Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Samsung Galaxy S5 Review

Samsung-telefoon volgens het boekje

16-04-2014 • 08:00

342

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De Galaxy S5 oogt niet zo luxe als andere telefoons in zijn prijsklasse, maar heeft veel te bieden. De telefoon wordt aangedreven door een snelle Snapdragon 801-soc, heeft een prachtig amoled-scherm en een goede accuduur. Daarnaast is ook de camera van hoge kwaliteit. Samsung heeft de behuizing van een mat kunststof gemaakt dat fijn aanvoelt en goed bestand is tegen krassen en vingerafdrukken. De chroomkleurige rand doet echter goedkoop aan. Het toestel heeft als extra's nog een vingerafdrukscanner en een hartslagsensor; beide komen echter niet lekker uit de verf en voegen weinig toe. De randzaken vallen dus tegen, maar op de belangrijke punten maakt Samsung de goede keuzes.

Pluspunten

  • Goede hardware
  • Stof- en waterdicht
  • Verwisselbare accu
  • Touchwiz oogt strakker

Minpunten

  • Vingerafdrukscanner werkt moeilijk met één hand
  • Hartslagsensor weinig meer dan gimmick
  • Design steekt schraal af bij concurrentie
  • TouchWiz voelt op plekken 'bloated'

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

Samsung is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de absolute koploper op de smartphonemarkt. Apple moet het met een flink kleiner marktaandeel doen en fabrikanten als Sony, HTC en LG mogen de spreekwoordelijke kruimels verdelen. Hoewel de Galaxy-telefoons als warme broodjes over de toonbank gaan, is er ook altijd kritiek geweest op de telefoons van Samsung. De gebruikte materialen leken niet helemaal aan te sluiten bij de hoge verkoopprijs en op softwarevlak lijkt Samsung kwantiteit van features soms te prefereren boven kwaliteit.

Met elke nieuwe telefoon van Samsung rijzen dan dezelfde vragen: voelen de materialen deze keer beter aan, is er minder bloat aanwezig en lijkt TouchWiz meer op stock-Android? Tot nu toe was het antwoord telkens nee. Bij de Galaxy S5 is het antwoord: een beetje. Samsung maakt gebruik van een nieuw soort kunststof voor de behuizing en TouchWiz heeft een opfrisbeurt gekregen. Toch is de Galaxy S5 onmiskenbaar een Galaxy-telefoon.

We zijn van Samsung gewend dat het zich probeert te onderscheiden met een scala aan softwarefeatures, maar bij de S5 draait het vooral om nieuwe hardwarefeatures. En dan niet op de gebruikelijke vlakken, zoals het scherm of de processor, daar moet je de innovatie niet zoeken. Samsung heeft de uitstekende hardware juist aangevuld en wel met twee nieuwigheden: een vingerafdrukscanner en een hartslagsensor. Het nut van de eerste laat zich raden, maar wat moet je met een hartslagsensor in een telefoon?

Op die vraag en op vele andere hebben we in de afgelopen week geprobeerd een antwoord te vinden. Daarbij hebben we natuurlijk ook gekeken naar het vernieuwde amoled-scherm, de snellere soc, de gloednieuwe camera en alle nieuwe softwareverbeteringen die de S5 te bieden heeft.

Behuizing: mooier, maar wel wat groter

De Galaxy S5 heeft een 5,1"-scherm, nauwelijks groter dus dan het 5"-scherm in de Galaxy S4. Toch is de telefoon op alle fronten groter; bij de S4 wordt 72,6 procent van het oppervlak ingenomen door het scherm, bij de S5 is dat gedaald naar 69,9 procent. Het zijn geen enorme verschillen, maar bij een telefoon van dit formaat is elke millimeter meegenomen, zeker als je hem met één hand gebruikt. Samsung zou er op dat vlak goed aan doen om het voorbeeld van zijn landgenoot LG te volgen. LG's G2 heeft namelijk een groter scherm, maar is als geheel kleiner.

Samsung Galaxy S5 - vergelijking

Van links naar rechts: iPhone 5s (4"), Galaxy S4 (5"), HTC One M8 (5"), Galaxy S5 (5,1") en LG G2 (5,2")

Van de voorkant ziet de Galaxy S5 er niet heel anders uit dan de Galaxy S4 of Galaxy S3, al zijn de hoeken wat minder rond. Draai je hem om, dan is het opeens een ander verhaal. De achterkant is namelijk niet meer gemaakt van glanzend plastic, maar van een mat kunststof met kleine putjes, dat aanvoelt als hard rubber. Google en Asus gebruikten een vrijwel identiek materiaal voor de eerste Nexus 7. Het voelt stevig aan, krast moeilijk en is ook niet gevoelig voor vingerafdrukken. In dat opzicht vinden we het een flinke verbetering boven het glanzende plastic van de S3 en S4.

Samsung Galaxy S5

Toch heeft de S5 nog steeds niet de uitstraling van een telefoon die meer dan zeshonderd euro kost, zoals een HTC One of iPhone dat wel heeft. De S5 ziet er simpelweg minder luxe uit en oogt goedkoper. Vooral de geribbelde nepchromen rand, die een beetje doet denken aan de barkrukken in een oude Amerikaanse diner, oogt goedkoop. De kleur van de behuizing is ook behoorlijk van invloed op de uitstraling. Zo vinden we de blauwe en gouden versies verre van mooi, maar de zwarte, en in mindere mate de witte, ogen een stuk beter.

Galaxy S5Galaxy S5Galaxy S5

Stof- en waterdicht

De S5 is de eerste Galaxy S-telefoon, afgezien van de Active-serie, die officieel bestand is tegen stof en water. Het toestel heeft een zogenoemde IP67-rating, waarmee wordt aangegeven dat hij volledig stofdicht is en tot een halfuur op een diepte van één meter kan worden ondergedompeld. Extra knap daarbij is dat de achterkant gewoon te verwijderen valt, zoals we van Samsung gewend zijn.

Aan de binnenkant van de achterklep zit een rubberen randje, dat het water bij de accu moet weghouden. Ook de usb-poort onderaan wordt beschermd tegen water, via een klepje. Telkens als je de telefoon wil opladen, moet je dit dus lospriegelen en hoewel dat na verloop van tijd enigszins went, blijft het een beetje irritant. Dat is bij andere waterdichte telefoons, zoals de Xperia's van Sony, echter niet anders, al kan je bij Sony optioneel nog een dock of lader kopen die via magnetische contactpuntjes aan de zijkant van de telefoon laadt.

Galaxy S5

De menuknop is weg

Op het gebied van knoppen en aansluitingen is de S5 niet veel anders dan de S4. De volumeknop zit links, de aan-uitknop rechts, bovenop kan een koptelefoon ingeplugd worden en aan diezelfde bovenkant zit een infraroodzender waarmee verschillende hifi-apparaten bediend kunnen worden. Onderop zit, achter het waterdichte klepje, een usb 3.0-aansluiting, die wat breder is dan de vertrouwde usb 2.0-variant.

Onder het scherm zit de vertrouwde, ronde homeknop met aan weerszijden een capacitieve knop. De linkerknop was bij Samsung-toestellen traditioneel altijd een menuknop, maar bij de S5 is die ingeruild voor een multitaskingknop. Een goede zaak, want de menuknop vonden we maar onduidelijk. Pas nadat je de knop ingedrukt had, wist je of een programma een extra optiemenu had. Google lost dat tegenwoordig op met menu's die in de interface van de app verwerkt zijn.

Nu ook Samsung is overgestapt, blijft alleen LG over als aanhanger van de menuknop. Het zou ons niet verbazen als ook die fabrikant dit jaar de omschakeling maakt, waarna de menuknop eindelijk te ruste gelegd kan worden.

Vingerafdrukscanner en hartslagsensor

In navolging van Motorola, Apple en HTC komt ook Samsung nu met een ingebouwde vingerafdrukscanner in een smartphone. Net als bij de iPhone 5s is hij in de homeknop verwerkt. Het instellen van de functie is zo gepiept. In totaal kunnen drie vingers geregistreerd worden en per vinger moet de beweging acht keer herhaald worden. Vervolgens kan de vingerafdruk gebruikt worden om de telefoon te ontgrendelen, maar ook om in te loggen in Samsungs downloadwinkel. Het is zelfs mogelijk om PayPal-betalingen te autoriseren via de scanner.

De scanner in de S5 werkt anders dan die in de iPhone 5s. Bij Apples telefoon moet je je vinger kortstondig op de homeknop leggen, terwijl je bij de S5 van boven naar beneden over de homeknop moet vegen om de scanner te gebruiken. Dat maakt dat het gebruik van de scanner bij de S5 net even langer duurt en dat het moeilijk is om de beweging goed uit te voeren.

Dat heeft alles te maken met het formaat van de telefoon. De iPhone 5s is een relatief kleine telefoon, waardoor het niet heel moeilijk is om je duim op de homeknop te leggen als je hem vasthoudt. Bij de grote Galaxy S5 is het echter best lastig om de telefoon vast te houden en vervolgens met de duim van diezelfde hand over de homeknop naar beneden te vegen. Eigenlijk moet je de telefoon op je pink laten rusten en een beetje omhoog duwen, zodat je duim een minder grote afstand hoeft te overbruggen. Dat vergt echter de nodige vingeracrobatiek.

Samsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshots

Veruit de makkelijkste manier is om de telefoon met één hand vast te houden en de wijsvinger van je andere hand te gebruiken om over de vingerafdrukscanner te vegen. Met die methode gaat het ontgrendelen bijna altijd goed, mits je de beweging langzaam uitvoert. Toch hebben we de functie na verloop van tijd uitgeschakeld, omdat je niet altijd de luxe hebt om twee handen te gebruiken. Met één hand werkt een pincode of ontgrendelpatroon veel sneller.

Voor het ontgrendelen van de telefoon vinden we de scanner dus geen succes, maar je kunt er nog meer mee doen. Zo is het mogelijk om betalingen via de PayPal-app te autoriseren met je vingerafdruk en ook heeft Samsung een speciale 'privacymodus' gemaakt, die gekoppeld kan worden aan een vingerafdruk. Daarmee kun je bijvoorbeeld bepaalde foto's verbergen en alleen beschikbaar maken in die speciale modus. Beide features werken prima, al was het bij de privacymodus handig geweest als deze gekoppeld was aan een specifieke ontgrendelmethode op het lockscreen. Dat zou sneller werken dan de huidige methode, waarbij je eerst naar het instellingenmenu moet gaan.

Veiligheid

De sensor blijkt, net als die in de iPhone 5s, redelijk makkelijk te foppen met een nep vingerafdruk. Bij de iPhone 5s moet je echter na elke reboot een wachtwoord invoeren, terwijl je bij de S5 na een reboot meteen kan inloggen met een scanner. Het gemis van die extra stap maakt Samsungs oplossings minder veilig en gezien het feit dat de scanner gebruikt kan worden om PayPal betalingen uit te voeren is dat een punt van zorg.

Samsung heeft verder geen informatie vrijgegeven over de opslag van de vingerafdrukdata en de beveiliging daarvan. Het enige dat we weten is dat de sensor wordt gemaakt door Synaptics, een grote fabrikant die ook veel touchpads aan laptopfabrikanten levert en controllers voor touchscreens maakt.

De hartslagsensor

Samsung Galaxy S5 - productfoto'sFitness lijkt de grote nieuwe trend in de elektronicawereld te worden. Volgens geruchten zal Apples iWatch voor een groot deel rondom gezondheid en fitness draaien en veel nieuwe telefoons, waaronder de S5 en HTC's One (M8), hebben een stappenteller ingebouwd. Samsung gaat nog een stapje verder door in veel nieuwe apparaten een hartslagsensor in te bouwen. Deze vinden we terug in in de Gear 2-smartwatch en de Gear Fit-fitnessband, maar ook in de Galaxy S5.

Die sensor zit aan de achterkant onder de camera en naast de flitser. Hij werkt door middel van een lampje dat het pulseren van de vingertop meet en daarmee de hartslag. Via de S Health-app kan een meting gestart worden, waarvoor je je wijsvinger vijf à tien seconden op de sensor moet houden. Omdat de sensor aan de achterkant zit en het voor een succesvolle meting belangrijk is dat je niet beweegt, kun je de S5 niet gebruiken om tijdens het sporten constant je hartslag bij te houden. Daarvoor is een fitnessarmband een stuk geschikter.

Samsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshots

Dat roept meteen de vraag op waarvoor de hartslagsensor wel nuttig is. Die vraag hebben we aan Samsung voorgelegd, maar een bevredigend antwoord kregen we niet. Volgens Samsung is de sensor bedoeld om af en toe een momentopname van de hartslag te maken; niets meer, niets minder. Zo kun je wellicht waarnemen dat je hartslag omhoog gaat net voordat je een presentatie moet geven of dat hij juist laag wordt als je 's avonds op bank tv ligt te kijken. Dat is misschien een paar keer leuk, maar we kunnen ons maar moeilijk voorstellen dat de gemiddelde gebruiker de sensor na lange tijd nog regelmatig gebruikt.

Strakkere versie van TouchWiz

Samsung Galaxy S5 - productfoto'sTouchWiz, de skin die Samsung sinds jaar en dag over Android heenlegt, is bij smartphonefans al jarenlang onderwerp van discussie. Aan de ene kant voegt Samsung veel extra functionaliteit toe en in sommige gevallen worden die functies op termijn door Google zelf overgenomen. Zo hebben Samsung-telefoons al sinds de Galaxy S een paneel met knoppen in de notificatiebalk. Google voegde dit pas bij Android 4.2 toe. Aan de andere kant heeft Samsung er een handje van om gebruikers te overladen met nieuwe features die lang niet allemaal even nuttig zijn.

Daarbij heeft Samsung op het gebied van uiterlijk altijd zijn eigen weg gevolgd. In de beginjaren van Android was dat geen probleem en zelfs nodig, omdat het besturingssysteem verre van mooi was. Ook toen Google meer aandacht aan het visuele ontwerp van Android ging besteden, bleef Samsung echter zijn eigen koers vragen en dat kon niet op ieders goedkeuring rekenen, vooral omdat Samsung visueel weinig vernieuwde.

Dat laatste is met de versie van TouchWiz die op de Galaxy S5 draait in ieder geval aangepakt. Daarbij is het grappig om te zien dat er op bepaalde designvlakken een consensus lijkt te ontstaan, waarbij Samsung zich aansluit. Zo is het nieuwe TouchWiz vrijwel geheel 'plat', net als stock-Android en iOS 7. Daarnaast gebruikt Samsung op een aantal plekken ronde iconen, net als Google in sommige van zijn apps.

Wij vinden het nieuwe TouchWiz aanmerkelijk beter ogen dan de oude variant. De interface is consistenter aangekleed, bevat minder opsmuk en werkt een stuk vloeiender dan TouchWiz op de S4. Of dat komt door de snellere hardware of door verbeteringen aan de softwarekant weten we niet, maar het eindresultaat is natuurlijk welkom.

Alweer veel extra's

Wie had gehoopt op minder bloat op de Galaxy S5 komt van een koude kermis thuis. Ondanks aanwijzingen dat Samsung het aantal ingebouwde features en meegeleverde apps zal terugdringen, merk je daar bij de S5 nog niet veel van. Dat komt deels doordat Samsung als Android-partner verplicht is om de apps van Google mee te leveren en je dus verschillende browsers, sms-apps, App Stores en Foto-apps krijgt. Daar kan Samsung echter weinig aan doen en dat geldt evenzeer voor andere fabrikanten. Daarnaast bouwt Samsung echter nog steeds heel veel features in die door de meeste mensen waarschijnlijk niet gebruikt zullen worden.

Samsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshots

Het homescreen van de S5 speelt leentjebuur bij de HTC One, het linker scherm is namelijk een soort digitaal magazine, genaamd My Magazine, dat erg lijkt op HTC's Blinkfeed. Samsungs implementatie is gebaseerd op Flipboard en kan informatie weergeven uit verschillende onlinetitels. Daarnaast kunnen ook sociale netwerken als Facebook en Twitter als bron gebruikt worden. Klik je op een artikel, dan wordt dit in de Flipboard-app geopend. Het is een leuke feature, maar we vragen ons af of hij echt zo prominent deel moet uitmaken van het homescreen. Gelukkig kan My Magazine ook uitgeschakeld worden.

