Cloud computing is weinig interessant, slaap maar lekker door. Dat is de indruk die dit stuk bij mij althans opwekt. Het stuk is tegenstrijdig, aan de ene kant probeert het cloud voor te stellen als iets ouds en later in het stuk als iets dat nog moet komen.
Aan het begin van het stuk probeert men het idee te verspreiden dat cloud een vaag begrip is dat niet bestaat en aan het einde probeert men er een hele begrensde invulling aan te geven die commercieel niet levensvatbaar zou zijn. Bovendien probeert men een omslachtig, langdurig migratiepad voor te houden dat weinig met cloudcomputing te maken heeft, maar eerder Microsofts antwoord is op cloudcomputing.
Ik denk dat bedrijven als Microsoft bezorgd zijn, reken maar, want ze verliezen constant marktaandeel. Niet voor niets proberen ze een bedrijf als Salesforce in de wielen te rijden dmv patent rechtzaken:
Salesforce.com reageert op patentzaak Microsoft
Dient zelf klacht in
28 juni 2010 | Jibbe Van Oost
Salesforce.com beantwoordt een juridische klacht van Microsoft met een andere juridische klacht. Het gaat in beide gevallen over patenten.
De cloudspecialist Salesforce.com heeft bij een Amerikaanse rechtbank klacht ingediend tegen Microsoft. Een aantal Microsoftproducten zoals het .Net-platform en de samenwerkingssoftware SharePoint zouden patenten van Salesforce.com schenden.
Volgens de ingediende documenten zijn de patentschendingen zo duidelijk dat Microsoft er wel van op de hoogte moet zijn. Salesforce.com vraagt daarom een geldelijke vergoeding die drie keer zo hoog ligt als de geleden schade. En het eist ook dat Microsoft stopt met technologie van Salesforce.com te gebruiken.
Dit geeft aan dat MS in ieder geval wel degelijk bewust is van het gevaar van cloudcomputing.
Als je dit stukje leest dan zou cloudcomputing vooral een technische ontwikkeling zijn. Daarbij zou het draaien om het virtualiseren van de eigen machines + os + applicaties. Als dat cloud zou zijn, dan zou het inderdaad nauwelijks voordeel brengen. En daarom is het vreemd dat dit als logisch upgradepad voor de organisatie voor wordt gesteld. Eerste de eigen servers virtualiseren en dan de eigen clients.
Zo zal ms het graag zien want dit kost ongetwijfeld de organisaties alleen maar meer geld. Want alles blijft bij het oude je virtualiseert het alleen maar.
In mijn ogen is dat geen cloudcomputing. Ik denk dat cloud computing voor IT'ers een moeilijk concept is omdat het juist geen technisch concept is. Cloudcomputing is een revolutie die het landschap drastisch gaat veranderen.
IT'ers moeten zich iets realiseren: bedrijven hebben geen behoefte aan automatisering. Dat is misschien moeilijk te bevatten voor sommige IT'ers, maar bedrijven hebben dat niet. Wat bedrijven nodig hebben zijn manieren om hun middelen, proces en inforrmatiestromen te beheren. Dat heeft an sich niets met IT te maken, in het verleden deden ze dat met papier en ook daar konden ze hele wereldrijken mee besturen. Het is vooral een kwestie van organisatie.
Het middel moet niet verward worden met de technologie waarin ze gegoten wordt. De manier waarop we deze middelen organiseren verandert ook steeds. In de begintijd hadden bedrijven systemen waar alles centraal verwerkt, beheerd en uitgegeven werd. Dat paste bij de structuren zoals die reeds bestonden. De macht daarover is volledig in handen van een elite van specialisten.
In de sixties kwam er een revolutie waarin jongeren rebelleerden tegen centraal, autoritair gezag en individualisme komt op. Dit leidt tot de opkomst van de PC waarin de gebruiker alles zelf beheert en delen een sociale aangelegenheid wordt.
Daarna komt de periode van verzakelijking. De PC's worden tot netwerken gevormd en er is een terugkeer naar centrale opslag, maar verwerking blijft voor een groot stuk decentraal. Geleidelijk aan zien we dat de rechten van de individuele gebruiker weer steeds verder worden ingeperkt. Decentrale verwerking betekent niet langer decentrale zeggenschap. Wederom is de macht weer volledig in handen gekomen van een elite van specialisten.
Maar de wereld ontwikkelt zich verder, zij mondialiseert. Computers gaan deel uitmaken van een globaal netwerk. Dit netwerk is niet centraal georganiseerd. In eerste instantie draagt dit netwerk slechts informatie. Maar in toenemende mate gaat dit netwerk diensten leveren. En nu gaan we de fase in dat deze diensten gaan concurreren met de diensten die lokale netwerken leveren aan hun gebruikers. Bedrijven waren al bezig diensten in te huren van andere bedrijven, maar nu ontstaat er een open, vrije markt waarop aanbieders en vragers opereren.
En dit leidt tot een revolutie. De diensten die nu in company worden geproduceerd, kunnen straks buiten het bedrijf worden geproduceerd. De informatie infrastructuur kan buiten het eigen bedrijf worden gebouwd op computers van anderen. En men is niet meer gebonden aan die anderen, want door het open karakter is men veel minder afhankelijk van de aanbieder. De homogeniteit leidt tot veel lagere kosten.
Nee we gaan natuurlijk niet loodzware systemen als Windows 7 virtualiseren en laten draaien op servers van anderen. Dat mag vanuit beheersperspectief aantrekkelijk zijn, vanuit kostenperspectief is dat niet voordelig. Dat is ook geen tussenstap naar de cloud, dat is een doodlopende straat.
Wat bedrijven gaan doen is cloud diensten afnemen. Neem maar eens Gmail. Waarom zou je je eigen mailservers opzetten met exhange als je veel voordeliger, veiliger, gemakkelijker van gmail gebruik kan maken?
In eerste instantie kunnen applicaties in de cloud de frontend worden voor gevenssystemen in de backend. Maar het is ook heel voordelig om de data zelf naar de cloud worden te laten migreren. Als je het nieuw opzet dan doe je beide.
Nee je gaat niet bestaande systemen virtualiseren, dat virtualiseren laat je over aan de aanbieder van clouddiensten en daar maak je alleen gebruik van voor specialistische functies. Dit soort diensten is nog vol op in ontwikkeling. Diensten als Onlive Gaming laten echter zien wat straks mogelijk is. Zo kan het heel zinvol zijn om dure grafische applicaties in te huren.
Maar op langere termiijn hoeven die niet meer gevirtualiseerd te worden, er zullen webapplicaties komen die hetzelfde kunnen.
Bedrijven zullen verlost raken van de macht van de IT-specialisten. En zo hoort het. We zijn toch ook niet overgeleverd aan de macht van vervoers-techneuten als we ons willen vervoeren. Nee, we kunnen kiezen uit een groot aantal mogelijkheden zonder ons afhankelijk te maken. Ik kan een auto kopen, huren, openbaar vervoer gebruiken en ik kan mijn auto bij elke garage laten servicen. De auto is gewoon een gebruiksmiddel.
En zo zullen hun organisaties behoeften kunnen gaan loskoppelen van de macht van automatiseringsdeskundigen. Het zal een normaal product gaan worden, net als andere producten. Een product dat je inkoopt of inhuurt en kan laten servicen door wie je wilt. Veel goedkoper, en met veel minder rompslomp.
Niet de legacy technologie moet naar de cloud worden gebracht, de diensten die er op draaien moeten naar de cloud worden gebracht. Anders doe je niets anders dan dure licenties en je afhankelijkheid daarvan in stand houden.
Inderdaad als dit cloud computing moet voorstellen dan is het niet veel. Maar dat is geen cloudcomputing. Cloudcomputing is niet OS+Applicaties scheiden van hardware, dat is vitualisatie.
Nee cloudcomputing is de diensten zelf scheiden van de hardware + OS + Applicaties. De diensten worden geleverd door webapplicaties die op open standaarden zijn geschreven. Windows en windows applicaties verdwijnen. Weg dure licenties.
De hardware kan inderdaad overal staan. Maar dat is geen zorg meer van het bedrijf, hij laat dan aan anderen over die hij vertrouwt. Dat is flexibeler, goedkopere en veiliger. Er zullen een groot aantal aanbieders komen.
Zal het echt veilig zijn? Is een bankkluis veiliger dan een eigen kluis? Natuurlijk is de bankkluis veliger. Veiligheid zal een belangrijk aspect van het product zijn dat ze bieden. In al die decentrale netwerken is er nu een enorme overcapaciteit. Apparatuur en licenties die maar ten dele worden gebruikt. Een grote aanbieder kan zijn capaciteit veel beter afstemmen.
Is cloud vaag? Ik zou niet weten waarom. Het woord zegt het redelijk goed. Diensten en data zijn niet meer gebonden aan een vaste plaats op de grond, Diensten draaien straks niet meer op eigen netwerken op eigen apparatuur, maar op het web. En ook de data zijn losgekoppeld van een vaste locatie op de grond. De fysieke plaatsen zullen veranderlijk zijn en onbelangrijk worden.
Met de cloud verdwijnt het technische aspect dat zolang de bedrijfsprocessen heeft gedomineerd naar de achtergrond. De bedrijfsleiding kan zich in de toekomst volledig concentreren hoe zij die processen gaat vormgeven zonder zich druk te maken om de problemen rond de informatietechnologie,
De beheerders zullen steeds meer bij de dienstverlenende bedrijven komen te werken. Bedrijven zullen behoefte hebben aan personen die verstand hebben van bedrijfsprocessen en deze kunnen vormgeven en onderhouden, maar veel minder aan techneuten die hardware begrijpen.
In dit hele verhaal komen bedrijven als Microsoft op den duur helemaal niet meer voor. Wat Microsoft biedt is geen opstap naar cloudcomputing. Wat MS gaat bieden is virtualisatie van de bestaande situatie om haar licenties in stand te houden. Daarmee kan je beheer vereenvoudigen, downtijd verminderen, compatibiliteitsproblemen oplossen, maar je haalt niet de voordelen van cloudcomputing binnen, dwz. diensten loskoppelen van de technologie.
Microsoft zal nimmer de diensten loskoppelen van technologie. Haar hele bedrijfpolitiek is juist gebaseerd op het tegenovergestelde: diensten vastklinken aan vendor technologie. MS kan geen migratiepad naar de cloud bieden. Dat is haar vragen om haar eigen begrafenis te organiseren.
Jammer voor MS. De nieuwe mens ontwikkelt een heel andere houding tot techniek. Dit wordt heel goed begrepen door bedrijven als Google en Apple. Mensen willen geen dingen meer die ze moeten aanleren. Ze willen dingen die je kunt gebruiken. Een iPad wordt hooggewaardeerd door mensen van jong tot oud, van moeders tot captains of industry omdat je het zo kan gebruiken. Geen handleiding nodig. De technologie er achter is volledig transparant gemaakt.
Deze ontwikkeling werd al ingezet met de komst van de grafische UI. Die was ook ontwikkeld om de technoligie transparant te maken, zodat gewone mensen er mee om konden gaan. Dit proces gaat gewoon verder. Straks is de technologie zo transparant geworden dat we om het even welk apparaat kunnen pakken en er ons ding mee kunnen doen, omdat het allemaal op de cloud draait.
Noch het apparaat, nog de technologie achter de webservers interesseert ons nog, we zijn enkel nog geinteresseerd in de diensten die worden geleverd. We worden volledig verlost van de zorg om apparaten en systemen te onderhouden, data te beschermen, applicaties te upgraden. Nee we gebruiken gewoon diensten, en die beoordelen we op het gemak en mate waarin ze aan onze eisen voldoen. De rest is transparant geworden.
De IT-deskundigheid verdwijnt naar de achtergrond, zoals ook de vervoers specialist in onze maatschappij volledig naar de achtergrond is verdwenen. Er zijn er duizenden die het transport draaiende houden maar wij zien ze niet meer.
Bedrijven moeten niet gaan investeren in virtualisatie van legacy technologie, Datgene waar het omgaat, hun informatiebronnen zijn al lang gevirtualiseerd. Ze zijn alleen gestructureerd in proprietary oplossingen. Slimme bedrijven gaan die omzetten in open source web oplossingen en daarmee verkrijgen managers meer controle tegen een lagere prijs.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 23 juli 2024 14:51]