Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Gamescom: Guild Wars 2

Voorlopige conclusie

Het maakt van Guild Wars 2 een interessante mmog, die veel bekends heeft, maar ook de nodige verrassing biedt. Rassen en professions zijn vrij standaard, hoewel het ontbreken van een healer opvallend is. De manier waarop je een meer persoonlijk verhaal krijgt voorgeschoteld is interessant, net als de manier waarop spelers vrijwel automatisch aan events deelnemen, een kunstje dat bekend is van Rift. Daar komt nog de optie bij om weg te duiken in gevechten, die elke profession heeft. Het moet gevechten dynamischer en daarmee vooral minder saai maken. Een stevige bètatest moet uitwijzen of dat inderdaad zo uitpakt. Wordt vervolgd.

Titel Guild Wars 2
Platform PC
Ontwikkelaar ArenaNet
Uitgever NCSoft
Releasedatum 2012

Laagste prijzen voor: Guild Wars 2, Windows
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Bol.com Plaza

Score: 3 (19)

€ 50,-

€ 50,-

Bekijk

Lees meer

Guild Wars 2 is vanaf nu free-to-play Nieuws van 30 augustus 2015
08:53
Guild Wars 2 Video van 3 augustus 2012
Guild Wars 2 Video van 29 juni 2012
Guild Wars 2 Video van 14 november 2011
Guild Wars 2 Video van 14 november 2011
Guild Wars 2 Video van 11 november 2011
Lineage II wordt gratis speelbaar Nieuws van 2 november 2011
Trailer Guild Wars 2 Nieuws van 20 augustus 2009
Sony toont aankomend games-aanbod Nieuws van 12 juli 2007

Reacties (94)

Wijzig sortering
Ik wil even mijn mening delen over het Dynamic Event system in vergelijking met Rift. Gedurende een korte tijd heb ik het 'genot' mogen hebben om de beta van Rift alsmede een maand lang te spelen en daar is voor mij uit gebleken dat het 'dynamische' systeem uit Rift dat echt totaal niet is.

Op GamesCom heb ik de demo van GW2 gespeeld en ook heb ik het afgelopen jaar zo'n beetje alle blogposts van GW2 gevolgd en het Dynamic Event system is echt een verademing en totaal geen leugen. Waar bij Rift een portaal altijd spawnt op dezelfde plek, van hetzelfde type en met hele korte intervallen en lage moeilijkheidsgraad zijn de events in GW2 gevuld met meerdere vertakkingen in de events zelf alsmede de gebeurtenissen na deze events, en hoe falende events worden afgehandeld. Ook respawnen ze niet elke 5 minuten waarbij je je compleet waardeloos voelt.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 19 augustus 2011 16:32]

De willekeurigheid van events spreekt mij aan. Zoals het artikel ook aangeeft brengt dit meer drama en verbinding met de spelwereld met zich mee. Waar ik mij wel zorgen over maak is het Dynamic Difficulty gebeuren. In het boek rules of play schrijven Salen en Zimmermann dat Dynamic Difficulty in het systeem van het spel kan zorgen voor een nare spelervaring. Op dusdanige wijze dat nieuwe spelers het te gemakkelijk vinden. En ervaren spelers minder gestimuleerd worden sterke items te verzamelen omdat het systeem van het spel zich daaraan aanpast. De uitdaging blijft uit en er is geen mogelijkheid TOT excelleren.
Wat belangrijk is daarbij toe te voegen - GuildWars is vaak wat stil/mysterieus, maar wat ze zeggen is enkel waar ze zeker van zijn dat het lukt.. mogelijk wat zelfs al is gelukt en goed werkt.
Daarnaast zijn ze de hele tijd bezig met alle onderdelen beter maken, zodat het over de lange termijn ook beter werkt in het spel. Neem nu bijvoorbeeld het verkrijgen van je skills.
In de eerdere demo's kon je nieuwe weapon skills krijgen bij de skill trainer, nu verdien je ze door met het wapen te gaan spelen. Non-weapon skills kan je wel bij een skill trainer halen, of in de wereld terug vinden.

Hierdoor willen ze dat spelers meer gaan nadenken hoe ze met hun character gaan spelen, en niet alleen skill 1 en 2 gaan spammen (zoals helaas te zien is in een aantal ign filmpjes)
En bv. energie hebben ze in deze demo eruit gehaald, net zoals ze de thief skills wat veranderd hebben.
'" Waar bij Rift een portaal altijd spawnt op dezelfde plek, van hetzelfde type en met hele korte intervallen en lage moeilijkheidsgraad `

Ik vrees dat je rift tekort hebt gespeeld.

Er zijn verschillende soorten rifts; life, fire, water, earth en death. Indien tears niet snel genoeg door de player geopend worden dan komt er een zone invasion. Bij deze zone invasion spawnen er ongeveer 30 rifts op de map waaruit vervolgens horde's npc's spawnen die de dorpen proberen uit te moorden om er vervolgens een foothold te bouwen. Hier zitten ook commanders tussen die aardig taai zijn en je echt niet zelf kunt verslaan. Gedurende de invasie is er een world quest, vaak moeten er een aantal belangrijke punten verdedigd worden. Lukt dit dan is de volgende taak om de invasie terug te drinken. Tot slot zal de "eindbaas" (vaak miljoenen hp) verslagen moeten worden.

De rifts op low level zijn zo gemaakt dat je een rift van jou level zelf aan moet kunnen. Daarnaast is er in fase 3 een timer, haal je deze dan unlock je de moeilijkere stage 4. Haal je deze ook binnen de tijd dan unlock je stage 5 met een lastigere baas. Op hoger level worden de rifts lastiger en kun je eigenlijk niet meer solo opereren; je hebt gewoon een tank en een healer nodig. Zeker tijdens een invasie zul je een raid moeten vormen om het gebied te verdedigen. Je zult wel moeten want als jou dorp/kamp is ingenomen en er staat een foothold dan spawnen vriendelijke npc's niet meer.

Mocht je me niet geloven: Dorp ingenomen door stuk of 30 vijanden: http://cloud.steampowered...4956CC877DAB45E1245D516E/

Op level 50 kun je zogenaamde raid tears openen voor de raid rifts. Dit zijn rifts waarvoor je een gebalanceerde groep nodig hebt (2 tanks, 3 healers) en in ieder geval een tank met "tier 2" gear voor nodig hebt.
http://www.youtube.com/wa...=player_detailpage#t=233s

Tot slot zijn onlangs pvp rifts toegevoegd:
PVP RIFTS - NEW
* The armies of the Ascended can now open special PvP rifts at Rift Raid locations. Opening these rifts secures sourcestone for your faction, but also leaves you open to attack from enemies! Keep the rift open as long as you can to gain the most rewards - or close your enemy's rift for additional bonuses!
* See Girdoom in Meridian and Templar Zin in Sanctum to obtain the Ascended Powers needed to open these new Rifts, purchased with Favor (Lure of the Unseen and Lure of the Eye).
* PvP Rifts can be opened at Raid Tears in Shimmersand, Iron Pine Peak, and Stillmoor. Only one per zone can be opened at any time, for a total of three active PvP Rifts at a time.
* Contribution to objectives or to PvP activity in the region of the opened Rifts triggers rewards.
* PvP Rift activity will be broadcast in the new World Defense chat channel.


Overigens heeft rift ook "world" quests waar elke speler die in de buurt is automatisch aan mee doet. De invasions vallen hier onder maar ook lokale zaken zoals het uitschakelen van een bepaalde toren. Overigens vindt ik die quests persoonlijk nooit zo boeiend.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 21 augustus 2011 17:41]

Wat een magere preview zeg, veel van de informatie is een regelrechte vertaling van wat er door ArenaNet naar buiten is gebracht. Daarnaast is het stuk aangevuld met foutieve informatie en misconcepties die voorkomen hadden kunnen worden wanneer schrijver wat meer research had gedaan en goed op had gelet op de beursvloer. Jammer...
Ik denk niet dat Paul de game ook daadwerkelijk gespeeld heeft, daar is het stuk inderdaad te droog voor (bedoel daarmee dat er nergens echt iets naar voren komt dat duidt op eigen speelervaring), maar je kunt niet verwachten dat een groep van een paar man alles met diepgang onder handen neemt in die paar dagen.

40 minuten commentary van GW 2 Gamescom demo door TotalBiscuit:
http://www.youtube.com/watch?v=4ttfOuxB6Gc
Paul heeft er waarschijnlijk veel tijd in gestoken, waarvor dank, maar ik vind ook dat het iets mist. Veel info, rechstreeks van Gamescom heb je hier:
http://www.guildwars2guru...m-thread-2011-t20301.html

Alle films eens bekijken ... it will show you the light !
Ik heb zowel gespeeld als een uur lang in een hokje gezeten met wat mensen van ArenaNet die me wilden laten zien wat er nieuw/anders was aan GW2.

