Met het goed managen van je clan op de campagnemap en het winnen van de nodige veldslagen bereik je uiteindelijk de positie van Shogun en regeer je over Japan. Door de onderlinge verschillen tussen de clans - de ene clan begint in een veel lastigere positie dan de andere - nodigt Shogun 2 uit om nogmaals te worden gespeeld. Dan valt namelijk ook op hoe anders veldslagen verlopen op het moment dat je met een clan met een heel andere specialisatie vecht.
Drop-in battles
Voor spelers die geen zin hebben in een tweede campagne of die zelfs helemaal geen trek hebben in potjes tegen de computer, biedt Shogun 2 verschillende oplossingen. Ten eerste kun je gewoon een singleplayer-campagne spelen en de optie gebruiken om drop-in battles toe te staan. Dit houdt kortweg in dat je niet tegen de AI vecht, maar dat je bij elk gevecht online een andere speler zoekt, die het dan tegen je opneemt. Dat maakt de campagne vermoedelijk een stuk moeilijker, maar ook uitdagender.
Daarnaast beschikt Shogun: Total War 2 over een volledige multiplayer-modus. Natuurlijk staat die modus je toe om losse veldslagen uit te vechten, maar een stuk interessanter is de online campagnemap. Op deze map ga verover je Japan stapje voor stapje. Elke provincie die je verovert, levert je leger een bepaalde bonus op. Om een provincie te veroveren, zul je echter wel steeds een andere speler moeten verslaan, dus je kunt je voorstellen dat deze spelmodus bijna een game op zich zal gaan vormen.
Schot in de roos
Wat ons betreft is dit een schot in de roos; het geeft de multiplayer-modus wat meer cachet, wat het spelen van online gevechten aantrekkelijker en zinvoller maakt. Voordat je je online campagne start, maak je een avatar aan. Deze avatar is je generaal tijdens de gevechten, en hij zal steeds sterker worden naarmate je meer ervaringspunten verdient. Ook je leger zal na elk gevecht en met elke overwonnen provincie groeien in macht. De vrijheid die je hebt in de ontwikkeling van je units, maakt dat je je leger helemaal kunt inrichten zoals jij dat wilt.