Door Jurian Ubachs

Redacteur

Ouderwets op een goede manier

Dragon Age: The Veilguard Review

31-10-2024 • 06:00

445

Singlepage-opmaak

Conclusie

Welkom terug, BioWare! Oké, de oude kopstukken zijn weg en de hand van de meesters die zichtbaar was in games als Baldur’s Gate, Kotor en Mass Effect, is van een ander niveau dan wat we hier zien. Dat neemt niet weg dat dit inmiddels jongere team hier een prima prestatie heeft neergezet. Ik heb me goed vermaakt met Dragon Age: The Veilguard. Oude BioWare-kenmerken, zoals het verzamelen van companions, een band opbouwen met die companions en invloed op het verloop van het verhaal, zijn allemaal aanwezig en ook op een goede manier. De gameplay is goed en net anders per klasse. Dat betekent dus dat je de game prima kunt herspelen, zeker omdat missies anders kunnen verlopen op basis van je keuzes, wat ook andere eindes kan brengen. Dit voelt weer als ‘typisch BioWare’. Kleine minpunten zorgen misschien dat deze game niet in BioWares lijstje met alltime classics komt, maar heel ver zit het er niet vandaan en dan weet je dat Dragon Age: The Veilguard een dijk van een game is.

Reacties (436)

436
382
215
7
0
76
Wijzig sortering
Het marketing team van EA/Bioware heeft schijnbaar alleen aan reviewers die positieve previews hebben afgeleverd een review key gegeven, voor een betere uitleg zie youtube.
Dat wil niet zeggen dat de reviews met de 10/10 en excellent scores die we zien niet oprecht zijn, maar dat het wellicht een beetje eenzijdig is.
Ik ben dan ook erg benieuwd wat de user ratings gaan worden.
Mijn favoriete reviewers zijn zowel negatief (nog een) en positief. De negatieve reviews hebben het over de "bad / cringe writing" (hoewel het einde wel erg goed is), geen echte keuzes en dat de combat simpel is.

Voor bij is het in ieder geval wachten tot ik hem een keer in de aanbieding zie. De combinatie van de character stijl, de opervlakkige dialogen en de saaie sidequests wegen wellicht zwaarder dan de combat (die ik er wel leuk vind uitzien) de mooie omgeving, voor mij persoonlijk.

"Bioware is back" vind ik trouwens een rare uitspraak als de orginele schrijvers er al lang en breed niet meer werken :)

[Reactie gewijzigd door Welja op 31 oktober 2024 06:47]

Ik maak me net meer zorgen door al die positieve reviews. En dan één uitgesproken negatieve van Skill Up, reviewer die ik nog niet betrapt heb op onfair zijn, die grondig over de aspecten van het spel gaat en er is niet veel om gelukkig van te worden.

Ik hield echt van DA Origins, nog altijd een favoriet om te gaan herspelen. Maar in de stukken dialoog die in de vele reviews zag, was er van Origins opties en keuzes niets meer over. De gameplay is ook sterk veranderd, het is qua combat gewoon een ander genre geworden.

Dan zijn er meerdere reviewers die vreemd genoeg geen code gekregen hebben. Als je dan iets verder kijkt naar hoe ze allemaal reageerden op de eerdere teasers van dit jaar, dan zie je duidelijk dat EA alleen aan de veilige een review code gegeven heeft.

En dan ook de 'return to form' term die zoveel reviewers gebruiken waardoor minstens een review guide doorschemert die ze nogal braaf lijken te volgen.

Conclusie is dat ik niets van de reviews nog geloof. Zal wachten zijn op reviews van mensen die het spel zelf hebben moeten kopen om te weten of het echt zo fantastisch is want er zijn te veel rode vlaggen rond deze release. Op release day ook wat ongefilterde streams live kijken, daar wordt wel snel duidelijk welke kant het nu echt uitgaat.

[Reactie gewijzigd door 87Dave op 31 oktober 2024 14:06]

Daarnaast kun je het preview-event als een poging tot omkoping zien, want mensen werden gratis ernaartoe gevlogen en in de watten gelegd in de hoop op een positieve beoordeling.

Access media speelt een rol. Een review-key voor de release levert flinke advertentie inkomsten op. Schrijf je een negatieve review, dan krijg je de volgende keer waarschijnlijk geen vroege key.

En het woke-gehalte speelt een rol. Cancel culture is al jaren gaande en een woke spel negatief beoordelen kan je je baan kosten.
En het woke-gehalte speelt een rol. Cancel culture is al jaren gaande en een woke spel negatief beoordelen kan je je baan kosten.
Dat is andersom natuurlijk ook net zo, krijg je commentaren dat men niet kritisch genoeg is en dergelijke. cancel culture achtige taferelen spelen helaas enorm in alle kampen in dit soort discussies. Ik heb waarschijnlijk ergens onder een steen gelegen, want vandaag las ik voor het eerst over deze game, maar je ziet wel direct dat het een heel polariserend spel lijkt met mensen aan beide kanten van het (politieke) spectrum in de frontlinies.
Ligt eraan of je je op het spel richt of op de "woke" details, als je dat laatste vnl doet dan ben je met een kruistocht bezig en actief op zoek naar dingen die je aanstoot geven.
Dat ligt er aan hoe dik het er op gesmeerd is dan. Archetype 1 en 2 kan ik nog begrijpen, maar sommige games gaan veel en veel verder door een ‘woke’ agenda in het verhaal te verwerken (zowel pro als anti, beide kanten dus). Ik zal mijn eigen mening hierover (en dus welke games ík hieronder vind vallen) voor me laten.
Maar het moge duidelijk zijn dat tegenwoordig niet alleen als je goed zoekt je met politieke agenda’s wordt bestookt in games die daar helemaal geen platform voor zouden moeten willen zijn.
Goed verwoord.

Ik snap je zorgen. Het is echt frustrerend als je één negatieve recensie tegenkomt die echt diep ingaat op de mindere punten van het spel, terwijl de rest zo positief is. Ik heb ook veel respect voor Skill Up omdat hij altijd recht door zee is.

Met dragon age origins als een van mijn lievelingsspellen vind ik het ook jammer dat de dialoogkeuzes en gameplay zo veranderd zijn. Het voelt bijna als een ander spel, vooral met die combat die nu meer richting een ander genre gaat.

En die toestand met de review codes, dat is raar he? Het lijkt wel of EA alleen de reviewers die ze vertrouwen een code hebben gegeven. Dat roept wel vragen op over hoe eerlijk die eerste beoordelingen wel niet zijn.

Dan die 'return to form' uitdrukking die overal opduikt – het lijkt wel of de reviewers een soort script volgen. Dat zet me echt aan het denken of ze niet gewoon een bepaald verhaal proberen te verkopen.

Ik ben het met je eens. Ik zou ook wachten totdat mensen die het spel gewoon zelf gekocht hebben erover gaan schrijven. En misschien een paar livestreams checken. Je krijgt daar vaak een beter idee van wat je echt kunt verwachten.
Het vechten is misschien wel het belangrijkste wat Origins zo goed maakte. Interactie tussen de karakters plus delen van het verhaal is het andere deel. Deze twee dingen maken het spel tot wat het is.

De gevechten in Origins vind ik erg leuk en goed, je moet echt nadenken, het is tactisch, en je hoeft niet snel op knoppen te drukken of te mikken of in de juiste richting lopen: gewoon de manier van vechten die bij CRPGs hoort. Dat is nu volledig over de heg gekieperd, het is een basic actiespel geworden. Totaal het tegenovergestelde van Origins.

Ik vind dit geen Dragon Age, maar een soort zwaar versimpelde spin-off voor adrenaline die in de plaats komt van nadenken. Gewoon een totaal ander spel, zou ook een andere naam moeten hebben. Baldur's Gate komt nog het dichtst bij Origins, ook al zijn de gevechten beurtelings in plaats van automatisch met pauze. In beide moet je goed nadenken, en hoef je niet te richten of reflexen te hebben.
En dan ook de 'return to form' term die zoveel reviewers gebruiken waardoor minstens een review guide doorschemert die ze nogal braaf lijken te volgen.
Dit kan gewoon luiheid en gebrek aan creativiteit zijn. Het is gewoon zo een cliche uitdrukking.

Voorlopig heeft het een mixed score op steam en ga ik het aan me laten voorbij gaan. Wat ik van de gameplay zag is niet bepaald overtuigend. Redelijk geforceerd activisme, en dialogen die over het algemeen niet het niveau halen van hun vorige titels. De gestyleerde graphics zijn ook helemaal mijn ding niet.
SkillUp ging er goed doorheen ja,aar ook met allemaal punten waarvan ik denk "zou best wel eens tof kunnen zijn".

Zijn meest serieuze punt - voor mij - is dat de combat gewoon eentonig wordt. Dat kan een spel meer als een verplichting ipv leuk laten voelen later in de game en dat is jammer.

De graphics valt ie om, maar terwijl ik er naar kijk denk ik "niets wat me stoort, ziet er eigenlijk wel tof uit".

En dialogen en story, sommige mensen raken invested in het verhaal (of 'hun' verhaal) en worden er in mee gesleept en vinden het tof.
Voor anderen klikt het niet en dan gaan alle kleine dingen je irriteren.

Denk dat het dus erg persoonlijk is wat je gaat vinden van de game.
Ik heb mijzelf met Andromeda ook erg vermaakt bijvoorbeeld, *shrug*.
Je schrijft er luchtig over, maar het is dé indicator dat de gehele gamingwereld helemaal verrot is. Al wel een tijd eigenlijk. Als je de onbetaalde reviews leest, word er erg slecht gesproken over de game. Kinderlijk makkelijke puzzels, outdated combat, nietszeggende progressie, vijanden die gewoon in waves (bij)spawnen. De DEI word ook uitgebreid genoemd.
Maar DEI wordt tegenwoordig altijd genoemd zodra er ook maar iets op aan te merken is, hoe vergezocht dan ook. Zo was er een tijd terug nog ophef rond een concept art van Lara Croft, waarbij mensen riepen dat ze een man was omdat haar kin breder was dan een mes.

Dat gedram volgt een heel duidelijke fornule. Besluit van tevoren dat iets woke is. Zoek iets dat geen blanke heteroseksuele man is, en als je niets kan vinden verzin je gewoon zelf wat (zie Lara Croft transvestigation). Klaag. Optionele stap 4: als hetgene dat je afkraakt toch goed blijkt te zijn krabbel je terug en zuig je uit je duim waarom het juist antiwoke zou zijn.
Ik ben het met je eens dat er veel onnodige, onzinnig gekrakeel is. Maar er is duidelijk ook genoeg series, film, games en andere media, waar het duidelijk dat ze iets te hard hebben geprobeerd inclusief te zijn ten koste van een goed script.

Ik word al moe van alle hetero emo, teen angst, zooi die ze overal in stoppen, iedereen lijkt rijp voor het gekkenhuis. Als je daar ook nog eens gender identity issues in gaat mengen. Dan is het echt niet meer te kijken. Soms lijkt het wel een soort kwartetten, homo, trans, lebisch, gehandicapt, zwart, aziatisch en dan de combo's nog even. Kunnen ze nou niets anders verzinnen dan de zoveelste relatie aan/uit knipper plot.

Het zou fijn zijn eens een zelfverzekerde batman of flash of spiderman, arrow te zien. Zelfverzekerd betekend niet dat je foutloos bent, maar al die vermoeiende self doubt. bah.
Ja maar richt je dan op het verhaal / het script en ga niet van die steekwoorden als "woke" of "DEI" gebruiken, want dan klink je (of de reviewer) gelijk als iemand die alleen naar media kijkt om te zien of er een niet-hetero-blanke-man in voor komt om zichzelf daar kwaad over te maken.
Dat is nou eenmaal hoe media lijkt te werken tegenwoordig, buzz words e.d. Dat is niet goed, maar je doet er weinig aan op dit moment. Als je aandacht wil, gebruik je worden als Woke. Een redelijk argument komt nergens.

Kijk naar de Amerikaanse verkiezingen, het gaat er om of biden wel niet trump supporters afval heeft genoemd, de sound bite. Het redelijke argument dat Trump, biden supporters landsverraders noemt de laatste jaren verdwijnt volledig naar de achtergrond. De "redelijkheid" heeft volledig verloren daar en hier is die in gevaar.
Ik merk duidelijk dat je Arrowverse hebt gezien. En dat al voor ik zag dat je over superhelden begon. Daar is wat jij omschrijft wel behoorlijk een ding, inderdaad. Al vond Legends of Tomorrow wel geniaal, maar die serie is voor CW ook wel een uitzondering. Maar die probeerde ook niet meer te zijn dan dat het was, het was gewoon verschrikkelijk melig. Arrow was soms erg goed, maar nam soms zijn eigen bullshit ook veel te serieus. En Supergirl heb ik afgezet omdat daar wel erg veel boodschap in werd geforceerd. En ik maak daar zoals je misschien hebt gemerkt niet zo absurd snel een probleem van.
Ik word ook niet gedwongen om het te kijken, dus in zoverre goed, maar dan vind ik het nog steeds jammer. Ik heb niets met populisten, maar ik snap wel waar een gedeelte van hun achterban naar zoekt. Het zijn niet ineens allemaal ...foben.

Ik zie het nieuws uit plekken als israel en alhoewel israel het recht heeft zich te verdedigen, zijn ze dat punt al lang voorbij, om maar niet te spreken over dat hun gedrag de afgelopen decennia niet heeft geholpen het te voorkomen. Maar als je wat daarover zegt ben je al vlug antisemitisch. Zelfs op tweakers nog een hele ruzie over gehad met de moderators. Eentje kwam zelfs met de bijbel om zijn bezwaar te staven....

En in dit onderwerp ben je ook meteen een woke , of en rassist. Er is geen middenweg meer mogelijk blijkbaar. Als je ook maar iets voor of tegen hebt ben je meteen door beide kampen in een hokje geduwd. Totale polarisering.

En dat vind ik een probleem. Deze discussies hier zijn daar weer een goed voorbeeld van.
Je schrijft er luchtig over, maar het is dé indicator dat de gehele gamingwereld helemaal verrot is.
Wellicht zijn AAA(A...)-spellen verrot (microtransacties, gokken, etc.), gecombineerd met de marketing en reviews.

Dat houdt niet in dat "de gehele gamingwereld verrot" is. Er komen voldoende goede, complete en leuke spellen uit die niet enkel erop uit zijn om je portemonnee te legen onder valse voorwendselen met behulp van dergelijke tactieken. Het is alleen zo dat jonge spelers de les "don't believe the pre-hype, don't pre-order, nobody cares about the size of your e-peen" steeds opnieuw moeten leren, want er zullen altijd nieuwe jonge spelers zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 31 oktober 2024 13:53]

idd, stem met je beurs. Als Veilguard niet leuk is, koop het dan niet. En natuurlijk, neem pre-release reviews altijd met een korrel zout want die industrie (= game reviews) is corrupt.
Ik merk dat ik eigenlijk alleen nog maar games speel van kleinere studio’s of games die niet in de mainstream komen. Paar uitzonderingen daargelaten, maar de zogenaamde ‘triple A’ games sla ik steeds vaker over.
Ach kap toch eens met het DEI/woke gejammer. Een diverse party heb je gewoon nodig in een RPG om de karakters memorabel te krijgen, anders krijg je je squad uit de gemiddelde CoD.

Mass Effect 1 had dit al, nooit klachten, tot de remaster opeens “woke” was geworden.

Als het je zo stoort, speel het niet en stop met anderen lastig vallen.
Ik ben echt van de filosofie "doe wat je gelukkig maakt", maar een statement zoals 'woke gejammer' is net zo belachelijk als de statement 'go woke go broke'. Toen 27 jaar geleden Final Fantasy 7 uitkwam hadden ze Barret net zo goed een standaard blanke man kunnen maken, zijn personage zou niet anders zijn of een andere rol vervullen. Er is geen horde fans bij gekomen omdat er opeens een gekleurd personage een supporting-main character was. Maar nu is het alsof dat elk semi-playable het hele spectrum moet aanspreken behalve de heteroseksuele blanke man in een leeftijd tussen 12 en 40 die na school/studie/werktijd gewoon even wil decompressen in een fictieve wereld.

En daar gaat het mis. DEI groepen zoals Sweet Baby Inc. forceren hun visie op gelijkheid, homo- en transbeweging, feminisme, socialisme, communisme en zelfs, raar maar waar, kapitalisme door op alle vormen van media. Terwijl uit heel veel rapporten blijkt dat de doelgroepen die zij willen vertegenwoordigen in de media de zij beïnvloeden deze niet consumeren. Als de transbeweging zulke grote gamers waren dan was Concord en Dustborn geen flop geweest. De transvrouwen en -mannen die ik ken spelen gewoon nog precies dezelfde games als voor hun transitie. Ze zijn niet opeens andere mensen met andere interesses geworden.

Het zou mij echt aan mijn reet roesten als ik volgende week een game koop, en een personage is openlijk homoseksueel geschreven. Maar doe het dan goed! Ga niet forceren, ga niet elk personage een side-shave geven met gekleurde highlights en een dik achtergrond verhaal waarom ze gay/bi/trans zijn dat helemaal niets bijdraagt aan de basis verhaallijn van een game. En dan is het natuurlijk ook nog wel de vraag of het moet, en of het bijdraagt. Is het echt van belang dat in een game zoals Call of Duty er een (speelbaar) personage is die homoseksueel is? Moet in een "open-world" RPG zoals Dragon Age, waar keuzes van belang zijn voor progressie, je wel aan je handje gehouden moeten worden om de juiste boodschap door te krijgen?

Als DEI groepen als doel hebben games vriendelijker en toegankelijker te maken alle groepen in de wereldbevolking dan moeten ze eerst stoppen met het toevoegen van die dikke saus over gevestigde games. Een game zoals Dragon Age gebruiken als "tool" voor een boodschap die niet aansluit bij de fanbase is funest voor de franchise, en indirect funest voor de gehele game industrie. Want dat betekent dat geen enkele developer en publisher meer kan vertrouwen op het voormalige succes van hun IPs.

[Reactie gewijzigd door Genosha op 31 oktober 2024 12:00]

DEI groepen zoals Sweet Baby Inc. forceren hun visie op gelijkheid, homo- en transbeweging, feminisme, socialisme, communisme en zelfs, raar maar waar, kapitalisme door op alle vormen van media. Terwijl uit heel veel rapporten blijkt dat de doelgroepen die zij willen vertegenwoordigen in de media de zij beïnvloeden deze niet consumeren.
Groepen als SBI forceren helemaal niks. Het zijn consultancy bureaus. Die worden gevraagt door developers. Want de developers willen juist meer doelgroepen aanspreken, want dat levert winst op. Dat is waarom 'DEI' groepen betrokken worden bij game development, omdat bedrijven meer geld willen verdienen, niet omdat er een geheime agenda is.
Het is allemaal niet perse zo lief en leuk met dat DEI gebeuren.
https://x.com/GamesNosh/status/1764802262017183761

[Reactie gewijzigd door Mutatie op 1 november 2024 04:05]

Als de transbeweging zulke grote gamers waren dan was Concord en Dustborn geen flop geweest. De transvrouwen en -mannen die ik ken spelen gewoon nog precies dezelfde games als voor hun transitie. Ze zijn niet opeens andere mensen met andere interesses geworden.
Dat zeg ik. De mensen die ze willen aanspreken, en tot gamen willen overtuigen die gamen niet.
"Dat is waarom 'DEI' groepen betrokken worden bij game development, omdat bedrijven meer geld willen verdienen, niet omdat er een geheime agenda is."
Hey, iemand die niet direct een slachtoffer rol inneemt
Je snapt ook wel dat er druk wordt gezet om 'politiek correct' te zijn. Door dit soort druk zie je ook dingen als 'green washing' bij bedrijven. Commercieel gezien puur vanuit een doelgroep optiek zou dit het niet waard zijn.

[Reactie gewijzigd door SCIxX op 1 november 2024 21:48]

Ik vraagt me oprecht af of dit bedrijf echt meer geld verdient door er extra veel politiek correcte saus overheen te gieten. De mensen die dat belangrijk vinden zijn maar een extreem kleine groep, en tegelijk is er een groep die er juist heel erg tegen is. Dus ik betwijfel dat ten zeerste. Ik denk dat het meer een soort cultuur is die heerst in bepaalde zeer beperkte kringen in Amerika?
Iets met kop en spijker
Als de karakters in een (voorheen donkere) fantasie game moeten melden dat ze non binair zijn of trans is wel erg veel identiteitspolitiek en immersie brekend. Behalve voor dezelfde playerbase die Dustborn en Concord spelen. Op steam charts wel een hele dikke 500. Je weet wel, die figuren die op Twitter tegen Hogwarts Legacy waren.

We zullen zien wat het eindresultaat is van deze “comeback” ik voorspel niet veel soeps.
Maar dan waren vroeger films ook zo erg. Want daar moesten 2 mensen ook ineens zoenen of veder terwijl ze achterna gezeten worden door een monster of psychopaat. Maar daar horde je dan weer niemand over...

Terwijl de meeste mensen niet aan zoenen etc denken.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 31 oktober 2024 09:54]

Er zit een hele lecture in over het per ongeluk “miss genderen” en daarna boete doening. Het ligt er zo dik op dat het tenenkrommend is. echt triest tegenwoordig met dit soort zaken.
Snap niet waarom je zo veel minnen krijgt, maar dit tenenkrommend vinden omdat het totaal niets aan de game toevoegt is blijkbaar een ongewenste mening. Dus je telt niet mee als je dit durft te vocaliseren...

Ik stoor me dus ook aan deze stroopdik gender/pronoun/rebel "you don't get to tell me what to do" attitude verheerlijking. Waarom mag ik daar geen afkeer van hebben? Als je dat allemaal wil doen, geweldig, geniet van de vrijheid die je gelukkig hebt. Ik hoef het niet leuk te vinden en ik vind het zonde dat de games je er bij alles aan herinneren. Haalt voor mij de immersie weg en transporteert 21e eeuw "problematiek" naar fantasy... heel jammer

[Reactie gewijzigd door Jasper1911 op 31 oktober 2024 10:35]

Haalt voor mij de immersie weg en transporteert 21e eeuw "problematiek" naar fantasy... heel jammer
Maar fantasy (en sci-fi) is altijd al een lens geweest waardoor schrijvers kijken naar problematiek uit de echte wereld? Lord Of The Rings, een aanklacht tegen de industrialisatie van de mid-20ste eeuw. Terry Pratchett's Discworld boeken, persiflages en kritiek op... eigenlijk vanalles. Niet dat alle schrijvers dat even hard doen, of dat de problematiek die ze aankaarten even hedendaag is (uit whatever tijd ze komen), maar het is toch vrij normaal. Waarom kon dat allemaal vroeger wel, maar is het nu opeens een probleem?
Ik denk dat het gaat om de manier waarop, en of het goed in de wereld van het verhaal past. Het moet een beetje een universele kwestie zijn. Maar het gedoe over voornaamwoorden is typisch iets waar een heel kleine groep mensen in begin-21ste-eeuwse steden in Amerika zich mee bezig houdt, en dat wordt dan letterlijk precies hetzelfde als ze het op het huidige Internet doen nagespeeld in het spel.

Als ze het nou universeler hadden gemaakt, iets over het niet accepteren van mensen die anders zijn of zo, dan was het helemaal prima geweest en was niemand erover gevallen.

Het is gewoon niet realistisch dat zoiets wat echt alleen nu speelt, en wat over een paar decennia heel anders zal zijn (ofwel het wordt volledig geaccepteerd en is helemaal geen kwestie meer, ofwel het waait over en niemand doet het meer) – dat zoiets in een totaal andere wereld en tijd op precies dezelfde manier ook zou spelen.

Het zou net zoiets zijn alsof ze in Call of Duty een hoogoplopende discussie zouden hebben over de heilige drie-eenheid, of dat nou drie vormen van God zijn of toch één vorm van God maar met drie verschillende eigenschappen (over dit soort kwesties werden oorlogen gevoerd in de vroege Middeleeuwen).

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 2 november 2024 02:02]

Dat is toch enkel maar als je daar gevoelig voor bent hoor… ik zie dezelfde personages en dialogen en bij mij blijft dat helemaal niet plakken.
Dit is precies wat je in een fantasy spel wilt zien als je na een dag hard werken ff wilt ontsnappen aan de waan van de dag: https://x.com/Pirat_Nation/status/1851734477443338739
Maar dat heeft weinig met woke/DEI te maken, maar gewoon slecht schrijfwerk.
Dat heeft dus juist alles met woke/DEI te maken. Het probleem met de huidige DEI-hype is dat alles moet wijken voor de boodschap. Er wordt meer gefocust op het "deugen" en het plezieren van "het moderne publiek" dan op de kwaliteit van het verhaal of het schrijfwerk.
Als bij een zogenaamde AAA titel als Dragon Age Veilguard dit soort scenes met "gewoon slecht schrijfwerk" (zoals je zelf al zegt) door de kwaliteitscontrole komen dan heb ik weinig vertrouwen in de rest van het spel. Jammer dat dit niet wordt benoemd in de review.

Ik heb alle Dragon Age games gespeeld tot nu toe maar deze laat ik aan me voorbij gaan.
.

[Reactie gewijzigd door zath op 31 oktober 2024 11:08]

Ik weet niet welke cutscene jij kijkt, maar het heeft alles met DEI te maken. Het zit gewoon zo hard in je gezicht
Het is niet dat er DEI of woke in voor komt, dit komt in zo veel games voor .. als je de videos over de game hebt gezien is het issue dat er constant de aandacht op gevestigd word.
Het maakt NIEMAND wat uit als er een non-binair character in een game is, maar als alle keuze opties er mee te maken hebben .. als de questlijn specifiek erop gericht is ... als er specifiek meldingen worden gemaakt om je te vertellen hoeveel het accepteren van non-binair invloed heeft op de game etc. etc.
verbaast het je dan echt dat mensen het dan niet de strot uit beginnen te hangen.

En het is niet om speciaal te zijn.. het zou hetzelfde zijn als een game met blanke personages de opties zou geven om te zeggen hoe leuk ze het vinden om blank te zijn en elke keer dat je een keuze maakt krijg je popups "goed dat je accepteerd dat je blank bent, +1 crit" .. iedereen zou net zo goed er zoek van zijn.

Er is een grens waarbij het obnoxious word en elke keer dat een game die grens over gaat sluiten ze binnen een paar dagen of hebben ze een 100 spelers max.
Het gaat hem over de manier waarop. Het wordt los door je strot geduwd.
Om je oren geslagen worden met genderbevestigende chirurgie in een fantasy wereld met magie is dodelijk voor de immersie imho. Dat hadden ze op een veel creatievere wijze kunnen aanpakken.

Kijk maar even naar Baldurs Gate III. DEI is daar ook overduidelijk aanwezig, maar zelden of nooit storend voor degene die er geen boodschap aan hebben.
En deze game heeft dus geen diverse party. Je kan niet eens onaardig doen tegen je party members. Fake ass rpg
Waar het in zit is het volgende:
Waar het voorheen een natuurlijke manier was. Moet het nu. Alsof er een diversiteitsagenda achter zit.

Persoonlijk heb ik een probleem met games die iets extra's willen vertellen dan alleen de game zelf.
Alsof er een diversiteitsagenda achter zit.
Je zegt het alsof het per definitie iets slechts is. Die diversiteitsagenda was en is hard nodig gezien waar we vandaan komen. Dat het daardoor soms wat geforceerd aanvoelt kan waar zijn, maar dat is dan maar zo. Overleef je wel hoor.
Ja het is hard nodig dat nog non binary mensen zich kunnen herkennen in een fantasy game? Waarom is dit 'hard nodig'??
Waarom horen de opties volgens u niet thuis in een game? Het is een optie, wil je het niet, dan kies je het niet.

Zelf ben ik trans en het is bij heel veel games zo geweest dat je vroeger kon kiezen tussen een man, man of voor de afwisseling een man. Er waren hier zeker uitzonderingen op, maar dat was het toen, uitzonderingen.

Toen het normaal werd om bij nagenoeg elk spel een vrouwelijk personage te kiezen, was dat voor mij heel fijn. Zelfs voor ik uit de kast was was dat een fijne manier om het te uiten.

Waarom zouden mensen die non binair of whatever zijn niet zelf kunnen kiezen wat ze zelf spelen? Zeker in een fantasy RPG. Als iets draait om spelen als wie je wilt zijn en hoe je wilt zijn, dan is het een RPG.
Omdat je niet eens de keuze hebt om een chick met dikke tieten te maken, maar wel een trans.

Het is letterlijk van het padje af, in één richting.

Er wordt namelijk helemaal geen keuzes geboden, sterker nog, je wordt in een hokje gedreven.
Als je ingame trans wordt krijg je ook nog eens extra dialoog opties.

Het is een farce. 95% van de gamers die gewoon hetero zijn zitten hier gewoonweg niet op te wachten.

Ik speel een game om te verdwijnen in een fantasie wereld. Of ik dan met een homo speel, of met een lesbienne maakt me niet uit. Een donker of blank personage.

Wat ik wel vervelend vindt is dat er iets wordt gemaakt wat A enorm slecht geschreven is, er wordt in de game continue tegen je gepraat alsof je een kind van 12 bent.

Het is gewoon rotzooi.

Maakt het de game nou echt beter omdat je nu als trans kan spelen? Volgens mij namelijk niet.

Het is belangrijk dat een spel goed geschreven is, de dialogen sterk zijn, en niet van niveau Disney+. Daarom is Baldurs Gate 3 ook zo'n geweldig spel, en hoor je hier niet veel mensen klagen over het feit dat er ook een homo in zit bij wijze van.

[Reactie gewijzigd door James Pond op 31 oktober 2024 14:02]

"Omdat je niet eens de keuze hebt om een chick met dikke tieten te maken, maar wel een trans."
Dus een keuze, dus dan kies je er niet voor?

"Er wordt namelijk helemaal geen keuzes geboden, sterker nog, je wordt in een hokje gedreven.
Als je ingame trans wordt krijg je ook nog eens extra dialoog opties."
Is dat niet standaard binnen een RPG? Ander geslacht/soort of whatever heeft altijd wat unieke dingen?

"Ik speel een game om te verdwijnen in een fantasie wereld. Of ik dan met een homo speel, of met een lesbienne maakt me niet uit. Een donker of blank personage."
Dit is letterlijk waar je hier over aan het klagen bent...

"Het is een farce. 95% van de gamers die gewoon hetero zijn zitten hier gewoonweg niet op te wachten."
Nogmaals, een het is een keuze, welke jij kunt ontwijken. Maar de rest moet dus maar wijken zodat jij een optie welke jij als confronterend ervaart niet hoeft te zien? Wees blij dat je niet LGBT bent, want als die confrontatie je al te veel is, dan zou je de realiteit van LGBT zijn eens moeten ervaren.

"Maakt het de game nou echt beter omdat je nu als trans kan spelen? Volgens mij namelijk niet."
Voor jou misschien niet, en ik zou gewoon voor een cis vrouw gaan want in fantasy heb ik liever niet de trans herinnering er bij. Echter, nogmaals, een keuze welke je 100% kunt ontwijken.

"Het is belangrijk dat een spel goed geschreven is, de dialogen sterk zijn, en niet van niveau Disney+."
Ik heb het spel nog niet gespeel, maar dit is je eerste inhoudelijke argument tegen de game.
Nee waar ik over klaag is dat het geforceerd wordt. Dialogen met een non binary character dat ik haar/hem niet moet misgenderen. Flikker toch op. Dat is Amerikaanse onzin waar ik niet aan meedoe.

Tevens speelde ik altijd graag als een vrouw in RPG's. Dat is een keuze.

Maar stel je bent een vrouw die zichzelf wil namaken. Sommige vrouwen hebben een cup groter dan A, en dan kan je dus niet jezelf namaken.

Nee maar je kan wel een trans maken met top surgury scars. Komop man. Waar zijn we in godsnaam mee bezig.
"Nee waar ik over klaag is dat het geforceerd wordt. Dialogen met een non binary character dat ik haar/hem niet moet misgenderen. Flikker toch op. Dat is Amerikaanse onzin waar ik niet aan meedoe."
Hoe kom je bij deze dialoog? En fyi non binair is niet man en niet vrouw, dus hem en haar zouden dan fout zijn. Voor iemand die klaagt hoe veel je er over hoort, lijk je er heel weinig over gehoord te hebben.

"Tevens speelde ik altijd graag als een vrouw in RPG's. Dat is een keuze."
Dat kan toch nogsteeds?

"Maar stel je bent een vrouw die zichzelf wil namaken. Sommige vrouwen hebben een cup groter dan A, en dan kan je dus niet jezelf namaken."
Eens dat enige aanpassing daar wel wenselijk zou zijn, kan soms een limitatie van de character models zijn.

"Nee maar je kan wel een trans maken met top surgury scars. Komop man. Waar zijn we in godsnaam mee bezig."
Zolang het geen reliëf toevoegt op het character model is dit een 0 effort toevoeging voor een game. En ook een welke je zeer eenvoudig kunt vermijden.
"Hoe kom je bij deze dialoog?"

Taash non-binary
YouTube: Taash Says She's Non Binary | Dragon Age The Veilguard

Pushups for misgendering
YouTube: Isabela Does Push Ups For Using Wrong Pronouns | Dragon Age The Veil...

Iemand heeft besloten dat deze 2 scenes er zeker in moesten. I rest my case!!
Wel leuk voor de LGBTQ+. Toch al 84K spelers volgens steamDB, congrats.

Ik sla deze over want het is een principe kwestie.
En er is nog genoeg te spelen. Sonic X Shadow Generations.
Ook net Like A Dragon infinite wealth en Ishin besteld. Ik ga lekker de Yakuza serie spelen vanaf het begin. _/-\o_
Dit is letterlijk waar je hier over aan het klagen bent...
Maakt het de game nou echt beter omdat je nu als trans kan spelen?
Volgens mij ga je een beetje voorbij aan wat mensen hier vervelend aan vinden

Boeiend of je nou als man, vrouw of whatever speelt... maar wanneer bijvoorbeeld een qunari mij gaat vertellen dat hij trans is... kom op man... dat is zo overduidelijk geforceerd dat het imo meteen een afknapper is

Dit soort onderwerpen horen wat mij betreft niet in games thuis.. laat het lekker over de game gaan.. laat die meningen en politieke zaken er aub uit... Heeft alleen maar een negatief effect

[Reactie gewijzigd door Sinester op 31 oktober 2024 15:36]

Lees dit topic eens door, dan heb je gelijk je antwoord.
Het is 'hard nodig' omdat trans mensen van verschillende types nog altijd veel discriminatie ervaren en vaak onzichtbaar zijn in de popcultuur, ofwel worden ze karikaturaal afgebeeld. Als je jezelf kan herkennen in popcultuur 'teksten' (in de brede zin van het woord) dan wil dat zeggen dat ook anderen je kunnen zien. En als de manier waarop je wordt afgebeeld vrij waarheidsgetrouw is dan wil dat ook zeggen dat anderen je, hopelijk, beter gaan begrijpen. Op die manier wordt je aanwezigheid in de maatschappij stukje bij beetje genormaliseerd. En met normalisatie komt, hopelijk, een vermindering in discriminatie en uitsluiting. En da's wel zo fijn in je dagelijks leven.
Die 5% met een mentale kronkel in hun hersens hoeven wij verder geen last van te hebben toch?

Het is gewoon een dysforie dus ja het is een hersenkronkel.
Ik gun iedereen geluk in het leven, ongeacht de oriëntatie/geaardheid.

Ik vermoed echter dat deze vorm van promotie enkel een negatief effect zal hebben op deze topic. Ik wil niets liever dat al deze topics inderdaad "normaal" zijn en niet eens nodig zijn om geadresseerd te worden. Wat in DA Veilguard gebeurd is het tegenovergestelde van normalisatie. Het wordt zo heftig in de spotlight gezet en beperkt jou als speler in de keuzes die je hebt om ermee om te gaan.
Nee dat is niet nodig. Als ik het niet wil, wil ik het niet.
Maar ik mag net zo'n agenda hebben of uit willen voeren die er recht tegenover staat.
Ik denk dat beide waar is. De "rechtse" kant jammert veel en makkelijk. Echter het is duidelijk dat er genoeg geproduceerd is de laatste jaren waar karakters in zaten die er alleen zitten om een bepaalde minderheid tevreden te maken. Ik heb totaal geen moeite met dat in Mass effect je als man of vrouw kan spelen en relaties met mannen en vrouwen kon aanknopen. Het zat niet in de weg. Maar dat kan helaas niet van alles worden gezegd.

En wat betekend trans in de context van een videogame nou eigenlijk? in de meeste games loop je (zonder mods) niet naakt rond. En in elke game met character building kan je, je karakter zo ongeveer alle kanten op schuiven. Het enige verschil tussen man en vrouw is dat het vrouwelijke karakter wellicht wat meer "rondingen" heeft aan de voorkant... In een script komt het alleen naar buiten als je het express naar buiten brengt om punten te scoren en dat is gewoon waar veel mensen terecht over vallen. Ik ken in ieder geval geen transpersonen die de hele dag rondgaan om iedereen te vertellen wat ze eerst waren.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 31 oktober 2024 11:48]

Grote verschil is dat je de keuze had dat te doen, voel jij je zo dat je die keuze wil maken, dan kon dat. Wilde je dat niet dan niet. Nu MOET je hierin keuzes maken of meegaan in het verhaal wat dat betreft. het is hardcoded in de game zonder optie dit aan of uit te zetten, de keuze van veel gamers is dan het spel helemaal niet meer te spelen en dat zie je nu steeds meer en meer.
Baldurs gate heeft het wel goed gedaan en je ziet dat die game het prima doet. Mass effect was prima, Dragon age 1 en 2 was prima daarin.
Vast nog wel meer rpg games die opties op dat gebied hadden maar niet verplichten dat te doen die het goed doen.
Sorry, maar dit is gewoon kul. Baldurs gate is miscchien wel het slechtse voorbeeld wat je aan kan houden. Het spel zit vol met dingen die bestempeld worden als "woke" waar je eigenlijk niet omheen kan. Maar het spel is ook heel goed. Dus de groep gewoonlijk "go woke go broke" roept heeft geen poot om op te staan bij Baldurs gate.

En wat voor een argument is dit nou eigenlijk "spellen zouden je niet moeten dwingen om met minderheden om te gaan". Dit is alsof je klaagt dat Gerald bevriend moet zijn met een dwerg in the witcher. Het spel dwingt me om te accepteren dat mensen korter dan 1,60 ook rechten verdienen
Dat je de situatie in the witcher aankaart vind ik een hele goede. Juist omdat die game het op de juiste manier aanpakt. Het is in het verhaal verweven dat de verschillende rassen elkaar niet zo liggen, met de achterliggende lore en quests etc die dit allemaal onderbouwen. MAAAR het beste van the witcher hoe zij racisme hebben verwerkt in de game is dat het allemaal niet zwart wit is, maar grijs gebied, dat keuzes van een individu invloed hebben op hoe men diegene zien en als persoon ervaren. Dat kan positief zijn dat kan negatief zijn.
Dit doen ze echter niet door real life zaken te 'pushen' maar door het in de wereld van de game aan te geven. Overigens was dit ook in dragon age 1 en 2 heel goed gedaan, waarvoor men die game ook hoog in het vaandel houdt, in ieder geval onder andere daar voor.
Daar zit wel een belangrijk verschil in.
Het is volgens mij voornamelijk het weer spiegelen van de echte wereld in een fantasy wereld.

Zijn onze norme en waarde, samenstelling van onze samenleving, logisch in een dergelijke fantasy wereld.

Je geeft de Witcher als voorbeeld, dat is een game wat als sub thema rascime heeft. Het is enorm goed verwerkt in de wereld die getekend wordt en daardoor geloofwaardig en te accepteren.

Persoonlijk wil ik niet concepten uit onze samenleving terug zien in een fantasy genre. Een wereld ontwikkeld zich nou eenmaal anders en om het steeds terug te zien in diverse verhalen is niet logisch en breekt de immersie voor mij.
Misschien dat ik d&d met de queers teveel gewend ben, maar fantasy vind ik juist een genre waarin inclusiviteit zonder de vooroordelen van de echte wereld goed kan werken. Vuurballen schieten uit je handen, ja super logisch, maar non-binair zijn nee. Dat is te onlogisch
Gaan we wel heel off-topic maar :

Het non binair noemen is onlogisch, het woordje binair is niet iets wat volgens de lore een burger in D&D niet zou begrijpen of snappen. Is het dan exclusief aan adventurers weggelegd om zich zo te voelen? Brengt al ontzettend veel vragen met zich mee omdat je onze begrippen in een andere wereld stopt.

Dus om weer de Witcher er bij te pakken, die heeft hedendaagse problematiek (op het moment dat het boek werd geschreven) ontzettend goed vertaald naar hoe het zou zijn in een fantasy wereld. Waar Demi humans ontzettend vaak nadelig behandeld worden omdat ze anders zijn dan mensen en dat is aardig kleurrijk te zien in de games. En jij als Geralt bent zelf ook een buitenbeen en hebt veel Demi human vrienden waar jij het voor opneemt.

Dus als dit soort thema's logisch vertaald worden naar een wereld is de acceptatie naar mijn inzicht veel groter. Kijk bijvoorbeeld naar Cyberpunk 2077, daar is het allemaal een optie en niemand die er overklaagd, men vond het zelf grappig en leuk.
binary (adj.)
"dual, twofold, double," mid-15c., from Late Latin binarius "consisting of two," from bini "twofold, two apiece, two-by-two" (used especially of matched things), from bis "double" (from PIE root *dwo- "two"). Binary code in computer terminology was in use by 1952, though the idea itself is ancient.
Nu MOET je hierin keuzes maken of meegaan in het verhaal wat dat betreft. het is hardcoded in de game zonder optie dit aan of uit te zetten, de keuze van veel gamers is dan het spel helemaal niet meer te spelen en dat zie je nu steeds meer en meer.
Zouden die spellen wel gekocht zijn zonder, of zouden die spellen gewoon alsnog niet gekocht zijn vanwege een andere reden (verkeerde genre, spel was sowieso al brak, etc.)?

Een goed spel dat inclusiviteit heeft wordt goed verkocht omdat het een goed spel betreft. BG3 is een al genoemd voorbeeld.

Een slecht spel dat inclusiviteit heeft wordt slecht verkocht omdat het een slecht spel betreft. Zonder inclusiviteit zou het niet een beter spel zijn.
De "rechtse" kant jammert veel en makkelijk.
Aan de andere kant zit de "linkse" kant vaak te jammeren over het feit dat "rechts" zit te jammeren (kritiek geven). Wat je veel ziet is dat als er kritiek is op een game die "links"-leunend is allemaal weggefuift wordt.

Waarom mag de "rechtse kant" geen kritiek hebben over een game als de game erg "links" is?
YouTube: Sweet Baby Inc is COOKED..
"All Tarantino works should get critiqued out of existence" ~ Sweet Baby Inc

Even terzijde: Ik vind dat het spel een flop is en dat de focus veels te diep ligt op trans-activisme, waardoor echte persoonlijkheid een beetje achter is gelaten. Maar dat krijg je als alle talentvolle schrijvers weggaan en vervangen worden door activisten die echt de meest krankzinnige dingen zeggen op X en waar hypersexualiteit voorop staat.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 31 oktober 2024 12:53]

Ik reageer op een reactie waar men iets stelt over de rechtse kant.

Maar voor de duidelijkheid: ik denk dat er aan de linkse en rechtse kant heel luide minderheden zitten en omdat het luid is word er aandacht aan gegeven. En de hoofdmoot in hete midden zit met het gedoe.

Maar links of rechtse luidheid, overdreven of niet, er is of was (koste disney te veel sales) wel degelijk een trend in media om exclusiviteit te forceren. En zoals ik al aangeef. Wat betekend trans e.d. in een game? Een karakter ziet er mannelijk of vrouwelijk uit, wat een karakter "eerst" was, als je dat al kan zeggen van een fictief karakter boeit voor de verhaallijn vaak niets, dus wat doet het dan in een game of movie? Als er een mannelijke rol word ingevuld door iemand die eerst vrouw was of andersom, prima toch, maar waarom moet dat vermeld worden? Het valt of vanzelf op, of niet. In een actiefilm hoef ik niet te weten wat ze het liefst in bed willen zien. Het is niet relevant.
Je personage aanpassen naar een man of vrouw kan al 40 jaar lang
Correct, maar nu komt er ineens een backgroundstory bij dat je vrouw eerst een man was.... Of dat de (mannelijke) barbarian die zich wil aansluiten bij je party ineens een pagina lang segment heeft over zijn geslachtsverandering. Waar is dat voor nodig? Het draagt niets bij aan de game.
Waar is dat voor nodig? Het draagt niets bij aan de game.
Omgekeerd; wat is er dan erg aan? Wat doet het af aan de game? Waarom zouden bepaalde minderheden niet zichtbaar mogen zijn in pop-cultuur?

En om je vraag te beantwoorden; variety is the spice of life misschien? Als het alleen een paragraaf aan backstory is doet het niet zoveel, dan noemt men dat token representation en doet het weinig, maar goed als er een hele companion questline om gaat is het wel eens weer iets anders dan de duizendste keer "Ik wil mijn dode vader wreken" of iets in die richting. Verfrissend. En ja dan zou ik zeggen dat het iets bijdraagt aan de game.
Iedereen mag zichzelf zijn. Graag zelfs, ben wie je bent.

Maar dat mes snijdt aan 2 kanten. Er zijn genoeg mensen die zichzelf helemaal niet kunnen identificeren met datgene wat nu als mainstream wordt gepresenteerd.

En die mensen mogen er ook zijn. Toch? "Chances are" dat dit er meer zijn dan dat je denkt, zeker gezien de enorme politieke ruk naar rechts.

Maak het een keuze. Dring het niet op.
Omgekeerd; wat is er dan erg aan? Wat doet het af aan de game? Waarom zouden bepaalde minderheden niet zichtbaar mogen zijn in pop-cultuur?
Ik beweer niet dat ze niet zichtbaar mogen zijn. Maar je keert de vraag niet om, je verdraaid hem. Om terug te vallen op mijn vraag/voorbeeld. Hoe onderscheid je een trans karakter anders door "in zijn broek" te kijken? Waarom moet de seksuele geschiedenis in een racegame e.d. voorkomen? Laat mensen dat lekker in hun eigen hoofd invullen. Het karakter ziet er uit zoals het eruit ziet, niets meer of minder is nodig. En blijkbaar moet ook elke lbght.... enz karakter gediscrimineerd en onderdrukt of ongelukkig zijn. Blijkbaar denken game/film/tv makers dat er geen vrolijke goed aangepaste mensen in die groep zitten. En dat ze allemaal continue aan anderen moeten vertellen wat ze eerst waren. Wat boeit dat mij nou wat ze eerst waren. Niet belangrijk. Er zijn belangrijkere dingen om mensen op te beoordelen.

Iemand anders gaf een voorbeeld uit de oude nethack game waar geslachtverandering blijkbaar mogelijk was als een soort powerup. Maar dat had nut om dingen te kunnen doen die voorbehouden waren aan vrouwelijke karakters. Dat voorbeeld is niet uniek. Meer games hadden dat.

Ik vind het niet erg als er een plot is waar een man vraagt om te helpen zijn mannelijke partner te vinden. In de serie lucifer heeft lucifer als duivel net zo veel mannelijke als vrouwelijke sekspartners. een miniem onderdeel van het plot dat niets in de weg zit en past bij het karakter.

Maar net als met alles zijn er meer gradatie in dit dan zwart en wit. Voor elke plek waar het goed gaat is er de dubbele hoeveelheid zooi waar het niets toevoegt anders dan drama om drama. De groep waar we het over hebben is bij elkaar misschien 10% van de maatschappij, 10% van de schermtijd lijkt mij dan voldoende.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 31 oktober 2024 17:13]

Wat je zegt heeft misschien meer raakvlakken met progressieve standpunten dan je denkt. Dit bijvoorbeeld
En blijkbaar moet ook elke lbght.... enz karakter gediscrimineerd en onderdrukt of ongelukkig zijn. Blijkbaar denken game/film/tv makers dat er geen vrolijke goed aangepaste mensen in die groep zitten.
is voor veel queer mensen een doorn in het oog. Er is een hele trope naar vernoemd; 'bury your gays'. Dus ja inderdaad, da's echt dikke schijt.

Maar goed, verder; dat vertellen dat je X of Y bent is eigenlijk niets meer dan een "Hallo, ik ben er. Ik ben zo en ik besta en ben aanwezig." Dat lijkt mogelijks wat overbodig of frivool, maar we hebben het hier over een doelgroep die god weet hoe lang in de kast moesten blijven. Die geen publieke ruimte mochten innemen. Dat willen ze nu wat opeisen, ze willen als het ware dezelfde aanwezigheidsrecht die ieder ander geniet.

Qua zichtbaarheid spreek je natuurlijk alleen over het fysiek uiterlijk. Dat hoef je inderdaad aan niets anders te zien dan wat in hun broek zit (en zelfs dat is het soms goed kijken, de chirurgie staat ver). Maar er is meer dan dat. Je kan een trans karakter onderscheiden door hun levensloop. Wat ze hebben meegemaakt en wat voor invloed dat heeft op hoe ze nu in het leven staan en hun relatie naar hun naasten en bredere omgeving. En dat kan dan weer invloed hebben op het fictiewerk in kwestie, of dat nou een film of game of whatever is.

Dat tonen is eigenlijk ook om het proberen begrijpelijk te maken hoe het is om trans te zijn. Trans mensen kunnen namelijk nog helaas vaak rekenen om veel onbegrip en hebben te maken met genoeg mythes en vooroordelen. Jezelf expliciet naar voren schuiven als trans, en tonen hoe het is om trans te zijn en wat er bij komt kijken, helpt hopelijk om die mythes en vooroordelen te verminderen en om jezelf als persoon eigenlijk te normaliseren. Dat de levensweg die je aflegde niet slecht of vies is.
Waarom moeten we het begrijpelijk maken? Dat klinkt verdomd veel alles iemand een voorkeur opdringen. Ik durf wel te zeggen dat ik van alle groepen seksuele voorkeuren wel het meeste moeite heb met transseksuelen. Niet omdat ze vies zijn of zo. Absoluut niet. En ze zijn ook niet slecht. Het zijn gewoon mensen. En ze mogen er gewoon zijn. De waarde van een mens zit niet in de verpakking.

Maar, er is jaren gevochten voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Een man kan alles doen wat een vrouw kan doen en andersom. Dat is inclusief dat een man van een man kan houden en een vrouw van een vrouw. Dat gegeven, kan er geen enkele reden zijn om je gezonde lichaam te slopen en te vervangen door een oppervlakkige, niet functionele kopie. (Zover ik weet kunnen ze nog geen functionele ballen of baarmoeders plaatsen). Je word nooit echt van een ander geslacht. Het blijft met huidige medische techniek, oppervlakte werk. Trans mensen zijn in zeker zin de ultieme manier om te zeggen dat mannen en vrouwen niet gelijk zijn en het alleen maar om uiterlijke kenmerken draait. Je kan stellen dat zij zich niet geaccepteerd voelen als een man zich als een vrouw gedraagd of andersom, maar dat is een sociaal, cultureel probleem, dat zou geen operaties moeten noodzaken.

Voorkeuren zijn voorkeuren, gay lesbisch, furry, etc maar geen van die groepen verbouwd zich. Ik lees dat het niet hetzelfde is, maar wat mij betreft is trans een vorm van Body dismorphia. Of het nou om een "verkeerd been" gaat of een "verkeerd" geslacht orgaan. Echter wat ik lees, noemen ze het bij trans mensen gender dysphoria. Maar als ik de omschrijving van beide lees zijn die bijna 1 op 1 en sommige artikelen noemen dan ook dat beide in dezelfde personen kunnen optreden, maar dat meer onderzoek nodig is. Het is ook opvallend dat beide groepen geholpen kunnen worden met een operatie. En in beide gevallen is die oppervlakkig. Het enige verschil is dat bij gender dysphoria, de mensen na de operatie niet de behoefte hebben verder te sleutelen.

Dus als een trans persoon gelukkig word van een operatie, ga ik dat bij een volwassen persoon niet in de weg staan. Ik ga ze ook niet uit de weg, ze krijgen gewoon een hand van mij, maar ik heb wel moeite het te zien als een legitieme seksuele voorkeur. De voorkeur is hetero, homo, lesbienne, niks, furry etc. Je lichaam verbouwen is geen voorkeur, het is een defect in het zelfbeeld en ik heb zware twijfels over dat normaliseren als een voorkeur. Dat is inclusief in media.

De weinige trans mensen die werkelijk bereid zijn om het hier over te hebben, want begrip eist communicatie, hebben mij niet van iets anders kunnen overtuigen. Ik heb begrip voor hun keuzes, maar niet voor de noemer waaronder ze die brengen.

Straks moeten we de hele dsm5 in alle media karakters gaan verwerken om begrip er voor te hebben. Niet alle dingen die kunnen bestaan en mogen bestaan, kunnen normaal zijn, of moeten maar normaal gevonden worden, of normaal gemaakt. En ook niet normale zaken hebben een plaats in deze wereld, word anders maar saai, maar dat maakt ze niet normaal.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 1 november 2024 01:17]

Ik snap dat je wellicht niet helemaal ingelezen bent in, toegegeven, het complexe onderwerp dat het is, met een heleboel politieke lading (voornamelijk door rechts aangejaagd). Maar onderstaande zou één en ander moeten bewijzen, over het feit dat er daadwerkelijk een neuro-biologisch verschil zit, in mensen die voelen dat ze niet in het juiste lichaam geboren zijn, hetgeen jouw bovenstaande verhaal in principe onderuit haalt:

YouTube: Neuro-biology of trans-sexuality : Prof. Robert Sapolsky
Correct, maar nu
Nu? In Nethack zit sinds versie 3.0.0 (uitgekomen in juli 1989) de amulet of change. Die kan zeker wat bijdragen aan het spel. Dat is slechts een enkel voorbeeld dat bij mij opkwam. Er zijn er veel meer, met name in de achtergrondverhalen van personages.

"Nu" is iets van alle tijden. Het wordt echter tegenwoordig hier en daar gebruikt als excuus voor brak schrijfwerk aan de ene kant (ontwikkelaars en uitgevers), en als ragebait door de andere kant (spelers met een specifieke politieke achtergrond). Die laatste groep identificeer je makkelijk omdat die zich ook vaak druk maakt over dat je in een spel enkel met een vrouwelijk personage kan spelen. Je hoort ze echter nooit over dat je in een spel enkel als abstracte figuren kan spelen, zoals Tetris of Thomas Was Alone. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 31 oktober 2024 14:09]

Die laatste groep identificeer je makkelijk omdat die zich ook vaak druk maakt over dat je in een spel enkel met een vrouwelijk personage kan spelen.
Niet iets waar ik mij druk over zou maken. Lara croft ineens een man maken (simpel voorbeeld) zou een beetje raar zijn... En op de consoles zijn er best wel wat games met vrouwelijke hoofdrolspelers.
In Nethack zit sinds versie 3.0.0 (uitgekomen in juli 1989) de amulet of change.
Er zijn verschillende point and click adventures waar ook karakter tijdelijk van man naar vrouw veranderen en terug. Ja dat soort dingen komt al jaren voor. En in nethack had het een doel, iets waardoor je toegang kreeg tot eigenschappen die uniek waren aan vrouwelijke karakters. Niet om een punt te maken over seksualiteit of inclusivitiet.

Je voorbeeld van nethack is heel goed. Gender change is daar functioneel en voegt toe aan de game mechanics. Het zit er niet in om de backgroundstories vol te forceren of punten te scoren bij het publiek.

En wat abstracte figuren betreft. Ik suggereer dat je wat meer fox kijkt (sarcasm)en leest over Amerikaanse schoolboeken bans. Die mensen kunnen zich heel druk maken over abstracte figuren. Ze verzinnen er van alles bij.
Ik suggereer dat je wat meer fox kijkt
Nee, bedankt. Ik kijk geen lineaire TV, ook niet voor entertainment.
Dat was ook geen serieuze suggestie. FOX: Het afvoerputje van zelfs de lineaire tv.
Anoniem: 1981708 @bzuidgeest1 november 2024 14:09
Zeg dat maar niet te hard in de VS :P FOX is daar al jarenlang de grootste, en lijkt ook steeds groter te worden. CNN heeft nog maar 1/3e van de kijkers die FOX heeft. Geen waardeoordeel daarover verder - ik kijk nagenoeg nooit naar Amerikaanse tv - maar het is blijkbaar wel de realiteit dat FOX erg groot is tov concurrenten. Afgezien van de non-lineaire kanalen als YouTube waarschijnlijk.
Het neemt weg aan echte persoonlijkheid en schrijfwerk. Ik vind het wel heel makkelijk om zoveel conversaties te baseren op sexualiteit. Wat is daar nou zo belangrijk aan? Ook in het echte leven is dat alleen belangrijk voor je sexuele partner.
Dan zijn we het eens toch?
OMG zit dat echt in dit spel? Dat is...hilarisch.
Er is een verschil tussen een spel met goed geschreven en ontwikkelde karakters die toevallig LGBTQ zijn en een spel die karakters heeft die LGBTQ als enige feature hebben.
Ik denk dat de meeste 'gamers' helemaal geen probleem hebben met DEI, maar wel de manier waarop dit zich in games tegenwoordig manifesteert.
kijk naar de ze clip. YouTube: Dragon Age: The Veilguard BACKLASH Is Crazy..
vorm je eigen mening. Ik deel mijn mening en ik hoop dat ik hier ook de ruimte krijg om mijzelf te zijn.
Ik vind niet dat er een spel gemaakt moet worden waar er zo veel rekening gehouden wordt met een relatief kleine groep. Het is een fantasie wereld en moet vooral leuk zijn om te spelen en een goed verhaal hebben. Deze scene spreekt mij niet aan. Dat wil niet zeggen dat ik tegen trans ben maar ik ben er heel moe van dat het in films, series en games de spil is waar de content om draaid en daardoor de kwaliteit en creativiteit er op achteruit gaat.

[Reactie gewijzigd door gambit348 op 31 oktober 2024 09:50]

Grappig dat het "return to form" bij Tweakers terugkomt als "Bioware is terug". Het is echt knap van Bioware dat ze die zin in al de hoofden van al die reviewers hebben gekregen.
Heel toevallig inderdaad.
Ik denk dat de meeste gamers er in zijn geheel geen probleem mee hebben zolang de game leuk is om te spelen, alleen is er een kleine groep die heel luidruchtig jankt over alles dat ze kunnen vinden dat als woke aangeduid kan worden.
Het is jammer dat een oproep om je eigen mening te vormen meteen weg gemodereerd wordt
En dit is meteen het probleem van de anti-woke club, meteen zielig doen als ze tegengas krijgen. Commentaar leveren op een bepaalde groep, maar als ze het zelf krijgen ‘mogen ze hun mening weer niet geven’.
Het is alleen wel erg ironisch dat dat exact hetgeen is wat vanuit ' woke cultuur' hetgeen is waar de mensen zich enorm aan irriteren ;)
Als iemand anders het dus doet is het weer janken ipv je mening geven over iets waar je geen zin in hebt.
Vind ik wel een beetje bijzonder te noemen.
Feit blijft gewoon dat de minderheden compleet over gerepresenteerd worden de afgelopen jaren, tot een punt dat de grote meerderheid er nu wel klaar mee is. Als het goed is verwerkt in een game, de characters verder goed zijn opgebouwd en geschreven en het niet overal in terugkomt heeft men er over het algemeen weinig issues mee, zie de games van een jaar of 10 terug, dat was prima verder.
Je ziet het bij de meeste games waar dat niet goed geimplementeerd is dat die compleet floppen, concord is al gestopt, dustborn 6 concurrent players op dit moment, suicide squad gaat ook niet heel lekker. Dat is geen kleine groep die luidruchtig ' janken' dat is gewoonweg de overgrote meerderheid die laat zien dat het niet werkt.
En dit is niet alleen in games, dit zie je overal terugkomen.

[Reactie gewijzigd door SouLLeSSportal op 31 oktober 2024 12:22]

Feit blijft gewoon dat de minderheden compleet over gerepresenteerd worden de afgelopen jaren
Feit? Kom maar met data dan.
tot een punt dat de grote meerderheid er nu wel klaar mee is
Interessante claim. Data?
Je ziet het bij de meeste games waar dat niet goed geimplementeerd is dat die compleet floppen, concord is al gestopt, dustborn 6 concurrent players op dit moment, suicide squad gaat ook niet heel lekker. Dat is geen kleine groep die luidruchtig ' janken' dat is gewoonweg de overgrote meerderheid die laat zien dat het niet werkt.
Dat is uiteraard niet de reden dat die games floppen. Klink als iets dat je jezelf aanpraat om je falende argumenten wat kracht bij te zetten. Stop met jezelf voor de gek houden, je hebt er helemaal niets aan.

(Dustborn heeft gewoon overwegend positieve reviews overigens, en de kritieken richten zich toch echt vooral op niet-DEI-gerelateerde aspecten — niet elk degelijk spel verkoopt miljoenen exemplaren hè…)
Om even snel tussen door een paar voorbeeldjes te noemen, The witcher serie op netflix, rings of power, kijk naar reclames. Kijk naar de characters in concord.

Als je niet de rode lijn ziet dat er een reden is dat al die games/films/series die als ' woke' worden gezien NIET worden gekeken zoals verwacht en dat dat niet komt door slechte character writing want er moet een gay scene in zitten of iets in die lijn, om dat het moet niet omdat het binnen het verhaal past, dan ben je echt gewoon blind, sorry.
Dat is gewoonweg de massa die zegt, nee dit vinden we niks, simpel als dat.
Haal die roze zonnebril van je neus en misschien zie je het ook.
Niks gejammer. Terechte kritiek op weer een woke dei mislukte game.

Door esg word dit dus door je strot geduwd.

Zie dit filmpje voor goeie uitleg. YouTube: ESG EXPOSED - A $66 Trillion Dollar Weapon Used To Control Corporate...


Anyways games zoals concord falen keer op keer. Bij deze game is naast de slechte graphics, kinderlijke makkelijke puzzels en slecht verhaal dus ook de dei onzin in gebakken.
"Als het je zo stoort, speel het niet en stop met anderen lastig vallen. "

Lekker makkelijk gezegd. Mensen die deze franchise een warm hart toedragen krijgen met deze bullsh*t ontwikkeling in de gaming wereld een klap in hun gezicht.

De meeste gamers zitten niet te wachten op geforceerde WOKE troep (zo blijkt dus uit keiharde cijfers).

Als dit soort commentaar je stoort, lees het dan niet en stop met anderen 'lastigvallen' ;-)!
Ach kap toch eens met het DEI/woke gejammer.
Nee. Dat doen we niet. Niet zolang het suspention of disbelief helemaal kapot maakt.
Inclusion zit al decennia in games, op een natuurlijke wijze. Dus het kan wel. Maar niet zoals het nu gedaan wordt.

Dan kan je downvoten, maar het bewijs is er:
gamers kopen deze onzin-games niet. En studios gaan kapot door deze waanzin.

[Reactie gewijzigd door hawke84 op 31 oktober 2024 16:03]

Hoezo gejammer en lastigvallen, je voelt je kennelijk aangesproken?

Ik heb genoeg van de game gezien dat het maximaal tenenkrommend DEI-activistisch is, waarmee in principe een franchise waarbij er verwachtingen zijn door de voorlopers ervan, waarin het een en ander qua lore en geschiedenis is geschreven, volledig wordt geofferd aan een activitische agenda.

Wat mij betreft is het prima om dat te benoemen als het er zo bovenop ligt.
Er is een verschil tussen een diverse squad en een preek van meerdere minuten over hoe je moet sorry zeggen nadat een ander personage vergeten was they te zeggen.
Hoezo gejammer? Het wordt vervelend als het je continue door de strot wordt geduwd. Het is alsof ik met een hetero-vlag continue sta te zwaaien en loop te gillen dat jij mij moet accepteren en bij de kleinste tegengeluid je uit ga kafferen voor van alles en nog wat.

Weet je waar mensen helemaal zat van zijn? Dat er vrouw of man roept "ik ben een vrouw/man" of om zich vervolgens idioot te gaan gedragen. rare gedachtegangen hebben en te kleden.

[Reactie gewijzigd door HSG op 31 oktober 2024 10:22]

Ik ben het over het algemeen met je eens, maar Dragon Age was al "woke" voordat het populair werd.
Op welke vlak dan? Het spel was er al voordat "woke" bestond.
inclusive is niet woke, 2 heel verschillende dingen waarbij de 2e heel hard het eerste te zijn door het te forceren en over representeren van.
Het is alsof ik met een hetero-vlag continue sta te zwaaien en loop te gillen dat jij mij moet accepteren
Er zijn er die dat doen. Maar wanneer zijn hetero's ook alweer onderdrukt geweest? Voel je het zo? Je historische privileges ten opzichte van mensen die niet aan de traditionele norm voldoen zijn weg aan het slinken en nu voel je je onderdrukt?

"To the privileged, equality feels like oppression."

Ik zeg dit als blanke hetero cis-man (ik hoop dat die termen niet te eng zijn voor je). Doe eens even aan wat reflectie.
Acceptatie van een klein groepje door de overgrote meerderheid kun je niet forceren. Zoals het nu gespeeld word zal het rancune genereren bij een groot aantal mensen.

En historische privileges... het overgrote deel van de bevolking waar dan ook had het privilege te creperen. Omdat we nu, de laatste 100 jaar, een stuk beter hebben moeten we niet gaan doen alsof dit de norm was van de laatste 2000+ jaren.
Acceptatie van een klein groepje door de overgrote meerderheid kun je niet forceren. Zoals het nu gespeeld word zal het rancune genereren bij een groot aantal mensen.
Je kunt het niet forceren, maar wel bevorderen door het te normaliseren. Die rancune, daar zullen alleen mensen last van hebben die er al niet voor open staan. Daar hoeven we geen medelijden mee te hebben of rekening mee te houden. Acceptatie gaat in de Westerse wereld in ieder geval steevast gestaag omhoog.
En historische privileges... het overgrote deel van de bevolking waar dan ook had het privilege te creperen. Omdat we nu, de laatste 100 jaar, een stuk beter hebben moeten we niet gaan doen alsof dit de norm was van de laatste 2000+ jaren.
Ik had het ook niet expliciet over 2000+ jaar, maar eigenlijk is het cis-man privilege er al zeker zo lang, dus dat argument kan ook de prullenbak in.
[...]


Er zijn er die dat doen. Maar wanneer zijn hetero's ook alweer onderdrukt geweest? Voel je het zo? Je historische privileges ten opzichte van mensen die niet aan de traditionele norm voldoen zijn weg aan het slinken en nu voel je je onderdrukt?
Tijdens de tweede wereldoorlog zaten er een hoop heteromensen in concentratiekampen. Dat is ook onderdrukking van heteromensen. Landen waar mensen in een dictatuur leven worden ook heteromensen onderdrukt.

Beter gezegd...door de geschiedenis heen is de grootste groep dat onderdrukt wordt hetero.
"To the privileged, equality feels like oppression."

Ik zeg dit als blanke hetero cis-man (ik hoop dat die termen niet te eng zijn voor je). Doe eens even aan wat reflectie.
Reflectie hoe? Wat weet jij over mij?

[Reactie gewijzigd door HSG op 31 oktober 2024 17:29]

Kom op zeg. Die mensen zaten daar toch niet omdat ze hetero waren.
Belachelijke reactie.
historische privileges
"To the privileged, equality feels like oppression."
Hou toch op, wat een onzin. Dat bepaalde groepen onderdrukt zijn maakt niet dat de rest privileges had. Dat is een veelgehoorde misvatting. Onderdrukt of vervolgt worden om iets waar je niets aan kan doen is verschrikkelijk maar niet onderdrukt worden is geen privilege. Laten we beginnen met iedereen normaal behandelen in plaats van "historisch onderdrukten" ineens op een voetstuk plaatsen.
Niet onderdrukt worden omdat je niet tot een minderheid behoort is geen privilege? 8)7
Nee, niet in de gevangenis zitten terwijl criminelen massaal worden opgesloten is toch ook geen privilege? Een privilege is een voorrecht; niet onderdrukt worden is geen voorrecht, het is de norm.
Klopt dat niemand mij dit verplicht. Maar ga het spel dan ook niet marketen als iets dat zou moeten gaan om JOUW verhaal.

spellen die dit soort dingen dieper benaderen vanuit een persoonlijker oogpunt hebben zeker een plek. Maar als ik een spel zie dat dragon age heet, en het daarbij behorende marketingmateriaal zie, dan ben ik in de eerste plaats op zoek naar een episch avontuur in een beetje donkere setting. Met hopelijk een verhaal en wereld die daar bij past. En racisme/haat zal zeker bestaan in zo'n wereld. Eerdere dragon age delen zag je ook dat de meeste het niet zo leuk vinden als er elven langskwamen. Je moet het zeker merken in hoe mensen met bepaalde dingen omgaan. Maar dan ben ik dus niet op zoek naar een spel met persoonlijk drama van sidecharacter #13 die naar voren wordt geschoven (en dat drama hoeft niet eens om zogenaamde "woke" dingen te gaan. In dat geval haalt het mij gewoon uit de rest van het spel/uit de reden waarvoor ik het speel.

Het hele beeld wat ik krijg van de titel+marketing is "JIJ bent op een epische quest de wereld te redden". Als dat zo dringend is dan heb ik ook weinig behoefte om de persoonlijke problemen van een companion op te lossen of aan te horen. Ik zou me moeten focussen op iets belangrijkers! Mocht het echt relevant zijn op dat moment en iets wat ook echt op dat moment een probleem oplevert in mijn quest, prima. Dan blijft het verhaal tenminste gefocussed op het doel (deze companion komt de stad niet in omdat mensen zijn ras niet binnen de muren willen. En je moet toch de stad in. Los het op of neem een andere companion).
Maar stuur me niet die stad in zonder problemen whatsoever en dan doen alsof ik iets moet oplossen omdat "my feelings". Lieve schat we proberen de wereld te redden wacht maar even met je feelings 8)7

En zelfs dan nog kan je het duidelijk maken dat een bepaald type meer problemen heeft in die wereld zonder het te "forceren" in quests of dingen waar ik actief mee bezig moet zijn. Als ik de hele dag met mijn elf companion rondloop en die krijgt de hele dag rare blikken en opmerkingen, dan snap ik wat voor problemen deze persoon heeft. Daar hoef je me geen persoonlijke backstory van 10 jaar geleden bij te geven! Nogmaals, als ik zijn/haar verhaal als prioriteit wil hebben dan zal ik een spel kopen wat specifiek daarover gaat!

Het zou prima zijn als dit spel ook wordt beschreven als "een vriendelijke quest door magische landen waar je probeert iedereen te verenigen met liefde". Dan zou ik het ook links laten liggen maar heb ik ook geen reden erover te zeuren. Want het is van te voren al duidelijk

[Reactie gewijzigd door jibjqrkl op 31 oktober 2024 23:35]

Waar zeg ik dat je verplicht bent de game te spelen? Het is wel zo dat je graag de volgende game wilt spelen als de game franchise in de vorige games wel leuk waren. Maar als je dan verplicht bent bovenstaande in de game mee te maken dan maakt dat je dan kiest die game niet te spelen, in mijn geval wil ik graag die keuze aan de gamer overlaten of die dit wel of niet in de game wil zien. Dat lijkt me fair ten opzichte van alle partijen. Echter nu zie je dat die keuze weggenomen is, staat een gamedev vrij om te doen, maar dan koop ik de game niet. :)
als jij niet inziet wat ik hiermee bedoel houdt het snel op helaas. Jammer dat je niet openstaat voor een andere mening en alleen focust op 1 woordje die je ook nog eens verkeerd interpreteerd.

[Reactie gewijzigd door SouLLeSSportal op 31 oktober 2024 17:37]

Net zoals Reverse Racism niet bestaat, bestaat er ook geen 'hetero haat'.

Dat heeft te maken met het principe van de grootste/meest dominante groep. Dat zijn de hetero's. Hetero's hoeven niet te vechten voor hun rechten in (een groot deel) de wereld.
Reverse racisme bestaat niet omdat het gewoon racisme is. Het maakt niet uit wie racistisch is naar wie je bent gewoon racistisch. Als je mensen in hokjes gaat plaatsen van "racisme naar jou bestaat niet" is het gewoon racisme. Dat er mensen racistisch zijn is al erg genoeg maar er zijn ook genoeg mensen die het in stand houden door elk poep en pies de racismekaart te gaan trekken. "oh je kiest mij omdat ik * huidkleur/ras * he?".

Net als het ontkennen dat er haat is naar heteromensen. Dat is gewoon discriminatie omdat je hiermee onderscheid maakt tussen hetero's en niet hetero's. Of ze nou dominant zijn of niet.
"Reverse racism" bestaat niet omdat het gewoon racisme is.

Je behandelt mensen nadelig/discrimineert op basis van ras.

Dat is wat racisme is. De definitie van racisme.

Je kunt er alles aan toevoegen aan voorwaarden wat je wil, maar dat is dus onzin. Dat is niet de definitie.

Als een groep van 20 een blanke man dood trapt in een steegje omdat het een blanke man is, ben je absoluut walgelijk als je ontkent dat dit racisme is.

Er bestaat ook wel degelijk "hetero haat". Als ik een lesbische collega heb die simpelweg geen enkel contact met mij wil puur omdat ik hetero ben, en letterlijk stelt dat ze van mij walgt omdat ik hetero ben, is dat toch écht haat omdat ik een hetero ben; hetero haat dus.

Hoe kun je zoiets in hemelsnaam ontkennen?
Hoe haal je het in je hoofd dat minderheden niet racistisch kunnen zijn??? Heb je het nieuws in amerika niet gevolgd het afgelopen jaar, hoeveel moorden daar zijn gepleegd door zwarte mensen die blanke mensen doodmaken puur om het feit dat ze blank waren? Of als je het heel simpel wil hebben:
Is iemand voor vieze zwarte uitmaken racistisch?
Dan is iemand voor vieze blanke/kaaskop toch ook gewoon racistisch?

Ik kan niet geloven dat dit nog niet duidelijk zou zijn.

Racisme is gewoonweg een andere groep mensen haten omdat ze anders zijn dan jij. punt. of jij dat in je eentje als ' groep' doet of een heel mensenras als blanken, is irrelevant voor dat punt.
Ga maar eens als blanke door een hoofdzakelijk zwarte of zoals in engeland, islamitisch bewoonde wijk lopen, kijken of je je dan nog steeds zo veilig voelt, ongeacht of jij volledig openstaat voor die mensen staat er een hele groep helemaal niet open voor jou daar.
Qua witte mensen: Dat is wel een erg moderne beperkte westerse mening die je daar hebt. Laat de albino's in Afrika het niet horen, of alle mensen die tot slaaf zijn gemaakt door de machthebbers in Arabië en voormalig Perzië. Of de spanjaarden van voor de reconquista. Of de Europeanen die in grote getalen zijn afgeslacht toen de Hunnen kwamen etc.
Maar inderdaad, seksuele geaardheid speelde daarbij geen rol.
We leven hier in de Westerse wereld, en in Nederland. Daar baseer ik het dus op ;).

https://www.aclrc.com/myth-of-reverse-racism
We leven hier in de Westerse wereld, en in Nederland. Daar baseer ik het dus op ;).
--- Presenteert vervolgens een link naar een Amerikaanse website over Amerikaanse definities en ervaringen welke überhaupt in Amerika nog onder debat staan.
Sterk.
Ignoratio elenchi. Jammer dat je in deze en veel van je andere argumenten vervalt in drogredeneringen. Dat ontkracht ook de legitieme punten die je hebt.
Zo werkt dat dus wél.

Wat ik je gaf waren de letterlijke, feitelijke definities van het woord.
Wat jij mij geeft is iets wat jij er zelf aan toeschrijft. Je hebt besloten de regels te veranderen en de betekenis van een woord te veranderen zodat het opeens iets anders betekent dan het daadwerkelijk betekent, om vervolgens tegen mij te zeggen "Je zit ernaast, want ik heb besloten dat het woord iets anders betekent". Zó werkt het niet.

Wanneer je iemand benadeelt vanwege iets waar zij niets aan kunnen doen (dus, niet hun eigen karakter/gedrag), discrimineer je, punt. Als ik een blanke man niet aanneem omdat hij 60 is, ben ik toch aan het discrimineren op leeftijd? Of hij nou wit is of niet? Dat is toch niet opeens magisch racistisch wanneer iemand dan zwart is?

En hoe zit het eigenlijk met die arbritraire grens van je? Blanken zijn in bepaalde plekken wel degelijk onderdrukt. Er is geen enkel ras in de wereld zo open naar andere rassen dan blanken. Er is véél meer haat naar blanken dan van blanken naar de rest van de wereld.
En waarom schuif je alle blanken onder één noemer? Weet je wel hoe enorm veel cultuur verschil er zit tussen griekenland en het VK of de VS? Ik vind dat nogal een "één pot nat" opmerking en volgens mij is óók dat racistisch.
En waar houdt die arbritaire grens van je nou eigenlijk precies op? Want wereldwijd zijn blanken een minderheid. Dan is er ook nog eens debat onder wat nou eigenlijk wel/niet onder blank (of zoals jij het noemt "wit") valt.
Het gaat erom dat jij nooit hebt moeten vechten voor je seksuele geaardheid (hetero) of voor je kleur (wit), omdat dat nooit een minderheid is geweest of een onderdrukte groep is geweest.
Hoe weet jij dat nou? Dat weet jij dus helemaal niet.
Ik ben als een blanke opgegroeid in een niet-blanke wijk. Ik heb meer discriminatie gezien dan de meesten. Niet alleen dat, maar denk ook maar niet dat ik dan op steun hoef te rekenen, waar anderen dat dus wél kunnen. In andere woorden; Er zijn steungroepen voor bepaalde groepen mensen, en een andere groep mag er niet eens iets van zeggen. Dat wil dus zeggen dat ik vrij letterlijk onderdrukt ben geweest.

En die collega heeft geprobeerd te zorgen dat ik ontslagen werd (samen met enkele anderen) om het feit dat ik hetero was, dus hoewel ik niet direct "heb hoeven vechten "V"oor mijn seksuele geaardheid", heb ik wel moeten vechten "d"oor mijn seksuele geaardheid. Tomato tomato zou ik zeggen.

Jij bent aan het meten met een dubbele maatstaaf. Jij legt andere regels op voor andere groepen. Je discrimineert. Dat is LETTERLIJK hoe het zit.

Als iedereen neutraal zou zijn, en elkaar eerlijk en gelijk zou behandelen, zou dat niet oké zijn. Maar jij wil niemand eerlijk behandelen. Jij wil superieur overkomen.

Edit: Overigens, en wát nou als ik een in-de-last non-hetero was, en ik werd van mijn werkplek getreiterd voor het "hetero zijn" (wat in jouw ogen blijkbaar hélemaal oké is, overigens) en wordt daardoor geforceerd uit de kast te komen? Ook niet erg prettig, toch?
En is het niet nogal dubbel als ik dan wél uit de kast zou komen en alle problemen zijn opeens magisch opgelost?
Zie jij hier nou écht geen problematiek in? Wat een rare, giftige houding.

[Reactie gewijzigd door NoobishPro op 31 oktober 2024 17:30]

Het "wat nou als" is natuurlijk een puur theoretische discussie en slaat helemaal nergens op.
Nee, dat is het niet. Het is iets wat al gedocumenteerd is als gebeurtenis en dus zelfs heel realistisch. Het wijst erop dat jij of een ander helemaal niet weet wat er schuilt achter iemands uiterlijk. Het wijst erop dat je gewoon iedereen als gelijke, met evenveel respect hoor te behandelen tenzij dit specifieke individu daadwerkelijk iets heeft gedaan om jouw respect te verliezen. Dat jij dit continu afdoet als een of andere fantasiewereld terwijl je het haten en acteren op deze haat van mensen naar anderen, wegens zaken waar zij geen enkele controle over hebben goedkeurt, is angstaanjagend en zelfs misselijkmakend.

Dit is mijn laatste reactie, want het heeft geen zin om hier meer tijd in te steken. Het feit dat je met een Amerikaanse herinterpretatie moet komen van woorden in een Nederlandse discussie om te proberen om feiten heen te draaien is niet een spelletje wat ik mee wil spelen. Om het ook duidelijk te maken voor eventuele anderen, zal ik nog heel even aanhalen wat jij zelf daadwerkelijk bedoelt i.p.v. wat je daadwerkelijk zegt. Dit gaat om de definitie van racisme.
Racisme in de praktijk:
Wanneer voor het ene ras andere maatstaven gelden dan voor het andere, is er sprake van rassendiscriminatie.
Jij bent duidelijk meer verdiept in de houdingen welke jij aanneemt, maar zelfs ik weet dat wat jij bedoelt "systematisch racisme" is -- ook wel "structureel" of "institutioneel" racisme genoemd -- en niet "racisme". Dat zijn dus 2 verschillende dingen. Racisme kan wel degelijk op individueel niveau en heeft niets te maken met de richting. Institutioneel racisme is 'punching down'. Misschien moet je zelf het onderscheid even opzoeken |:(

Small edit: De link die je stuurde, linkt naar een site welke erg officieel en wetenschappelijk oogt. Echter kwam ik er na een heel korte google al achter dat deze veel kritiek krijgen, pretenderen een koppeling te hebben met de universiteit van Calgary welke ze niet hebben en officieel dus niet mogen claimen, het compleet privé is en is opgestart door extreem-links leunende politici.
Er zijn dus geen verdere vormen van controle over wat zij doen of hoe zij dingen doen. Geen "blik achter de gordijnen". Ze mogen alles zeggen wat ze willen omdat ze nergens verantwoording af hoeven te leggen. Het is géén officiële instantie, gewoon een bedrijf.

[Reactie gewijzigd door NoobishPro op 1 november 2024 12:44]

Als je denkt dat Concord gefaald is omdat er 'genderverschil' in zit, sla je de plank echt mis.

Spellen falen omdat ze slecht zijn. Je kunt de meest diverse LGBTIQ+ karakters hebben, als een spel goed is, is het goed.

De echte gamer (zoals ik, inmiddels mag ik mijzelf alweer bijna 35 jaar gamer noemen) wilt gewoon goede games. Punt.

[Reactie gewijzigd door WolfsRain op 31 oktober 2024 11:51]

Genoeg matige games die ook nog steeds populair zijn hoor.
DEI? Dit is nou net een titel lvan een studio waarbij men gewoon al ver voordat Private Equity het iedereen oplegde, behoorlijk progressief was

[Reactie gewijzigd door PhatFish op 31 oktober 2024 09:10]

Over het algemeen komt het ook gewoon van de studio zelf. Gameontwikkelaars zijn hoog opgeleid, de teams zijn multicultureel. De hele cultuur van die bedrijven is inclusief.
Wanneer er teveel positieve YouTube reviews zijn, val je niet op als YouTuber met je positive review. Enne, "haters" zijn ook mensen die op YouTube zitten, "haters" zijn ook een "audience" voor de "clicks and likes". YouTubers zijn ook mensen die moeten eten, drinken en wonen in deze kapitalistische wereld. Net zoals game reviewers en game publishers en jij en ik.
...dat de gehele gamingwereld helemaal verrot is.
Ik durf het nog strakker te zetten. Het is niet enkel de gaming wereld die verrot is. De hele wereld is verrot! Objectiviteit is te koop.

Enne... Trek je er niet teveel van aan. Dit is altijd al zo geweest.

[Reactie gewijzigd door Jittikmieger op 31 oktober 2024 09:12]

Dit is toch niets nieuws? Toen tijdschriften nog hip en happening waren is Hoog Spel hetzelfde overkomen -- en ze zijn om die reden gestopt. Dat is nu niet anders en heeft niets te maken met "DEI" en "woke". Ik word daar trouwens enorm simpel van, dat geleuter over keuzevrijheid in games als iets slechts. Met name de incellige neckbeards die maar wat graag de hitsige female nelf druid spelen lijken zich hier druk om te maken.

Edit: Ik zie dat mensen zich nogal druk maken om mijn typering van een demografie. Tere zieltjes, hoor.

[Reactie gewijzigd door Klauwhamer op 31 oktober 2024 08:49]

Oprechte vraag, niet per sé gerelateerd aan dit onderwerp;

Je stelt dat iets niets met "DEI" of "woke" te maken heeft omdat het al sinds jaar en dag gebeurt, basically.

Maar als ik nou zou stellen dat media-manipulatie en polarisatie al sinds jaar en dag gebeurt, heeft CNN hier dan niets mee te maken? Dat is toch een totale strawman?

Dat het al sinds jaar en dag gebeurt, betekent niet dat het altijd om dezelfde redenen of door dezelfde partijen wordt veroorzaakt, toch?

Je hele argument is eigenlijk "Dit gebeurt al zó ontzettend lang, er zit helemaal geen reden achter". Maar waarom zou het dan gebeuren, als er geen reden achter zit?

Je volgende argument klopt trouwens ook niet helemaal, als mijn begrijpend lezen cijfer op school correct was. Je stelt " dat geleuter over keuzevrijheid in games als iets slechts" --- maar dat is precies het tegengestelde van waar ik mensen over zie klagen? Ik zie mensen klagen over het feit dat de keuzevrijheid wordt weggenomen en je gedwongen wordt om door allerlei "DEI lessen" te zitten. Je hebt hier juist géén keuze in.

In het onderwerp (Dragon Age) kon je al sinds het eerste spel vrije keuzes maken. Je kon hetero zijn, homo zijn, je eigen character designen, van alles. Daar klaagden mensen niet over.

Dus wat ik vooral wil vragen is; Wat probeer je nu eigenlijk precies te zeggen?
Ik stel dat reviews onder (afgedwongen) voorwaarden niets nieuws is en lever Hoog Spel als concreet voorbeeld van bijna 25 jaar geleden. Daarbij is de factor "DEI" of "woke" iets dat door velen wordt aangehaald, waarbij het voornaamste aspect blijkt dat de Tweakers-review er niet zozeer op in gaat in de review zelf.

Wat je verder schrijft, tsja. Ik kan daar niet zo gek veel mee. Als jij van mening bent dat keuzes worden ontnomen door een stukje dialoog rondom een non-binaire NPC, dan moet je dat vooral vinden. Ik moet daar dan wel om gniffelen en dat was 't ook wel.
Reviewsite die met schering en inslag 10 geven, of een 7 als "slecht" bestempelen vallen voor mij onmiddellijk af.

Crinacle heeft hier een heel goed filmpje over: YouTube: DON'T TRUST THE RATINGS

User ratings neem ik ook vaak met een korrel zout omwille van oa review bombs die maar al te vaak voorkomen.

[Reactie gewijzigd door iqcgubon op 31 oktober 2024 07:15]

Ik snap echt niet dat mensen een 1 kunnen (of mogen) geven op b.v. IMDB voor een film waarvan in ieder geval de cinematografie, muziek en acteren op professioneel niveau zijn en waarvan alleen 1 of 2 onderdelen zoals b.v. het script of de effecten o.i.d. wat minder goed zijn.
Ik mis de tijd dat alleen filmnerds reviews en cijfers deden op IMDB enz. ... maar ja, je merkt die verloedering idd op veel aspecten van het internet. (dat verwacht word dat ik b.v. reclame pop ups acceptabel moet vinden)
Mensen geven subjectieve beoordelingen, geen objectieve.
Overigens vind ik dat Metacritic de 0 score zou moeten verwijderen, want die slaat echt nergens op....
Tja, je hebt het over (multi)media reviews. Dat is dus gewoon per definitie subjectief.
Objectief kun je hooguit wat dingen als fps op verschillende hardware testen.
Ik kijk voor "reviews" meestal wat gameplay flilmpjes op youtube. Dat geeft voor mij persoonlijk wel een indruk of het een spel iets is voor mij of niet.

Met 1 uitzondering en dat is het woord Soulsike. Als ik dat zie is het instant non-buy.
Ik HAAT de rise of skywalker.
In mijn optiek is dat objectief (alleen al gezien het enorme aantal overduidelijke plotholes en gebrek aan lore kennis enz.) veruit de slechtste big budget film ooit gemaakt.
Maar zelfs die film zou ik nooit een 1 geven aangezien de acteurs, de belichting mensen, de vele muziek makers, het camerawerk, het cgi leger enz. enz. enz. efficient werk hebben afgeleverd.
Dus media reviews zou nooit 100% subjectief mogen zijn imho.
Een film als The Room zou objectief al een veel minder goed cijfer verdienen in mijn optiek aangezien b.v. het acteerwerk in die film overduidelijk te wensen over laat.
Het griezelige vind ik dat die zelfde mensen die met 1en (of 10en (10 = geen ruimte voor verbetering) ; ik ken geen een film die niet minstens een heel klein beetje verbetering zou kunnen gebruiken ... behalve The Man Who Saved The World 2014 misschien ;-) ) lopen te strooien ook mogen stemmen op politieke partijen.

[Reactie gewijzigd door kr1z op 31 oktober 2024 13:28]

Het is subjectief, het is jou mening over een film.
En die kun je prima onderbouwen waarom hij slecht zou zijn. Maar feit blijft dat het jou mening is.

Mediareviews zijn per definitie subjectief, het is wat de reviewer vind van desbetreffende media. En dat is een persoonlijke mening. Definieer "slecht camerawerk" zodanig dat we het onafhankelijk kunnen meten voor beoordeling.
De realiteit is dat als je 100 mensen vraagt, je 100 verschillende meningen krijgt met hier en daar wat parallelen. Maar dat is verre van objectief.
Omdat 51% van de ondervraagden vind dat........ Een meerderheid in meningen maakt het niet objectief.
Behalve dus dat 51% dat vind. Dat kun je opjectief vaststellen. Wat ze vinden is subjectief, oftewel hun mening.
Ik wou nog opperen dat the rise of skywalker b.v. door vakmensen genomineerd is voor talloze awards (o.a. oscar nominaties voor best music, sound, fx, enz.) ; dus kan je dat wat mij betreft objectief efficient genoeg beschouwen om die film iig geen 1 te kunnen geven, en dat als je 100 mensen met de zelfde opleiding en media kennis die vraagt stelt al meer de zelfde meningen krijgt (imho kan je dus wel degelijk twisten over smaak) maar dat ga ik niet doen want uiteindelijk heb je gelijk ; dus touche.

Ik heb btw net pas ontdekt dat je blijkbaar bij imdb op het cijfer kan klikken en dan kan zien hoeveel mensen welk cijfer gegeven hebben; ik heb dus toch weer een manier om een redelijke reviewbomloze indruk te krijgen van de kwaliteit van een film door te kijken welk cijfer veruit het meest gegeven word. (b.v. The Substance die ik zelf erg goed vond heeft "maar" een 7,nogwat, maar als ik op dat cijfer klik zie ik dat veruit de meeste mensen de film een 8 gegeven hebben, wat imho meer klopt)

[Reactie gewijzigd door kr1z op 1 november 2024 13:29]

Wel moet er, imo, bij vermeldt worden dat "review-bombing" beide kanten op gebeurt. Mensen die blind een 1, of een 10, geven, puur op basis van de hype van dat moment.
Absoluut. Het werkt in twee richtingen.
Die cijfers slaan nergens op. Hebben dat nooit gedaan, zullen dat nooit doen.

Een game gaat over smaak en gevoel. Dat zijn twee dingen die heel persoonlijk zijn en heel slecht objectief te meten zijn. Er zijn genoeg 10/10 en 5/5 games waar ik geen ruk aan vond en/of niet in kon komen. Voor mij persoonlijk zijn dat de GTA series, RDR2 en The Witcher series, Cyberpunk 2077.

Je moet reviews lezen/ zien om te ontdekken of de game elementen heeft die JIJ belangrijk vind in een game, ongeacht de score.
Maar het probleem is dat de score mede bepaalt of een game aanslaat en wel of niet verkoopt. Daarnaast zorgen cijfers voor enorme tegenstellingen ook hier op Tweakers terwijl het gewoon een subjectieve mening is. Daarom is het ook goed dat ze hier van de cijfers zijn afgestapt. Je moet niet vergeten dat gamen ook te maken hebben met het IQ van de persoon. Een diehard RPG fan vind een Witcher amper RPG waardig terwijl andere het spel al te uitgebreid vinden. Sommige vinden RDR2 helemaal niks omdat het te traag is. Het probleem is dat iedereen maar zijn mening moet hebben en dit perse moet uiten.
Maar het probleem is dat de score mede bepaalt of een game aanslaat en wel of niet verkoopt.
Yep. Helaas wel. Games worden gemaakt of gebroken. Vandaar mijn opmerkingen.
Het probleem is dat iedereen maar zijn mening moet hebben en dit perse moet uiten.
Het uiten van een mening hoeft niet alleen het probleem te zijn. Het probleem ligt hem - naar mijn inziens - ook bij hoe de ontvangers ervan ermee omgaan. Er is weinig begrip voor een andere mening. Weinig begrip voor elkaar. Het wordt al snel een “tribal war” tegenwoordig.

De uiter uit zich eventueel op een ongelukkige, ongepaste of beledigende wijze. De ontvangers zijn bij het minste en geringste al beledigd of voelen zich gepasseerd.

Lastig discussiëren of debatteren zo.
Klopt ook inderdaad maar wie zaait die oogst en weer olie op het vuur. Als je een mening verkondigd kun je een reactie verwachten. Als je geen mening verkondigd en je slikt gewoon een keer zorgt ook gewoon voor minder gezeik.
Ik heb op Twitter een theorie gezien dat de reviewers die hun tijd genomen hebben en alle content gedaan hebben (zoals Mortisimal Gaming) in plaats van de side content over te slaan of te proberen te rushen naar het einde (zoals Skillup) veel betere review scores gegeven hebben, omdat hun Rook betere uitrusting heeft gevonden, meer skill points heeft kunnen investeren en meer en diepgaandere keuzes heeft kunnen maken in het verhaal. Ergens klinkt dat wel logisch.
Hoewel ik als ik een spel goed vind graag alle side content speel is dat echter niet iets dat iedereen doet dus ook al zou die theorie waar zijn is het voor een review die mikt op de doorsnee gamer niet perse relevant. Ik denk zelf dat het eerder zo is dat reviewers die alle content hebben gedaan het spel beter konden waarderen en dus daarom een betere review score hebben gegeven. want om een goede indruk te hebben van een spel om een review te kunnen schrijven hoef je een spel niet 100% uit te spelen.

[Reactie gewijzigd door jumbos7 op 31 oktober 2024 09:20]

Neen, maar als je zoals Skillup toevallig net die side content overslaat waar de "belangrijke keuzes" in zitten, en dan klaagt in je review dat je te weinig belangrijke keuzes hebt mogen doen, dan is er toch een zekere dissonantie tussen het feitelijke spel en je review.
Als het "belangrijke keuzes" waren dan is het ook geen side-content..
En als de main storyline al vermoeiend is zou ik als speler ook geen tijd willen stoppen in side-content.
Ik zag ook zoiets, maar ook dat Mortismal goed geschreven verhalen minder belangrijk vind dan gameplay. Bovendien is het natuurlijk heel persoonlijk, als je het spel leuk vind wil je misschien wel die 2de playthrough starten en speel je dus langer.
Maar Skillup heeft er ook zo'n 50 uur in gestoken, dat is toch niet weinig te noemen ;) Bovendien geloof ik niet dat hij rushed om de review snel af te hebben. Hij is zo gewaardeerd inmiddels dat hij zijn clicks toch wel krijgt.
Dit is toch niets nieuws? Toen tijdschriften nog hip en happening waren is Hoog Spel hetzelfde overkomen -- en ze zijn om die reden gestopt. Dat is nu niet anders en heeft ook niets te maken met "DEI" en "woke", in tegenstelling tot wat een bijzondere groep ons wil doen laten geloven.
Het woke-gehalte van een spel kan wel degelijk invloed op de review-score hebben als de betreffende journalist zelf woke is of binnen een woke bedrijf werkt. In het laatste geval mag die persoon zich melden bij human resources.

Het werkt ook andersom. Als een journalist anti-woke is, zoals The Critical Drinker, zal die het spel extra laag beoordelen.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 31 oktober 2024 17:44]

Wat een onzin kraam jij nou weer uit?
Heb je daar bronnen van? Geen schreeuwende YouTubers of FaceBook mensen, maar echte journalisten hebben we het over

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 31 oktober 2024 14:03]

Ik denk dat het echt iets uitmaakt hoe 'woke' een journalist is of de cultuur binnen het bedrijf waar ze werken. Laat ik het zo zeggen: als een journalist of een mediahuis sterk gelooft in bepaalde sociale rechtvaardigheidsdingen, dan kan dat best wel eens invloed hebben op hoe ze games, films, of wat dan ook beoordelen. Het is niet dat ze het expres doen, maar je eigen overtuigingen kleuren nu eenmaal hoe je naar dingen kijkt.

Neem nou The Critical Drinker, die gast is duidelijk niet woke en dat zie je terug in zijn reviews. Hij beoordeelt dingen vaak harder als ze te progressief zijn naar zijn smaak. Andersom denk ik dat hetzelfde opgaat; als je echt achter die progressieve ideeën staat, ga je content dat daar bij aansluit misschien wel met een mildere blik bekijken.

En binnen een bedrijf? Als iedereen daar een beetje dezelfde overtuigingen deelt, dan kan je je voorstellen dat er druk is om met de flow mee te gaan. Als je niet meegaat, dan zou ik me niet verbazen als je een praatje met HR zou moeten maken. Het gaat niet eens om expliciete regels, maar meer om een sfeer waar je je aan moet aanpassen.

Bronnen zeg je? Kijk maar naar hoe soms grote kranten of tijdschriften reageren op artikelen die niet in de pas lopen met wat 'de norm' is. Het is niet altijd zwart-wit, maar er is wel degelijk een invloed. Objectiviteit in de journalistiek is sowieso een beetje een mythe, vooral als het om zulke geladen onderwerpen gaat als 'woke'.
Ik word werkelijk helemaal misselijk van mensen die te pas en te onpas overal 'woke' bij roepen als ze het ergens niet mee eens zijn. Ga eens daadwerkelijk een mening vormen op basis van inhoud in plaats om de persoon achter die andere mening.
Neem nou The Critical Drinker, die gast is duidelijk niet woke en dat zie je terug in zijn reviews.
Wil je daarmee zeggen dat hij niet 'woke' is vanwege de inhoud van zijn reviews of vanwege zijn uiterlijk?
En betekent dat dat je de inhoud van de artikelen die iemand schrijft beoordeelt o.b.v. hoe die persoon er uitziet?
Hij beoordeelt dingen vaak harder als ze te progressief zijn naar zijn smaak.
Dus wat je eigenlijk zegt is dat hij ook erg gekleurd is, maar dat jij dat als positief ervaart omdat het beter aansluit bij hoe jij tegen de wereld aankijkt?
En binnen een bedrijf? Als iedereen daar een beetje dezelfde overtuigingen deelt, dan kan je je voorstellen dat er druk is om met de flow mee te gaan. Als je niet meegaat, dan zou ik me niet verbazen als je een praatje met HR zou moeten maken. Het gaat niet eens om expliciete regels, maar meer om een sfeer waar je je aan moet aanpassen.
Ja, inderdaad. Laatst maakte ik gewoon een paar racistische opmerkingen zoals ik dat thuis ook aan de lopende band doe, maar dat paste blijkbaar niet in de algemene overtuigingen. Zit je ineens bij HR voor een gesprek.
Zonder wat specifieker te worden is dit natuurlijk, wederom, een kul-voorbeeld. Het lijkt me nogal relevant om in deze discussie duidelijk te zijn over welke overtuigingen het dan precies gaat. Gaat het om: "Ik vind blauw een mooie kleur" of gaat het om: "Ik vind woke mensen allemaal eikels"?
Bronnen zeg je? Kijk maar naar hoe soms grote kranten of tijdschriften reageren op artikelen die niet in de pas lopen met wat 'de norm' is.
Dit vind ik altijd mooi. Vraag je om een bron, dan krijg je een antwoord dat er genoeg bronnen zijn. 'Kijk maar om je heen' (het equivalent van 'dOe zELF oNDerZoek!'). Maar met een daadwerkelijke geloofwaardige bron komen lukt dan blijkbaar nooit. Toeval?
Ik snap dat je 'woke' als een soort van scheldwoord ziet, maar het gaat om iets diepers dan alleen mensen labelen.

Over The Critical Drinker: Ik zeg dat hij niet 'woke' is gebaseerd op wat hij zegt in zijn reviews, niet op hoe hij eruit ziet. Het is de inhoud van zijn kritiek waaruit duidelijk wordt waar hij voor of tegen is. Als iemand bewust een bepaalde ideologie niet volgt of kritisch is over die ideologie, dan is dat toch een vorm van kleuring? Het punt is dat ieders mening gekleurd is door hun eigen waarden en overtuigingen, of dat nu 'woke' is of niet.

Culturele druk binnen bedrijven: Het gaat niet om onbenullige dingen als kleurvoorkeuren, maar om diepere ideologische standpunten. Bijvoorbeeld, als je in een bedrijf werkt waar inclusiviteit en diversiteit hoog in het vaandel staan, en je maakt opmerkingen die daar haaks op staan, dan schuurt dat. Het is niet alleen of je racistische opmerkingen maakt, maar ook hoe je omgaat met genderkwesties, LGBTQ+ rechten, of andere sociale thema's die in de publiciteit staan.

Bronnen en bewijsvoering: In plaats van te wachten op een specifieke bron, zou je zelf ook kunnen kijken naar hoe media reageren op controversiële onderwerpen. Er zijn talloze voorbeelden van journalisten of opiniemakers die kritiek krijgen omdat hun standpunten niet in lijn zijn met de 'verwachte' normen van hun werkgevers of de maatschappij. Het gaat om het patroon, niet om één specifiek geval. Bovendien, in plaats van te vragen naar bronnen, zou het ook nuttig zijn om te erkennen dat er een breed scala aan voorbeelden is waar deze dynamiek aan het werk is, zelfs als ze niet per se in een enkel artikel of rapport samengevat zijn.
Ik snap dat je 'woke' als een soort van scheldwoord ziet, maar het gaat om iets diepers dan alleen mensen labelen.
Nou nee hoor, dat is PRECIES waar het omgaat.
Over The Critical Drinker: Ik zeg dat hij niet 'woke' is gebaseerd op wat hij zegt in zijn reviews, niet op hoe hij eruit ziet. Het is de inhoud van zijn kritiek waaruit duidelijk wordt waar hij voor of tegen is.
Maar dat zegt nog helemaal niets over hoe goed zijn review is en of wat ie zegt ook maar enigszins hout snijdt.
Het punt is dat ieders mening gekleurd is door hun eigen waarden en overtuigingen, of dat nu 'woke' is of niet.
Absoluut! Maar nu wordt er toch behoorlijk vaak een bepaald 'kwaliteitslabel' gehangen aan een mening als die ontstaan is vanuit een bepaalde overtuiging. En zelfs nog erger, vaak wordt die overtuiging er te pas en te onpas bijgehaald als het niet aansluit bij de mening van de lezer. Het zal wel weer woke zijn.
Het is niet alleen of je racistische opmerkingen maakt, maar ook hoe je omgaat met genderkwesties, LGBTQ+ rechten, of andere sociale thema's die in de publiciteit staan.
En terecht. Als je mensen of zelfs collega's beoordeelt of veroordeeld op basis van hun uiterlijk, gender, sexualiteit of ras dan is dat helemaal niet zo vreemd dat je daarop aangesproken wordt.
Binnen de NSDAP en NSB werd je vermoedelijk ook aangesproken wanneer je iets positiefs over Joden zei.
Bronnen en bewijsvoering: In plaats van te wachten op een specifieke bron, zou je zelf ook kunnen kijken naar hoe media reageren op controversiële onderwerpen. Er zijn talloze voorbeelden van journalisten of opiniemakers die kritiek krijgen omdat hun standpunten niet in lijn zijn met de 'verwachte' normen van hun werkgevers of de maatschappij. Het gaat om het patroon, niet om één specifiek geval. Bovendien, in plaats van te vragen naar bronnen, zou het ook nuttig zijn om te erkennen dat er een breed scala aan voorbeelden is waar deze dynamiek aan het werk is, zelfs als ze niet per se in een enkel artikel of rapport samengevat zijn.
In plaats van wederom mijn punt te bewijzen dat je niet met een geloofwaardige bron kan komen zou je er gewoon eentje kunnen toevoegen. Jij weet je feilloos te vinden toch?
Alvast bedankt.
Je lijkt het punt te missen, maar ik zal het simpel houden…

Over 'woke’ gaat het niet om schelden, maar om het herkennen van een bepaalde culturele en ideologische invloed. Je hebt gelijk dat labeling mensen niet verder helpt, maar het bespreken van ideologieën en hun invloed is een andere zaak.

The Critical Drinker zijn review kan prima inhoudelijk zijn, maar hij maakt geen geheim van zijn standpunten. Mensen kunnen die standpunten dan wel of niet waarderen, net zoals ze dat doen met elke criticus. Het is logisch dat zijn persoonlijke overtuigingen zijn kritiek kleuren, net zoals dat voor iedereen geldt.

Ja, overtuigingen kunnen de perceptie van kwaliteit beïnvloeden. Dat is niet nieuw of exclusief voor 'woke' of enige andere ideologie. Het publiek kiest vaak critici die hun eigen overtuigingen reflecteren, dat is de natuurlijke gang van zaken.

Je vergelijking met de NSDAP en NSB slaat de plank volledig mis. Het gaat hier om moderne bedrijven die proberen een inclusieve omgeving te creëren, niet om het promoten van haat of discriminatie. Het is niet hetzelfde als aangesproken worden vanwege het uitspreken van oprechte, inclusieve overtuigingen.

Je vraagt om een bron, maar je lijkt niet te willen erkennen dat het over een breder patroon gaat, niet over één specifiek geval. Ik heb geen specifieke wetenschappelijke studie bij de hand, omdat dit een discussie is over een maatschappelijke trend, niet over een exacte wetenschap. Maar als je verder kijkt dan je neus lang is, zie je genoeg voorbeelden waar media, journalisten, en critici onder druk komen te staan vanwege standpunten die afwijken van de mainstream. Ga zelf maar op zoek, want je lijkt te denken dat het jouw taak is om te twijfelen, niet om te zoeken.
Dat is inderdaad een hele bedenkelijke keuze van EA/Bioware. Hoewel ik niet uitsluit dat het een goede game is geworden en beter dan verwachting na alle negativiteit over de trailer laat deze aanpak bij mij toch een wrange nasmaak achter.
De voorbeelden van dialoog die SkillUp liet zien waren dusdanig slecht dat ik dit: "Dit voelt weer als ‘typisch BioWare’." met ongeloof lees in deze Tweakers review..
Inquisition kon mijn interesse niet vasthouden, dus is afwachten bij deze. Als ie in Sale is, misschien... 🤣
Anoniem: 363533 @Welja31 oktober 2024 10:43
De video met de uitleg is vrij ‘damning’. Het probleem in het verleden is dat je nogal diep moest gaan om dit uit te vinden.

Met Dragon Age The Veilguard is het zo zichtbaar…dit kan zomaar eens een behoorlijk toekomstig effect gaan hebben op sites die nogal de neiging hebben om snel 9’s en 10’s te hebben. Er is ook vrij veel uitleg in andere videos met -objectieve- negatieve punten (gezichtsanimaties bijvoorbeeld) die je niet ziet terug komen in de ‘positieve reviews’.

Het doet denken aan de release van Cyberpunk 2077 en de review situatie. Alleen had CD Projekt een goede track record. EA en Bioware niet.

Het is gewoon niet ethisch, en dat is een pilaar waarop we reviews moet kunnen vertrouwen. Als die pilaar weg is kan je beter stoppen met het maken van reviews. Aan de andere kant snap ik dat de schoorsteen bij Tweakers en Jur ook moet branden en EA titels (zeker met EA FC) vrij veel clicks genereren. Dus als je straks niet meer in de ‘reviewstream’ zit van EA FC dan heb je als ‘mainstream’ site nogal een probleem want dan krijg je niet meer die clicks. Waarschijnlijk ben je dan ook meteen als een Tweakers/Jur verbannen uit ‘het ons kent ons’ netwerk wat zeker in Nederland niet heel groot is. Grote kans dat de baankansen en mogelijkheden voor de rest van je leven in de gaming industrie en aanliggende entertainment zaken dan verkeken zijn (behalve als je een YouTuber/Influencer gaat worden).

Het is allemaal vrij verrot. Waar kiezen we voor? Ethisch handelen of het grote geld aannemen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 363533 op 31 oktober 2024 10:45]

Aan de andere kant snap ik dat de schoorsteen bij Tweakers en Jur ook moet branden
Roken :+ Als de schoorsteen brandt dan moet je de brandweer bellen.
Anoniem: 363533 @Patriot31 oktober 2024 12:15
Urgh, zonder dat ik het door heb in een Anglicisme getrapt. 8)7 Oops!
Er wordt nog steeds veel te veel waarde gehecht aan reviews wat mij betreft. Het blijft simpelweg de mening van 1 en als je geluk hebt 2 mensen per website. En bij grotere websites kiezen ze dan ook nog de persoon die er het meeste mee heeft. (zoals in dit geval een non binair persoon bij IGN bijvoorbeeld).

Daarom wacht ik tegenwoordig tot de user reviews er zijn. Scoort een game very positive op Steam in een genre wat ik graag speel dan kan ik er meestal wel vanuit gaan dat ik er ook van kan genieten en zelfs dan staan er nog missers in mijn game library.

Dat reviews gekocht worden geloof ik niet, maar het is een feit dat reviewers beïnvloedbaar zijn met leuke events, connecties en merchandise. Ook is het voor de meeste reviewers belangrijk om goede connecties te houden met de grote uitgevers anders krijg je misschien geen review keys en preview content meer voor de volgende game. En in het verleden zijn er ook genoeg berichten geweest over hoe belangrijk de metacritic score nog steeds is voor devs (bepaald de bonus in sommige gevallen) dus ik zou het ook niet vreemd vinden als ze dat proberen te beïnvloeden.
Inderdaad, ik ben benieuwd hoe neutraal Tweakers zijn review hier heeft kunnen neerpennen; werd er enkel een review copy verschaft indien de review positief zou uitdraaien? Of indien er positieve geluiden werden gemaakt na het preview event?

Dit terzijde, spreekt deze RPG review op geen enkel moment over de dialogen; aangezien dit in de bijzonder talrijke negatieve commentaren op het internet zowat de nummer één boosdoener is, vind ik het wel een groot gemis dat deze review dit gewoon compleet negeert.

De fragmenten die ik online al heb kunnen bekijken van sommige dialogen zijn inderdaad niet gewoon slecht, maar zodanig tenenkrullend slecht dat dit voor mij een heel duidelijke reden is om het spel niet te kopen.

Omdat zoveel lovende professionele reviews het zo goed als nooit hebben over de dialogen (wat mij betreft samen met het verhaal het belangrijkste aspect van een echte RPG), verwacht ik dat de gamers dit spel gigantisch hard gaan review bomben, als een soort van 'tegengewicht' tegen al deze lovende reviews. Het spel gaat live binnen 3 uur, we zullen het rap weten :)

[Reactie gewijzigd door PearlChoco op 31 oktober 2024 14:05]

"bad / cringe writing"
is dat niet gewoon omdat het woke zou zijn?
Heb genoeg voorbeelden gezien dat de conversaties vooral van infantiel niveau zijn; karakters spreken elkaar aan alsof het kleine kinderen zijn. Dat getuigt meer van een beperking in het schrijven van volwassen karakters dan van woke.
Dat iedereen eruit ziet alsof ze alleen maar soya eten is weer een tweede (vooral de Qunari, wat is daar gebeurd?). Inquisition was ook al "woke", maar daar heb ik me nooit aan gestoord. Dat spel was vooral wat te lang/niet divers genoeg qua gameplay.
User reviews gaan bij deze game vrees ik niet heel veel zeggen, gezien de anti-trans community online er alles aan doet om alles rondom deze game helemaal de grond in te stampen. Iedere positieve review wordt met de grond gelijk gemaakt omdat de game erg inclusief is.

Maar user reviews negerend, denk dat het bij reviews altijd het beste werkt om gewoon 2 of 3 schrijvers te vinden waar je van weet dat ze aan sluiten bij jou smaak in games. Zeker bij games als deze waar sommige mensen het een 10 vinden en anderen een 5je of 6je.
Ik zou zelfs nog een stap verder gaan: bekijk zowel positieve als negatieve reviews, bekijk de volledige review, dus niet alleen de scores en de sterke punten, en vooral: denk kritisch na over de verschillen tussen de reviews, waardoor die verschillen komen, en over de sterke en zwakke punten die elke review geeft, zodat je op basis daarvan kunt beslissen of dit spel wel of niet iets voor je is.
De user reviews zijn momenteel 79% op Steam. Nou zou ik dat met een korreltje zout nemen een dag na de release, maar dat toont wel aan hoe overdreven de reactie weer is.

Mensen zijn tegenwoordig zo snel geneigd om een game te haten. Het is ook niet snel goed. Maar we komen uit een tijd waarin 5 jaar lang geen grote RPG's uitkwamen, dus wees een beetje lief. Het is een wonder dat Bioware überhaupt nog games kan maken na twee flops.
Ik had Skill Up's video eerder gezien en het lijkt echt het totaal tegenovergestelde van wat veel andere critici vinden.

En niet in een positieve zin. Elk punt dat hij aansnijdt lijkt zeer terecht en hij haalt er goede voorbeelden bij. Zijn mooiste opmerking was wel iets in de zin van "het is alsof HR in elke kamer staat".

En de gameplay zelf lijkt ook zeer ondermaats en gewoonweg saai, iets wat ik zelf ook al concludeerde op basis van de PlayStation presentatie van een paar weken terug. En helaas ook weer bevestigd werd door Skill Up.

Ik kreeg na het zien van zijn review ook direct het idee dat de geruchten over enkel positieve reviews publiceren waar lijken. Ze manipuleren gewoon het beeld dat geschetst word.

Wellicht is het voor sommige mensen een leuke game, maar niet voor degene die zochten naar een waardig vervolg op Dragon Age of een ouderwetse BioWare hit.
Ik vind het sowieso verdacht dat er veel reviews te vinden zijn met dezelfde strekking en titel. Kan natuurlijk toeval zijn maar klinkt alsof ze iets ingefluisterd hebben gekregen. https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/s/rPHNdR6dOQ
Wordt Tweakers betaald voor het schrijven van overdreven positieve reviews, net zoals IGN, etc.? Het is al jaren totaal ongeloofwaardig geworden. Over smaak valt te twisten. Bekijk je deze game echter zo objectief mogelijk dan is een 'excellent' score totale onzin. Dit bewijst ook wel de user review scores (de review bombing uiteraard buiten beschouwing gelaten). Ik neem deze journalistieke reviews al jaren niet meer serieus en dat bewijst deze review van Tweakers wel.
Ik heb Dragon Age: The Veilguard gespeeld, en laat ik beginnen met te zeggen dat het een gemiste kans is. Waar de vorige Dragon Age-games ons meenamen in epische verhalen vol met diepe karakterontwikkeling, morele keuzes en een levendige wereld, lijkt The Veilguard meer geïnteresseerd in het opdringen van een agenda dan in het leveren van een coherente game-ervaring.

Verhaal en Karakterontwikkeling
Het verhaal van The Veilguard lijkt te verdwalen in zijn eigen poging om inclusief te zijn. Het introduceert karakters met een verplichte diversiteit-checklist, waardoor de focus verschuift van echte karakterontwikkeling naar het voldoen aan bepaalde verwachtingen van de dag. Personages worden geïntroduceerd met moderne, vaak anachronistische taal die de immersie verbreekt. Een voorbeeld hiervan is een Qunari karakter dat zichzelf niet-binary noemt, wat voelt als iets wat uit een hedendaags debat over genderidentiteit komt, in plaats van een natuurlijk onderdeel van het spel te zijn.

Gameplay
Het gameplay-mechanisme voelt gestroomlijnd op een manier die simplistisch aanvoelt, eerder dan verfijnd. De keuzes die je maakt voelen vaak als een formaliteit, met weinig impact op de wereld of het plot, wat de illusie van agency ondermijnt die de serie zo beroemd heeft gemaakt. Combat is soepel, dat wel, maar het is niet genoeg om de teleurstelling van de rest van de game te compenseren.

Inclusiviteit als afleiding
BioWare heeft blijkbaar besloten dat de beste manier om inclusief te zijn, is door constant de aandacht te vestigen op gender en identiteit. Dit is niet alleen onnodig, maar het werkt ook afbrekend aan de ervaring. In plaats van deze aspecten natuurlijk te integreren in de game en karakters, wordt het een centraal onderdeel van de gameplay zelf, wat voelt als een geforceerde agenda. De optie om "top surgery" littekens toe te voegen aan je karakter is een vreemde keuze in een RPG die geacht wordt te gaan over heroïsme en magie, niet over hedendaagse culturele debatten.

Mijn conclusie
Dragon Age: The Veilguard had potentie, maar het verliest zich in een poging om "woke" te zijn, wat de gameplay, de narratieve diepte en de algehele spelerservaring schade berokkent. Het voelt alsof de game meer geïnteresseerd is in het behagen van een bepaald publiek door middel van DEI (Diversity, Equity, Inclusion) initiatieven dan in het maken van een game die trouw blijft aan de kern van wat Dragon Age groot heeft gemaakt: een episch, meeslepend verhaal met karakters die je werkelijk iets doen voelen.

Als je een fan bent van de serie, is dit een teleurstelling. De game lijkt meer een vehikel voor hedendaagse politieke en sociale agendas te zijn geworden, dan een voortzetting van de legacy van Dragon Age en dat vind ik erg jammer.
Jeetje, je zult je maar druk maken over de littekens die je optioneel kunt aanbrengen. Heb je BG3 ook afgesloten zodra je zag dat je tietjes én een piemel kon hebben?
Toevallig kapot gespeeld en grappig dat je dit noemt. In Baldur's Gate 3, net als in veel moderne RPG's, gaat het niet alleen om de esthetische keuzes van je personage, maar om de verhalende en strategische vrijheid die die keuzes bieden. Littekens en andere fysieke kenmerken kunnen het achtergrondverhaal van een personage verrijken, net zoals gender- en rasopties de identiteit en interacties in het verhaal kunnen beïnvloeden. Dus, nee, het gaat niet over 'druk maken om littekens', maar over de mogelijkheid om een uniek verhaal te creëren. En ja, het is wel zo dat de mogelijkheid om zowel 'tietjes én een piemel' te hebben, een reflectie is van de inclusiviteit en de creatieve vrijheid die de game biedt, wat juist een kracht is, niet een reden om de game te 'sluiten'.
wat mij stoort als zijnde fantasy setting is een Qunari die zich wil identificeren als non-binary, dat komende van een ras wezens wat zich extreem opstelt in structuur en kaders binnen de samenleving. Dit contrast is erg extremistisch, dan in acht houdende dat een aantal devs danwel consultants zichzelf ook zo identifceren en openlijk politieke uitingen doen daarover. Dat een dev graag een spel maakt en ook vanuit eigen ervaring en visie characters maakt is geen probleem, maar dit vind ik erg.
De laatste jaren zie je gewoon dat de gemiddelde gamer geen zin heeft in DEI of LGBQT+ en vaak juist gaat gamen om hiervan te ontsnappen, Dit word ook geuit (terecht dan wel onterecht).

heb enkele previews gekeken naast deze en mijn mening is dat ik wacht dat dit spel wat goedkoper is geworden en hem dan misschien koop als ie rond de €20-30 is. Dat is het spel mij waard naar aanleiding van de reviews/previews.
Dit character geeft aan niet aan die regels (de Qun) te doen, om in een later gesprek te zeggen dat ze voor anderen zorgt omdat het in de Qun staat...
Dit is vergelijkbaar met een ateist die zegt dat die zijn naasten liefheeft omdat het in de 10 geboden staat...
Zo zijn in historie ook meerdere stromen van religie ontstaan, kijk naar de grote stromingen van het Boeddhisme. Vanuit de oudste stroming (Theravada) is een 'mildere' (Mahayana) ontstaan omdat mensen dachten dat alle regels en handelingen die je moest doen om tot verlichting te komen binnen Theravada onmogelijk waren voor de gewone mens. Dit betekende niet dat ze opeens niet meer in het Boeddhisme geloofde, ze namen een aantal aspecten en maakten er van wat volgens hen overeenkwam met de lessen van Boeddha. En, zoals je misschien al kan raden, er kwamen ook weer stromingen uit Mahayana om vergelijkbare redenen. Het Boeddhisme kent zelfs op 'provincie' niveau verschillen tussen de gelovigen van zo'n zelfde stroming.

Ik vind het daarom eigenlijk niet zo gek om te zien dat er Qunari zijn die een andere kijk op de Qun hebben en selectief de Qun gebruiken voor de lessen / handelingen die zij wel vinden passen in hun levensovertuiging. Op mij komt het over dat er personages zijn die, buiten onze handelingen om, ook nog nadenken over de wereld waarin zij leven.

(Bovenste verhaal van Boeddhisme is zeer simplistisch)
Hey, ik ben atheist maar ik sta volledig achter sommige boodschappen in de bijbel. Hij die zonder zonde is... Keer de andere wang toe. Make love, not war (oh, wait).

Punt is, het één sluit het ander niet uit.
Natuurlijk, maar je staat achter deze boodschappen omdat ze bij jou moraliteit aansluiten, niet omdat het in de Bijbel beschreven staat.

Dus ja, gewoon slecht schrijfwerk. Als al bekend was dat deze persoon de Qun onzin vindt, had je in plaats van kunnen schrijven: Ik zorg voor mijn naasten omdat het in de Qun staat, een verhaal kunnen maken over iets wat vroeger is gebeurd, in de steek gelaten door haar familie (wat ook zou verklaren waarom de Qun afgezworen wordt), maar door vriendelijke vreemden opgevangen en geholpen, waarna zij uit dankbaarheid zichzelf heeft beloofd altijd andere te helpen die het nodig hebben.

Dan heb je 1) meer uitdieping en character development en waarschijnlijk dus een interessanter personage en 2) spreekt het personage zichzelf niet tegen.
Tja, dan is Dragon Age ook gewoon geen serie voor je (en is het ook nooit geweest), vrees ik. Dat idee van een qunari die non-binair of trans is, is niets nieuws. Dat zit echt al heel lang in de serie en in de world-building.

De qunari uiten zich inderdaad heel extreem en heel conservatief. Maar dat betekent niet dat ze exact dezelfde denkwijze hebben als conservatieven in de echte wereld. Het uit zich meer in de extreme hiërarchie die ze hebben. Als maatschappij boeit het ze geen ruk wat voor ras of soort je bent of wat je in de broek hebt. Als jij een elf bent of een penis, maar je voelt je een mannelijke qunari, dan ben je een mannelijke qunari. Zolang je maar strict de qun volgt en doet wat de maatschappij van je verwacht. Ze hebben wél stricte genderrollen, maar die slaan dan ook meer op identiteit dan op biologie. Je wordt geacht om exact het pad te volgen dat er voor jou ligt. Een vechter die besluit een priester te worden, bijvoorbeeld, dat is echt uit den boze.

En dat hele idee is al geïntroduceerd toen de franchise nog een heel stuk jonger was. Dat is echt niet iets dat nu sinds kort ineens opduikt.
vind ik erg gedurfd om te stellen. Dat ik het niet eens ben met een klein stukje uit de serie wil niet zeggen dat de serie niks voor mij is. dat dat kleine stukje zich ontwikkeld heeft naar mijns inzien storend stukje is accurater en dat ik hierom de keuze zou maken om deze game niet op release te kopen mag je wel stellen. Want dat is wat ik in mijn vorige reactie aangaf, niet dat dragon age een grote k** reeks is en bioware altijd een slecht bedrijf is geweest. Durf wel te zeggen dat Bioware sinds andromeda behoorlijk achteruit is gegaan naar mijn mening.
De qunari uiten zich inderdaad heel extreem en heel conservatief. Maar dat betekent niet dat ze exact dezelfde denkwijze hebben als conservatieven in de echte wereld. Het uit zich meer in de extreme hiërarchie die ze hebben
Zolang je maar strict de qun volgt en doet wat de maatschappij van je verwacht. Je wordt geacht om exact het pad te volgen dat er voor jou ligt. Een vechter die besluit een priester te worden, bijvoorbeeld, dat is echt uit den boze.
wat je hier zegt vond ik juist een leuke twist in DAII, waar je echt de converts naar de Qun zag gaan en iedereen welkom was binnen de Qun (mits je je conformeert hieraan). Bij inquisition is mij dit minder opgevallen en zag je alleen de tradionele Qunari als volgelingen van de Qun (de Inquisitor kan de uitzondering zijn).
Ze hebben wél stricte genderrollen, maar die slaan dan ook meer op identiteit dan op biologie.
staat dit ergens in de codex beschreven, been geen fanatiek lezer van de codex dus dit zou me zomaar eens ontschoten kunnen zijn.
Codex weet ik ook niet meer. Maar het was onder andere een ding in Inquisition.
Dit contrast is erg extremistisch, dan in acht houdende dat een aantal devs danwel consultants zichzelf ook zo identifceren en openlijk politieke uitingen doen daarover.
Stel je voor dat er mensen zijn in de wereld die exact dit meemaken :o
Maar dat mag dan niet want dat is DEI en eng en niet leuk
in een wereld waar niemand meer kritische vragen mag stellen of zijn mening mag uiten (aan een mening uiten kan nog altijd consequenties hangen voor een persoon) omdat een bepaalde groep mensen zich door die kritische vraag dan wel mening niet prettig voelt, vind ik niet acceptabel. Helaas zie ik steeds vaker dat we wel deze kant uit aan het sturen zijn.

"Diversity, equity and inclusion is a term used to describe policies and programs that promote the representation and participation of different groups of individuals. DEI encompasses people of different ages, races, ethnicities, abilities, disabilities, genders, religions, cultures and sexual orientations."

We zijn hier ooit mee begonnen (ook wettelijke kaders) dat iedereen gelijke kansen moeten krijgen, dit gaat steeds beter maar de targets verschuiven ook. Waar een bedrijf vroeger bijvoorbeeld X% vrouwelijk wilde hebben binnen hun bedrijf, X% minder valide mensen of mensen met een niet Nederlandse afkomst. Bij een groot bedrijf als Philips is dit een stuk makkelijker te implanteren dan als bij de MKB.
Op dit moment zie je ook dat bedrijven erop sturen om dit nog verder door te trekken richting LGBQT+, ansich is dit niet slecht maar vind maar een geschikte kandidaat voor de functie binnen die groepen. Hier zijn de bedrijven nu ook achter aan komen dat ze fouten hebben gemaakt door sommige personen aan te nemen.

om dan terug te komen om mijn gevoel hierbij, ik ervaar dat een kleine groep binnen (onder het noemer DEI hires) hun eigen politieke agenda zijn aan het pushen in een omgeving waar dit niet op prijs gesteld en dat baseer ik dan op wat ik op steam zie, YouTube filmpjes die ik bekijk (ik zoek dan specifiek naar reviews over X game / content en dan bied het logaritme deze content aan). Ik kijk dan niet specifiek naar media maar user reviews en ook influencers.
Je mag je mening gerust uiten, het feit dat mijn mening is dat jouw mening misschien onzin is, is dan ook fair game.

Echter als jouw 'kritische vraag' een groep mensen benadeelt op zo een vlak dat het zich geen mens meer voelt, daar moet je eens goed over nadenken. Dezelfde rethoriek moet je dan ook in een historisch context bekijken want dezelfde vragen werden gesteld over Afrikanen tijdens slavernij, Joden tijdens WW2, Hutsis en Tutsis in Rwanda. Misschien beetje cru en extreem, maar het klopt wel.

Ja de targets verschuiven omdat we steeds meer door hebben "Hey, deze groep mensen hebben we al jaren genegeerd en gediscrimineerd"
Toen ik jong was konden we gewoon schelden met 'homo' en 'Jood' en nog erger (kom uit Den Haag..tja)
Nu ik eraan terug denk schaam ik me ontiegelijk. Ik stond ook vooraan in de racisme (thanks ouders) maar na veel reizen heb ik door dat ik toen fout zat. Dus ja, die discrimineerende mening is niet meer acceptabel.
Vind je dat niet leuk? Cool, nu weet je dus hoe die andere mensen zich voelen.

Zijn er fouten gemaakt en is er overgecorrigeerd? Natuurlijk, dat is een leerprocess. Vrouwen hebben pas een paar decennia dezelfde rechten als mannen, en in veel delen van de wereld hebben ze dat nogsteeds niet. Maar we hebben ook EEUWENLANG vrouwen overgeslagen, en dat gebeurt nu nog, op basis van het feit dat ze vrouw zijn. En dan zijn we nog niet eens begonnen aan LGBTQ+ waar het pas in de laatste 20-30 jaar echt aan het beginnen is.

Jij pusht ook je eigen politieke agenda, iedereen doet dat. Jij wilt geen DEI, hun willen wel DEI. Wie heeft hier de agenda? En 'een omgeving waar dit niet op prijs gesteld' omdat je wat reviews op Steam ziet? Euh ok? Moet ik ook maar op Steam gaan om een paar onzekere 15jarige Trumpers een hak te zetten? Heb wel betere dingen te doenlol

Als jij ant-DEI bent, moet jij weten, maar dan moet je niet doen alsof 'hun' een politieke zet maken. Anti-DEI zijn IS een politieke zet.
sorry, maar wat kraam je hier nu net uit? Slaat totaal nergens.
Je mag je mening gerust uiten, het feit dat mijn mening is dat jouw mening misschien onzin is, is dan ook fair game.
ok? leuk maar moet ik je vanaf hier nog serieus gaan nemen? je interpreteert wat ik stel als een extreme en trekt hem hierna ook nog eens volledig uit het verband zodat je alles kan verdraaien om zo maar je houding goed te praten?
Echter als jouw 'kritische vraag' een groep mensen benadeelt op zo een vlak dat het zich geen mens meer voelt, daar moet je eens goed over nadenken
volgens mij zei ik volgende: "een bepaalde groep mensen zich door die kritische vraag dan wel mening niet prettig voelt, vind ik niet acceptabel."
hoe maak je van "niet prettig voelen" opeens "opeens geen mens meer voelen"? volgens mij trek je wederom wat iemand zegt volledig uit verband.
Dat het bovenstaande voorkomt is een discussie ansich en moet de persoon er over gaan denken of deze de taal wel machtig is of hulp gaan zoeken, er bestaat zoiets als nuanceren want de samenleving is nou eenmaal niet zwart of wit.
Echter als jouw 'kritische vraag' een groep mensen benadeelt op zo een vlak dat het zich geen mens meer voelt, daar moet je eens goed over nadenken. Dezelfde rethoriek moet je dan ook in een historisch context bekijken want dezelfde vragen werden gesteld over Afrikanen tijdens slavernij, Joden tijdens WW2, Hutsis en Tutsis in Rwanda. Misschien beetje cru en extreem, maar het klopt wel.
Je gaat hier prachtig verder in je volledig doorgeslagen waan ideeën, ik benadruk even "kritische vragen" heb je enig idee wat hiermee bedoeld word (google maar ff)
Jij pusht ook je eigen politieke agenda, iedereen doet dat. Jij wilt geen DEI, hun willen wel DEI. Wie heeft hier de agenda?
Je maakt het me wel erg makkelijk hier....
Waar zeg ik dat DEI onzin is of dat ik tegen DEI ben? DEI is goed op de werkvloer, maar mensen moeten nog altijd op competentie geselecteerd worden en niet op basis van hun huidskleur, geloofsovertuiging of hoe ze willen aangesproken worden. Zodra we dat namelijk doen, discrimeneren we.
En 'een omgeving waar dit niet op prijs gesteld' omdat je wat reviews op Steam ziet? Euh ok? Moet ik ook maar op Steam gaan om een paar onzekere 15jarige Trumpers een hak te zetten? Heb wel betere dingen te doenlol
nee je doet het hier als Kamala Harris fanaat 8)7 ? je zegt nu hier precies wat je tegen willen spreken, in dezelfde reactie notabene. ben je echt zo doorgeslagen dat je niet ziet hoe hypocriet je bent?

[Reactie gewijzigd door Richo999 op 31 oktober 2024 17:18]

je interpreteert wat ik stel als een extreme
Omdat ik het ook extreem vindt.
volgens mij zei ik volgende: "een bepaalde groep mensen zich door die kritische vraag dan wel mening niet prettig voelt, vind ik niet acceptabel."
hoe maak je van "niet prettig voelen" opeens "opeens geen mens meer voelen"? volgens mij trek je wederom wat iemand zegt volledig uit verband.
Omdat wat jij als 'niet prettig' noemt, veel andere als veel erger ervaren. Veel mensen binnen de LGBTQ+ community voelen zich niet meer als mens omdat ze dit soort discriminatie dagelijks ervaren. Dat jij het wilt afwimpelen als 'niet prettig' betekent niet dat die stelling klopt.
Je gaat hier prachtig verder in je volledig doorgeslagen waan ideeën, ik benadruk even "kritische vragen" heb je enig idee wat hiermee bedoeld word (google maar ff)
Kritische vragen stellen wordt al eeuwen gedaan. Of denk je nu dat enkel een paar leipos dachten "Hey, die dingen uit Afrika zijn geen mensen dus die kunnen we in de slavernij brengen!". Nee, dat was een kritische vraag van "Zijn niet-Blanken mensen en moeten we ze als gelijke behandelen?" en het antwoord was voluit "Nee.". De Nazis dachten hetzelfde over Joden (ze hadden zelfs een uitdrukking als antwoord, google maar ff)
Waar zeg ik dat DEI onzin is of dat ik tegen DEI ben? DEI is goed op de werkvloer, maar mensen moeten nog altijd op competentie geselecteerd worden en niet op basis van hun huidskleur, geloofsovertuiging of hoe ze willen aangesproken worden. Zodra we dat namelijk doen, discrimeneren we.
We hebben het over DEI in een game, toch? Wat heeft dat met de werkvloer te maken? Jij zegt dat de 'gemiddelde gamer' geen DEI wilt. Uit context blijkt dat jij jezelf in deze groep gooit dus conclusie is dat jij geen DEI wilt. Als je het niet eens bent met de conclusie moet je maar leren schrijven.
nee je doet het hier als Kamala Harris fanaat 8)7 ? je zegt nu hier precies wat je tegen willen spreken, in dezelfde reactie notabene. ben je echt zo doorgeslagen dat je niet ziet hoe hypocriet je bent?
Ik heb nooit gezegd dat je geen mening mag hebben, heb alleen gezegd dat mensen die om DEI gaan janken de hersen capaciteit hebben van een 15-jarige Trump fan. Ben je het niet eens met die mening? Kut voor je, het is tenslotte maar een mening en dat moet toch kunnen volgens jou?

[Reactie gewijzigd door Gunneh op 31 oktober 2024 17:55]

is de woke in deze kamer?
Waar ik in alle reviews die ik gelezen heb tegen aan loop, is waarom niemand het heeft over de volgende zaken;
- gezichtsuitdrukkingen
- sfeer
- kinderachtig

De gezichtsuitdrukkingen en animatie lijkt allemaal alsof het van 10 jaar geleden is.

De sfeer is een beetje alsof je op een roze wolk boven de grimmige spelwereld zweeft.

Alle puzzels zijn super makkelijk, wordrn meteen door je companions opgemerkt en waar ik zelf me aan erger is dat alles vriendelijk is.
Alsof je een spannend kinderboek leest waar eigenlijk niets in gebeurt.
Mass effect 3 heeft betere gelaatsuidrukkingen dan veilguard. the graphics zelf vind ik best ok maar wel duidelijk gericht op felle kleurtjes en contrasten wat me toch het gevoel geeft dat de doelgroep die ze hiermee willen aanspreken kinderen en jonge tieners zijn.
Dat zou alleen logisch zijn als ze het spel geen 17+ rating hadden gegeven dus wat is je definitie van een jonge tiener? Ik denk niet dat je gevoel klopt.
Ik kijk niet naar ratings van een spel, heb geen kinderen. De kleurtjes en graphics schreeuwen 9-14 jarige doelgroep of zoals al vaker gezegd word over emotionele personen die reageren op kleuren.

Ik hou persoonlijk van duistere settings, hier was origins en ME2/3 goed in. Dit terwijl ik DA2 als favoriet heb.
Pssst, tieners spelen graag dingen die stiekem net boven hun leeftijdsgrens zouden moeten liggen. Of stond jij vroeger als 13jarige in de winkel naar Call of Duty te kijken en dacht "oh 16+, dan zal het vast niet leuk zijn voor mij"?


Zeg niet dat het spel toch wel gericht is op jonge tieners, dat zou ik puur op de korte tijd die ik aan dit spel besteed heb niet kunnen zeggen. Maar leeftijdsratings is nou niet echt de beste graadmeter daarvoor
De Mass Effect serie had ook wel vreemde gezichtsuitdrukkingen. Uiteindelijk moet je daar toch op inleveren voor een RPG want ze hebben veel meer dialoog dan andere games.
felle kleurtjes en contrasten wat me toch het gevoel geeft dat de doelgroep die ze hiermee willen aanspreken kinderen en jonge tieners zijn
Ik ben 32 maar de vervaagde kleuren van veel games de laatste tijd vind ik helemaal niks. Mensen denken al snel dat minder verzadiging = realistisch, maar dat klopt gewoon niet. In het echt is gras toch echt felgroen, in bijv. Forza Motorsport is het bijna grijs. Dat is niet aantrekkelijk en ook niet realistisch.
Aanhakend hierop. Het is misschien niet helemaal de bedoeling. Maar vergelijk het dan ook nog eens met BG3 en het ziet er plots allemaal behoorlijk gedateerd uit. Het gebrek in levendige dorpelingen en npc's is in deze tijd toch ook wel een killer imho. Het maakt je enorm bewust dat je een spel aan het spelen bent.
Ik heb op Youtube wel reviews gezien die dit melden.
De diversiteit in reviews is echt absurd te noemen. De ene probeert je er van te overtuigen dat het een vreselijke game is die geen Dragon Age zou mogen heten en de andere is zo absurd positief (zoals hier het 'het is anders maar alles is geweldig') dat het gewoon niet geloofwaardig is.

Totdat er iemand een playthrough post en ik voor mezelf kan bepalen hoe het spel echt overkomt, koop ik de game in ieder geval niet.
Er zijn reviewers te vinden die dit doen.
Zoals die van MrMatty.

Hij gaat meer in op het verhaal ,keuzes die je kunt maken,de sfeer en de gameplay van de game.
DA is een van zijn favoriete franchises maar DA the veilgard heeft een hele vieze smaak in zn mond achter gelaten.

"After years and years of coverage, Dragon Age: The Veilguard has sadly fallen woefully short of my expectations. Between the repetitive gameplay and low quality writing, it's tough for me to love anything the game threw my way after 55 hours with it. It's always been a war of attrition with this series for me, but I lost against Veilguard."
Dat er "woke" elementen in zitten kan me niet schelen, zolang de gesprekken, verhaal en companions maar interessant zijn. Maar SkillUp heeft een goeie video waar hij vind dat juist deze dingen tekort schieten.
En de quote "Every conversation with a companion feels like HR is in the room." zegt wel veel. Dat het allemaal heel safe aanvoelt en niet durft om uit te dagen. Dat vind ik wel een beetje schrikbarend.

Wat wel opvalt is dat je tegenover steeds minder "sexy" vrouwen kan maken in een spel.

Quote van @wimdezoveelste
Speciale gender opties in gesprekopties, speciale borstoperatieverwijderlittekens in character creation, max borsrgrootte cup a
Nou boeien deze opties mij niet en eigenlijk best cool dat ze erin zitten. Maar spreekt het wel van een agenda als je geen opties hebt om borstvergroting inclusief operatielittekens daarvan te hebben.

Het zou juist fijn zijn als het alle opties heeft, voor mensen die zich hierin identificeren maar je ziet dat het vaak maar 1 kant op gaat. Veilig en het mag niet te "sexy". Doe dan gewoon beide "extreme" kanten.

De artstyle voor de karakters vind ik er juist super vet uitzien maar de gezichtsanimaties zien er dan weer heel matig uit terwijl deze artstyle zich juist leent voor "overdreven" geanimeerde expressies op het gezicht en dat vind ik wel echt een gemiste kans.

Ik blijf vooralsnog even de kat uit de boom kijken.
Dat we nu eindelijk eens afstappen van werelden waar 90-60-90 met een catwalkloop enkel gevarieerd kan worden met bikini armor uit leder, chain mail of magic draadjes, kan ik alleen maar als iets positiefs zien.

Het is een behoorlijk zwak argument te klagen over hoe diversiteit je immersie breekt terwijl ieder vrouwelijk model op de cliché oude vrouw na er uit ziet en bijloopt als een rule 34 persiflage.

Die andere kritiek, daar ben ik wel benieuwd naar hoe dat hier is gedaan overigens. :)

[Reactie gewijzigd door Cid Highwind op 31 oktober 2024 08:35]

Oh ben ik mee eens hoor, dat full plate voor een man daadwerkelijk full plate is en voor een vrouw beetje schaars bekleed chainmail met 1 plakje metaal net onder de borsten vind ik ook verleden tijd. Dat is daadwerkelijk accentualiseren/sexualiseren van het vrouwelijk lichaam.

Dat zou kunnen, maar zou ook weer fijn zijn om er dan een keuze in te hebben. Maar default gewoon realistisch gekleed zoals de man.
Heel simpel.
Het gross van de mensheid voldoet niet aan het ideaal plaatje wat de media je voorspiegeld.
Juist in een Role Playing Game (het zit zelfs in de naam) willen mensen iets spelen wat ze in de realiteit niet kunnen zijn. En wat ga je dan krijgen, opgeblazen mannen en heel schaars geklede vrouwen.

Mensen kijken media, spelen games etc om aan de realiteit te ontsnappen. Even weg uit de dagelijkse sleur en alle ongemakken die er bij horen. En dat betekent dat wanneer je als game ontwikkelaar die realiteit in je games verwerkt (en dan ook nog eens in een fantasy game), mensen uit die immersie gehaald worden omdat ze componenten ervan herkennen in zichzelf.

Het is een ander verhaal als het cruciaal onderdeel van het verhaal is. Echter dat is hier niet gewoon het geval.

De director van DA the veilgard heeft gewoon heel veel persoonlijke aspecten opgenomen in het verhaal, gameplay en visuals. Dat kan werken,. echter is de demografie waar deze persoon zich in bevind, niet de grote groep mensen welke veel spellen speelt. Als 90% van je groep mensen zich niet kunnen vinden in je product, gaat het niet verkopen.

En eerlijk is eerlijk, dit spel heeft alle signalen hiervan dat dit gaat gebeuren.
Er was laatst een onderzoek dat zelfs vrouwelijke gamer een sexy ingame character prefereren.

Dus daar hoeven we helemaal niet vanaf te stappen.
Mijn vriendin heeft ongeveer die maten, en cup D. Ik zal haar vertellen dat ze "onrealistisch" is, en diversiteit niet strekt tot hoe zij er uit ziet.
Hoop niet dat je voor Kesbeke werkt, want zelfs die hebben geen behoefte aan zoveel zuur.

Je gaat helemaal niet in op het feit dat er ook gewoon vrouwen rondlopen die zichzelf willen terugzien in een RPG. Ze is geen "liefhebber van een grote borstpartij", het is gewoon hoe ze er uitziet.

Mijn punt is dat vrouwelijke diversiteit van karakters tegenwoordig compleet doorslaat naar een of andere androgyne eenheidsworst zonder borsten of billen, maar gek genoeg is elke vent nog steeds een blok beton.

En die laatste zin ga ik geeneens woorden aan vuil maken.
Max borstgrootte cup-A is ook totaal geen realiteit... In Europa zit je gemiddeld ergens tussen B en D in, in gebieden waar mensen kleiner zijn komt ook alles voor, en gemiddeld grote cup A en B.

Er vindt nogal seksuele selectie plaats op borstgrootte, al lang ook. Ze zijn gewoon (permanent) groot bij mensen als soort, helaas, voor als je rug het niet meer trekt... Ze hangen nogal in de weg en zijn erg zwaar.

Maar los daarvan, daar heeft je spelkarakter geen last van, dus geef die vooral alle mogelijke maten.

Als ze het dan leuk willen doen: geef dan elk karakter alle opties. Laat mannen ook rondlopen met cup-D of een enorme kont ofzo, en vrouwen met een meer omgekeerde driehoeksbouw en baard ofzo. Laat mensen (alles) lekker zelf kiezen. Of hou tenminste redelijke opties binnen het soort van het karakter.

Ik kijk wel uit naar een soort van magie-tech MMO, waar je je karakter kan modden. Vier armen lijkt mij echt superhandig.
Hier vond ik Cyberpunk juist heel goed in, maakte niks uit wat je als gender koos je had gewoon bijna alle mogelijke opties voor beide. Geen gedoe over en klaar.
Het wordt vaak woke genoemd wegens gebrek aan een betere term. Maar de zin "Every conversation with a companion feels like HR is in the room." zegt het eigenlijk veel beter. Het is de California schrijfstijl die overal is doorgedrongen die het allemaal zo flets maakt. Dat hou ik geen 40 uur vol. Dit is voor mij een budgetbak game.
Zelfs als je al het kritiek over woke zijn binnen deze game los laat, is het onmogelijk dat de game een Excellent krijgt. Erg teleurgesteld in T.net in dit geval.
Dat is ook zoals ik er over denk.

Ik heb tweakers er alleen nog niet op betrapt om dezelfde tekst of plaatjes te gebruiken zoals sommige andere reviewers over dit spel.
Zoek maar eens op "the veilgard is a return to form" and be amazed :o
Bioware is terug zegt je niets? Dat staat letterlijk op de 1e pagina
Weet ik, Dat is niet de zin waar ik naar refereer...the veilgard is a return to form is de zin die in veel reviews naar boven komt... wat er op lijkt dat het allemaal afgestemd is op elkaar..
Anoniem: 919159 @Gubbel31 oktober 2024 13:00
Helemaal mee eens. Maarja, dpg media hè. The messaaaaage.
Ja maar ze moeten positief over woke games zijn hé.
Anders komt de cancel mob achter hun aan.
Grappig dat je juist Jade Empire als uitzondering aanstipt, @Tweakjur. Heb alleen even de Digital Foundry video gekeken, tip overigens die bevestigt dat je wel correct zit met je aanname over de technische redenen achter de fizzle en resolutie op consoles.

Wat mij juist opviel is dus dat dit vooral oogt als een Jade Empire game in de Dragon Age setting. Dat is namelijk de enige BioWare game die ik als actie RPG zou omschrijven. Ook de grafische stijl sluit hier erg goed bij aan.

Sterker nog, na het kijken van die video en het lezen van jouw review lijkt me eigenlijk niks gaver dan juist die game opnieuw te spelen, maar dan met een lik verf uit dezelfde pot als Veilguard. De hier getoonde gameplay is voor mij namelijk niet werkelijk klassiek BioWare. Al is dat geen waardeoordeel.
Ik hoop al jaren op een Jade Empire remake. Zou zoooo lekker zijn.

Overigens heb je wel een punt met BioWare vs actie-rpg's. Dit is eigenlijk in die zin niet per se wat BioWare vroeger maakte. Mass Effect, KOTOR etc, altijd turn based natuurlijk... vermoed dat veel van de negatievere reviews daar iets tegen hebben. Voor mij is dit juist wat ik leuk vind, qua stijl gameplay. :)
Als goed is ontving je bij (de code van) dit spel een "review guide" van ca. 40 pagina's. Zou je deze kunnen delen of is deze ergens te downloaden?
Volgens mij mag ik die niet zomaar delen, maar als je er een specifieke vraag over hebt kan ik even kijken? Review guide negeer ik meestal volledig, uitleg over hoe ik een game moet spelen heb ik niet echt nodig.
Dank. Als dat niet mag, moet je dat zeker niet doen. Ik was vooral benieuwd waar het zinnetje "return to form for BioWare", wat in veel reviews terugkomt, vandaan komt.

De gang van zaken rond de reviews van dit spel doet nogal wat stof opwaaien. Dat wekte mijn interesse wat de gang van zaken is rond zo'n reviewproces. Ik had nog nooit gehoord van een reviewguide en wilde deze wel eens lezen. Ook omdat het in dit geval 40(!) pagina's is.
Oh ik heb dat zelf bedacht. De game nam me lekker mee, ik kan mezelf er in verliezen. Dat is wat ik vroeger met Kotor, mass effect enzo ook had. Dit is niet dat niveau, maar wel wat het voor mij een comeback van BioWare maakt na Anthem en Andromeda.
Pff, altijd turn-based? BG3 is turn-based. ME, KOTOR, NWN, BG, DA:O etc. zijn alleen turn-based in de breedste, redelijk nutteloze zin van de term, omdat ze (en niet eens allemaal!) onder de motorkap een 'rounds en turns' systeem gebruiken waar je als speler niets van merkt omdat alles tegelijkertijd plaatsvindt. De gameplay van deze games staat niet voor niets bekend als 'real-time with pause'.

BioWare heeft maar één turn-based game gemaakt, Sonic Chronicles.
Hmm ja ok fair point maar punt is dus dat dit anders voelt dan die oudere games.
Lijkt me een heel goed ding om meer richting Jade Empire te gaan. Naar mijn smaak nog steeds het beste dat Bioware ooit gemaakt heeft. Als daar toch eens een vervolg of remake van kwam....
Ik vond ander Mass Effect Andromeda veel meer een actie RPG, veel meer nog dan Jade Empire.
Ik kan niet wachten om dit spel vanavond te spelen.

Ieder zijn spel .

Vind je het spel niks? Prima maar respecteer elkaar keuzes.
Eh nee, zo werkt een publiekelijk forum niet. ;)
Ik kijk uit naar dit spel te spelen (na waarschijnlijk 500+ uur in Elden Ring).

Ik hield van de humor en variatie in het vorige DA Inquisition. Ook graphics waren toen erg mooi.

Soms moet je je niks aantrekken van wat iemand anders van een game vindt, zolang jij het zelf gaaf vindt, is het genoeg. Daarom zijn er ook zoveel spellen.
Ik denk dat je het niets gaat vinden. De humor heeft niets weg van Inquisition. Meer van een Disney+ tv show.
Kwam het niet echt tegen in deze review, maar zit hier uberhaubt nog wel een vorm van tactiek in?
bij dogerollen denk ik vooral aan een action rpg, maar Dragonage zie ik echt meer als een tactische game waarin je de tijd kan pauzeren en meerdere characters kan aansturen
Nee, dat zit er dus niet in.

Maar laten we dat voor het gemak weglaten uit de review.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.