Inleiding
Als trouwe bezoeker van Tweakers lees ik hier en daar wat nieuws, reviews en natuurlijk het forum. Laatst las ik de Tweakers review over Guild Wars 2 en helaas vond ik deze maar een beetje matig. Wellicht heb ik een wilde mening, maar voor mijn gevoel was dit geschreven door een WoW fanaat die iets moest schrijven over Guild Wars 2.. jammer want volgens mij wordt dan heel de insteek van GW2 vergeten. Het is namelijk een totaal andere gameplay. Vandaar dat ik zelf iets ga schrijven, ook al ben ik nog geen Guild Wars veteraan.
Overigens is dit mijn eerste review, kritiek is geen probleem maar als je het zou willen onderbouwen dan kan ik daar in het vervolg wat mee!
Inleiding Wat is Guild Wars 2 nou eigenlijk?
Ik denk dat dit een goede vraag is voor de mensen die geen ervaring er mee hebben, of misschien zitten te twijfelen om het spel te halen.
Ja, het is een mmorpg maar ook tegelijk is het een grote nee: het is niet je standaard mmorpg die je misschien gewent bent.
Er zitten bepaalde elementen in, waarbij je kunt zeggen dat er geen grote verschillen in zitten tussen andere games:
- 8 verschillende classes, met de keuze uit 5 verschillende rassen
- Quests
- Levelen (op dit moment is het maximum level 80)
- 8 Dungeons
- Een Auction House (of zoals het in GW heet: Trading Post)
- Items en craften
Inleiding Waar verschild Guild Wars 2 dan in?
Even kort gezegd: De gameplay en je eigen instelling hoe je hier mee omgaat.
GW2 is namelijk het spel waar je je zelf kun vermaken met alles wat je doet. Doe je dit niet, dan zul je maar beperkt plezier beleven aan dit spel.
Bij de gemiddelde mmorpg kun je wat plezier beleven om naar het maximale level te gaan, in de tussentijd heb je allerlei dingen om de tijd mee te doden. Echter wat iedereen graag wilt is naar de "end-game" toe gaan. Het maximale level, de beste gear etc.
Dit is nu juist het geen wat GW2
niet is:
- Alles schaalt met je level mee:
Stel je bent level 25, maar je hebt nog wat quests open staan in een gebied dat voor level 15 is. Dan wordt simpel weg je eigen level gedowngrade naar level 15. Het resultaat is dat je op een manier toch plezier beleeft omdat je niet alles in één klapje dood maakt.
- Goede items zijn door iedereen te verkrijgen:
Alle items zijn vrij simpel te verkrijgen, het spel draait er ook niet om dat er maar een klein groepje mensen met de beste gear rond loopt omdat hun 24/7 bezig zijn geweest. Wat hun wel kunnen doen is hun gear "mooi" maken, iets wat dus lastiger is. Het voordeel is dus dat alles en iedereen gezellig met elkaar kan spelen zonder gekke verschillen qua item stats.
- Het maximale level bereiken is niet direct het doel van het spel:
Normaal gezien zijn de levels exponentieel in mmorpg's, hoe lager level je bent hoe sneller je omhoog gaat. Het bereiken van het maximale level duurt vaak ook even en word steeds lastiger.
Dit is dus niet het geval in GW2. De eerste 5 á 10 levels zijn vrij makkelijk te behalen en zorgt ervoor dat je even in het spel komt. Daarna zijn alle levels qua tijdsduur identiek, bijvoorbeeld ~60 minuten per level (even als voorbeeld).
Nu ik even een paar puntjes heb aangekaart ga ik verder, om te beginnen alles buiten de gameplay om:
Buiten de gameplay om De website en dergelijke
www.guildwars2.com)
Tja misschien heeft het niets met het spel te maken, maar eigenlijk is het toch een onderdeel er van.
Laat ik beginnen te zeggen dat het een mooie overzichtelijke website is. Inclusief een forum met interessante informatie en een eigen wiki die eigenlijk best goed gevuld is om een beetje de basale informatie te vinden.
Daarnaast wordt er voldoende nieuws geplaatst, ook met betrekking tot updates, onderhoud etc. Ook iets wat te vinden is via hun twitter en andere sociale media. Toch iets waar andere games af en toe minder goed in zijn. Laat ik dan Blizzard als voorbeeld geven (met Diablo 3), alhoewel hun na een paar maandjes toch het één en ander hebben geleerd.
Buiten de gameplay om Client
Ik heb het spel zelf online gekocht, het was een kwestie van mijn code invoeren en een account aanmaken. Vrij simpel en puur de basis, binnen één minuut was ik klaar om het spel te gaan downloaden. Ik was bijna verbaast hoe makkelijk dit ging.
Goed, vervolgens heb je de client waar je kunt inloggen (en het spel start), de updates download en het laatste nieuws kan lezen. Verder niets bijzonders, maar het werkt gewoon naar behoren.
Geïnstalleerd en wel neemt dit spel zo'n 14 en een halve GB in beslag.
Buiten de gameplay om Performance
Het spel loopt redelijk goed, al kan ik mij voorstellen dat mensen met een wat mindere computer wat lang moeten wachten, mindere graphics hebben en misschien hier en daar wat lag bij grote gevechten in het spel. Ik heb hier overigens geen last van (computer specs staan ergens onderaan), maar bij het opstarten en het switchen van stad / waypoint in het spel duurt het toch wel redelijk lang. Het is dat geen plek meer had op mijn SSD, anders was dit misschien wel verholpen.
Uiteindelijk is het allemaal vrij logisch, het is een nieuw spel met een mooie wereld grafisch gezien.
De minimale eisen die gevraagd worden zijn niet hoog, echter kan ik mij niet voorstellen dat mensen fijn kunnen spelen op de minimale eisen:
- Intel® Core™ 2 Duo 2.0 GHz, Core i3, AMD Athlon™ 64 X2 or better
- 2 GB RAM
- NVIDIA® GeForce® 7800, ATI Radeon™ X1800, Intel HD 3000 or better (256MB of video RAM and shader model 3.0 or better)
- 25 GB available HDD space
De 25GB harddisk ruimte verhult waarschijnlijk dat ze toch rekening houden met aardig wat updates, zoals ik eerder aangaf zit ik nu met de laatste updates op 14.5GB. In elk geval
better safe than sorry...
Buiten de gameplay om PrijsBeoordeling van de prijs van de game in verhouding met de geboden gameplay, replaywaarde, beeld- en geluidskwaliteit, enz.
Het is misschien even een bedrag, maar als je gewoon even kijkt wat je krijgt is het zowat goedkoop.
Een eenmalig bedrag verzekerd je ervan om uren speel plezier te hebben in een eigenlijk dynamische wereld. Daarnaast krijg je zowat elke dag updates, en ze zullen ook gewoon doorgaan met het verbeteren en uitbreiden van dit spel. Guild Wars 1 krijgt op de dag van vandaag nog steeds updates.
Het spel De userinterface
Eigenlijk spreekt alles voor zichzelf.
Links bovenaan heb je wat icoontjes voor het menu, items, contact, mail etc. gevolgd door rechts bovenaan een lijstje met "events" zoals quests, dynamic en world events.
Links onderaan is er ruimte voor de chat die je ook kunt verbergen.
Een sterk pluspunt van de chat is dat je deze erg goed kunt aanpassen, je hebt verschillende tabjes die je ook zelf kunt aanmaken/verwijderen. In elk tabje kun je zelf instellen wat hier in komt. Zo zou je bijvoorbeeld een tabje puur voor de wispers kunnen maken, en één ander voor de guild + party.
Vervolgens onderaan in het midden heb je je skills, lifebar, en kun je de effecten zien die op dat moment op je char aanwezig zijn. Rechts onderaan staat je map die je ook kunt "slepen" (de map, niet de map UI) om even verder te kijken, in -en uitzoomen en centreren op je zelf. Helemaal compleet dus.
