Mooie schetsen
Als we Azië even buiten beschouwing laten, hoort Guild Wars bij de populairste mmog's ter wereld. Dat maakt ook dat reikhalzend wordt uitgekeken naar de opvolger, waar door ArenaNet hard aan wordt gewerkt. Voor fans van het eerste deel heeft de Amerikaanse studio heel wat verrassingen in petto, want Guild Wars 2 zal stevig van het origineel gaan afwijken.
Dat was al te zien in de intro van de game. Die begon met een hele serie ontwerpschetsen, de prachtige tekeningen waar Guild Wars zo beroemd om is. De serie schetsen ging echter langzaam over in beelden uit het spel zelf en die overgang was redelijk naadloos. Waar bij Guild Wars een gat zat tussen wat de schetsen beloofden en hoe de game er in werkelijkheid uitzag, komen schets en werkelijkheid nu een stuk dichter bij elkaar. Gebleven is de typische fantasy-setting. In de intro kwamen alle bekende elementen voorbij. De wereld is een mix van middeleeuwse en futuristische gebouwen, die bewoond worden door draken, ondoden, naga, stenen wezens, demonen, enorme slangen, spinnen en krabben en fantasiewezens als orcs en gnomes.
Niets nieuws?
In die zin is er in Guild Wars 2 niets nieuws onder de zon, al ziet de wereld er dit keer dus wel veel beter uit. ArenaNet wil bovendien meer verhaal in Guild Wars 2 stoppen. Als GW2 start, is het 250 jaar later dan tijdens de gebeurtenissen uit de eerste game. In de tussentijd is een hele serie draken in de wereld verschenen, die overal dood en verderf zaaien. Waar het in de eerste game vooral om het menselijk ras draaide, moeten nu alle volken een belangrijke rol gaan spelen. Dat is ook hard nodig, want alleen als alle volken, vertegenwoordigd door de speelbare rassen, samenwerken, kunnen de draken worden verdreven. Dat is de onderliggende verhaallijn achter alle gebeurtenissen in Guild Wars 2.
Het verhaal kan ook een belangrijkere rol spelen, omdat GW2 echt een volwaardige mmog wordt. Veel meer dan het eerste deel, dat toch eigenlijk meer een verzameling instances was dan de volledig open persistente spelwereld die we van andere mmog's kennen. Guild Wars 2 gaat daarin mee, het wordt een spelwereld waarin steeds van alles gebeurt, vooral evenementen waarin draken een hoofdrol spelen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Geen quests
Als speler zul je in die wereld rondlopen zonder daarin de bekende figuren tegen het lijf te lopen die quests voor je in de aanbieding hebben. Hier geen mannen of vrouwen met grote vraagtekens of uitroeptekens boven hun hoofd. ArenaNet kiest voor een systeem dat de studio 'dynamic events' noemt. Eigenlijk gaat het daarbij om quests waar je toevallig tegenaan loopt. Als er ergens een draak opduikt en je bent in de buurt, dan krijg je automatisch de vraag voorgelegd of je mee wilt helpen de draak te verslaan. De optie wordt zelfs automatisch aan je lijst met events toegevoegd. Niet dat je verplicht bent om mee te vechten. Je kunt ook weigeren, waarna het event uit je lijst verdwijnt.
Je bent bovendien niet alleen, want iedere speler die in de buurt is, doet automatisch mee aan het event. Je hoeft dus niemand uit te nodigen om deel te nemen, dat gaat automatisch. Om de uitdaging spannend te houden, past het spel automatisch de moeilijkheidsgraad van het event aan. Met meer spelers wordt de tegenstand van de dus draak heftiger en als spelers zich terugtrekken, schakelt ook de draak vanzelf een tandje terug. Het is een systeem dat lijkt op wat in Rift is ingebouwd, de mmog die in maart verscheen.
Stimulerende middelen
Hoewel je dus niet verplicht bent om aan de events deel te nemen, probeert ArenaNet dat wel te stimuleren. Het belangrijkste drukmiddel: de gevolgen van een aanval zijn permanent. Stel, je hebt je tijdelijke kamp opgeslagen in een dorpje. Dan kan het gebeuren dat zich buiten het dorp wat centaurs verzamelen. Op zich niks dreigends, de centaurs vallen het dorp niet aan. Als je echter niet ingrijpt, zullen er langzamerhand meer centaurs samenscholen rond het dorp. Net zo lang tot de groep groot genoeg is om wel een bedreiging te vormen. Als je dan nog steeds niets doet, zal het dorp uiteindelijk worden aangevallen en met de grond worden gelijkgemaakt. En die schade is dus permanent.
Om de band met de spelwereld nog verder te vergroten, heeft ArenaNet voor ieder personage een persoonlijk verhaal. Althans, zo noemt de ontwikkelaar dat. In werkelijkheid zijn er tientallen varianten van de verhaallijn, die steeds bij een bepaalde klasse in het spel horen. Zo kies je bij het aanmaken van een nieuwe personage ook een ras en klasse. Er zijn in Guild Wars 2 vijf verschillende rassen en acht verschillende klassen, 'professions' geheten, niet te verwarren met de beroepen die spelers kunnen kiezen in World of Warcraft. Dat is echter nog niet alles, want elk ras heeft drie facties, die uiteraard ieder zo hun eigenaardigheden hebben. Voor wie met WoW bekend is: denk aan raciale eigenschappen, waarbij je in Guild Wars 2 dus kunt kiezen uit drie sets van dergelijke eigenschappen. De factie die je kiest, bepaalt gedeeltelijk welke verhaallijn je krijgt voorgeschoteld.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Strijd verbroedert
Die wordt echter ook beïnvloed door de volgende keuze die je moet maken bij het aanmaken van een character. Je kiest een maatje, een vriend, iemand waar je vertrouwd mee bent, iemand waar je zelfs een War Band mee hebt. Je krijgt de keuze uit vijf personages, die uiteraard ook ieder weer wat eigenaardigheden hebben en die zelf ook invloed uitoefenen op de verhaallijn die je voorgeschoteld krijgt.
Ieder character krijgt bovendien een eigen instance, een huis waar het personage naar terug kan keren en dat ook met het personage meegroeit. De instance is flink, het is niet alleen een eigen huis, het is een complete wijk, waarin is te zien wat het personage heeft meegemaakt. Stel dat je bijvoorbeeld ergens een wees uit een benarde positie hebt gered. Dikke kans dat de wees, die verder toch geen onderkomen heeft, op een gegeven moment opduikt in je thuishaven. Niet dat je de wees had hoeven redden. Je had het event natuurlijk ook kunnen weigeren, het was tenslotte vast geen belangrijke quest waar een dikke beloning op stond. Maar op die manier geeft je thuishaven wel weer hoe je speelt.
Op de koffie
Uiteraard zijn er ook de sporen te zien van de strijd die je hebt geleverd. Trofeeën van succesvolle gevechten bijvoorbeeld. Die kunt je aan andere spelers laten zien, want het is dan wel een persoonlijke instance, je kunt er wel andere spelers in uitnodigen. Dat geldt ook voor je persoonlijke verhaal. Daar zijn uiteraard allerlei events aan gekoppeld, die dus enkel voor jou zijn bedoeld. Dat wil echter niet zeggen dat je ze alleen uit hoeft te voeren. Je kunt met andere spelers samenspelen, die ook delen in de beloning.
Ook het vechten in Guild Wars 2 is drastisch aangepast. Dat kan doordat de game wordt gebouwd op een stevig verbeterde vorm van de eigen engine van ArenaNet. Daar is onder andere de Havok physics-engine in opgenomen, wat tot gevolg heeft dat characters veel natuurlijker kunnen bewegen. Daar maakt ArenaNet dankbaar gebruik van, want om het vechten wat spannender te maken, heeft elk character de mogelijkheid om de dodgen, oftewel razendsnel opzij te springen en zo aanvallen te ontwijken. Dat moet ervoor zorgen dat gevechten minder statisch en daarmee spannender worden. Wat dat voor invloed heeft op het gebruik van magische spreuken die enkel binnen een bepaalde cirkel effect hebben, moet nog blijken. De opties van de verschillende professions zijn nog lang niet allemaal uitgewerkt.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Wapen met mogelijkheden
Wat wel duidelijk is: de skills die spelers aanleren zijn in Guild Wars 2 niet gebonden aan de speler, maar aan een type wapen. Als je dus vaak gebruikmaakt van een geweer, dan levert je dat ervaring op als schutter, wat je op den duur nieuwe opties geeft als schutter. Zo kun je bijvoorbeeld de optie Net Shot verdienen, waarmee je een net over je tegenstander kunt schieten. Als je gebruik zou maken van een kruisboog, leer je heel andere skills, die je ook alleen kunt inzetten zolang je een kruisboog in handen hebt. De skills horen overigens bij een type wapen, niet bij een specifiek exemplaar. Als je een nieuwe kruisboog koopt of verdient, heb je dezelfde skills. De skills die je aanleert zijn uiteraard ook afhankelijk van de profession die je gekozen hebt. Al is het maar omdat niet elke profession met wapens als geweren en kruisbogen overweg kan.
/i/1313710976.jpeg?f=imagenormal)
Dood en zwemmen
Het betekent ook dat je opeens andere skills hebt als je van wapen wisselt. Skils die bovendien veel minder krachtig kunnen zijn, omdat je het type wapen minder vaak gebruikt. ArenaNet is dol op het wisselen van skills, je zult er vaker mee te maken krijgen. Zo heeft elk personage standaard een zuurstofmasker op zak, zodat hij eindeloos onder water kan blijven. Er zal onder water dan ook heel wat te beleven zijn. Als je onder water duikt, krijg je automatisch nieuwe wapens toebedeeld. Zo kun je onderwater in de weer met een harpoen of een drietand en uiteraard hoort bij dergelijke wapens ook een nieuwe set skills.
Dat geldt ook bij het overlijden. Voordat je echt helemaal morsdood bent, beland je in een soort tussenvorm, waarin je vier vaste skills hebt die niet heel erg krachtig zijn, maar waarmee je nog een ultieme poging kunt wagen om het gevecht tot een goed einde te brengen. De nadruk op wisselende skills betekent dat je heel veel afwisseling hebt. het betekent uiteraard ook dat je jezelf heel wat skills eigen zult moeten maken, wat de drempel voor nieuwe spelers hoog kan maken. Als je de moeite wilt nemen, heb je echter lekker veel variatie in de manier waarop je tegenstanders te lijf kunt.
Dat te lijf gaan kan uiteraard ook in PvP, dus strijdend tegen andere spelers in plaats van met anderen tegen computergestuurde monsters te vechten. Er zijn twee vormen van PvP. Er is World PvP, waarbij honderden spelers tegelijk met elkaar aan de slag kunnen. Daarin nemen twee servers het tegen elkaar op, op speciale slagvelden. Het is een vorm van PvP die behoorlijk casual is. Iedereen kan inhaken en weer net zo gemakkelijk afhaken. De regels zijn strenger bij Structured PvP, waarin de strijd plaatsvindt in veel kleinere arena's. In deze modus nemen twee teams van vaste omvang het tegen elkaar op in een spelvorm die Conquest heet.
Lastige trebuchet
Dat betekent dat er een punt is op de map dat veroverd moet worden en vervolgens moet worden verdedigd tegen de aanvallen van het andere team. Elk team heeft daarbij de beschikking over een trebuchet, een krachtig slingerwapen dat erg veel schade aan kan richten aan de vijandelijke stellingen. ArenaNet heeft echter met opzet de bediening van die trebuchet wat ingewikkeld gemaakt, zodat ervaring en handigheid nodig is om succes te hebben met het wapen. De makers willen bereiken dat er specialisten komen in het bedienen ervan. Wie deel wil nemen aan dergelijke PvP-gevechten, kan daarbij terecht op speciale servers en krijgt die voorgeschoteld in een lijst die gerangschikt is op basis van het aantal plekken dat er nog over is. Een beetje zoals dat bij shooters gebruikelijk is.
Iets te vroeg
Voor nu is dat het belangrijkste dat we over Guild Wars 2 hebben te melden. We hopen in de toekomst wat uitgebreider in te kunnen gaan op de verschillende rassen en vooral ook op de verschillende professions. Daar is het nu echter te vroeg voor, vooral omdat nog niet alle professions bekend zijn gemaakt en nog lang niet alle skills die de diverse professions hebben al zijn uitgewerkt. Opvallend is echter wel dat de makers aangeven dat er geen genezende klasse komt, een standaardingrediënt van vrijwel elke mmog. In plaats daarvan kan elke profession zichzelf genezen. Elke profession heeft bovendien de mogelijkheid om andere spelers weer tot leven te wekken, simpelweg omdat dat een optie is die veel spelers leuk vinden.
/i/1313710983.jpeg?f=imagenormal)
De vijf rassen zijn wel bekend. Spelers kunnen kiezen uit mensen, de dierlijke Charr, de mystieke Sylvari, de machtige Norn en de kleine Asura die in andere mmog's meestal als gnomes door het leven gaan. De Sylvari zijn wat in andere games elfen heten. De Charr zijn lopende beesten, een beetje als de Worgen in WoW. De Norn, ten slotte, vervullen een beetje de rol die dwergen in andere games vervullen. De keuze aan rassen is daarmee vrij conventioneel. Voor de professions geldt dat ook de Elementalist, Warrior, Ranger, Necromancer, Guardian, Thief en Engineer zijn bevestigd. Daar komt nog een achtste klasse bij.
ArenaNet heeft wel een elegant systeem verzonnen om onderscheid te maken tussen de verschillende characters. Er zijn de bekende opties om vooraf de gelaatsrekken en lichaamsbouw van je character te bepalen. Je kunt echter vooraf ook een kleurenpalet samenstellen, dat gebruikt wordt voor de kleur van je uitrusting. Het spel onthoudt die voorkeur, wat wil zeggen dat alle uitrustingsstukken die je aantrekt de door jou uitgekozen kleuren krijgen en dat het nieuwe onderdeel automatisch een mooi geheel vormt met wat je al aanhebt. Uiteraard kun je het kleurenpalet later nog aanpassen.
Voorlopige conclusie
Het maakt van Guild Wars 2 een interessante mmog, die veel bekends heeft, maar ook de nodige verrassing biedt. Rassen en professions zijn vrij standaard, hoewel het ontbreken van een healer opvallend is. De manier waarop je een meer persoonlijk verhaal krijgt voorgeschoteld is interessant, net als de manier waarop spelers vrijwel automatisch aan events deelnemen, een kunstje dat bekend is van Rift. Daar komt nog de optie bij om weg te duiken in gevechten, die elke profession heeft. Het moet gevechten dynamischer en daarmee vooral minder saai maken. Een stevige bètatest moet uitwijzen of dat inderdaad zo uitpakt. Wordt vervolgd.
Titel |
Guild Wars 2
|
 |
Platform |
PC
|
Ontwikkelaar |
ArenaNet
|
Uitgever |
NCSoft
|
Releasedatum |
2012 |