Eenmaal in de vertrouwde Gnome-omgeving - keurig bijgewerkt naar versie 2.24 - krijgen we direct het nieuwe Solar-thema van Fedora voor ogen. Uiteraard is het een kwestie van smaak, maar de icons ogen zelfs op een fikse breedbeeldmonitor erg groot. Wie de Nautilus-versie van Ubuntu gewend is, waarbij tabnavigatie eindelijk een vanzelfsprekendheid is geworden, zal zich echter meer ergeren aan de zeer spartaanse filebrowser die Fedora 10 standaard aan boord heeft. Voor elke map wordt een nieuw venster geopend en snel door een harddisk navigeren is er niet bij. Door 'bestandsbeheer' in het menu 'systeemgereedschap' aan te roepen kan Nautilus wel met alle toeters en bellen worden gebruikt, maar intuïtief is deze benadering niet te noemen.
:fill(white)/i/1227457489.jpg?f=thumb)
:fill(white)/i/1227457492.jpg?f=thumb)
Gelukkig vinden we in Fedora 10 wel direct een sterk verbeterde network manager. Dankzij kernelversie 2.6.27 ondersteunt Linux een groter aantal wifi-chipsets out-of-the-box, zodat kunstgrepen met ndiswrapper minder vaak nodig zijn. Verder is het aardig dat een computer zijn internetverbinding eenvoudig met andere machines kan delen door het aanmaken van een extra wifi-verbinding .
In tegenstelling tot de laatste Ubuntu heeft Fedora 10 wel de beschikking over Openoffice.org 3.0, al is op de live-cd wegens ruimtegebrek gekozen voor de tekstverwerker Abiword. Voor e-mail en agendawerkzaamheden is Evolution aanwezig, terwijl Planner eenvoudige mogelijkheden geeft voor takenbeheer.
:fill(white)/i/1227457490.jpg?f=thumb)
:fill(white)/i/1227457491.jpg?f=thumb)
Bij de internetapplicaties geeft uiteraard de browser Firefox 3.0 acte de présence. Helaas werkt Flash ook in deze distro niet zonder meer en wordt de gebruiker gedwongen om de plugin handmatig te installeren. Dit blijft, mede door de krampachtige houding van Adobe, een vervelend verschijnsel in Linux. Een vergelijkbare ervaring doen we op bij een poging om een mp3-bestand af te spelen: de mp3-codec is wegens copyright-issues niet standaard aanwezig en een poging om deze alsnog te downloaden mislukt. Verder was er voor de preview-versie nog geen gesloten videodriver voor Ati- en Nvidia-kaarten aanwezig. Het is voor Fedora-gebruikers te hopen dat de alternatieve repository Livna snel alternatieve packages voor Fedora 10 gaat aanbieden.