Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Dungeon Siege III

Conclusie

Het maakt Dungeon Siege tot een typische, zij het wat ouderwetse dungeon crawler. Dat geldt voor de gameplay, maar vooral ook voor het uiterlijk. De game ziet er nauwelijks beter uit dan de voorganger uit 2005. De basis van het spel - vechten en het verzamelen van interessante loot - is prima. Dat maakt het echter nog geen volwaardige Dungeon Siege. Je hebt nu nog maar één metgezel, terwijl het samenstellen van een groep medestrijders die ieder hun specifieke kwaliteiten hebben juist de charme was van de voorgaande games. Daar komt bij dat de makers onvergeeflijk weinig aandacht hebben gehad voor de pc-versie van het spel. Ook op de hoogste grafische stand blijft het een ouderwets en fantasieloos vormgegeven game, met een krakkemikkige camera en dito besturing. Die laatste twee punten worden misschien opgelapt in een patch, het uiterlijk gaat Obsidian daar niet meer mee redden en het gemis van aanvullende groepsgenoten ook niet. Een matige dungeon crawler die de naam Dungeon Siege eigenlijk onwaardig is.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Pluspunten:

- Goede loot
- Vechten kan gemakkelijk en moeilijk

Minpunten:

- Zeer gedateerd uiterlijk
- Slechte cameravoering en besturing
- Door schrappen volgers is het nauwelijks nog Dungeon Siege

Eindcijfer: 6

Titel Dungeon Siege III

Platform PC, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar Obsidian Entertainment
Uitgever Square Enix
Releasedatum Reeds verschenen

Laagste prijzen voor: Dungeon Siege III, Windows
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

bol.com Plaza

Score: 3(16)

€ 49,98

€ 49,98

BekijkReacties (69)

69
64
34
1
0
29
Wijzig sortering
Ik had deze mening zelf al gevormd eigenlijk, met bijkomende opmerkinen;
 • Het spel is gejapanificeerd, als dat een woord is. Het speelt heel erg als een jRPG met rare effecten en enorme pop-up damage notifications.
 • Ook jammer vond ik het feit dat je je eigen character niet meer mag maken, vroeger had je een stuk of 6 rassen, je kon geslacht kiezen en een aantal kenmerken aanpassen, nu kun je uit 4 pre-determined classes kiezen, waarvan hun skills vast staan, in DS1 en DS2 kon je zelf je character vormen hoe je dat wou terwijl je speelde.
Ik vind het dus geen Dungeon Siege meer, erg jammer maar in mijn ogen weer een goede game franchise vernacheld door desinteresse, console porting en het verkopen van rechten aan mensen die volgens mij de voorgangers nooit gespeeld hebben.

[Reactie gewijzigd door Blue_Entharion op 26 juni 2011 09:59]

Zelf vind ik de game er absoluut niet gedateerd uit zien als ik alles op zijn hoogs zet, ziet er gewoon netjes uit, het lijkt wel of we hier op tweakers verwachten dat elke game er maar uit ziet als crysis 2 of zoals games die nog niet uit zijn ?

De besturing vind ik ook zeer vervelend echter daar werkt men aan:
http://www.eurogamer.net/...g-dungeon-siege-interview
Is wel aan de late kant want de besturing moet vanaf het begin gewoon goed zijn.

Vind persoonlijk de game ook erg aan de korte kant voor een rpg van dit kaliber met deze naam.
Moet bekennen dat ik de vorige delen niet echt heb gespeeld, deel 2 wellicht heel even maar niet enorm lang.

Het geeft een beetje het gevoel van mass effect, en dan bedoel ik dat bepaalde rpg elementen er uit zijn gehaald zoals bij deze game het geslacht kiezen, aanpassen van elke skills , minder rassen etc, dat is wel jammer te noemen en iets wat helaas steeds meer voorkomt bij franchises.

Zelf geef ik de game een 7-,geen topper maar ook geen wangedrocht van een game.
Uiteindelijk heb ik me ondanks bepaalde minpunten toch wel vermaakt.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 26 juni 2011 10:06]

Je moet wel realistisch blijven wat betreft graphics. Crysis 1 is alweer van 2007 en op Dx10.
Het is nu alweer 4 jaar later, dan mag je ondertussen op zn minst een gelijkwaardig niveau aan graphics verwachten. Zo niet beter omdat er weer jaren aan verbeteringen zijn geweest zoals Dx11.

Dus ja, ik ben het ermee eens, graphics waren redelijk/goed in 2005 maar voor de huidige mogelijkheden is het ronduit slecht.
Crysis is echt géén referentiepunt voor 2007 zelfs nu zijn er maar een handvol games die in de buurt komen. Start dungeon siege 2 maar eens op, dat zijn gedateerde graphics ;)
Ik ben het eigenlijk helemaal met je eens.

Dungeoncrawlers hoeven niet per se baanbrekende graphics te hebben. Ik speel 100x liever Diablo 2 waar echte gameplay in zit dan een slap aftreksel met goeie graphics zoals titan quest. Ik vind dat bij dungeons crawlers met name de besturing en verslavingsfactor hoog moet zijn. Dingen zoals een goed verhaal en goeie graphics vind ik niet zo belangrijk (Diablo II had nou ook niet bepaald een geweldig verhaal, toch was dit spel heel goed ontvangen door critici)
Grappig, ik heb de voorgaande delen niet gespeeld en speel hem nu op de Xbox 360, maar heb het juist als een best leuk spel ervaren. Vanwege de camera standpunten merk je dan ook amper wat van het gedateerde uiterlijk. De camerastandpunten bestuur je overigens met één van de thumbsticks. Wat best prima gaat. Alleen de beperkingen van vooruit kijken valt dan af en toe tegen.

Als ik de screenshots zie en de ergernis op de PC lees dan zou je haast twee reviews kunnen maken. ! voor de xbox en 1 voor de krakkemikkige port op de PC :P
Eens, ik speel ook cde 360 versie en ik vermaak me er opperbest mee. De controls werken goed en ook grafisch kan 'ie op de 360 best mee, ik vind 't zelfs een bijzonder sfeervol spel met coole lichteffecten...

Ik denk inderdaad dat je deze zowat twee keer kan reviewen, ook op de meeste fora zijn PC bezitters er niet zo blij mee en console gamers net wel.
Krakkemikkig vind ik wel meevallen. Sluit een XBOX controller aan op je PC en hij speelt prima. Graphics zijn niet a la Witcher 2 maar dat zijn er maar weinig. Persoonlijk vind ik het er wel OK uitzien. Camera had wel wat minder van bovenaf gekund, zeker omdat een PC wat sterker is dan de XBOX.

Enige stomme bug die ik tot nu toe tegekom is dat je wel eens achter een schatkist verzeild raakt of en je er nauwelijks meer uit komt.
Graphics zijn niet a la Witcher 2 maar dat zijn er maar weinig. Persoonlijk vind ik het er wel OK uitzien.
Je maakt een geintje zeker, als hij er niks beter uit ziet dan een spel ui 2005 (6 jaar terug), en dat zelf DSII ook nog beduidend betere animaties voor de poppetjes die je door de wereld ziet hobbelen heeft is dit gewoon triest voor worden.

En maar klagen dat we de spellen niet meer koppen en alleen nog maar downloaden, hoe zou dat toch kommen 8)7
Krakkemikkig vind ik wel meevallen. Sluit een XBOX controller aan op je PC en hij speelt prima.
Als ik het zo zou willen spelen zou ik het wel op de xbox doen

DS wil je juist op de pc spelen met je muis, als dat niet lekker werkt is het voor mij gewoon klaar met het spel

Ik gebruik me Xbox controller op de pc dan ook alleen voor sport en sommige race games
Als fan van de voorgaande twee Dungeon Sieges ben ik enorm teleurgesteld.
Terwijl je bezig bent met spelen merk je dat het spel voor de console is bedoelt
zo kan ik weer een klaagzang gaan houden over het porten naar pc.

Bepaalde punten waar ik me aan ergerde was de camera tijdens de multiplayer,
Zo beperkt het beeld zich voor beide spelers, zoals dat op een console gebeurd.
Dit terwijl ik het toch op een pc speel en een camera verwacht zoals in diablo.
Zo mis je een bepaalde vrijheid, die ik eigenlijk toch wel verwacht bij zo een spel.

Wat graphics betreft, geloof ik dat het te maken heeft dat het voor een console is geproduceerd. De laatste tijd merk ik toch dat het porten steeds meer de aandacht krijgt.
Misschien is het gat tussen de graphics op PC en console gewoon te groot geworden?

Het feit dat je maar 1 buddy kan hebben vind ik persoonlijk ook erg jammer,
zoals er al is vermeld gaf dit een bepaalde charme aan het spel.
Daarnaast is de besturing gewoon brak (nog). En weer maken ze de fout
en denken ze elke keer maar weer om ermee weg te komen om even snel een patch
erover heen te gooien. Dit had inderdaad gewoon van te voren moeten gebeuren.

Persoonlijk speel ik nog met meer plezier Magicka wat 10 euro kost, ipv dit spel
waarvoor je 50 euro moet neerleggen. Erg jammer dus.

Kortom Dungeon Siege heeft een fan minder.

ps. dat ik een pcgamer ben is wel duidelijk toch ;)
Anoniem: 14038
@Stefenaar26 juni 2011 14:23
DS I en II vond ik zeer de moeite waard maar ik kan me volledig achter dit verhaal scharen. Ik heb al langer gekeken wat DS III zou gaan worden maar was al snel teleurgesteld in hoe het uitpakte en dat het niet iets zou worden waar ik lol aan zou kunnen beleven.
Het is idd jammer dat er zoveel opvolgende titels tegenwoordig te veel speciaal voor console gemaakt worden maar dat is blijkbaar de grootste markt (waar nog wat te verdienen valt).
Anoniem: 412186
26 juni 2011 09:18
Mooie review! Zelf stoor ik mij nooit zo enorm aan de graphics; in 2005 vond ik een spel er ook al goed uitzien. Als het mooier is is het leuk, maar het zal me er niet van weerhouden een lelijk spel te spelen.

Waar ik me wel aan ergerde is de positie van de camera. Als je bijvoorbeeld naar achter wil dodgen om vervolgens een of andere spell te casten, draait de camera vaak direct om en gaat de spell de verkeerde kant op. Ook zou ik de camera liever ofwel dichterbij het personage ofwel verder weg willen hebben.

Wat ik ook nog wilde zeggen is dat ik die grote hoeveelheid effects aan gear juist erg leuk vind.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 412186 op 26 juni 2011 09:19]

Anoniem: 230001
26 juni 2011 09:34
Ik heb de demo op PC 23 minuten vol weten te houden en heb er toen de brui aan gegeven. Wat een sfeerloos en saai spel! De besturing was ook al zwaar ruk en jammer dat de PC versie er weer eens bij hing bij een ontwikkelaar. Neem een voorbeeld aan DICE met BF3!
Gameplay is belangrijk maar het minste wat je kunt doen is om de graphics up to date te houden. Kijk naar Torchlight, ook geen grafisch hoogstandje maar het ziet er zeker niet ouderwets uit.
Het aparte is dat demo's meestal als doel hebben om je enthousiast te maken.
Maar waarom er voor dit spel een demo is uitgegeven....

Ik ben d'r iig blij mee want het heeft me voor een miskoop behoed. :)
Anoniem: 300673
26 juni 2011 09:35
Leuke game. Maar absoluut geen dungeon siege. Multiplayer daar erger ik me hemaal al aan. Je kunt dus niet je eigen Character pakken bij een multiplayer game. Minder dus.
kun je een oneindige voorraad voorwerpen meezeulen
in de console versie is dit sowieso niet zo, en krijg je na een tijdje inventory full...


graphics uit 2005 is wel heel zwaar overdreven, het is niet het mooiste spel van de afgelopen jaren, maar de graphics zijn zeker niet zo out-dated dat het storend wordt!

Camera geef ik helemaal gelijk in, besturing op console is niets mis mee


Ik vind het een zeer vermakelijk spel, al is het geen dungeon siege meer zoals de vorige 2. Heb co-op al vrij veel fun gehad met deze titel!
Ook even naar gekeken, en zoals sommige al zeggen, weer een consolespel op een pc. Een van de slechtste spellen die ik al ooit heb gespeeld, graphics zijn nog wel te doen, niks speciaals, maar het spel is gewoonweg niks aan.
Ik was in 2002 helemaal weg van DS1, en heb het jaren gespeelt (denk dat ik DS1 binnenkort weer eens installeer:))

DS2 was een heel stuk minder, maar DS3 gaat helemaal nergens over. Heb het spel gedownload en een half uurtje gespeelt, maar het lijkt in helemaal niets op Dungeon Siege.

Jammer, het eerste deel is en blijft het aller beste, zoals je dat wel vaker ziet, met films bijvoorbeeld.
DS1 was best leuk ja, ben zelfs redelijk ver gekomen met een PC die destijds slechts 10fps deed :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee