Geluidsproductie
De PS5 Pro produceert onder belasting net iets meer geluid dan zijn voorganger. Bij meting op 20cm afstand onder volle belasting in Horizon Forbidden West noteerden we bij de oude PlayStation 5 33,6dB, terwijl de PS5 Pro precies 35dB liet optekenen. De toonhoogte van de ventilators is vrijwel hetzelfde en hoewel de meetwaarden iets hoger uitkomen, zouden we de PS5 Pro zeker niet als luidruchtig bestempelen.
:strip_exif()/i/2007050198.jpeg?f=imagenormal)
Energiegebruik
Hoewel de PS5 Pro een aanzienlijk krachtigere gpu heeft dan de reguliere PS5, blijkt het energiegebruik van de oude en nieuwe consoles verrassend gelijk. We hebben de nieuwe PS5 Pro getest naast de allereerste versie van de PS5, de versie zonder hardware-updates en mét disklade. Deze oude PS5 bevat een AMD Oberon-apu, geproduceerd op 7nm. Latere versies van de PS5 maken gebruik van een Oberon Plus-apu, die op een 6nm-procedé wordt gemaakt. Voor onze tests hadden we geen latere generatie van de PlayStation 5 beschikbaar, maar volgens de specificaties van Sony zou er weinig verschil in energiegebruik moeten zijn tussen de verschillende versies van de reguliere PlayStation 5.
Het is niet bekend op welk procedé de AMD-chip voor de PlayStation 5 Pro is geproduceerd, maar duidelijk is wel dat de chip aanzienlijk efficiënter is dan zijn voorganger. Bij directe vergelijkingen tussen de PlayStation 5 en de nieuwe PS5 Pro in de games Spider-Man 2, Alan Wake II, Gran Turismo 7, Horizon Forbidden West en Ratchet & Clank: Rift Apart noteerden we voor de eerste generatie PlayStation 5 een gemiddeld verbruik van 221 watt en voor de PS5 Pro 226 watt. Dit is een klein verschil, vooral gezien de aanzienlijk betere prestaties van de PS5 Pro. Het hoogste verbruik dat we bij de PS5 Pro hebben gemeten, zagen we overigens tijdens onze 8k-tests in F1 24, waarbij pieken tot 248 watt werden genoteerd.
Opvallend is ook dat de console niet helemaal lekker uitschakelt als je de opties voor Rest Mode ingeschakeld hebt in de menu's. Staan die opties aan, dan blijft de console ongeveer 2 watt vragen, zelfs als je kiest voor de optie om de console uit te schakelen en dus niet in Rest Mode te zetten. De oude PS5 vertoont dit probleem overigens ook, maar blijft dan steken op ongeveer 1 watt. De oplossing hiervoor is om alle opties voor Rest Mode eerst in de menu's uit te schakelen en de console pas daarna uit te zetten. Beide consoles gaan dan wél terug naar een veel netter sluipverbruik van 0,1 of 0,2 watt.
Warmte
We hebben ook onze FLIR-warmtebeeldcamera op de achterzijde van beide consoles gericht om te zien wat de maximale temperatuur is rond het punt waar de hete lucht uit de consoles wordt geblazen. Ook hier zagen we geen grote verschillen: bij een omgevingstemperatuur van 20 graden bereikte de oude PS5 een hotspot van maximaal 57,1 graden, terwijl de nieuwe PS5 Pro iets warmer was met 58,9 graden. Let wel: dit betekent niet dat hotspots binnen het apparaat niet warmer zijn; dit is de maximale temperatuur die de warmtebeeldcamera bij de luchtuitlaat kan detecteren. Het is logisch dat de PlayStation 5 Pro iets warmer is dan zijn voorganger, want er is een directe relatie tussen het opgenomen vermogen en de geproduceerde warmte.