Als laatste is helemaal onderaan van links naar rechts je expbar, en je huidige level te zien.
Even een korte conclusie hierover: Het oogt als een simpele UI, en dat is het ook maar er is ontzettend goed over nagedacht en het werkt perfect. Oog voor detail, zoals de uitgebreide chat opties e.d. zijn toch van die dingen die echt een meerwaarde geven. Wellicht als je er pas over nadenkt, kom je er achter dat het een fatsoenlijke UI is.
Het spel Grafisch
Grafisch is het spel gewoon in orde, alles ziet er fatsoenlijk uit maar je zult misschien niet direct je ogen uit kijken. Dat bepaalde steden, door hun omvang en allerlei details er mooi uitzien staat natuurlijk even los van de kwaliteit. Natuurlijk is het soms even van "wow", maar dan komt het meer door allerlei andere aspecten dan de grote grafische kwaliteit.
Wel is alles goed gemaakt, en totaal niet simpel. Zo kom je niet steeds het zelfde boompje tegen en zit er genoeg variëteiten in om je niet te vervelen. Als voorbeeld een redelijk simpele brug, waar dan toch even te zien is dat er stukjes van de brug zijn gerepareerd en er zit wat versieringen op van het ras waar je dan bent. Dat zijn toch van die dingen die een plus punt geven.
Muziek en effecten
Ik let er eigenlijk niet zo op, wat misschien dan ook juist aangeeft dat het in orde is. Een rustig muziekje wat veranderd waar je bent (stad, plaats, event etc). Daarnaast zit er af en toe wat "slecht weer" in, even een tijdelijke thunderstorm in bepaalde gebieden.
Wat wel opvalt is dat NPC's ook verhalen hebben, zo kom je soms kinderen tegen die sterke verhalen ophouden, of een huishouden wat niet goed loopt. Laatst stond ik even "afk" bij een piraten kamp, toen ik opeens geluiden hoorde. Wat bleek is dat ze een één of ander "sailors" lied stonden te zingen. Nja goed al met al dus leuke variatie, en een soort dynamische wereld die ook "leeft".
Gameplay Classes
Scholars Light armor
- Elementalist
- Mesmer
- Necromancer
Nu zou ik over elke class een stukje kunnen schrijven over wat die class nu eigenlijk precies inhoud alleen dat werkt niet. In feite zou je elke class kunnen spelen zoals jij het wilt, vrijwel elke class kan elk wapen gebruiken en je kunt meerdere functies hebben in je team voor een dungeon.
Natuurlijk heeft elke class een beetje zijn voor -en nadelen. Logischerwijs is een Warrior wat meer gebaseerd op puur damage , en een Guardian meer als support. Echter hoeft dit niet zo te zijn.
Gameplay Rassen
Er zijn ook 5 rassen, elk met hun eigen verhaal (je story quest, of eigenlijk dus je hoofdquest van het spel).
Daarnaast verschillen ze qua uiterlijk, persoonlijkheid, start gebied en de omgang tussen andere NPC's.
- Asura
- Human
- Charr
- Norm
- Sylvari
Qua gameplay maakt het op zich niet uit wie je speelt, behalve dat de één ontzettend klein is en de ander weer erg log en dat je startgebied dus anders is. Echter zit er toch veel meer achter, wat vooralsnog bijna niet terug komt in het spel.
De rassen hebben hun eigen sterke punten, een geschiedenis en ga zo maar door. Zulke dingen komen ook wel terug in je story line maar verder wordt hier eigenlijk niets mee gedaan.
Ik verwacht eigenlijk nog wel dat er later updates komen om hier meer verschil in te maken. Guild Wars 2 heeft namelijk zoveel diepgang gegeven aan de rassen, alleen komt dit nog nét niet tot uiting in de daadwerkelijke gameplay.
Gameplay Skills
Er zijn 10 skills die je kunt gebruiken, natuurlijk kun je van skills wisselen.
De eerste 5 skills zijn gebaseerd op je wapen(s).
- Een 2 hander wapen geeft 5 skills.
- Een 1 hander wapen geeft 3 skills
- Een offhand geeft 2 skills
Dus je eerste 5 skills zijn dus afhankelijk van het type wapen dat je gebruikt. Gelukkig zijn er aardig wat verschillende wapen echter ben je niet heel erg vrij betreft deze skills.
Je 6e skill is een healing skill, gebaseerd op je ras heb je hier dus verschillende opties voor.
Vervolgens heb je 3 zogenaamde "utility" skills, deze kun je dus ook zelf trainen en zelf bepalen welke 3 je hier neer zet.
Als laatste heb je een "elite" skill, eigenlijk een sterkere versie van de utility skill.
Gameplay Traits
GW2 heeft Traits, het is eigenlijk een mix tussen stat points (dus bijvoorbeeld health, strenght etc.) en een boost aan je skills.
De opvullen van deze trait punten zal vast voor de beginner vrij lastig kunnen overkomen, er zijn namelijk ook best veel opties en het is wel de bedoeling dat je je traits zo instelt dat er een bepaalde samenhang is tussen je class, wapen en skills.
Voortgang
Zoals ik begon met mijn verhaal is het dus niet het belangrijkste om direct naar de 80 te knallen om daar je "end-game" te gaan doen. Goed, het kan wel maar dan mis je uiteindelijk een gedeelte van de intentie van het spel.
Voortgang Quests
Je begint uiteindelijk in je "eigen" stad en ook met je story line (je hoofdquest). In feite lijd je story line je door de verschillende gebieden heen, maar niet direct door andere steden van de overige rassen.
Het is dus goed mogelijk dat je zelf dingen gaat ontdekken in andere gebieden, of je bewaard dat mocht je een nieuwe char willen maken met een andere ras
Je story line is wel zo bedoeld dat je een "chapter" gaat doen, om vervolgens je zelf eerst nog even bezig te houden met andere dingen voordat je weer verder gaat met je story. Je zult namelijk ook steeds sterker moeten worden wil je het überhaupt redden in het volgende gedeelte van je story.
Voortgang Renown Hearts
Daarvoor zijn dus onder andere "Renown Hearts", oftewel taken die je kunt uitvoeren. Het makkelijke hieraan is, is dat je simpel weg in de buurt moet zijn van dit "hartje" op je kaart en de "quest" komt al te voorschijn. Je kunt de quest uitvoeren en je krijgt je rewards gelijk (exp direct, geld via de mail).
Je hoeft dus niet eerst met een NPC te praten, iets uit te voeren en weer terug in te leveren.
Voortgang Dynamische events
Vervolgens zijn er dynamische events, je kunt dit ook zien als een "quest". Dynamische events "gebeuren" gewoon en het is aan jezelf of je hier aan mee doet. Als een event "actief" wordt en je bent in de buurt dan krijg je dit ook te zien, vervolgens kun je (samen met alles en iedereen die dat ook wilt) proberen dat event tot een succes te krijgen. De rede waarom dit dynamische events zijn, is omdat zoiets iets veranderd. Mocht het event inhouden dat je een groep vijanden moet stoppen die een stad overvallen, dan kun je dit stoppen, maar als niemand dit stopt dan heeft de vijand de stad. Dan zou het volgende event kunnen zijn dat de "goede" hun stad weer willen overnemen.
Uiteindelijk kan het zo zijn dat events elkaar opvolgen, en dat je soms wel eens 5 events achter elkaar doet die allemaal in relatie met elkaar stonden.
Behalve dit dynamische gebeuren, is het ook een "world event", dat wil zeggen dat dus iedereen er aan mee kan doen.
Het leuke is dat jij bijvoorbeeld een quest in je eentje zit te doen, en dan een event ziet. Vervolgens kan het dus zo zijn dat je opeens met 15 man samen vecht. De event schalen ook gebaseerd op het aantal spelers. Hoe meer spelers, hoe meer vijanden, hoe hoger hun levels en krijgen ze soms zelfs extra "skills".
Zoals elk voordeel heeft het natuurlijk ook een nadeel, hoe leuk het ook is om met ze allen wat te slopen brengt het ook wat chaos. Uiteindelijk doet iedereen maar wat, en eigenlijk zijn de events meer leuk dan moeilijk.
Voortgang Experience
Naast bovenstaande mogelijkheden krijg je eigenlijk voor alles wel exp, dit zorgt er wel voor dat je in feite vrij bent om van alles te doen.
Dit hangt natuurlijk ook mooi samen dat alle levels "flat" zijn en niet exponentieel.
Het ontdekken van nieuwe gebieden, waypoints, vista's (uitzichten) en point of interests bezoeken geven allemaal exp. Daarnaast geeft het minen, houthakken en gatheren ook experience.
Dus als je een quest doet, een nieuw gebied ontdenkt en in de tussentijd ook even wat houthakt terwijl je naar een event loopt kun je op een leuke manier het spel ontdekken.
Mocht je daarna weer even naar de stad toe gaan kun je ook helemaal los gaan met alle materialen die je hebt gevonden middels craften. En ja, craften geeft ook experience.
Daarmee kom ik gelijk weer terug op verhaaltje aan het begin, dit spel gaat niet over 24/7 een plek "grinden", maar gewoon lekker spelen.
Daarnaast kun je ook nog exp. ontvangen voor WvW (world vs world vs world pvp).
Player versus Player
Er zijn verschillende manieren om een gevecht onderling te houden.
Één van die opties is sPvP oftewel Structured PvP, twee teams van elk 5 man speelt op een "conquest" map. Het doel is om objectives op de map over te nemen. Elk zo'n objective genereert punten, en het eerste team dat een x-aantal punten heeft (500 op dit moment) wint.
Daarnaast heb je eigenlijk een "public" vorm van dit, door middel van een serverbrowser kun je gaan PvP'en.
Er zijn ook toernooien:
- "Pickup" : 8 teams met single-elimination, de top 3 ontvangt qualifier punten.
- Monthly: Hiervoor zijn dus qualifier punten nodig.
- Yearly: De winnaars van de maandelijkse komen hier terecht en vechten dus voor "pvper van het jaar".
En als laatste kunnen spelers ook zelf een toernooi organiseren.
World vs World (vs World)
De basis bestaat uit het feit dat er 3 verschillende werelden zijn, en hiermee doelt men dus op servers.
Deze strijden tegen elkaar op 4 verschillende mappen, wat ook een open wereld is. De 4 mappen bestaan kort gezegd uit 3 maal een thuis basis (voor elke server 1 dus) en dan 1 "battleground".
Het zelfde geldt als bij sPvP dat er doelen overgenomen moeten worden, zodat deze punten kunnen genereren. Het grote verschil is dat er hier letterlijk honderden spelers tegen elkaar vechten, en dat er allerlei elementen zijn zoals guards, muren en deuren, towers, keeps, castles en ga zo maar door. Daarnaast zijn ook allerlei siegewapens zoals de ballista, catapult en ram.
Gebaseerd op het aantal punten krijgt je "thuis wereld" bonussen op bijvoorbeeld je health en craften.
Je char in PvP
Het verschil in tussen WvW en de overige PvP vormen is het feit dat je in WvW met je eigen gear rond loopt. In beide gevallen ben je wel level 80 en heb je toegang tot alle skills, maar in PvP krijg je speciale PvP gear (verplicht) terwijl in WvW je het toch echt moet doen met je eigen gear.
Nu merk je wel het verschil of je nu met level 80 gear of level 15 gear in WvW loopt, echter kun je nog steeds nuttig zijn. Daarnaast ontvang je ook gewoon exp in WvW, en kan het een leuke afwisseling zijn om even WvW te spelen.
Extra's
Na aanleiding van wat comments nog wat aanvullingen.
Gems
Het spel heeft nog een soort "cashshop" met een currency doormiddel van Gems.
Gems kunnen gekocht worden met "echt" geld, of met geld ingame.
Dit is eigenlijk een manier om geen maandelijkse fee's te hebben, maar toch inkomsten te genereren voor GW's.
Gelukkig is het wel zo dat je dus geen "pay to win" items kunt kopen met gems. Het gaat hier voornamelijk om uiterlijke veranderingen, upgrades voor je bank en inventory en wat boosters.
Daarnaast is het makkelijk te doen om je ingame gold te ruilen voor gems om zo ook gebruik te maken van de upgrades en boosters.
Servers
GW's kent vele servers, soms ook gebaseerd op een land (FR, DE, EU etc). De meeste NLers zitten op far shiverpeaks, waaronder de GoT guild(s). Deze server is dus vooral Nederlands, Belgisch en Scandinavisch gebaseerd.
Het is op dit moment nog mogelijk om gratis van server te wisselen (mits de server niet vol zit). Later zal dit Gems kosten, afhankelijk hoe druk de server is. Hoe rustiger, hoe goedkoper.
Ik heb geprobeerd even een korte samenvatting te geven over het spel, eigenlijk valt er zoveel nog te vertellen omdat sommige dingen toch wel uitgebreid kunnen zijn. Hopelijk kan ik met bovenstaande informatie een conclusie geven die ook begrepen wordt door mensen die het spel misschien net zijn begonnen of het niet kennen.
Het spel draait gewoon goed, wellicht dat je er toch een redelijk PC voor moet hebben om het een beetje fatsoenlijk eruit te laten zien maar dat kan ik zo niet direct inschatten.
Hoe het spel in elkaar zit, klopt gewoon. Je kunt ontzettend veel uren besteden aan dit spel, alleen het is misschien wel anders dan je bent gewent. Het doel is meer om plezier te hebben om allerlei activiteiten te doen, dan het feit dat je gaat rushen naar een end-game om vervolgens veel tijd kwijt te zijn om de beste gear te zoeken. Daarin is GW2 gewoon uniek, maar misschien wel deels gewaagd. Als je niet snapt hoe het in elkaar zit, en je komt bijvoorbeeld van een spel zoals WoW dan kun je wel eens de verkeerde ideeën hebben en ben je snel verveeld (als voorbeeld: Ik ken mensen die klagen omdat ze level 80 zijn en niet meer weten wat ze moeten doen behalve grinden voor skins voor hun gear).
De opzet zoals het "exploren" van landen, quests en events maakt het spel erg "natuurlijk". Je hebt niet het gevoel van "Oh nu moet ik van 25 van deze mobs killen" Vervolgens kun je overal waypoints vinden, en is het vrij gemakkelijk om even ergens anders naar toe te gaan.
Voor nieuwe spelers is dit spel ook te doen, door het feit dat je een hoofd quest hebt kom je eigenlijk op de plaatsen waar je weer nieuwe content vind om te doen. Daarnaast bieden allerlei guides en de wiki ontzettend veel informatie en is dit spel ook eigenlijk best wel "noobfriendly".
Ook dankzij deze gameplay kun je met een level 1 char direct genieten van PvP, aangezien je daar level 80 bent met alles unlocked inclusief volledige PvP gear. Dit zorgt er gewoon voor dat je leuke PvP battles hebt, zonder dat je perse 24/7 moet grinden om even goede gear te krijgen als je tegenstander. Het is natuurlijk wel iets waar je van moet houden. Het spel is dus skill-based, en niet gear-based.
WvW zou iets lastiger zijn met een laag level char. maar toch is dit mogelijk en hoe vet is het nou niet om zulke grote battles mee te maken?
Dus in het kort is het een veelzijdig spel, alleen je moet er maar net van houden. Ik kan me voorstellen als je van een spel komt zoals WoW en je hebt daar maanden aan je gear gewerkt dat je nu iets meemaakt wat je niet snapt. Als je er vervolgens niet voor openstaat ga je dit spel saai en nutteloos vinden, terwijl er juist zoveel te doen is.