Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide: maart 2014

Tweakers' aankoopadvies voor desktops

Thuisserver

De best buy guide sluiten we deze editie af met de thuisserver. Het is namelijk circa een jaar geleden dat dit systeem voor het laatst behandeld werd. Speerpunten zijn energiezuinigheid, een lage prijs en de mogelijkheid om makkelijk uit te breiden.

Met deze editie van de BBG hebben we geprobeerd een systeem samen te stellen die op de eerste plaats een goede storage-server is. Gedacht kan worden aan onder andere Windows, Ubuntu Server of FreeNAS als besturingssystemen. Uiteraard zijn er ook andere alternatieven. De thuisserver kan worden uitgebreid met componenten waardoor hij ook geschikter is om gevirtualiseerde besturingssystemen te draaien. Als uitgangspunt hebben we ondersteuning voor ESXi als criterium meegenomen. De voorgestelde systemen zijn exclusief harde schijven. Dat biedt de vrijheid om zelf de capaciteit te bepalen.

Voor veel gebruikers voldoet een nas ook voor het delen en backuppen van bestanden en het draaien van enkele applicaties. De redenen om voor een thuisserver te kiezen in plaats van een reguliere nas lopen uiteen. De meest kenmerkende voordelen zijn de betere prestaties voor het geld, vooral op het gebied van doorvoersnelheid. Ook de lagere prijs zodra meerdere harde schijven ingebouwd worden is een pluspunt net als de flexibiliteit die het zelf kiezen van de onderdelen met zich meebrengt. Ten slotte draait sommige software niet, of niet goed, op een reguliere nas.

Een bekende Nederlandse filosoof zei eens dat elk voordeel zijn nadeel heeft, en de thuisserver is daar geen uitzondering op. De thuisserver vergt namelijk meer tijd en kennis om hem te installeren, zowel qua hardware als software. Het gebruikersgemak is derhalve voor sommige personen misschien lager. De thuisserver is qua functionaliteit al een stuk specifieker dan bijvoorbeeld de gamesystemen. We raden dan ook aan om bij het samenstellen je goed in te lezen en eventueel hulp te vragen op het forum.

NAS

Score: 4.5OnbekendNetwerkopslag Synology DiskStation DS213j
Synology DiskStation DS213j

De Synology DiskStation DS213j is één van de populairste nas’en uit de Pricewatch en dat is niet zonder reden: de lage prijs, het compacte en strakke ontwerp, en de gebruiksvriendelijke DSM-software vallen bij veel mensen in de smaak. Mocht je dus enkel op zoek zijn naar een makkelijke oplossing om je bestanden te delen dan is dit een goede keuze. Neem daarnaast ons recente achtergrondartikel over DSM 5.0 eens door, waar de functionaliteit en de toekomst van DSM wordt besproken.
linkDSM 5.0 achtergrondartikel Tweakers

ProductPrijsAct.Prijs
Netwerkopslag Synology DiskStation DS213j € 169,- Onbekend

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Basisconfiguratie

Score: 4OnbekendProcessors Intel Celeron G1820 Boxed
Intel Celeron G1820 Boxed

Vaak wordt er veel aandacht besteed aan de snelste processors die honderden euro’s kosten. Voor deze thuisserver is dat veel minder van belang. De Intel Celeron G1820 is een dualcore-processor met een kloksnelheid van 2,7GHz die genoeg processorkracht biedt voor de taken van de thuisserver. Laat je trouwens niet wijsmaken dat Celeron per definitie slecht is; de G1820 is gebaseerd op de Haswell-architectuur wat deze processor zeer energiezuinig maakt.

Score: 4OnbekendMoederborden ASRock B85M Pro4
ASRock B85M Pro4

Speciale aandacht gaat uit naar het moederbord, of meer specifiek: de netwerkchip van het moederbord. De ondersteuning voor de netwerkchip is van groot belang bij ESXi en FreeBSD (e.g. FreeNAS). In eerste instantie waren we namelijk van plan een systeem samen te stellen op basis van een mini-itx-moederbord, maar de populaire Asrock B85M-ITX wordt bijvoorbeeld met een minder goed ondersteunde Atheros-netwerkchip uitgevoerd.

