In deze round-up hebben we gekeken naar de eerste laptops met RTX 5060- en RTX 5070-videokaarten. Die nieuwe gpu's weten niet echt indruk te maken. Vooral de 5070 komt niet goed uit de verf. Dat kon je al een beetje aan de specificaties zien, want hij mag minder energie gebruiken dan de 4070 en heeft er geen CUDA-cores bij gekregen. Het resultaat is dat er laptops met een RTX 4070 in verschillende games sneller zijn dan de Gigabyte en BTO met RTX 5070. Er valt wellicht nog iets meer uit een RTX 5070 te persen als je hem combineert met een snellere processor, maar het is de vraag hoeveel. Daarnaast lijkt het erop dat Nvidia de 5070 niet al te snel heeft willen maken, omdat dan het bestaansrecht van de 5070 Ti in gevaar komt.
De belangrijkste eigenschap van RTX 50-videokaarten, multiframegeneration, overtuigt ook niet; bij deze kleinere gpu's zijn er ook minder Tensor-cores aanwezig om het genereren van extra frames voor hun rekening te nemen. Indrukwekkende framerates die we op RTX 5080- en RTX 5090-videokaarten daarmee konden behalen, zie je bij deze videokaarten niet.
Bij de RTX 5060 zien we wel wat verbeteringen ten opzichte van de RTX 4060. De RTX 5060 in de BTO 15X1352 is in vrijwel alle gevallen sneller dan laptops die we met RTX 4060 getest hebben. Ook dat kon je al enigszins voorspellen op basis van de specificaties, want de 5060 heeft wél meer CUDA-cores dan de 4060.
Genoeg over de videokaarten; wat vinden we van de laptops zelf? Laten we beginnen met het moeilijkste verhaal: de Gigabyte. Dat is een laptop die er mooi uitziet dankzij zijn dunne behuizing. Als je hem vastpakt, blijkt dat dun in dit geval ook 'niet stevig' betekent, want de behuizing buigt wel heel makkelijk mee. Dan vallen er ook andere dingen op zoals de USB 2.0-poort die niet thuishoort op een laptop van 2300 euro. Er zit op zich een prima scherm in, met een hoge resolutie en goede responstijden, maar dat is ook wel in lijn met de prijs en stiekem had het voor dat geld nog wat strakker gekalibreerd mogen zijn. Het grootste nadeel aan de Gigabyte zijn echter de gameprestaties. De configuratie van de videokaart op 70 watt (+ 15W dynamic boost), zorgt ervoor dat de laptop langzamer is dan de goedkopere BTO, die zelfs een langzamere processor heeft. Gigabyte benadrukt dat ook in de marketing en de RTX Studio-sticker laat ook zien dat dit een laptop voor creators is. Toch is het iets om rekening mee te houden, want de ene RTX 5070 is de andere niet.
De BTO met dezelfde videokaart is te krijgen voor een kleine 1600 euro, maar kost in de configuratie zoals wij hem getest hebben 1800 euro. Dat is geen gekke prijs, want ondanks de verouderde processor kan de laptop goed meekomen in games. Je merkt aan andere dingen wel dat het een instapgamelaptop is. Biometrisch inloggen is er niet bij en het scherm is weliswaar goed gekalibreerd, maar de responstijden maken het niet echt geschikt voor snelle games. Ook de harde plastic behuizing voelt niet echt premium aan, maar is in tegenstelling tot die van de Gigabyte wel stevig. Ook hier zit nog een onverklaarbare USB 2.0-aansluiting op.
Tot slot testten we dezelfde laptop ook met RTX 5060-videokaart en dat is voor een instapgamelaptop misschien de aardigste optie. Hij is te configureren vanaf een kleine 1400 euro en heeft dezelfde behuizing en scherm als zijn duurdere broer met 5070-videokaart, maar is zoals gezegd wel sneller dan laptops met een RTX 4060. Of we dan meteen de goedkopere BTO zouden bestellen? Op dit moment waarschijnlijk niet. Dat valt vooral Nvidia aan te rekenen, want er zijn op dit moment nog genoeg laptops met RTX 4070 te krijgen. Die kosten minder en presteren beter.
Redactie: Jelle Stuip Testlab: Marc van Lom, Niels van der Waa, Tim de Groot Eindredactie: Marger Verschuur