Inleiding
Samengevat
De prestaties van de Y70 Touch zijn met onze testopstelling redelijk, maar daar koop je deze HYTE-behuizing natuurlijk niet voor. Het grootste pluspunt van deze enorme kast ten opzichte van de ook al forse Y60 is natuurlijk het touchscreen in het schuine stuk glas. De Y60 was al een visueel feestje, maar met het ingebouwde scherm is dat nog veel meer het geval. Dat moet de hoge aanschafprijs van ongeveer 400 euro rechtvaardigen. Dat klinkt als heel veel, maar als je de iets kleinere Y60 samen met de LCD Kit koopt, ben je ongeveer net zo duur uit. Dan heb je een kleinere kast met minder inbouwmogelijkheden en een scherm met een lagere resolutie. De benodigde software was tijdens het testen echter nog niet af, dus de praktijk van het scherm is lastig te beoordelen. Het concept en de hardware lijken echter wel dik in orde, en mits de software in orde komt, haal je een supertweakerige kast in huis.
De Y70 Touch van HYTE moet het succes van de populaire Y60-behuizing met display-mod evenaren. De Y70 heeft dezelfde kenmerkende bouw gekregen als de Y60 met zijn glazen zijpaneel en een glazen voorpaneel die zo goed als naadloos in elkaar overgaan via een kleiner, 45 graden gedraaid paneel. De meest in het oog springende verandering van de Y70 vergeleken met de Y60 is echter de display, die het schuine venster vervangt. Daarmee heb je een ingebouwd scherm in je kast, dat voor statusupdates of welke andere content dan ook gebruikt kan worden. Natuurlijk zijn er nog meer verbeteringen ten opzichte van de Y60.
Kort nadat HYTE de Y60-behuizing uitbracht, zagen casemodders een mooie kans om een smal beeldscherm op de plaats van het schuine stuk glas te monteren. Daarmee is de toch al kenmerkende verschijning van de Y60 nog veel opvallender geworden. De mod was dermate populair dat HYTE zelf een complete kit uitbracht om je Y60 van zo'n scherm te voorzien. Met die kit van pakweg 200 euro converteer je het kleine glazen paneel tot een touchscreen, dat samen met HYTE's software allerlei informatie, van systeeminfo tot playbackcontrol of weerwidgets, kan weergeven.
:strip_exif()/i/2006189640.jpeg?f=imagenormal)
De nieuwe Y70 Touch heeft dat touchscreen al fabriekshalve ingebouwd gekregen, maar het is meer dan simpelweg een Y60 met schermkit voorgeïnstalleerd. De Y70 Touch is een stuk breder dan de Y60, en ook een beetje hoger en dieper. Dat geeft een stuk meer ruimte voor componenten en koeling, zoals we straks zullen zien. Eerst moeten we even naar de prijs kijken en dat is op het eerste gezicht een beetje schrikken. De Y70 Touch gaat namelijk, in volledig witte, volledig zwarte of in gemengde rood-zwarte of wit-zwarte uitvoering, 399 euro kosten. Bedenk wel dat je in feite een grotere, luxere Y60 koopt, die normaal 200 tot 220 euro kost, maar nu met een displaykit van 200 euro inbegrepen. In dat licht bekeken is de Y70 Touch dus stiekem goedkoper dan de Y60, maar je moet het maar even opbrengen. Is hij dat waard?
Uiterlijk en interieur
We pakken deze review iets anders aan dan we gewend zijn, want de kast is natuurlijk net iets anders dan gewoonlijk; het scherm is immers dé reden om de Y70 Touch te kiezen. Voordat we naar dat scherm gaan, kijken we echter eerst naar de binnen- en buitenkant.
Op het oog lijkt de Y70 sprekend op de Y60. Dezelfde designfilosofie zie je in beide behuizingen: een glazen zijpaneel en glazen frontpaneel met een schuin stuk glas dat beide verbindt. Bij de Y70 Touch is dat natuurlijk de display en bij de Y60 is dat gewoon glas, tenzij je de LCD Kit installeert. Terug naar het ontwerp: de bovenkant is voorzien van de half-concentrische lijnen die als ventilatiesleuven dienen, net als de rechterzijkant. De frontpaneelconnectors zitten weer onderaan, bij het schuine stuk, en bestaan bij de Y70 net als bij de Y60 uit twee USB-A-poorten van 5Gbit/s en een USB-C-poort van 10Gbit/s, plus nog een gecombineerde audiojack. Voor die combijack levert HYTE een splitter naar een losse microfoonpoort en koptelefoonminijack mee. De powerbutton is veranderd bij de Y70; HYTE heeft gekozen voor een blauwe switch uit een toetsenbord. Op zich een leuk idee en elke switch moet 50 miljoen keer meegaan, maar toch voelt een toetsenbordswitch een beetje licht aan voor een powerbutton.