De Asrock B85M Pro4 is de basis van de thuisserver. Dit micro-atx-moederbord heeft vier geheugenslots, zes sata-poorten en de Intel I217V-netwerkchip. Over het algemeen is er goede ondersteuning voor Intel netwerkchips, maar soms is het nodig om een driver apart in te laden. Tevens is dit moederbord energiezuinig en is hij gunstig geprijsd.

Score: 4.5€ 22,99Geheugen intern Corsair CMV4GX3M1A1333C9
Corsair CMV4GX3M1A1333C9

Voor de basisconfiguratie van de thuisserver kiezen we één geheugenmodule met een capaciteit van 4GB. Het gemis van dualchannel-geheugen is bij een basisserver als deze niet van groot belang. Door de keuze voor één module blijft de mogelijkheid bestaan om op een later moment uit te breiden.

Cooler Master N300 (Closed)

Veel gebruikers van thuisservers zetten het systeem vaak headless, dat wil zeggen zonder een monitor aangesloten, ergens in een afgezonderde ruimte zoals een meterkast. Het uiterlijk en de afmetingen van de behuizing zijn vaak van minder belang. Voor de thuisserver is de Cooler Master N300 geschikt: een goedkope behuizing, maar hij biedt wel plaats voor maar liefst zeven harde schijven.

Doordat er een micro-atx-moederbord is gekozen kan je ook voor een generieke micro-atx-behuizing kiezen, mocht je een compacter systeem willen.

Score: 4.5OnbekendVoedingen Seasonic G-Serie 360Watt
Seasonic G-Serie 360Watt

Een goede voeding is essentieel, vooral als het systeem 24/7 aanstaat. Het rendement van een voeding bij minimale belasting wordt echter niet vaak besproken. De 80 Plus-certificering gaat in op het rendement bij een belasting van 20% tot 100%. Deze energiezuinige thuisserver zit echter onder die 20%-belasting waardoor het verstandig is om alternatieve reviews en meningen van experts te raadplegen. Hieruit bleek al snel dat de Seasonic G360 een goede keuze was, vooral door de hoge kwaliteit van de interne componenten.

De hoge kwaliteit en het hoge rendement verantwoorden de hogere prijs. Bovendien is de voeding vrij stil en is het vermogen van 360 watt ruim voldoende, ook als vele harde schijven in gebruik worden genomen. De voeding heeft wel vier sata-aansluitingen; als je meer apparaten wil aansluiten moet je dus even verloopstukjes halen.

€ 89,93Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct.Prijs
Processors Intel Celeron G1820 Boxed € 30,44 Onbekend
Moederborden ASRock B85M Pro4 € 56,50 Onbekend
Geheugen intern Corsair CMV4GX3M1A1333C9 € 34,99 € 22,99
Behuizingen Cooler Master N300 (Closed) € 35,55 € 66,94
Voedingen Seasonic G-Serie 360Watt € 51,- Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG € 208,48 € 89,93

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Upgrades

Naast de basisconfiguraties stellen we enkele upgrades voor. Deze upgrades zijn vooral gericht op het verbeteren van de prestaties bij virtualisaties. De onderdelen kunnen veelal los van elkaar worden aangeschaft.

Score: 4.5OnbekendProcessors Intel Core i5 4440 Boxed
Intel Core i5 4440 Boxed

De i5-4440 is tevens op de Haswell-architectuur gebaseerd en derhalve ook energiezuinig. Deze quadcore-processor, met een kloksnelheid van 3,1GHz, is een stuk sneller dan de Intel Celeron G1820 uit de standaardconfiguratie. Dit komt vooral van pas als je meer virtuele systemen op één machine gaat draaien.

De processor ondersteunt tevens VT-d, Intel Virtualization Technology for Directed I/O, wat voor sommige tweakers een uitkomst kan zijn. Enkel het experimenteren met VT-d is voor sommige gebruikers reden genoeg deze upgrade te kiezen.

Score: 4OnbekendGeheugen intern Crucial Ballistix Sport BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU
Crucial Ballistix Sport BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU

Een andere upgrade is het vergrootten van het werkgeheugen naar 8GB of 16GB. De standaardconfiguratie heeft 4GB aan boord wat soms te weinig kan zijn indien men actief bezig gaat met virtualiseren. Het is jammer dat het werkgeheugen zoveel in prijs is gestegen, omdat de upgrade nu relatief veel geld kost.

