Lang gewacht
Uitgever Square Enix zocht kansen om door te breken op de Westerse markt en vond die in Dungeon Siege. Het Japanse bedrijf kocht de rechten op de serie van de oorspronkelijke ontwikkelaar Gas Powered Games, omdat er al even geen nieuw deel was verschenen en omdat het genre, de dungeon crawler, slecht op de hedendaagse consoles is vertegenwoordigd, aldus Square Enix' David Hoffman. Dat maakt ook meteen de intentie van de uitgever duidelijk. Dungeon Siege III, het eerste deel dat onder de vlag van Square Enix is gemaakt, is vooral bedoeld is voor de Xbox 360 en de PlayStation 3. Niet dat de uitgever de pc, toch het platform waarop de serie groot is geworden, is vergeten: de game is ook voor de pc verschenen, en daar hebben we hem op gespeeld.
Gespeeld op: pc
Ook beschikbaar voor: Xbox 360, PlayStation 3
Dat was een wat vervreemdende ervaring, want de game voelt wel bekend aan, maar deed nu niet bepaald denken aan de voorgaande delen van Dungeon Siege. Dat heeft te maken met diezelfde voorkeur voor consoles. Dungeon Siege, dat waren die games waarin je met een groep metgezellen donkere kerkers door kon trekken, op jacht naar karrenvrachten aan 'loot'. Letterlijk, want het was ook de game die de ezel invoerde om de zooi mee te zeulen die je van het slagveld haalde. Daar is veel in veranderd.
Rigoureuze ingreep
Nathaniel Chapman, de lead designer van de nieuwe ontwikkelaar Obsidian Games, gaf in een interview toe dat het spel is afgestemd op een console-controller. Dat betekent dat de studio een rigoureuze ingreep moest doen: de groep volgers die je mee op pad kunt nemen is ingeperkt tot één. Meer is met een controller lastig te besturen. Je krijgt gedurende het spel drie verschillende volgers, maar daarvan kan er dus maar één mee naar het slagveld. Dat heeft volgens Chapman ook tot gevolg dat het spel meer van je vraagt. Dankzij de groep die je om je heen had, waren de eerste twee delen misschien wat te gemakkelijk. De volgers deden het meeste werk voor je. Dat wilde Obsidian, de nieuwe ontwikkelaar, in Dungeon Siege III veranderen en dat is aardig gelukt. Niet dat Dungeon Siege III heel moeilijk is, maar je zult wel degelijk stevig aan de slag moeten om in leven te blijven. Daar krijg je overigens ook de middelen voor.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Vier helden
Je kunt in DS3 kiezen uit vier verschillende helden. Aan de naam en het uiterlijk kun je niets veranderen, die staan al vast. Net als hun rol in het verhaal en de bijbehorende dialogen, die voor elk van de vier anders zijn. Door de keuze bepaal je eigenlijk met welke class je wilt spelen. Je kunt als geharnaste zwaardvechter op pad, als mage of als vrouw gewapend met geweer en pistolen. Wie je ook kiest, de andere drie zullen net zo goed een rol spelen in het verhaal en het worden uiteindelijk de drie metgezellen waar je uit kunt kiezen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Dat wil tegelijk zeggen dat je al snel een aanvullende class aan je zijde hebt, zo uiteenlopend zijn de vier wel. Dat is ook prima, je kunt je er eigenlijk geen buil aan vallen. De eigenschappen van de vier zijn overzichtelijk. Zo heb je twee stances waar je moeiteloos tussen kunt switchen. Bij Katarina, de pistolerende schone, kun je kiezen tussen een stance waarin ze een langzaam herladend geweer draagt dat vooral op lange afstand effectief is, of de stance waarin ze twee pistolen draagt waarmee ze behoorlijk snel kan schieten, maar die beduidend minder schade aanrichten en alleen op korte afstand effectief zijn. Zo ook met de zwaardvechtende Lucas, waarbij je kunt kiezen tussen een zwaar dubbelhandig zwaard en een lichter eenhandig zwaard dat je kunt combineren met een schild. Bij de mage kies je tussen 'area of effect'-spells en spreuken die zijn gericht op een enkele tegenstander. De vreemde Anjali tenslotte, heeft een speer, maar kan ook spreuken inzetten die 'damage over time' aanbrengen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Uiteraard kun je zowel je eigen personage als je volgers opwaarderen. Voor elke stance kun je in de loop van het spel drie verschillende opties vrijspelen, zoals nieuwe spells voor de mages. Je kunt daarbij kiezen welke van deze abilities je als eerste beschikbaar wilt hebben. De opties zijn bovendien op te waarderen, waarbij je bij elke optie kunt kiezen of je die langs wat meer aanvallende of een meer verdedigende weg wilt tweaken. Los daarvan zijn er nog de talents die je gedurende het spel kunt opwaarderen. Het zijn passieve eigenschappen. Een procentje meer health hier, wat meer armor daar.
Take a stance
Het is een redelijk robuust systeem, dat prima werkt. Het geeft je voldoende opties tijdens het vechten. Dat vechten is ook het sterkste punt van de game. Je hoeft niet per se alle aangeboden opties te gebruiken. Dodge, block, heal en de beide stances die je hebt zijn je voornaamste wapens. Daarmee kun je bijna alle tegenstanders of groepen tegenstanders aan. Alleen bij de diverse bazen in het spel zul je de extra abilities aan moeten wenden. Als je dat teveel moeite vind, kun je die in de overige confrontaties echter ongemoeid laten. Dat betekent wel dat je in plaats daarvan heel actief zult moeten blocken en ontwijken, en zult moeten vertrouwen op de extra gezondheid die je bij je draagt. De voorraad daarvan wordt gelukkig automatisch aangevuld, op basis van de schade die je aanbrengt bij je tegenstanders. Je zult dus moeten vechten om jezelf te kunnen genezen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Spuitje medicijnen
Wie wel de moeite neemt om zich te verdiepen in de verschillende opties, vindt een prettig divers systeem dat je een veel waardiger tegenstander maakt die zich lang niet zo vaak van een spuitje medicijnen hoeft te voorzien en ook lang niet zo vaak opzij hoeft te duiken. Een krijger bovendien, die een stuk rapper zijn vijanden omlegt. Toch is de keuze erg prettig. Heb je geen zin om moeilijk te doen, dan houd je het bij dodge, block, heal en je beide stances. Wil je meer, dan zul je je in de abilities moeten verdiepen.
Kisten, potten en vazen
Uiteraard heb je ook nog een uitrusting die is op te waarderen. Als een volwaardige dungeon crawler valt er overal loot te verzamelen. Alle tegenstanders droppen geld en voorwerpen en je vindt overal kisten, potten en vazen die open dan wel kapot kunnen en ook van alles blijken te verbergen. Ondanks dat de ezel in Dungeon Siege III met pensioen is gestuurd, kun je een oneindige voorraad voorwerpen meezeulen, om later te verkopen of om te gebruiken. Of je een voorwerp gebruiken wilt, hangt af van de eigenschappen. Daar heeft Obsidian helaas een iets te ingewikkeld systeem voor verzonnen, want naast gebruikelijke eigenschappen als Agility, Armor, Stamina en Block bezitten voorwerpen ook exotischee waardes als Doom, Warding, Retribution en Choas. Dat maakt het lastig om te bepalen welke voorwerp het beste voor je is.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Je zult merken dat je al snel terugvalt op een heel eenvoudige redenering: als het voorwerp meer geld waard is, dan zal het wel beter zijn. Gelukkig is dat een redelijk betrouwbaar systeem, en gemakkelijk bovendien, omdat de duurste voorwerpen bovenaan de lijst geplaatst worden. Obsidian heeft intussen gemerkt dat spelers klagen over de eigenschappen van voorwerpen en de ontwikkelaar heeft beloofd een patch vrij te geven met meer uitleg over de stats. Gelukkig is de diversiteit aan voorwerpen prima en de verdeling ook. Je zult geregeld verrast zijn door de prima alternatieven die in de inventaris terecht zijn gekomen. En mocht dat nog niet genoeg zijn, dan kun je met het geroofde geld zo af en toe nog voorwerpen kopen ook.
Ver onder de maat
Er is meer kritiek te leveren. Zo is het uiterlijk van het spel ver onder de maat. Om niet te zeggen, saai, ouderwets en ronduit lelijk. Het ziet er niet beter uit dan voorganger Dungeon Siege II, een spel uit 2005, terwijl onze kalender toch echt 2011 aangeeft. En dan had DSII ook nog beduidend betere animaties voor de poppetjes die je door de wereld ziet hobbelen. DSIII ziet er nog ouderwetser uit dan Duke Nukem Forever en dat is een prestatie. Dat komt ook doordat de makers weinig fantasie aan de dag hebben gelegd in het gebruik van kleur. Er is vooral voor donkerbruin en donkergroen gekozen en dat maakt het spel er niet levendiger op. Dat geldt ook voor de tussenfilmpjes, die er uitzien als een slideshow van ontwerpschetsen in de levendige kleuren lichtbruin en donkerbruin. Daarbij komt dat het spel je erg weinig vrijheid gunt. De ruimten waarin je loopt zijn wel erg klein en vaak ook erg smal. Vooral buiten loop je over een wel erg smal paadje. De diverse dungeons bieden wat meer afwisseling, maar ze zijn niet mooier.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Weg traditie
En het wordt nog erger. Bij de besturing van het spel komt nog het meest naar voren dat Dungeon Siege III is bedoeld voor consoles en niet voor de pc. Het is wat hoekig en misschien belangrijker: Obsidian heeft gebroken met een belangrijke traditie - je kunt niet klikken op een doelwit. Je kunt alleen de richting aangeven waarin je kogels of spreuken moeten volgen, meer niet. Als er dus meerdere vijanden voor je neus staan, dan is het maar afwachten welke er wordt geraakt. Je kunt dus niet eerst de caster van het groepje uitschakelen en daarna de rest, om maar een voorbeeld te geven. Op de console is het selecteren van specifieke vijanden lastig en het schieten in een bepaalde richting gebruikelijk, maar met toetsenbord en muis is zoiets juist heel simpel. Het is bovendien gangbaar en het is dan ook vreemd dat de makers hier geen rekening mee hebben gehouden. Vooral omdat de serie onder regie van Gas Powered Games juist bekend stond om zijn doordachte besturing.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Er valt ook nog wel wat aan te merken op de manier waarop men de diverse functies over het toetsenbord heeft verdeeld, en merkwaardig genoeg is daar niets in te wijzigen. Terwijl een dergelijke optie voor een beetje programmeur toch gemakkelijk moet zijn in te bouwen. Hoe moeilijk kan het zijn? Het is het beste bewijs dat Obsidian veel te weinig oog heeft gehad voor de fans van de serie, want die fanbase is opgebouwd vanuit de pc en niet vanuit de consoles. Ook dit kritiekpunt heeft Obsidian inmiddels bereikt en in de patch waarin de stats van voorwerpen betere uitleg krijgen, zal ook de besturing van de pc-versie onder handen worden genomen. Daarbij wordt de houterige camera ook aangepast. Die is vooral onhandig als in co-op wordt gespeeld.
Gruweldaden
Het achtergrondverhaal is niet verkeerd, hoewel het niet uitblinkt in originaliteit. De minste kant: je vecht tegen ene Jeyne Kassynder, een vrouw die het koninkrijk Ehb in een even gruwelijke als gewelddadige greep houdt en dus verslagen moet worden. Ondanks dat je daar steeds aan wordt herinnerd, zie je niets van de gruweldaden van Kassynder. Het is iets beter gesteld met de keuzes die je hebt. Je kunt al in een vroeg stadium aangeven hoe je Kassynder wilt behandelen, mocht je haar verslaan, en dat heeft ook gevolgen op de uitkomst van het spel, al blijft dat beperkt tot de uittro. Ze hebben geen consequenties voor je missies of gevechten.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Conclusie
Het maakt Dungeon Siege tot een typische, zij het wat ouderwetse dungeon crawler. Dat geldt voor de gameplay, maar vooral ook voor het uiterlijk. De game ziet er nauwelijks beter uit dan de voorganger uit 2005. De basis van het spel - vechten en het verzamelen van interessante loot - is prima. Dat maakt het echter nog geen volwaardige Dungeon Siege. Je hebt nu nog maar één metgezel, terwijl het samenstellen van een groep medestrijders die ieder hun specifieke kwaliteiten hebben juist de charme was van de voorgaande games. Daar komt bij dat de makers onvergeeflijk weinig aandacht hebben gehad voor de pc-versie van het spel. Ook op de hoogste grafische stand blijft het een ouderwets en fantasieloos vormgegeven game, met een krakkemikkige camera en dito besturing. Die laatste twee punten worden misschien opgelapt in een patch, het uiterlijk gaat Obsidian daar niet meer mee redden en het gemis van aanvullende groepsgenoten ook niet. Een matige dungeon crawler die de naam Dungeon Siege eigenlijk onwaardig is.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Pluspunten:
- Goede loot
- Vechten kan gemakkelijk en moeilijk
Minpunten:
- Zeer gedateerd uiterlijk
- Slechte cameravoering en besturing
- Door schrappen volgers is het nauwelijks nog Dungeon Siege
Eindcijfer: 6
Titel |
Dungeon Siege III |

|
Platform |
PC, Xbox 360, PlayStation 3 |
Ontwikkelaar |
Obsidian Entertainment |
Uitgever |
Square Enix |
Releasedatum |
Reeds verschenen |