Hoewel de Y70 precies op de Y60 lijkt, minus het ingebouwde beeldscherm, is de Y70 een stuk groter. Het typenummer geeft bij de Y60 en Y70 (gek genoeg niet bij de Y40) aan wat de inhoud is. Bij de Y60 is dat dus 60 liter en bij de Y70 is het 70 liter. Daarmee is de Y70 dus wat groter dan de Y60: 470 bij 320 bij 470 millimeter versus 456 bij 285 bij 462 millimeter. In de Y60 had je al weinig ruimtegebrek, maar in de Y70 is alles nog groter en ruimer. Nou ja, straks zullen we zien dat dat in de praktijk toch tegen kan vallen. Aan de achterkant kun je de extra ruimte makkelijk herkennen aan de uitbreidingsslots. De Y60 heeft drie volledige PCI-uitbreidingsslots en zes half-height slots, terwijl de Y70 vier grote en zeven kleine slots heeft.
De binnenkant
De HYTE Y70 is, net als de Y60 en bijvoorbeeld een PC-O11 van Lian Li, een dualchamberbehuizing, een kast met twee compartimenten dus. In het grote compartiment breng je je moederbord, videokaart en koeling aan, en het kleinere compartiment rechts is voor de voeding en opslag bedoeld. In het hoofdcompartiment heb je nog steeds ruimte voor eATX-moederborden, al is de diepte dan wat beperkt en vinden we een ATX-bord eigenlijk geschikter. Je videokaart mag in de grotere kast wel fors zijn; HYTE geeft maximaal 390mm lengte op waar dat bij de iets kleinere Y60 375mm is. Over het inbouwen van die videokaart zo direct meer. Je gpu kun je gewoon in het slot installeren, maar aangezien HYTE een riser meelevert en voorinstalleert, en de kast goeddeels van glas is, installeert iedereen die deze behuizing koopt, de videokaart natuurlijk verticaal. De riser volgt de kleur van de kast, dus in ons geval is hij wit, maar ook als je een zwarte of rode kast koopt, is het plastic netjes in dezelfde kleur.
Richting de voorkant heb je enorm veel ruimte om waterkoeling, bijvoorbeeld mooi verlichte reservoirs, te monteren, of je kunt er een radiator of gewone ventilators kwijt. In het kleinere compartiment bouw je je voeding in en heb je een zee van ruimte voor de kabels. Ook heb je daar twee 3,5"-drivebays die via kartel- of duimschroeven via de achterkant te verwijderen zijn. Daarnaast kun je nog vier 2,5"-drives kwijt, maar voor de doelgroep zal de in inbouw van losse drives waarschijnlijk overbodig zijn; M.2-ssd's leveren veel hogere snelheden en een cleanere build.
Koeling
De HYTE Y70 Touch is niet de behuizing om een subtiel systeempje in te bouwen, getuige ook de koelmogelijkheden. Je kunt bovenin, onderin, en aan de zijkant en achterkant ventilators kwijt, en overal behalve onderin ook radiators inbouwen. Bovenin monteer je je ventilators of radiators lekker buiten de kast, omdat je de mountingbracket makkelijk loshaalt. Je kunt daar drie 120mm- of twee 140mm-fans kwijt, of radiators met dezelfde fanconfiguratie en een gezamenlijke dikte van maximaal 68mm. Aan de zijkant kun je dezelfde configuratie aan ventilators en radiators kwijt, maar daar ben je nauwelijks aan dikte gebonden; 125mm is het maximum. Voor de volledigheid noemen we altijd even de radiatormogelijkheid achterop, waar je 120mm- of 140mm-radiators, of gewoon ventilators van die afmetingen kwijt kunt. Onderin, in een eigen minicompartiment, kun je nog eens drie 120mm- of twee 140mm-fans kwijt, maar geen radiators. De beperking van 32mm dikte voor je ventilators zal ook weinig restricties opleveren.
