisatie optie, geeft helemaal geen goed beeld voor een potentiele gebruiker.
Ik kan uit ervaring zeggen dat Ubuntu (wat mij betreft met Unity als sinds 12.04 LTS maar zeker met 14.04 LTS) een supergoed desktop Linux besturingssysteem neerzet dat zich kan meten met Mac OS X en zeker Windows. De installatie CD/DVD biedt een live optie die je zonder je bestaande OS te gebruiken kunt starten. Je kunt het in tegenstelling tot het destructieve windows gewoon naast windows installeren (andersom sloopt windows grub).
Tip: gebruik niet de optie om vanuit windows te installeren maar boot van CD/DVD/usb en zet het er naast, dan heeft het een eigen filesysteem ipv binnen de windows disk en daarmee is het sneller en staat het echt los van windows. Je kunt overigens vanuit Ubuntu bij je Windows partitie als je data wilt migreren. Als je LVM aan zet kun je met enige expertise ook daarna de andere partitie verwijderen en oprekken :).
Probeer het vooral uit, ik heb er al heel veel ex-windows gebruikers blij mee gemaakt.
Draait prima op wat oudere hardware, is stukken sneller en gebruiksvriendelijk.
Prima alternatief voor XP en 8!
http://www.ubuntu.com/download/desktop
Probeer het vooral uit,
Draait prima op wat oudere hardware, is stukken sneller en gebruiksvriendelijk.
Prima alternatief voor XP en 8!
Meer aandacht in de media voor linux-versies. Met dank aan MS voor het opheffen van XP ;)
Hulde.
Draait prima op wat oudere hardware, is stukken sneller en gebruiksvriendelijk.
Prima alternatief voor XP en 8!
Is een oudere LTS versie niet beter voor oudere hardware (hardware uit de tijd toen XP uitkwam)
of toen opvolger Vista uitkwam?

Is deze LTS versie niet teveel overkill?
Opmerkingen over de opzet, aanpak en inhoud van onze artikelen kun je bespreken in Geachte Redactie
Laat Tweakers eerst maar zorgen dat de video's eens zonder Flash kunnen worden afgespeeld. Vrijwel alle browsers ondersteunen HTML5 / H.264. En mocht je bowser dat niet ondersteunen dan kun je altijd nog op Flash terugvallen.
Maar T.T. 14.04 lijkt me een zinvolle update ! Ik heb nu P.P. 12.04. Verder ben ik benieuwd hoe de touchscreen ondersteuning is.
En verder hoe zit het met Power Nap mogelijkheden ? PowerNap is een mogelijkheid op OSX Mavericks om een app op de achtergrond te laten inslapen als die op de achtergrond is. Scheelt een hoop performance. Zou in Ubuntu ook zinnig zijn.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 22 juli 2024 15:42]

Offtopic, maar ik kan perfect het filmpje bekijken zonder Flash geïnstalleerd.
En gebruik je Chrome? Die heeft een eigen Flash plugin, maar het is en blijft Flash.

Over Trusty Tahr, heel spannend is het niet, maar zo is dat nu eenmaal met LTS releases. Ik gebruik wel liever de Gnome 3.10 variant. Heb lang Unity een kans gegeven, maar ben het nooit gewoon geraakt. Gnome 3.10 is ook niet traditioneel te noemen, maar vind ik toch een betere omgeving bieden.
8)7 Tuurlijk niet, dat weet ik ook wel. Maar dan nog kan je ook zonder flash met Chrome werken. Nee, het werkt hier perfect met HTML5 in Safari. Toegegeven, vroeger ging het ook niet goed.
H.264 zit niet in alle browsers ingebakken. Wanneer je voor HTML5 gaat moet je al bijna zowel h.264 als webm ondersteunen om zeker te zijn dat je iedereen kan bedienen op alle platformen.
Of je geeft gewoon een simpele melding dat een gebruiker een browser gebruikt die eigenijk outdated is en dat men adviseerd om een fatsoenlijke browser te gebruiken?

immers is html5 nu al best een tijdje uit dus heb je niet echt meer een reden om geen browser met html5 ondersteuning te hebben.
Wat me op valt is de "traagheid" van de user interface.
Hmm... Ik had gedacht dat, onder het mom van 'het oog wil ook wat' deze versie ook met een nieuw thema zou komen. Zo lijkt het wel een erg kleine wijziging :/
Canonical is in 14.04 afgestapt van Compiz als thema manager/window decorator naar GTK3. Dat is een vrij zware klus om te doen en ik vind het dus al knap dat ze het oude thema zo netjes hebben kunnen bewaren. Het gaat hier tenslotte om een LTS release.

En, wat is er mis met het huidige thema? Ik vind het lekker rustig aan de ogen én toch functioneel.
Anoniem: 145867 @sfranken18 april 2014 20:07
Tevens past het thema zich automatisch aan aan je wallpaper. :)
Nee, dat is Unity. Ik den dat HFM de kleur van de menubalken, vormgeving van venster decoraties e.d bedoelt.
Ik snap niet echt waarom ze hier hebben gekozen voor kernel 3.13. Dit is geen longterm kernel, en dat lijkt me voor de LTS status van deze versie toch wel handig. De nieuwste longterm kernel is 3.12, en die zal langer updates krijgen dan 3.13. Nu weet ik wel dat je patches uit nieuwere versies kan backporten, maar dat moet dan weer uit de Ubuntu makers zelf komen. Bij 3.12 weet je tenminste dat ook door de linux community nog aan kernel fixes gewerkt wordt.
Ze hebben ook de hardwareondersteuning in overweging genomen. De 3.13 kernel is gewoon beter uitegerust met betere ondersteuning voor nieuwe hardware. Ze waren zelfs van plan om 3.14 te gaan gebruiken, maar dat vonden ze te riscant zo laat in de cycle.

De kernel van Ubuntu 14.10 word straks wel netjes gebackport naar 14.04
Toch wel jammer van die kernel.
Ik heb al een tijdje Xubuntu 14.04 op een test systeem.
Een socket 754 van zo'n 10 jaar oud.
Ik heb er de 3.14 kernel op gezet en de Xorg edgers PPA.
Dat scheelt een stuk in snelheid met de AMD 4770 grafische kaart.
Bij een punt upgrade gaat de kernel versie sowieso omhoog. Dan pakken ze weer een nieuwere kernel die wel LTS status heeft.
sowieso zijn er maar weinig ditributies die een vanilla kernel meeleveren, de meeste voegen al eigen patches toe. Of je nu telkens je eigen patches moet toevoegen aan een originele kernel, of je moet patches gaan beginnen backporten naar je aangepaste kernel zal niet veel veranderen in de werklast.
Ze zeggen wel dat er ondersteuning is voor nvidia optimus, maar ik ben benieuwd of dit daadwerkelijk ook zo is. Beetje jammer dat daar weinig aandacht aan worst besteed hier, omdat dual gpu toch al een hele tijd het zorge kindje is van mijn (en ik neem aan vele andere) laptop (, omdat het tegenwoordig standaard is)
omdat het tegenwoordig standaard is
Pardon? Ik heb hier een 50-tal laptops voorbij zien komen zónder dual-GPU. Eén laptop tot nu toe mét.
Laat ik het dan zo zeggen, tegenwoordig is het redelijk standaard bij consumenten laptops van het hogere segment. Zodra er een dedicated GPU in zit, zit er ook een IGP in
Dat is wat anders als dual GPU. Dual GPU's op tweakers zijn dubbele GTX 650M's haha :P
@Gropah Een dual GPU is zoals anderen aangeven verre van standaard.
De Optimus support is inmiddels aardig kan ik uit ervaring melden.
Je kunt voor de volledig open source oplossing gaan met Bumblebee of de proprietary oplossing van Nvidia gebruiken. Beide opties staan hierboven ook beschreven.
Ik weet dat het ondertussen soort van aardig is, het is in ieder geval een stuk beter toen je nog handmatig met switcheroo de GPU aan en uit moest zetten, maar bepaalde dingen (voornamelijke driver wise) missen toch nog zoals het automatisch bepalen of iets op de GPU moet of op de iGPU

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.