Een veel subtielere feature is de Toolbox, een klein zwevend icoontje, vergelijkbaar met een Facebook chat head, waarmee je een klein menuutje uitklapt dat vijf snelkoppelingen naar apps kan bevatten. Voor mensen die bepaalde apps veel gebruiken kan de Toolbox zeker handig zijn, maar het omdat het icoontje altijd in beeld zit, werkt het geregeld storend en soms kun je een bepaalde knop in een app niet bereiken omdat de Toolbox ervoor zweeft.

Een andere nieuwe softwarefeature is Downloadbooster. Deze kan bij het downloaden van bestanden groter dan 30MB de 4g- en wifi-verbindingen combineren om zo hogere snelheden te behalen. In Nederland is die feature vanwege de krappe datalimieten natuurlijk niet aantrekkelijk en daarnaast is het maar de vraag hoe vaak mensen bestanden groter dan 30MB downloaden via hun telefoon. Streaming video, zoals bijvoorbeeld via YouTube, kan niet versneld worden.

Meer overzicht bij de instellingen

Samsung-telefoons hebben vaak veel verschillende instellingen. Om het overzicht te behouden introduceerde Samsung bij eerdere versies van TouchWiz al tabjes, zodat je niet door een ellenlange lijst hoefde te scrollen. Bij de S5 is daar een gridview bijgekomen. Voor welke weergaveoptie je ook kiest, er zijn nog steeds heel veel instellingen om doorheen te werken. Waar een Nexus 5 bijvoorbeeld achttien verschillende opties toont, krijg je er op de S5 maar liefst vijftig voor je kiezen. Dat maakt dat je vaak flink moet zoeken.

Samsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshots

Om enige orde in die chaos te scheppen heeft Samsung boven aan de instellingenpagina het kopje 'Snelle Instellingen' toegevoegd. Hierin kan de gebruiker twaalf veelgebruikte menu-opties plaatsen, zodat het nauwelijks nodig is om door de rest van de opties te grasduinen. We vinden het een goede zet van Samsung, al is het natuurlijk symptoombestrijding en vragen we ons af of al die opties en submenu's die Samsung biedt ook echt nodig zijn.

Nieuw type camerasensor met betere autofocus

De meeste smartphonecamera's hebben een bsi-cmos-sensor. Bsi staat daarbij voor back side illumination en geeft aan dat de elektronica van de beeldsensor zich onder de fotodioden bevindt. Het licht dat door de lens komt, valt daardoor direct op de sensor. Oudere sensors maakten gebruik van front side illumination, of fsi, waarbij de elektronica zich aan de bovenkant van sensor bevindt en daardoor een deel van het licht blokkeert.

Ook bsi-sensors hebben nog met een aantal pijnpunten te kampen, waaronder crosstalk en beperkte well capacity. Crosstalk treedt op als licht uit de ene fotocel naar een naburige cel 'lekt' en zo de informatie beïnvloedt die door die cel gevangen wordt. Dat kan zich onder meer uiten in ruis. De well capacity heeft te maken met de hoeveelheid licht die een fotocel kan registreren voordat hij 'vol' is. Omdat fabrikanten het aantal megapixels steeds verder opdrijven, neemt het formaat van de individuele pixels en daarmee de well capacity af. Dat heeft een negatieve invloed op het dynamisch bereik.

Samsung heeft voor de Galaxy S5 een nieuwe type camerasensor ontwikkeld, met een resolutie van 16 megapixel, genaamd Isocell. Het gaat om een 1/2.6"-model met pixels van 1,12µm. Isocell borduurt voort op het bsi-concept en moet de twee eerdergenoemde pijnpunten aanpakken. Het grootste verschil is dat elke pixel van de naburige pixels gescheiden is door een minuscule fysieke barrière. Elke fotocel is dus geïsoleerd, vandaar de naam Isocell. Die fysieke scheiding moet ervoor zorgen dat er minder crosstalk optreedt bij het uitlezen van de sensor en dat moet zich vertalen in foto's met minder ruis en een accuratere kleurreproductie.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Ook de opbouw van de fotocellen is aangepakt. De fysieke barrières leiden er namelijk toe dat de inhoud van elke cel kleiner wordt, wat negatieve gevolgen heeft voor de well capacity. Om dat effect tegen te gaan maakt Samsung gebruik van Vertical Transfer Gates, waardoor de fotodiode niet horizontaal, maar verticaal verbonden is. Dat maakt weer ruimte vrij voor grotere diodes, waardoor de well capacity toeneemt.

Fasedetectie-autofocus

Samsung wil niet alleen op het vlak van beeldkwaliteit stappen zetten, ook de tijd die het kost om scherp te stellen moet omlaag. Daartoe maakt de Koreaanse fabrikant gebruik van een autofocustechniek die we al kennen van 'echte' camera's, maar die nog niet eerder in mobieltjes gebruikt is: fasedetectie. Door die te combineren met contrastdetectie moet de focussnelheid te allen tijde onder de 300ms liggen.

Contrastdetectie, waarbij de camera het scherpstelpunt verlegt en ondertussen het contrast tussen de pixels meet, is nauwkeurig, maar niet snel. Vooral bij weinig licht wil de autofocus wel eens gaan 'zoeken'. Je merkt dan dat de camera een paar keer voorbij het focuspunt schiet en dat het even duurt voordat de scherpstelling gelukt is. Bij fasedetectie worden dedicated af-sensors op de beeldchip ingezet voor het detecteren van het scherptepunt. Een gecombineerd systeem gebruikt de fasedetectie om snel globaal te bepalen waar het scherpstelpunt ligt om vervolgens met contrastdetectie het fijnere focuswerk te doen.

Fotokwaliteit en camera-app

De interface van de camera-app is bij de S5 een stukje simpeler dan we gewend zijn van Samsung. In plaats van dat de opties in submenu's met verschillende niveaus zijn weggewerkt, is er nu één groot optiemenu met daarin alle zaken die je kunt instellen. Deze worden niet getoond in een lange lijst, maar in een grote gridview, zodat je in één oogopslag bijna alles kunt zien. Aan de zijkant van het scherm is ruimte om drie van deze opties vast weer te geven, zodat je veelgebruikte instellingen nog sneller kunt bereiken. Het is een fijne wijziging, vooral voor mensen die met instellingen willen spelen.

Samsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshots

De app is snel, zoals we van een smartphone in deze klasse verwachten. Van de vernieuwde autofocus, die op papier zo indrukwekkend klinkt, merk je in de praktijk niet bijster veel. Daarmee willen we niet zeggen dat het focussen niet snel gaat, maar het verschil met andere high-end smartphones is niet wereldschokkend en omdat de fasedetectie-af bijvoorbeeld niet in situaties met weinig licht werkt, houd je in dat soort omstandigheden problemen met scherpstellen, net als bij andere telefoons.

Zoals bij elke camera-app zijn er verschillende fotomodi die je kunt gebruiken, maar het totale aantal is niet groot. Samsung heeft alle extra fotostanden ondergebracht in zijn eigen appstore en kan daardoor in de toekomst makkelijk nieuwe standen toevoegen.

Een van de nieuwe opties in de camera is 'selective focus'. Hiermee is het mogelijk om achteraf het scherpstelpunt van een foto aan te passen, vergelijkbaar met de Duo Camera van de HTC One (M8). Waar HTC hiervoor een tweede camera gebruikt en achteraf de foto vervaagt, maakt de app van Samsung twee foto's met verschillende brandpuntsafstanden, waarna het geheel met fotofilters wordt afgemaakt.

Blurry background - HTC One (M8)Blurry background - Samsung Galaxy S5

Achtergrondblur op de HTC One (M8) (links) en op de Galaxy S5

Het effect is niet eens veel slechter, sterker nog, de S5 levert in veel gevallen een netter eindresultaat op, omdat het effect minder extreem is en daardoor natuurlijker oogt. Het nadeel van Samsungs implementatie is dat die lang niet in alle situaties werkt. Het onderwerp moet op een bepaalde afstand staan. Bovendien moet je na de foto een paar seconden wachten totdat alles is verwerkt.

De fotokwaliteit

Om te kijken hoe de S5 zich op cameragebied verhoudt tot andere smartphones, hebben we hem vergeleken met drie andere toestellen: de Galaxy S4, de LG G2 en de iPhone 5s. We hebben de Xperia Z1 ditmaal buiten beschouwing gelaten, omdat zijn opvolger op het punt van uitkomen staat. We laten de Lumia 1020 van Nokia ook buiten beschouwing; daarvan weten we al dat hij de beste kiekjes maakt van alle smartphones.

We kiezen voor de iPhone omdat hij een goede reputatie heeft als allround-camera, terwijl de S4 en de LG G2, net als de S5, voor een hoog aantal megapixels gaan. Groot verschil daarbij is dat de 13-megapixelsensors in die twee camera's een beeldverhouding van 3:2 hebben, terwijl de sensor in de S5 een 16:9-verhouding heeft.

Samsung Galaxy S5 fotovergelijking (1) - Galaxy S5Samsung Galaxy S5 fotovergelijking (1) - Galaxy S4Samsung Galaxy S5 fotovergelijking (1) - iPhone 5sSamsung Galaxy S5 fotovergelijking (1) - LG G2
Samsung Galaxy S5 fotovergelijking (1) - Galaxy S5 (crop)Samsung Galaxy S5 fotovergelijking (1) - Galaxy S4 (crop)Samsung Galaxy S5 fotovergelijking (1) - iPhone 5s (crop)Samsung Galaxy S5 fotovergelijking (1) - LG G2 (crop)

In dit eerste shot is het verschil in beeldverhouding duidelijk te zien, net als het feit dat de iPhone 5s op het gebied van resolutie en detail logischerwijs voorbijgestreefd wordt. De G2 heeft een wat koele kleurweergave, terwijl de verschillen tussen de S4 en S5 moeilijk te zien zijn. De crop lijkt bij de S5 net wat scherper, maar dat kan ook komen door agressievere algoritmen voor sharpening. In een situatie als deze, met voldoende licht, zit er maar weinig verschil tussen de S4 en de S5.

Samsung Galaxy S5 fotovergelijking (2) - Galaxy S5Samsung Galaxy S5 fotovergelijking (2) - Galaxy S4Samsung Galaxy S5 fotovergelijking (2) - iPhone 5sSamsung Galaxy S5 fotovergelijking (2) - LG G2
Samsung Galaxy S5 fotovergelijking (2) - Galaxy S5 (crop)Samsung Galaxy S5 fotovergelijking (2) - Galaxy S4 (crop)Samsung Galaxy S5 fotovergelijking (2) - iPhone 5s (crop)Samsung Galaxy S5 fotovergelijking (2) - LG G2 (crop)

Bovenstaande karakteristieken zien we ook in de tweede foto terug. De G2 lijkt wat te blauw en beide Galaxy-telefoons bieden een vergelijkbare foto, met veel contrast en scherpte, al lijkt de S5 opnieuw wat meer sharpening toe te passen. Apple past een minder sterke contrastcurve toe, wat goed te zien is aan de schaduwgebieden bij de molen.

Op detailniveau spant de Galaxy S5 onder deze toestellen de kroon, maar daaraan zullen de meeste gebruikers maling hebben. Foto's die met een smartphone gemaakt zijn, worden namelijk zelden op een groot formaat afgedrukt. Ook op 'Facebook-formaat', waarbij het niet zozeer gaat om resolutie, maar om belichting en witbalans, staat de Galaxy S5 echter zijn mannetje.

Op het oog zijn de voordelen die de Isocell-sensor met zich moet meebrengen, een groter dynamisch bereik en minder ruis, niet merkbaar. Dat doet echter niets af aan het feit dat de Galaxy S5 voor een smartphone prima kiekjes oplevert, die weinig tot geen nabewerking nodig hebben.

Bij situaties met heel weinig licht viel ons wel iets raars op. De helderheid van de foto's wordt in de hoeken kunstmatig opgekrikt, alsof er omgekeerde vignettering wordt toegepast, waarschijnlijk om te compenseren voor afwijkingen in de lens. Dat is overduidelijk als je de foto's meteen op de telefoon terugkijkt in die donkere situatie. Je ziet dan een blauw-paarse gloed in de hoeken. Bij normale lichtomstandigheden valt het nauwelijks op en op een computerscherm is het ook nauwelijks te zien.

Foto's gemaakt met de Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 - foto samplesSamsung Galaxy S5 - foto samplesSamsung Galaxy S5 - foto samplesSamsung Galaxy S5 - foto samplesSamsung Galaxy S5 - foto samplesSamsung Galaxy S5 - foto samplesSamsung Galaxy S5 - foto samplesSamsung Galaxy S5 - foto samplesSamsung Galaxy S5 - foto samplesSamsung Galaxy S5 - foto samplesSamsung Galaxy S5 - foto samplesSamsung Galaxy S5 - foto samplesSamsung Galaxy S5 - foto samplesSamsung Galaxy S5 - foto samplesSamsung Galaxy S5 - foto samplesSamsung Galaxy S5 - foto samplesSamsung Galaxy S5 - foto samplesSamsung Galaxy S5 - foto samplesSamsung Galaxy S5 - foto samplesSamsung Galaxy S5 - foto samples

Schermkwaliteit: nog steeds indrukwekkend

Galaxy S5

Net als alle voorgaande Galaxy S-toestellen heeft ook de S5 een Super Amoled-scherm van eigen makelij. In tegenstelling tot een lcd-scherm, dat met een backlight werkt, heeft een oled-scherm pixels die zelf licht uitstralen, of niet en in dat geval zijn de pixels dus compleet zwart. Oled-schermen hebben daarom een enorm hoog contrast en dat heeft tot gevolg dat ze indrukwekkend ogen.

Het scherm is nauwelijks groter dan dat in de Galaxy S4; het scheelt slechts 0,1". Ook de resolutie is met 1920x1080 pixels gelijkgebleven. Omdat het scherm een fractie groter is, is de pixeldichtheid gedaald van 441 naar 432ppi, maar dat kleine verschil is niet significant. Ook aan de pixelopbouw heeft Samsung weinig aangepast; het bedrijf maakt nog steeds gebruik van een zogenoemde Diamond-structuur, waarbij de rode, groene en blauwe subpixels in een diamantvorm gerangschikt zijn.

Binnen die diamantopstelling zijn de blauwe subpixels kleiner geworden dan bij de Galaxy S4. Bij die telefoon waren ze groter dan de groene en rode subpixels, vermoedelijk omdat blauwe oleds sneller slijten. Bij het scherm van de Galaxy S5 zijn de rode en blauwe subpixels even groot en de groene net wat kleiner. Dat doet vermoeden dat de efficiëntie van de blauwe oleds inmiddels gelijkwaardig is aan die van de rode.

Galaxy S5 Diamond Pixels

De pixelopbouw van de Galaxy S4 (links) en de Galaxy S5

Omdat het scherm grotendeels gelijk is gebleven, kon Samsung zich richten op verschillende soorten optimalisaties. Zo moet het scherm tot 27 procent zuiniger zijn dan dat in de Galaxy S4, terwijl de maximale helderheid flink hoger ligt. Daarnaast heeft het scherm volgens Samsung minder last van reflecties, waardoor het in de buitenlucht, zeker in combinatie met de hogere helderheid, goed af te lezen moet zijn.

Helderheid en contrast

Helderheid
Telefoon / TabletCandela per vierkante meter (nits), hoger is beter
Samsung Galaxy S5
*********
576
Nokia Lumia 925
********
566
Apple iPhone 5s
********
510
HTC One (M8)
*******
505
Xperia Z1 Compact
*******
500
Nexus 5
*******
476
Sony Xperia Z1
*******
470
LG G2
******
402
LG G Flex
*****
318
Samsung Galaxy S4
****
303
Contrast
Telefoon / TabletIn verhouding , hoger is beter
Samsung Galaxy S4
*********
∞:1
Samsung Galaxy S5
*********
∞:1
LG G Flex
*********
∞:1
Nokia Lumia 925
*********
∞:1
HTC One (M8)
*
1624:1
LG G2
*
1232:1
Apple iPhone 5s
*
1114:1
Nexus 5
*
963:1
Xperia Z1 Compact
*
953:1
Sony Xperia Z1
*
507:1

De helderheid en het contrast zijn eigenlijk de twee belangrijkste aspecten van een smartphonescherm. Een hoge helderheid zorgt ervoor dat het scherm ook in de volle zon nog enigszins goed te bekijken is en een hoog contrast maakt dat een scherm indrukwekkend oogt. Met dat laatste zit het wel goed, zoals we gewend zijn van amoled-schermen. Het zwart is pikzwart en dankzij het hoge contrast ogen ook de kleuren indrukwekkender.

Omdat de contrastverhouding berekend wordt aan de hand van de helderheid en zwartwaarde van een scherm en een oled-scherm onmeetbaar diep zwart weergeeft, kunnen we aan het contrast van het scherm in de Galaxy S5 geen getal koppelen. Voor het idee drukken we dat onmeetbare contrast in bovenstaande grafiek uit met het oneindigteken, al geven we toe dat dat technisch niet geheel klopt.

Onze metingen laten verder zien dat de maximale helderheid inderdaad fors is toegenomen ten opzichte van de Galaxy S4. Waar dat toestel niet verder kwam dan 303cd/m², of nits, gaat het scherm in de Galaxy S5 tot 576cd/m². Daardoor is het veel beter af te lezen in situaties met veel licht. Die hoge helderheid is een soort 'overdrive'-modus en kan alleen behaald worden als de helderheidsregeling op automatisch staat en de lichtsensor aan de voorkant een grote hoeveelheid licht detecteert. Regel je de helderheid met de hand, dan kom je niet verder dan 368cd/m².

Het scherm kan behalve heel fel ook heel donker afgesteld worden, handig als je bijvoorbeeld 's avonds in bed nog je telefoon wil gebruiken zonder de hele kamer te verlichten.

Kleurreproductie

Samsung houdt ervan om zijn amoled-schermen flink gesatureerd af te stellen. Kleuren ogen daarom behoorlijk indrukwekkend, maar 'kloppen' eigenlijk niet met de werkelijkheid. Gebruikers hebben via de verschillende schermmodi zelf gelukkig enige invloed op de kleuren. De standen 'dynamisch' en 'standaard' bieden zoals altijd de meest buitensporige kleuren. De stand 'professionele foto' komt overeen met het Adobe RGB-spectrum. Dat is leuk voor fotografen die daar gebruik van maken, maar voor de meesten niet relevant. De Film-modus biedt zoals altijd de meest accurate weergaven en die hebben we dan ook gebruikt voor onze metingen van de kleurreproductie.

Samsung Galaxy S5 - greyscale

Samsung Galaxy S5 - gamut

Gemiddelde grijswaardenfout
Telefoon / TabletIn dE2000, lager is beter
Samsung Galaxy S5
*****
4,60
Xperia Z1 Compact
******
5,30
Samsung Galaxy S4
*******
7,10
HTC One (M8)
********
7,70
LG G Flex
*********
8,10
Gemiddelde kleurfout
Telefoon / TabletIn dE2000, lager is beter
Nexus 5
***
2,10
Apple iPhone 5s
****
2,70
Xperia Z1 Compact
*****
3,40
LG G2
******
4,20
Nokia Lumia 925
******
4,50
Sony Xperia Z1
******
4,60
Samsung Galaxy S4
******
4,76
HTC One (M8)
******
4,79
Samsung Galaxy S5
*******
5,46
LG G Flex
*********
6,35

Voor een smartphone komen de kleuren prima uit de verf. Onze colorimeter wijst uit dat het scherm iets aan de koele kant is en groen heeft ook in de Film-stand nog te veel saturatie, maar daar tillen we niet te zwaar aan; een smartphone is immers geen hdtv. Door die uitschieter doet hij het op het gebied van kleurreproductie net iets minder dan zijn voorganger. Toch vinden we het scherm vanwege de betere grijswaardenweergave en de veel hogere helderheid een forse verbetering.

Hardware, prestaties en benchmarks

SnapdragonNet als de HTC One (M8) van HTC en de Xperia Z2 van Sony bevat de Galaxy S5 Qualcomms nieuwste high-end soc: de Snapdragon 801. De 801 is een getweakte en opgevoerde versie van de Snapdragon 800-soc, die gebruikt wordt in onder andere de Note 3, LG G2 en Nexus 5. Aan de processorarchitectuur is niet gemorreld, maar de vier rekenkernen hebben een hogere maximale kloksnelheid, de gpu is hoger geklokt, er is wat extra geheugenbandbreedte aanwezig en de hardware die de beelddata van de camera verwerkt, is sneller gemaakt.

Verder zijn er nog andere kleine zaken anders ten opzichte van de Snapdragon 800. Zo is er nu ondersteuning voor versie 5.0 van de emmc-standaard, waardoor sneller flashgeheugen ingezet kan worden, en verder ondersteunt de videodecoder nu ook de hevc/h265-codec. Op draadloos gebied worden de bekende standaarden ondersteund: wifi b/g/n/ac, bluetooth 4.0 low energy en lte. De Galaxy S5 maakt daarnaast dankbaar gebruik van de usb 3-ondersteuning die de 801-soc biedt.

TelefoonSystem on a chipCoresCpuGpuGeheugensnelheid

Galaxy S4

Snapdragon 600 (APQ8064T)

4 1,7GHz Adreno 320@400MHz lpddr3-1200

Galaxy S5

Snapdragon 801 (MSM8974AC)

4 2,5GHz Adreno 330@578MHz lppdr3-1866

Ten opzichte van de Snapdragon 800 is de 801 dus een kleine stap, maar vergeleken met de Snapdragon 600 in de Galaxy S4 is het verschil een stuk groter. De kloksnelheid van de vier processorkernen is opgekrikt van 1,7GHz naar 2,5GHz, de Adreno 320-gpu is vervangen door de fors snellere Andreno 330 en de geheugensnelheid ligt hoger. Die verschillen zijn niet alleen duidelijk op papier, ook in de praktijk merk je er wat van; de Galaxy S5 is duidelijk een stukje sneller dan de Galaxy S4.

De échte grote stappen op dit gebied lijken echter achter ons te liggen. Vroeger zag je tussen twee generaties smartphones vaak grote verschillen in snelheid, maar met de krachtige chips die we vandaag de dag gebruiken, zijn de verschillen steeds moeilijker op te merken. Dat is alleen maar goed natuurlijk, want het betekent dat echt trage smartphones op termijn uit de winkels verdwijnen.

Processorkracht

Om erachter te komen hoeveel sneller de hardware in de Galaxy S5 is ten opzichte van de concurrentie, hebben we zoals gebruikelijk onze benchmarksuite losgelaten op de telefoon. Als vergelijkingsmateriaal hebben we andere high-end Android-toestellen meegenomen, waarvan de meeste met een Snapdragon 800, maar natuurlijk ook de Galaxy S4 met zijn Snapdragon 600. Bij de multiplatformtests hebben we ook de iPhone 5S meegepakt. In de staafdiagrammen duiden we de S5 aan met de kleur groen; de S4 heeft een oranje kleurtje.

AndEBench test de rauwe rekenkracht van de vier processorkernen. Hierin valt duidelijk te zien dat de verschillen tussen de Snapdragon 800 en 801 miniem zijn. Ten opzichte van de S4 weet de Galaxy S5 wel een flink gat te slaan.

Kraken 1.1
Telefoon / TabletIn milliseconden, lager is beter
Apple iPhone 5s
**
6231
Samsung Galaxy S5
**
6300
Sony Xperia Z1
**
6978
Nexus 5
**
7381
Xperia Z1 Compact
**
7734
Samsung Galaxy Note 3
**
7879
HTC One (M8)
**
9087
LG G Flex
**
9508
Samsung Galaxy S4
***
9661
LG G2
***
11366
Nokia Lumia 1520
*******
26722

Normaliter gebruiken we zowel Kraken als Peacekeeper om de prestaties van de hardware in combinatie met de browser te testen. Samsungs eigen browser hangt helaas steevast op het WebGL-onderdeel van Peacekeeper, waardoor de test niet voltooid kan worden. De JavaScript-benchmark Kraken werkt wel zonder problemen en laat zien dat de S5 niet alleen snelle hardware heeft, maar dat Samsung de browser goed geoptimaliseerd heeft. De S5 eindigt op een goede tweede plek en het verschil met de iPhone 5s op plek één is haast nihil.

Grafische kracht

Dat de Adreno 330-gpu een grote vooruitgang is boven de Adreno 320, zien we goed als we de S4 en S5 vergelijken in de grafische benchmarks GFXBench en Ice Storm Unlimited van 3DMark. De S5 komt niet als absolute winnaar uit de bus. Dat komt enerzijds doordat toestellen als de iPhone 5s en Xperia Z1 Compact minder pixels hoeven te renderen en daarom in het voordeel zijn. Anderzijds lijkt de S5 zijn maximale kloksnelheden wat minder lang aan te kunnen houden dan de concurrentie en eerder terug te klokken om binnen de thermische limieten te blijven.

Geheugensnelheid

Moderne smartphone-socs stellen fabrikanten in staat om sneller opslaggeheugen te gebruiken, waarvan de prestaties langzaamaan in de buurt komen van die van de ssd's die we kennen van desktops en laptops. We hebben een aantal benchmarks op het geheugen losgelaten om te kijken of Samsung daarvoor gekozen heeft.

Het geheugen in de S5 is zeker sneller dan dat in de S4 bij sequentieel lezen en schrijven, maar op de belangrijkste vlakken, random reads en writes, zijn er geen grote verschillen te ontdekken.

Bestandsoverdracht (sequentieel)
Telefoon / TabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Samsung Galaxy S5
*********
40,21
HTC One (M8)
*******
31,38
Samsung Galaxy Note 3
*****
23,91
LG G Flex
****
19,92
Apple iPhone 5s
****
19,14
Samsung Galaxy S4
***
16,43
HTC One
***
15,63
LG G2
***
15,03
Bestandsoverdracht (kleine files)
Telefoon / TabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Samsung Galaxy S5
*********
37,05
Samsung Galaxy Note 3
****
19,22
HTC One (M8)
***
15,22
Apple iPhone 5s
***
13,39
Samsung Galaxy S4
***
12,67
HTC One
**
10,68
LG G Flex
**
8,98
LG G2
**
8,19

Bij het kopiëren van bestanden naar de telefoon zie we dankzij de usb 3.0-ondersteuning wel een flinke boost. Bij het overzetten van een groot bestand wordt de 40MB/s net aangetikt. Daarmee gaat het overzetten meer dan twee keer zo snel als bij de S4 en ook een moderne telefoon als de HTC One (M8) wordt op flinke achterstand gezet. Als we vervolgens kijken naar de snelheid bij het kopiëren van kleine bestanden loopt de voorsprong van de S5 nog verder op.

Accuduur en energiebesparing

De Galaxy S5 heeft een verwisselbare accu met een capaciteit van 2800mAh en een spanning van 3,85V, waarmee de hoeveelheid energie uitkomt op 10,78Wh. Dat is iets meer dan de 9,88Wh van de accu in de Galaxy S4. In vergelijking met andere toestellen lijkt 2800mAh niet veel, maar bij de nieuwe HTC One zagen we dat je met een relatief kleine accu een heel eind kunt komen zolang de andere componenten maar zuinig zijn.

Samsung Galaxy S5 - productfoto's

Samsung lijkt hetzelfde trucje uit te halen. Volgens tests is het scherm in de Galaxy S5 een stuk zuiniger dan dat in de S4 en daarnaast gebruikt Samsung Qualcomms Snapdragon 801-soc, die ook verbeteringen kent op het vlak van energiegebruik. De Snapdragon 801 wordt op een zuiniger procedé vervaardigd dan de Snapdragon 600 uit de Galaxy S4 en daarnaast is de hele draadloze stack, die verantwoordelijk is voor de dataverbinding, van een nieuwere generatie, die minder energie nodig heeft.

De accuduur getest

Om een goede vergelijking te maken met andere toestellen hebben we onze gebruikelijke twee accutests gedraaid. In het eerste scenario moet de telefoon continu door een vaste lijst webpagina's browsen over een wifi-verbinding totdat de accu leeg is. In het tweede scenario pakken we een 1080p-videobestand en spelen dit herhaaldelijk af totdat de telefoon het begeeft.

Deze tests geven vooral een indruk van het stroomgebruik van de system on a chip en het scherm, twee van de componenten die erom bekendstaan dat ze relatief veel stroom gebruiken. In het dagelijks gebruik zijn er echter nog een heleboel andere factoren die invloed hebben op de accuduur, in het bijzonder de 3g-verbinding. Sommige telefoons lopen sneller leeg dan andere bij het surfen over 3g en de kwaliteit van het signaal kan ook van grote invloed zijn op accuduur.

Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
Telefoon / TabletIn minuten, hoger is beter
HTC One (M8)
*********
8u16m
LG G2
*******
7u4m
Samsung Galaxy Note 3
*******
6u47m
Samsung Galaxy S5
*******
6u42m
Nokia Lumia 1520
*******
6u38m
Xperia Z1 Compact
*******
6u37m
LG G Flex
******
5u22m
Sony Xperia Z1
*****
5u6m
Samsung Galaxy S4
*****
5u3m
Nexus 5
*****
4u44m
Apple iPhone 5s
*****
4u44m

In onze browsetest gaat de S5 1 uur en 39 minuten langer mee dan zijn voorganger en dat is een mooie winst, die niet enkel valt toe te schrijven aan de grotere accu, maar ook aan het lagere stroomgebruik van de componenten. Met een score van 6 uur en 42 minuten doet hij het nagenoeg even goed als de Note 3. HTC's M8 blijkt in deze test onaantastbaar, vermoedelijk omdat hij een lcd gebruikt in plaats van een amoled-scherm en daardoor bij het weergeven van vooral witte webpagina's minder stroom gebruikt.

Accuduur - Film (250cd/m²)
Telefoon / TabletIn minuten, hoger is beter
Samsung Galaxy S5
*********
14u12m
LG G Flex
********
13u9m
Samsung Galaxy Note 3
********
12u47m
Xperia Z1 Compact
******
9u54m
HTC One (M8)
******
9u45m
Samsung Galaxy S4
******
9u23m
LG G2
*****
9u4m
Nokia Lumia 1520
*****
8u2m
Apple iPhone 5s
*****
7u45m
Nexus 5
****
6u58m
Sony Xperia Z1
****
6u42m

Terwijl het stroomgebruik bij het weergeven van witte pagina's dus een zwak punt is van een amoled-scherm, is het weergeven van videomateriaal juist een sterk punt. De S5 verplettert hier de concurrentie met een indrukwekkende score van 14 uur en 12 minuten.

Energiebesparing

Samsung heeft maar liefst twee modi ingebouwd die energie moeten besparen. Bij de eerste wordt alles weergegeven in zwart-wit, schakelt de dataverbinding automatisch uit als het scherm uitgaat en wordt de processor teruggeklokt. Daarmee hou je dus een tragere smartphone over, waar je nog wel alles mee kunt doen, in zwart-wit.

Voor de gevallen waarin je accu echt bijna leeg is en je bereikbaar moet blijven, is er nog een agressievere modus. Hierbij wordt het scherm ook omgezet naar zwart-wit, gaat de dataverbinding automatisch uit als het scherm uitgaat en wordt de processor teruggeklokt. Verder worden alle applicaties die op de achtergrond draaien uitgeschakeld, wordt de kloksnelheid verder omlaag gebracht, wordt de refreshrate van het scherm gehalveerd en word je als gebruiker 'opgesloten' in een simpele interface. Alleen een select aantal apps, waaronder de bel-app, browser en sms-app zijn dan beschikbaar.

Samsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshots

Van een echte smartphone kun je dan niet meer spreken, maar in die gevallen waarin je telefoon echt niet mag uitvallen, kan het net de redding zijn die je zoekt. Met nog 10 procent accu over zou deze Ultra Power Saving-modus ervoor moeten zorgen dat de telefoon nog 24 uur in stand-by kan staan.

Specificaties en fotogalerij

Merk en uitvoering
Categorie Mobiele telefoons
Merk Samsung
Serie Galaxy S
Laagste prijs € 652,- Vergelijk prijzen
Besturingssysteem
Gsm-besturingssysteem Android
Versie besturingssysteem Google Android 4.4
Beeldscherm
Schermdiagonaal 5,1"
Schermresolutie 1920x1080 (Full HD 1080p)
Invoermethode Touchscreen
Schermtype Super Amoled
Multitouch Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Technische kenmerken
SoC (system-on-a-chip) Qualcomm Snapdragon 801
Aantal cores Quadcore
Processorsnelheid 2,5GHz
Werkgeheugen 2GB
Opslaggeheugen 16GB
Geheugenkaart (Mobiel) Micro-sd
Camera
Cameraresolutie 16MP
Cameraresolutie (voor) 2MP
Camera autofocus Ja
Gsm-flitsertype Enkele led
Resolutie video-opname 3840x2160 (Ultra-HD)
Verbindingen
Mobiele netwerken Lte
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth-versie Bluetooth 4.0
Overige draadloze verbindingen Near Field Communication (NFC)
GSM-Connector 3,5mm-headset
Functionaliteit
Berichten E-mail, mms, sms
Afspeelmogelijkheden Audio, Video
GPS Ja
Gsm-functies Bewegingssensor, Handsfree, Kompas, Tril
Accu
Gesprekstijd 21u
Stand-by-tijd 390u
Accucapaciteit (mAh) 2.800mAh
Accutype Li-Ion
Uiterlijke kenmerken
Telefoonmodel Bar
Behuizing (water/stootvast) Spatwaterdicht, Waterdicht
Gewicht (gram) 145g
Lengte 142mm
Breedte 72,5mm
Hoogte / Diepte 8,1mm
Kleuren Zwart
Galaxy S5Galaxy S5Galaxy S5Galaxy S5Galaxy S5Galaxy S5Galaxy S5Galaxy S5Galaxy S5Galaxy S5

Alternatieven

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons HTC One (M8) 16GB Grijs
HTC One (M8) 16GB Grijs

HTC's nieuwe One, ook bekend als de M8, is op veel vlakken gelijk aan de S5. Ze delen dezelfde processor, hebben dezelfde schermresolutie en de beeldschermen zijn nagenoeg even groot. De behuizing van de M8 is gemaakt van aluminium en voelt een stuk luxer aan dan die van de S5. Het toestel heeft bovendien indrukwekkende luidsprekers. Wat accuduur betreft doet de M8 het ook net wat beter. Op cameragebied is de S5 echter duidelijke de betere van de twee.

4 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Sony Xperia Z2 Zwart
Sony Xperia Z2 Zwart

Ook Sony's Xperia Z2 is onder de motorkap op veel vlakken gelijk aan de S5 en M8. De resolutie van de camera is met 20 megapixels het hoogst van allemaal, al zegt dat natuurlijk nog niet veel over de beeldkwaliteit. Sony heeft de waterdichte behuizing van de Z1 grotendeels overgenomen en de schermdiagonaal is met 5,2" een fractie groter. De beeldkwaliteit lijkt dankzij het gebruik van ips-schermen verbeterd, terwijl de full-hd-resolutie is gebleven.

4 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Samsung Galaxy S4 16GB Zwart
Samsung Galaxy S4 16GB Zwart

Wie niet het volle pond voor een nieuwe smartphone wil betalen, kan de voorganger van de S5 overwegen. Hij is iets compacter en maar liefst 300 euro goedkoper. Je moet het dan wel doen met een minder snelle processor, minder goede accuduur en een behuizing die niet waterdicht is. De beeldkwaliteit en camerakwaliteit zijn een jaar na zijn release nog steeds prima te noemen.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons LG G2 16GB Zwart
LG G2 16GB Zwart

LG komt deze zomer waarschijnlijk met de G3, maar tot dat moment is de G2 het vlaggenship van de fabrikant. Het toestel heeft een full-hd-scherm van 5,2", maar is alsnog compacter dan de S5. Op het gebied van snelheid en beeldkwaliteit doet hij nauwelijks onder voor de S5, en ook de accuduur is dik in orde. De camera is wel van minder niveau.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons LG Nexus 5 16GB Zwart
LG Nexus 5 16GB Zwart

De Nexus 5 is dankzij zijn goede prijs-prestatieverhouding een telefoon die in het 5"-segment eigenlijk altijd als alternatief moet worden gezien. Hij heeft een processor die een tikkeltje trager is dan die in de S5, maar of je daarvan in de praktijk veel zult merken, is de vraag. Het scherm heeft dezelfde resolutie, al kan de beeldkwaliteit niet tippen aan die van de S5. Op het gebied van accuduur doet de Nexus 5 het echter minder. Daarnaast is de behuizing niet waterdicht en is er geen micro-sd-slot aanwezig.

Conclusie

De S5 is een Galaxy-telefoon volgens het boekje, die op het eerste gezicht misschien niet heel anders is dan zijn voorganger, maar in het dagelijks gebruik wel degelijk fijner werkt. Het materiaal waarvan de achterkant is gemaakt, blijkt functioneel gezien een schot in de roos en is een stuk beter dan het glanzende plastic van eerdere Galaxy-telefoons. Daarnaast vinden we het knap dat Samsung de behuizing water- en stofdicht heeft weten te maken zonder de verwisselbare achterkant en accu te hoeven opgeven.

Ook de opfrisbeurt van TouchWiz valt bij ons goed; het lijkt alsof Samsung meer heeft nagedacht over kleurstellingen en vormen, terwijl vorige iteraties van TouchWiz nogal ad hoc ontworpen leken. Verder stelt Samsung op hardwarevlak, eigenlijk zoals gebruikelijk, niet teleur. De Snapdragon 801 zorgt ervoor dat alles vlotjes loopt, de accuduur is prima, het hoge contrast van het amoled-scherm blijft indrukwekkend en dankzij de fors hogere helderheid is het scherm in de buitenlucht beter af te lezen. Ook de camera valt niet tegen, al hadden we door de tamtam die Samsung maakt om de nieuwe sensor net wat meer verwacht.

Zoals we van Samsung inmiddels gewend zijn, vallen veel van de extra's echter minder in de smaak. TouchWiz mag dan mooier ogen, het blijft een oerwoud van opties, instellingen en mogelijkheden, die soms maken dat je door de bomen het bos niet meer ziet en lang niet alle features zijn even goed uitgewerkt. Ook op de twee grote vernieuwingen aan de hardwarekant valt genoeg aan te merken. De vingerafdrukscanner komt op een telefoon van dit formaat niet lekker uit de verf, biedt daardoor eigenlijk geen voordelen boven een pincode of patroonontgrendeling en de veiligheid kan betwist worden. De hartslagmeter is niets meer dan een gimmick en we begrijpen niet goed waarom Samsung een dergelijke feature zo prominent aanprijst.

De Galaxy S5 is dus een telefoon waarvan de randzaken lang niet allemaal even goed uit de verf komen. De basisfunctionaliteit staat echter als een huis en op de aspecten die we bij een moderne smartphone belangrijk vinden, gooit hij hoge ogen. We zouden het goed begrijpen als niet iedereen even enthousiast wordt van de S5, maar het is onmiskenbaar een heel goede telefoon.

Samengevat

De Galaxy S5 oogt niet zo luxe als andere telefoons in zijn prijsklasse, maar heeft veel te bieden. De telefoon wordt aangedreven door een snelle Snapdragon 801-soc, heeft een prachtig amoled-scherm en een goede accuduur. Daarnaast is ook de camera van hoge kwaliteit. Samsung heeft de behuizing van een mat kunststof gemaakt dat fijn aanvoelt en goed bestand is tegen krassen en vingerafdrukken. De chroomkleurige rand doet echter goedkoop aan. Het toestel heeft als extra's nog een vingerafdrukscanner en een hartslagsensor; beide komen echter niet lekker uit de verf en voegen weinig toe. De randzaken vallen dus tegen, maar op de belangrijke punten maakt Samsung de goede keuzes.

Pluspunten

  • Goede hardware
  • Stof- en waterdicht
  • Verwisselbare accu
  • Touchwiz oogt strakker

Minpunten

  • Vingerafdrukscanner werkt moeilijk met één hand
  • Hartslagsensor weinig meer dan gimmick
  • Design steekt schraal af bij concurrentie
  • TouchWiz voelt op plekken 'bloated'

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

Reacties (342)

342
310
165
10
1
84
Wijzig sortering
Als ik zo de resultaten bekijk ben ik blij dat ik wederom een HTC heb gehaald. Op de punten waar het voor mij boeit, en ook veel andere punten, veegt de M8 genadeloos de vloer aan met de S5. Helemaal top!

Wat ik niet helemaal snap is dat in deze review de S5 een stuk meer kritiek en minpunten over zich heen krijgt dan de M8, maar wel dezelfde score krijgt. De S5 toont wat meer problemen, en de M8 was "smetteloos op de camera na".
Rare score dan dat de S5 toch alsnog dezelfde beoordeling krijgt.
Het is ook niet in lijn met wat andere reviewers te melden hebben.
Hoop dat er geen commercieel belang achter zit, een beetje duiding hoe hij toch dezelfde beoordeling heeft weten te krijgen was op z'n plaats geweest. :)
Ik heb het er uitgebreid met Wout over gehad en hoewel hij zelf het beste kan antwoorden, wil ik wel een gok wagen:

De minpunten hebben allemaal met kleine zaken te maken. De vingerfdrukscanner werkt niet echt lekker, maar je hoeft hem niet te gebruiken. De hartslagmeter zit ook niet in de weg en de features van Touchwiz hoef je niet te gebruiken, maar ze lijken in elk geval de telefoon niet meer trager te maken. Het enige minpunt dat overblijft is het design, wat niet zo luxe aandoet als sommige concurrenten.

Daar staat tegenover dat de pluspunten wel bijzonder zwaar wegen: de hardware is top notch, hij heeft een prima camera, goede accuduur en uitstekend scherm. Hij is water- en stofdicht en toch kun je de accu verwisselen als die defect is of als je een tweede accu bij je hebt voor onderweg. Het ontwerp is misschien niet zo mooi, maar wel functioneel; de achterkant is stroef waardoor hij niet van de bank glijdt en toont geen vingerafdrukken.

Kortom: de minpunten zitten nauwelijks in de weg, de pluspunten zijn echte plussen in dagelijks gebruik.

Dat er nu toch zoveel kritiek komt op deze beoordeling, heeft mijns inziens niets met deze telefoon op zich te maken, maar met andere factoren:
1. Andere reviews hebben een 'frame' gemaakt, een lat waarlangs veel mensen nieuwe reviews leggen <- als The Verge zoveel kritiek heeft, hoe kan Wout zo positief zijn? De vraag kun je ook omgekeerd stellen: als The Verge die telefoon een 7,8 geeft (een cijfer waar ik op school best blij mee was), waarom las die review dan alsof die hele telefoon werd afgebrand? En, meer nog: waarom zouden Wout en The Verge tot hetzelfde oordeel moeten komen? The Verge reviewt heel anders, veel meer lifestyle om het zo maar te zeggen

2. Samsung is de sympathie van veel tweakers en andere mensen kwijt <- toen bijvoorbeeld de S II uitkwam, was Samsung the good guy: veel en snel custom roms door unlocked bootloader, goede hardware en nog niet dominant op de markt. Nu is het de boze Zuid-Koreaanse overlord die marktaandeel koopt met agressieve marketing in de ogen van sommigen. Dit is een groot probleem voor Samsung of kan dat worden, denk ik. Mensen kiezen graag de underdog zoals HTC - zelfs reviewers van The Verge, vermoed ik.

3. Als het er hetzelfde uitziet, zal het wel hetzelfde zijn <- de S5 lijkt zoveel op de S4, dat veel mensen aannemen op basis van plaatjes, bewust of onbewust, dat ze hetzelfde functioneren of zijn. En als het hetzelfde is, als het in feite een telefoon van vorig jaar is, hoe kan het dan zo'n hoge score krijgen? Samsung heeft bovendien slecht uitgelegd wat er nou precies beter is, ze blijven maar babbelen over zaken waar weinigen om geven, zoals een hartslagmeter en andere fitness- en healt-dingetjes.

Ik vind het sterk van Wout dat hij deze positie heeft ingenomen, ondanks dat hij zich ervan bewust was dat door deze factoren hij veel kritiek zou krijgen erop. Ik denk dat je het juist anders moet zien: hij durft als een van de weinigen niet met de sfeer mee te gaan die andere reviews scheppen en hij gaat niet zomaar met de stroom mee.
Hoop dat er geen commercieel belang achter zit,
Kom nou, je kent ons beter dan dat.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 22 juli 2024 18:58]

Misschien ook handig om te vermelden datde vingerafdrukscanner al binnen 5 uur gehacked was (hoewel hacken misschien een groot woord is) , op dezelfde manier als de iphone vingerscanner, maar doordat er maar 1x een pin oid ingevoerd hoeft te worden is het minder veilig dan de iphone scanner en omdat je er betalingen via paypal mee kan doen ook nog eens gevaarlijker.

bron

[Reactie gewijzigd door Gropah op 22 juli 2024 18:58]

Biometrische beveiliging alleen is en blijft een onbetrouwbare vorm van verificatie op afstand. In tegenstelling tot een pincode die is achterhaald, kan je bij een a herhaalde vingerafdruk niet je vinger vervangen. Ik zou liever meer vormen/diensten willen zien van two-way authentication, een start zal al zijn Biometrische + password.
Je hebt gelijk.

Ik ben er persoonlijk ook voor dat er altijd 2 dingen gecombineerd moeten worden, waarbij 1 van de dingen iets is wat je hebt, zijnde een authenticator (waar dus ook een vingerafdruk onder kan vallen) en iets wat je moet weten, zijnde een wachtwoord of iets dergelijks. Op die manier wordt het een stuk moeilijker. Je kunt namelijk niet meer zomaar met 1 wachtwoord overal binnenkomen (als de user zo dom is om 1 wachtwoord voor alle logins te gebruiken) en daarnaast kun je ook nog eens niet zomaar met iemand zijn authenticator, of kopie daarvan, inloggen.

Maar goed, uiteindelijk blijft de user ook een erg zwakke schakel in het proces. Zolang users wachtwoorden opschrijven, te makkelijke wachtwoorden kiezen en apparatuur overal laten slingeren, kun je nog zo goed je best doen om het goed te beveiligen, maar zal het uiteindelijk altijd doorbroken worden door dat soort fouten.
Anoniem: 80466 @Gropah16 april 2014 09:36
Dat gebrek aan begrip voor security zou de S5 eigenlijk al een ster moeten kosten
Wat ik nog veel zorgwekkender vind is dat Samsung nergens rept over de opslag van de gegevens. Apple heeft een heel security document vrijgegeven met wat, hoe en waar de data van de scanner wordt opgeslagen, maar bij Samsung kan ik hier nergens iets over terugvinden.
Anoniem: 449164 @RobbieB17 april 2014 18:49
Misschien omdat de discussie in Amerika iets heviger is? Apple was een van de bedrijven die door de NSA werd afgeluisterd en graag van die reputatie in het bedrijfsleven af wilt omdat ze het liefst groot blijven in de zakelijke markt.
In het artikel wordt hard gezocht naar het nut van de hartslagmeter, dat is er zeker; Rusthartslag. Veel fanatiekere sporters houden hun rusthartslag op een gezet moment bij, bijvoorbeeld direct na het wakker worden, om te bepalen of ze al voldoende hersteld zijn van een zware training.
Er zijn nu apps die dat met de flitser continu aan icm de camera proberen te detecteren maar die zijn vrij onbetrouwbaar/gevoelig voor verstoring dus dan lijkt dit mij een fijne optie.
De hartslagmeter van de S5 blijkt ook niet de nauwkeurigste van de hoop... 50% accuraat is niet top.
http://arstechnica.com/ga...hy-does-it-feel-so-meh/2/
Helemaal mooi dat telefoons zonder een "echte" hartslagmeter (zoals de iPhone 5S en de Galaxy S4) ongeveer net zo accuraat zijn als de Galaxy S5:

http://9to5google.com/201...-heart-rate-monitor-apps/
De hartslagmeter werkt dan ook op precies dezelfde manier (verlicht een stukje mens, en lees de verandering in kleur uit), alleen verbruikt waarschijnlijk 10x minder stroom :)

Dus ik zou het eerder gek vinden als het veel beter zou werken, het is geen andere techniek, maar dezelfde maar dan met veel zuinigere hardware :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 18:58]

Gezien de 4,5 ster die jullie geven zeggen jullie dat de Galaxy S5 ongeveer net zo goed is als de HTC One (M8)?

Volgens mij hebben jullie veel meer op te merken over de S5 dan over de M8 en dat lijkt niet terug te komen in de beoordeling.
AuteurWoutF Hoofdredacteur @fungho16 april 2014 09:49
Het ligt er helemaal aan wat je zoekt in een telefoon. Ik vind het design van de M8 persoonlijk veel mooier, maar de behuizing van de S5 is krasbestendiger en waterdicht. Daarnaast is de camera van de S5 beter en kan je de accu verwisselen. Met de nadruk op de juiste punten zou je ook kunnen beargumenteren dat de S5 zelfs beter is dan de M8. Omgekeerd kan het overigens ook. :)
Je hebt gelijk, als je wilt kun je alle kanten argumenteren en beide toestellen zijn ook gewoon erg goed. Misschien was ik iets te kort door de bocht, maar ik begrijp nu beter waarom beide toestellen 4,5 ster krijgen.

Persoonlijk ligt mijn voorkeur bij de M8, juist vanwege de bouwkwaliteit/behuizing. De camera mag dan minder zijn dan die van de S5, toch vind ik dat die van de M8 behoorlijk goed is. Ik heb een aantal video's/foto's gezien die met het toestel zijn gemaakt en daar was ik toch van onder de indruk. Hierbij een link als je geïnteresseerd bent: http://youtu.be/WvhLcRIQ0fw

Leuk dat je persoonlijk reageert op mijn comment, dit kan ik erg waarderen. Ik vind jouw reviews (by far) de beste op Tweakers. Ze zijn prettig om te kijken/luisteren en je hebt een natuurlijke uitstraling. Ga zo door!
Helemaal gelijk!

Ik heb altijd iPhone's gehad en met de overstap naar android eventjes de HTC One (zilver, vervolgens een zwarte). Altijd met plezier gebruikt en optisch prachtige toestellen, alleen was het altijd uitkijken voor krasjes. Tig hoesjes versleten. En met de Htc One was het helemaal drama, erop blazen en je had een krasje zo gevoelig is de behuizing (scuffgate a la iphone5?)

Nu een Note 3 en behalve een screenprotector a 3 euro helemaal niks. Ideaal!
Ben zelf een iPhone gebruiker, maar ik zou persoonlijk voor de S4 gaan ipv de S5 (om bij Samsung te blijven), de S4 komt nog makkelijk mee, heeft een goed scherm welk +- even groot is als de S5 maar dan zonder de gimmicks die de S5 heeft.

Die hartslagmeter is gewoon totaal nutteloos, wellicht dat mensen er mee zullen boasten maar daar blijft het dan ook bij, en de vingerafdrukscanner is leuk maar werkt niet geweldig, waar je bij de iPhone je vinger er oplegt (wat een normale handeling is) moet je bij de Samsung echt vegen... maar dan wel goed vegen.

De S5 is naar mijn mening half afgewerkt. De HTC M8 doet het beter.

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 22 juli 2024 18:58]

Dat er gimmicks bij zijn gekomen, daar kunnen de meesten zich wel in vinden denk ik, maar IP67 rating in combinatie met een flink verbeterd AMOLED scherm (sterk verhoogde maximu helderheid, tot 27% minder verbruik, teruggedrongen reflecties) en flink verbeterde accuduur, zijn moeilijk gimmicks te noemen. Met name dat laatste punt is tot nu toe de grootste zwakte van smartphones.

Kortom, zoals de review al aangeeft, vergeet die eerste gimmicks, kijk naar de belangrijkste onderdelen die verbeterd zijn en wél bijdragen aan een betere gebruikservaring. Dan nog eens de afweging maken...

[Reactie gewijzigd door Jortio op 22 juli 2024 18:58]

Leuk op papier, nu nog in gebruik zelf, de S4 is voor 50%+ minder te krijgen. IP67 rating is een leuke extra maar moet nog gewoon in de pratijk worden getest, als de accuklep er af vliegt als je hem in een plas water laat vallen dan heb je er vrij weinig aan. Accuduur is nog prima van de S4, de meeste mensen laden hun telefoon toch wel elke dag (avond) op. De gimmicks die op de S5 zitten werken niet lekker of zijn nutteloos, oftwel ze zitten op de telefoon voor de lol, waarom zou ik daar als consument voor extra willen betalen?

Zoals gezegd vind ik het dus persoonlijk maar half werk.
Een IP67 rating moet zich nog bewijzen maar de rest is bij voorbaat nutteloos. Beetje meten met twee maten.

Juist het feit dat telefoons minimaal elke dag aan de oplader moeten, spreekt in het voordeel van de S5. Waar een S4 bij zwaar gebruik het niet een hele dag uithoudt, doet een S5 dat wel. Vergeet je bij middelmatig of licht gebruik de S4 een keer op te laden, heb je een probleem waar de S5 het bij eenzelfde gebruik tot een extra dag kan rekken, mede ook dankzij de extreme besparings modi.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 22 juli 2024 18:58]

Qua waarde voor je geld krijgen vind ik dat je helemaal gelijk hebt.
Een vingerscanner is voor mij sowieso al nutteloos aangezien ik toch geen code gebruik, ook op de iPhone 5S is het nog steeds langzamer als je je vinger moet scannen dan gewoon "slide to unlock". Over die hartslagmeter begin ik niet eens.

Maar duidelijk is wel dat de S5 weer een stuk beter is dan de S4, en als je niet geeft om dat tientje per maand (ervan uit gaande dat je hem 2 jaar gebruikt) zou ik zeker voor de S5 gaan, al kan je bij Samsung altijd beter 3 maanden wachten voordat je het nieuwe vlaggenschip koopt. En tegen die tijd komt de Note 4 weer, precies op tijd voor mij :D
Deze eindscore slaat in mijn ogen nergens op. Natuurlijk heeft de Galaxy S5 het mooiste scherm en een goede accuduur, net als alle vorige Galaxy-topmodellen. Ook de camera is natuurlijk uitstekend, net als die van Galaxy S4. Toch vind ik de vergelijking zonder de Xperia Z1 wel heel erg mank gaan:

Om te kijken hoe de S5 zich op cameragebied verhoudt tot andere smartphones, hebben we hem vergeleken met drie andere toestellen: de Galaxy S4, de LG G2 en de iPhone 5s. We hebben de Xperia Z1 ditmaal buiten beschouwing gelaten, omdat zijn opvolger op het punt van uitkomen staat. We laten de Lumia 1020 van Nokia ook buiten beschouwing; daarvan weten we al dat hij de beste kiekjes maakt van alle smartphones.

De Xperia Z1 maakt namelijk écht goede foto's voor een smartphone, deze zomaar even buiten beschouwing laten vind ik niet op zijn plaats en komt de vergelijking ook niet ten goede. Het design wordt door velen als een minpunt gezien. Mensen vinden de putjes op de achterkant niet mooi. Zelf heb ik de zwarte variant in handen gehad, die lijkt op een opgeblazen Galaxy Ace uit jaar nul met die neppe chroomrand.

Alle gimmicks werken niet of nauwelijks. De vingerafdrukscanner is een farce, de hartslagmeter is natuurlijk overbodig en voor nog meer overbodige functies kunnen we bij TouchWiz terecht. Ik stel alles hierboven natuurlijk iets overdreven, maar het komt meer in de buurt van de waarheid. Zelfs Nu.nl geeft een beter beeld in haar review.
AuteurWoutF Hoofdredacteur @pprs16 april 2014 09:37
De telefoon heeft dus het mooiste scherm, een goede accuduur en een uitstekende camera. Maar omdat 'sommige mensen' de achterkant 'niet mooi' vinden, slaat de eindscore nergens op? Op alle vlakken die we kunnen meten en waar we objectief over kunnen oordelen doet de Galaxy S5 het gewoon heel goed. Natuurlijk noem ik in de review het feit dat bijvoorbeeld een HTC One luxer oogt, maar dat is een behoorlijk subjectieve waarneming en wordt daardoor minder zwaar meegewogen in de eindbeoordeling.
Dat hoor je mij niet zeggen. Qua camera doet hij het goed maar wordt er een manke vergelijking gemaakt (er mist een toestel met een wellicht betere camera). Hij maakt praktisch dezelfde foto's als de S4 als ik jullie foto's zo zie, het scherm is ongeveer even mooi. De verschillen t.o.v. de Galaxy S4 komen volgens jullie juist niet goed uit de verf, terwijl je er wel voor betaalt. Kortom: de S4 is een veel betere deal: praktisch hetzelfde, veel goedkoper. Juist dat mis ik in deze review: de HTC One M8 heeft bijvoorbeeld juist wel verbeteringen t.o.v. zijn voorganger, die is daarin wel geslaagd.

Er zitten genoeg minpunten aan dit toestel, in mijn ogen teveel om zo'n hoge score te rechtvaardigen.
En hierbij nog een interessante opmerking, uit een blind users test van Phonearena blijkt na de Lumia 1520 de LG G2 de beste foto's te maken. De foto's van LG G2 wordt beter bevonden dan bv de iPhone 5s en de Galaxy S4. Terwijl de LG G2 in de review bij concurrentie als belangrijk minpunt juist de camera krijgt.

link naar hele lijst met resulatten:
http://phablist.com/nokia...in-blind-image-comparison
Maarja, het mooiste scherm is ook een subjectief iets toch? Ik vind de amoled schermen gewoon niet fijn in gebruik en geef juist de voorkeur aan zachtere schermen, dan maar met wat minder contrast :). Verder gaat de reactie van PPRS over veel meer dan enkel die waarneming van de kwaliteit en gezien die punten snap ik zeker de roep om een lagere score (ik vind 4 sterren ook passender)
Wat minder subjectief is, is de software. Deze blijkt volgens de review ook minder te zijn dan bij concurrenten. Niet geheel onbelangrijk.
En om daar op in te haken, juist met het feit dat de telefoon waterdicht is zou ik de vergelijking met de Z1/Z2 maken. Zo mist de Galaxy S5 bv een losse camera knop, iets wat heel handig is als je onderwater of in de regen een foto wilt maken. Tevens mist hij ook een losse dock aansluiting, hierdoor moet je altijd de USB klep verwijderen voor het opladen. Mijn Z1 gaat gewoon het dock in zonder ooit een klepje te moeten gebruiken.

Verder gezien de hoeveelheid minpunten (vooral aangezien deze aangegrepen worden als verkooppunten) zou ik 4 sterren passender vinden.
Anoniem: 449164 @pprs17 april 2014 19:06
Maar de Z1 werd in de review hier op Tweakers.net behoorlijk afgekraakt hoor.
Grappig om te zien hoe Samsung weer ideeën heeft afgekeken bij Apple zoals nu de vingerscanner, maar de uitvoering is blijkbaar niet het zelfde. Apple heeft nog steeds de beste vingerscanner op dit moment in smartphone land. Ik had alleen nog een vraag over de processor, volgens Tweakers heeft Samsung de snelste processor op dit moment, maar het is geen 64 bit processor toch?

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 22 juli 2024 18:58]

AuteurWoutF Hoofdredacteur @Xieoxer16 april 2014 08:13
Nope, de 801 is gewoon nog 32-bit. Het is wel de snelste vrij verkrijgbare soc van dit moment.
De downloadbooster is btw wél te gebruiken met het downloaden van grote apps en dergelijke, en werkt juist daarom wel super goed! Haal makkelijk snelheden over de 60mb. (Wifi en 4g actief)
AuteurWoutF Hoofdredacteur @ri0ta16 april 2014 08:41
Hmm, ik heb het net nog even getest met een vers geresette telefoon en een andere simkaart en je hebt helemaal gelijk. Hiervoor kreeg ik het gek genoeg niet aan de praat. Heb de passage uit de review verwijderd (uit de video knippen gaat helaas niet). Bedankt voor de opmerkzaamheid :)
Overlay tekstje in de video met een comment dat dit niet klopt dan?
Ik gebruik het! Super handig, en met 10gb internet hoef ik niet zo te letten op een data limiet. Het zal idd niet massaal gebruikt worden, maar zo zijn er veel functies op een toestel die de 1 meer/minder gebruikt dan de ander.

[Reactie gewijzigd door ri0ta op 22 juli 2024 18:58]

Dat is echt de grootst mogelijke onzin. Ik weet helemaal niets van sport ;)

Ik had specifieker kunnen zijn in de video: het is de snelste soc die je momenteel in een Android-toestel kan stoppen. De A7 is op vlakken inderdaad sneller, zoals singlethreaded performance, maar is natuurlijk exclusief voor Apple. Op gpu-vlak wordt de A7 echter geklopt door de Snapdragon 801.
Anoniem: 80466 @WoutF16 april 2014 09:34
Nee, de snapdragon 805 is de snelste.
Maar die is pas sinds begin dit jaar beschikbaar en dat zal voor de Samsung S5 nog niet tijdig zijn geweest.
Volgende maand mei zullen echter al de eerste telefoons met de snapdragon 805 uitkomen.
AuteurWoutF Hoofdredacteur @Anoniem: 8046616 april 2014 09:35
Dat er samples uit de fabriek rollen is natuurlijk iets anders dan 'beschikbaar zijn'.
Anoniem: 80466 @WoutF16 april 2014 10:05
Sampling van de 805 was al onderweg in 2013. Werd in november al in het nieuws genoemd.
Misschien is de 805 versneld op de markt omdat de 802 door qualcomm is gecanceld.

De Snapdragon 805 lijkt al verkrijgbaar bij qualcomm en komt volgende maand uit mei al in telefoons.
Ik dacht eerst in een koreaanse Pantech Vega.
Voor Samsung al koreaans bedrijf toch een beetje een klap in het gezicht.

En de tegra k1 is natuurlijk ook onderweg
AuteurWoutF Hoofdredacteur @Anoniem: 8046616 april 2014 10:23
De 802 was bedoeld voor televisies, heeft weinig met smartphones te maken. Feit blijft: als fabrikanten (Samsung, Sony, HTC) op dit moment een telefoon uit hadden kunnen brengen met de 805 hadden ze dat zeker gedaan.

[Reactie gewijzigd door WoutF op 22 juli 2024 18:58]

Anoniem: 530086 @WoutF16 april 2014 10:38
Tjah wat heb je er aan, zat laatst nog een heel artikel te lezen dat er geen één app is die volledig gebruik maakt van de gpu. Sterker nog het Max wat werd verbruikt zat rond de 50%. Alles kan wel sneller worden maar zo lang er geen apps voor zijn maakt te echt niet uit.
32bit en 64 is niet het zelfde. Wat WoutF bedoeld is snelste op 32bit en niet 64 bit :)
Onzin, de Apple 64 bits A7 schopt de 801 kont in single core, en single threading gaat het toch vooral om in de apps.
En de A7 is ook vrij verkrijgbaar en ook 32 bits? WoutF stelt dat de snapdragon 801 de snelste vrij verkrijgbare 32 bits soc is, de A7 is de snelste 64 bits soc maar is niet vrij verkrijgbaar. De snapdragon 801 lijkt me dus ook een logische keuze van Samsung.
Wat jij zegt is onzin, de a7 kan nooit de snelst vrij verkrijgbare SOC zijn als Apple hem alleen zelf gebruikt :Y)
Maar uh... waar is die processorkracht ooit voor nodig? 't Is een draagbare telefoon. Daar draai je apps op die je conditie in het oog houden en beurskoersen weergeven. Ik zie echt helemaal niet in hoe je zelfs in de buurt van het potentieel van die processors kunt komen, tenzij je games speelt.

En imo, in plaats van €600 uit te geven om games op je telefoon te spelen, geef €300 uit aan een PS4 of €600 aan een PC die allebei veel betere games kunnen draaien die er ook nog eens vele malen beter uitzien.
"in single core" daarom heeft hij er ook vier..... zal mij mijn worst wezen dat mijn i7 in single core bijvorobeeld "langzamer" zou zijn dan een apple soc zolang hij maar gewoon als gehele cpu sneller is zal een single core test mijn zorg niet zijn
Je moet wel lezen wat hij zegt, "vrij verkrijgbaar". Goeie grap dat iemand anders dan apple de A7 mag gebruiken.
Single threated beter maakt die A7 nog niet sneller. Dat is namelijk twee codes tegen 4 cores en dan wint de Qualcomm met overmacht. Apps als de browser gebruiken echter wel alle kernen en het is ook een kwestie van optimaliseren.
Het is niet een 64 bit processor, maar een 32 bitter hoeft niet langzamer te zijn dan een 64 bitter.
Als de mensen inderdaad nu eens beseften dat het voordeel van een 64 bits processor niet noodzakelijk de snelheid hoeft te zijn (kan wel, moet niet), en dat meer megapixels niet noodzakelijk betekent dat er betere foto's gemaakt worden, dan krijgen reclamemensen het nog moeilijk.
Nee, die was nog niet klaar geloof ik. Die processoren komen later in 2014 pas uit.
Apple heeft de beset vingerafdrukscanner? Jij hebt ze allebei al gebruikt?

Op dit moment in de ontwikkeling van processoren voor smartphones is snelheid van de processor nog altijd belangrijker dan het aantal bits. Dus in dat opzicht ligt Samsung voor op Apple. Maar eigenlijk is rauwe processorsnelheid ook helemaal niet zo belangrijk, wat de software met de beschikbare snelheid doet, dat is relevant.

En in dat opzicht heeft Apple altijd het voortouw gehad, omdat zij hun hard- en software 100% op elkaar af kunnen stemmen. Ik verwacht dat ze dat voordeel nu ook behouden, maar dat de marge kleiner is geworden ten opzichte van Samsung.
Gehacked op dezelfde wijze die eerder al voor die van Apple is gebruikt. Your point beïng?
Anoniem: 449164 @iAR17 april 2014 18:47
Typisch dat er een i in je profiel naam zit ;) .

Ik denk dat veel bedrijven bang zijn de vingerafdruk scanner op (ongeveer) dezelfde manier als Apple te implanteren. Ook heeft de homeknop van Apple de beste vorm denk ik. Een rondje is veel handiger dan een lang, rechthoekig vlak zoals de homeknop van de S5.
Het valt me op dat tweakers hem zeer goed beoordeelt terwijl nu.nl (oke, die heeft niet de beste reviews) en theverge hem een lager punt geven. Maar ik begrijp het ook wel, het ligt er gewoon aan wat je belangrijk in een smartphone vind.
Ik vind zelf de stap te klein om deze generatie een nieuwe smartphone te kopen, misschien dat de oneplus one daar verandering in brengt maar ik wacht tot de volgende generatie.
Maar je oordeelt niet het verschil, maar of iets goed is. Ook oordeel je naar concurrentie niet naar verschil met jezelf.

Het blijven gewoon goede telefoons, waarbij de behuizing het zwakke punt is.
Het is wel een optie om mee te nemen. Is het verschil tussen prijs en kwaliteit te rechtvaardigen.

Natuurlijk is het een gloednieuwe telefoon met nieuwe opties,
alleen is het dan niet verstandiger om de 4 te nemen die ook nog zeer goed is en waarvan je weet dat de prijs zal dalen. De 4 krijgt nog ongetwijfeld een update waarbij een aantal softwarematige opties ook worden meegenomen.

Prijsverschil kan makkelijk oplopen tot 200 euro.
Grote verschil zou de vingerafdruk moeten zijn, alleen is dat op dit moment te vroeg om te zeggen of het ooit zal doorbreken en/of deze techniek de doorslaggevende zal zijn.
Anoniem: 522715 @Iblies16 april 2014 08:42
Prijsverschil met de S4 kan makkelijk oplopen tot 300 Euro. Vooral als je de cashback mee rekent.
Ik heb een nieuwe S4 gekocht voor 29 Euro!! Moest er wel een eenjarige sim only abonnement van Vodafone bijnemen van maarliefst 16 euro per maand. In totaal betaal ik dus 231 Euro incl. aansluitkosten.
Prijsverschil met de S4 kan makkelijk oplopen tot 300 Euro. Vooral als je de cashback mee rekent.
Ik heb een nieuwe S4 gekocht voor 29 Euro!! Moest er wel een eenjarige sim only abonnement van Vodafone bijnemen van maarliefst 16 euro per maand. In totaal betaal ik dus 231 Euro incl. aansluitkosten.
Waar heb je de S4 dan gekocht?
Ik ben ook erg nieuwsgierig waar deze telefoon tegen deze voorwaarden te koop is.
Wat is daar mis mee?!
Ik neem aan dat ejay doelt op het feit dat een sim only abbo alleen maar een sim bevat en je daar dus niet een telefoon bij zou krijgen, dan is het geen sim only meer. :P
Gekocht bij Typhone, was volgens mij een tijdelijke aanbieding.
klopt, was 24 uurs simonly plus telefoon actie.
S4 was 129 euro, maar je kreeg 100 euro terug.
Huawei g700 was gratis en je kreeg nog 50 euro terug
iphone 4 was 49 euro.

Ikzelf de huawei genomen... had dual sim nodig. Liever de S4, maar die heeft geen dual sim
bij studentmobiel.nl heb je de s4 ook al voor 22 per maand, gratis toestel (100euro cashback) 1gb en 100 min/sms.
Vind al een tijdje dat de Tweakers reviews behoorlijk ondermaats zijn, er word te veel op de tech gelet, en te weinig op het veel belangrijkere gebruiksgemak.

En zo als Iblies zegt, de S4 geeft (met de huidige prijzen) een stuk meer waar voor je geld, en dat zonder dat je veel inboekt op wat een S5 je levert aan extra mobiel gemak.

Ars technica:
Samsung’s Galaxy S5 has plenty of upgrades—so why does it feel so meh?
Samsung tries to do too much, neglects to finetune design and software for users.
Imho een veel betere en gebalanceerd review van de S5, daar naast zijn er [abbr=Twee +3 kritische reactie op de te technische Lumia 1520 review]meer mensen[/abbr] die het met me eens zijn dat de reviews zich meer op gebruiksgemak dan techniek moet richten.
Forum > GR: Review redelijk onder de maat.

[Reactie gewijzigd door player-x op 22 juli 2024 18:58]

er word te veel op de tech gelet, en te weinig op het veel belangrijkere gebruiksgemak.
Tweakers is een techneuten site. Ik vind dus eigenlijk dat er te veel gepraat wordt over kleurtje dit of afwerkingetje dat (bij wijze van spreken dan).
Voor de gebruikersreviews zijn er sites als Kieskeurig en Nu.nl.
maar zo zoekt iedereen wat anders in een review :P

[Reactie gewijzigd door Pietervs op 22 juli 2024 18:58]

Tweakers is een techneuten site.
Tweakers is al jaren niet alleen een techneuten site, het is zelfs hun doel om veel niet techneuten, maar mensen wel met boven gemiddelde interesse naar de site te lokken.
Ik vind dus eigenlijk dat er te veel gepraat wordt over kleurtje dit of afwerkingetje
Kleurtjes zullen veel mensen zelf wel over kunnen oordelen, afwerking zegt iets over de kwaliteit, en mag best wel besproken worden.
Voor de gebruikersreviews zijn er sites als Kieskeurig en Nu.nl.
Ik ben niet op zoek naar een n00b gebruikers review, ik ben naast de tech evaluatie vooral geïnteresseerd naar hoe iets vooral in de praktijk werkt.

De Ars Technica review, ik zou hem als ik jou was eens goed lezen, kijkt meer naar wat die tech je in de echte wereld voor je doet, en de conclusie van Ars was, de tech, het is allemaal wel leuk, maar heb er niet echt veel aan, en de software had veel meer werk kunnen gebruiken..
maar zo zoekt iedereen wat anders in een review :P
Mee eens, maar ik en de meeste andere gebruikers, die kijken niet echt naar de nieuwe tech maar meer naar, ''wat geeft deze 300 euro duurdere S5 me over de S4'', mijn conclusie niet echt veel, en daarom zouden 3 sterren meer op zijn plaats zijn dan 4.5 sterren.
  • Aanzienlijk helderder scherm: heb ik heel veel aan als ik de telefoon buiten gebruik
  • Flink verbeterde accuduur: elke winst hier wordt met open armen ontvangen, gezien het feit dat accuduur één van de meest beperkende factoren van alle smartphones is op dit moment. De extreme powersaving modi zijn daarom ook een aardige bonus.
  • Stof- en waterdicht: zeer welkom, zeker voor mij als watersporter (vocht). Daarnaast is één van de meest voorkomende schades (na het scherm) volgens reparatiecentra... vochtschade. Vaak een sluipend (chronisch ontwikkeld) probleem.
  • Volgens diverse tests een minder kwetsbaar scherm (bij o.a. vallen, ook of met name dankzij andere behuizing), één van de zwakkere punten van de S4, vergeleken met enkele van z'n voorgangers.
Of je daar en de overige veranderingen het extra geld voor over hebt is een subjectieve keuze, maar het doen voorkomen dat er vrijwel geen meerwaarde is, gaat voorbij aan het feit dat dat zeker niet voor iedereen geldt.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 22 juli 2024 18:58]

  • Persoonlijk heb ik daar niet echt veel last van, telefoon uit direct zonlicht halen help veel.
  • Mee eens, langere gebruiks tijd is zeker een plus.
  • Kan een plus zijn voor sommige, maar de Xperia Z1 en de S4 Activ zijn dat ook voor veel minder geld.
  • Sterker scherm is altijd prettig zeker als vaak je telefoon laat vallen, maar voor het zelfde geld koop je bijna twee S4's, maar voor 5 euro per maand is een telefoon verzekerd.
  • TouchWiz nog steeds met 3 verschillende stijlen, en veel te onoverzichtelijk.
  • De bredere bezels zien er slechter uit dan die van de S4.
  • Vingerafdruk en hardslag lezer levert niks extra's maar kost wel extra geld.
  • S4 in een nieuw jasje, voor 1.8x de prijs
Al met al zie ik het persoonlijk dat net als met huidige CPUs, dat nieuw beter is, maar niet bijzonder veel beter, en dat komt niet naar voren in de beoordeling, zeker als je naar de prijs/prestatie kijkt.

[Reactie gewijzigd door player-x op 22 juli 2024 18:58]

Bezels en Touchwiz zijn voor mij non issues.
Die millimeter extra bezel gaat in de praktijk geen verschil maken en Touchwiz hoef je niet te gebruiken, ook zonder root is er ruime keus in launchers.
Anoniem: 300525 @Jortio16 april 2014 14:59
De LG G2 is anders in hoogte en breedte een paar mm kleiner, maar heeft een 0,1 inch groter scherm. Ik teken daar meteen voor. Daarnaast is Touchwiz nog steeds een draak van een schil. Of er mee te leven is, is voor iedereen verschillend, maar het blijft een inefficiënt systeem. Te veel opties, door elkaar, niet consistent kleurschema (interface en iconen), traag op veel telefoons...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 22 juli 2024 18:58]

We hebben het hier over de S5, niet over "veel telefoons" en daarnaast kun je zoals ik hierboven al schreef talloze andere launchers gebruiken als Touchwiz niet kan bekoren. De standaard launcher die LG met z'n G2 meelevert oogst vooralsnog in het algemeen ook niet veel lof, zo niet minder. En die 1,6 mm (breedte) tot 3,5 mm (hoogte) zullen in de praktijk geen schokkend verschil maken, net zo min als het feit dat de S5 dunner is dan een G2.
Anoniem: 300525 @Jortio16 april 2014 16:18
ach, ieder z'n ding. Laten we maar zeggen.
Hoe groter het scherm, in verhouding tot de bezels, hoe beter, wat mij betreft. De dikte is van ondergeschikt belang voor mij. Aangezien de meeste telefoons al niet dik zijn.

Daarnaast, met het veranderen van de launcher, verander je de interface en ROM niet. En die zijn bij samsung altijd zo ontzettend zwaar. Maar eerlijk is eerlijk, bij LG dus ook.

Cyanogenmod wordt toch op iedere Android device gezet door mij. Al die schillen van de fabrikanten zelf kunnen me niet bekoren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 22 juli 2024 18:58]

sinds wanneer is het OS van de S5 Touchwitz? Het OS Touchwiz is al een heel tijdje in de prullenbak zover ik weet.
Euhh, what??

"TouchWiz mag dan mooier ogen, het blijft een oerwoud van opties, instellingen en mogelijkheden, die soms maken dat je door de bomen het bos niet meer ziet en lang niet alle features zijn even goed uitgewerkt."

TouchWiz is de ROM/schil die Samsung over zijn telefoons legt. Wel heb ik me eigenlijk verkeerd uitgedrukt. Het OS is natuurlijk Android.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 22 juli 2024 18:58]

Idd, Touchwiz was ook het OS van oa de Samsung Star. Dat OS heeft niks met de schil touchwiz te maken, los van het feit dat het van hetzelfde bedrijf komt. En veel icoontjes zijn nog steeds bijna hetzelfde(vandaar dat het een beetje gedateerd oogt)
Dat klopt niet. TouchWiz is nooit een OS geweest. De Samsung Star had het ook als schil over zijn Android besturingssysteem.

Ontopic:
Tja, de reden waarom ik al jaren geen samsungs meer gebruik. Het oogt gewoon allemaal te goedkoop. Hardwarematig kan het dan allemaal prima voor elkaar zijn, het oog wil ook wat.
De Star Andriod :? Bekijk dit lijstje met Samsungs en hun OSen maar eens: http://nl.wikipedia.org/wiki/TouchWiz#Gepatenteerd

En deze opmerking op dezelfde pagina:
TouchWiz is een aanraakinterface ontwikkeld door Samsung, gekenmerkt door een volledige gebruikersinterface voor touchscreens. Het wordt soms door elkaar gehaald met het besturingssysteem zelf. TouchWiz wordt uitsluitend gebruikt in Samsung smartphones, tablets en phablets, en is niet beschikbaar voor andere fabrikanten.
maar mensen wel met boven gemiddelde interesse naar de site te lokken.
Mensen met een bovengemiddelde interesse zullen zich niet interesseren voor de algemeenheden.

en de conclusie van Ars was, de tech, het is allemaal wel leuk, maar heb er niet echt veel aan
Dat lees je hier toch ook terug? Uit de review:
De Galaxy S5 is dus een telefoon waarvan de randzaken lang niet allemaal even goed uit de verf komen. De basisfunctionaliteit staat echter als een huis en op de aspecten die we bij een moderne smartphone belangrijk vinden, gooit hij hoge ogen.

maar ik en de meeste andere gebruikers
Dat is een aanname, waar ik me in ieder geval niet aan waag.

maar meer naar, ''wat geeft deze 300 euro duurdere S5 me over de S4'', mijn conclusie niet echt veel
En dat concludeer je aan de hand van de reviews die je gelezen hebt, OOK die van Tweakers.

Over het aantal sterren heb ik het verder niet gehad, ik vind die sterren over het algemeen niet interessant. Ik vind het interessanter om te zien wat er in een toestel zit, op welke manier het gebruikt wordt en of het ook daadwerkelijk iets toevoegt. En of het voor mij ook iets toe zal voegen. Voorbeeld: als ik naar de S5 kijk (en de review), dan denk ik dat de hartslagmeter volstrekte onzin is en dat blijkt ook wel uit de review.
Mensen met een bovengemiddelde interesse zullen zich niet interesseren voor de algemeenheden.
Ik heb het niet over algemeenheden, heb heb over een beoordeling hoe de telefoon zich gedraagt tijdens dagelijks gebruik.
Dat lees je hier toch ook terug? Uit de review:
Ja de basisfunctionaliteit van de S5 is prima in orde, maardat was hij op de S4 ook al.
maar ik en de meeste andere gebruikers
Jouw mening, maar ik denk nog steeds dat de meeste gebruiksgemak/prijs het belangrijkste vinden.
En dat concludeer je aan de hand van de reviews die je gelezen hebt, OOK die van Tweakers.
Met een "Zeer Goed" score, is dat wel een die afwijkt van wat de meeste aandere gooede reviews zeggen.

The verge
It's back to basics, Samsung says about the Galaxy S5. Time to focus on what matters — displays, batteries, and cameras — and to start to let the rest go. That's the approach Samsung needed to take, but all it was was lip service.
TechCrunch
Overall, though, the Galaxy S5 can’t help but feel like a dressed up Galaxy S4.
TechRadar
If you're a Samsung fan, this is the phone you should buy without question. If you're more agnostic, there's better out there.
Conclusies van de eerste 3 reviews via Google.
Conclusies van de eerste 3 reviews via Google.
Zoals ik al zei: En dat concludeer je aan de hand van de reviews die je gelezen hebt, OOK die van Tweakers.

Met andere woorden: je zit hier de review van Tweakers af te kraken, omdat die teveel op de techniek zou focussen. DAAR reageerde ik op. Dat je er vervolgens allerlei andere zaken bij haalt: prima, maar daar ging het niet over: het ging er over dat JIJ vond dat het te veel over techniek gaat bij de review van Tweakers.

Maar als ik je comments zo lees, gaat het er jou vooral om, dat je vind dat Tweakers te weinig kritisch is naar de Galaxy S5 toe. Gaat het je daar uiteindelijk om? Waarom zeg je dat dan niet?
Nee het gaat mij er niet om dat het over te veel tech gaat, het gaat er mij vooral om dat er te weinig naar gewoon dagelijks praktisch gebruik word gekeken.

Ik koop een high end telefoon om dagelijks te gebruiken, niet vanwege de hele mooie spec's.

Voor mij geld functie (dagelijks gebruik) over ontwerp, terwijl de review meer over het ontwerp gaat.
Snap dan ook niet dat je nog +1 krijgt ook. Ik reageer omdat ik me mateloos irriteer aan mensen die alleen maar punten opnoemen om hun eigen frustraties te uiten en een ander neer te halen en alleen maar een tegenwoord willen geven maar zelf met onzin komen.
Ben echt niet gefrustreerd, ben wel van mening dat het beter kan.

Want vooral op het vlak van dagelijks gebruik laat Tweakers vaak een steek vallen.

Ik (en met mij de meeste denk ik) koop een dure High End telefoon van wegen de extra gebruiksgemak dat het me oplevert in dagelijks gebruik, niet van wegen de mooie tech spec's.

De Tweakers reviews zijn teveel tech en nerd georiënteerd, ipv dagelijks gebruik.

Deze +3 reactie en reactie op Tnet reactie van Sleep0rz, tonen imho waar de schoen vooral wringt bij Tweakers reviews.
Anoniem: 63628 in 'reviews: Nokia Lumia 1520: grote stap voor Nokia en Microsoft'
Deze +3 reactie en reactie op Tnet reactie van Sleep0rz, tonen imho waar de schoen vooral wringt bij Tweakers reviews.
Dan zou ik zeggen: lees de (+3) reactie ook even die erop gegeven is door Arnoud Wokke. Die vat namelijk prima samen, waarom de tech-kant zoveel belangrijker is dan dat je voor wil doen komen:
Apps die sneller laden en foto's die sneller worden gemaakt. Veel belangrijkere zaken voor de gebruikservaring zijn er niet. Ik gebruik zelf een Lumia 620 en elke keer dat ik weer voor een triviale actie (submenu van instellingen openen, app hervatten) de welbekende puntjes secondenlang door mijn beeld zie glijden, had ik gewild dat Nokia een snellere processor in dat ding had gezet. Dat veel mensen niet weten dat het daaraan ligt, is bijzaak.

En dat is waar jij dus ook over valt; het feit dat er gesproken wordt over technische zaken, terwijl die zijn juist van invloed op het dagelijkse gebruik. Het feit dat ze geen tabelletjes afdrukken dat het 0,3 seconden duurt om Google Maps te laden tegenover 0,4 bij de Galaxy S4 (om een voorbeeld te noemen) is dan ook niet interessant: daar zijn juist de n00b-sites voor! Die kunnen zich perfect richten op gebruiksgemak. Waar dat gebruiksgemak vandaan komt is voor de n00b-sites niet interesssant, daarvoor zijn de technische specificaties juist interessant. En daar moet Tweakers zich op richten, imho.

[Reactie gewijzigd door Pietervs op 22 juli 2024 18:58]

Om Sleep0rz nog eens te quoten in de +3 reactie daar weer op:
Gesproken als een echte IT'er. Da's leuk als tweakers zich daarop wilt blijven richten.
Jouw quote van Around zegt pressies waar het om draait!
Apps die sneller laden en foto's die sneller worden gemaakt. Veel belangrijkere zaken voor de gebruikservaring zijn er niet. Ik gebruik zelf een Lumia 620 en elke keer dat ik weer voor een triviale actie (submenu van instellingen openen, app hervatten) de welbekende puntjes secondenlang door mijn beeld zie glijden, had ik gewild dat Nokia een snellere processor in dat ding had gezet. Dat veel mensen niet weten dat het daaraan ligt, is bijzaak.
Dat veel mensen niet weten dat het daaraan ligt, is geen bijzaak, maar hoofdzaak.

Want in het lijstje opnemen dat de 620 een (te) langzame CPU heeft kan gemakkelijk worden vermeld in de conclusie en het lijstje met plus en min punten.

Die hele lijsten met test scores zegt mij niet veel, als iemand met boven gemiddelde interesse ineen goede mobile telefoon, maar geen interesse om zich daar ook nog eens heel erg in te verdiepen.

Van de tech wil ik weten of het voldoende is, en als ik een toestel ga kopen verdiep ik me daar ook echt wel wat meer in, maar boven alles gaat het mij toch echt om gebruiksgemak.

Want wij als consumenten hebben geen dagelijkse ervaring met verschillende telefoons, maar zijn vooral afhankelijk van andere om onze keuzes te maken, en als reviewer/redacteur moet je vooral afvragen hoe gebruiken de doelgroep hun telefoon, en wat zijn de voordelen tegenover de alternatieven.

De tech is een zeer belangrijk onderdeel van een review, maar gebruiksgemak en prijs/prestatie zijn nog veel belangrijker, en imho bij de Tweakers reviews een stiefkindje.

Dat jij en vele andere daar anders over denken, prima, maar er zijn genoeg mensen die het ook met mij eens zijn, waarom anders zouden zij mij een hogere reactie score dan +1 geven.
Dat veel mensen niet weten dat het daaraan ligt, is geen bijzaak, maar hoofdzaak.
Je spreekt jezelf tegen: als dat hoofdzaak is, is het dus juist goed dat Tweakers de nadruk op de technische specificaties legt. Maar jij vind dat er meer de nadruk op gebruiksgemak gelegd moet worden, en, zoals gezegd, daarvoor zijn de n00b-sites ideaal: daar zitten de mensen die zich niet (of minder) interesseren in de technissche gegevens.
We zullen het er niet over eens worden, denk ik :)
Als ik me zelf als voorbeeld neem, iemand met boven gemiddelde interesse in hardware, maar heb nog steeds geen zin om mij ook nog eens te verdiepen in mobile techniek.
dus DAAR wringt de schoen: de techniek van mobiele telefonie valt buiten jouw interessegebied en daarom moet Tweakers dus als het over telefonie gaat zich beperken tot gebruikers gemak? :?

Gelukkig zitten er ook anderen op Tweakers. Sommigen interesseren zich voor telefonie, anderen voor zwakstroom, weer anderen voor HTPC's en home automation en anderen weer voor andere zaken. En zo kan Tweakers voor alle gebieden technische reviews schrijven. De gebruikers-reviews kunnen dan overgelaten worden aan anderen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @player-x18 april 2014 09:04
De Tweakers reviews zijn teveel tech en nerd georiënteerd, ipv dagelijks gebruik.
Ik vraag mij af of je op een andere site dan niet veel beter aan je trekken komt. Juist op Tweakers verwachten we technische diepgang en geen standaard consumer reviews imho.
Wederom het gaat mij niet om minder technische beoordeling, maar meer om wat meer praktijk beoordeling.

Heel goed verwoord hier: Anoniem: 63628 in 'reviews: Nokia Lumia 1520: grote stap voor Nokia en Microsoft'
Anoniem: 530086 @player-x16 april 2014 10:25
Klopt en als je naar gebruikersgemak gaat kijken dan zou die niet hoger dan twee sterren uit moeten komen. De twee vernieuwde functies ten opzichte van de s4 werken slecht of hebben geen functie.
Klopt en als je naar gebruikersgemak gaat kijken dan zou die niet hoger dan twee sterren uit moeten komen.
Dat is natuurlijk zwaar overdreven, de S5 is zeker geen slechte telefoon, zou zelf willen argumenteren dat hij een van de betere Android phones is.

Alleen is hij imho niet de meer prijs over een S4 waard, daar hij maar weinig echte real-word extra's levert.

En ik zeg dat de T--net review te veel het lijstje afgestreept heeft, met of functies sneller/uitgebreider zijn dan op de S4, en met zoveel technische upgrades een conclusie van "Zeer Goed" zijn gekomen.

Terwijl imho Ars zijn conclusie dat de som van alle delen niet echt "Zeer Goed" is maar eerder "Matig", zeker ten opzichte van de S4 qua prijs/prestatie.
Anoniem: 415197 @player-x16 april 2014 11:21
Ben je nou een review van een review aan het schrijven? :P
Als je voor gebruiksgemak en dergelijk moet je vooral niet de reviews op tech websites lezen, die kijken vooral naar de gebruikte techniek. Gaat het je om gebruiksgemak dan kun je beter een review van de Consumentenbond lezen, die kijken namelijk naar heel andere dingen. Je moet alles wel in context van de website waar je de review leest zien.
Anoniem: 25649 @Iblies16 april 2014 09:09
Ik heb ook snel gebruik gemaakt van de cashback actie en voor 314 euro een S4 gekocht. Mijn S3 verkocht voor 180 euro en voila. Mooie upgrade waar ik weer een jaar mee vooruit kan tot er weer een cashback actie is :p
Dus dan heb je welgeteld 24 euro verdiend op 100 euro retour...
Mooie aanbieding ;)
http://www.roccatel.nl/in...cpc&utm_campaign=tweakers
Anoniem: 25649 @motogp17 april 2014 09:45
tsja, je weet dat de prijzen altijd blijven zakken!
Ik heb trouwens de Deep Black edition, die was iets duurder.
Anoniem: 25649 @shredder17 april 2014 09:46
ah, de actie is verlengd, pak je kans!
De behuizing het zwakke punt? Waterdicht en toch een verwisselbare achterkant/accu? Krasvrije en vingerafdrukvrije achterkant? Kleiner dan zijn grootste Android-concurrent, maar wel een groter scherm?

Het is maar net wat je belangrijk vindt, maar stellen dat de behuizing de zwakke kant is, alleen maar omdat het materiaal je niet aanstaat (wat een smaakkwestie is), vind ik te makkelijk.
De behuizing is minder stevig en voelt minder premium aan, dat is wel degelijk een minpunt. Al heeft de relatief lichte behuizing van de S5 ook wel wat. Elke reviewer mag zijn eigen mening hebben natuurlijk en op Nu.nl zijn ze nog een stuk negatiever dan hier.

Tegenwoordig is bijna elke high-end Android smartphone waterdicht dus dat is niet echt een pluspunt. HTC heeft nu ook een SD-kaartslot, dus het enige wat overblijft is de accu.
minder stevig dan wat? aluminium? grappenmaker, aluminium is zacht, niet vormvast, wordt warm en houdt radio golven tegen ;)
En minder stevig is ook relatief. Ik had vroeger een kunststof walkman van Philips. Die is minstens 30x gevallen. Ik moest daar regelmatig weer stukken aan elkaar zetten (soms met lijm...) maar het ding bleef maar gaan.

Toen kocht ik een aluminium walkman van Sony. Veel steviger, onbuigzaam. Maar na 1x vallen zat er een deuk in waardoor het hele apparaat 100% onbruikbaar was geworden.

Soms is flexibel materiaal juist veel steviger. Niet in de natuurkundige betekenis van het woord, misschien, maar wel in de dagelijkse praktijk.
Helemaal mee eens. Iedereen die een galaxy nexus heeft kan die onderschrijven; voelt erg plastic aan maar is onverwoestbaar! Dat plastic geeft juist lekker mee, waardoor de remweg verlengt wordt en dus de impuls verkleint.
Ik moet er altijd om lachen, het rechtlijnig vasthouden aan "het is maar plastic"

Elke keer zie ik dan een telefoon, die een schil om zich heen heeft van een boodschappentasje, want dat is ook plastic.
Helemaal mee eens. Ik zelf zie plastic juist als een pluspunt. Bij al die mensen die zo nodig een aluminium behuizing willen zie je dat:
- of het scherm binnen no time gebarsten is
- of er als nog een plastic hoesje omheen doen zodat het alu niet beschadigd 8)7
Het gaat niet alleen om de materiaalkeuze voor plastic ipv metaal, maar ook hoe de algehele bouwkwaliteit en uitstraling is. Ik vind plastic toestellen zoals een Lumia 1520 of een iPhone 5c er veel beter uitzien dan een Galaxy device, en ook veel robuuster.
Wat heeft een gebarsten scherm met aluminium te maken?
Zwak punt weet ik niet, maar HTC heeft van het uiterlijk juist een USP gemaakt, waar het bij Samsung gewoon functioneel is. Ik heb de 2 telefoons net naast elkaar vastgehouden en dan kan ik niet anders concluderen dat het vooral door de HTC One komt, dat de Samsung er een beetje schraal bij afsteekt. Op hardware gebied en snelheid scheelt het bijna niets in seconden.. Al had ik bij de HTC het gevoel dat het iets 'vloeiender' is. Alleen de rear camera is eigenlijk een duel dat de HTC verliest.
Behuizing (uiterlijk) is heel persoonlijk.

Ik vind dat dat niet veel deel uit mag maken van de totaal beoordeling.

Alles moet wel degelijk/stevig in elkaar zitten en dat vind ik bij de s4 al prima in orde.
Daar was ik eerst wel een beetje bezorgd over.

Al met al lijkt de S5 een mooie verbetering te zijn van de S4.
Niet genoeg om van de s4 over te stappen naar de s5, maar een prima keuze voor een nieuw toestel.
Behuizing (uiterlijk) is heel persoonlijk.
Alles met betrekking tot de kwaliteit van een product is heel persoonlijk.
Zelfs dingen die je objectief kan meten zoals de grootte of de snelheid zijn als kwaliteitskenmerk totaal afhankelijk van de reviewer.
Wat sony beter doet is een extra aansluiting om te laden . Zodat het klepje niet steeds open hoefd.ook heeft sony en htc een meer premium behuizing. Gemiste kans voor samsung
Klepje is geen probleem als je voor draadloos opladen kiest. ;)
maar zit dit er standaard in dan?
Nee, maar dit kan er, net als bij de Note 2, gemakkelijk in geplaatst worden. Zie hier.
ja,maar ik ben persoon ik ben persoonlijk van mening dat 4.5 ster echt teveel is voor deze telefoon niet dat ik hem slecht vind. Maar voor die rating echt niet goed genoeg !!!
Anoniem: 449164 @Kevinp17 april 2014 18:31
Je kijkt natuurlijk heel erg veel naar de prijs-kwaliteit verhouding. Als de S4 nu voor €25,- over de toonbank zou gaan, wat zou jij je medemens aanraden? Die hele dure telefoon van plus minus zeshonderd euro of die hele goedkope S4 die iets mindere prestaties levert?

Prijs-kwaliteit is het belangrijkste punt van elk product.
Dat dacht ik ook. Kijk naar de review van Ars Technica: Samsung’s Galaxy S5 has plenty of upgrades—so why does it feel so meh?

Het lijkt erop dat Samsung (en ook HTC trouwens) gaan voor meer van hetzelfde. Don't fix what's not broken, misschien, maar de behuizing is nog steeds van slechtig plastic, en als het aankomt op software is het ook nog steeds een rommel.

[Reactie gewijzigd door Revolvist op 22 juli 2024 18:58]

Het probleem is niet plastic, het probleem is dat we een lokaal maximum hebben bereikt qua evolutie. Elke telefoon is gewoon goed, zelfs de basismodellen, dus wat is nog het nut van dure modellen?

Lees maar deze eigenste site erop na. Twee camera's! 3D-schermen! De blackphone! Sailfish! Hartslagsensor! Dat zijn geen innovaties, dat zijn fabrikanten die wanhopig in het rond graaien in de hoop een USP te kunnen vastgrijpen.

De enige evoluties die nog tot de verbeelding spreken, zijn NFC (ihb debitbetalingen via de telefoon) en 5G. Daarna is het einde rit totdat iemand met een nieuwe disruptieve technologie op de markt komt. (Als dit niet gebeurd, dan zie ik nog een instorting van techaandelen binnen pakweg 2-3 jaar)
Ik denk dat je flexibele schermen vergeet.

Wat je ook doet, het scherm blijft op alle telefoons het zwakke punt. Als je met een flexibel scherm zit (je telefoon moet daarom niet flexibel zijn) heb je veel minder last van brekende schermen. En dat is in mijn ogen wel een interessante evolutie.

Ook vind ik waterdichtheid wel interessant. Al is mijn HTC One X een paar dagen geleden los in mijn tas koffie geland (die nog vol zat en warm was). Afgekuist, even papiertje in de 3,5mm jack want die gaf wat kortsluiting en klaar. Dus op zich valt dat nog mee.
Maar toch is het een leuk vangnet om een waterdichte telefoon te hebben. Al doen de garantieverhalen van de Xperia me wel gruwelen. Ik zou er niet mee onder de douche gaan staan.

Plus niet te vergeten dat er altjd innovaties kunnen zijn dat we niet wisten dat we ze wilden he ;-). Cfr. de tablet en de smartphone destijds. Nu misschien de smartwatch binnenkort.
Er blijven best nog veel doorontwikkel punten (evolutionair) voor de high end modellen, zoals bv betere camera of betere batterijduur (zuiniger). Daarnaast was de Walkman op een gegeven moment ook wel uitontwikkelt. Toch stortte de markt niet in en bleef er een markt voor zowel goedkopere als duurdere walkmans. Het verschil zat hem toch in de kwaliteit en ook het design. Het enige punt wat ik echter zie met smartphones is dat alle modellen steeds meer op elkaar gaan lijken, een enkele fabrikant durft wel een risico te nemen (LG G2 met knop aan achterkant) en er komt misschien een Google modulaire telefoon. Die eenheidsworst (van never change a winning team) doet je ook voelen dat de boel stagneert. Zelfs als ik de lekken van de iPhone 6 zie, denk ik meteen aan een grote Android telefoon. Het lijkt erop dat grote fabrikanten weinig lef hebben.
Er is één punt waarvan ik vind dat we het lokaal maximum nog bijlange niet hebben bereikt. Ik wil niet zeggen dat het technisch al mogelijk is, maar de batterij, jongens toch! Daar valt nog ongelooflijk veel progressie in te maken. Elke paar dagen je gsm opladen, voor hardcore gebruikers (Tweakers?) zelfs elke nacht... dat zou toch niet moeten? Kom desnoods met waterstofcellen of weet ik veel, maar ik zou graag hebben dat mijn smartphone het een paar weken volhoudt zonder op te laden! We verkijken ons op snelle snapdragons en andere ARM chips, op retina en hemelsbrede schermen, maar pluggen nog wel elke dag trouw dat ding in. Dat zou niet moeten.
Anoniem: 109640 @Enai16 april 2014 11:09
Instorten zou echt niet gebeuren hoor..

Light eraan waar je op focust. Zoals de batterijduur.
of een volledige scherm nu zie je altijd nog de fysieke touch knoppen.

Ze kunnen tegenwoordig ook gebogen schermen maken dus ik ik wacht alleen af op de gebogen randjes waar je notificatie can zien !
Persoonlijk denk ik dat de yotaphone een idee heeft wat met goede uitwerking een goede evolutie is.

Yotaphone maakt telefoons met op de achterkant een e-ink scherm. Dat kan worden gebruikt voor notificaties, lezen, customization, stroombesparing, etc.

Als de implementatie van het scherm goed is denk ik dat dat een goede feature is. Het zou nog beter zijn als ze het zouden kunnen evolueren tot '2 schermen over elkaar' en dat je kan kiezen welke je gebruikt.

Ik hoop dat dit aanslaat en dat andere fabrikanten het gaan kopieren.

Ook waterdichtheid en flexibele schermen zoals hierboven wordt genoemd vind ik toch een goede evolutie.

[Reactie gewijzigd door aicaramba op 22 juli 2024 18:58]

Anoniem: 449164 @Enai17 april 2014 18:37
Je vergeet even drie continenten. Zuid-Amerika, Afrika en Azië zijn nog steeds enorme groeimarkten met heel veel mogelijkheden. En dan vergeet je het uitfaseren van de laptop e.d.

Telefoon in een rock en direct aangesloten op scherm en toetsenbord, muis en wat je wilt. Ubuntu Touch maakt dit zelfs al mogelijk.
Slechtig plastic?

Ten eerste wat is dat? Ten 2de is het prima spul voor plastic, dat plastic je niet aan staat is een ander verhaal, maar dat maakt het plastic niet slecht...
Toegegeven, echt slecht kan je het niet noemen, maar voor de prijs verwacht ik persoonlijk wel iets met een wat betere look & feel. Ik bedoel, voor dezelfde prijs heb je een telefoon van geborsteld aluminium.
Ja maar niet waterdicht waarschijnlijk :)

Ik wil geen aluminium telefoon (krijg af en toe z'n ijskoude iPhone in me hand gedrukt van mijn collega), het blijft iets wat met persoonlijke voorkeur te maken heeft!
Om niet te spreken van de collega's die voor de vorige HTC one gegaan zijn.

En halverwege een 'verlengde' werkdag een leeg toestel hebben.
Waar ik mijn spare accu uit mijn jas / tas vis, en vrolijk en met de volgende 100% accu verder ga.

'nee ik doe geen youtube/muziek/spelletjes op mijn telefoon, want anders haal ik het einde van de dag niet ....'

Check .... ik kijk soms 1 of 2 afleveringen van een serie, en haal de hele week wel zonder stopcontact !
Desktop standaard en carkit. Werken prima, nooit last gehad van 'lege telefoon'- syndroom ^^

(edit: heb zelf een HTC One M7)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55347 op 22 juli 2024 18:58]

Kopen ze toch een powerbrick? Kom je net zo ver mee...
Overigens haal ik makkelijk een normale werkdag (dus 08:00 - 23:00) op een accu lading, zonder me in te houden.
Ik vind het ook opvallend dat er zoveel minpunten worden genoemd maar dat de telefoon toch als zeer goed beoordeeld wordt. Zijn het dan wel echte minpunten of krijgt hij dan een te hoge score? Gevoelsmatig klopt er dan iets niet imho.

Neemt niet weg dat het een goede telefoon is. Maar duidelijk is wel dat goodies toevoegen zonder na te denken over het nut ervan je niet verder gaat brengen. Als je wat toevoegd als gimmick aan je telefoon moet je er een degelijke use case bij hebben.
Ik denk dat de werkelijkheid ergens in het midden ligt. Nu.nl geeft er bijv (bij vergelijkbare minpunten) slechts 3,5 ster voor wat erg weinig is, maar de 4,5 ster van Tweakers vind ik vrij hoog (omgerekend een 9) dus een score van 4 sterren lijkt me een realistischer beoordeling.
Die sterren zijn toch eigenlijk volkomen onbelangrijk? Je leest de review, de plus en minpunten past je eigen weging toe en kiest je eigen waardering. Of iemand anders nou 1 of 5 sterren toekent is niet eens de moeite waard om er over na te denken.
Het aantal sterren is voor veel consumenten een indicatie of het een goed product is of niet. En fabrikanten adverteren ook met die zeer goed schildjes dus het is wel zeker belangrijk.
Anoniem: 449164 @MAZZA17 april 2014 18:40
Geen product op deze wereld is perfect, er zijn altijd pijnpunten te vinden. En dan vooral op het gebied van persoonlijke voorkeuren.

Een achterkant van plastic kan fijn zijn, bijvoorbeeld als het koud is en je telefoon heel koud wordt als deze van aluminium is. Toch ziet het er minder goed uit. Echter, veel mensen denken: ik doe er toch een hoesje omheen dus het naakt niet uit.

Dat is altijd het probleem bij elke telefoon.
kleine stap? Het is een telefoon uit het boekje, supersnel en nota bene IP67 gecertificeerd dus stof en waterdicht. Is mis alleen dual sim, anders zou ik hem direct kopen.
Ik sta daar ook wel van te kijken. Ik ben wel een Apple-boy, maar een vriend van me poste laatst al iets over dat hij niet begreep dat mensen de S5 kopen terwijl er betere, mooiere (!) en ook nog een goedkopere Androids zijn zonder bloatware.

Daarnaast zitten er onafgewerkte gimmicks in die iedereen na 2 weken niet meer gebruikt. De vingerafdrukscanner is al gehacked las ik online en verder is alle bloat zeer vertragend. Goed dit zijn secondhand opmerkingen, maar wel van twee Android vrienden.

En als Apple fan zou een zin als...
Zoals we van Samsung inmiddels gewend zijn, vallen veel van de extra's echter minder in de smaak. TouchWiz mag dan mooier ogen, het blijft een oerwoud van opties, instellingen en mogelijkheden, die soms maken dat je door de bomen het bos niet meer ziet en lang niet alle features zijn even goed uitgewerkt.
... nooit een "zeer goed" kunnen opleveren.

Merkwaardige review dus.
Ik vind TouchWiz ook de grootste reden dat ik een 'zeer goed' te hoog is, de software is een van de belangrijkste aspecten van een toestel waar het ook echt op afgerekend moet worden.
De vingerafdrukscanner is al gehacked las ik online en verder is alle bloat zeer vertragend.
Als Apple fan zou je toch wel moeten weten dat dit bij de iPhone 5s ook al gebeurt is ;) .Maar een vingerafdrukscanner is altijd al een slechte beveiliging geweest, zelfs de duurste zijn nog relatief simpel te omzeilen. Maar als je een vingerafdrukscanner wil omzeilen heb je wel goede apparatuur nodig zodat niet iedereen het kan en relatief slechte beveiliging is nog altijd beter dan geen.
Ik las het inderdaad net van de 5S :)

Vind ik ook. Zeker in een markt waar fysieke features schaars worden kun je juist met de software scoren.
Ik begrijp overigens dat als je Android als basis gebruikt en je unieke features daar in wilt verwerken je altijd een een stap achter loopt dan bijvoorbeeld Apple met zijn eigen iOS7.
Anoniem: 449164 @iAR17 april 2014 18:41
Maar dat is het hele punt van Android. Dan download je een andere skin, die van de Google Nexus toestellen kan je inmiddels al van internet downloaden.
ja maar de beoordeling van nu.nl vindt ik zelf een beetje nergens opslaan.
Is het nou waard om pakweg 630 E te betalen voor de nieuwste smartphone vergeleken met het vorige model S4 wat nu 350 E is?
Dat hangt er denk ik vanaf hoeveel je te besteden hebt en wat je eisen zijn. Ik heb een Moto G gekocht voor iets minder dan 200 euro een paar maanden terug en deze bevalt uitstekend.
Of een Lumia 630 van 150 euro of een Moto G van 160 euro?

Het is het je waard wat je bereid bent uit te geven voor bijvoorbeeld snelheidswinst of een betere camera op een telefoontoestel.
De S4 is wel echt een stuk trager. Voor dat geld zou ik een Nexus 4 kopen. Met een Sanpdragon 800 ipv 600 van de S4.
Goed accu werk van Samsung. Moet gezegd worden. Net zoals de HTC One 8m ook al een goede stap maakt. Je ziet Apple nu stappen naar beneden doen op die lijsten, benieuwd naar de stap van de iPhone6 in dit aspect.

De putjes achterkant vind ik goed gekozen.

Ben benieuwd hoe de OnePlus (en later Moto X+1) zich gaan verhouden in deze tabellen en gebruikservaring.
De accuduur test van tweakers.net is in toenemende mate niet meer respresentatief maar eerder een soort stresstest. Geen wonder dat de grote accu's dan bevoordeeld worden.

Het gaat erom dat men bij normaal gebruik de dag kan overbruggen, s'avonds moet de smartphone toch opgeladen worden. Als de dag overbrugt kan worden heeft een grotere accu geen zin meer.

De tweakers tests kijken alleen naar waanzinnige scenario's als "urenlang film kijken op je telefoon" en "aaneengesloten voortdurend browsen" met je telefoon. Feitelijk synthetische benchmarks ipv real use.
Niet iedereen heeft als maatstaaf "de dag overbruggen". Ik ben juist op zoek naar een telefoon die meerdere dagen mee kan. Helaas wil ik dit in een klein jasje hebben wat voorlopig nog niet bestaat.
Anoniem: 457607 @Paffelton16 april 2014 09:32
Dat klopt, maar dit heeft pas nut als een smartphone met zekerheid 3 dagen kan overbruggen. Zelfs als een smartphone 2 dagen kan overbruggen, zul je hem iedere dag opladen, omdat je niet op 50% kunt gokken. Daarom is er in de range van 1-2,5 dag accuduur voor veel mensen weinig verschil: het betekent nog steeds iedere dag opladen.
Anoniem: 398486 @Paffelton16 april 2014 09:41
Oude BlackBerry Bold en op 2G zetten niet 3G.. dan gaat hij meerdere dagen mee eventueel de BlackBerry Pearl als Bold te groot is

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 398486 op 22 juli 2024 18:58]

Tja dat geldt voor alle telefoons, zet alles uit wat handig is en voor snelheid zorgt en hij gaat ineens dagen mee...

Koop een Note 3 zet hem op max 500Mhz, zet hem vast op 2G, laagste brightness, en je doet er makkelijk een week mee. Of je er dan nog meer aan hebt dan aan een nokia 3310 betwijfel ik maarja het kan wel...
Als ik op vakantie ben op een plek waar ik niet elke dag mijn telefoon kan opladen, of naar een festival ga, of ergens ga logeren en geen lader bij heb, of, of, dan is accuduur van meer dan een dag echt wel fijn.
Ik begrijp dat ik het grootste deel van de tijd 1 dag voldoende is, maar 'geen zin meer' is nogal een overstatement.
Hoe wil je anders meten? Deze test zijn altijd te herhalen en te controleren. Het is ook vergelijkingsmatriaal, niet de daadwerkelijke accuduur.
Die 'waanzinnige scenario's' zorgen er we voor dat we onze testresultaten van vandaag de dag over twee jaar nog steeds kunnen gebruiken. Los daarvan: als je van mening bent dat onze tests beter kunnen, dan reageren we graag op een topic in Geachte Redactie
Als jij 2 uur kijkt en je kan 14 uur kijken weet je dat je na 2 uur film dus nog 6/7de van de accu over hebt, wat dus ongeveer 85% is :)

Juist alle taken los uitmeten is handiger dan een scenario bedenken met alles door elkaar, omdat dat toch NOOIT is wat iedereen zou doen. Nu kan je dat makkelijker zelf bereken :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 18:58]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.