Zo kun je dus maar liefst tien 120mm-fans kwijt of zeven 140mm-fans of een uitgebreide waterkoelingset-up, al dan niet custom. Dat is allemaal net wat meer dan bij de Y60, waar je achterop beperkt bent tot een 120mm-fan en je radiator bovenin slechts 32mm dik mag zijn. Ook onderin kun je een extra 120mm-fan kwijt, net als aan de zijkant. De Y60 heeft wel weer als voordeel dat een 120mm-fan achterop en twee 120mm-ventilators onderin worden meegeleverd. Bij de Y70 zul je voor je eigen koeling moeten zorgen, wat gezien de doelgroep ook weer niet heel gek is. Je cpu-koeler mag in de Y60 overigens 160mm hoog zijn en in de Y70 is dat 180mm. Alle luchtroosters zijn netjes voorzien van verwijderbare stoffilters.
De praktijk
Omdat we uiteraard het ingebouwde scherm van de Y70 Touch wilden testen, hebben we naast onze vaste testopstelling een gewoon Windows-systeem geïnstalleerd. Het touchscreen heeft namelijk niet alleen een DisplayPort-signaal, maar ook een USB-header en SATA-powerconnector nodig, plus de nodige software om het aan te sturen. We zijn daarom begonnen met de inbouw van ons 4k-gamesysteem uit de recentste BBG, simpelweg omdat dat een verse Windows-installatie had en niet meer voor tests gebruikt werd. De relevante componenten van dat systeem zijn een ASUS TUF B650-moederbord, een ASUS TUF 7900 XTX-videokaart, een Scythe Fuma 3-luchtkoeler en een Corsair RM850x Shift-voeding.
:strip_exif()/i/2006189734.jpeg?f=imagenormal)
Om met die laatste te beginnen: het gebruik van een Shift-voeding is mogelijk, maar je bent wel een beetje de voordelen van die verplaatste connectors kwijt in de Y70. De modulaire connectors zitten dan namelijk vrij dicht onder de 3,5"-drivebays, die je zult moeten verwijderen om je kabels in te pluggen. Op zichzelf een kleine moeite, maar je hoeft voor deze behuizing dus geen Shift te kopen. Sterker nog, een niet-modulaire voeding is ook prima, gezien de enorme ruimte die je in het tweede compartiment hebt.
Dan de videkaart: die wilden we natuurlijk in de voorgemonteerde riser steken, maar de TUF is zo'n enorm monster dat we eerst de Fuma 3-koeler van de processor moesten halen om genoeg ruimte te hebben. En omdat we, zoals je zo zult zien, wat moesten troubleshooten met de videokaart, werd dat al snel niet leuk. Een luchtkoeler is misschien niet de meest logische keus voor deze kast, maar dit onderstreept nog eens waarom.
Dan komen we bij het scherm en zoals gezegd heb je daar een SATA-powerconnector voor nodig. Ook moet je de USB-header in je moederbord prikken en dat kun je maar beter doen voordat je je videokaart monteert, want die zit natuurlijk in de weg. Ask me how I know... De SATA- en USB-kabel zitten samen in een sleeve en splitsen zich in het zijcompartiment. De DisplayPort-kabel is ook voorgeïnstalleerd en loopt helemaal naar achteren om in een poort in een half-height PCIe-slot te eindigen. HYTE levert netjes een kort kabeltje mee om tussen je videokaart en die ingang te prikken. Daarmee moet het een kwestie van software installeren zijn om het scherm aan de praat te krijgen, maar zo makkelijk bleek de praktijk niet.
Om een lang verhaal kort te maken, kregen we de (early-) bètasoftware op het AMD-systeem niet aan de praat. Nou ja, de software wilde wel en het scherm was gewoon bruikbaar als tweede scherm in Windows, compleet met touch, maar de widgets en de speciale Faces-functionaliteit werkten niet. Ook na een 4070 geprobeerd te hebben zijn we uiteindelijk maar naar een Z690-systeem uitgeweken, dit keer overigens met waterkoeling. Dat maakt de installatie van de videokaart in ieder geval een stuk makkelijker en we kregen nu ook de Faces-functionaliteit aan de gang, tot op zekere hoogte tenminste.
Het idee is dat je met de Nexus-software van HYTE in onze bètaversie Faces kunt tonen op het touchscreen. Bovenstaande video demonstreert wat je zoal kunt met de Nexus-software. Daarmee zou je widgets als het weer, een klok, en je systeeminfo zoals temperaturen en ventilatorsnelheden kunnen tonen. Die laatste zou je dan kunnen instellen, net als de rgb-verlichting van allerlei aangesloten hardware. Zelfs een calculatorwidget en een ingebouwde Tetris-kloon zijn beschikbaar en dat laatste werkte ook netjes. Natuurlijk zijn er ook tal van achtergronden, themes en screensavers, waarbij een videowallpaper van een aquarium ons de toepasselijkste leek. De software die wij kregen, verkeerde echter nog in een buggy stadium en ons scherm werd regelmatig volledig wit of toonde weer de gewone Windows-desktop. Het idee is in ieder geval leuk en als het werkt, is het ook een toevoeging. Er zit volgens de credits een heel softwareteam op Nexus, maar die mogen flink aan de bak om dit recht te breien, want de kast staat of valt bij de betrouwbare werking van dit scherm.
Specificaties Y70 Touch vs. Y60
|
Y70 Touch |
Y60 |
Type |
Dualchamber-midtower ATX-case |
Dualchamber-midtower ATX-case
|
Volume |
70,7 liter |
60 liter |
Gewicht |
13,2kg |
9,6kg |
Afmetingen |
470mm (l) 320mm (b) 470mm (h) |
456mm (l) 285mm (b) 462mm (h) |
Materialen |
Abs, staal, tempered glass |
Abs, staal, tempered glass
|
Kleuren |
Snow white, white/black, red/black, black |
White/black, red/black, black
|
Moederbordondersteuning |
EATX, ATX, mATX, ITX |
EATX, ATX, mATX, ITX
|
Voeding |
ATX, max 235mm lang |
ATX, max 235mm lang
|
Afmetingen videokaart |
422mm lang, 105mm hoog (<90mm aangeraden voor optmale koeling) |
375mm lengte, 75mm hoogte (<60mm aangeraden voor optimale koeling)
|
Ruimte fans boven |
3x 120mm 2x 140mm |
3x 120mm |
Ruimte fans zijkant |
3x 120mm 2x 140mm |
2x 120mm 2x 140mm |
Ruimte fans achterkant |
1x 120mm 1x 140mm |
1x 120mm |
Ruimte fans onderkant |
3x 120mm 2x 140mm (tot 32mm dik) |
2x 120mm 2x 140mm |
Ruimte radiator boven |
Tot 360mm 280mm lang tot 68mm dik |
120, 240, 360mm tot 30mm dik
|
Ruimte radiator zijkant |
Tot 360mm 280mm lang tot 125mm dik |
120, 140, 240, 280mm tot 150mm dik
|
Ruimte radiator achterkant |
120mm of 140mm |
120mm |
Processorkoelerhoogte |
180mm |
160mm |
Interne 2,5”-drives |
4x |
4x |
Interne 3,5”-drives |
2x |
2x |
Uitbreidingsslots |
4 verticaal, 7 half-height |
3 verticaal, 6 half-height
|
Beeldscherm |
14,1” (283ppi) 1100x3840 (4k) 60Hz, 10-point-multitouch |
Geen (LCD Kit optioneel)
|
PCIe risercable |
4.0 x 16 (meegeleverd) |
4.0 x 16 (meegeleverd)
|
Front USB-A 3.2 Gen 1 |
2 |
2 |
Front USB-C 3.2 Gen 2 |
1 |
1 |
Audio/micjack |
1 |
1 |
Stoffilters |
Bovenkant, zijkant, onderkant |
Bovenkant, zijkant, onderkant
|
Powerswitch |
Tactile blue mechanical (keyboard) |
Standaard |
Nexus-powered |
Ja, Nexus Touch |
|
Fans meegeleverd |
Geen |
3 x Flow FE12 120mm
|
Prijs |
399 euro |
199 - 220 + 200 euro
|
Testmethode
Voor de tests van behuizingen maken we gebruik van zelfontwikkelde componenten. Daarmee hebben we volledige controle over de energie of warmte die een behuizing ingaat, zonder rekening te hoeven houden met variaties die door software ontstaan. Om deze tests realistisch te houden, hebben we onze testsystemen opgebouwd zoals echte componenten zijn gebouwd. We gebruiken weerstanden onder heatsinks als warmtebron en door de spanning nauwkeurig in te stellen, kunnen we regelen hoeveel vermogen de kast ingaat. De printplaten en koeling zijn vormgegeven als reguliere componenten en waar mogelijk hebben we ook 'echte' heatspreaders en heatsinks gebruikt. Lees desgewenst de uitgebreide beschrijving en toelichting van onze testmethode; op deze pagina houden we het bij een kort overzicht.
:strip_exif()/i/2004968080.jpeg?f=imagenormal)
We testen de behuizingen met de eigen, meegeleverde ventilators om de out-of-the-boxprestaties te beoordelen. Daarnaast vervangen we de ventilators door onze eigen exemplaren, zodat we een beter beeld krijgen van de onderlinge verhoudingen tussen de kasten. Dat doen we met diverse configuraties: een high-end systeem, een basis- of mainstreamsysteem en een kantoorsysteem. Om ons geen onnodig testwerk op de hals te halen, gaan we daarbij geen kantoorsysteem in een eATX-behuizing van 200 euro inbouwen. Dat lijkt ons een weinig realistisch scenario en om dezelfde reden bouwen we geen high-end systeem met RTX 3090-equivalent in een mITX-behuizing in. Sterker nog, dat past in het grootste deel van de mITX-behuizingen niet eens.
Systeem |
High-end pc |
Basis-pc |
Kantoor-pc |
Processorvermogen |
200W |
100W |
65W |
Processorkoeler |
Noctua U12A |
Noctua U12A |
Noctua L9X |
Videokaartvermogen |
350W |
150W |
0W |
Videokaartkoeler |
ASUS Strix 3090 |
ASUS Strix 2060 |
Geen |
Vrm |
10W |
10W |
7,5W |
Chipset / pch |
10W |
10W |
5W |
Geheugen |
5W |
5W |
5W |
M.2-ssd |
5W |
5W |
2,5W |
Voeding |
30W |
20W |
10W |
Totaal vermogen |
610W |
300W |
97,5W |
Naast temperatuurmetingen voeren we geluidsmetingen uit; dat doen we in onze vernieuwde geluidarme ruimte. Die kamer, met zwevende vloer en dempende wanden en plafond, heeft een noisefloor van ongeveer 12dB(A). De geluidsmeter die we inzetten, is een Larson Davis 831C met een 378A04-microfoon, die voorzien is van een voorversterker. De geluidsmeter heeft een noisefloor van 5,5dB(A), maar om een veilige marge aan te houden, durven we te stellen dat we alles vanaf 14dB(A) nauwkeurig kunnen meten. De geluidsmetingen bestaan uit het meten van de geluidsproductie van de meegeleverde ventilators op 7 en 12V, en de geluidsproductie van vier, drie en één Noctua-fan(s) op 12V. De geluidsmeter gebruiken we ook om de ventilatorsnelheden zo in te stellen dat de Noctua-fans 30, 35 en 40dB(A) produceren.
Testoverzicht |
High-end pc |
Basis-pc |
Kantoor-pc |
Stockfans |
Casefans 12V* |
Casefans 12V |
Casefans 12V |
|
Casefans 7V* |
Casefans 7V |
Casefans 7V |
|
|
Noctua A12x25 PWM-fans |
Casefans 12V* (4 fans) |
Casefans 12V* (3 fans) |
Casefans 12V* (1 fan) |
|
x |
30dB(A)-test (3 fans) |
30dB(A)-test (1 fan) |
|
35dB(A)-test (4 fans) |
35dB(A)-test (3 fans) |
x |
|
40dB(A)-test (4 fans) |
x |
x |
Bij bovenstaande tests meten we bij de scenario's met een asterisk (*) de geluidsproductie. Bij alle metingen loggen we gedurende vijftien minuten het temperatuurverloop van twaalf sensors: de gekalibreerde TMP117-temperatuursensors. We normaliseren de gemeten temperaturen op basis van de gemeten omgevingstemperatuur naar 22 graden Celsius. De twaalf sensors leggen de temperatuur van alle componenten in de behuizing vast, plus drie temperaturen van de behuizing: voor de cpu-koeler, achter de cpu-koeler en de temperatuur boven de videokaart. We loggen het temperatuurverloop gedurende vijftien minuten, laten de behuizingen tussentijds afkoelen en noteren in grafieken het 95e percentiel van de temperaturen.
Gebruikte temperatuursensors
- Temperatuur boven videokaart
- Temperatuur vóór cpu-koeler
- Temperatuur achter cpu-koeler
- Voeding
- Processor
- Videokaart
- Chipset / pch
- M.2-ssd
- Geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm 1
- Vrm 2
Wil je meer weten over deze testmethode, dan kun je hier een uitgebreide beschrijving van onze testprocedure lezen.
Prestaties: basissysteem
Het basissysteem heeft een processor die 100W verstookt en de videokaart verbruikt 150W. De systeemkoeling bestaat uit de meegeleverde, voorgeïnstalleerde ventilators of drie 120mm-Noctua-fans. Eerstgenoemde ventilators laten we op 7 en 12V draaien; de bruine ventilators laten we op 12V draaien en stellen we in op spanningen waarmee de systemen 30 en 35dB(A) geluid produceren. De bijbehorende toerentallen en spanningen voor die instellingen vind je op deze pagina. Aangezien de Y70 Touch zonder ventilators geleverd wordt, gebruiken we enkel de grafieken met de Noctua-koeling.
Met de Noctua-koelers presteert de Y70 Touch een beetje gemiddeld. Onderdelen als de ssd, het geheugen en de vrm's blijven goed koel, maar op de cpu en gpu mag wel wat extra airflow. De voeding loopt in zijn eenzame compartiment natuurlijk geen kans op oververhitting.
Als we de Noctua-fans langzamer laten draaien om de targets van 30 en 35dB(A) aan geluidsproductie te halen, zien we in grote lijnen hetzelfde; de grote warmtebronnen mogen wat meer airflow hebben, de overige onderdelen zijn prima gekoeld. De grotere kasten mogen allemaal wel wat meer koeling hebben; de drie 120mm-fans kunnen amper voldoende airflow genereren in de grote volumes.
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Temperatuur processor
- Videokaart
- M.2-ssd
- Chipset
- Temperatuur geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-12
Alternatieve weergave grafieken
Basis - Noctua 12V
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Processor
- Videokaart
- Chipset
- M.2-ssd
- Geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-2
Basis - Noctua - 30dB
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Processor
- Videokaart
- Chipset
- M.2-ssd
- Geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-2
Basis - Noctua - 35dB
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Processor
- Videokaart
- Chipset
- M.2-ssd
- Geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-2
Prestaties: high-end systeem
Voor de tests met het high-end systeem schroeven we de vermogens omhoog. De processor stellen we in op 200W en het vermogen van de videokaart verhogen we naar 350W. Opnieuw testen we met de voorgeïnstalleerde systeemfans op 7 en 12V, en voor de Noctua-tests zetten we er waar mogelijk een vierde systeemfan bij. De Noctua-fans laten we op 12V draaien en stellen we in op een vaste geluidsproductie van 35 en 40dB(A). Ook hier geldt: de ventilatorconfiguraties, spanningen en toerentallen vind je op de pagina met de geluidstest.
Met de dik 600W van het het high-end systeem is er een stuk meer warmte danwel vermogen weg te werken en goed gemikte airflow is dan nodig. We hebben de behuizing met de ventilators aan de zijkant en bovenkant getest, maar dat lijkt niet de ideale opstelling. Dankzij de riseropstelling blokkeert de videokaart de componenten op het moederbord weliswaar minder dan met de kaart in het slot, maar daar profiteren vooral de geheugenmodules van. Veel andere onderdelen worden knap warm, zowel met de Noctua's op vol vermogen als op lagere standen voor de 35dB(A)- en 40dB(A)-tests. Een watergekoelde processor en een paar ventilators in een chimneyopstelling zouden de Y70 vermoedelijk meer tot zijn recht laten komen. In deze opstelling presteert de behuizing redelijk, maar de meeste andere high-end behuizingen zijn wat eenvoudiger te koelen.
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Temperatuur processor
- Videokaart
- M.2-ssd
- Chipset
- Temperatuur geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-2
Alternatieve weergave grafieken
High-end - Noctua 12V
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Processor
- Videokaart
- Chipset
- M.2-ssd
- Geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-2
High-end - Noctua - 35dB
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Processor
- Videokaart
- Chipset
- M.2-ssd
- Geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-2
High-end - Noctua - 40dB
- Temperatuur voor de cpu-koeler
- Achter de cpu-koeler
- Boven de gpu
- Voeding
- Processor
- Videokaart
- Chipset
- M.2-ssd
- Geheugenmodule 1
- Geheugenmodule 2
- Vrm-1
- Vrm-2
Prestaties: geluidsproductie
De geluidsproductie meten we in onze geluidarme ruimte, met de Larson Davis 831C-geluidsmeter op 50cm van de behuizingen, in vier scenario's. We laten in eerste instantie de ingebouwde, meegeleverde ventilators zitten, sturen die op 7 en 12V aan en meten de geluidsproductie. Daarna bouwen we de vier en drie Noctua-fans in van respectievelijk het high-end en het basissysteem, en laten die op 12V draaien. De posities van de ventilators vind je in de onderstaande tabel. Let op: in niet alle behuizingen kun je vier ventilators kwijt. In het eerste scenario meten we hoe de meegeleverde ventilators klinken en in het tweede scenario met de Noctua-fans kunnen we eerlijker vergelijken door dezelfde ventilators te gebruiken.
Ventilatorconfiguraties geteste producten
We testen de behuizingen met de meegeleverde ventilators en met maximaal vier Noctua A12x25-fans. We laten de meegeleverde ventilators op hun voorgemonteerde positie zitten en de Noctua-fans monteren we indien mogelijk op de posities waar de fabrikant de meegeleverde ventilators monteert. Alle fanposities van de geteste behuizingen hebben we in onderstaande tabel samengevat.
Behuizing |
Stock |
Highend |
HYTE Y70 |
Geen |
2x 120mm bovenkant 2x 120mm zijkant
|
HYTE Y60 |
2x 120mm onderkant 1x 120mm achter |
2x 120mm bovenkant 2x 120mm zijkant
|
NZXT H9 Flow |
3x 120mm onderkant 2x 120mm achter |
2x 120mm bovenkant 2x 120mm zijkant
|
Lian Li O11 Dynamic EVO |
Geen |
2x 120mm bovenkant 2x 120mm onderkant
|
Be quiet Dark Base Pro 901 - Dicht |
2x 140mm onderkant 1x 140mm achter |
3x 120mm bovenkant 1x 120mm zijkant
|
NZXT H7 Elite |
3x 140mm voorkant 1x 140mm achter |
3x 120mm voorkant 1x 120mm onderkant
|
Cooler Master HAF 700 EVO |
2x 200mm voorkant 1x 120mm onderkant 2x 120mm achter |
2x 120mm onderkant 2x 120mm bovenkant
|
Corsair iCUE 5000X RGB TG |
3x 120mm voorkant |
3x 120mm voorkant 1x 120mm achter
|
Fractal Design Torrent |
2x 180mm voorkant 3x 140mm onderkant |
2x 120mm voorkant 2x 120mm onderkant
|
De geluidsproductie met drie Noctua-fans is lekker laag; het systeem is het stilst van de geteste kasten en ruim onder de 40dB(A). Toen we een vierde fan aanzetten, gebeurde er iets vreemds. Er ontstond steeds een oscillerend geluid, waardoor de geluidsproductie best hoog lijkt. Als we een van de ventilators uitschakelden, viel de oscillatie weg en was de kast weer stiller. De prestaties zijn daardoor iets vertekend, want de Y70 is redelijk stil, zolang die gekke oscillatie buiten de deur blijft.
Alternatieve weergave grafieken
- Basissysteem (3x Noctua @12V)
- High-end systeem (4x Noctua @12V)
Toerentallen en spanningen
De geluidsmetingen zijn uitgevoerd met de meegeleverde ventilators op vaste spanningen. Niet elke ventilator is hetzelfde, dus we hebben de toerentallen van alle stockfans gemeten. De Noctua-fans laten we op 12V draaien, waarbij ze op 2000rpm werken, en op vaste geluidsproductie. Voor dat laatste hebben we de toerentallen en de daarvoor benodigde spanningen vastgelegd; dat kan je een handvat geven als je met fancurves aan de slag wilt.
Behuizing |
Stock- ventilators 7V rpm |
Stock- ventilators 12V rpm |
Noctua-fans 30dB(A) rpm / spanning |
Basissysteem 35dB(A) rpm / spanning |
High-end systeem 35dB(A) rpm / spanning |
High-end systeem 40dB(A) rpm / spanning
|
HYTE Y70 |
N.v.t. |
N.v.t. |
1500rpm / 8,4V |
1830rpm / 10,6V |
1620rpm / 9,5V |
1860rpm / 11V |
HYTE Y60 |
640rpm |
1300rpm |
1470rpm / 8,4V |
1770rpm / 10,5V |
1560rpm / 9,2V |
1900rpm / 11,5V
|
NZXT H9 Flow |
930rpm |
2520rpm |
1560rpm / 8,5V |
1830rpm / 10,2V |
1800rpm / 10V |
2040rpm / 11,8V
|
Lian Li O11 Dynamic EVO |
N.v.t. |
N.v.t. |
1470rpm / 8,2V |
1770rpm / 10,3V |
1710rpm / 9,9V |
2000rpm / 12V |
Be quiet Dark Base Pro 901 - Dicht |
1170rpm |
1900rpm |
1500rpm / 8,3V |
1800rpm / 10,3V |
1770rpm / 10,1V |
2000rpm / 12V |
NZXT H7 Elite |
930rpm |
1300rpm |
1500rpm / 8,2V |
1830rpm / 10,3V |
1700rpm / 9,85V |
1900rpm / 11,4V
|
Cooler Master HAF 700 EVO |
930rpm |
1620rpm |
1500rpm / 8,5V |
1800rpm / 10,6V |
1740rpm / 10,5V |
2000rpm / 12V |
Corsair iCUE 5000X RGB TG |
950rpm |
1410rpm |
1500rpm / 8,2V |
1800rpm / 10,4V |
1700rpm / 9,9V |
1920rpm / 11,6V
|
Fractal Design Torrent |
630rpm |
1000rpm |
1260rpm / 7V |
1440rpm / 8,1V |
1470rpm / 8,25V |
1700rpm / 9,9V
|
Prestatie-index
Om de data iets inzichtelijker te maken, hebben we indices van de tests per testsysteem gemaakt. We hebben per deeltest een index gemaakt en daarin hebben we de sensors die de meeste spreiding vertonen, het zwaarst laten wegen.
Met het basissysteem, veel te bescheiden voor de Y70 Touch natuurlijk, presteert de behuizing aardig. De Torrent steekt met kop en schouders boven de rest uit dankzij zijn 180mm-fans. De twee grote kasten, de Dark Base Pro 901 en HAF 700, hebben net als de Y70 wat moeite om voldoende luchtstroom te laten circuleren.
Dat zien we ook bij de gemiddelden van het high-end systeem; de Y70 zou wat meer airflow mogen hebben, bijvoorbeeld door ventilators onderin en bovenin te monteren. Ook een van de directe concurrenten van de Y70, de glazen Lian Li Dynamic, heeft wat moeite om de traditionelere behuizingen bij te benen.
- Basissysteem: Noctua-fans 12V
- Noctua-fans 30dB(A)
- Noctua-fans 35dB(A)
- High-end systeem:Noctua-fans 12V
- Noctua-fans 35dB(A)
- Noctua-fans 40dB(A)
Conclusie
Wie de afgelopen dagen het testlab binnen kwam lopen, kon moeilijk om de HYTE Y70 Touch heen. Letterlijk, want de Y70 is nogal een bakbeest met zijn extra brede verschijning. De hoogte en diepte zijn weliswaar niet extreem veel groter dan bij flinke midtowers, maar de breedte maakt het een opvallende verschijning. Dat valt misschien nog extra op doordat we ook bezig zijn met een round-up van instapbehuizingen en naast een kastje van 50 euro heeft de Y70 wel wat meer 'presence'. Het is des te meer een opvallende verschijning wegens al dat glas aan de voor- en zijkant. Daarmee kun je ook figuurlijk nauwelijks om de behuizing heen. Iedereen stopt dan ook om de kast even te bewonderen. En dan staat het systeem nog uit; als we het aanzetten, schittert de kast pas echt en maakt de combinatie van glas en het ingebouwde beeldscherm echt indruk.
Daarom is het zo jammer dat de early beta-software die we voor dat scherm hadden, zo buggy was in combinatie met de twee testsystemen die we hebben ingebouwd. Een statische demo ging af en toe net, maar alle features proberen wilde niet echt lukken. Wel hebben we heel even een Tetris-variant kunnen spelen op het touchscreen, maar het was veelal 'oké, het werkt; niet meer aankomen nu!' wat de klok sloeg.
Toch geven de reacties van collega's aan waarvoor je deze kast koopt: de wowfactor. De koelprestaties waren in onze configuratie niet geweldig, maar ach, met ruimte voor tien 120mm-fans, 7 140mm-fans of een berg customwaterkoeling kun je dat wel in orde krijgen. En de geluidproductie was prima, maar ook dat kun je met fanprofielen tunen tot je een ons weegt. Dat scherm en het showen van je build is waar het om gaat, en als de software nu even wat verbetert, heb je een kast waar iedereen jaloers op is.
Minpuntjes als een videokaart die headers op je moederbord blokkeert, zijn een beetje inherent aan het gebruik van risers, maar wel iets om rekening mee te houden tijdens het bouwen. Sluit alles dus eerst aan. Ook de prijs is verdedigbaar. Als je immers de Y60 koopt en daar zelf een scherm in zet, ben je een vergelijkbaar bedrag kwijt, al kun je met een AliExpress-kitje misschien marginaal besparen. Wat ik me vooral afvraag, is hoe groot je bureau moet zijn om dit bakbeest erop te zetten, want een plek onder je bureau is natuurlijk geen optie.