Wat hier speelt is een wat ander probleem dat ik vaker naar voren heb zien komen als we (en bij t.net ben ik dat doorgaans) schrijven over mmog's (op de 1 of andere manier veel meer dan bij andere genres): Tweakers is geen echte diehard gamesite en al helemaal geen echte mmog-site. Dat wil zeggen dat een artikel als dit ook nog enigszins begrijpelijk moet zijn voor bezoekers die niet 1000+ uur in GW1 gestoken hebben. Heb je dat wel, dan lees je hier waarschijnlijk niks nieuws, nee. Dan heb je al het nieuws over GW2 waarschijnlijk al via andere kanalen vernomen. In die was bijvoorbeeld de presentatie van de heren van ArenaNet ook niet zo heel erg spannend. Ze vertelden niks nieuws in ieder geval.

Maar goed, voor de diehard GW-speler is dit stuk ook niet bedoeld. Hetzelfde speelt bij WoW-fans. De echte diehards zullen op t.net weinig nieuws vinden. Wij zijn geen mmo-champion en dat zullen we waarschijnlijk nooit worden ook. Daar is onze doelgroep te breed voor.

Dat geldt eigenlijk op alle terreinen. Als je iets over mediacentres wilt weten, zit je hier goed, maar als je zelf al zes versies hebt gebouwd met XBMC en de Boxee-software (om maar een geheel willekeurig onderwerp te noemen) zijn onze artikelen waarschijnlijk veel te algemeen voor je. En zo zijn er veel meer voorbeelden.

Dat geldt in ieder geval voor de artikelen. Gelukkig is GoT er ook nog, want dat is precies de plek waar dat soort diepgang wel te vinden is :-) Hier op de frontpage is dat alleen wat lastiger. Diezelfde frontpage is, samen met GoT, echter wel een goede ontmoetingsplek om, bijvoorbeeld naar aanleiding van artikelen, met gelijkgestemden van gedachten te wisselen :-)
Mooi geschreven stuk, alleen bij de alinea over de rassen ga je toch mijns inziens de mist in.
Oogt een beetje alsof je vastbesloten bent er een stereotype labeltje aan te hangen.
Ik bedoel, Norn een soort Dwergen? Die mag je uitleggen.

Norn zijn solitaire giganten die door de wereld trekken, vooral uit zijn op hun eigen legende en die voornamelijk proberen te maken door te jagen op beruchte vijanden/monsters.
De stereotype dwerg daarentegen: Klein, leeft veelal ondergronds in groepen en is geobsedeerd met metalen/gesteenten en de toepassingen daarvan.

Op soortgelijke wijze is de vergelijking Asura - gnoom op zijn minst ongelukkig te noemen.
Syvari -Elf kan ik dan wel weer inkomen, al is de recente re-design mijns inziens een hele goede verandering om de Sylvari een beetje aan dat archtype te onttrekken en een eigen smoel te geven.
Zoals ik hierboven ook al een keer heb aangegeven, ik bedoelde meer dat Norn een vergelijkbare rol vervullen als Dwergen in veel andere fantasy-verhalen vervullen: het is een enigszins menselijk ras van iets andere proporties. Dat komt in de tekst echter niet zo duidelijk naar voren, dus ik heb de zin inmiddels wat aangepast :-)

Maar ik vind de Asura toch echt verdacht veel op Gnomes lijken :-) Wat trouwens absoluut niet bedoeld is om het spel af te kraken of zo :-)
Over Asura ben ik het met je eens, bij Norn is er over te discussieren, maar Sylvari elven noemen gaat te ver.

Ik geef toe dat de informatie voor de sylvari-week schaars was en het inderdaad deed lijken alsof Sylvari gewoon elven waren. Maar, de afgelopen week hebben ze met zowel de GC demo als nieuwe lore laten zien wat mij betreft dat Sylvari geen elven zijn.

Ter informatie voor de mensen die het niet weten. Sylvari zijn wezens die vrij recent in de guild-wars geschiedenis zijn ontstaan. Ze zijn ontstaan uit de bomen en zien er ook uit als menselijke bomen, en omdat ze zo recent zijn ontstaan, zijn Sylvari ook naïef en nieuwsgierig.
De male Cows die we kennen in Real Life(tm) zijn duidelijk een ripoff van de Tauren. Met een beetje moeite is alles te linken aan andere MMOs en vaak is er uit af te leiden waar die persoon een fan van is/door biased is. Asura een ripoff van Gnomes noemen is wel zeer kort door de bocht.

EDIT: Dit is geen dis richting Paul maar een opmerking over MMO journalistiek int algemeen.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 19 augustus 2011 20:04]

Hier ben ik het totaal met jou eens, ik las het ook al en ik dacht eigenlijk precies het zelfde.

Het is juist anders bij Guild Wars, ze proberen die chars niet stereo RPG te maken, waar je al 10 verschillende games van hebt gezien die eigenlijk toch allemaal wel het zelfde zijn.

Ze doen juist zo hard hun moeite om nieuwe dingen toe te voegen in de wereld van fantasy games, en tot nu toe lukt dat ook aardig goed! Maar in de video gaven ze toch heel nadrukkelijk uitleg dat de Syvari absoluut géén elf werd, dus die vergelijkingen vind ik jammer.
Anoniem: 155787
20 augustus 2011 04:39
En een char is nog steeds een kat en geen hond!

Deze preview is echt ontzettend slecht en een Asura maar Gnome noemen omdat mensen dan hun weten wat ze zich er bij voor moeten stellen is natuurlijk bull nu denken mensen dat er gnomes en weerwolven in Guildwars 2 zitten en wordt het er allemaal niet duidelijker op.

Je vergelijkingen met WoW hadden enige aarde gehad als je ze nader ahd toegelicht (Een Charr heeft wat weg van een Worgen als in deze zijn dierlijk maar bewegen en gedragen zich als mens >hoewel ze katachtige zijn en geen beschikking hebben over transformatie mogelijkheden<). Overigens lijkt een Syvari meer op een fee zonder vleugels dan een elf (zonder vleugels)!

Edit:
Was bedoeld asl reactie op Medidem

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 155787 op 20 augustus 2011 04:52]

Afgaand op Tolkien's schrijven lijken ze meer op elfen dan feeën ;)

In meeste games/boeken:
Fee: klein mensachtig met vleugels.
Elf: normaal mensachtig en meestal zonder vleugels (anders ook wel Avariel genoemd)

Qua uiterlijk zijn elfen en feeën verder gelijk want ze stammen van elkaar af ;)

[Reactie gewijzigd door 90710 op 20 augustus 2011 14:32]

Lees net het artikel over sidekicking op de Wiki. Lijkt me wel een goed idee eigenlijk.
Ik kijk enorm uit naar dit spel, ook al is de tijd die ik aan games kan besteden drastisch verminderd in vergelijking met 2005, toen ik het originele Guild Wars begon te spelen.

Het ziet er een leuke PvE-game uit, over de PvP blijf ik nog even sceptisch en wacht ik liever de beta af. Ik heb enorm veel PvP gespeeld in GW en dat liep ook niet altijd van een leien dakje.

Verder nog even een korte opmerking:
De Norn, ten slotte, zijn wat in andere games dwergen heten.
Dit klopt niet helemaal, aangezien de Norn een flinke kop groter zijn dan de gemiddelde mens. Guildwiki heeft het over "a race of nine-foot-tall warriors".
*spoiler alert*
Bovendien waren er wel degelijk dwergen in de GW-wereld. Deze gaan echter volledig ten onder tijdens de strijd in het laatste deel van de orginele GW-serie (Eye of the North).
Lijkt wel of de Asura daar even verward zijn met de Norn. Norn zijn een dikke kop groter dan Humans en hebben weg van Vikings. Asura zijn net een mix van mollen/dwergen en goed met Magitech. Sylvari zijn trouwens geen elven. De eerste revisie van de Sylvari kreeg inderdaad als commentaar dat het meer 'boshippies met spitsoren' waren maar de redesign die een week geleden bekend is gemaakt heeft ze planten gemaakt die de menselijke anatomie proberen te immiteren.

GW lore kent ook de standard Dwarves maar deze zijn helaas ten onder gegaan in 'Eye of the North' (pikt traantje weg). Gerucht gaat dat er nog een aantal (versteende) Dwarves te vinden zijn in GW2.
Erg goed verbeterd. Ik was bijna boos op tweakers toen ik het las. Omdat ze de game amper hebben gevolgd.. De Asura zijn inderdaad gnomes/dwergen en Norn zijn absoluut geen dwergen; flinke vikingen zou beter zijn. En Sylvari zijn geen elven maar meer dryads/plant-mensen.
ER zouden nog goed verborgen dwarven leven. denk onder meer aan Ogden, die had verkozen om niet te veranderen in een stone dwarf in EOTN.
Er zijn geruchten dan er nog dergelijke dwarven waren, en dat die hun ras kunnen verder zetten.
Maar de meeste van die dwergen waren alleen of zijn een heel verborgen bestaan gaan leven.

Bij mijn weten deden de Stone Summit ook niet mee aan de war tegen the great destroyer, en dat zijn ook een soort dwergen.
Al hebben wij de redelijk wat uitgedund ;)
Ik bedoelde ook meer dat Norn een vergelijkbare rol vervullen als Dwergen meestal doen: een enigszins menselijk ras van iets andere proporties. Heb de zin daar inmiddels op aangepast :-)
Desalniettemin vind ik dat je ArenaNet behoorlijk te kort doet door de ras keuze conventioneel te noemen. Zeker gezien het filmpje over de Sylvari wat notabene in dit artikel is geplaatst.
Nou, ik vind dat ArenaNet met GW2 echt heel leuke dingen doet, maar blijf er bij dat met name de rassen nou niet echt erg origineel zijn... Wat verder bijzonder weinig afdoet aan het spel hoor, maar toch.
Uhm..

Norn zijn changeshifters, en kunnen veranderen in bijvoorbeeld een Beer (druid van WoW? maar dat is een klasse)
Asura zijn inderdaad gnome-like.
Mensen zijn tjah... Mensen.
Sylvari zijn duidelijk geen elfen.
Charr zijn katachtigen en geen hondachtigen (Worgs, tenminste ik neem aan dat een weerwolf een wolf is :p).

Dus ik zou het niet echt standaard noemen ofzo...

Ook vind ik het raar om de klasse standaard te noemen, als zoals u aangeeft. Niet alle klassen bekent zijn. In guild wars waren er een aantal unieke klasse (denk aan een speerwerper, een geest oproeper, etc). Dus misschien is die laatste ook wel uniek (al zou die laatste klasse lijken op een mesmer in speelstijl)

Ook komt in het begin stukje voor mij naar voren dat dit spel een instanced game wereld heeft. Dit spel zal daadwerkelijk een persistente gamewereld zijn. Check hun F.A.Q. maar is:
http://eu.guildwars.com/support/article/faq_gw2/

World pvp is 1v1v1. Dus 3 servers die tegen elkaar opnemen. Daaruit komt ook een server ranking te voorschijn.

Voor de rest leuk geschreven, alleen op sommige stukken heb ik het idéé dat u niet helemaal sommige dingen begrijp (Dynamic events bijv.). Misschien meer informatie op doen de volgende keer.
Ook vind ik het raar om de klasse standaard te noemen, als zoals u aangeeft. Niet alle klassen bekent zijn. In guild wars waren er een aantal unieke klasse (denk aan een speerwerper, een geest oproeper, etc). Dus misschien is die laatste ook wel uniek (al zou die laatste klasse lijken op een mesmer in speelstijl)
De laatste klasse is Mesmer (hoop ik vooral)
Maar als je de boeken gelezen hebt, dan weet je dat Queen Jennah een mesmer genoemd wordt. ergo er zijn mesmers in de mensen wereld. http://wiki.guildwars2.com/wiki/Queen_Jennah
Jennah herself is a powerful mesmer
Het lijkt mij heel onwaarschijnlijk dat er een beroep in de wereld is, beoefend door mensen, die we niet zullen kunnen spelen.
Verder is Mesmer ook een atypisch beroep, dus het zou spijtig zijn moesten ze die er uit halen.
Charr zijn KATachtigen! ;) Lees de boeken maar "feline creaturen".
Goede post, ik ben inderdaad met je eens dat Paul Hulsebosch zich niet heel goed heeft ingelezen in deze game. Toch heb ik bij het eerste Gamescom artikel gevraagd om een GW2 post. Maar dat daar veel fouten in zouden zitten verwachtte ik ook al. De WvWvW (moeilijk uitspreken) is inderdaad met honderden tegen elkaar maar wel een 1v1v1 situatie; redelijk uniek en met seige weapons etc erg uniek voor een MMORPG. En die gevechten kunnen 1 a 2 weken gaan duren, ook uniek.

[Reactie gewijzigd door Lewt op 21 augustus 2011 20:46]

Dit klopt niet helemaal, aangezien de Norn een flinke kop groter zijn dan de gemiddelde mens.
Er staan wel meer scheve vergelijkingen en, simpelweg foute dingen in het artikel, zo ook over World-PvP:
Daarin nemen twee servers het tegen elkaar op, op speciale slagvelden.
Last time i checked, was World PvP 1vs1vs1, oftewel 3 Realms die samenkomen op een centraal punt, waarbij de verschillende Realms zich steeds afwisselen met andere Realms met een gelijke "score" en/of populatie.

Ook de eerste alinea van "Strijd verbroedert" is compleet onjuist; wat daar word beschreven is een deel van de biografie/storyline die exclusief is aan de Charr, en helemaal geen algemeen 'gameplay element' zoals Dhr. Hulsebosch laat lijken.

Erg slordig artikel waar duidelijk is dat er, naast het bekijken van een korte demo, geen enkele research is gedaan.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 19 augustus 2011 21:47]

Had ook mijn bedenkingen bij dit artikel. Het dynamic event system lijkt totaal niet op dat van rift - er zijn enkel storyline quests in GW2, en voor de rest nergens quests, enkel events. Nu zijn er wel een paar die gestart worden op iets dat lijkt als een quest, maar dat zijn dan ook events die je zelf kan starten (bv. uitvinder die iets nodig hebt, 1 iemand start het event en dan heeft iedereen in de buurt hem).

En de klasses zou ik niet 'standaard' noemen, een engineer lijkt mij relatief speciaal. Turrets heb ik nog niet in een andere MMO (die ik speel) gezien, en lijkt me tof om te doen. Voor de rest lijken ze misschien standaard, maar wel met een leuke en typische ANet stijl: het bekende maar anders en beter.
Zo kan de ranger ook greatsword gebruiken en warrior een bow, ...
Klassen die een turret kunnen neerzetten is wel degelijk op verschillende manieren al gedaan.
Turrest is maar 1 aspect van de Engineer, maar je kan hem wel redelijk vergelijken met een engineer uit TF2 ;) Ammo/heal station, traps grenades. There is more then meets the eye.
Bij mijn weten komt dat niet veel voor in MMO, FPS daarintegen wel.
*spoilers*
Er blijven er echter nog over, maar deze zijn versteend en schuwen mensen. Maar je komt waarschijnlijk in GW2 wel een aantal dwergen tegen.
Ik heb de PVP gespeeld op Gamescom en kan je verzekeren dat je deze game kan pre-orderen. Ik zou bijna niet goed geld terug garantie geven.. Ook wil NCsoft dat de game een ESL game wordt en dus flink competatief is. Er waren heel veel enthousiaste kijkers. Zelf ben ik 2 keer in de rij gaan staan om te genieten van het spel. Genieten, want dat was het!
Anoniem: 115433
21 augustus 2011 10:45
Wat ik zo heb gezien aan materiaal schat ik in dat ongeveer de beta tegen de zomer van volgend jaar gaat komen misschien iets later.

Aan de stukken die je heb kunnen waarnemen (ook op youtube) kan je goed zien dat ze vooral gefocused hebben om speciale elementen klaar te hebben voor gamescon.

Uit sommige interviews kan je halen dat ze een hoop gewoon nog niet gedaan hebben. Ik weet niet hoever ze intern al zijn , meestal zijn demonstraties al ver af voor de beurs (meestal een maand of langer).
De closed beta komt dit jaar nog (Colin zegt het vaak, ik zuig het niet uit mijn duim), dus ik denk dat ze alles tegen dan in orde willen hebben ("best-case scenario"). Er zullen waarschijnlijk wel wat dingen tegenvallen aangezien ze nogal veel "nieuwe" dingen proberen, dus je moet inderdaad niet veel verwachten voor Q2 van volgend jaar.
Nou ja, er komt volgend jaar in Q1 waarschijnlijk wel een open beta nog, afhankelijk van hoeverre de game af is wanneer hij in closed beta gaat.
Anoniem: 115433
@Wolfos21 augustus 2011 16:45
Van wat ik voor de geest kan halen was de planning "open beta just before launch".
Er is dus geen monk klasse.

Dat is wel goed omdat er niet altijd monks voorhanden zijn.
De heroes loste wel wat op maar het is een MMO dus je wilt wel met andere mensen spelen.

Maar nu moet je als warrior ook op je eigen health letten.
Het is nu zo dat iedere profession een (aantal) healing skills heeft die een grote portie van je health restoren. Deze gaan op ik meen skill slot 5. Er bestaan buiten de selfheals geen targetted heals (alleen AoE, denk Healing Fountain) en bovendien zijn deze veel minder sterk dan selfheals.
Een kleine verbetering, de healing skill staat op slot 6 en op 7,8,9 en 0 kunnen ook healing spells zitten of juist extra armor, attack etc. om een extra boost te geven aan de game voor de momenten dat dat nodig is. Voor verschillende klassen kan je ook nog de F1, F2, F3 en F4 toetsen gebruiken om te switchen tussen dingen, skills of extra stat improvements. Naast de AoE heals heb je ook nog de AoE-Heal over Time (HoT) heals deze zijn net iets krachtiger dan dan AoE maar de allies moeten binnen de AoE blijven. Tenslotte zijn er ook nog AoE spells die in het gebied allies healen/stat improven etc. en tegelijkertijd Enemies damage toedoen/armor verzwakken etc.
Er is nog altijd 1 onbekende classe...

Maar nee, geen echte healer als je dat bedoeld. GuildWars heeft nooit het rock-paper-scissor systeem van WoW gebruikt. Net als in GW1 heeft iedereen heeft zijn eigen heal skill en eigen support skills. Ook grote kans dat er geen tanks zijn (als in, geen threat gebeuren).

De enige 'monk' achtige is de guardian. Deze kan bijvoorbeeld (zoals je op de site kan zien) een grond effect oproepen die schade tegenhoud.
Maar dan zit je nog met een grond effect, dus moeten mensen wel net goed staan of stil staan.
In GW2 kan bv. een water ele wel goed healen, beter dan de meeste andere klasses, maar dat is meestal een bijeffect van bestaande skills.

Ze proberen meer te doen met minder skills. Zo hebben ze bv. het voorbeeld gegeven van een waterprojectiel dat je afschiet dat dan terug naar jou komt en iedere ally die geraakt wordt wordt geheald.

Dacht ook dat de skill Phoenix, een fire ele skill, iets dergelijks deed.
Bij de PvP demo is de ele toch meer een dps class dan de Guardian, de guardian is een goede all-round. Alleen moet de guardian wel tussen de juiste wapens switchen (shield + sword voor defense en hammer voor damage output) Ik heb 2 ronden met de Guardian gespeeld (te zien hier: http://t.co/84VpwGX) en de skill waar Myrdreon het over heeft is erg krachtig, houdt Alle damage tijdelijk tegen. Maar het is de elite skill en kan tot nu toe maar 1 keer per 3 minuten gebruikt worden. Dus timing is essentieel. De water ele healt wel goed maar een ranger healt net zo goed. De guardian springt er qua healen en all-round wel een beetje uit.
Als tank (warrior) zul je het misschien niet merken, maar het is net zo vervelend als je geen tank kan vinden als waneer je geen healer kan vinden voor je klassieke tank+healer+3*damage groep.

Dus niet alleen de healer is afgeschaft maar ook de tank is verdwenen. (Wat ik heb begrepen is dat in GW2:) Alle klasses/professions hebben vaardigheden om zich te kunnen healen en om damage te voorkomen als ze in het middelpunt van de aandacht van de "slechterikken" staan. De DPS in de groep heeft dus geen tank meer nodig om de monsters af te leiden en de tank heeft geen healer meer nodig omdat'ie niet meer de boksbal van de groep is. Iedereen, inclusief de warrior, is dus DPS en als het moet kan iedereen een tijdje tanken en iedereen kan (zichzelf) healen.

Dus gewoon een groep van 4 of 5 man vormen en "knallen maar". In plaats van een eeuwigheid zoeken/zeuren om die healer of tank die nog mist.

[Reactie gewijzigd door mie9iel op 19 augustus 2011 20:53]

Slechtste preview ooit.

Charr met Worgen vergelijken? Ben je wel goed bij je hoofd?! De persoon die dit geschreven heeft, heeft nog nooit meer dan een nanoseconde een Guild Wars spel gespeeld! En zo iemand maakt een (p)review voor Tweakers? Schandalig.

Daarbij Asura met gnomes vergelijken? Nee, echt niet. En Sylvari elfen noemen is ook onzinnig. Je kan ze nog het beste vergelijken met Nyaden (boomgeesten), het zijn namelijk planten met een mensachtig uiterlijk ipv mensachtigen. (lees de boeken maar)

De Norn met Dwergen vergelijken is ook super idioot. Ze zijn ongeveer 1.5x zo groot als mensen en kunnen in dieren veranderen. Dwergen zijn ongeveer een half keer zo groot als mensen en ik zie ze niet snel in dieren veranderen. Daarbij komen er ook Dwergen voor in Tyria.

Nee, deze preview is duidelijk door een WoW-fanboy geschreven en doet GW2 niet de verdiende eer aan.
Het doet GW2 niet de verdiende eer aan (althans, niet als het wordt zoals ik verwacht dat het wordt ;) ). Maar dat zou toch ook geen goed teken zijn, als een spel in 6 pagina's helemaal kan worden uitgelegd?

Er is zoveel interessants te vertellen dat het gewoon niet in 6 (of wat mij betreft 60) pagina's te vatten is. Het is een leuke eerste introductie met inderdaad wat opmerkingen die nogal kort door de bocht zijn.

Maar, behalve wat betreft de Norn, kloppen wat mij betreft de vergelijkingen wel voor 80%. Ja, de races zijn in die laatste 20% echt wel verschillend, maar op het eerste gezicht is een sylvari een elf en een asura een gnome. Die 20% komen mensen later wel te weten.

Overigens vind ik dat de races en classes nog het minst interessant zijn aan dit spel. De geluiden/muziek lijken erg goed te worden, de manier van het opbouwen van filmpjes in de game (is ooit een blogpost over geweest), Dynamic Events, World vs World (vs World), PvP (tournaments).

Wellicht interessante links voor mensen die GW2 niet op de voet volgen:
http://www.youtube.com/watch?v=35BPhT-KI1E (manifesto met wat Anet wil met GW2).
http://www.arena.net/blog/ (blog met stukken nieuws over de game, maar ook wat achtergrond: hoe maakt Anet bijvoorbeeld de geluidseffecten)
Allemaal pracht en praal, maar spellen als GW zijn vooral bedoeld voor het achterliggende verhaal. Vandaar dat er van zo ongeveer elke MMO ook boeken te koop zijn ;)

Elfen en Sylvari hebben idd een paar overeenkomsten maar de verschillen zijn groter dan tussen mensen en elfen zoals je die in meeste Dungeons & Dragons / Lord of the Rings achtige spellen / verhalen ziet.

De Sylvari zijn ontstaan uit één grote boom (zie einde GW Eye of the North) waar ze al hun kennis van de wereld en van elkaar van hebben. Dit vergelijk je met elfen op waarschijnlijk het feit dat elfen veelal in bomen wonen.

Nog een belangrijk verschil: Elfen behoren tot het oudste ras, waar de eerste Sylvari pas na GuildWars 1 geboren wordt.

De enige echte overeenkomst is het "menselijke" uiterlijk van een Sylvari wat veel op een elf lijkt. Dat is ongeveer 1%. Echt, lees de boeken en je zult heel anders over de rassen denken.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 20 augustus 2011 14:26]

Overigens vind ik dat de races en classes nog het minst interessant zijn aan dit spel. De geluiden/muziek lijken erg goed te worden, de manier van het opbouwen van filmpjes in de game (is ooit een blogpost over geweest), Dynamic Events, World vs World (vs World), PvP (tournaments).
Dat is ook precies wat ik bedoelde.
Anoniem: 359445
@9071019 augustus 2011 23:50
Ik denk dat men simpelweg een idee wil geven aan de massa. Ik persoonlijk kan me een beter beeld schetsen (en ik denk dat minstens 10 000 000 andere spelers hetzelfde gaan vinden) bij een "Gnomes" dan bij "Asura".

Velen hebben nu eenmaal de boeken niet gelezen en kennen het spel niet, laat hen ook de mogelijkheid om een idee te kunnen krijgen van wat allemaal in het spel aanwezig is. (En het niet louter voorbehouden aan degene die alle boeken gelezen hebben ;-) )

Just my 2 cents.

PS : Ik geef gerust toe dat jouw beschrijving een veel accurater is, al maakt het an sich niet veel uit. Als ik het spel zou kopen zou ik (en ik denk velen) meer gaan lezen over de game op de eigenlijke website en zo de lore en eigenlijke concepten van de klassen te weten komen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 359445 op 19 augustus 2011 23:54]

Nee, het stuk is niet geschreven door een WoW-fanboy, maar voor WoW-fanboys, want daar zijn er namelijk heel erg veel van, dus de termen die daar gangbaar zijn, zijn een stuk bekender dan die in GW1 en 2 gebruikt worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee