Door Jurian Ubachs

Redacteur

Shogun: Total War 2

Conclusie

Na een paar dagen flink spelen - voor een game als Shogun 2 is dat nog steeds erg weinig - zijn we tot de conclusie gekomen dat The Creative Assembly met Shogun: Total War 2 heel, heel weinig fout doet. We zagen wat grafische foutjes, we bespeurden wat kleine gebreken in de AI en we waren niet honderd procent tevreden met de balans tussen de diverse units, maar we vergaten deze kleine minpuntjes meestal al snel als we weer een gigantische veldslag winnend afrondden of met een veel kleiner leger een machtige tegenstander aan het rennen wisten te krijgen. Daar komt nog bij dat dit, met de toevoeging op het gebied van multiplayer, de uitgebreidste Total War-game aller tijden is, wat het spel voor ons verheft van een heel goede game naar een absolute topgame.

Een dooddoener als 'een strategiefan mag deze game niet missen' gaat hier niet eens op, want eigenlijk moet iedereen met een beetje gamewaardige pc Shogun 2 een kans geven, al is het maar om in de rustieke Japanse sfeer te duiken die door je beeldscherm en je speakers wordt opgeroepen. Het moet raar lopen wil er dit jaar nog een betere strategiegame uitkomen.

Pluspunten

+ Herkenbaar
+ Prachtige sfeer
+ Prima interface
+ Multiplayer-uitbreidingen
+ Goede AI in diplomatie
+ Uitdagend

Minpunten

- Kleine foutjes in graphics
- AI toont soms rare fratsen
- Balans tussen units is niet optimaal

Cijfer: 9

Titel Shogun 2: Total War

Platform pc
Ontwikkelaar The Creative Assembly
Uitgever Sega
Releasedatum 15 maart 2011

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (77)

Wijzig sortering
kwam trouwens deze lijst een tijdje geleden tegen, en de warrior monks are back! :D
+2Anoniem: 395422
17 maart 2011 13:13
Veelbelovend, eindelijk weer een Total War game die leuk is om te spelen (en er niet alleen mooi uitziet). Vergeet niet dat dit de embryonale versie is, de uitgebreide TW modding gemeenschap gaat dit speeltje nog vele malen beter maken.

P.S. Een waarschuwing voor tweakers (die het spel nog niet geinstalleerd hebben): schakel auto-update in steam uit. Een bug kan het onmogelijk maken om het spel te starten. Er wordt aan gewerkt en zou binnen 24 uur verholpen moeten zijn. Bij mij werkt het weer, maar er zijn veel mensen met minder geluk.
Het ziet er moet ik zeggen bizar goed uit. Denk dat ik het spel ook ééns ga proberen.
Was vroeger helemaal fan van de Close Combat series. Heb dat dagen achtereen gespeeld.

Maar denk dat ik dat wederom nog maar ééns ga proberen.
En dan met Shogun Total War 2. Het ziet er goed uit. En ik heb al vanuit meerdere bronnen gehoord dat het een spel is zonder arcade oogpunt. Iets wat tegenwoordig moeilijk te vinden is. helaas :(

Maar niet getreurd.. dit ga ik proberen :)
Houd er rekening mee dat dit de graphics zijn op basis van directx 9. Creative Assembly heeft aangegeven binnen 2 tot 4 weken een patch uit te zullen brengen, waardoor directx 10.x en directx 11 beschikbaar worden.

Ook is het nog niet mogelijk om anti aliasing in te schakelen. Dit zal door dezelfde patch geactiveerd worden.

Voor meer informatie:
Total War Forum
Ahh vandaar, ik vond de demo graphics wise alles behalve "up to date" leek soms net of ik shogun 1 aan het spelen was.
Dus omdat er geen anti aliasing in zit vind je het op shogun 1 lijken (van 10 jaar terug)? Nou nou overdrijven is ook een vak.

Jammer dat je nog steeds soms de AI moet micro-managen bij siege-battles maar dat maakt niks uit. Kan niet wachten totdat de spel op de deurmat ligt! :Y)
Ik heb veelvuldig over de schouder van de reviewer meegekeken en het zag er erg mooi uit moet ik zeggen. Alleen de schaduwen waren nogal blokkerig. Gebrek aan AA viel niet eens echt op. Ben benieuwd wat DX11 gaat brengen.
veelvuldig, indeed :P
Ik kan niet wachten op een patch voor DirectX10. Mijn kaart ondersteund geen 11 :P, maar het ziet er nu al erg goed uit! Als er dan ook nog een patch uitkomt waardoor het er nog beter uitziet, wordt ik alleen maar vrolijker :)

Moet ik toch maar is een keer overstappen naar de DX11 kaart xD. En het draait ook nog soepel. Ik hoop dat het op DX10 ook nog soepel draait met mijn videokaart.
Wat heeft de Close Combat serie met Shogun te maken? :P

OT: Lijkt me idd goed spel, ga het in ieder geval proberen.
Wat heeft de Close Combat serie met Shogun te maken? :P
Tactiek, geen run & shoot game.

Je moet nadenken, alles lukraak op de vijand afsturen is gewoon zelfmoord.
Dat hebben ze in gemeen. Voor mij des te meer omdat ik gek was op Close Combat. Vandaar.

Maar dit ziet er gewoon enorm gaaf uit.

Grafisch goed afgewerkt, en lijkt veel mogelijkheden te bieden historische veldslagen na te spelen. Het mooie is ook dat je gewoon realtime kunt meekijken alsof in een film. Maar dan met veel meer diepgang.

In een film duurt een hele slag (mits de film niet over die slag gaat) vaak maar 5 tot 10 minuten. De rest is verhaal eromheen. Nu kun je gewoon heel gedetailleerd het gevecht volgen.
Klinkt als een erg tof spel, ik heb eigenlijk nooit deze serie aangeraakt nog maar het ziet ernaar uit dat dit wel snel gaat gebeuren...
Zou iemand mij kunnen zeggen of dit een RTS game is zoals bijvoorbeeld Supreme Commander en Command and Conquer ? Dan lijkt het mij namelijk wel een interessant spel.
Zoals bijvoorbeeld bij Medieval Total War ging het puur om veldslagen en volgens mij zero basebuilding etc.
Total war draait op de gevechten, maar om die te kunnen houden heb je legers en mensen nodig. Om die te krijgen, moet je je steden opbouwen en uitbreiden. Veel verschil in de basis zal er niet zitten tussen medieval en deze versie, maar iets uitgebreider zal het nu vast wel zijn.
+1Anoniem: 153298
@Dylan9317 maart 2011 12:37
Ehm, dan heb je toch niet helemaal begrepen wat de Total War serie inhoud.
Bij Total War heb je 2 delen; een turn based campaignmap en een real-time battlemap. In de campaignmap bouw je je steden op, train je je legers en ga je gevechten aan. Zodra je begint te vechten switch je naar de battlemap en staan de legers tegenover elkaar. Dan ga je in real-time het gevecht aan (een beetje gevecht kan al langer duren dan een potje C&C). De verliezen worden meegenomen naar de campaignmap, waar de legers kleiner zijn geworden. Op die manier verover je steden en breidt je je rijk uit, tot je de campaign hebt gewonnen. Dit duurt makkelijk honderd (!) uur.

Wat jij mss hebt gespeeld bij Medieval waren de custom battles, waar je alleen het battlemap gedeelte hebt (legers stel je van tevoren in).
De total war serie is een mix van turn-based-strategy en rts.
Als je een campaign speelt doet het denken aan een (veel ingewikkeldere/diepgaandere) versie van risk.
Op het moment dat er gevochten wordt, wordt het spel een rts waarin inderdaad alleen gevochten wordt (dus geen basebuilding etc)
Mooie recensie ! Hoe presenteert shogun eigenlijk op een dualcore cpu? Ik wil de game graag aanschaffen maar ben bang dat mijn e6750 het niet goed gaat trekken...
Draait prima op full op mijn e6750 met 4890 in windowed mode.
Draait hier vloeiend op very high. E6750, GTX285, 4GB, Win7 x64.
Op een e8400 met 4890 draait het uitstekend, dus dualcore geen probleem.

Leuke review!

Niet gezien in de review: Zodra een generaal, met of zonder leger, instapt in een vloot wordt hij de aanvoerder van de vloot en doet experience op gedurende zeegevechten. Briljant ook dat je een general die een level omhoog gaat de skill Admiraal kan geven, wat weer bonussen geeft bij zeegevechten.
klopt. En zo zijn er nog wel meer dingen die ik sinds het schrijven heb gezien, dat ik dacht 'oh, dat had ik nog even kunnen vermelden'.. game is ZO uitgebreid en zo diep, je ontkomt er een aantal van die details de review niet halen.
+1Anoniem: 398809
17 maart 2011 10:14
@ Rippert; ik speel het met een E6600@3.0, legergrootte op medium, overige settings op high. (Grafische kaart 5750, 2x aa). Dit gaat in de meeste veldslagen vloeiend, aleen in de aller grootste veldslagen is er misschien een beetje vertraging, maar het is denk ik persoonlijk of je je dat merkt. Het einde van een turn kost een seconde of 15, maar dat is noormaal/acceptabel afgaande op wat ik op de forums gelezen heb.
Bedankt voor de reacties .Bij Napoleon total war had ik bij grotere veldslagen last van een kleine vertraging wat soms wel eens irritant waren. Mijn specs verder zijn 275gtx 4gb en de cpu geclocked op 3.0ghz. Zal vanavond even lang de winkel gaan dan kan ik shogun 2 vandaag nog testen!
Het is een heerlijk spel maar vele malen moeilijker dan voorheen. Op very hard niet te doen, over Legendary maar niet te spreken. Nu op Hard bezig maar dat kost de nodige moeite....

De battles zijn wel heel vet, de AI is in mijn ogen stukken sterkter, zowel op de campaign map als op het veld. Let goed op want ze halen leuke tricks uit die je duur komen te staan.
Ligt eraan, hij is inderdaad lastiger. Maar ik heb meer het gevoel dat de AI een dikker buff(moraal en geld) heeft gekregen.

Al snapt de AI nu wel dat ze niet een oorlog kunnen winnen als ik met een full stack bij hun kasteel sta. Ik vind het nu fijn dat de diplomatiek functie werkt, en niet dat ze onrealistisch alles afwijzen.

Verder ben ik zelf wel bezig met VH, met de oda clan. Nog niet heel veel kunnen spelen, maar tot nu toe niet heel lastig.
Goeie recensie, en geweldige game (op een aantal bugs na)!

Toch nog een beetje knitpicken: jullie krijgen de titel van de game maar niet goed hè? :P
Vorige artikel was het Shogun 2: Total War, nu is het opeens Shogun: Total War 2.

Het spel heet eigenlijk Total War: Shogun 2.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door hoipimniet op 17 maart 2011 11:15]

Da's wel the begrijpen. Dit is de eerste Total War waarin "Total War" niet achteraan komt te staan. :)
Ben ik de enige die de prijs van de prijsvraag geweldig vind? Het schaakbord met schaakstukken is niet in Nederland te krijgen, of eigenlijk de Limited Edition is niet in Nederland te krijgen.

Maar zoals velen al zeggen, een hele goede review! Lekker om door te lezen en leuk om te lezen hoe Shogun 2 kwa interface en gevechten veranderd is vergeleken de "oudere" games. Ik speelde Rome Total War heel erg veel en is voor nu nog me favoriet, maar ik heb een zeer sterk gevoel dat Shogun 2 toch me nieuwe favoriet gaat worden. Ik heb jammer genoeg alleen nog maar tijd gehad om door de tutorial heen te lopen (ja toch maar even gedaan :+ ) En de sfeer wordt echt heel erg goed neergezet door Creative Assembly! De heerlijke achtergrond muziek en al die kleine details in de world map.... Wauw!

Zoals jullie misschien wel in de gaten hebben, ik keek heel erg uit naar deze top game! (daarom is het ook zo zuur dat ik pas over een paar dagen tijd heb om echt aan de gang te gaan met Shogun 2...)

Maar zo op het eerste oog te zien is Shogun 2 al beter dan Empire/Napoleon Total War (niet dat die slecht waren, maar wel minder dan de andere Total War games)

Btw was het niet al mogelijk om gunpowder te ontwikkelen in Shogun 2? Ik dacht dat ik zoiets ergens had gelezen..? Ik zal is kijken of ik het nog terug kan vinden.

Edit: Ah het was een achievement waar ik aan dacht... http://www.giantbomb.com/...advanced-firearms/109774/ De gunpowder units heten Matchlock units.

[Reactie gewijzigd door Jveer op 17 maart 2011 14:00]

schaakbord zit bij de collectors edition voor zover ik weet, limited edition heeft alleen ingame goodies als extraatje
Het schaakbord is wel degelijk in Nederland te krijgen. Sterker nog, wij hebben er eentje thuis liggen, samen met een poster en een "action figure" van één van de generaals uit die tijd. Gekocht bij Game Mania.

Trouwens: Matchlock units kunnen inderdaad gemaakt wordne, maar pas vrij laat in het spel. Je hebt er één van de laatste researches voor nodig.
Hmm dan heb ik niet goed gezocht ik kwam uit in een webshop die niet in NL levert :( Volgende keer wat beter zoeken dan maar... :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee