In november van 1985 is het zover. Ruim tien jaar na de oprichting van Microsoft komt het bedrijf met het product waar het de komende veertig jaar om bekend zal staan: Windows. Het besturingssysteem kwam een jaar te laat uit, de systeemeisen waren te hoog en de eerste reacties waren relatief negatief. Maar flop of niet, het bedrijf vestigde zich als de mainstreambesturingssysteemkoning voor thuiscomputers. En dat is sindsdien niet meer veranderd.
Het concept van Windows was simpel: het neemt de functionaliteiten van MS-DOS, op dat moment al verreweg het populairste consumentenbesturingssysteem, en bouwt daar een grafischer georiënteerde multitaskervaring overheen op basis van vensters. We kunnen het grapje blijven maken: dit was geen nieuwe ontwerpfilosofie. Gates zag tijdens een computerevenement in 1982 de grafische gebruikersomgeving Visi On van VisionCorp voor IBM-pc's en dat zou hem aangezet hebben om intern een eigen gui te ontwikkelen, een plan dat hij al langer gehad zou hebben.
Microsoft kondigde Windows in november van 1983 aan. Het besturingssysteem werd als 'een extensie van MS-DOS' gepresenteerd en moest in april van 1984 uitkomen. De software vereiste een systeem met twee floppydiskslots en 192KB ram. Windows moest, zoals de naam wellicht doet vermoeden, een besturingssysteem worden dat met vensters werkte en berustte meer dan concurrenten op het gebruik van een computermuis. Voor de duidelijkheid, dat was in de jaren tachtig nog niet de norm. De prijs zou ergens tussen de 100 en 250 dollar liggen.
Teleurstellende release
De release van Windows 1.01, de eerste publieke releaseversie van het besturingssysteem, werd met gemengde recensies beoordeeld. Enerzijds omdat het OS een slordige anderhalf jaar later dan beloofd uitkwam. Maar ook puur inhoudelijk was de realiteit anders dan de visie die in 1983 geschetst werd.
De beloofde geheugenvereiste van 192kB bleek niet waargemaakt te kunnen worden; de systeemeis was 256kB. The New York Times beschrijft dat ook dit echter niet genoeg is. "Op het doosje staat onder de systeemeisen in kleine letters: 'Als je tegelijkertijd meerdere applicaties of DOS 3.3 gebruikt, wordt meer geheugen aangeraden.' Waarom zou iemand Windows kopen zonder de bedoeling om meerdere applicaties te draaien?" Om het nog erger te maken testte de betreffende journalist Windows op een pc met de dubbele hoeveelheid aanbevolen ram, namelijk 512kB. "Desondanks voelt Windows alsof je op de Noordpool stroop probeert te schenken."
Maar aan de andere kant, zoals de toenmalige marketingpresident en latere ceo Steve Ballmer uiterst enthousiast in een interne parodiereclame verklaart, kostte Windows 1 slechts 99 dollar. Dat was goedkoper dan veel concurrenten.
Einde van begintijd, begin van dominantie
Ondanks de behoorlijk kritische receptie is de historische waarde van Windows 1 natuurlijk enorm. Met de release van het besturingssysteem consolideerde Microsoft de OS-markt. Hoewel het bedrijf naar verluidt 'slechts' een half miljoen kopieën van de software verkocht, was het fundament voor besturingssysteemheerschappij gevestigd. Ja, Microsoft had veel van zijn vroege productreleases deels of volledig te danken aan andere partijen, maar Gates en Allen bleken het hoe dan ook bijna altijd bij het rechte eind te hebben, en dat zo vroeg in de thuiscomputerera.
Daarmee wisten de computernerds een toonaangevend internationaal bedrijf te stichten. In eerste instantie praktisch vanuit het computerlokaal van Harvard, maar binnen ruim tien jaar vanuit meerdere vestigingen over heel de wereld. In 1975 met een papieren Basic-tape voor een of andere pc, intussen met een toepassing voor praktisch ieder onderdeel van het digitale werkproces en nog veel meer. Ooit op basis van bluf en stoute schoenen, intussen met tientallen miljarden aan jaaromzet achter de hand, bijvoorbeeld voor de overname van kleine start-ups zoals Activision-Blizzard, Bethesda, LinkedIn, Skype, GitHub, Mojang en de telefoondivisie van Nokia. Maar de mooiste overname is wellicht die van PowerPoint-maker Forethought in 1987, want nee, ook die iconische software werd oorspronkelijk niet door Microsoft gemaakt.
Paul Allen en Bill Gates in 1981 en in 2013. Bron: Sipa Press / Living Computer Museum
Redactie: Yannick Spinner Eindredactie: Monique van den Boomen