Score: 4.5OnbekendSolid state drives Crucial 2.5" M500 240GB
Crucial 2.5

Indien er meerdere machines, met wellicht verschillende besturingssystemen, op één systeem gedraaid kan de harde schijf een bottleneck vormen. Het aantal iops van een harde schijf schiet dan namelijk vaak tekort, vooral bij kleine bestanden en random reads/writes. Een ssd biedt uitkomst, omdat een ssd hier juist goed in is. De besturingssystemen en programma’s kunnen dan op de ssd geïnstalleerd worden.

We stellen hier een 240GB-model van Crucial voor, maar je zou natuurlijk ook een grotere of kleinere ssd kunnen kiezen, afhankelijk van het aantal virtuele systemen.

Kingston DataTraveler 100 G3 16GB Zwart

ESXi vereist geen eigen snel opslagmedium om goed te functioneren, aangezien de software vanuit het werkgeheugen zal draaien nadat het is ingeladen. Een simpele usb-stick biedt daarom uitkomst. ESXi vereist niet veel opslagruimte, maar de prijzen van usb-drives zijn al zo laag dat we een 16GB-model van Kingston kiezen.

ProductPrijsAct.Prijs
Processors Intel Core i5 4440 Boxed € 153,- Onbekend
Geheugen intern Crucial Ballistix Sport BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU € 114,95 Onbekend
Solid state drives Crucial 2.5" M500 240GB € 100,90 Onbekend
Usb-sticks Kingston DataTraveler 100 G3 16GB Zwart € 7,08 € 13,49

Harde schijven

De harde schijven worden apart meegenomen. Hieronder noemen we enkele harde schijven die geschikt zijn voor de configuraties, mede door het lage energieverbruik. Het moederbord van Asrock komt met twee sata-kabels. Als je meer harde schijven gaat installeren moet je dus even wat extra sata-kabeltjes bijbestellen.

Score: 4€ 110,61Interne harde schijven WD Green WD20EZRX, 2TB
WD Green WD20EZRX, 2TB

Als standaard harde schijf kiezen we voor de Western Digital Green-serie. Deze harde schijf is in meerdere opslaggroottes beschikbaar, maar de 2TB- en 3TB-versie zijn het meest interessant door de capaciteit/prijs-verhouding. Door het lage toerental hebben deze serie harde schijven een laag energieverbruik.

Score: 4€ 258,-Interne harde schijven WD Red SATA 6 Gb/s WD30EFRX, 3TB
WD Red SATA 6 Gb/s WD30EFRX, 3TB

Als alternatief is er ook de Western Digtial Red-serie, die iets hoger geprijsd is dan de Green-serie. De Western Digital Red-serie distantieert zich van reguliere harde schijven door specifiek ontworpen te zijn voor een nas of DIY-nas-oplossingen. Een kenmerkende functie is daarbij time-limited error recovery, een functie die voorkomt dat de harde schijf error recovery procedures gaat uitvoeren, waardoor harde schijven uit een raid-array kunnen worden gegooid. Ook komt de Red-serie met drie jaar fabrieksgarantie, één jaar meer dan bij de WD Green-serie.

Veel van de verschillen zijn heel specifiek, waardoor de kans aanwezig is dat je die misschien niet gebruikt. Mocht je niet geheel zeker weten welke harde schijf je moet kiezen dan is het verstandig om dit uitgebreide achtergrondartikel van Anandtech door te nemen en je vraag te stellen op het forum van Tweakers.

ProductPrijsAct.Prijs
Interne harde schijven WD Green WD20EZRX, 2TB € 70,95 € 110,61
Interne harde schijven WD Red SATA 6 Gb/s WD30EFRX, 3TB € 106,94 € 258,-

Reacties (185)

Wijzig sortering
Mocht men met het mainstream game systeem niet gaan overclocken, dan kun je overwegen om een i5 4670 (zonder k dus) cpu te pakken, met een h87 of b85 chipset moederbord en de stock koeler. Kan je dan zo weer 100 euro schelen, zonder dat je inlevert op prestaties!

Ook ben ik wel benieuwd naar de verwachte levensduur van deze pc. Begint het niet interessanter te worden, om te kijken naar octacore cpu's of cpu's met hyperthreading, aangezien dat steeds meer ondersteund lijkt te gaan worden?

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 1 maart 2014 09:27]

100 euro minder word toch lastig, zelfs met de stock koeler. De non-k cpu is slechts 5 euro goedkoper, het moederbord zo'n 30 euro en de koeler scheelt 35. Kom je op zo'n 70 euro.

