De Galaxy S5 heeft een 5,1"-scherm, nauwelijks groter dus dan het 5"-scherm in de Galaxy S4. Toch is de telefoon op alle fronten groter; bij de S4 wordt 72,6 procent van het oppervlak ingenomen door het scherm, bij de S5 is dat gedaald naar 69,9 procent. Het zijn geen enorme verschillen, maar bij een telefoon van dit formaat is elke millimeter meegenomen, zeker als je hem met één hand gebruikt. Samsung zou er op dat vlak goed aan doen om het voorbeeld van zijn landgenoot LG te volgen. LG's G2 heeft namelijk een groter scherm, maar is als geheel kleiner.
Van links naar rechts: iPhone 5s (4"), Galaxy S4 (5"), HTC One M8 (5"), Galaxy S5 (5,1") en LG G2 (5,2")
Van de voorkant ziet de Galaxy S5 er niet heel anders uit dan de Galaxy S4 of Galaxy S3, al zijn de hoeken wat minder rond. Draai je hem om, dan is het opeens een ander verhaal. De achterkant is namelijk niet meer gemaakt van glanzend plastic, maar van een mat kunststof met kleine putjes, dat aanvoelt als hard rubber. Google en Asus gebruikten een vrijwel identiek materiaal voor de eerste Nexus 7. Het voelt stevig aan, krast moeilijk en is ook niet gevoelig voor vingerafdrukken. In dat opzicht vinden we het een flinke verbetering boven het glanzende plastic van de S3 en S4.
Toch heeft de S5 nog steeds niet de uitstraling van een telefoon die meer dan zeshonderd euro kost, zoals een HTC One of iPhone dat wel heeft. De S5 ziet er simpelweg minder luxe uit en oogt goedkoper. Vooral de geribbelde nepchromen rand, die een beetje doet denken aan de barkrukken in een oude Amerikaanse diner, oogt goedkoop. De kleur van de behuizing is ook behoorlijk van invloed op de uitstraling. Zo vinden we de blauwe en gouden versies verre van mooi, maar de zwarte, en in mindere mate de witte, ogen een stuk beter.
Stof- en waterdicht
De S5 is de eerste Galaxy S-telefoon, afgezien van de Active-serie, die officieel bestand is tegen stof en water. Het toestel heeft een zogenoemde IP67-rating, waarmee wordt aangegeven dat hij volledig stofdicht is en tot een halfuur op een diepte van één meter kan worden ondergedompeld. Extra knap daarbij is dat de achterkant gewoon te verwijderen valt, zoals we van Samsung gewend zijn.
Aan de binnenkant van de achterklep zit een rubberen randje, dat het water bij de accu moet weghouden. Ook de usb-poort onderaan wordt beschermd tegen water, via een klepje. Telkens als je de telefoon wil opladen, moet je dit dus lospriegelen en hoewel dat na verloop van tijd enigszins went, blijft het een beetje irritant. Dat is bij andere waterdichte telefoons, zoals de Xperia's van Sony, echter niet anders, al kan je bij Sony optioneel nog een dock of lader kopen die via magnetische contactpuntjes aan de zijkant van de telefoon laadt.
De menuknop is weg
Op het gebied van knoppen en aansluitingen is de S5 niet veel anders dan de S4. De volumeknop zit links, de aan-uitknop rechts, bovenop kan een koptelefoon ingeplugd worden en aan diezelfde bovenkant zit een infraroodzender waarmee verschillende hifi-apparaten bediend kunnen worden. Onderop zit, achter het waterdichte klepje, een usb 3.0-aansluiting, die wat breder is dan de vertrouwde usb 2.0-variant.
Onder het scherm zit de vertrouwde, ronde homeknop met aan weerszijden een capacitieve knop. De linkerknop was bij Samsung-toestellen traditioneel altijd een menuknop, maar bij de S5 is die ingeruild voor een multitaskingknop. Een goede zaak, want de menuknop vonden we maar onduidelijk. Pas nadat je de knop ingedrukt had, wist je of een programma een extra optiemenu had. Google lost dat tegenwoordig op met menu's die in de interface van de app verwerkt zijn.
Nu ook Samsung is overgestapt, blijft alleen LG over als aanhanger van de menuknop. Het zou ons niet verbazen als ook die fabrikant dit jaar de omschakeling maakt, waarna de menuknop eindelijk te ruste gelegd kan worden.