Windows 7 is zoals de meeste mensen wel weten het nieuwe OS van Microsoft dat alles van Vista moet doen vergeten. Het zou
sneller,
stabieler en voor
minder irritant moeten werken dan Vista.
Helaas is mijn ervaring met Vista zelf zeer beperkt dus zal ik mij meer baseren op mijn ervaring met Windows XP. Vista heb ik bewust overgeslagen vanwege vooral de negatieve publiciteit er rond (hoewel ik denk dat de media het een beetje te veel heeft opgeblazen).
Ik heb deze Windows 7 dus getest op 2 verschillende computers: een Dell Latitude D830 (Intel Centrino 1.8GHz met 2GB RAM) en een zelf gebouwde computer (Intel dual core 2.66GHz E6750 met 2GB RAM). Beide draaien Windows 7 Ultimate.
Installatie
Veel is hier niet over te zeggen. De installatie lijkt zeer sterk op die van Vista. Er is dus
geen DOS look waar je even in terecht komt. Als je vergelijkt met die van Vista is de achtergrond gewijzigd en de workgroups (waar straks meer over gezegd zal worden).
De installatie duurde
circa 30 minuten. Op de desktop veel langer omdat die telkens lang vastliep bij elke dialoogbox. Kan liggen aan Win7 zelf, aan de hardware (God weet het

). Eerst dacht ik dat het een fout was maar door hem gewoon te laten doen ging hij gewoon voort (alleen moest ik geduld hebben).
Na de installatie draaide beide systemen (dus geen mislukte installaties ofzo).
Eerste indruk
De eerste indruk is eigenlijk wel positief. De meeste van mijn drivers werden gevonden, met uitzondering van het geluid van mijn desktop (Realtek HD audio) en de grafische drivers van mijn laptop (nVidia Quadro 140M). Omdat ik graag geupdate drivers wil hebben heb ik maar even de officiële gebruikt. Iedereen had er beschikbaar voor mij (Dell niet, maar als je afzonderlijk gaat zoeken zal je die wel vinden).
Helaas is mijn scanner niet meer aan de praat te krijgen van Windows 7/Vista (maar dat wist ik door de
program adviser). Dat is natuurlijk wel jammer, maar zo vaak gebruik ik die niet.
Systeemeisen
De systeemeisen zijn eigenlijk dezelfde als Vista, met het verschil dat Windows 7 soepeler zal draaien. Ik merk wel een zeer snelle boot bij zowel een verse start als uit hibernate. Over het algemeen draait Seven snel, maar ik moet er natuurlijk bij zeggen dat mijn computers wel wat kracht hebben.
Vernieuwde desktop
De vernieuwde desktop met het
dock achtig iets is duidelijk en goed 'gevonden'. Het bespaart alvast veel meer ruimte op mijn soms wel overvolle taakbalk. Het concept is tamelijk snel te snappen, alleen moet je een omschakeling doen van titel naar icoontje (aangezien je niets meer van titel ziet maar enkel het icoontje).
Je kan de oude startbalk overigens niet terug uit de dood halen.
Enkele andere leuke vernieuwingen is het verslepen van vensters naar de randen van je scherm. Naar boven wordt het venster gemaximaliseerd (hoewel ik dubbelklikken op de titelbalk snelle vind), naar links en rechts gaat het venster de helft van het scherm innemen aan die kant. Dat laatste is handig zeker voor widescreens. Voor mensen met een kleiner scherm is het echter compleet nutteloos.
Over de
gadgets heb ik geen mening

Ik heb er nog nooit gebruik van gemaakt en dat zal ook niet veranderen. Ik ben wel al blij dat het hele boeltje uitschakelen minder tijd vraagt dan die stomme sidebars.
Functionaliteit
Mijn magere score voor functionaliteit is eigenlijk geheel te wijten aan de grote schoonmaak die Microsoft heeft gedaan in de programma's. Windows zelf is bijna niets meer (buiten een OS). Je hebt zelf
geen kalender, email client, fotobeheerder,... meer.
Oke, je kan er eentje downloaden met een paar klikken, maar zal de gewone gebruiker dat ook weten? Ook zit dat gebundeld met al de rommel van Windows Live (dus de messenger, een email client, Movie maker, kalender, en noem maar op), met waarschijnlijk 15 links om een hotmail account aan te maken, een toolbar en al de browsers standaard op Bing.
Iets waar een gebruiker dus niet om gevraagd heeft (en omdat die nooit de installer leest zal ie dat ook krijgen).
Ik ben dus dan ook overgestapt op Picasa samen met mijn vertrouwde Office Outlook.
De andere spannende functies van het OS zijn Paint, het rekenmachine, Media Player, Internet Explorer, Media center,...
Paint heeft een mooie update gemaakt. Het wordt min of meer een programma dat effectief te gebruiken valt. Zo is er nu een resize in, kan je meerdere standaard vormen toevoegen,... Ik zal wel liever een nog iets uitgebreidere doch nog simpele Paint. Iets in de aard van de SnagIt editor (
voorbeeldje).
Zo is de SnagIt editor vrij krachtig en kan het wel handige dingen doen zoals een scheureffect, schaduws,... en dit allemaal zeer simpel.
De
media player is ook onder handen genomen. De grootste verandering zit echter onder de motorkap. Zo heeft Win7 EINDELIJK wat codecs meegekregen om films af te spelen. Het
Media Center geniet hier natuurlijk ook van, hoewel ik nog steeds verlang naar een native ondersteuning voor ondertiteling.
Gebruiksvriendelijkheid
Dat is natuurlijk wat subjectief. Het feit dat je met Windows al meteen een antivirus moet gaan downloaden vind ik minder gebruiksvriendelijk. Maar Microsoft probeert dit toch wel veel simpeler te maken met bijvoorbeeld het Action Center.
Het vernieuwde
action center draagt wel serieus bij wat betreft dit topic. Het vernieuwde security center heeft veel meer taken op zich gekregen.
Zo is het een centrale plaats voor het gebruikelijke zoals de antivirus, firewall, Windows update, spyware en UAC controle maar hier kan je nu ook de backups beheren, betrouwbaarheid van je computer raadplegen,... Ik zag hier echter nog graag in dit lijstje checkdisk (hoewel je dit met de sinds Vista vernieuwde self healing NTFS amper nodig hebt), de disk cleanup en defragmentatietool, zo zou het plaatje helemaal compleet zijn.
Ook is het
UAC (dat vervelende ding dat elke keer om een bevestiging vroeg als je iets
systeemkritisch wilde wijzigen) serieus gematigd. Je krijgt de melding enkel nog te zien als je wat wilt installeren, een bepaald programma wilt starten dat wat meer doet dan in de user profile mapjes zitten (zoals Ccleaner). Desgewenst kan je de UAC een strenger niveau laten aannemen, maar het standaard niveau is helemaal niet irritant te noemen.
Verder heeft Microsoft de
libaries geïntroduceerd (je hebt er voor documents, muzic, pictures en videos). Deze virtuele mappen kan je opvullen met allerlei mappen naar keuze (mensen die hun documenten op de niet systeempartitie zetten zullen dit geweldig vinden). Als je dan vanuit een programma iets wenst te bewaren zal je bij Opslagen als meteen naar de libaries gaan en kan je zeer snel je gewenste map vinden zonder veel geklik.
De
homegroups is ook iets nieuw aan deze versie. Dit is de vervanging voor de werkgroepen van vroeger (waar we eigenlijk niet veel meer waren). Als je de eerste computer bij je thuis installeert maak je de homegroup aan. Komt er een tweede bij kan je die aan de homegroup aansluiten en kan je meteen kiezen wat je wenst te delen met de rest van het netwerk.
In de verkenner zal je meteen ook een link zien naar de computers in de homegroup zodat je snel bestanden over het netwerk kan trekken. Voor beginners is het dus zeker een handige toevoeging.
Ondersteuning
Qua ondersteuning kan ik ook niet klagen. Zoals al vermeld waren kon ik al mijn drivers terug vinden (zelfs de Windows 7 driver). Er wordt ook gezegd dat als je geen drivers kan vinden, de Vista drivers ook voldoende zijn aangezien ze beide hetzelfde driver model hebben. Kan goed zijn, maar ik heb er alvast geen nood aan gehad.
Ook op software vlak scoort het zeer goed. Al mijn bestaande programma's kon ik moeiteloos terug installeren. Enkel de Ovi Suite Beta draait niet zo goed, daar kan hij niet synchroniseren (het oudere Ovi suite gebruiken is dan een oplossing).
Prijs
Tja, het is niet gratis hé. Als je student bent (verbonden aan een van de deelnemende hogescholen/universiteiten) kan je de Ultimate versie kopen voor nog geen €100 (€65 in mijn geval).
De OEM en upgrade Home Premium prijzen liggen rond de €100. De retail versie is het dubbel. Die laatste groep heeft natuurlijk wel pech, de kans is zeer klein dat je geen aanspraak kan maken op de goedkopere versies. Als ik mij niet vergis kan je met Windows XP zelfs kiezen voor de upgrade (iets wat Microsoft nog nooit heeft toegestaan als ik mij niet vergis).
Changelog
6/10/09: review geplaatst