Wel kan het een stuk voordeliger, als je bijv. een minder dure kast neemt en een wat eenvoudiger voeding. Hier word toch weer gekozen voor vrij duur spul, wat niet perse nodig is in een mainstream game-pc.

Zo kan het ook: gallery: Madrox

Zonder oc-optie, met een 4570 non-k die wel de moeite waard is qua prijs bezuiniging. Verder gewoon een goede kast en een prima voeding.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 18 april 2014 11:39]

Mooie bbg, maar wat ik niet snap is dat er in het budgetsysteem voor een ssd van kingston is gekozen.
De crucial m500 is goedkoper en biedt ook nog bescherming tegen stroomuitval.
Bij het mainstreamgamesysteem wordt gezegt dat de Scythe Mugen 4 PCGH Edition niet in alle microATX behuizingen past. Ik heb echter de aangeraden Fractal Design Define Mini, en daar past ie precies in. Je moet wel het foam aan de outlet aan de zijkant van de kast weghalen, en je kan daar dan dus ook geen koeler meer plaatsen.
Je moet helemaal niets weg doen ;)
Ik heb zo'n build met de Scythe Mugen 4 (niet PCGH Edition) en die is even hoog en dat past perfect zonder die verwijderbare foam eruit te halen.
(http://tweakers.net/ext/f/k25gmUMaxkYdnNH3DOpQahMo/full.jpg)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 maart 2014 12:21]

Dat kan ik beamen. Hier thuis ook een Define Mini + Scythe Mugen 4 (WEL! de PCGH Edition). Past prima, zonder wat weg te halen. Zelfs nog een paar mm/halve cm's over.
Tja, in feite past hij dus niet. Je moet materiaal weghalen, dat lijkt me met het opstellen van een configuratie zoals door Tweakers gedaan niet de bedoeling. ;)
Eigenlijk is juist dingen passend maken behoorlijk Tweakerig O-)
Volgende keer deze dan ook maar meenemen in de BBG? :+
Ter verduidelijking: in de zijkant van de kast zit een rooster, wat aan de binnenkant dichtzit met foam van ~5mm dik. Je zou dat foam kunnen verwijderen om nog een extra fan te plaatsen. Of je gebruikt die ruimte voor een echte processorkoeler. Het foam verwijderen is dus geen rare aktie :P
Dus je koopt eerst Define Mini, o.a vanwege de goede geluidsdempende eigenschappen en vervolgens ga je de geluidsdemping te verwijderen. :+
Anoniem: 586221
@Perkouw20 maart 2014 15:18
Een vraag over het basis systeem van maart:
Kun je het geadviseerde moederboord vervangen door deze: MSI FM2-A75IA-E53
(heeft wifi aan boord) in de voorgestelde configuratie?
Zou het voor de thuisserver niet een beter idee zijn om een minibox voeding te gebruiken ipv deze 360W voeding.
Want zelfs met een RAID1 configuratie en aparte bootdisk is 360W teveel, en daarbij ook niet bepaald zuinig wanneer de server weinig doet, je zit dan ruim binnen de eerste 20% (0-72W in dit geval) verbruik van de voeding, en dan is elke voeding niet zuinig.
Om het ruim te houden zou je dan voor de 150W minibox psu kunnen kiezen, en wanneer je het echt gaat uitkienen en uitregelen kun je vast ook wel met de 80W variant uitkomen.

@ StefanvanGelder
Zolang zowel de 5V als de 3.3V van een 150W picopsu max 6A en peak 8A kunnen leveren moet dat toch geen probleem zijn, vooral niet met staggered spin-up ingesteld.

@player-x
24/7 is geen probleem voor een picopsu, zelf heb ik een pc'tje die 24/7 aanstaat met een 150w picopsu, en dat draait inmiddels al zeker 2-3 jaar zo.
En meer dan 3-4 schijven aan een picopsu kan idd een probleem worden voor de 5/3.3V leveringen. Maar 3 moet te doen zijn, vooral met gebruik van ssd en 2,5" schijven.

[Reactie gewijzigd door cHoc op 1 maart 2014 16:40]

Zolang zowel de 5V als de 3.3V van een 150W picopsu max 6A en peak 8A kunnen leveren moet dat toch geen probleem zijn, vooral niet met staggered spin-up ingesteld.
Ik hoor iig geen positieve geluiden bij meerdere schrijven, meer dan 3 max 4 laag verbruiks HDDs zou ik iig niet aan een PicoPSU hangen.

Daarnaast staat een server 24/7 aan, een betere PSU is dan geen slecht plan.

Edit:
24/7 is geen probleem voor een picopsu, zelf heb ik een pc'tje die 24/7 aanstaat met een 150w picopsu, en dat draait inmiddels al zeker 2-3 jaar zo.
Getest door mij zelf zegt mij echt niet veel, dat is net zo iets als zeggen Corsair voedingen zijn slecht want ik had er 1 die stuk gegaan is.

Persoonlijke ervaring heeft niks met of iets wel of niet betrouwbaar is te maken, daar is de sample van ''een'' PicoPSU veel te klein voor.
vooral met gebruik van ssd en 2,5" schijven.
Die juist niet, daar 2.5'' schijven juist bijna geheel hun stroom van de 5V lijn halen.

Wil je wat verdere adviezen, heb een uitgebreide HTPC en Homeserver Guide geschreven.

Ben zeker geen tegenstander van PicoPSU's, gebruik er zelf een in de keuken HTPC en receptenboek-PC, maar een homeserver als in het advies, die gaat jaren mee, en met de jaren plaats je steeds meer HDDs in je server.

[Reactie gewijzigd door player-x op 2 maart 2014 13:25]

Zo'n picoPSU kan niet erg veel harde schijven aan, bij twee houdt het toch echt wel op. Ik denk dat de meeste mensen toch al snel op drie drives uitkomen...
Wat ik nog mis bij de best buy thuis server is een energie zuinige combinatie.
Mijn oog is gevallen op de pricewatch: ASRock C2550D4I
Als ik een thuis server wil opzetten is het niet alleen van belang dat deze snel is maar vooral energie zuinig omdat deze 24/7 aan zal staan.
Het volgende is dat omdat de server 24/7 aan zal staan wil ik ook dat deze geluidsarm is.
Daarvoor dus ook een fanloze voeding pricewatch: Seasonic Platinum Series 400 Watt Fanless zodat deze alleen nog maar een case fan nodig heeft om het systeem.

Volgens een Duitse review http://www.computerbase.de/forum/showthread.php?t=1290778
zit de c2750d4i (octacore) board op full load ongeveer op 35 watt wat bijna de helft is van de celeron processor
pricewatch: Intel Celeron G1820 Boxed
die hier als basis genomen word.

Prijs van zo'n systeem is duidelijk hoger, maar op langer termijn qua verbruik weer zuiniger.
Ergens had ik gelezen dat 1watt minder ongeveer 2,50 per jaar scheelt op de energie rekening.
wat natuurlijk fluctueert omdat de energie prijs schommelt.
De pricewatch: ASRock C2550D4I blijkt helemaal niet zo zuining te zijn in idle modus... : http://gathering.tweakers...message/41696362#41696362.

Daarnaast hamer je behoorlijk om het load verbruik, maar 95% of misschien wel 99% van de tijd staat de processor in idle modus en zal het verbruik onder belasting niet veel uitmaken.
@StefanvanGelder
In het bericht staat dat de "ASRock C2550D4I/C2750D4I" in zijn wishlist staat
Wat waarschijnlijk dan bedoeld is het volgende board:
ASRock AD2550R/U3S3 Atom D2550

Wat ik wel heb gedaan is iets verder kijken. Hierbij heb ik de resultaten van de tests bekeken.
Daarbij kan ik ook concluderen dat het inderdaad om de Idel power verbruik gaat.
Zijn nieuwe Blog post geeft ook aan dat hij nog steeds op zoek is naar de C2550D4I
mux' blog: BBG Zuinige Server Maart 2014
Volgens de tests is het systeem ook maar 0.6% van de tijd op full load bezig wat mijn perceptie van een zuinige server heeft veranderd. Daarvoor mijn dank.

In iedergeval minimaal 2 Gigabit Lan poorten omdat deze als router moet gaan functioneren. Dat is iets wat ik nog niet in de tests zie naar voren komen.
Extra PCI / PCI-e of 2x Onboard Lan is nog iets om over na te denken.
Het is inderdaad een ander moederbord, ik neem direct mijn woorden terug ;) Maar er is nog niet zoveel bekend over het verbruik, daarnaast is de prijs hoog dus dat maakt het een minder interessant BBG product.
Ik ben me ook aan het oriënteren op een matx gamesysteem. Voor het moederbord ben ik uitgekomen bij de ASRock Z87M Extreme4. Met name omdat deze de nieuwere Realtek ALC1150 Audio Codec en Intel WG-I217V LAN heeft. Hij is ook nog zo'n € 15 goedkoper.

Vergelijking: http://tweakers.net/price...re/listing/335887;333927/

Heeft de Gigabyte GA-Z87MX-D3H uit het advies andere belangrijke voordelen?
Toevallig heb ik de ASrock ook in mijn wishlist staan. Veel angeraden vanwege vele features voor een vriendelijke prijs. Ook tweakers heeft hem eerder gereviewd: reviews: Vijf gaming-moederborden getest
Jammer van de lelijke BIOS. Maarja 1x OC en je kijkt er vrijwel nooit meer na.
Dit moederbord wordt met name vermeden vanwege de slechte kwaliteit mosfets. Hij biedt erg veel features voor weinig geld maar bij de stroomtoevoer van de cpu is duidelijk bezuinigd. De gebruikte mosfets worden warmer dan die bijvoorbeeld gebruikt worden in het Gigabyte moederbord.
Anoniem: 577187
1 maart 2014 08:16
Ik vind de Scythe Mugen een beetje overkill voor het mainstreamgamesysteem, ik denk dat er beter van een B85/H87 bordje + de standaardkoeler kan worden uitgegaan. Overklokken is slechts weggelegd voor een kleine groep tweakers.
overklokken is tegenwoordig zo makkelijk dat iedereen het wel kan, het is gratis prestatie winst ( op het beetje verbruik na dan). Maar zo ie zo is een koele processor sneller. Ook scheelt het aan temperatuur in je kast. Wat weer invloed heeft op andere componenten. Dat de Scythe misschien overkill is, je zou voor een kleinere kunnen gaan. Maar voor de kosten hoef je het niet te laten.
Overklokken hoeft inderdaad niet weggelegd te zijn voor een kleine groep Tweakers. Maar het 'nut' van overklokken is tegenwoordig veel minder dan vroeger. Die 'gratis' prestatiewinst neemt risico's mee die ik eigenlijk niet wil met hardware die normaal 5+ jaar mee moet gaan. Dat neemt echter niet weg dat een 'investering' in een goede koeler (en voeding) nooit weggegooid geld is, een goede koeler koelt beter, is stiller en doet langer zijn werk in verhouding tot de standaardkoelers. In mijn ervaring zorgt een goede koeler voor een langer correct werkend systeem, wat je uiteindelijk weer geld bespaart...
Ik ben het bijna helemaal met je eens, maar ik wil er toch aan toevoegen dat een goede koeler ook daadwerkelijk betere prestaties kan opleveren, zonder zelf te overklokken.
Als je bijv. een CPU en/of een recente GPU hebt met "TurboBoost" feature, kan je CPU/GPU zichzelf automatisch op die TurboBoost frequentie klokken, terwijl die dankzij de betere koeling stiller en koeler blijft en dus ook nog eens extra prestaties oplevert.
Ik ben het bijna helemaal met je eens, maar ik wil er toch aan toevoegen dat een goede koeler ook daadwerkelijk betere prestaties kan opleveren, zonder zelf te overklokken.
Als je bijv. een CPU en/of een recente GPU hebt met "TurboBoost" feature, kan je CPU/GPU zichzelf automatisch op die TurboBoost frequentie klokken, terwijl die dankzij de betere koeling stiller en koeler blijft en dus ook nog eens extra prestaties oplevert.
Dat doet 'ie ook als je gebruik maakt van een stock koeler, dus zonder overklokken levert een 3rd party koeler alleen geluidswinst.
Toch mag je bij een mainstreamgamesysteem wel verwachten dat er een after market koeler op zit. Als je hem niet wilt gebruiken voor overklokken, dan is die in ieder geval een stuk stiller.
Akkoord en niet akkoord. Een mainstream gamer doet volgens mij niet of weinig aan over klokken en het heeft ook weinig zin meer. Ik begrijp niet echt waarom je een Haswell meer zou laten verbruiken en warmer laten draaien terwijl de CPU in games nog zelden de bottleneck is. Dus zou ik ook voor een H87 bord gaan, je zegt er wel niet bij dat die i5 4670k dan ook overkill is, dan bespaar je beter wat en neem je een i5 4570 of 4670 (niet k).

Maar een after market koeler maakt echt veel verschil voor de geluidsproductie, die zou ik toch behouden. Misschien geen Scythe 4 PCGH, denk dan eerder aan een Gelid Tranquillo rev 2.
wel een goede bbg. Maar dat er voor 8 gig gekozen wordt bij de mainstream game computer. Bijv BF4 gebruik je al snel 6 gig op een vrij kale besturings systeem. Heb je dan nog wat dingen op de achtergrond draaien. Dan wordt 8 gig toch wel een beetje krap.
Dat BF4 6GB vereist wil niet zeggen dat het die hoeveelheid geheugen ook nodig heeft. 8GB is momenteel ruim voldoende voor gaming.
Dat BF4 6Gb aan geheugen gebruikte was te wijten aan een bug. Iedere keer als de map veranderde bleef de vorige nog in het geheugen staan. Als het goed is is die bg nu gefixt
dat er 6GB gebruikt wordt, wil niet zeggen dat 8GB te weinig is.
het is niet zo dat je systeem trager gaat als er meer RAM verbruikt wordt, in tegendeel!
Is het bij de geavanceerde thuisserver mogelijk via een laptop met RDP naar een VM te connecten en zo externe data via de laptop te kopiëren naar de VM? Of heb je hier Vpro voor nodig?

Zou voor mij een ideale oplossing zijn zodat ik niet steeds naar de fysieke server hoef te lopen.
Is het bij de geavanceerde thuisserver mogelijk via een laptop met RDP naar een VM te connecten en zo externe data via de laptop te kopiëren naar de VM? Of heb je hier Vpro voor nodig?
als je naar een Virtual Server connect heb je niks met vPro te maken.
Ook niet om via RDP een ISO te mouten voor een nieuwe VM installatie?
Een nieuwe VM installeren, ligt er aan wat je gebruikt, als je VMware ESXi (gratis versie) gebruikt kan je dat via de (gratis) vSphere Client. Als je Windows Server gebruikt kan je op elke willekeurige wijze de image kopiëren (shares/ftp/rdp) en daarna mounten in Windows om de VM te installeren.
Wel even rekening houden met het feit dat vSphere Client onbruikbaar is bij de recente Linux-versies.
Debian 7 wordt wel ondersteunt, maar niet via vSphere.
Daarvoor heb je de Webclient nodig en laat daar nou net geen download van zijn....
Is onderdeel van een adminpakket...

Overigens is 16GB voor ESXi geen overbodige luxe. Processing power is niet zo belangrijk, maar geheugen daarentegen! Minimum voor ESXi 5.5 is 8GB(!)
Je maakt denk ik een foutje. Afhankelijk van je hypervisor (esxi of Hyper-V) gebruik je de bijbehorende consoles - voor zowel ESXi en Hyper-V zijn die remote te gebruiken.
Ik beheer mijn Hyper-V machines zelfs vanaf een Surface RT op die manier :)

[Reactie gewijzigd door alt-92 op 1 maart 2014 12:18]

Waarom zou je daar een VM voor nodig hebben, je kan om een NAS ook gewoon shares aanmaken die je kan benaderen als netwerkschijf vanaf je laptop. In je laptop kan je dan gewoon een externe HDD/USB-stick plaatsen en kopiëren naar de netwerk share. Als je je NAS correct configureert kan je zelfs van de andere kant van de wereld data kopiëren naar je NAS via FTP of Webdav.
Inderdaad, niet aan gedacht.
Hoe komt het dat de Crucial SSD net iets meer dan €100 kost? Ik wil een 2e Crucial M4 128GB aanschaffen om mijn RAID uit te breiden, maar die is gewoon €115!
Die prijzen van SSD's lijken alle kanten op te gaan.
Ik zou je mijn M4 aanbieden, maar het is voor jou voordeliger om 2x een M500 te kopen en je M4 op marktplaats te zetten.
Tenzij je gewoon een grotere SSD wilt, is R0 niet echt een prestatie verbetering, alleen je doorvoer van grote files gaat omhoog, die van kleine files gaat juist omlaag.

Aan het einde van de dag is het net resultaat een kleine niet merkbare snelheidsverbetering, en een lichte betrouwbaarheidsverlaging, wat het in de praktijk niet echt waardevol maakt om voor snelheidsverbetering te gebruiken.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee