Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Windows 7 nader bekeken - deel 2

19-04-2009 • 11:00

124

Singlepage-opmaak

Energiebeheer

Niet alleen hardware-fabrikanten proberen zichzelf een milieuvriendelijk imago aan te meten, ook software-ontwikkelaars is die neiging niet vreemd. Microsoft is geen uitzondering en stelt dat Windows 7 zijn meest groene OS tot nu toe is. Toch is een verhoogde energie-efficiency niet alleen nodig om een bijdrage aan het milieu te leveren: nu er meer notebooks dan desktop-pc's worden verkocht, is vanwege de beperkte accu-capaciteit van notebooks een goed energiebeheer nog belangrijker dan voorheen.

Windows 7 nader bekeken - Power optionsHet energieverbruik van een laptop of desktop kan in Windows 7 in kaart worden gebracht met het commando powercfg -energy in een commandline-box met administrator-rechten. De output, in de vorm van een html-bestand, geeft de knelpunten aan, bijvoorbeeld usb-apparaten die geen suspend-modus ondersteunen. Dergelijke usb-apparatuur kan volgens Microsoft het uithoudingsvermogen van een gemiddelde laptopaccu met 20 tot 25 procent verminderen.

Ook kan het nieuwe OS applicaties opsporen die door het ophogen van de platform timer resolution indirect de processor verhinderden om met een lagere kloksnelheid te draaien. In veel gevallen zijn echter nieuwe drivers of applicatieversies nodig om het systeem zuiniger te maken.

Om actief energie te besparen kiest Windows 7, net als Vista, ervoor om de display na enige tijd compleet uit te schakelen, in plaats van een nutteloze screensaver te tonen. Bovendien kan het OS de helderheid van het scherm stapsgewijs terugschroeven. De wachttijd voordat de display wordt gedimd, past zich dynamisch aan het gedrag van de gebruiker aan; als de gebruiker zijn muis beweegt binnen twee minuten nadat de helderheid van het scherm is verlaagd, dan zal Windows de time-out ophogen. Op onze test-laptop blijkt deze feature goed te werken.

Een andere energiebesparende optie in het Power Options-dialoogvenster is te vinden onder het kopje Multimedia Settings. Wanneer de laptop de batterij gebruikt, is het mogelijk om met een lager energieverbruik video te bekijken door de cpu en de gpu minder hard aan het werk te zetten. Dit gaat weliswaar ten koste van de videokwaliteit, maar in de praktijk valt het kwaliteitsverlies mee.

Ook sata-apparaten, zoals harddisks en ssd's, kunnen zuiniger worden als de lpm-optie wordt geactiveerd; de optie 'slumber, both host and device initiated' is daarbij de meest energiebewuste keuze. Verder neemt Windows 7 de aansturing van de processorkoeling over, een feature die door Microsoft 'System cooling policy' is gedoopt. In de actieve modus wordt de draaisnelheid van de fan bepaald aan de hand van de systeembelasting, terwijl de passieve modus juist de kloksnelheid van de cpu probeert te beperken. Pas wanneer de processor desondanks toch te heet dreigt te worden, wordt de ventilator aan het werk gezet.

Microsoft werkt nog aan de mogelijkheid om bij multicore-processors individuele kernen op een lagere kloksnelheid te kunnen zetten of zelfs geheel uit te schakelen, een mogelijkheid van respectievelijk AMD Phenom- en Intel Core i7-processors. De praktijk moet nog gaan uitwijzen of dit zinvolle energiebesparingen zal gaan opleveren.

Ten slotte is in Windows 7 het aantal services dat bij een boot wordt gestart, omlaag gebracht. Hiertoe heeft Microsoft de 'trigger start'-modus bedacht,, waarbij een service pas bij een bepaalde actie of handeling wordt gestart. Denk bijvoorbeeld aan een mediaplayer-service die pas actief wordt als een draagbare mediaspeler aan de pc wordt gehangen. Welke services zo'n een triggerstart hebben meegekregen, is helaas niet te zien in het Computer Management-scherm; daarvoor moet de gebruiker een commandline openen en met het commando 'Sc' aan de slag gaan.